Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Chestiunea…

Faptul ca un fost Presedinte a impins Romania in Compactul Fiscal, fara negociere, a fost o chestiune eminamente politica. Nici macar n-are a face cu economia. Din punctul de vedere al lui Basescu, care reprezenta Statul Roman, aderarea la Compactul Fiscal reprezenta interesul manifestat de Stat de a se ralia mainstream-ului european pentru ca Romania sa-si consolideze pozitia in Uniunea Europeana, nu sa ramana in afara ei printr-o opinie separata.

Crearea Binomului SRI-DNA a fost o cerinta pe care Romania a trebuit s-o indeplineasca la indemnul principalului nostru partener, SUA. Este limpede, dupa ce mai multi oficiali americani de rang inalt au afirmat chiar si la Bucuresti necesitatea luptei impotriva coruptiei, punand un accent deosebit pe intensificarea eforturilor in acest sens. Nici aici nu a contat economia. Evident, nici nu a fost vorba sa se ia in calcul efectele adverse pe care o astfel de masura ar putea s-o aiba asupra economiei noastre. Si in acest caz decizia a fost una politica. Ca aceasta campanie impotriva coruptiei este condusa pe plan mondial de SUA, se vede cu ochiul liber. Mai nou, ati vazut arestarile de la FIFA. E o politica promovata de actuala Administratie de la Casa Alba, o doctrina, s-ar putea zice, pe care Barack Obama doreste s-o puna in practica in lume. Bineinteles ca lupta impotriva coruptiei s-ar fi putut duce si altfel, nu neaparat prin crearea unei entitati cu puteri largi care sa actioneze discretionar la nivelul intregii tari, actiune bazata pe o ideologie, cea a anticoruptiei. Ceea ce nu inseamna ca nu ar exista probleme reale cu coruptia in Romania.

Dupa cum se poate vedea, Romania face cam ceea ce-i spun altii iar motivele sunt (aproape, ca sa nu zic in totalitate) politice.

Chestiunea principala este ce facem noi. Care este contributia noastra? Noi cam importam idei din alta parte sau facem ceea ce ne spun altii sa facem. Contributia noastra insa pare a fi minima sau deloc. Noi, de pilda, nu studiem fenomenul coruptiei din Romania, ca sa putem sa ne aducem o contributie a noastra. Aplicam ceea ce ne spun altii sa facem. Asa cum am aplicat si-n trecut politicile FMI. De parca FMI ar fi condus tara, nu Guvernul. Dar FMI nu are putere de decizie.

Partea proasta este ca noi nu am avut o viziune cu adevarat. De pilda, n-am avut o viziune nici asupra Justitiei, nici asupra Economiei. Scuzati-ma, dar capitalismul inseamna si contributie proprie. Si cu cat contributia este mai valoroasa, cu atat sistemul functioneaza mai bine. De asemenea, cu cat contributia este mai scazuta din punct de vedere valoric, cu atat si sistemul functioneaza defectuos.

Nici asupra integrarii in UE n-am avut o viziune decat aceea ca ce bine o sa fie. Ca automat ne va asigura UE securitatea economica, ca automat vor curge banisorii din fondurile europene. Am avut o viziune asupra atragerii de investitii straine? Sau asupra chestiunii: ce politica monetara ar fi favorabila pentru tara noastra? Cand iti propui sa ataci astfel de probleme trebuie sa ai un plan. Mi-a venit in minte ce spunea marele maestru american la sah, Frank Marshall, si anume ca mai bine joci dupa un plan, chiar si prost, decat fara niciun plan. Un plan presupune sa tii cont de cauze si de efecte. In niciun caz un plan nu presupune sa te iei dupa altul (sa inveti de la altul e altceva!) sau sa faci ce-ti zice altul. Daca lucrurile stau cum spune D-na. Andreea Paul in postarea pe care am evidentiat-o mai sus:

„Tot panseluțele, săracele. Frica naționalizată de DNA a blocat proiectele aducătoare de șpăgi ale edililor, astfel că prin scăderea investițiilor locale s-a creat un excedent nenatural, toxic, provenit dintr-o inactivitate administrativă locală. Din nefericire, pe lângă micile afaceri locale bănoase care s-au oprit de frică – ceea ce nu e rău -, și celelalte investiții locale, strict necesare, s-au blocat. Teama de DNA a înghețat mâinile cu stilourile gata să semneze ale primarilor sau președinților de consilii județene. Fuga de responsabilitate generalizată din ultima jumătate de an se vede foarte clar în diminuarea cu 31% a cheltuielilor de capital – de la 3.08 miliarde de lei in prima treime a lui 2014 la 2,14 miliarde de lei în 2015, în condițiile în care banii și așa nu erau suficienți, nevoile stricte din domeniile vieții publice rămânând și mai pe larg nesatisfăcute.”

rezulta ca, de fapt, in final, contributia noastra se reduce la crearea unui capitalism bazat pe spagi grase, castigul personal al unora determinand „investitiile locale, strict necesare”. Daca, dintr-un motiv sau altul, nu mai e acest castig personal al unora, acest bonus motivant, atunci se opresc si investitiile locale. Citeam si in aceasta postare a fostului premier, Dl. Nastase:

„PS S-au făcut speculatii privind eventuale legături intre PSD sau guvernul pe care l-am condus cu firma austriacă Holzindustrie. Dacă vreti să intelegeti cine era in legături mai strânse cu această firmă, trebuie doar să dati un click pe internet pe Holzindustrie/Flutur. Veti vedea si cine domina politic zona Rădăutilor, unde s-a instalat initial firma austriacă.”

De unde rezulta ca la noi conteaza cine domina politic o anumita zona a tarii. Lucrul asta e determinant atat in atragerea de investitii straine cat si in ceea ce priveste respectarea legii. Nici asupra restitutio in integrum n-am excelat in ceea ce priveste planul, conceptia: ii dam dom’ne padurea omului ca stie el mai bine cum s-o exploateze, cum sa aiba grija de padure. Si se vede ce a iesit, daca omul stie el mai bine. Iata ce spune si Andreea Paul:

„Săptămâna trecută Mugur Isărescu vorbea despre o creștere economică “robustă și sustenabilă”. Însă, raportul Curții de Conturi despre activitatea Ministerului de Finanțe ne-a arătat că de trei ani și datoria publică a crescut constant și la fel de robust și sustenabil. Îndatorarea a depășit finanțarea deficitului bugetar, iar riscul de solvabilitate se mărește îngrijorător.”

E robusta, e sustenabila – economia duduie, n-asa? Parca din totdeauna romanul pune lucrurile intr-o relatie de dependenta fata de alte lucruri: daca e asa, depinde de cutare, de altceva. Daca nu e asa, atunci e pentru ca depinde de altceva. Nu ar trebui sa ne mire mentalitatea ca „are cineva ceva cu noi”, teoria conspiratiei, care prinde la romani, ca „au vrut sa ne distruga economia ca mergea prea bine”. Intotdeauna e o relatie de dependenta de altceva, de ceva exterior care determina mersul lucrurilor, mai ales in interior.

Or, lucrurile mai depind si de ceea ce faci tu, aici!

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

mai 29, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

38 comentarii »

  1. „Sunt doua moduri de a cuceri o natiune : prin sabie sau prin indatorare – John Adams !!!!!! Daca nici asta nu stia ce spune…. Problema este ca , de acum doua sute de ani si pana azi….s-au m-ai descoperit cateva moduri : tradare , prostie , incompetentza si-or mai fi si altele . Cum dracu se face ca , la noi in Romania toate acestea au tunat si s-au adunat , chestia asta nu-mi va intra niciodata in capatzana !!! Chestia cu ” nu FMI a condus tara ” , ma lasi ? Vad ca mai nou prioritatea guvernului { de fapt a Cotrocenilor } este trecerea cat mai rapida la moneda unica europeana iar asta ….in conditiile in care { toata lumea stie } , economia romaneasca , s e bazeaza pe producerea de… curvet , izmene si Dacia Duster , cat or mai sta si francezii pe la noi . Sa nu uit : si pe exportul de materie prima !!!!!!!!!!!!!!!!! M-am convins : Basescu Traian nu va fi condamnat NICIODATA ! A avut grije sa-si asigure spatele iar spatele sau , este format in principal , din cei pe care ne obisnuisem sa-i auzim injurandu-l pe diferite sticle la diferite televiziuni . Neamtul…se califica la locul de munca si …. chiar nu mai sant dispus sa-i acord nici timp si nici circumstante , asa cum ma sfatuia Rica la vreo doua luni de la intronizarea teutonului la Cotroceni . Javra asta mincinoasa de la Victoria , acest Pinocchio al Romaniei , Victor Viorel Ponta , o mai avea de gand sa mareasca pensiile cu inca ceva asa cum ramasese stabilit prin 2014 toamna , cand se lauda ca acestea vor fi marite in doua transe , ultima trebuind sa fie aplicata de la 1 Iunie ? Tot ai in blogroll pe Andreea Paul ia intreab-o in numele meu , ca tot este membra a comisiei economice din Parlament …ce are de gand guvernul asta de javre ? Asta ma intereseaza acum si te rog sa ma crezi ca , pentru mine la ora asta politica , discutiile pe teme politice sau nationale au devenit echivalentrul unei bai in latrina : put si inainte de „baie ” dar mai ales dupa . Cand ma gandesc ca mai zilele trecute ai injuram pe aia care spuneau ca nu-i intereseaza politicul…..AVEAU DREPTATE : MEA CULPA !

    Comentariu de Marian | mai 29, 2015 | Răspunde

    • @Marian
      Nu FMI decide, guvernul o face.

      Comentariu de Motanul Incaltat | mai 29, 2015 | Răspunde

      • Decat cu-asa guvern….mai bine lipsa : TRAIASCA DNA , DIICOT si…care or mai fi !!!! LA CREMENAL CU JAVRELE !!!!!

        Comentariu de Marian | mai 30, 2015

      • @Marian
        Parerea mea este ca nu putini te-ar contrazice! 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | mai 30, 2015

      • Cine sa ma contrazica….tot niste javre !!!

        Comentariu de Marian | mai 30, 2015

      • Chiar toti niste javre? 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | mai 30, 2015

      • Cine sa ma contrazica oare ? Nu cumva aia care mai ieri alaltaieri { si subsemnatul printre ei } mureau d e dragul astora din PSD si-si faceau iluzii privind soarta lui Basescu&comp ? Ma doare strict in tender de astia mai ales ca…stiu ca am dreptate : prin piete oamenii atunci cand vorbesc despre zanganitul catuselor ” binomului DNA-SRI „asteapta cu nerabdare sa-i vada pe toti la parnaie ….iar cheile arestului sa fie aruncate !

        Comentariu de Marian | mai 30, 2015

      • Se gasesc destui!

        Comentariu de Motanul Incaltat | mai 30, 2015

      • @Marian
        Vrem, nu vrem PSD este o componenta politica principala in sistemul politic democratic de la noi. Eu nu spun, nu pledez ca sa tii cu PSD. Chestia asta: „prin piete oamenii atunci cand vorbesc despre zanganitul catuselor ” binomului DNA-SRI „asteapta cu nerabdare sa-i vada pe toti la parnaie ….iar cheile arestului sa fie aruncate !”, daca e adevarata, e semnul unei greseli intrucat induce in mentalul colectiv necesitatea totalitarismului. Or, tocmai lucrul asta nu trebuie sa se inatmple. Dar apropo de contributia noastra – e jalnic daca doar atat putem sa gandim! Fara sa ne punem problema ce va urma daca obiectul acestei „asteptari nerabdatoare” se va implini si daca, intr-adevar, va fi mai bine asa, cu o dictatura a Binomului, apolitica, deci care nu va tine cont decat de interesele sale sau poate mai rau, ale altora din exterior, nu ale oamenilor. Toata aceasta nostalgie populista dupa „vremea lui Ceausescu”, cand „toti ascultau Europa Libera”, ca sa-l parafrazez pe Rica, ca despre asta e vorba, despre aceasta nostalgie, e totalmente iresponsabila si lucrul asta e ingrijorator. Repet: daca Binomul induce in societate ideea necesitatii totalitarismului, atunci el trebuie sa dispara!

        Comentariu de Motanul Incaltat | mai 30, 2015

      • Motane, nu institutia in sine este de condamnat, ci cei care o conduc si ii dau directia de actiune.
        Un DNA, care sa lupte impotriva coruptiei este necesar. Nu vad ce este rau in a avea o institutie specializata si destinata doar dep[istarii si urmarii faptelor de coruptie?
        DIICOT-ul cred ca ar trebui sa fie DOAR ptr combaterea criminalitatii organizate si terorismului. Orice societate moderna, mai ales in situatia asta CREATA in prezent, are nevoie de asa ceva.
        Sa nu uitam Motane ca pe Al Capone nu politia l-a bagat la puscarie ptri crimele comise, ci IRS-ul american, pentru evaziune fiscala.
        Nu putem exista intr-o societate moderna, democratica, fara niste reguli pe care sa le respectam CU TOTII, Motane. Impunerea respectarii unui cadru legislativ nu inseamna TOTALITARISM Motane. Nu putem avea pretentia ca altii sa ne respecte drepturile, dar noi sa nu ne respectam obligatiile.
        Da, ai drepytate ca NOSTALGIILE ne tin in urma. Ele ne infraneza evolutia. Dar asta s-a vrut Motane, asta s-a urmarit, si asa cum spunea si in scrisoarea deschisa, principalul vinovat este ILIESCU!!!! El a manipulat in a sa fel opinia publica, folosind aceleasi metode bolshevice ca si in perioda lui de glorie, a intors roman impotriva romanului fratele impotriva fratelui, ca sa obtina acel ‘DIVIDE ET IMPERA”
        Acesti farisei iliescianisti ne-au invrajbit si ne-au otravit sufletele. N-a reusit un regim totalitar, ca cel al cizmarului si camarilei lui, ce a reusit acest venetic, acest DUSMAN AL ROMANILOR.
        Uite, imi permit cu acceptul tau sa pun doua linkuri:

        Provenienta lui Ion Iliescu.

        http://www.ziaristionline.ro/2011/01/10/adevarata-biografie-a-lui-ion-iliescu-actul-i-bunicul-sau-vasili-ivanovici-nu-a-fost-roman-candidatul-manciurian/

        Comentariu de Rica Venturiano | mai 30, 2015

      • Da, numai ca exista riscul (ce pare a fi destul de mare, dar poate ca ma insel eu) de derapaje de la democratie si libertate…

        Cu Al Capone s-a terminat Mafia in SUA? E clar ca nu. Mafia a fost puternica si dupa razboi, chiar poate mai puternica decat pe vremea lui Al Capone! Asa cum e puternica si acum. Dar SUA a inregistrat si performante economice deosebite! Aici e deosebirea fata de noi… Numai sa ne gandim la ce amploare puternica, mare a luat dezvoltarea economica in SUA (si nu numai, dar in tot Vestul!) dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. La noi nu prea se vede dezvoltare economica… Bineinteles, comparatia ar putea parea deplasata: Romania si SUA, iti dai seama… Cu toate acestea, cred ca ar trebui remarcata aceasta deosebire. Mai mult decat atat: desi puternica, Mafia nu a adus vreo atingere democratiei in SUA. Ca sunt probleme, dar peste tot si intotdeauna au fost si probleme. Acum, de exemplu, traficul de droguri nu e o problema in SUA? A fost si in trecut. Dar democratia functioneaza foarte bine acolo, ca si economia, chiar as spune ca mai bine decat in Europa.
        Pe cand la noi uite-te si tu cum „functioneaza”, cu ghilimelele de rigoare, fireste, lucrurile – citeste postarea Andreei Paul pe care eu am vizualizat-o in postare…

        Comentariu de Motanul Incaltat | mai 30, 2015

      • La noi principala sursa de coruptie o reprezinta amestecul statului in economie. La americani, e adevarat, exista Mafia si e destul de puternica si cu ramificatii politice. Dar acolo amestecul statului in economie ori nu e deloc, ori e minimal. La noi mai toti vor „sa-si traga” tot felul de avantaje si sa castige de pe urma statului – ca la noi asta a ajuns sa fie chichirezul implicarii statului in economie – fara sa contribuie cu nimic la dezvoltarea tarii. Asta e, din pacate, mentalitatea care s-a creat la noi. Asa s-au imbogatit destui de pe urma acestei implicari a statului in economie si asa s-a format o clasa, sa-i zic asa, de imbogatiti, ca Romania tot una din cele mai sarace tari (e un paradox, desigur!) din UE ramane. Gandeste-te ca au profitat inca din anii ’90, s-au devalizat banci, a castigat cine trebuie…

        Comentariu de Motanul Incaltat | mai 30, 2015

      • Motane, riscul de derapaje nu vine de la institutia in sine, ci tot de la factorul uman. Si comunismul a derapat tot din vina factoprului uman, al celor care l-au pus in practica. Daca e sa o luam asa, toate institutiile unui stat, mai ales cele menite sa aplice legea sunt predispuse la derapaje. O JUSTITIE incaputa pe mana unor „defecti” poate derapa, nu-i asa? Ce facem ? Nu mai avem incerdere in institutiile statului de drept pentru ca exista rsicul unor derapaje? Pai atunci sa nu mai iesim cu masina pe strada ca exista riscul ca un dobitoc beat sa intre in noi? sau nici ca pietoni nu mai iesim ca tot asa, vine un dobitoc cu masina si ne calca?
        Aici e buba la noi Motane, ca STATUL in sine, cu toate institutiile lui este pe mana unor „cetateni de bine”, oameni cu o cultura si o educatie mai jos de genunchiul broastei. Degeaba s-au acoperit ei de diuplome si de doctorate, ca sunt niste CIOCOI, niste DINU PATURICA parveniti ai vremnurilor, proveniti tot dintre niste FOSTI TOVARASI , sau progeniturile lor, care au considerat ca functia in stat este doar ptr a le da lor dreptul de a taia si spanzura dupa bunul plac.,
        A ajuns sa-mi fie sila Motane de politica asta Damboviteana, facuta dupa placul unuia sau altuia, bazata doar pe can-can-uri si scandaluri de doi lei, care a furat mai mult si care mai putin.
        Tu nu vezi ca nimic nu este aplicabil in tara asta? Democratie??? Cu cine Motane???
        Uite, hai sa-ti dau un exempolu de pe strada. Ieri ma plimbam cu familia pe faleza si vine un tip in varsta langa mine, cersind amabil niste bani, ca-i bolnav si are pensie mica. La care eu i-am raspuns sa mearga la PSD-isti, sa-i dea iliescu bani in plus, ca d-aia i-a votat, nu-i asa? La care tot el incepe sa ma injure ca „fir’ati ai drakului de taranisti si lierali ca ati furat tara asta, d-aia aveti de toate”. No comment Motane, NO COMMENT!!!!
        Si tu insisti sa nu iei in calcul asemenea mentalitati.. Cum e posibil Motane, ca in cazul lor, al pensionarilor cu pensii mici, care abia isi duc traiul de pe o zi pe alta, sa aiba inca o incredere oarba in ilici si gashca lui? Cum e posibil frate sa ai probleme si sa nu vezi vina guvernantilor? La 3 ani de la preluarea IN FORTA a puterii de catre PSD, cu ajutorul imbecil al PNL, o mare parte a populatiei, O FOARTE MARE PARTE, sa nu vrea sa vada realitatea??? La 25 de ani de la revolutie inca exista romani care mai cred in mincihnile politrucilor si „saluta interventia clasei muncitoare din PU”.

        Comentariu de Rica Venturiano | iunie 1, 2015

      • @Rica
        Cersetorului care a venit la tine nu trebuia sa-i spui asa… Mai bine, daca vroiai, ii dadeai tu ceva; daca nu, nu. Sunt multi oameni amarati in tara asta pe care nu-i ajuta nici PSD, nici statul, dar care inca mai cred ca PSD ii ajuta sau ca statul ii ajuta cumva… Asa ca mai bine l-ai fi ajutat tu cu ceva. Oricum, un ajutor privat nu strica de la cel care poate sa ajute.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 2, 2015

      • Eu cred ca noua, romanilor, trebuie sa ne intre bine in cap ca n-are cine sa ne ajute: nici Estul si nici Vestul. Din punctul de vedere atat al Estului, dar si al Vestului, aici poate sa se moara si de foame sau, eventual, sa nu mai existam nici ca stat, ca tara, ca popor. De aceea noi trebuie sa ne ajutam unii pe altii si sa construim o economie de piata libera functionala prin care sa putem prospera. Or, noi vrem intotdeauna ca altii sa ne ajute, altii sa ne faca treaba, ceea ce nu prea e fezabil….

        Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 2, 2015

      • Mersi de link Motane. Se pare ca „zvonul” auzit de mine (mai de mult, foarte de mult) nu era zvon. Deci la Frunze ilici s-a casatorit cu NKVD-ul, he he he he.
        Da, si???? El e „tatucu'” dupa care suspina toti nostalgicii acelor vremuri, si se pare ca sunt multi, foarte multi. Altfel nu pot sa-mi explic ca in ciuda tuturor acestor informatii inca il aplauda lumea. Nu ,m-ar mira ca de ar aparea ceasca sa avem manifestatii de simpatie si adeziuni.
        MENTALITATOI DEFECTE Motane, mentalitati, nimic altceva.

        Comentariu de Rica Venturiano | iunie 1, 2015

      • Eu nu inteleg de ce nu se spun oficial lucrurile astea. Pentru ca, sa stii, spuse asa, „pe la colturi”, ca sa zic asa, da impresia ca cineva are interesul sa-l compromita pe Iliescu.

        Eu de asta spun ca trebuie stiut odata adevarul despre Revolutie, Mineriade.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 2, 2015

      • Motane, nu de mult, intram intr-un magazin alimentar in fata caruia cersea o batrana „dati-mi si mie un ban de-o paine”. Am intrat si pe langa cumparaturile noastre, sotia a lust o paine, niste cascaval, branza, ceva mezeluri, niste rosii, o sticla de apa si le-a pus intr-o sacosa pentru batrana nevoiasa. La iesire i le-am dat „ia mamaie, sa fie ptr sufletul mortilor”. In loc de „bogdaproste” am auzit „da’ un ban nu-mi dai??”.
        Si tu-mi spui ca trebuia sa-i spun altfel? Nu Motane. NU MAI DAU!!! Am initiat la nivelul companiei un fond la care contribuie fiecare cu cat vrea si daca vrea, bani sau produse, haine, mobila, pe care aleator le donam caselor de copii si azilurilor de batrani. Din banii stransi, facem un fel de „cercetare” si vedem unde este nevoie de reparatii, de dotari, etc etc.
        NU DAU BANI CERSETORILO PE STRADA!!!! Poti sa ma judeci cum vrei, dar pe astia NU-I CRED!!!!

        Comentariu de Rica Venturiano | iunie 3, 2015

      • E o problema complicata in Romania, unde saracia e mare si multi sunt atinsi de saracie. Oamenii au nevoie de bani, nu numai de alimente sau de hrana. Nu cred ca trebuie sa dispretuiesti un sarac daca iti cere bani. Chestiunea e ca ajutoarele acestea creeaza dependenta, ceea ce iarasi nu e bine…
        Da, au fost si un film memorabil legat de mafia asta a cersitului, dar asta arata ca saracia in Romania e o problema!

        Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 3, 2015

      • DA Motane, ADEVARUL TREBUIE SPUS!!!! Dar cine s-o faca? Astia care sunt vinovati? Nu ai destule dovezi ca fac orice, mai putin sa spuna adevarul????
        Motane, repet, daca s-ar spune ADEVARUL, ilici ar trebui pus cu spatele la zid si macar batut cu oua clocite si rosii strjcate, daca nu impuscat. Si langa el TOTI cei ce au guvernat tara asta inainte si in ultimii 25 de ani. De fapt cam aceiasi.

        Comentariu de Rica Venturiano | iunie 3, 2015

    • Salve bercenare 🙂
      Chiar ma intrebam de ce lipsesti.
      Mariane, tu la acea vreme chiar credeai ca va da ceva in plus? Era campanie Mariane. Asa cum acum iar suntem in campanie, dar nu agricola ci electorala.
      Motivul pentru care tonta nu are bani ptr promisiunile desarte, este greaua mostenire. Posibil sa fie vorba de mostenirea matusii Tamara, cine stie.
      Cum zice si Motanu’, FMI si UE ne dau niste „guidance”-uri, niste teguli, niste cerinte, pe care trebuie sa le respectam, asa cum le respecta si altii din „gashca” asta numita UE. Cum intelege sa la aplice, SAU NU, Guvernul, este alta mancare de peste. Din pacate pestele asta e imputit, de la cap. 😊

      Comentariu de Rica Venturiano | mai 30, 2015 | Răspunde

      • Nu stiu daca ai citit in postarea aceasta analizele lui George Friedman de pe Stratfor. El spune despre FMI ca nu rezolva problemele, ci ca este parte din problema. Pentru ca aceasta institutie (ca si altele) apartin unei perioade trecute – vremea Razboiului Rece. Or, actualmente lucrurile s-au schimbat. Nu stiu daca ai citit ce spune Lucian Isar – eu am vizualizat postarea sa chiar la inceput:

        „Lipsa de intelegere a stadiului economiei romanesti si a necesarului de spatiu fiscal a facut un presedinte in 2010 sa impinga fara negociere Romania in compactul fiscal. Desigur acelasi fost presedinte inca sustine ca pentru a alimenta investitii in terenuri de fotbal in panta erau necesare taieri de salarii si cresterea de pe o zi pe alta a TVA.

        Compactul fiscal negociat din pozitia de premiantul clasei este o greseala de amator comparativ cu o pripire referitor la aderarea Romaniei la euro. „

        Nu e necesar sa gandim in astfel de termeni: „trebuie sa le respectam”, ci mai degraba ca „nu trebuie sa le respectam” – de abia atunci ne vom gandi cu adevarat la ce trebuie facut. Pe cand noi doar ingurgitam fara sa ne gandim, intr-un mod cu totul iresponsabil, pilulele date de altii. Vrem ca altii sa gandeasca in locul nostru, vrem ca altii sa ne dea, altii sa ne rezolve problemele si mai avem pretentia ca lucrurile sa si iasa, nu bine, ci excelent. Nu sa invatam de la altii. N-am intrat oare in UE doar pentru ca UE ar fi trebuit, nu-i asa, sa ne asigure securitatea economica, mergand pe ideea superficiala ca odata intrati in UE va curge lapte si miere? Asta se numeste lipsa de responsabilitate, chiar daca e presarata doar de bune intentii. De asta i-am si spus lui Marian: „Nu FMI decide, guvernul o face”. Or, a decide nu e lucru usor, dar noi vrem ca altul sa decida (citeste: sa gandeasca si sa actioneze) in locul nostru. Ca pe urma sa avem pe cine sa dam vina: „FMI e de vina!” Nu-ti suna cunoscut? „FMI ne-a distrus economia!” – nu suna familiar? Capul ca sa nu mai fie imputit trebuie sa mai si gandeasca singur. Nu poate, atunci va fi inlocuit cu altul. Vreau sa spun ca problema principala n-ar fi atat ca e imputit capul ci faptul ca noi, de fapt, nu dorim sa avem nicio contributie proprie. Or, eu am spus: „capitalismul inseamna si contributie proprie”.
        Cum sa spun? Spre exemplu, sa luam chestiunea nivelului de trai in mediul rural. Noi niciodata n-o s-o rezolvam daca tot aplicam ce spun altii sa aplicam, fara sa gandim noi la aceasta problema cum s-o rezolvam. Stanga tot vorbeste ca majoritatea gospodariilor au closetele in fundul curtii: asa se naste populismul! Ca, de fapt, se tot vorbeste, fara sa se rezolve ceva, pentru ca noi tot asteptam rezolvarea de la altii. De aici si ideea unui miracol cumva care sa rezolve problema, nu noi s-o rezolvam sau macar sa incercam s-o rezolvam. Ori vrem sa ne rezolve altii problemele, ori vrem sa nu-i deranjam pe altii si asa gasim, intr-un mod foarte ingenios, s-o recunostem, dar pagubos, tot felul de subterfugii pentru a nu face nimic. Pana la urma starea aceasta naste populism, care la randul lui poate naste totalitarism.

        Comentariu de Motanul Incaltat | mai 30, 2015

      • Sal’tare moncherule 😉 ! Am avut PC-ul paradit si d’ásta n-am mai intrat cam pe nicaieri . Da , stiam , eram constient ca era campanie dar , chiar atat d e porci nu-i credeam sa fie ! Excelenta expresia : ” gashca numita UE ” . Pana si britanicii s-au prins in the end ca…este vorba de-o gashca si se reorienteaza spre…Est 😉 . Mare mirare n-ar fi daca Cameron s e va tine d e promisiune { promisiune asteptata de majoritatea locuitorilor Regatului Unit de mult prea multa vreme } si va organiza tomorow or after tomorow un referendumm referitor la iesirea Angliei din randurile acestei gashti . Oricum , Marea Britanie nu prea are multe d e castigat in ultima vreme , fireste daca excludem imigrantii , „cota ” d e imigranti pe care aceasta UE ai aloca UK si d e care britanicii s-au cam saturat . Decat asa „castig ” mai bine lipsa spun englezii .. Merg la pariu ca acest referendumm va avea succes , nu ca ala pentru dezlipirea Scotiei de la regat !

        Comentariu de Marian | mai 30, 2015

      • @Marian
        La britanici e si o chestiune de orgoliu, mi se pare. Londra nu doreste sa accepte sa fie condusa de la Bruxelles, mai bine zis de la Berlin. Insa Cameron a mai zis si altceva! El a zis ca va propune niste idei de reforma sau de imbunatatire a UE, asta apropo de contributia proprie de care vorbeam, ca ziceai ca-l parafrazez pe JFK. N-a mers pe ideea: „imi iau jucariile si plec ca nu-mi mai place!”.

        Sa se reorienteze spre Est? Aici trebuie sa se inteleaga ca setul de valori al Lumii Occidentale e cam diferit de cel al Estului. Occidentul poate sa se reorienteze spre Est, ceea ce impiedica acest lucru e diferenta de care pomeneam mai sus.

        Comentariu de Motanul Incaltat | mai 30, 2015

      • Motane, e clar ca „onor guvernantii” nostri au gresit. Sau fiind incompetenit, n-au gresit, ca numai cine stie greseste, Asa este, din partea guvernelor Romaniei a fost o dovada de lipsa de responsabilitate. Cine sa analizeze conditiile Motane? Pai ce, facturile uriase le-au platit ei din buzunar? sau macar sa dea socoteala careva ptr greselile enorme facute? Degeaba intelegem noi mecanismele econimice Motane, ca nu noi luam decizii, nu noi dam legi, NOI doar trebuie sa respectam aberatiile impouse de niste analfabeti politici, de niste incompetenti CRIMINALI, care nabar n-au cu ce se mananca politica.
        NISTE DOBITOCI MOTANE, ASTA SUNT TOTI!!!

        Comentariu de Rica Venturiano | mai 30, 2015

  2. Motane, te-ai gandit ca in Romania coruptia a ajuns la un nivel atat de ridicat, incat s-au sesizat si strainii? Ca sa fim cinstiti, coruptie exista peste tot in lume, inclusiv la americani, dar nu atat de fatisa si fara frica, cum este la noi. Cum vezi tu apartenenta noastra la UE si NATO fara a tine cont de niste reguli minime obligatorii? Mie mi se pare mai deranjant ca avem un nivel ridicat si generalizat de coruptie, decat faptul ca ne-o reproseaza strainii.
    Nu cred ca tu consideri ca putem sa existam singuri, total independenti de unii sau altii. In epoca asta prezenta, trebuie sa fim cu unii sau cu altii. Atata timp cat cei cu care suntem NU SUNT RUSII, eu cred ca ne va fi bine.

    Comentariu de Rica Venturiano | mai 30, 2015 | Răspunde

    • M-am gandit, dar nu asta e problema. Adica tu crezi ca problema e ca ar fi la un nivel foarte ridicat coruptia? Problema este ca noi am adoptat aceasta lupta anticoruptie si instrumentul aferent, Binomul SRI-DNA, ca sa facem pe plac americanilor. Adica motivele sunt exclusiv de ordin politic, iar adoptarea e formala. Ca aceasta coruptie de a noi te afecteaza pe tine, pe mine, intr-un cuvant il afecteaza pe cetatean precum si economia tarii (am si scris despre asta – v. aici), eu nu neg. De asta am si pus intrebarea in postare: „Chestiunea principala este ce facem noi. Care este contributia noastra?”. Pe mine ma intereseaza care e contributia noastra, nu ca importam idei pe nemestecate sau ca vrem sa le facem pe plac altora. Aici e buba!! Pentru ca noi ne miram pe urma si zicem: „si-asa-i rau, si-asa-i nu-i bine”, ca sa te citez din memorie. De asta am si spus in final: „Or, lucrurile mai depind si de ceea ce faci tu, aici!”.

      Comentariu de Motanul Incaltat | mai 30, 2015 | Răspunde

      • Daca ar fi sa facem pe placul americanilor , ar fi necesara reintroducerea pedepsei capitale iar primii condamnati pe chestia asta , ar trebui sa fie un minim de 85 % din numarul total de alegatori ai Romaniei ! ” Care-i contributia noastra „? Al parafrezezi pe JFK ? Pai , la ora asta { adica azi , in Mai 2015 } , ar cam fi cazul sa mai faca si „tara „ceva nu doar noi !!!! Te faci ca nu vezi faptul ca la acele ” proteste ” privind defrisarea salbateca a padurilor Romaniei de catre o firma austriaca { adica tipii care la ei in Austria nu si-ar permite sa taie nici macar un fir de iarba…al pastreaza pentru urmasii lor } participarea a fost d e maxim 6-7 mii de insi ? Nu-i mai intereseaza pe oameni cam nimic din ceea ce reprezinta Romania , ai lasa in voia Domnului pe hoti { adica…fostii tipi care faceau spume patriotarde la gura atunci cand vorbeau despre tara } sa-si faca mendrele ….cat o vrea Cel Prea Inalt sa le permita , prafu’ sa se aleaga d e ei si neamurile lor !

        Comentariu de Marian | mai 30, 2015

      • @Marian
        Pai, nu crezi ca asta e marea nenorocire: vrem „sa faca ceva tara pentru noi”, dar de ce nu pui altfel problema: sa faci tu ceva pentru tine. Noi vrem ca fara nicio contributie proprie sa faca ceva tara, tara noastra, pentru noi. Nu ti se pare macar putin absurd? Nu-l parafrazez pe JFK decat, ca sa zic asa, partial: eu ma intrebam de ce nu zici: „ce pot sa fac eu pentru mine”, ca, din cate constat, toti asteapta de la tara, sa faca ceva tara pentru ei. Ce poate sa faca tara, dar noi ce facem ca sa nu se mai defriseze ilegal paduri, ce am facut ca sa prevenim o asemenea situatie?

        Comentariu de Motanul Incaltat | mai 30, 2015

      • @Marian
        Tu vorbesti de niste lucruri care, tocmai acestea, nu trebuie sa se intample! Daca Binomul SRI-DNA induce in societate ideea totalitarimsului, atunci acest Binom trebuie sa dispara! Noi trebuie sa promovam valorile si principiile unei lumi libere din care facem si parte, nu a unei lumi totalitare, cum e cea de la Est…

        Comentariu de Motanul Incaltat | mai 30, 2015

      • Motane, daca intr-adevar aceste doiua institutii se dovedesc a fi controlate de cineva, ca sunt folosite ptr aniuhilarea adversarilor politici sau de orice fel, atunci ai dreptate. Dar daca aceste doua institutii se dovedesc a fi ceea ce se pretind, atunci indiferent de cine sunt clientii lor, le consider foarte benefice.
        Motane, la noi in Romania, cel care se teme de lege si o res[pecta este omul cinstit. Tu daca furi un ou, sau un milion, tot hot esti. Din pacate insa in Romania daca furi un ou faci puscarie ptr furt, pe cand cel ce fura un milion din visteria statului, scapa nepedepsit. ASATA INSEAMNA DEMOCRATIE? ASTEA-S VALORILE DEMOCRATICE? NU PREA CRED!!!! Legea trebuie respectata de toti, nu doar de unii. Daca legile sunt proaste, atunci cei alesi sa faca aceste legi sunt datori sa le schimbe in bine, nu in mai rau.
        Si ptr ca i-ai pus intrebarea lui Marian, vin sa intreb si eu, la cine te referi cand spui TARA? Ca noi degeaba facem ceva ptr tara, ca cei ce reprezinta tara pe plan politic nu fac nimic nici ptr ea nici ptr noi. Degeaba incerc eu sa fac ceva ptr tara, adica sa prezint partenerilor straini Romania si romanii intr-o imagine buna, sa le demonstrez ca romanii sunt si profesionisti si muncitori, daca cei in masura sa schimbe imaginea proasta, adica guvernantii, (deci TARA) nu fac nimic. Ba mai mult, ei insisi dau dovezi de hotie, coruptie si incompetenta.
        Uite, de nu stiu cate ori s-a iesit in strada sa se protesteze ptr anumite derapaje. Asta nu inseamna ca „cetatenii” au facut ceva ptr tara? Si tara, adica ONOR ALESII NEAMULUI (ma’sii) au facut tot ce au vrut, adica ce le-a convenit la buzunar.
        Din cate stiu eu, aceste defrisari ilegale si jaful din padurile romanesti a fost mediatizat de multa vreme. Si? Deci cineva a facut ceva pentru tara asta, a incercat sa atraga atentia asupra unui fenomen grav, si? Jaful a continuat nestingherit, sub obladuirea TUTUROR celor care s-au perindat pe la Guvern.
        Asa ca in situatia data Motane, ar cam fi timpul ca si TARA sa faca ceva, adica aia care sunt pusi acolo sus DE NOI, sa faca ceva ptr TARA asta, ca NOI cam facem destul zic eu.

        Comentariu de Rica Venturiano | iunie 2, 2015

      • Rica, si cum vrei tu sa aiba succes aceasta lupta anticoruptie cand nimeni de aici nu e convins ca asa trebuie procedat? Romania face pe placul altora, nu lupta anticoruptie. Sigur, se poate spune ca e vorba de oportunism. Insa aici nu cred ca ai sa gasesti pe cineva din clasa politica sau chiar din randul populatiei care sa fie convins ca asa trebuie. Din randul populatiei mai gasesti, pentru ca populatia e afectata de coruptia la nivel inalt. Dar n-as crede ca toata populatia e convinsa de necesitatea luptei anticoruptie. Populatia are alta conceptie: daca el traieste bine, sa traiesc si eu bine pe langa el.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 2, 2015

      • Pe de alta parte, lupta anticoruptie n-are de a face cu democratia. Lukashenko sau Putin au venit la Putere pe un val anticoruptie, promovand lupta anticoruptie si asumandu-si-o. Din acest punct de vedere Traian Basescu se aseamana cu acestia: autoritarist, vrand ca din postura de Presedinte sa conduca, neconstitutional, si Guvernul si si-a asumat, el, aceasta lupta anticoruptie, in schimb sub el a inflorit coruptia. Spre deosebire de Iliescu, sub care a inflorit de asemenea coruptia, dar care nu a fost nici autoritarist si nici nu si-a asumat lupta anticoruptie ci doar a spus ca nu e bine sa fie coruptie si ca vrea ca PSD sa fie „un partid al incoruptibililor”.

        Pe plan extern insa, Rusia exporta coruptie! Si gandeste-te, de pilda, la Gazprom, intreprindere cu capital majoritar de stat, controlata de guvernul rus, dar nu numai prin Gazprom… Pentru ca ei fixeaza preturi in functie de criterii politice!!

        Lupta anticoruptie este promovata actualmente mult mai accentuat de catre SUA si Romania cauta sa faca pe plac principalului sau partner, o Mare Putere, desigur. Nimic mai mult. Se pare ca e vorba de Doctrina Obama in relatiile externe ale Americii. Ca in cele interne, cum observa odata George Friedman, ei, Democratii, nu si-au rezolvat problemele cu coruptia, in schimb dau lectii la altii.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 2, 2015

      • @Rica
        Si gandeste-te si la acest tip de coruptie, de exemplu Cristian Diaconescu care era un membru marcant al PSD, a si candidat pentru sefia PSD, acum il vezi la PMP-ul lui Basescu, care PMP, din cate inteleg, se revendica de la familia Popularilor europeni. Schimbarea asta brusca a D-lui. Diaconescu cum poate fi caracterizata daca nu coruptie, chiar daca nu a luat bani, nu spun asta si sper sa nu fie. Tu vorbesti de coruptie si de valori. Or, din acest caz se vede ca e vorba de lipsa de valori, dar in schimb de coruptie, asa cum am vazut-o si in PDL, proaspat partid de Dreapta. Si se vede si schimbarea de atitudine a lui Basescu cu privire la lupta anticoruptie – lucru mai toxic decat ceea ce a facut Iliescu in cariera sa politica! Iliescu nu s-a dezis de doctrina de Stanga, pe cand Basescu incepe sa se dezica chiar de propriile sale mandate!! Si asta din pricina Elenei Udrea, un fel de Elena Lupescu a zilelor noastre!! De aici se vede toxicitatea pe care o degaja PMP-ul pe scena politica a tarii…

        Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 2, 2015

  3. Mergi la pariu cu mine stimate Motan ca , George Friedman ….in viata lui nu si-a inchipuit ca poate exista o natie mai plina d e tradatori { nu neaaparat impotenti politic } si neaveniti precum cei ce conduc natia romana ?!

    Comentariu de Marian | mai 30, 2015 | Răspunde

  4. Pe realitate onorate … 😉 Moromete , pe realitate ! Cat ar fi Friedman d e evreu la origini si tot nu cred c-a mai intalnit asa ceva in viata sa ! M-am cam saturat sa tot „fac ceva pentru tara „, cred c-a cam venit timpul sa faca ea , tara , ceva pentru noi caci , ce-i tara fara oamenii ce-o populeaza ? NIMIC !!! ZERO BARAT !!! Unde-s ” oamenii ” ? AFARA , MUNCIND PENTRU ALTE TARI , PENTRU ALTE POPOARE , PE BANI ….MAI MULTI SAU MAI PUTINI . M-am saturat d e sacrificii in gol , poti intelege chestia asta ? Matale chiar nu vezi ca NIMENI nu mai doreste s a ” faca ceva pentru tara ” toti…. FAC CEVA PE TARA adica inclusiv cei ce-s alesi in fruntea tarii !?! Chiar daca-ti pot parea astfel , gandurile mele nu-s populiste ci mai degraba pline d e furie , de siktir si….vai d e capul astora daca s e va ivi de undeva din lada d e gunoi a trecutului vreun partid de dreapta extrema care – precum legionarii sau nazistii pe vremuri – sa coalizeze in jurul sau nemultumitii , multii nemultumiti ce inca exista in aceasta tara d e rahat . Crede-ma este o parere sincera si nu doar gandurile unui om scarbit d e ceea ce vede sau aude vorbindu-se in jurul sau . Cand mi-aduc aminte cat ai pupam in cur pe aia din USL….imi vine sa borasc ! Cand mi-aduc aminte cum al injuram pe Rica si chiar pe dumneata atunci cand va citeam….cred ca orice scuza este d e prisos . Chiar n-am nici o scuza ! Cand ma gandesc cum va injuram pe blogul Teodorei Marinescu si imi intretineam sperantele citindu-i ca pe Biblie postarile….ma-nbolnavesc d e nervii capului 😦 ! Mor d e oftica ca…am crezut in liberali , ca am crezut in ” socialistii ” lui Ponta si-n „socialismul acestuia !!!!!!!!!!!!!”Singura multumire…o am stiind ca nu m-am inselat cu privire la teuton : un om d e nimic !

    Comentariu de Marian | mai 30, 2015 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.