Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Cum se aleg presedintii Bancii Mondiale…

Romania Libera

a photo of Dr. Jim Yong Kim

a photo of Dr. Jim Yong Kim (Photo credit: Wikipedia)

Americanul Jim Yong Kim, noul preşedinte al Băncii Mondiale

Iata ce arata tot articolul, pe care, desigur, il recomand a fi citit in original:

„Banca Mondială l-a desemnat astăzi pe Jim Yong Kim în funcţia de preşedinte, perpetuând tradiţia ocupării acestui post de către un cetăţean american, relatează AFP, conform Mediafax.

Statele membre l-au desemnat, fără surpriză, pe acest medic şi antropolog, în vârstă de 52 de ani, preşedinte al Universităţii Dartmouth din New Hampshire, în nord-estul Statelor Unite, în cursul unei reuniuni a Consiliului de Administraţie (CA).

Ngozi Okonjo-Iweala, Managing Director, World ...

Ngozi Okonjo-Iweala, Managing Director, World Bank Français : Ngozi Okonjo-Iweala, directrice de gestion de la Banque Mondiale (Photo credit: Wikipedia)

Pentru prima dată, candidatul Statelor Unite a avut un concurent, şi anume ministrul nigerian al Finanţelor Ngozi Okonjo-Iweala. Însă Kim părea favorit, având în vedere susţinerile obţinute în ultimele săptămâni, care i-au asigurat un avans confortabil.

Banca Mondială nu a precizat cu adevărat cum a fost făcută această alegere.

„Membrii CA l-au ales pe Jim Yong Kim ca preşedinte, pentru un mandat de cinci ani, începând de la 1 iulie”, a anunţat instituţia într-un comunicat. „Candidaţii finali au primit susţinere din partea ţărilor membre, lucru care constituie un indiciu cu privire la calibrul lor”, se mai arată în comunicat.

Textul nu face nicio referire la „consensul” dintre ţările membre. De asemenea, nu era posibil să se ştie cum s-au pronunţat statele membre care nu şi-au făcut, încă, publice preferinţele, şi anume ţări ca China, Brazilia sau ţările europene.

Graţie unui aranjament tacit cu europenii, postul este monopolizat din 1946 de către americani. În schimb, europenii au monopolizat în acelaşi mod conducerea Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Okonjo-Iweala, foarte apreciată de către funcţionarii instituţiei, în cadrul căreia şi-a petrecut 25 de ani din carieră, a încercat, fără rezultat, să conteste tradiţia.

„Ştiţi, această alegere nu are la bază, cu adevărat, meritul”, a declarat ea la Abuja. „Este un vot în funcţie de greutatea politică”, iar, „din acest motiv, Statele Unite îl vor câştiga”.

În pofida unei lungi cariere în cadrul Băncii Mondiale, probabil că paşaportul său este cel care a împiedicat-o să avanseze dincolo de postul de directoare generală, pe care l-a ocupat în perioada 2007-2011, comentează AFP.

Statele membre ale Băncii Mondiale s-au angajat în 2011 să aleagă preşedintele după o procedură „deschisă, transparentă şi bazată pe merit”.

Statele Unite au apreciat că acest angajament a fost respectat, îndemnând şi „alte instituţii financiare internaţionale” să se inspire din această procedură.

„Sunt convnis că Banca Mondială va beneficia de o nouă perspectivă şi de calităţile solide de conducere ale lui (Jim Yong) Kim”, a declarat secretarul Trezoreriei americane Timothy Geithner, citat într-un comunicat.

Jim Yong Kim se afla luni la Lima, oraş în care a petrecut o parte din cariera sa, în anii ’90, luptând împotriva tuberculozei.

Puţin cunoscut, inclusiv în ţara sa, înainte de a fi selectat de preşedintele Barack Obama, acest practician în domeniul sănătătţii publice de origine sud-coreeană va trebui să depăşească scepticismul unei bune părţi a corporaţiei economiştilor, care îi reproşează o anumită lipsă de experienţă financiară şi diplomatică.

Organizaţiile nonguvernamentale (ONG) au fost clare în aprecierile lor.

„Nu este evident dacă va fi un reformator puternic al Băncii (Mondiale), mai ales pentru că va trebui să se angajeze faţă de Guvernul american, care l-a plasat în acest post„, a declarat pentru AFP Peter Chowla, coordonatorul Proiectului Bretton Woods, un site critic la adresa FMI şi BM realizat de o coaliţie de ONG-uri.(subl. mea)

Adevarul este ca si eu ma intreb: ce cauta un medic si antropolog, care, iata, lupta impotriva tuberculozei (cinste lui!) la presedintia Bancii Mondiale… Iar un ministru al finantelor, care a lucrat 25 de ani in aceasta institutie, fiind si apreciat, nu este ales in functia de presedinte al BM… Deci profesionistul e dat la o parte si e ales ca sef cineva care n-are nici in clin, nici in maneca cu meseria!

Daca lucrul asta s-ar fi intamplat la o firmulita oarecare din Bucuresti, un mic SRL cum sunt atatea, zau daca m-ar fi mirat! M-am obisnuit cu deprinderile dambovitene! Dar la Banca Mondiala… Si pe urma ne miram de ce e criza economica, de ce economia mondiala risca sa se prabuseasca, etc, etc.

aprilie 17, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

18 comentarii »

  1. Apropo si de acest articol:

    Joseph Stiglitz despre economia mondiala…


    observati ca nu e ales in aceasta functie importanta – presedinte al Bancii Mondiale – un laureat al Premiului Nobel pentru economie, ci un medic si antropolog!
    Ceea ce ma face sa cred ca una din cauzele acestei crize economice si financiare pe plan mondial este si faptul ca adevaratii profesionisti (din orice domeniu de activitate) sunt dati la o parte si promovati, in schimb, oameni care nu au nici in clin, nici in maneca cu meseria, oameni care nu se potrivesc in anumite functii, pusi acolo datorita unor interese obscure. E foarte ciudat lucrul asta si iata ca se intampla, in zilele noastre, peste tot in lume si la orice nivel. Este ca si cum, in constructii, functia de sef de santier ar fi ocupata nu de inginerul constructor, ci, spre exemplu, de un … specialist in agronomie, iar in agronomie aducem specialisti in… fibre textile, ca medicii sunt pusi sefi la finante… Pai, unde ajungem in felul asta?

    Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 17, 2012 | Răspunde

  2. Iata ce spune articolul:

    „În pofida unei lungi cariere în cadrul Băncii Mondiale, probabil că paşaportul său este cel care a împiedicat-o să avanseze dincolo de postul de directoare generală, pe care l-a ocupat în perioada 2007-2011, comentează AFP.”

    Daca vorbim in termeni de „pasaport” atunci e clar! Pasaportul conteaza, nu competenta! Cum e posibil asa ceva!!! Cum e posibila o asemenea decadere pe care o sufera omenirea!! Este revoltator si strigator la cer a pune problema in felul acesta! Si imoral!!
    NU SE ALEG, IN FUNCTII DE CONDUCERE, OAMENI PE CRITERII DE COMPETENTA, CI PE CRITERII DE PASAPORT!!
    „Frumos”, „bravo”, n-am ce zice! Halal sa ne fie!!

    Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 17, 2012 | Răspunde

  3. O fi mason ? Sau poate….Exista „evrei” asiatici ?

    Comentariu de marian | aprilie 17, 2012 | Răspunde

    • Nu stiu daca e mason sau nu, speculatii se pot face…
      Daca exista evrei asiatici…? Exista.

      Problema, in cazul acesta, care s-ar putea pune: cat de relevante ar fi aceste lucruri (daca e mason, daca e evreu asiatic)? Insa nu se poate sa nu fi sceptic cu privire la o asemenea numire, mai ales ca lucrurile, din punct de vedere economic, nu merg deloc bine in lume, si nici in SUA! Domnia sa e medic… Mai potrivit, mai firesc, nu stiu cum sa spun, ar fi fost ca, intr-o astfel de functie, sa fie numit un specialist in economie, chiar un laureat Nobel. Cel putin asa mi se pare. Dar… poate ca in final va face o treaba buna, cine stie? Sa speram totusi…

      Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 17, 2012 | Răspunde

    • @marian
      Ziceai ceva de evrei asiatici.
      http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Asian_Jews
      http://en.wikipedia.org/wiki/Ike_Isaacs_%28guitarist%29

      Ike Isaacs:

      Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 17, 2012 | Răspunde

  4. Mai frate l-au pus acolo ca pe o marioneta .Tipul semneaza , vorbeste in numele institutiei…si in rest…Dumnezeu cu mila iar excrocii cu lovelele !Cat despre ” evreii ” asiatici…glumem fireste . Unde dracu ai vazut tu..chinezi evrei ?

    Comentariu de marian | aprilie 17, 2012 | Răspunde

    • Dar evrei iranieni ai vazut? 😀
      Rita Yahan-Farouz
      http://en.wikipedia.org/wiki/Rita_Kleinstein

      Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 17, 2012 | Răspunde

    • Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 17, 2012 | Răspunde

    • @marian
      Zici ca l-au pus ca pe o marioneta…
      Observa ce sustinere puternica din partea secretarulului Trezoreriei americane Timothy Geithner… Vorbeste de „calităţile solide de conducere ale lui (Jim Yong) Kim”…
      Dar… eu nu inteleg o treaba: in tot Partidul Democrat din SUA chiar nu se gaseste un economist bun, cu „solide calitati de conducere”? Momentul actual, de criza economica profunda, ar fi impus alegerea in functia de presedinte al BM un om care stie bine ce inseamna economia, finantele…

      Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 17, 2012 | Răspunde

      • Lasa ca vor venii republicanii si-l vor schimba .Evrei care sa traiasca in Iran , Irak sau…aiurea prin lume sint frate cu miile, cu sutele de mii , din pacate,insa evreu care sa aiba pielea galbena si ochii oblici….Oare astia din P D -ul american n-or fi auzit de Emil Constantinescu si cei 15 000 de ” specialisti ” ai sai ?De fapt probabil{ ce ” probabil ” mai mult ca sigur , si nu numai acolo !} ca multi dintre ei lucreaza deja in aparatul de stat american.

        Comentariu de marian | aprilie 18, 2012

  5. Evrei din pacate sint peste tot in lume , si sint cu milioanele ca doar nu sintem atat de naivi incat sa credem ca Hitler i-a distrus pe toti sau ca cei ramasi s-au dus cu totii in acel atat de artificial creeat stat numit Israel.Eu nu inteleg unde ai vazut dumneata evrei …avand pielea galbena si ochii oblici ….Cat despre PD-ul american….Pai astia n-au auzit inca de Emil Constantinescu si cei 15.000 de specialisti ai sai ?Sau poate ca majoritatea lucreaza deja pentru ei ?

    Comentariu de marian | aprilie 18, 2012 | Răspunde

    • Marian, sa stii ca nu numai evreii sunt peste tot in lume… Referitor la Israel, un lucru interesant e faptul ca Generalul Marshall s-a opus recunoasterii Statului Israel:

      „As Secretary of State, Marshall strongly opposed recognizing the state of Israel. Marshall felt that if the state of Israel was declared that a war would break out in the Middle East (which it did in 1948 one day after Israel declared independence). Marshall saw recognizing the Jewish state as a political move to gain Jewish support in the upcoming election, in which Truman was expected to lose to Dewey. He told President Truman in May 1948, „If you (recognize the state of Israel) and if I were to vote in the election, I would vote against you.”” (subl. mea)

      Daca vrei, traduc…

      Inteleg ironia ta in legatura cu cei 15.000 de „specialisti”… Totusi, eu cred ca noi trebuie sa ne vedem interesele si sa cautam cele mai bune oportunitati de colaborare cu BM… Nu esti de aceeasi parere? Situatia economica de la noi e complicata… Mi-e sa nu dam peste inca vreo 15.000 de alti „specialisti” din ograda noastra…

      P.S.
      Generalul George Marshall a fost laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1953. A fost singurul general din U.S. Army care s-a bucurat de aceasta onoare!

      Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 19, 2012 | Răspunde

      • Mai sti pentru ce a luat acel premiu ? Cum de el un militar { singurul daca nu ma insala memoria si….net-ul } a luat un premiu Nobel pentru pace ? Nenorocirea a fost ca in timp ce „unii „[ de fapt cei ce au pornit toata nebunia WWII !] se bucurau de binefacerile planului Marshall noi ne bucuram de ” binefacerile ” planului….Stalin !Cat deespre traducerea textului…chiar nu este cazul. Chiar daca citesc de zece ori textul tot inteleg pana la urma ce este de inteles . Daca textele sint in engleza sau italiana…chiar si spaniola si ceva rusa le inteleg fara mari eforturi .

        Comentariu de marian | aprilie 19, 2012

      • @marian
        Citeste aici:
        http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1953/press.html

        Eu voi cita doar atat:

        „[…] Less than four months after entering the State Department, he presented his plan for that tremendous aid to Europe which has become inseparably connected with his name. He stated in his famous speech at Harvard University:

        «Our policy is directed not against any country or doctrine but against hunger, poverty, desperation, and chaos. Its purpose should be the revival of a working economy in the world so as to permit the emergence of political and social conditions in which free institutions can exist. Such assistance, I am convinced, must not be on a piecemeal basis as various crises develop. Any assistance that this government may render in the future should provide a cure rather than a mere palliative.»20

        Marshall carried out his plan, fighting for it for two years in public and in Congress. And when the Marshall Plan had become a living reality, with the agencies for its operation established, Marshall stepped back.

        But again he was called to service, being made secretary of defense in September, 1950. When he assumed this responsibility, it was only to be in a position to put into effect his idea of building the future defense of the United States on a democratic conscription and not on a standing army. When this had been accomplished, he retired once more, this time to realize at last the dream of his life – to grow a vegetable garden on his small estate in Virginia.

        The years that have gone by since he submitted his program have demonstrated its constructive character. And the organs which have grown from the Marshall Aid have, more than anything else in these difficult years, contributed to what Nobel termed «the idea of a general peace in Europe» and to a realistic materialization of the idea Nobel in his testament called brotherhood among nations, although within a more narrow framework than Marshall had desired.

        The Nobel Peace Prize, therefore, is awarded to George Catlett Marshall.”

        Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 19, 2012

      • Din cate stiu eu, daca nu ma insel, Planul Marshall era destinat si tarilor din Est. Deci exista o astfel de intentie, dar care a fost refuzata de Stalin.

        Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 19, 2012

  6. Pana la urma beneficiari au fost Germania , Italia { astia frate ???} Franta …Noua ne-a ” dat ” Stalin….sa ne ajunga 1000 de ani , atat cat spunea Lenin ca va dura comunismul …dupa care va urma….capitalismul ?

    Comentariu de marian | aprilie 19, 2012 | Răspunde

    • @marian
      Sa stii ca pana la urma a beneficiat de Planul Marshall toata Europa… vestica. Mie mi se pare ca altfel nici n-ar fi fost posibila dezvoltarea economica impetuoasa a Vestului, de dupa cel de-al doilea razboi mondial…

      Pai eu cred ca a si urmat capitalismul… Din cate stiu eu comunistii nu au avansat cifre de genul „1000 de ani”. Dar, in orice caz, dupa comunism a urmat, din nou, capitalismul… Cam asa, nu?

      Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 19, 2012 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.