Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Simona Halep poate sa ajunga nr.1 mondial, dar…

Trebuie sa va spun ca eu m-am temut sa nu cumva sa fie vorba la ea de vreo problema de ordin fizic. Dupa ceea ce s-a petrecut la Cincinnati, cred ca nu e vorba de asa ceva.

La Wimbledon s-a vazut un anumit complex al ei in fata lui Johanna Konta. La Cincinnati, in sferturi, dupa ce incepuse bine, castigand primul set cu 6-4 si conducand in al doilea cu 5-3 – n-am vazut partida, dar am urmarit evolutia scorului – am observat o scadere in jocul Simonei. A fost evident ca incepuse manifestarea unei slabiciuni. Or, lucru asta i-a permis Johannei sa egaleze (de la 5-3 pentru Simona!!!). Simona, in schimb, s-a mobilizat mai bine in tie-break si a reusit sa-l castige cu 7-1. Scorul final 6-4, 7-6 pentru jucatoarea noastra, dar Simona ar fi putut sa castige setul 2 mult mai lejer.

Simona Halep

In semifinale, cu Sloane Stephens, Simona a castigat fara probleme: 6-2, 6-1 – de unde se vede ca atunci cand dispar complexele si blocajele de ordin psihic, Simona joaca excelent. Dar ce s-a intamplat in finala, cu Garbine Muguruza, arata ca problemele de concentrare ale Simonei apar in momentele decisive. Scorul arata clar, Muguruza castigand fara drept de apel cu 6-1, 6-0. Nu cred ca e un lucru neaparat ingrijorator: se poate intampla ca sa te blochezi in momentele decisive, cum a fost in cazul acesta finala de la Cincinnati. Se poate intampla sa te pierzi si sa nu mai ai, brusc, incredere in fortele proprii. Garbine nu a castigat pentru ca ar stii mai mult tenis decat Simona ci pentru ca a avut un tonus psihic mai bun si a reusit astfel sa-si domine copios adversara. Simona, desi mai buna decat Muguruza, iar pozitia in clasamentul WTA arata lucrul asta, s-a blocat atat de tare incat nu a mai avut altceva de facut decat sa asiste la cum domina Muguruza, in setul doi neputand sa castige nici macar un ghem. De asemenea, se vede clar la Garbine, ca sa luam exemplul ei, un mental foarte bun – 2 titluri de Grand Slam castigate, fata de Simona, cu doua pierdute…, desi Garbine e mai tanara decat Simona cu doi ani.

Ce ar trebui sa faca in acest caz Simona?

Ce se intampla? Se stie ca in tenis conteaza foarte mult concentrarea si mentalul. Pentru cei care nu sunt familiarizati cu tenisul trebuie spus ca atunci cand ne referim la mental nu inseamna ca ar fi vorba de nebunie sau altele de genul asta. Psihicul bun conteaza in tenis, la fel ca si forma fizica a sportivului. Iar Simona ar trebui sa lucreze mai mult asupra mentalului ca sa si-l imbunatateasca. Dupa parerea mea Simona ar fi putut s-o invinga si la Wimbledon, in sferturi, pe Johanna Konta. A fost un meci memorabil castigat de Konta cu  6-7, 7-6, 6-4. Konta a facut progrese foarte mari si e o jucatoare foarte buna, dar Simona ar fi putut s-o invinga. Insa s-a vazut ca dupa ce a pierdut tie-breakul in setul 2, Konta a dominat-o tot psihic, a aratat o vointa mai mare de a invinge si o mult mai mare incredere in fortele proprii. De asemenea, o luciditate mai mare in joc, consecinta a ceea ce spuneam. La Simona s-a vazut mai degraba o neputinta, cauzata nu atat de o diferenta de valoare fata de Konta, ci un soi de abandon, daca ma pot exprima astfel.

De aceea, Simona trebuie sa-si imbunatateasca mentalul si sa-si creasca increderea in fortele proprii. In special in momentele decisive si fata de jucatoarele unde simte un complex, nejustificat, de inferioritate. Se poate intampla sa-ti admiri adversara si sa ai un astfel de complex de inferioritate. Sau sa vrei totul repede, prea repede, stiind ca poti invinge, si astfel sa ajungi la un blocaj mental care sa-ti influenteze negativ jocul. Simona ar trebui sa depaseasca cu bine astfel de momente si sa-si etaleze, in schimb, formidabilele ei capacitati de ordin tehnic, in fata carora adversare ca Muguruza sau Konta, desi jucatoare foarte bune, ar intampina dificultati majore!! Simonei cred ca i-ar trebui mai mult calm, mai multa incredere in fortele proprii, abordarea cu luciditate a fiecarui set. Chiar daca, de exemplu, e 1-1 la seturi, trebuie sa aiba o atitudine pozitiva, calma si increzatoare in setul decisiv, evitand graba si erorile nefortate, cautand sa gaseasca cea mai buna cale catre cat mai multe winnere. Ar trebui sa-si controleze instabilitatea emotionala, care mi se pare ca s-a evidentiat in finala de la Cincinnati si care are repercursiuni rele asupra jocului ei. Dimpotriva, daca joaca emotional, lucru pe care-l simti din talpi, in picioare, in maini si pana-n crestet, ar trebui sa-si canalizeze aceasta energie spre a da cea mai buna lovitura, la care adversara sa nu mai aiba nicio replica. In niciun caz nu trebuie sa lase ca emotiile sa-i joace feste: ori le stapanesti, ori – si poate chiar mai bine!! – le folosesti!! Insa in niciun caz nu trebuie sa le lasi sa te afecteze negativ, sa-ti afecteze negativ jocul.

Evident, pregatirea fizica nu trebuie subestimata, dar nici cea mentala neglijata. Simona poate castiga US Open si vrem sa speram ca ne va face o surpriza placuta!! 🙂

august 23, 2017 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

20 comentarii »

  1. Care-i castigul dumitale imediat , de-aci ? Daca Halep va a junge numarul 1 mondial…cu cat iti va creste contul la banca ?

    Comentariu de Marian | august 24, 2017 | Răspunde

    • Trebuie sa am un castig din asta? De ce? Asta e o prostie, scuza-ma, te rog.

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 24, 2017 | Răspunde

      • Nu -i o prostie fara suparare ! Ai ramas la acea chestie comunistoida absolut imbecila ce se aseamana la virgula cu aceasta mai noua , lansata de catre tipii de la Antena 1 daca nu ma-nsel : „Fi mandru ca esti roman ” . ca s a-ti dezvolt ideea . Pe vremea alora se tot spunea { manipulatoriu evident } ca…hai sa zicem doar Nadia Comaneci sau…Gheorghe Hagi , Ilie Nastase , Virginia Ruzici , Nicu Vlad si etc . reprezentand RSR duceau numele tarii peste hotare facand astfel cunoscut si respectat acest nume precum si al poporului locuitor pe acele meleaguri . In fapt era vorba doar despre munca alora….pentru ei si neamurile lor , atat si nimic in plus . Astazi…la fel sau daca doresti : ASTAZI SI MAI ABITIR ! Sa cunoasca lumea despre Romania si poporul roman ce-i plin d e talentm , d e har ?! Fi serios iar cea mai concreta dovada au dat-o portughezii ieri alaltaieri cand au anuntat ca : au ajuns cu bune la Budapesta 😡 capitala Romaniei caci , acolo in Romania stia lumea ca vor juca derbedeii aia fotbal . A luat ” lumea ” vreo pozitie cumva ? Nu , ci dimpotriva :s-au dus cateva zeci de mii de cretini sa urmareasca cum lusitanii au administra romanilor acel usturator scor . Omule , am facut sport cacalau la viata mea si { doar faptul ca parintii m-au dorit strungar la 23 August si nu fotbalist sau luptator m-au impiedicat sa…reprezint si eu Romania Socialista a acelor vremuri } stiu cu ce erau recompensati sportivii dar mai ales cum . Ala…Parcalab { a jucat la Dinamo 😉 } bunaoara sau…Marcel Raducanu { a …jucat la Steaua 😉 } chiar nu mai doreau sa-si rupa picioarere pe firfiricii comunistilor ci pe banii adevarati ai capitalistilor verosi . Nicu Vlad halterofil la Steaua { adica la clubul ARAMTEI RSR } , cum a gasit portiza deschisa…s-a dus dracului taman in Australia sa-si rupa mijlocul pentru DOLARI , dolari australieni dar DOLARI nu leii romanesti ! Sa-ti reamintesc d e Ionel Dramba sau de Simioneasca care , cum a prins cale libera , i-a luat mintile lui Borg si…s-a stabilit alaturi de ala jucand tenis….pe bani adevarati . Chiar mai crezi inca ca , astia { si-ti mai pot insira pana maine nume dintr-astea } au castigat ceva pentru dumneata sau pentru ei ??? Si-atunci , unde-i prostia : la mine sau la dumneata mon cher ???? 😡 😡 😡

        Comentariu de Marian | august 25, 2017

      • Totusi, nu vad de ce nu m-as mandri cu Simona Halep daca ar castiga US Open. Ar fi o realizare a unei sportive de-a noastra! Insa asta nu inseamna ca nu apreciez si sportivi din alte tari. Sau echipe din alte tari, daca joaca bine. Asa cum, de exemplu, poti sa ai o echipa favorita, cu care tii sau chiar un sportiv cu care tii. Adica, totusi, nu vad de ce m-as instraina atat de mult incat sa privesc cu maximum de indiferenta performanta unui sportiv roman… Evident ca am apreciat-o pe Virginia Ruzici! Dar sa stii ca l-am apreciat foarte mult pe Borg!! Era jucatorul meu favorit. Cand juca, tineam cu el. Bine, ai sa-mi spui ca era nr.1 mondial… Da, dar imi placea calmul lui si pletele – noi trebuia sa fim tunsi regulamentar 😆 😆 , cam cum era Ivan Lendl cand era tanar 🙂 -, seriozitatea lui in joc si capacitatea lui de a castiga. Pe Lendl l-am vazut prima oara la Bucuresti, daca nu ma insel era un meci de Cupa Davis – scuze pentru evetuale inadvertente, dar a trecut ceva vreme de atunci. Eu i-am prevazut inca de atunci o cariera mare si asa a si fost. Am apreciat-o si pe Maria Sharapova, recunoscand ca e o mare jucatoare, in ciuda episodului care a dus la suspendarea ei si care a tulburat lumea tenisului, atat la feminin cat si la masculin. Adica sa nu crezi ca aprecierea mea la adresa unui sportiv se margineste doar la sportivii romani si ca nu pot aprecia si sportivi din alte tari. Am apreciat-o mult pe Chris Evert dar si pe Martina Navratilova. Insa Chris Evert era stralucita, imi placea de ea cum juca si ca era serioasa. Si acum, in tenis, Muguruza, Wozniacki, Konta – jucatoare foarte bune!! Nu mai vorbesc de Serena Williams. Federer e favoritul meu! 🙂 Un artist al tenisului, fara indoiala. E foarte probabil sa castige US Open la varsta pe care o are. La Wimbledon n-a avut nicio problema!! Uluitor jucator!!! The GOAT!!! 🙂

        Asa ca sa nu crezi ca nu pot aprecia si sportivi din alte tari. Mi-ar placea sa avem, la ora actuala, si la feminin si la masculin, in tenis (dar nu numai!), performante mai mari. Parerea mea este ca atat Monica Niculescu cat si Irina Begu pot mai mult. Si Sorana Carstea. Deci sunt deschis, ca sa zic asa, in aprecieri.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 25, 2017

    • Sa inteleg ca prin acest comemtariu apreciezi analiza mea. Nu? Daca e asa, multumesc? 🙂

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 24, 2017 | Răspunde

      • Sa nu te mandresti cu ea daca castiga deoarece , NU-I MUNCA TA OMULE , NU-I MUNCA TA SI NICI MACAR N-AI FOST ALATURI DE EA ATUNCI CAND FACEA BATATURI LA, D’AIA !!!!!!!!!!!!!!! In plus de asta…sti macar cat te costa fie si-o sedinta de antrenamet pe un teren de tenis ? Ia fa-ti si matale sococoteala cate mii si sute d e mii de astfel de sedinte d e antrenament a trebuit sa plateasca familia aleai ? Ai pus matale fie macar si-un pitac ???? Pai si-atunci pentru ce dracu te impaunezi cu munca ei ? Si inca o chestie , d e regula astia care mor de dragul de-a urmarii cum altii castiga la si din sport , fie n-au facut in viata lor pre a mult sau chiar deloc sport deoarece au fost prea preocupati la viata lor pentru a invatat carte fie , acum sant mult prea preocupati cu serviciul ala de CO la vreo firma d e IT unde castiga cate 3-5 mii de Euro…lunar . Asta-i rezultatul unui studiu efectuat de tipii de la Candbrige University adica de catre ” cercetatorii britanici ” 😉 , pe o perioada de…o suta de ani asupra a o suta d e subiecti … voluntari 😀 😀 😀 !

        Comentariu de Marian | august 25, 2017

      • Daca ar fi sa ne luam dupa ce spui, ar insemna ca sa nu-ti placa nici de un artist, de un cantaret, formatie, orchestra simfonica etc, ca doar nu e munca ta.
        Dar in primul rand eu nu ma „impaunez cu munca ei”. Concluzia asta e absurda!! Eu, spre deosebire de altii (pe care ii cam intalnim prin PSD p-acolo) nu fur munca altora si nici nu ma impaunez cu ea. Ci o admir si as dori sa castige pentru ca sa ma mandresc cu ea, cu performantele unei sportive de-a noastra. Cu performantele sportului romanesc, de ce nu?

        Dupa cum spui n-ar trebui sa te duci nici la un meci de fotbal sau sa tii cu o echipa de fotbal. Ce „te impaunezi cu munca lor”? Nu cumva ai vreun interes material ca tii cu o echipa de fotbal? Mai, Marian, ai febra, esti bolnav? Cum poti trage asemenea concluzii idioate? Aveam niste pretentii de la tine!

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 25, 2017

      • Asta s e-ntelege din ceea ce spui omule ca doar nu-s nebun sa te iau in betze aiurea !!!! In plus de a sta , una este SA-TI PLACA CEVA SI CU TOTUL ALTA SA APRECIEZI . Deci , nic o legatura cu muzica , arta si…chiar cultura !!!!!!!!!!!!!!! 😉

        Comentariu de Marian | august 25, 2017

      • Eu nu stiu ce intelegi tu. Eu scriu in limba romana. Eu n-am scris niciodata si nici n-am spus ceea ce sustii tu sau ti se pare tie ca s-ar intelege. Intelesul verbului „a aprecia” e in DEX si cred ca e destul de clar.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 25, 2017

      • Eu te avertizez ca s-ar putea sa nu mai am nevoie de comentariile tale. Insinuarile astea ca as fi neam cu Simona Halep, ca as avea ceva de castigat ca o apreciez, pe baza faptului ca asa s-ar intelege din ce am scris – ceea ce doar o minte cel putin sucita ar intelege asta – ma deranjeaza! Aceasta sucire a unui comentariu sau a unei postari ca sa arati nu stiu ce ti se pare tie s-ar putea sa-ti trimita un astfel de comentariu exact la GUNOI, adica acolo unde-i e locul!

        Nu-ti place, nu citi, dar nu cred ca e onorabil ceea ce faci, spunand ca asa se intelege, adica asa cum vrei tu sa intelegi, incercand sa deturnezi sensul unui comentariu pe care l-am facut si din care se intelege exact ce trebuie inteles. Indiferent cine te-ar plati sa comentezi pe blogul meu – e foarte bine, e treaba ta – nu e onorabil ce faci si in consecinta un comentariu de genul asta va ajunge la gunoi.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 25, 2017

      • SI…ce sa fac ma rog la un meci d e fotbal , sa casc gura la douazeci si doi d e milionari care se distreaza batand mingia ??? Am jucat fotbal la juniorii mici { under 15 } la ” Monetaria ” Buc. iar apoi la ” Progresul ” Buc { adica tot echipa Finantelor } si-ti pot spune ca pe atunci…chiar nu erau milionari pe-acolo .

        Comentariu de Marian | august 25, 2017

      • E treaba ta.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 25, 2017

      • Prefer cluburi sportive private, bogate capabile cu adevarat sa sustina sportul romanesc. Altminteri se va ruina si Sportul la noi in tara. Pe tine te revolta ca sunt sportivi bogati? Dar astia care fura, sau mai bine zis care ne fura, astia nu te revolta? Ca Simona Halep nu te-a furat cu nimic, nu a prejudiciat bugetul statului, nu e angajata la stat pe un salariu exorbitant, nu a fost pusa director general la o intreprindere de stat falimentata tot de stat, avand un salariu uluitor. Si atunci? La fel si un fotbalist mare sau un alt sportiv mare. Cu ce te pagubeste pe tine? Iti spun eu: cu nimic. In schimb vad ca nu prea ai ceva cu aia care te pagubesc, vad ca nu prea te legi de ei. Sa inteleg ca- ti convine?

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 26, 2017

  2. N-am treaba cu analiza dumitale care este f. buna , am ce am cu : „Trebuie sa va spun ca eu m-am temut sa nu cumva sa fie vorba la ea de vreo problema de ordin fizic. Simona poate castiga US Open si vrem sa speram ca ne va face o surpriza placuta!! ” Acesta-i motivul pentru care te-am intrebat despre …castigul dumitale direct si imediat .

    Comentariu de Marian | august 25, 2017 | Răspunde

    • Da, ma gandeam la posibilitatea asta…

      Sper sa castige US open! 🙂

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 25, 2017 | Răspunde

      • Poate ac sunteti neamuri si-atunci , felicitari Motane , ai pus-o , ai scapat de saracie daca Simona Halep va castiga US open , te-ai facut c-un …. WC-u in casa ! 😉

        Comentariu de Marian | august 25, 2017

      • Ei, neamuri… 😆

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 25, 2017

  3. Simona Halep, va ajunge nr. 1 mondial, dar nu in momentul de fata. Dar cu siguranta in 2 3 ani, va ajunge acolo unde a visat.

    Comentariu de Electrician Sector 1 | octombrie 30, 2017 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.