Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Avertisment, avertisment, dar ce anume doreste sa faca…?

Romania Libera

Dacian Cioloș, primul avertisment pentru clasa politică

Se arata ca:

„Premierul Dacian Cioloș a susținut duminică, într-un interviu la Radio Romania, că Parlamentul are o legitimitate mai mare decat Guvernul său, dar a avertizat ca Executivul are „instrumente directe de acțiune” pentru a face schimbările pe care clasa politică le refuză.

„Orice am spune despre ei, cei care sunt în Parlament sunt aleşi de noi, sunt aleşi de români, nu de altcineva. Din punct de vedere juridic, legal şi chiar politic, cei din Parlament au mai multă legitimitate formală decât am eu, pentru că oamenii aceia au fost aleşi, eu nu am fost ales, însă legitimitatea me izvorăşte din faptul că eu am primit un vot în Parlament pentru ca să pot să-mi fac treaba. Nu spun asta doar ca să fac plăcere cuiva, ba sunt conştient că ceea ce va face acest guvern nu poate să o facă şi fără o consultare cu Parlamentul. Sper să avem majoritate când solicităm un vot pentru anumite legi, însă sunt conştient de faptul că Guvernul are anumite atribuţii şi anumite instrumente directe de acţiune pe care va trebui să le folosim şi să nu le asumăm noi direct ca şi guvern pentru a proceda la anumite schimbări pentru care probabil în unele cazuri există o anumită rezistenţă în clasa politică”, a spus Cioloş, într-un interviu la Radio România Actualităţi, fără a face alte precizări.

Premierul Dacian Cioloş a susţinut că le-a recomandat miniştrilor să semneze o declaraţie de integritate, astfel încât semnalul pentru transparenţă şi integritatate să fie dat chiar de la nivelul Guvernului.

„Această declaraţie de integritate pe proprie răspundere a fost semnată de miniştri, nu le-am impus eu, ci le-am recomandat. Sunt niştre criterii de integritate care au fost sintetizate de mai multe organizaţii neguvernamentale, de mai mulţi ani de zile lucrează pe acest domeniu”, a declarat el.

„Mi se pare că e important, în primul rând, ca oamenii să-şi asume aceste criterii în măsura în care ei chiar le îndeplinesc şi, pe de altă parte, cred că e important să dăm şi semnalul, încă de la vârf, de la nivelul Guvernului, că vom cere ca anumite criterii de integritate să fie respectate de toată lumea, pentru că transparenţă şi integritate mi se par elementele incipiente pentru o administraţie care să fie într-adevăr funcţională”, a adăugat Cioloş.

Totodată, premierul a adăugat că este important să se dea semnalul că „lucrurile trebuie să se schimbe măcar acum, în al 12-lea ceas”.

„Sunt lucruri pe care, probabil, n-o să le putem face în cursul acestui an de mandat al Guvernului, dar, cel puţin, cred că e important să dăm semnalul că lucrurile trebuie să se schimbe măcar acum, în al 12-lea ceas, în interesul tuturor, şi al cetăţenilor şi al partidelor politice care vor guverna din 2017”, a mai spus Dacian Cioloş.

Premierul a anunţat că Guvernul şi-a propus să adopte proiectul de buget pe anul 2016 „pe 10-11 decembrie”, precizând că miniştrii „studiază” dacă majorarea cu 10% a salariilor bugetarilor, adoptată în parlament se înscrie în limita de deficit”.

„Am vrea să adoptăm bugetul în guvern pe 10-11 decembrie (…) Studiem proiectul făcut de fostul guvern şi vom vedea cât e de realistă o astfel de majorare aşa încât să se înscrie în limita de deficit asumată”, a spus premierul.”

Ce anume doreste sa faca, asta nu e clar… De exemplu:

„Sper să avem majoritate când solicităm un vot pentru anumite legi, însă sunt conştient de faptul că Guvernul are anumite atribuţii şi anumite instrumente directe de acţiune pe care va trebui să le folosim şi să nu le asumăm noi direct ca şi guvern pentru a proceda la anumite schimbări pentru care probabil în unele cazuri există o anumită rezistenţă în clasa politică”

Spune: „pentru anumite legi”. Care anume, ce legi? Sau zice „anumite schimbari” – la fel: ce schimbari?

„[…] dar, cel puţin, cred că e important să dăm semnalul că lucrurile trebuie să se schimbe măcar acum, în al 12-lea ceas, în interesul tuturor, şi al cetăţenilor şi al partidelor politice care vor guverna din 2017”

Dl. Ciolos nu a expus liniile generale, directiile de actiune, conceptia proprie, ca sa putem avea o imagine asupra a ceea ce doreste, asupra a ceea ce-si propune acest guvern de tehnocrati sau de specialisti. In schimb, pare a ne trimite la Parlament:

„cei din Parlament au mai multă legitimitate formală decât am eu, pentru că oamenii aceia au fost aleşi, eu nu am fost ales, însă legitimitatea me izvorăşte din faptul că eu am primit un vot în Parlament pentru ca să pot să-mi fac treaba. Nu spun asta doar ca să fac plăcere cuiva, ba sunt conştient că ceea ce va face acest guvern nu poate să o facă şi fără o consultare cu Parlamentul”

fara sa-i ceara cineva sa se substituie Parlamentului sau sa nu tina cont de Parlament. Este limpede ca Parlamentul are rolul sau prin faptul ca e forul legislativ al tarii. De asemenea e limpede ca un guvern trebuie sa tina cont de Parlament, conform Constitutiei. Dl Ciolos nu ne spune nimic nou. Dansul pare a spune ca doreste sa respecte legea si Constitutia, ceea ce e foarte bine. Este adevarat ca acest guvern a fost instalat de foarte curand. Insa are, mi se pare, o problema. De comunicare. Nu atat cu Parlamentul, cat cu cetatenii. Care asteapta sa vada ce doreste, de fapt, sa faca acest guvern, ce-si propune. Eu nu cred ca e de ajuns sa vii cu un program de guvernare pe care ai putea sa-l gasesti cu Google. Trebuie sa discuti cu oamenii, iar presa iti da posibilitatea aceasta cu ajutorul unui interviu. Oamenii, cred, asteapta sa le vorbesti ca sa cunoasca conceptia ta. Spre exemplu: cum vezi chestiunile legate de transporturi, constructii, sanatate, invatamant, absorbtia fondurilor europene, securitate etc. Nu asa: ai trantit un program de guvernare si gata! Asa ca nu prea inteleg ce avertismente da Dl. Ciolos… Si daca, intr-adevar, e vorba despre avertismente. Adevarul e ca domnia sa, pana acum, nu a spus mai nimic. Care sunt, in viziunea domniei sale, acele lucruri „pe care, probabil, n-o să le putem face în cursul acestui an de mandat al Guvernului”? Domnia sa vorbeste, in schimb, despre ce legitimitate are Parlamentul in comparatie cu dansul…

Recomand citirea integrala si in original a intregului articol.

Anunțuri

Noiembrie 24, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 comentariu »

  1. Pai daca-i asa destept , daca are atat sange in instalatie dl. Ciolos sa…puna la treaba ” instrumentele directe de actiune ” si sa provoace dizolvarea Parlamentului !!! In secunda doi zboara precum Iovan { Dumnezeu sa-l ierte } de la Victoria si nici mama lui Juncker nu va mai reusi sa faca ceva pentru el . Nu ca Parlamentul…parlamentarii , senatori si deputati n-ar trebui matrasiti si ei si neamurile lor , Doamne fereste insa , asta imi pare o amenintare mai mult sau mai putin voalata la adresa a ceea ce , in toate tarile civilizate , reprezinta chintesenta democratiei . FIreste ca , la noi…. este vorba doar despre chintesenta oportunismului , a arivismului , a indolentei si-a imposturii insa , Executivul { Guvernul si Presedentia } este cel ce , teoretic cel putin , ar trebui sa asculte semnalele Parlamentului si nu invers . Si-o dori si Ciolos …” Parlamentul sau ” precum teutonul de la Cotroceni care-si isi dorea ” Guvernul sau ” , mai sti ?!? Oricum ar fi , dl. Ciolos dovedeste din pornire ca { vorba lui….. 😉 Ponta } , are in subordine un guvern d e urechisti iar el , Dacian Ciolos , este urechistul sef . Pe buna dreptate zic eu a facut acea „apreciere ” la adresa acestor ” tehnocrati ” alde Ponta . Nu te-ai prins ca si Ciolos a inceput sa vorbeasca despre…autostrazi ? Bate campii tipul ! Azi venind de la market-ul 🙂 de unde-mi fac cumparaturile { in ziua pensiei ca dupa aia….merg la ala din coltzul strazii de unde pot lua si pe ….cuvant de onoare 😦 } am auzit o discutie purtata de niste hodoroage despre posibilitatea ca un minim de cinsprezece mii de functionari publici sa fie disponibilizati pentru ca , actualul executiv sa aiba bani pentru maririle acordate d e guvernul ” socialistilor ” condus d e Ponta . Tipele povesteau c-au citit figura asta in ” Romania Libera ” si s e vaitau , sau mai precis , ai vaitau pe acei oameni c e urmeaza sa-si piarda locurile d e munca incepand de anul viitor . Intrebare : parlamentarii si angajatii ministerelor d e tot felul din Romania { mai nou vad ca dl. Ciolos a infiintat…un nou minister } nu-s functionari publici ? In orice caz nu-i prevad o primavara viitoare prea linistita guvernului de ” tehnocrati ” ai dl.ui Ciolos ….iar teutonul…vorba lui Vadim : nu cred ca va apuca sa-si cumpere faina pentru cozonacii din 2016- 2017 . Amin !

    Comentariu de Marian | Noiembrie 24, 2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: