Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

24

Iata ca a trecut aproape un sfert de secol de la Revolutia din Decembrie ’89… Ce am putea spune acum? Fara indoiala Revolutia a insemnat un moment important si luminos in Istoria poporului roman, cand dupa decenii de dictatura acesta si-a castigat, prin sange, libertatea. Cu toate aceste lucruri, fara indoiala pozitive, Revolutia a fost umbrita de cel putin doua aspecte majore:

English: Photo during the Romanian Revolution ...

English: Photo during the Romanian Revolution of 1989 in Bucharest (Photo credit: Wikipedia)

1. Nu stim nici pana azi adevarul complet despre tot ce s-a intamplat atunci. Acest lucru a umbrit Revolutia si cuceririle acesteia inca de la inceputurile sale. Nu stim foarte exact nici cine a tras, iar ceea ce stim e putin. Nici pana azi nu s-a dezlegat misterul teroristilor etc.

2. Al doilea aspect care umbreste Revolutia este nivelul de trai, la cote joase in Romania. Si spun acest lucru pentru ca Revolutia s-a realizat si pentru cresterea nivelului de trai al populatiei, pentru a scapa de conditiile ce incepusera sa fie mizere in ultimii ani, cu Ceausescu. Din pacate constatam acum o deteriorare destul de abrupta a situatiei, determinata si de criza economica prin care trecem.

Le Figaro

Pauvreté : 1/4 des Européens menacés

Se arata ca:

„Près du quart des Européens, soit 124,5 millions de personnes, étaient menacées de pauvreté ou d’exclusion sociale en 2012, selon des chiffres publiées jeudi par l’office européen de statistiques Eurostat. La tendance est à la hausse puisque 24,8% des Européens étaient concernées en 2012 contre 24,3% en 2011 et 23,7% en 2008. La réduction du nombre de personnes confrontées au risque de pauvreté ou d’exclusion est l’un des objectifs clés de la stratégie „Europe 2020″ de l’Union européenne.

En Bulgarie, c’est presque une personne sur deux (49%) qui était menacée de pauvreté ou d’exclusion en 2012. La proportion est également particulièrement élevée en Roumanie (42%), en Estonie (37%) et en Grèce (35%). A l’inverse, seuls 15% des habitants de la République Tchèque étaient à risque, 17% en Finlande, 18% en Suède et au Luxembourg. En France, la proportion était de 19%. Les personnes entrant dans cette catégorie sont confrontées à au moins une des situations suivantes: elles font face à un risque de pauvreté monétaire, sont en situation de privation matérielle sévère ou vivent dans des ménages à très faible intensité de travail.

En Europe, 17% de la population était menacée de pauvreté monétaire en 2012. Les taux les plus élevés se situaient en Grèce et en Roumanie (23% chacun), les plus bas en République Tchèque et au Danemark (10% chacun). Eurostat rappelle que le risque de pauvreté est une mesure relative, et que le seuil de pauvreté varie considérablement d’un Etat à un autre.
Dans l’UE, 10% des habitants étaient par ailleurs en situation de privation matérielle sévère, c’est-à-dire que leurs conditions de vie étaient limitées par un manque de ressources. Cela se traduit par exemple par l’impossibilité de payer ses factures, de chauffer son logement ou de prendre une semaine de vacances en-dehors de son domicile. Les pourcentages les plus élevés étaient observé en Bulgarie (44%) et en Roumanie (30%), les plus faibles au Luxembourg et en Suède (1% chacun).

Enfin, 10% des Européens vivaient en 2012 dans des ménages à très faible intensité de travail, c’est-à-dire où les adultes avaient utilisé moins de 20% de leur potentiel de travail au cours de l’année. Les plus fortes proportions concernaient la Croatie (16%), l’Espagne, la Grèce et la Belgique (14% chacune). Les plus faibles ont été observées au Luxembourg et à Chypre (6% chacun).”

Recomand citirea integrala si in original a intregului articol.

Articolul arata ca aproape un sfert din europeni – 124,5 milioane persoane –  sunt amenintati de saracie, si tendinta este de crestere… Criza nu e numai la noi, e adevarat, dar la noi procentele celor amenintati de saracie si excludere sociala sunt mult mai mari decat la altii… Observati: 42% dintre romani sunt in situatia de a fi amenintati de saracie si excludere sociala, fata de numai 15% in Republica Ceha. In Franta procentul este de 19% (destul de ridicat, trebuie sa recunoastem…). In Bulgaria rata este de 49%.

English: Mircea Diaconu speaking to the crowd ...

English: Mircea Diaconu speaking to the crowd in Bucharest, at the 1989 revolution in Romania (Photo credit: Wikipedia)

17% din populatia Europei a fost amenintata de saracie monetara in 2012. Rata cea mai ridicata a fost in Romania si Grecia (23% fiecare) si cea mai scazuta in Republica Ceha si Danemarca (10% fiecare).

10% din cetatenii UE se afla in situatia de privatiuni materiale severe!! Adica de conditii de viata limitate de lipsa de resurse. Spre exemplu: imposibilitatea de plata a facturilor, de a-si incalzi locuinta, de a face o vacanta in afara domiciliului. Procentajele cele mai mari se observa in Bulgaria (44%) si Romania (30%), cele mai slabe in Suedia si Luxembourg (1% fiecare).

English: Petre Roman speaking to the crowd in ...

English: Petre Roman speaking to the crowd in Bucharest during the Romanian Revolution of 1989 (Photo credit: Wikipedia)

10% din europeni au trait, in 2012, in gospodarii cu o foarte slaba intensitate a lucrului. E vorba de adulti care utilizeaza mai putin de 20% din potentialul lor de lucru in timpul anului. Proportiile cele mai mari sunt concentrate in Croatia (16%), Spania, Grecia si Belgia (14% fiecare). Cele mai slabe sunt observate in Luxembourg si Cipru (6% fiecare).

Din pacate acest aspect este si punctul slab al Uniunii Europene, care nu mai poate sa convinga pe cetatenii europeni ca este capabila sa le mai ofere prosperitate. Drept consecinta euroscepticismul e in crestere. Din aceasta statistica, prezentata de Le Figaro, se observa cu destula claritate, zic eu, de ce Romania si Bulgaria nu sunt primite in Spatiul Schengen: ratele mari ale saraciei!!  Din cauza asta si teama statelor din Schengen de un urias val migrator dinspre Romania si Bulgaria. Dar de ce oare? Nu cumva se stie ca va urma o inrautatire si mai mare a conditiilor de viata, care ar putea genera o astfel de emigratie uriasa? Care, desigur, ar crea probleme in tarile de destinatie, care nu o duc nici ele prea bine…

English: Tanks and Miliţia on the Magheru Boul...

English: Tanks and Miliţia on the Magheru Boulevard in Bucharest, during the Romanian Revolution of 1989 (Photo credit: Wikipedia)

Aceste doua aspecte nu s-au putut rezolva pozitiv pana acum. Criza economica a agravat aspectul nr.2., de care vorbeam. Partea cea mai proasta este ca nu se intrevede ceva spre bine, acea luminita de la capatul tunelului, despre care s-a tot vorbit si se vorbeste in continuare.

Dar sa ne reamintim de spiritul acelor extraordinare momente de libertate:

Si sa se auda aceste cantece peste Prut si chiar si dincolo de Nistru!! 🙂

decembrie 22, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 comentarii »

  1. Pentru ca-i vorba despre blogul dumitale …deci despre casa dumitale in care eu sunt un simplu musafir …fara sa fiu invitat vreodata dar….bine primit 🙂 , nu voi spune de data aceasta nimic , chiar nu voi face nici un comentariu pe tema aceasta . Imi iau insa angajamentul { ma jur si pe Ion Iliescu daca-i nevoie 😦 } ca de azi inainte , de cate ori voi mai auzi pe cineva vorbind despre ” revolutia romana ” sa-l injur ca la usa cortului !!!!!!!!!!!!!!!! Ma dor nervii din cap de oftica c-am luat asa o plasa…chiar daca eram totusi mai tanar cu 24 de ani !!!!! Daca javra aia imputita , daca sifiliticul ala si javrele cacacioase ce alcatuiau conducerea CC al PCR ar fi slabit cat de cat cureaua , asa cum asteptatm cu totii inca din iarna , de la Revelionul din ’88 ….cata felatie le-am fi dat azi astora de fac sondajele respective !!!!!!!!!!De azi inainte pot fi si o suta de revolte si revolutii …ma cac pe ele { vorba lui Svejk } si pe aia ce vor participa !!!!!!!!!!!!!!!

    Comentariu de Marian | decembrie 22, 2013 | Răspunde

    • @Marian
      Fii atent la ce spunea Mark Twain:

      The lack of money is the root of all evil.
      More Maxims of Mark (1927) edited by Merle Johnson

      Clothes make the man. Naked people have little or no influence on society.
      More Maxims of Mark (1927) edited by Merle Johnson

      Incerc sa traduc:

      „Lipsa banilor este radacina tuturor relelor”
      si
      „Haina il face pe om. Oamenii dezbracati au putina sau deloc influenta in societate”

      Si mai spunea:

      „Honesty is the best policy – when there is money in it.”

      Adica:

      „Onestitatea este cea mai buna politica – cand sunt si bani in ea.”

      Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 23, 2013 | Răspunde

  2. Stia el saracu Samuel Clements ce spune doar ca { cel putin in cazul meu } , nu este vorba doar despre …money ! Este vorba despre manipularea unei { repet , este vorba despre cazul meu } constiinte , a unei mandrii a omului caruia i-a fost naruit un ideal , un vis ….gaseste si matale ceva potrivit , ceva care sa fie cat de cat apropiat cu termenii enumerati de mine ! Iar cu chestia cu ” honesty” ….fara suparare dar aici chiar a dat cu mucii in fasole fostul pilot naval : onestitate si politica …iata doi termeni ce nu-si au locul nici macar unul langa celelalt cu atat mai putin in aceeasi propozitie si asta , peste tot in lume nu doar in Romania . Insa…daca el avea la un anume moment al vietii bani { probabil nu suficienti deoarece niciodata omul nu-i multumit de suma de gologani agonisita } , asta il facea probabil sa discute cu oarece lejeritate despre problemele ridicate de …money .

    Comentariu de Marian | decembrie 23, 2013 | Răspunde

    • @Marian

      ” Este vorba despre manipularea unei { repet , este vorba despre cazul meu } constiinte , a unei mandrii a omului caruia i-a fost naruit un ideal , un vis”

      Bine, acuma depinde la ce te referi… Unii spun ca n-a fost o revolutie, ca nu au existat schimbari de substanta, fundamentale, radicale, etc (gaseste si tu sinonime 🙂 ). Nu e chiar asa, cred eu. Revolutia aceasta a deschis calea catre democratie a tarii si a pus tara noastra pe un fagas democratic, redand romanilor libertatea, pierduta cu ocazia venirii comunistilor la Putere. A facut posibil faptul ca Romania sa aiba o Constitutie democratica, prima dupa decenii de dictatura, cea din 1991, care sa consfinteasca drepturi si libertati fundamentale, lucruri de neimaginat pe vremea comunismului. Au existat, fara indoiala, mari cuceriri revolutionare. Si a fost vorba de o transformare democratica a societatii. Gandeste-te numai la ‘Imnul golanilor’ – sa-l canti, cum au facut atati „golani” la vremea aceea, si sa nu-ti fie frica de faptul ca ai putea fi arestat pentru asta. Si gandeste-te cum era cu numai putin timp in urma, cu vreun an si ceva in urma, cand de la o anumita ora, seara, erau interzise pe strada grupuri de mai mult de trei persoane. Deci eu cred ca au fost cuceriri foarte mari si pasi importanti facuti spre democratizarea tarii, ce a inceput chiar atunci. Si s-a vazut consecinta odata cu alternanta la Putere, cand a castigat CDR si Emil Constantinescu a ajuns Presedinte, lucruri ce poate ca unora le pareau incredibile sa se infaptuiasca. Si sa ne gandim cat de incredibil li s-a paruta unora ca Basescu ar putea sa castige alegerile si sa devina Presedinte!! Si iata ca lucrul acesta s-a intamplat. De aceea nu cred ca trebuie sa avem o parere proasta despre democratia din Romania. Bine, sigur… intotdeauna e loc si de mai bine, nu zic nu… Dar eu cred ca ar trebui sa meditam la faptul ca lucrurile au inceput sa se degradeze de cand Basescu n-a mai respectat Constitutia. Revolutia din Decembrie 1989 a deschis drumul spre libertate al tarii si al poporului roman.

      Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 24, 2013 | Răspunde

      • Cred ca ti-ai propus sa ma bagi in balamuc chiar inainte de Craciun !!!!!!! Da’ bine mon cher chat ….oare sclavii aia din Egiptul antic { aia de s-au ocupat in principal cu construirea de piramide ca oricum n-aveau altceva mai bun de facut } , sau cei ai Romei { aia care atunci cand doreau sa aiba parte de adrenalina sau cand se plictiseau pur si simplu 😉 se duceau in arena si luptau cu …Spartacus } , n-aveau voie sa respire atunci cand adia vantul ? TOTUL la ” revolutia romana ” a fost CLADIT PE MINCIUNA …..INCLUSIV EA , REVOLUTIA AIA DE ….RAHAT !!!!!!!!!!!!!!!! Deoarece este totusi 24 Decembrie ….daca ai in familie sau printre prietenii dumitale pe careva numit : Cristian , Christina { sarutari de maini si ….multa santate , alaturi de felicitarile de rigoare cu ocazia onomasticii stimata doamna si sora in Cristos ! } sau daca dumneata porti unul din aceste nume …va rog sa primiti felicitarile si urarile de rigoare ! 😉

        Comentariu de Marian | decembrie 24, 2013

      • @Marian
        Multumesc! Craciun fericit si tie, si familiei tale! 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 24, 2013


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.