Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Rezultatele de la evaluarea nationala. O reforma ca si cum nici n-ar fi fost…

Mediafax

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2012: Primele note pentru fiecare judeţ

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ TIMIŞ ŞI ALBA: Zece elevi au obţinut media 10 la evaluarea naţională

Se arata, printre altele, ca:

„În Alba, cinci elevi au obţinut media 10 la evaluarea naţională, trei dintre aceştia fiind de la Colegiul Naţional „Lucian Blaga” din Sebeş, iar ceilalţi doi de la Grupul Şcolar „Horea, Cloşca şi Crişan”, respectiv Colegiul Naţional „Avram Iancu” Câmpeni.

Din cei aproape 3.000 de candidaţi care au susţinut examenele din cadrul EVALUĂRII NAŢIONALE 2.016 au obţinut note peste cinci, iar 908, reprezentând aproximat 32 la sută, au obţinut medii sub cinci.” (subl. mea)

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ JUDEŢUL VASLUI: Aproximativ 60% dintre elevii au luat note peste 5

Deci 40% au obtinut medii sub 5…

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ JUDEŢUL SUCEAVA: 49 de note de zece la limba română şi 140 la matematică

Se arata, printre altele, ca:

„Purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava a mai spus că la proba de MATEMATICĂ s-au prezentat 6.924 de absolvenţi de clasa a VIII-a, iar dintre cei prezenţi, 140 au obţinut note de 10, alţi 513 au obţinut note între 9 şi 9,99, alţi 531 de candidaţi au luat note între 8 şi 8,99, un număr de 596 de elevi au luat între 7 şi 7,99, alţi 734 de candidaţi au obţinut note între 6 şi 6,99, în timp ce 1.247 au luat note între 5 şi 5,99.

La proba de matematică 318 elevi au luat note între 1 şi 1,99, alţi 702 au luat note între 2 şi 2,99, alţi 1.036 de candidaţi au obţinut note între 3 şi 3,99, iar 1.107 elevi au luat note între 4 şi 4,99.” (subl. mea)

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ JUDEŢUL BUZĂU: 12 elevi au obţinut media 10 la evaluarea naţională

Se arata, printre altele, ca:

„”REZULTATELE de anul acesta sunt mulţumitoare pentru noi întrucât din cei 3.633 de elevi doar 1.084 au obţinut medii sub 5. Între 5 şi 5.99 am avut 612 medii, între 6 şi 6.99 – 604 medii, între 7 şi 7.99 – 496 medii, între 8 şi 8.99 – 460 medii, între 9 şi 9.99 – 365 medii şi doar 12 medii de 10″, a spus inspectorul general adjunct al ISJ, Geta Burducea.” (subl. mea)

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ JUDEŢUL BISTRIŢA: Peste 60 la sută dintre elevii ce au susţinut evaluarea naţională au obţinut medii peste 5

Mai exact 62,03%… au obtinut medii peste 5. Deci sub 5 au fost 37,97%…

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

Ceea ce ma frapeaza este procentul foarte mare al celor care au obtinut medii sub 5. Am luat aici cateva exemple. Ar fi interesant de vazut o statistica la nivel national. Dar din aceste exemple luate la intamplare se poate constata ca procentul acesta variaza intre 30-40%!!. Si asta in conditiile unor examene, din cate am inteles, corecte! PDL si-a propus sa faca reforma in invatamant si a avut 3 ani si ceva pentru asta. Nu se vede, totusi, plusul de calitate. Si asta datorita unui numar mare de medii sub 5… Mi-ar parea bine ca la nivel national situatia sa fie, totusi, mai buna… Insa din aceste exemple, prezentate de Mediafax, nu reiese asa ceva. In niciun caz situatia aceasta nu poate fi caracterizata drept satisfacatoare. Calitatea ar fi constat in reducerea numarului celor care au medii sub 5, deci in rate mari de promovabilitate. Daca as fi vazut ca rata de promovabilitate ar fi fost de 85% atunci, desigur, ar fi fost altceva. Dar nu se poate sa ai 40% care nu au reusit sa ia macar cinciul… Sunt si situatii „mai bune”, daca se poate spune asa: am aratat situatia de la Buzau. La Mures:

Pentru 4.473 dintre aceştia, mediile au fost afişate vineri, diferenţa constituind-o elevii care n-au participat la una din probe – de Limba şi literatura română, Matematică, Limbă maternă – maghiară sau germană, a spus Socol.

Potrivit acestuia, în judeţul Mureş, şapte elevi au obţinut „10 pur” la evaluarea naţională.

Avem 1.402 medii sub cinci, un număr de 1.471 de medii între cinci şi şapte şi 1.593 de medii între 7 şi 9,99. Medii de 10 pur avem şapte, obţinute de cinci fete şi doi băieţi, în mediul urban. Avem o medie de 10 la centrul de evaluare zonal de la Iernut, două la Reghin, două la Sighişoara şi două la Târgu Mureş”, a arătat Socol.

El nu a putut preciza câte note de 10 au fost obţinute la diverse probe la acest examen la nivel de judeţ.” (subl. mea)

Deci 1402 elevi cu medii sub 5 dintr-un total de 4473, ceea ce inseamna, dupa calculele mele, un procent de 31,34%. Mi se pare foarte mult! Eu inteleg ca la un examen poti avea emotii, te poti bloca pur si simplu sau, oricat de bine pregatit ai fi, nu mai stii nimic, etc. Sunt lucruri omenesti, le pot intelege. Insa procentul asta mare, intre 30 si 40%, de elevi care nu au reusit sa ia macar un cinci amarat acolo nu-l prea inteleg. Si asta dupa ce PDL s-a tot laudat cu reforma pe care a facut-o! O reforma ar trebui sa aduca un plus de calitate. Eu nu-l vad! La Suceava 140 au luat media 10 la matematica. Va rog faceti socoteala cati nu au reusit sa ia un cinci, poate eu gresesc… La Bistrita si Vaslui – situatii similare: in jur de 40% nu au reusit sa ia medii peste 5. Perioada de scadere a invatamantului nostru se arata foarte clar in aceste date.  Chiar si numarul celor cu 10 mi se pare mic… Iata cum se prezinta situatia la Cluj:

„Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de ISJ Cluj, „la testele naţionale au fost înregistrate 267 de note de zece la cele trei probe – limba română, limba maternă şi matematică. Cele mai multe note de zece – 209, au fost obţinute la matematică, 51 la limba română şi 10 la limba maternă”.

De asemenea, au fost 16 elevi din judeţul Cluj care au avut media 10. […]

Totodată, 1.732 de elevi au obţinut note sub cinci la matematică, 592 la limba română şi 33 la limba maternă.

La EVALUAREA NAŢIONALĂs-au prezentat, în judeţul Cluj, 4.496 de elevi la probele de limba română şi matematică şi 564 de elevi la limba maternă.

Şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că se aşteaptă la un număr mare de contestaţii, în special din cauza problemelor de la proba de limba română.”

Doar 16 au avut media 10, dar uitati-va, va rog, la cati nu au reusit sa promoveze si faceti, va rog, raportul dintre acestia si numarul total de elevi… Mie mi-a dat un raport de aprox. 46,6%… (daca am gresit, rog sa fiu corectat).  Chiar as vrea sa fi gresit si sa fie mai putini cei care au luat sub 5…Din peste 5000 de elevi prezenti doar 16 au reusit sa ia media 10… Nici macar 1%… Va rog sa ma scuzati, dar mie mi se pare prost de tot!!!! Iar la Mures din 4473 prezenti doar 7 au reusit sa ia 10… Totalmente nesatisfacator! Macar sa fi fost, stiu si eu, 20 de elevi cu 10! As, nici vorba… Situatia de la Suceava este mult mai buna din punctul asta de vedere, dar… Dar nu e suficient!

Dupa parerea mea, situatia generala ramane, in continuare, nesatisfactoare. Reformele care s-au facut, daca pot fi numite reforme si daca se poate spune ca s-au facut, nu si-au atins scopul: invatamantul nostru nu s-a imbunatatit. Au fost, in schimb, trambitate intr-un chip demagogic si populist de catre PDL, fara sa se realizeze ceva concret. Adevarul este ca nu avem un invatamant performant si de aici si lipsa de performanta a elevilor. Inteleg ca invatamantul este si slab finantat, si asta e o mare problema. Iar consecinta este o scadere a calificarii fortei de munca pe zi ce trece, cu implicatii economice nefaste pentru tara. Situatia actuala nu i se poate reprosa Guvernului Ponta care e la Putere de nici 2 luni, si nici Guvernului MRU. PDL, cu fosta Coalitie cu tot, a avut 3 ani la dispozitie si n-a facut nimic! Si ceea ce e si mai trist este ca nu se vede un sambure de imbunatatire, ceva, ceva care sa indreptateasca niste sperante de mai bine. Lipsa de forta de munca calificata si tanara se va resimti mult mai acut in viitor, iar potentiali investitori straini vor pleca. Tara nu poate avea decat de pierdut de pe urma unei asemenea situatii.

iunie 30, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.