Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Tare de tot!!!

Mediafax:

Incident diplomatic între Rusia şi R. Moldova, în timpul unei recepţii

Ambasadorul rus în Republica Moldova, Valeri Kuzmin, l-a prezentat pe Vladimir Iastrebceak drept „şeful diplomaţiei transnistrene” vineri, în timpul unei recepţii, determinându-i pe diplomaţii moldoveni, americani şi europeni să părăsească sala.

Incidentul diplomatic s-a petrecut în cursul unei recepţii de vineri seara, organizată la Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova, cu prilejul zilei naţionale a Rusiei (12 iunie), relatează Jurnal de Chişinău.

Imediat după ce ambasadorul rus, Valerii Kuzmin, l-a prezentat pe ministrul de Externe al autoproclamatei republici nistrene, Vladimir Iastrebceak, drept „şeful diplomaţiei transnistrene”, diplomaţii moldoveni, urmaţi de cei americani şi europeni, au părăsit recepţia. La conducerea delegaţiei moldovene se afla ministrul adjunct de Externe, Andrei Popov.

Diplomaţii şi oficialii moldoveni nu au comentat deocamdată această situaţie.

Părerile analiştilor sunt împărţite. Unii susţin că această declaraţie a lui Kuzmin nu putea fi întâmplătoare. Alţii cred că ar putea fi vorba despre o stângăcie din partea ambasadorului Kuzmin. Totodată, analiştii califică drept corect şi justificat pasul diplomaţilor moldoveni, prin părăsirea recepţiei.

„Este un incident serios. Nu cred că este o iniţiativă proprie, ci, mai degrabă, exprimarea unei poziţii. Este greu să presupunem acum care vor fi consecinţele. Rusia are multe posibilităţi, inclusiv embargo, degradarea relaţiilor pe toate planurile, cum s-a procedat cu Georgia. Dar să nu speculăm deocamdată, ci să aşteptăm clarificarea lucrurilor”, susţine analistul politic Viorel Cibotaru.”(subl.mea)

Ramane de vazut ce se va mai intampla in Republica Moldova. Daca vor fi declaratii in acest sens. Si, pana la urma, care este pozitia Rusiei fata de Transnistria?

Oricum, stirea e beton!!

Nu cred sa fi fost vorba de o stangacie a ambasadorului rus. Cred ca a primit ordin de la Kremlin ca sa procedeze asa, cu ostilitate!  Pare a fi o ostilitate premeditata a Rusiei. Cred ca Rusiei nu i-a placut faptul ca la Summitul de la Varsovia a fost invitat Kosovo. E o chestie care, sincer, nu-mi place. N-are legatura cu Republica Moldova ci, mai degraba, cu SUA. Evident ca Rusia se astepta la o asemenea reactie, ca nu putea fi alta. Insa e ca si cum ar fi vrut sa spuna: „daca SUA recunoaste Kosovo, atunci Rusia de ce sa nu recunoasca Transnistria?”. Poate ca a fost si o stangacie a ambasadorului rus. Greu de crezut, dar sa admitem.

Deocamdata nu putem face decat numai speculatii… Insa intentia Rusiei de a pastra Transnistria razbate din acest incident diplomatic. Dar.. poate ca a fost o regretabila eroare… Desi e greu de crezut.

iunie 11, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. Scutul anti-rachetă, primele efecte de război rece.

    Comentariu de Bibliotecaru | iunie 12, 2011 | Răspunde

    • Da… ar fi o posibila explicatie. Dar sunt si alte puncte divergente intre rusi si americani. Spre exemplu: Libia. Dar si Kosovo. Ar mai fi si Siria, daca nu ma insel… Sa nu uitam ca Putin a reactionat foarte dur fata de interventia militara NATO din Libia pentru indepartarea lui Gaddafi.

      Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 13, 2011 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.