Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

N-are dreptate Ucraina…?

Yahoo News

Ucraina şochează UE şi cere 160 de miliarde de euro pentru a ajunge la standarde europene

Se arata ca:

„Comisarul european pentru Extindre şi politică de vecinătate Stefan Fule a delarat joi, la Vilnus, că suma cerută de Ucraina în vederea ridicării economiei la standardele europene este exorbitantă, relatează Interfax-Ucraina.

Suma de „160 miliarde de euro, cerută de partea ucraineană în vederea modernizării economiei este neproporţională, exorbitantă. Dacă ar fi s-o împărţim în tranşe pentru următorii zece ani, ea ar constitui 10% din PIB-al Ucrainei”, a declarat Stefan Fule, joi, la Forumul de afaceri de la Vilnus.

El a subliniat că cererile partenerilor ucraineni sunt fără precedent în istoria comunităţii europene şi vin în contradicţie cu experienţele statelor care au semnat deja acorduri de liber-schimb cu Uniunea Europeană (UE).

Stefan Fule le-a recomandat oamenilor de afaceri ucraineni să se axeze mai mult pe profitul pe care l-ar putea aduce regimul de liber-schimb cu UE. “Îmi displace că oamenii de afaceri ucraineni vorbesc mereu de pierderi şi nu de investiţii sau modernizare”, a adăugat comisarul european, punctând că astfel se pune sub semnul întrebării bunăstarea poporului ucrainean.

“Singurele pierderi pe care le pot intui sunt pierderile survenite pe fondul «inactivităţii»”, a mai spus Fule.
Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a declarat mai devreme că ţara sa ar avea nevoie de cel puţin 160 de miliarde de euro, până în 2017, ca să ridice economia Ucrainei la standardele europene.”

HotNews

Viktor Ianukovici: Ucraina are nevoie de la partenerii europeni de un ajutor financiar

Se arata ca:

Presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a declarat vineri ca Ucraina intentioneaza in continuare sa semneze acordurile de asociere cu UE in viitor, insa isi doreste ca UE ca faca „pasi decisivi” pentru un pachet de ajutor economic pentru Kiev, scrie Reuters.

Justificandu-si decizia de a nu semna acordul vineri la summit-ul de la Vilnius, el le-a spus liderilor UE intr-o sesiune inchisa: „Din nefericire, Ucraina, in ultima vreme, s-a dovedit ca este singura in gestionarea problemelor grave financiare si economice.

„Asa ca astazi avem nevoie de la partnereii nostri europeni sa faca pasi decisivi inspre Ucraina pentru a realiza un program de ajutor financiar-economic”, a spus el.

Ianukovici a declarat ca Ucraina are in continuare intentia de a semna un acord cu Uniunea Europeana. „Confirm intentia Ucrainei de a semna un acord de asociere in viitorul apropiat”, a spus Ianukovici, potrivit unui comunicat pe site-ul presedintiei ucrainene.

Amintim ca Ucraina a anuntat, cu cateva zile inainte de a semna Acordul de Asociere cu UE, ca suspenda orice negociere. In ciuda negocierilor de joi seara, prelungite pana tarziu in noapte, liderii europeni nu au reusit sa ajunga la un acord cu presedintele ucrainean. Surse din interiorul negocierilor sustin ca, la un moment dat, europenii ar fi fost dispusi sa renunte inclusiv la conditia eliberarii Iuliei Timoshenko.

Vai, cat de socanta e Ucraina!! 160 de miliarde de euro, cum se poate asa ceva?? Dar e, oare, chiar atat de socanta cererea Ucrainei? Ca sa fiu sincer, nu mi se pare… Cum ai putea altfel sa aduci aceasta tara de 44.854.065 locuitori si cu un PIB/locuitor de numai, atentie!!, $3.862 la standardele europene? Si cum ar putea satisface Ucraina conditiile pe care ar trebui sa le indeplineasca ca tara europeana, fara bani? Si e vorba de o tara in care saracia e mai mare decat in Romania. 160 miliarde de euro ar insemna in jur de 3555 euro/locuitor si ar insemna o rampa de lansare a economiei acestei tari. Altminteri ce altceva ar putea sa insemne conditiile pe care ar trebui sa le respecte Ucraina? O emigrare masiva? Vestul, in special Marea Britanie, se teme de o emigrare in masa, deosebit de numeroasa, din Romania si Bulgaria, tari care amandoua nu au populatia Ucrainei. Cum ar fi o emigrare masiva din Ucraina, tara cu aproape 45 de milioane de locuitori? Lui Fule ii „displace că oamenii de afaceri ucraineni vorbesc mereu de pierderi şi nu de investiţii sau modernizare”. Dar daca asta e situatia acolo? Ca oamenii aceia doar nu vorbesc prostii! Situatia din Ucraina are trasaturi specifice rezultate din prabusirea URSS si e o situatie foarte greu de indreptat. Fara capital masiv nici nu vad cum s-ar putea indrepta. Pentru ca Ucraina nu poate respecta exigentele UE, nu ca nu ar vrea… Asa cum au fost prezentate lucrurile mi se pare ca s-a creat impresia ca Ucraina face pe nebuna si impune pretentii exagerate. Totusi, realitatea e alta si nu cred ca suma asta de 160 de miliarde de euro e scoasa din ifosele de fita ale Ucrainei. Ci sunt bani necesari modernizarii tarii si imbunatatirii situatiei economice pentru ca Ucraina sa se poata ridica la nivelul exigentelor UE. Cu alte cuvinte Ucraina a cerut justificat aceasta suma care nu ar trebui, desigur, platita imediat ci in transe care se pot discuta.

Basescu da pe dinafara cu intelepciunea…

Mediafax

Băsescu, la Vilnius: Senzaţia a fost că Ianukovici a venit la un târg. În UE principiile nu se târguiesc, ci se acceptă sau nu

Se arata ca:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, după Summit-ul de la Vilnius, că senzaţia a fost că preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a venit „la un târg”, el menţionând că în UE principiile nu se târguiesc, ci se acceptă sau nu.

„Vreau să ştiţi că toate statele membre au ridicat orice condiţionalitate legată de semnarea celor două acorduri, însă senzaţia pe care eu am avut-o, atât în intervenţia de aseară, cât de azi, a fost că domnul Ianukovici a venit la un târg. Iar în UE, principiile nu se târguiesc, se acceptă sau nu”, a spus Băsescu.

El a mai spus că speră ca preşedintele Ucrainei să fi înţeles că UE nu plăteşte calitatea de asociat.

„Sper ca domnul Ianukovici să fi înţeles, în special din poziţia Poloniei, României, Germaniei, dar şi mult mai delicatele intervenţii de azi, că principiile UE nu se negociază, cum nu le-a negociat nimeni. Acordurile rămân pe masă, cu respectarea tuturor principiilor UE. UE nu plăteşte calitatea de asociat, ţi-o asumi gratis sau nu ţi-o asumi”, a spus Băsescu.

Liderii europeni nu au reuşit, joi seară, să convingă Ucraina să semneze un acord de asociere cu UE.

„Din nefericire, se pare că argumentele în favoarea semnării nu au ajuns la preşedintele Viktor Ianukovici”, a declarat pentru AFP preşedintele lituanian Dalia Grybauskaite.

Ucraina intenţionează să semneze un Acord de Asociere cu UE într-un „viitor apropiat”, a declarat, vineri, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, după ce a refuzat să semneze un astfel de acord la summitul de la Vilnius.”

Ce putem spune despre Basescu? Baiat „destept”, nu? 😆 Ce sa intelegem noi de aici? Ca Romania si-a asumat gratis principiile UE cand s-a integrat in Uniunea Europeana. Fara niciun deal! Fara niciun agreement! Without negociation! Without talks!! Adica GRATIS!! Cum nu pot sa-mi suspectez Presedintele de minciuna, mi se pare indicat sa spun: ASA NE TREBUIE!!

Am citit cu cateva zile in urma un articol in care unul din noii nostri economisti, animat, desigur, de o cauza mai buna, se intreba, siderat, fireste, de ce la noi nu exista, nu se fac drumuri private. Toate bune si frumoase, dar cine ar fi dispus sa dea bani din buzunarul lui (daca ii are, fireste) – ca asta inseamna privat, nu? – pentru ca sa construiasca drumul lui, privat, intre doua localitati, A si B, din scumpa noastra tarisoara. Intrebarea asta nu si-o punea distinsul, stimabilul, onorabilul domn! Cam asa arata si „intelepciunea” distinsului nostru Presedinte! Daca tacea, filozof ramanea! 😆

In primul rand ca nimeni nu-si asuma ceva gratis. Aceasta puritate este absurda din start. Presedintele manifesta o „delicatete nenanturala a sentimentelor. Maestrul stie, din fericire, ca este nevoit sa-si recupereze pionul pentru a nu afecta echilibrul in centru” (dupa Nimzovici – Sistemul meu sahist”)!! 🙂 Daca ne luam dupa „inteleptele” cuvinte basesciene, Ucraina ar fi „atrasa pe un camp „compromis”” 😉 . Iar daca stau bine si ma gandesc nu numai Ucraina nu vrea in UE… Daca nu ma insel nici Islanda nu se prea grabeste…

DE citit si…

COMENTARIU Le Monde: Republica Moldova şi Georgia, noile linii de frontieră între UE şi Rusia. Cu Ucraina, preşedintele Putin a câştigat prima partidă

Se arata ca:

Noile linii de frontieră între Uniunea Europeană şi Rusia s-au deplasat, după summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, către R.Moldova şi Georgia, două ţări prooccidentale care vor fi vizate de o mobilizare previzibilă a Moscovei privind subminarea parcursului lor european.

Summitul de la Vilnius, în Lituania, trebuia să ofere o nouă dimensiune Parteneriatului Estic, însă eforturile în acest sens s-au soldat cu un revers important pentru diplomaţia europeană, care a subestimat puterea de influenţă a Rusiei în regiune.

Ucraina, cel mai important membru al Parteneriatului Estic, a cedat în cele din urmă ameninţărilor Rusiei, iar, dintre celelalte cinci ţări implicate iniţial în acest proces (Armenia, Belarus, R.Moldova, Georgia şi Azerbaidjan) au rămas numai doi supravieţuitori: Republica Moldova şi Georgia, un mic premiu de consolare, potrivit ediţiei electronice de vineri a cotidianului francez Le Monde.

Prin urmare, noile linii de frontieră s-au deplasat către Republica Moldova şi Georgia, care vor fi implicate într-o „ciocnire dintre doi titani”, potrivit aprecierii lui Michal Baranowki, de la German Marshall Fund.

„Conflictul în jurul Parteneriatului Estic marchează revenirea bruscă a rivalităţii geopolitice la porţile Europei”, apreciază el pentru Le Monde.

„Cu Ucraina, preşedintele Putin a câştigat prima partidă şi nu intenţionează să se oprească aici”, avertizează expertul polonez

În prezent, fostele ţări sovietice au în faţă două opţiuni, şi anume un proiect european, care propune asimilarea unor norme de drept şi de bună guvernanţă, şi o propunere rusă, Uniunea Euroasiatică, fondată pe coerciţie şi supunere.

În acest context, Republica Moldova şi Georgia devin noile mize, ţinând cont de faptul că sunt două dintre cele mai prooccidentale ţări din Parteneriatul Estic. Rusia îşi va folosi toate mijloacele pentru a le submina parcursul european, iar calendarul îi oferă o marjă de manevră în acest sens, întrucât Acordurile de Asociere parafate de R.Moldova şi Georgia cu UE vor fi semnate oficial abia la sfârşitul anului 2014, apreciază publicaţia franceză.

Până atunci, „se aşteaptă o vastă campanie de intimidare”, subliniază un apropiat al premierului moldovean. „Rusia, preconizează el, va încerca să înlăture de la putere Guvernul proeuropean de centru-dreapta sprijinindu-se pe opoziţia comunistă prorusă”, relatează Le Monde.

De asemenea, autorităţile de la Chişinău se tem de o nouă tentativă de destabilizare economică, potrivit unei formule cunoscute: şantaj cu preţul gazelor şi embargo comercial.

În ceea ce priveşte Georgia, ea ştie până unde pot ajunge represaliile Rusiei, anunţă publicaţia, care reaminteşte faptul că tancurile ruseşti nu au ezitat să invadeze teritoriul georgian, în 2008, pentru a soluţiona un litigiu de frontieră.

Însă, în afară de mobilizarea previzibilă a Rusiei, perioada post-Vilnius va reprezenta un test al determinării europenilor de a apăra ce a mai rămas din Parteneriatul Estic.

„Ei dispun de o întreagă paletă de instrumente pentru a atrage R.Moldova şi Georgia: eliminarea restricţiilor privind vizele, accesul la pieţele UE pentru a compensa blocadele ruseşti, deblocarea unor linii de credit, etc.”, apreciază Nicu Popescu, un expert moldovean.

În caz contrar, declaraţiile de intenţie europene nu vor rezista în faţa presiunilor Rusiei, conchide Le Monde.”

Sa-i atraga, dar ca pe urma sa le ofere ce? Austeritate, somaj masiv, ca in Grecia, ca in Spania…?

Video Craiova: Înghesuială la Lidl, pentru tigăi şi oale la preţ redus – VIDEO

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

noiembrie 30, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 comentarii »

 1. Stiind ca intotdeauna camasa este mai a proape de piele decat haina de blana….ucrainienii au procedat asa cum era d e asteptat : nu l-au suparat nici pe Tzarul Putin si nici n-au lasat impresia ca n-ar dorii sa faca parte din UE asta pentru ” opinia publica „….. Ianukovich stia precis { doar nu-ti inchipui ca in cadrul UE nu exista spionaj } ca , NICIODATA UE nu vor fi de acord cu acele pretentii absolut ridicole si ca acea suma solicitata d e Kiev nu va fi aprobata vreodata . Asa , de ochii fraierilor { adica al cetatenilor ucrainieni , ai „poporului suveran ” } , Viktor Ianukovich s-a facut ” polonez ” iar pentru ochii Kremlinului …a ramas acelasi ” tovaras loial ” deci ucrainienii….vor primii si-n iarna asta gaz rusesc la un pret d e invidiat ! Rusia ….va face mai devreme sau mai tarziu { s a dea Dumnezeu sa fie mai devreme !} parte si din NATO { nu uita c-au fost discutii mai mult decat serioase pe tema respectiva intre oficiali rusi si oficiali NATO } si din UE , dar ca la ora asta , sa-i aibe in coasta pe ” capitalistii ” din UE….de fapt pe americani , nu intra in vederile Moscovei … deoacamdata cel putin . De aceea imi exprim neincrederea si-n privinta aderarii Republicii Moldova . S-a uitat probabil de catre Presedintele Basescu si d e catre Premierul Ponta plus de catre toti exaltatii din Romania faptul ca…in Republica Moldova exista un cui …dar nu al lui Pepelea ci al lui Smirnov , de fapt si de drept al Moscovei , cui numit ….Transnistria . Pai in afara d e curve { frumoase …ca toate moldovencele fireste dar….curve } si de muncitori necalificati sau foarte slab calificati ca sa nu mai vorbim despre stiutorii de carte , care sant impartiti in moldoveni vorbitori de rusa si moldoveni vorbitori doar de limba moldoveneasca , adica acea limba moldoveneasca arhaica si imposibil de inteles , ce la noi in Romania a cam disparut inca d e pe vremea lui Eminescu …ce mai poate oferii Republica Moldova alora din UE ? Vinurile alea din care si Basescu a primit un stoc d e la fostul sau amic d e pahar Voronin ? Pai atunci cand vor ajunge moldovenii sa intre si sa bantuie prin Europa fara restrictii { adica fara pasaport } chestia aia de care se plang pe toate drumurile englezii si majoritatea tarilor mai rasarite din aceasta uniune , romanii si bulgarii….va parea o gluma de prost gust dar….GLUMA ! Atunci asi dorii s-o vad eu pe madamme Reiding ce recomandari va mai face la adresa britanicilor lui Cameron ! Iar UE…ce vor face in Moldova ? Le va livra ea gaze in locul rusilor sau….va platii pentru ghesheftul asta ? Vor venii si acolo ” investitori straini ” ? Pai ce dracu s a faca acolo ca acolo este pustiu d e zici c-au trecut hoardele lui Gighis Han ! Moldovenii care vor ajunge sa bantuie prin Europa { fireste nu si-n Elvetia deoarece aia nu face parte din UE …face parte doar din asa numitul spatiu Schenghen } vor fi o mare problema pentru aia de la Bruxelles sau Strasbourg deoarece …la nivelul de saracie ce-i acolo in tara lor , moldovenii vor muncii si pe gologani infinit mai putini decat muncesc…nu romanii sau bulgarii ci somalezii ! deci probleme cu muncitorii , cu populatiile respectivelor state pe unde se vor parashuta acesti…..raketzi moldoveni . De prin ’90 incoace …moldovenii destepti si mintile luminate ale Moldovei { vezi ca-i diferenta intre respectivii termeni } s-au carat cam demult si majoritatea chiar nu mai vor sa auda despre ” tara lor ” ! Prea multa mizerie dezgusta si-un porc da’mite un om …chiar daca-i moldovean ! Georgia { nu-i tara unde s-a nascut Stalin , la Gori parca , nu ? }, se cam joaca cu focul dupa umila mea parere , uitand prea devreme problemele avute cu Moscova in 2008 si mai ales viteza d e reactie a armatei ruse . In 2008 n-a fost vorba de „un litigiu de frontiera ” ci despre tupeul Georgiei de a revendica ceva ce …nu-i apartinea , in acea zona dar… ziaristii de la Le Monde uita sa faca cuvenita precizare . Mai mult repectivii jurnalisti uita cu buna stiinta sa adauge la numelor tarilori carora UE le-a ” oferit somaj masiv si austeritate ” adica Grecia sau Spania si numele Romaniei . Puteam sa adaug si Bulgaria dar…eu sunt ” roman mai mult sau mai putin onest ” 😉 asa incat…ce-mi pasa mie de bulgari 😦 ? Dai dracului cu dulceata lor d e trandafiri cu tot !!!

  Comentariu de Marian | noiembrie 30, 2013 | Răspunde

  • @Marian
   Hai, mai… dulceata de trandafiri e foarte buna! 🙂

   Dar de ce spui:

   „Rusia ….va face mai devreme sau mai tarziu { s a dea Dumnezeu sa fie mai devreme !} parte si din NATO { nu uita c-au fost discutii mai mult decat serioase pe tema respectiva intre oficiali rusi si oficiali NATO } si din UE , dar ca la ora asta , sa-i aibe in coasta pe ” capitalistii ” din UE….de fapt pe americani , nu intra in vederile Moscovei … deoacamdata cel putin .”

   De ce sa intre mai devreme?

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2013 | Răspunde

   • Pai…poate cu ocazia asta s -or linistii da-i dracului d e banditi !!!

    Comentariu de Marian | noiembrie 30, 2013

   • Ca tot vorbeam de rusi, iti recomand un ceas:
    http://aviatorwatch.ru/en/navigator/
    Shturmanskie este primul ceas care a mers in spatiul cosmic, la mana lui Yuri Gagarin. Te anunt insa ca nu este ieftin… Dar mi-au placut modelele!

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2013

   • Chestiunea cred ca e alta… Rusii s-au temut ca „aducem NATO la granitele Rusiei”. Punctul asta de vedere pot sa-l inteleg: NATO este o organizatie militara si ei o priveau (si o privesc inca) ca un potential pericol pentru securitatea Rusiei. Un pericol de ordin militar, trebuie precizat clar lucrul acesta! Aceeasi atitudine o au si fata de scutul antiracheta. Dar fata de UE, inca inainte de a aparea D-na. Merkel in prim-planul vietii politice din Germania, rusii n-au avut o atitudine de ostilitate. Ei chiar au avansat la un moment dat ideea ca o tara din Spatiul Ex-sovietic poate sa faca parte din Uniunea Euroasiatica dar si din Uniunea Europeana, parand ca nu-i deranjeaza apartenenta la UE a tarii respective. Nici macar pentru un andropovist de talia lui Putin pana nu demult UE nu era, nu reprezenta o problema si nu era privita nici cu suspiciune si nici cu ostilitate. Interesant este ca de cand a venit D-na. Merkel la Putere in Germania pozitia Rusiei fata de UE a inceput sa se nuanteze, treptat, treptat, pana la adversitate. Eu stau si ma intreb: ce a determinat o astfel de schimbare in pozitia politica a Rusiei fata de Uniunea Europeana? Care a mers pana la a respinge vinurile moldovenesti de pe piata rusa pe motiv ca ar fi de slaba calitate (??). Nu foarte departe in trecut nici nu se auzea ca Rusia ar avea intentia de a impune un embargo comercial – cum arata Le Monde – unui stat din fosta URSS care ar dori sa vina in UE. Ideea asta mi se pare noua si ma intreb de ce atata temere fata de UE, care nu e o organizatie militara si nu reprezinta un pericol militar pentru Rusia. Ce informatii o avea Putin? Ce planuri face? Insa este interesant ce spune Corina Cretu : „În același timp cred că, pentru a fi o reușită deplină, Parteneriatul Estic trebuie dublat de o inițiativă destinată normalizării relațiilor Uniunii cu Moscova. Mi se pare nefirească duplicitatea unora dintre membrii Uniunii, care au relații bilaterale excelente și foarte profitabile cu Moscova, iar când este vorba de relațiile între Uniune și Federația Rusă sunt extrem de critici și de vocali la adresa rușilor „. Faptul ca unii membri ai Uniunii „sunt sunt extrem de critici și de vocali la adresa rușilor” iata ca are un efect advers: starneste si face sa creasca ostilitatea Moscovei fata de Bruxelles. Insa aici trebuie precizat foarte clar un alt lucru: Rusia nu face parte din UE, asa ca nu trebuie sa respecte principiile UE, acelea de care vorbea Basescu, pentru ca nu si le-a asumat. Si atunci stau si eu si ma intreb: e corect sa-i critici? Pentru ca Rusiei nu i se poate aplica aceeasi unitate de masura care i se poate aplica unei tari membre a UE. Iar criticile au venit via Germania… care a transmis, de fapt, criticile emise de la Washington…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2013

 2. Pe bulgari ai dau dracului cu…castravetii lor cu tot , daca tot ati place atat de mult …dulceata d e trandafiri 🙂 !

  Comentariu de Marian | noiembrie 30, 2013 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: