Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Un nou atentat terorist. La Barcelona

Iata ca un nou atentat terorist zguduie Europa. S-a intamplat de data aceasta la Barcelona. Ce am putut citi e halucinant: cel putin 13 morti si 80 de raniti. Am inteles ca a fost vorba de o furgoneta care a imtrat in multime. Ingrozitor!!

Atentatul a fost revendicat de Statul Islamic. Se putea observa si dupa stilul de actiune.

Am auzit la televizor o parere care tinea seama de mumarul musulmanilor traitori in Europa, in jur de 20 de milooane, si daca doar un procent ar fi radicalizati.

Eu sunt de acord ca nu toti sunt radicalizati sau extremisti. Insa mi se pare ca problema nu consta doar in numar. Adevarul care nu se spune este ca nu s-a actionat impotriva lor – iar daca s-a facut, s-a facut slab, la modul anemic – din motive de corectitudine politica. Eu cred ca serviciile de informatii au avut datele necesare pentru a se putea actiona impotrova lor, pentru a dejuca atentatele. Guvernele insa n-au actionat.

Filozofia corectitudinii politice impreuna cu un umanism superficial si prost inteles au facut ca sa-i  primim si sa-i acceptam pe acesti criminali in mijlocul nostru.

Mi se pare ca mai trebuie spus ca fosta Administratie de la Casa Alba, sub presedintia D-lui. Obama, primul Presedinte american de culoare, a dus sau a incercat sa duca o politica favorabila musulmanilor, in special celor suniti. Mai trebuie spus ca in istoria populatiei de culoare din Statele Unite a existat un mare luptator de culoare, musulman, pentru drepturile civile ale negrilor: Malcolm X. Cu un astfel de background a venit Obama la Casa Alba. Si el trebuia intr-un fel sau altul sa dea satisfactie acestui electorat care l-a votat.

In Europa, curentele de stanga au permis primirea in ultima vreme a unui mare numar de musulmani, proveniti, multi dintre ei, din zone de conflict armat, spre exemplu Siria.

Cum initial europenii au presupus ca religia nu ar avea importanta si sa nu se faca referire la religie (idee masonica) pentru ca sa nu se ajunga la conflicte si dezbinari, tocmai la asa ceva s-a ajuns.

Intr-un fel rationala, ideea de a nu face referire la religie, desi li s-a respectat intru totul dreptul la libertatea de constinta si construirea de lacase de cult, nu a putut sa opreasca radicalizarea lor, desi un procent foarte redus raportat la marea masa a musulmanilor din Europa.

Ajunsi in acest punct, autoritatile ar fi trebuit sa actioneze, sa starpeasca raul din fasa. N-au facut- o. S-a mers la inceput pe ideea tolerantei. Dupa care, cand radicalismul a prins in vigoare, tot nu s-a actionat in vreun fel. Pasivitatea autoritatilor, combinata cu minciuni, mai bine zis autominciuni, sau diversiuni cum au fost cele legate de romani sau de tiganii din Romania, au condus la situatia actuala.

Intr-un elan stangist demn de o cauza mai buna, daramam statuia Generalului Lee, dar n-am vazut sa se spuna ca Statul Islamic e tot atat de rau ca hitlerismul. Ca acesti nemernici ar trebui tratati precum criminalii de razboi.

Si ma intreb de ce nu se recunoaste acest lucru!

Nu se recunoaste deoarce corectitudinea politica a inceput sa joace rolul unei religii absurde: am ajuns sa admitem in societatea noastra criminali periculosi, dar a ajuns sa ne fie frica sa spunem lucrurilor pe nume. Si sa actionam atunci cand trebuie si asa cum trebuie.

Statul Islamic a inregistrat infrangeri grele in Orientul Mijlociu. Mai ales in Irak. E vremea sa fie invins si in Europa. Lucrul acesta nu e cu putinta daca nu se iau masuri. In Germania, spre exemplu, nu se iau aproape deloc masuri. Nici nu se va lua, datorita background-ului nazist al Germaniei. Autoritatile germane vor prefera sa moara cetateni germani nevinovati, decat sa se faca si cea mai voalata referire la trecutul nazist in cazul in care s-ar lua masuri adecvate, care, evident, nu sunt cele naziste. Aici vorbim ca nu se iau masuri in conformitate cu statul de drept, tolerand crimele comise de extremistii musulmani.

In Franta s-au luat masuri, dar nici pe departe de amploarea care ar fi trebuit sa fie. Am inteles ca au fost arestati pana in 300 de musulmani – mult prea putin dupa parerea mea. Si cu totul ineficient daca il arestezi, dar mangai pe crestet asemenea criminali.

Eu vorbesc, ca sa fie clar, de acesti crminali si de destructurarea acestor retele teroriste din Europa. Lucrul acesta se putea face. In orice caz se putea face mai bine decat s-a facut pana acum.

Interesant este ca primul care a asociat mahomedanismul cu astfel de actiuni teroriste a fost Barack Obama, care dupa un atentat sangeros in Franta, nu a dorit sa participe la un mars de protest in Paris, la care au fost prezenti toti liderii europeni. De aici rezulta ca Obama a admis cu buna stiinta terorismul si crimele acestuia. De asemenea condamnarea torturarii acestor monstrii a aratat din partea fostei Administratii de la Casa Alba o atitidine binevoitoare fata de terorismul islamic. De asemenea de a nu se pomenii cuvantul islamic dupa cuvantul terorist a incercat sa ascunda realitatea, in numele corectitudinii politice, favorizandu-i pe teroristi. La fel au facut si liderii europeni, inseland increderea oamenilor care i-au votat, neputand sa le asigure securitatea in fata unui asemenea flagel, pe care cu buna stiinta l-au admis in societate!

Asa ca nu trebuie sa ne mire ceea ce s-a petrecut la Barcelona.

P.S.

Sunt de acord cu comentariul facut de Cristian Preda pe FaceBook – aici:

Barcelona, o nouă victimă a terorii îndreptate împotriva libertății occidentale, în numele islamului.

Cristian Pop E da, CTP ne’a zis sa ne obsinuim. Sa se obisnuiasca el sa vada copii morti intinsi pe asflat. Bine ca nu s’au obisnuit americanii cu nazismul in Europa in timpul WW2.

Cristian Preda Trebuie să ne obișnuim cu un singur lucru: să fim gata să ne apărăm libertatea!”
Insa trebuie si actionat impotriva acestor criminali, ca tocmai asta e problema: NU s-a actionat pana acum…

august 18, 2017 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

33 comentarii »

  1. Motane , ISIS revendica cam orice { numai datoria mea la banca…NU !!! } insa….gurile rele spun ca ar fi vorba despre niste radicali de la ei . Daca nu ma-nsala memoria , dupa aia din cateva orase ale Italiei , astia din Spania -Barcelona in spetza – s-au plans , s-au revoltat impotriva numarului mare , excesiv de mare d e turisti ce le deranjaza linistea si lasa in urma gunoaie . Ma rog , zic si eu din auzite . Obama…cand eu „huiduiam ” si spuneam ca s-au facut ventilatoare in gropile lor toti presedintii americii de pana la Obama…te-ai bashicat si m-ai intrebat daca nu-s cumva rasist . Acum vii la parerea mea de-atunci …. Ti-o spune fratele matale : daca un om , daca un grup de persoane vor neaaparat sa ucida doar de dragul de-a ucide , nu exista forta in lume care sa-i opreasca . ” Serviciile ” , te caci pe ele in astfel de situatii ! In plus de a sta , mai exista si chestia aia numita „polliticaly correct ” care opreste orice policeman din lumea asta …civilizata , sa-i zboare creierii cuiva asupra caruia are ” banuiala rezonabila ” c-ar vrea sa faca ceva rau indreptat impotriva altor oameni .”CTP ne’a zis sa ne obsinuim. Sa se obisnuiasca el sa vada copii morti intinsi pe asflat. Bine ca nu s’au obisnuit americanii cu nazismul in Europa in timpul WW2.” Pai…are dreptate CTP { chiar daca nu-l pot suferii eu } : ” TREBUIE SA NE OBISNUIM !” DE FAPT SUNTEM CU TOTII PARTASI LA UN RAZBOI PE CARE NU L-AM DORIT DAR MAI ALES….NU L-AM PROVOCAT !! Cei ce l-au provocat stau bine merci in linistea cancelariilor la Berlin si Moscova .

    Comentariu de Marian | august 18, 2017 | Răspunde

    • Nu prea ai dreptate. Aici nu e vorba de oameni care ” vor neaaparat sa ucida doar de dragul de-a ucide”. Si pentru o astfel de categorie de oameni exista ac de cojocul lor. Dar aici nu e vorba de asta. E vorba de un fenomen caruia, in primul rand, trebuie sa i se dea atentia cuvenita si sa fie studiat asa cum trebuie. Nu e vorba de faptul ca „astia din Spania -Barcelona in spetza – s-au plans , s-au revoltat impotriva numarului mare , excesiv de mare d e turisti ce le deranjaza linistea si lasa in urma gunoaie”, chiar n-am auzit de asta, iar turismul este stimulat peste tot in lume, cu unele exceptii, desigur.

      Chestiunea consta in faptul ca se face o eroare fundamentala si anume ca acesti oameni sunt tratati doar ca niste teroristi. Observa ca referirile care se fac se reduc la asta. Or, daca se trateaza la modul asta problema, evident ca doar simplu fapt ca este terorist sau ca e catalogat in felul asta nu spune nimic. Ce analiza poti sa incepi pornind de la o astfel de premisa? Nu prea poti s-o faci. Serviciile, actiunea politieneasca, astea reprezinta doar niste elemente ale masurilor sau o parte din masurile ce trebuie luate. Odata ce i-ai primit in numar mare pe acesti oameni trebuie sa tii cont de background-ul lor cultural. Gandeste-te ca multi dintre ei habar n-au ce inseamna Uniunea Europeana. Ei nu inteleg… Au primit niste oameni care nu inteleg valorile europene. Ei nu sunt nici de stanga si nici de dreapta, ca sa fie clar. Dar au fost tratati initial, cand au fost primiti, ca sunt ca si noi, ca n-ar exista nicio deosebire. Dar eu intreb: e vreo deosebire, de exemplu, intre un om care a fost educat de mic intr-un Templu Shaolin si unul care nu a fost educat in felul acesta? Ei, asa se pune problema si aici. Desigur, nu suntem noi in masura sa dam solutii. Exista cine s-o faca. Doar ca se ignora o solutie fezabila sau mai degraba ea nu e gasita pentru ca se pleaca de la premise gresite. Occidentul a gresit considerand ca ei sunt la fel ca omul occidental. Si i-a tratat ca atare, cand ei n-au nicio legatura cu cultura europeana. Ei au ajuns in Europa, dar nu se regasesc axiologic si moral in Uniunea Europeana.

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 19, 2017 | Răspunde

    • Uite, citeste asta:
      https://adriannastase.ro/2017/08/19/sistemul-educatiei-publice-in-vremea-lui-cuza/

      Citeste si ai sa vezi ce inseamna o societate europeana. E vorba de societatea romaneasca, desi vorbim de anii 1863-1866.

      Pe cand cei care au venit in Europa din tari musulmane, slab dezvoltate, foste colonii, nu mai vorbesc de cultura lor diferita de cea europeana, mai ales ca au fost primiti in numar mare de-a lungul timpului, au patruns intr-o lume care e diferita de a lor. Pe de alta parte, radicalizarile acestea tin si de superficialitate si prostie. Imi pare rau, dar trebuie sa remarcam acest lucru. Nu toti sunt asa. Dar sunt destui care nu prea au nici prea multa educatie, nici prea multa cultura si se lasa spalati pe creier de niste nenorociti, de niste nemernici interesati. Ma gandesc la faptul ca ar fi si probleme legate de incluziunea lor sociala. Dar atentatele astea teroriste exprima, dupa cat mi se pare mie, un nivel foarte jos, foarte scazut al celor care se preteaza la astfel de lucruri.

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 19, 2017 | Răspunde

      • Ma-nbolnavesc d e nervii din cap doar cand vad asa ceva dar’mite sa le mai si citesc !!! Bai frate…faceti ce faceti si va intoarceti la trecut !!! Ma mir ca n-a luat-o d e la Burebista incoace dl. Nastase ! Dar el….domnia sa ce-a facut pentru invatamantul romanesc , ce-a facut cand a vazut ca ministrii postrevolutionari ai invatamantului au inceput sa sape groapa sistemului de invatamant romanesc , bun sau mai putin bun ramane d e discutat insa , ACEL sistem l-a produs si pe dl. Nastase insusi ??? Aceste atentate or reprezenta ele ” un nivel foarte jos, foarte scazut al celor care se preteaza la astfel de lucruri ” insa demostreaza ca nu exista guvern care sa poata sta impotriva dorintei unor oameni…indiferent cine-s aia , ce sunt gata sa moara pentru ideile lor . Idei bune sau discutabile dar , ale lor !

        Comentariu de Marian | august 20, 2017

      • Postarea D-lui. Nastase e chiar foarte buna si demonstreaza din nou, daca mai era nevoie, ca Romania e o tara europeana.

        Nu e chiar asa, ca nu exista guvern care sa stea impotriva dorintei unor oameni care ar vrea sa ucida…. Problema e alta: nu se iau masuri! Repet, asta e problema. Nu ca guvernul nu poate si atunci ce sa-i faci… Nu, pur si simplu nu iau masuri, pe care ar putea sa le ia, sa fim bine intelesi. Nu e vorba de vreo neputinta guvernamentala, e vorba ca in mod deliberat nu se iau masurile necesare.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 20, 2017

    • Citeste asta:
      http://romanialibera.ro/actualitate/international/foto–cum-arata-cei-patru-atacatori-care-sunt-inca-in-libertate–cel-mai-mic-are-17-ani-si-cel-mai-mare–24–464919

      Tu iti dai seama ce nivel scazut au acesti tineri? Uite-te numai la ce varste au. Pe mine ma uimeste sa constat cat de prost poate fi un om, care nu mai gandeste cu mintea lui ci cu mintea bolnava a unui imam extremist care planuieste ucideri in masa. Si uite ce rezultat: omorati 5, arestati 3, si doar unul care a fugit si e dat in urmarire generala. Ce au castigat? Evident ca nimic! Printre ei era unul – Moussa Oukabir – ulterior omorat de politie – de doar 17 ani. Zice ca a fost radicalizat de la 16 ani. Cel mai probabil, asta a condus furgoneta. Stii… chiar ma gandeam ca e greu de inteles cat de prosti pot fi unii oameni… 🙂 Adica tu, la 16 ani, n-ai atata minte incat sa gandesti ca nu e bine asa!!! Asta si inca unul de 18 ani au murit. Uite-te ce varste aveau cei arestati: 28, 34 si 27 de ani. Deci la 34 de ani ala nu mai gandea cu mintea lui. Ca daca ar fi gandit cu mintea lui, n-ar fi facut asta. Adica e atat de tampit incat el nu e in stare sa gandeasca ca ce prolifereaza dobitocul ala de imam e rau si-l duce spre pierzanie!!!

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 19, 2017 | Răspunde

      • Mie chiar nu-mi poate baga cineva in cap chestia asta cu ….RADICALIZAREA !!!! Adicatelea…vine unul { nu conteaza cine } si incepe sa-ti vorbeasca , sa-ti expuna ideile sale , PARERILE sale iar tu , om ce ai creier in tigva aia numita cap, al consideri p’ala un fel de Dumnezeu si esti gata sa mori pentru…IDEILE ALUIA ??? Tocmai faptul ca tipii erau tineri ma duce cu gandul la …ai sa razi , la SHOOTERE , la jocurile pe calculator , la jocurile online pe calculator ….la filmele ce contin parca , mai multa violenta decat poti intalnii intr-un conflict real tocmai chestia asta ma face sa cred ca este adevarata vorba aluia : ” invata un copil ca moartea nu exista iar acesta va ucide sau se va sinucide , tocmai pentru ca …moartea nu exista ” . Culmea este ca , nu un iubitor al oamenilor , nu un iubitor al vietii a spus asta ci : Jim Morisson ! Asa incat ala la 16 sau 18 ani ai sai , cum dracu sa gandeasca ? Si te-ntreb eu Motane , caci vad ca ceea ce-am auzit eu si anume c-ar fi aia de la ETA sau ce-or mai avea spaniolii pe-acolo nu este reala , cum dracu de le-a dat prin cap sa faca asta intr-o tara ce are in componenta ei…cateva sute de ani de cultura musulmana , cultura cei respectata si pretuita nu doar in Spania ci in intreaga lume ?! Totusi continua si nu-mi da pace ideea lansata de catre media , aia cu nemultumitii de la ei . Adica , daca niste prosti pot fi indobitociti de un dobitoc , oare pentru ce acel dobitoc n-ar pute a fi la randul lui manipulat, in sensul de-al face sa creada ca ideile pe care le crede ca fiind ale sale , sa-i fie sugerate de catre altcineva interesat in felul acesta transformand dobitocul respectiv intr-o arama pe care-o poti folosii …atunci cand trebuie . ” Munitia ” adica adeptii , este treaba aluia s-o gaseasca si , har cerului , la fiecare secunda se mai naste un prost .

        Comentariu de Marian | august 20, 2017

      • Da, fenomenul acesta al radicalizarii trebuie studiat. Unele cazuri sunt greu de inteles

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 20, 2017

  2. Baiatul lui nea Victor Mogosanu { un fost ” membrache ” 😉 } lucreaza de peste douazeci si cinci de ani in Aman …chiar nu stiu ca ce , sau la ce . Vorba este ca , atunci cand a plecat nu cred c-a avea cu mult peste douazeci de ani varsta iar in materie d e credinta in Dumnezeu….0 ca si taica-su . Cu toate acestea de cate ori l-am vazut cand mai venea p’acasa in vizite ocazionale , si de cate ori am avut placerea de-a discuta cu el { zic placere , deoarece intotdeauna are grije sa-mi dea ” cacadou ” cateva sute de lei noi ….sa am de tigari 😉 }NICIODATA nu mi-a lasat impresia ca acesti 25 de ani petrecuti intre musulmani l-ar fi facut si pe el un adept al religiei respective . Chiar nu pot crede ca { nu ma refer la astia ce au sub 20 de ani varsta } cineva poate fi ” radicalizat ” doar cu promisiunea unor zeci d e virgine c e le vor satisface toate placerile atunci cand vor fi in Raiul lui Allah alaturi de Muhamad profetul ! Cred ca-i ceva mai mult decat asta , cred ca-i vorba despre exploatarea dorintei ascunse din fiecare om de-a ucide fara a fi pedepsit , precum Cain adica , tipul va fi ” insemnat ” va fi intotdeauna cineva cu geana pe el dar nu va fi omorat imediat ci…poate spera la iertare , tot asa precum Cain . Si sti ce mai cred cu toata puterea mea ? Cred ca daca stiinta d e carte , daca nivelul de cultura al cuiva , indiferent cine-i ala sau din ce tara , ori din ce popor provine si carei religie ai este supus , daca cultura sa este de un anumit nivel , NICI MACAR HRISTOS NU-L POATE „RADICALIZA ” ! Aceasta-i parerea mea , ACEASTA-I CREDINTA MEA si…chiar nu merita sa te impiedici de ea .

    Comentariu de Marian | august 20, 2017 | Răspunde

    • In final ai dreptate. Asa este: un om cult, un om care are carte – si eu spun la fel – e mult mai greu sa fie radicalizat. Un nivel ridicat de habotnicie nu e compatibil cu un nivel ridicat de cultura. Dar sunt si unele cazuri de radicalizare foarte ciudate…

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 20, 2017 | Răspunde

  3. Nu-mi mai amintesc precis dar , parca V.I. Lenin spunea in a sa lucrare , ” Materialism si empiriocriticism ” : ” PUTEREA SOVIETICA VA ADUCE LUMINA STIINTEI ASUPRA OBSCURANTISMULUI ” . Evident , daca nu accepti lumina este dreptul tau dar , sa-i mai faci si pe altii sa stea pe intuneric gratis , doar pentru ca sti tu ca , lumina solara produce cancer d e piele…asta-i cu adevarat o crima !

    Comentariu de Marian | august 20, 2017 | Răspunde

  4. Felicitari cu ocazia zilei de….23 August 😉 Motane !!! Azi voi bere si manca crenwursti cu mustar sau mici si chifle ca tot m-astept din clipa in clipa sa-mi remita postasul pensia . Oare , daca romanii { aia d e la Palat } n-ar fi intors armele in urma cu 73 de ani , soarta acestui popor ar fi fost alta sau…n-ar mai fi existat deloc ?

    Comentariu de Marian | august 23, 2017 | Răspunde

    • Multumesc! 🙂

      Contradictia dintre Rege si Maresal… Pe de o parte, asa am inteles, Maresalul dorea continuarea razboiului alaturi de Reich, intrucat, pentru el, era o chestiune de onoare militara. Pe de alta parte, Regele, cum a si declarat dupa Revolutie, a avut o alta evaluare, tinand cont de infrangerea armatei naziste in Rusia si de cedarea liniei Namoloasa-Focsani, considerand intoarcerea armelor impotriva Reich-ului o mutare mult mai buna. Cred ca au contat foarte mult si rapoartele serviciilor secrete, care operau inclusiv pe teatrele de operatiuni. Insa situatia armatei germane (si romane, ca eram aliati cu nemtii) pe frontul de Est era dezastruoasa… Au pierdut Leningradul, au fost invinsi la Stalingrad, au pierdut celebra batalia de tancuri de la Kursk – Operatiunea Zitadelle – care acum e in orice curs serios de tactica si strategie militara… Nu mai vorbesc despre faptul ca germanii, in aroganta lor, nu au tinut seama de informatiile trimise de brigada operativa romana de pe front, la Stalingrad, reusind sa piarda batalia… Asa ca situatia pe frontul de Est putem s-o caracterizam drept critica la momentul respectiv. Iar daca Regele nu lua decizia de a intoarce armele impotriva Reich-ului, dezastrul la care ar fi fost supusa armata noastra ar fi fost unul foarte mare.

      Pe plan extern, gandeste-te ca in urma cu un an, in 1943 a avut loc Conferinta de la Teheran, stabilindu-se datele pentru Operatiunea Overlord. Si odata cu debarcarea in Normandia a Aliatilor asaltul, pe frontul de Vest, impotriva armatei hitleriste era decisiv.

      E mai bine ca s-a petrecut asa, evitandu-se un dezastru fara precedent si armata romana putand astfel elibera Nord-Vestul Ardealului, continuand operatiunile in Ungaria si in Muntii Tatra. Pe cand un dezastru al armatei noastre ar fi avut repercursiuni din cele mai rele.

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 23, 2017 | Răspunde

  5. Ce ti-e si cu aceasta ” onoare militara ” atunci cand , altii mor pentru ea ….pentru ca tu sa-ti pastrezi ” onoarea ” intacta , sacrifici sute si mii , milioane de vieti , milioane de destine . Atunci , d e unde atata ” onoare ” ? Iar Antonescu , a fost ” doar ” impuscat de parca , cu sase gloante pe care le-a incasat ar fi putut rascumpara raul facut atator oameni . Unchiul meu , a fost luat prizonier la Stalingrad si , pentru ca era invatator …s-a reintors in tara cu ” Tudor Vladimirescu ” insa , nici bine nu i-a fost caci a ajuns si-n Tatra unde s-a ales cu-n picior facut praf . Am trait destul d e mult in anii ’50 pentru a putea vedea la cam tot pasul , barbati fara o mana , un picior , fara amandoua picioarele , fara un ochi sau fara amandoi…acestea , fiind rezultatele pastrarii ” onoarei militare ” a domnului Maresal . Ai dreptate , s-a evitat un ” dezastru fara precedent ” insa , ceea ce nu s-asteptau politicienii acelor vremi sa se intample dar s-antamplat ….a depasit orice imaginatie omeneasca . Pentru a te cita dintr-o poastare mai veche : ” intre 23 August 1944 si 30 Decembrie 1948 , in Romania a fost democratie ” . Nu comentez mai mult deoarece …daca n-am trait acele vremuri , daca nu stiu despre ele decat din auzite si din Istoria lui Roller chiar nu se merita sa m-aventurez mai departe . Dumnezeu sa-i odihneasca pe toti aceea ce-au urmat ordinele cuiva , viziunile cuiva , si au si murit pentru indeplinirea lor ! Pacat de vietile alora caci , nepotii si starnepotii lor asteapta cu sufletul la gura sa-si ia oarece castig din distrugerea cu buna stiinta a tarii pe care aia au aparat-o cu pretul suprem .

    Comentariu de Marian | august 24, 2017 | Răspunde

    • Te-as ruga sa indici si postarea in care as fi spus asa. In orice caz, pana in 30 decembrie 1947, cat a stat regele, cu toata greva regala, si cu incercarile comunistilor de a prelua Puterea, totusi se poate spune ca inca mai era democratie. Eu, in general, sunt foarte atent la date, de aceea nu cred ca am scris 30 decembrie 1948, decat poate din greseala. Insa ideea, la inceput – si vezi primul discurs al lui Patrascanu de la Cluj – era o forma democratica de guvernare: de ex. o coalitie intre comunisti si liberali, pe de o parte si taranistii pe de alta parte. Se vorbea in epoca – pana in 1947 – de forte politice progresiste, deci de progresivism, nu neaparat de comunism. Insa s-au bagat rusii si..

      Eu cred ca nu intelegi ce inseamna armata, datoria militara si onoarea militara daca vorbesti asa.

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 24, 2017 | Răspunde

      • Am citat din memorie si este posibil sa nu fi citat corect dar esenta , este absolut corecta . Chiar mi-asi dorii sa-ti pot indica de unde am luat cuvintele dumitale insa…mi-este greu sa stau acum sa caut prin hatisurile istoricului blogului dumitale insa…chiar nu-i prea mult timp de cand mi-ai spus chestia a sta la modul imperativ chiar . Oricum…mai devreme sau mai tarziu…mi-amintesc eu si-ti voi remite postarea cu pricina . „Eu cred ca nu intelegi ce inseamna armata, datoria militara si onoarea militara daca vorbesti asa.” Culmea sti care este : faptul ca INTELEG , faptul ca STIU si poate ca d-asta si vorbesc asa !!!!! Sper din tot sufletul sa nu te fi suparat cu chestia asta ….

        Comentariu de Marian | august 25, 2017

      • A, nu, nu m-ai suparat deloc! In Armata e greu…

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 25, 2017

    • Acuma scuza-ma ca ti-o spun, dar eu cred ca nu intelegi nici epoca.

      Nici pe vremea aceea nu intalneai oameni perfecti, politicieni perfecti. Insa politicienii de atunci nu erau precum cioflingarii astia de acuma. Comunismul a distrus orice bruma de onorabilitate si e o cauza pentru care inca mai avem o asemenea clasa politica. Tu vrei sa-l compari pe Maresal cu Tudose, cu cine ai mai vrea?, cu Dragnea? Cred ca nu-ti dai seama ce vorbesti! Una din cauzele pentru care s-a prabusit comunismul a fost tocmai faptul ca a trecut generatia veche, care a fost crescuta, educata altfel si a urmat generatia crescuta si educata, din pacate, in comunism. Si uite-te si tu, chiar si acum, ce politicieni avem… Si nu doar politicieni…

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 24, 2017 | Răspunde

  6. „Acuma scuza-ma ca ti-o spun, dar eu cred ca nu intelegi nici epoca. ” Este posibil sa ai dreptate Motane : eu vin dintr-o epoca in care oamenii aveau cu totul si cu totul alte unitati de comparatie si-n plus , si criteriile pe care erau departajati oamenii intre ei difereau imens atunci vs. astazi .”Tu vrei sa-l compari pe Maresal cu Tudose, cu cine ai mai vrea?, cu Dragnea? Cred ca nu-ti dai seama ce vorbesti! Una din cauzele pentru care s-a prabusit comunismul a fost tocmai faptul ca a trecut generatia veche, care a fost crescuta, educata altfel si a urmat generatia crescuta si educata, din pacate, in comunism. Si uite-te si tu, chiar si acum, ce politicieni avem… Si nu doar politicieni…” Nu , nu-l compar pe maresalul Antonescu nici cu Tudose nici cu Dragnea si nici macar cu Adrian Nastase ! Educatia primita de ala { lasand la o parte faptul c-a fost in fruntea rosiorilor ce-au ras cateva sate la 1907 } chiar nu se compara cu ” educatia ” nici unuia de astazi politician sau….mirean . Comunismul s-a prabusit deoarece era o chestie PROGRAMATA , nu pentru ca ” a trecut generatia veche ” si culmea , cei ce au programat asta…faceau parte din generatia aceea veche despre care taman ce vorbisi matale onorate amic .

    Comentariu de Marian | august 25, 2017 | Răspunde

    • Si cum demonstrezi ca prabusirea comunismului era „o chestie PROGRAMATA”? Ce inseamna „programata”? Si de cine?

      Multi care au trait in comunism se gandesc cu nostalgie la vremurile pe care ei le numesc bune – probabil ca te numeri printre ei. Insa vremurile acestea, hai sa le zicem „bune”, cat au durat si in ce au constat? Lasand la o parte anii grei ’47-’57 cand noua Putere politica se impunea in Romania, cand era greu si nu se prea gaseau usor nici locuri de munca, a urmat o perioada determinata de cresterea economica postbelica, lucru care s-a manifestat, dar incepand cu vreo 10 ani inainte, si in Vest. Nici in Vest anii ’50 nu au fost usori pentru populatie. La noi insa, peste greutatile materiale, s-au suprapus persecutiile politice comuniste. Insa populatia a trait bine, la noi, sub aspect economic – totusi sub nivelul Vestului, datorita restrictiilor comuniste -, cam vreo 18 ani, in orica caz pana-n 20 de ani, pana la sfarsitul anilor ’70. Lucrul asta coincide cu o generatie, adica pana cand vechea generatie a iesit la pensie. In orice caz, binele acesta a atins un varf pe la inceputul anilor ’70, dupa care a inceput un declin evident, care a atins un prag critic in 1989.
      Interesant este ca in deceniul dintre 1979 si 1989, Puterea politica, in fruntea careia era Ceausescu, nu avea la varf (chiar daca nu in functia de Presedinte sau secretar general al partidului) oameni tineri in stare sa vina cu o alta viziune si sa se adapteze vremurilor. Constantin Parvulescu, cel care l-a criticat pe Ceausescu la Congresul al XII-lea al partidului, avea atunci „tanara” varsta de… 84 de ani!!! Pe de alta parte, cei care au manifestat pareri critice si divergente la adresa cuplului dictatorial Ceausescu au fost indepartati, iti sugerez sa citesti despre Ioan Totu, mort in conditii misterioase, in 1992, probabil ucis de catre KGB sau din dispozitia KGB-ului – Dumitru Popescu nu are niciun fel de retineri in a afirma lucrul asta.
      Gandeste-te ca in Occident, anii ’60 (nu anii ’80!!) au fost aceia in care a inceput sa se manifeste si sa se impuna generatia tanara. Iar dezvoltarea economica impetuoasa din Vest, in perioada 1945-1970 este un lucru recunoscut.
      La noi, generatia postbelica nu a cunoscut decat comunismul si a fost formata, educata in comunism. De ce n-a reusit sa schimbe ceva? Odata ajunsa la varsta adulta, mijlocul anilor ’70 – anii ’80, ar fi trebuit sa se manifeste cu vigoare si sa determine schimbarile necesare. Pana la urma a venit Revolutia, nemultumirile au atins apogeul, oamenii au iesit nemultumiti si disperati in strada si s-a prabusit si comunismul.

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 25, 2017 | Răspunde

      • Motaneeee ai inebunit ??? Ce dracu fratele meu , parca ai fi cazut ieri din Luna adica , vrei sa spui { cui te-o crede fireste } ca , destramarea blocului comunist nu era o chestie programata de atata timp de catre ” aia cu d-alea babane de tot ” ce nici n-au avut de asteptat prea mult dupa ce Brejnev s-a dus , Andropov…s-a dus si el iar Cernenko i-a urmat si el p-astia doi la comanda PCUS al URSS ramanand ctinarul si neexperimentatul { numit astazi in Rusia tradator de tara si neam } Mihail Sergeevici Gorbaciov ???????????? Fi serios fratioare si nu mai face pe naivul ca , geme NET-ul d e astfel d e informatii ! Iar Constantin Parvulescu…TOATA lumea { fireste ma refer la aia cu…”d-alea babane ” d e pe la noi } stia ca batranul edec a fost bagat la inaintare ca sa vada aia cum se aleg apele . Constantin Parvulescu a fost si el unul dintre cei ce-au aparat comunismul { avea carnetul d e partid cu nr. 2 adica…cu mult timp inainte ca Ceausescu sa invete sa vorbeasca macar } cu arma in mana fara sa-i pese d e oamenii pe care-i trimetea la puscarie sau chiar in fata plutonului de executie . Eu , spre deosebire d e dumneata , nu stiu chestiile astea de la coana Wiki…pedia ci de la oameni care pe vremea cand eu eram copil traisera vremurile acelea . Probabil ca d-asta m-am si revoltat atunci si am urmat si eu oamenii revoltati atunci in 22 Decembrie , tocmai pentru ca nu credeam ca la noi va fi altfel decat la cehi bunaoara sau macar la bulgari . „Pana la urma a venit Revolutia, nemultumirile au atins apogeul, oamenii au iesit nemultumiti si disperati in strada si s-a prabusit si comunismul.” Huoooo !!!!!! Daca n-ar fi crezut ca s-a tras asupra lor atunci in Piata Palatului si daca n-ar fi fost cativa ce-au constituit un nucleu de rezistenta caci , stiau ei ce stiau , si daca la chemarea partidului { caci cine dracu crezi ca-si permitea desteptule sa scoata oamenii in strada si s a declare GREVA GENERALA atunci ?????? } sau a unora din partid , sacristitzi de Ceausesti iar atunci in 22 nu ar fi fost acea imensa deplasare d e oameni catre sediul CC al PCR si daca armata nu s-ar fi retras { la ordin fireste caci altfel…chiar nu s e putea } in cazarmi si astazi tot sub comunism ai fi trait . Interventii exterioare…nu se inghiteau asa incat pana si ” revolutia noastra ” s e dovedeste a fi ceva facut din carton, este adevarat un carton manjit cu mult sange dar…de carton . Si vrei sa-ti mai s pun ceva ? In 22 la ora opt spre noua pe cand cateva sute d e oameni s e indreptau catre Magistrala de pe Serban Voda alte cateva zeci s e indreptau catre casele lor incarcati cu…alimente pentru apropiatele sarbatori . I-am vazut cu ochii mei da-i dracului !!! Ce-ai ma frate , vrei s a-mi provoci un atac ?!? 😡

        Comentariu de Marian | august 25, 2017

      • Imi pare rau, dar ceea ce spui nu sunt argumente in favoarea faptului ca ar fi fost programata caderea comunismului. „geme NET-ul d e astfel d e informatii !” – o fi asa, dar astea nu sunt argumente viabile. Si apoi Gorbaciov a vrut reformarea sistemului comunist. Uite-te numai la liderii din fostele tari comuniste est-europene. Toti faceau parte dintr-o generatie veche, dintr-o epoca trecuta. Inclusiv in Rusia se intampla fenomenul asta. Andropov, Cernenko… Lumea se schimba. Vestul avea un avantaj clar nu doar din punct de vedere militar, dar si economic. URSS era departe, economic vorbind, de performantele Vestului. Stagnarea brejnevista a fost o realitate. Gorbaciov si-a dat seama ca trebuie cumva facuta o reforma. Prestroika, Glasnost au fost niste coordonate ale reformei sale. De asemenea in China incepusera sa se iveasca idei de reforma, concretizate ulterior. Or, tot Estul Europei statea intr-o amortire inghetata, cu exceptia Poloniei unde oamenii iesiera, nemultumiti in strada. In Romania, se stie cum era… Au fost niste realitati care au dus la prabusirea comunismului, nu o programare, o simpla programare facuta de cineva si… gata!! S-a prabusit comunismul. Ci nu si-a mai putut demonstra viabilitatea.

        ” Eu , spre deosebire d e dumneata , nu stiu chestiile astea de la coana Wiki…pedia ci de la oameni care pe vremea cand eu eram copil traisera vremurile acelea” – nu-i nimic, ar trebui sa le citesti! Istoria stiuta „de la oameni care pe vremea cand eu eram copil traisera vremurile acelea” nu mi se pare ca ar avea vreo baza stiintifica. Wikipedia e un mijloc prin care ti se arata pe scurt realitatile, mai ales ca face trimitere la documente, articole etc. Eu nu spun sa iei neaparat Wikipedia ca sursa stiintifica, dar nici ce susotesc „oameni care pe vremea cand eu eram copil traisera vremurile acelea”. Caci nu e de ajuns sa traiesti niste vremuri pentru ca sa le si cunosti foarte bine, desi memorialistica este un instrument in cercetarea stiintifica, dar nu mai mult.

        In legatura cu Revolutia si eu astept sa se redeschida dosarul si sa vedem ce s-a intamplat atunci. Nici pana azi nu se spune ce s-a intamplat. Dar ca oamenii au iesit in strada profund nemultumiti si, in consecinta, disperati, asta e o realitate – intreaba pe cine vrei!

        Denota o foarte mare superficialitate si un interes de a ascunde tarele comunismului sa consideri ca prabusirea comunismului a fost programata. Asa ai putea sa consideri ca si prabusirea tarismului in Rusia a fost programata. Poate ca toata Istoria e programata. De cine oare? 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 25, 2017

      • Nu citind Wikipedia, dar in orice tratat, manual de istorie serios care se apleaca asupra, sa zicem, Revolutiei de la 1848, ai sa citesti un capitol numit „Cauze”. La fel daca ne referim la Revolutia Industriala. Dar nu ca ar fi fost programata cumva. Stiintific inseamna sa te apleci asupra cauzelor pentru a studia fenomenul. La fel e si cu prabusirea comunismului.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 25, 2017

      • Bine, acuma depinde ce intelegi prin „programata”. Ai putea spune ca actiunea omului a determinat… Insa „programata” mi se pare ca inseamna existenta unui program istoric. Cu alte cuvinte cineva, nu se stie cine, a alcatuit un program in care figura ascensiunea comunismului, durata lui, aria lui de raspandire, declinul si anihilarea sa. Daca tu poti sa demonstrezi asta, bravo! Insa si ascensiunea comunismului in Rusia isi are cauze ce pot fi studiate. Omul si ideile sale au determinat actiunea. Insa cauzele, bazate pe realitati, pot fi identificate. Iar mie mi se pare ca una din cauze, poate principala, a fost schizofrenia politica a regimului tarist in Rusia sec. al XIX-lea. Lumea se schimba. Rusia avea nevoie de reforme. Daca in Europa am avut Revolutia de la 1848 pentru ca burghezia era interesata de schimbari si reforme, in Rusia burghezia era slaba. Clasa conducatoare, reprezentata de mosierime, foarte avuta, nu avea interesul sa schimbe ceva. Intelectualitatea, critica prin felul ei, era tinuta intr-o stare de semipersecutie sau de persecutie de catre regimul tarist si politia politica tarista. Intelectualitatea rusa a sec. al XIX-lea, avea interesul sa schimbe, sa se faca reforme, dar nu avea forta economica si financiara s-o faca. Mosierimea avea forta economica si financiara sa determine reforme, dar n-avea interesul. In ridicarea nivelului de trai al cetatenilor, mosierimea nu avea vren interes si nici nu-i pasa de asta. Ca in acea povestioara a lui Cehov in care o tanara boieroaica mima dragostea fata de cei de pe mosia sa, in realitate n-o durea nici in cot! Iti dai seama de lipsa de viziune a clasei conducatoare in Rusia de atunci!! Un Dostoievski, un Cehov, ca sa dau doua exemple, aratau situatia, scriau, apareau articole in presa – de acestia nu se legau ca erau prea mari si iubiti in Rusia (nu ai vorbesc de dimensiunea internationala!) si riscau sa-si puna tot Sankt Petersburgul si Moscova in cap… Insa intelectualitatea era supusa persecutiilor si inspaimantata de catre regim si chiar daca apareau articole in presa sau romane, schite, nuvele care aratau realitatile, clasei conducatoare nu-i pasa si culmea e ca ei n-au venit pe tot parcursul sec. al XIX-lea cu vreo viziune. Pana a venit unul, Lenin… Si asa s-a ajuns la comunism…

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 25, 2017

  7. Ai luat ceva la bord ? Pai matale faci comparatii intre ceea ce-a fost la ’48 si ce-a fost la….’89 ? „depinde ce intelegi prin „programata”. Ai putea spune ca actiunea omului a determinat… ” Pusa la cale , adicatelea iar ” omul „… daca-mi dai cuvantul de onoare ca nu crapa fierea-n dumneata de ras iti spun ” OAMENII ” , c-au fost mai multi dupa cum bine sti .” Un Dostoievski, un Cehov, ca sa dau doua exemple, aratau situatia, ,scriau, apareau articole in presa – de acestia nu se legau ca erau prea mari si iubiti in Rusia (nu ai vorbesc de dimensiunea internationala!) si riscau sa-si puna tot Sankt Petersburgul si Moscova in cap… ” dupa cate vad ai uitat ca si unul si celalalt au stat la ” mititica ” suficient pentru ca unul dintre ei sa si scrie o carte , absolut raavsitoare din punctul meu d e vedere , pe tema asta . ” Pana a venit unul, Lenin… Si asa s-a ajuns la comunism…” Vladimir Ilici Ulianov…LENIN n-a venit , el a fost ADUS de und e era pentru a incerca scoaterea Rusiei din razboi si,…s-a ajuns unde s-a ajuns . Lasa-l dracului ca nici bine nu ia fost dupa aia caci , in afara sifilisului s-a mai ales si cu alea doua gloante OTRAVITE , muiate in otrava , pe care i le-a plasat actrita aia drept in piept . Astea plus viata alaturi d e…Nadejda Krupskaia …asta-mi aduce aminte d e coana Nina si…Ion Iliescu 😉 . Asta nu se-nbolnaveste nici d e sifilis , nici nu-i trage nimeni vreun glont otravit…cat dracu o mai duce-o javra a sta ?!? 😡

    Comentariu de Marian | august 25, 2017 | Răspunde

    • Eu am incercat sa-ti explic cum se deruleaza o abordare stiintifica, indiferent ca e vorba de istoria contemporana, de cea moderna sau Epoca Bronzului (doar ca aici e mai greu din cauza faptului ca izvoarele istorice sunt putine…). Iar o cercetare serioasa merge la identificarea cauzelor.

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 25, 2017 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: