Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Riscul de derapaj…

Romania Libera

François Hollande

François Hollande (Photo credit: Wikipedia)

François Hollande îl acuză pe Nicolas Sarkozy de derapaj în cursa pentru voturile extremei drepte

Iata ce arata articolul, pe care il recomand a fi citit integral si in original:

„Candidatul socialist în alegerile prezidenţiale franceze François Hollande l-a acuzat vineri pe preşedintele în exerciţiu Nicolas Sarkozy de „derapaj”, acesta mergând, în opinia sa, „să sape în programul extremei drepte”, potrivit Mediafax.

Sarkozy „va căuta alte voturi şi face alte calcule, nişte calcule greşite, el se va duce să caute la extrema dreaptă ceea ce i-a lipsit” în primul tur de scrutin, a declarat Hollande în cursul unui miting la Limoges (centru).

„El s-a prezentat ca un candidat de dreapta fără inhibiţii, dar acum nu mai este lipsit de inhibiţii. Este un derapaj ceea ce este pe cale să îşi asume„, l-a acuzat candidatul socialist.

Este o derivă ceea ce constatăm, în vocabular, în teme, în expresii asupra imigraţiei, asupra islamului, asupra securităţii”, a continuat el. Hollande i-a reproşat rivalului său din turul doi, prevăzut pentru 6 mai, că vine „acum” „să se aprovizioneze, să sape în programul extremei drepte„.

Până într-acolo, încât, în interiorul dreptei umaniste, în cadrul centrului, există voci care îşi pun întrebări şi care nu pot să accepte acest exces, această exagerare, acest pericol„, a subliniat el.

Scorul istoric obţinut de candidata extremei drepte Marine Le Pen (17,9%) l-a determinat pe Sarkozy să se poziţioneze foarte la dreapta pe eşicherul politic, în vederea turului doi.

El şi-a înăsprit campania asupra unor teme consacrate ale Frontului Naţional (FN), condus de Le Pen, ca migrarea, apărarea „frontierelor” şi denunţarea „elitelor”, cu riscul de a provoca o reacţie de reţinere din partea aripii mai moderate din tabăra sa şi a alegătorilor de centru, de care are nevoie pentru a fi ales.

Prezentat ca perdant în turul doi de către sondaje, şeful în exerciţiu al statului are o nevoie vitală de voturile extremei drepte, în speranţa de a fi reales.

El este dur criticat de stânga, dar şi de unele voci de dreapta, pentru cursa pe care o face pentru a obţine voturile FN. al lui Marine Le Pen.” (subl. mea)

Marine Le Pen - "Convention présidentiell...

Marine Le Pen - "Convention présidentielle du Front national", 25 février 2007, Lille / France (Photo credit: Wikipedia)

Faptul ca Marine Le Pen, candidata Extremei Drepte, a obtinut un scor electoral de aproape 20% ne arata ca, nu numai in Franta, dar in toata Europa, exista un risc major de derapaj de la valorile democratice si Drepturile Omului spre extrema dreapta, care se va opune intotdeauna acestor valori fundamentale ale Lumii Libere. Si eu cred ca una din cauzele principale, daca nu chiar principala cauza, o reprezinta aceasta criza economica actuala, interminabila parca, ce a condus la pauperizarea unei mari parti a populatiei, la excluderi sociale, starnind, pe buna dreptate, de ce sa nu o recunoastem, furia acesteia. Nenorocirea cea mai mare este ca Dreapta politica priveste castigarea alegerilor ca un scop in sine, adica sunt dispusi sa faca orice pentru a le castiga, chiar cu riscul derapajului de la democratie, utilizand orice mijloace, inclusiv discursul populist si demagogic, pentru a atrage cat mai multe voturi.

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy (Photo credit: Wikipedia)

Fenomenul la care asistam este ca aceasta Dreapta politica, care ar fi trebuit sa fie una democratica, a inceput, sa aiba in continutul ei o cantitate mai mare de parti impure, de natura extremista, purtatoare ale principiului descompunerii si distrugerii, datorita caracterului lor combustibil si coroziv. In aceste conditii, Dreapta politica va fi atrasa catre Extrema Dreapta, gandind ca o mixtura intre cele doua ii va aduce mai multe voturi si, in cele din urma, Puterea. Or, o alianta cu extremismul, de orice culoare politica ar fi el, nu poate sa fie decat daunatoare Democratiei, Libertatii si Drepturilor Omului, putand pune in pericol chiar constructia Uniunii Europene. De altfel Marine Le Pen a si spus ca, in cazul in care va ajunge la Putere, va retrage Franta din Uniunea Europeana. Este trist sa constatam faptul ca, in zilele noastre, lupta politica nu se mai desfasoara intre Stanga si Dreapta politica, ci intre fortele democratice si cele nedemocratice, acestea din urma prinzand teren, cum se spune, in societate si mintind poporul pentru a putea ajunge la Putere! Aceasta atractie sau, daca doriti, iubire dintre Dreapta politica si Extrema Dreapta arata ca cele doua isi pot da, la un momendat mana, pentru a distruge democratia in Europa. Trebuie spus raspicat ca aceasta Extrema Dreapta este un copac ce produce poame rele, dar pe care minciuna le face a fi deosebit de atragatoare si frumoase.

Dupa parerea mea, chiar si in cazul Romaniei, problema nu e aceea de a crea o Dreapta puternica, ci, mai degraba, aceea de a crea o Dreapta cu adevarat democratica. Adica de a separa elementele impure si daunatoare Democratiei, care se manifesta in cadrul Dreptei politice, de cele pure, naturale si insufletitoare, benefice societatii, si a pune aceste elemente impure si daunatoare acolo unde le e locul. De aceea fortele democratice ar trebui sa se uneasca pentru a invinge Extrema Dreapta, pentru ca locul extremelor, indiferent de culoarea politica a acestora, caci natura lor este comuna, trebuie sa fie locul infrantilor.

Partea proasta este ca Dreapta politica nu a putut oferi o solutie reala la aceasta criza economica. Ci, chiar mai mult, prin masurile pe care le-a luat, chiar a agravat criza, transformand-o intr-una sociala de mari proportii, prin pauperizare populatiei, inrautatind conditiile de viata a foarte multor oameni, dar prezentand aceste „masuri” si „solutii” ca fiind cele mai bune, infailibile, acreditand ideea ca nu exista alte solutii. De observat sunt tonalitatile maximale si absolutiste, prin care s-a dorit ascunderea unui esec si nicidecum asumarea acestui esec, mai ales ca, de la Francois Mitterrand incoace, Dreapta politica a condus cu precadere Franta…

Trebuie spus ca fenomenul acesta al recrudescentei extremei drepte capata extindere pe plan european. Spre exemplu, el este reprezentat, in Olanda, de un partid intitulat pompos Partidul pentru Libertate, al carui lider este Geert Wilders, care a determinat caderea guvernului condus de Mark Rutte. In Olanda a existat aceasta constructie politica nefericita, reprezentata printr-o coalitie, intre Centru-Dreapta si Dreapta Extrema. In Ungaria sunt deja celebre derapajele lui Viktor Orban, la guvernare aflandu-se Fidesz, un partid de orientare conservatoare. De unde se vede ca putem vorbi de un fenomen pe plan european. Semnalul dat de ascensiunea extremei drepte franceze, condusa de Marine Le Pen, nu poate fi decat de rau augur. Extrema Dreapta nu reprezinta o solutie la aceasta criza economica si nu poate imbunatati viata oamenilor, indiferent daca aceasta Extrema Dreapta se ascunde sub o masca laica sau sub una fundamentalist religioasa (indiferent de ce religie ar fi vorba!). Ci trebuie spus ca nu sunt decat niste ticalosi care doresc sa duca lumea intr-un labirint pe deplin intunecat, in care imaginatia lor nebuna ii atrage.  De aceea, inainte de toate, sper ca in Franta sa asistam la victoria Democratiei, lucru ce va fi semnalul infrangerii acestor forte extremiste, semnal benefic pentru intreaga Europa.

aprilie 28, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.