Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Posibilitatea intrarii in recesiune…

Iata ce ne spune Gandul:

Ministrul Finanţelor: „Tehnic”, ROMÂNIA POATE INTRA DIN NOU ÎN RECESIUNE

Se arata, printre altele, ca:

„Ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, spune că majorarea „sustenabilă” a salariilor este posibilă doar dacă România va avea o creştere economică mai bună, respectiv mai mulţi bani la bugetul de stat. La acest capitol însă veştile sunt proaste: şeful Finanţelor a recunoscut că, „tehnic”, este posibil ca România să reintre în recesiune.

Economia s-ar putea contracta în primul trimestru al acestui an faţă de ultimul trimestru de anul trecut, ceea ce va însemna că, „tehnic”, România va intra în recesiune, a explicat el.

„Noi nu vrem să repetăm ceea ce s-a întâmplat în 2008. La fel, în an electoral, au fost crescute cheltuielile cu peste 50% la pensii şi salarii în acea perioadă. Ceea ce vrem să facem acum este să avem o creştere a veniturilor populaţiei, dar o creştere sustenabilă”, a declarat şeful Finanţelor Publice cu ocazia primei conferinţe de presă de la numirea în funcţie.

„S-a vorbit despre o încercare de mărire a veniturilor populaţiei. Această creştere a veniturilor populaţiei este posibilă numai în condiţiile unei creşteri economice”, a declarat Drăgoi cu ocazia primei conferinţe de presă organizată de la numirea în funcţie. Ministrul a evitat un răspuns tranşant în ceea ce priveşte posibilitatea majorării bugetului de salarii al bugetarilor, însă a precizat că „prioritatea noastră numărul unu este asigurarea creşterii economice”. „Putem vorbi despre cheltuieli atât timp cât avem venituri suplimentare”, a adăugat el, cu precizarea că posibilitatea majorării nu este o noutate atât timp cât ea este precizată inclusiv în programul de guvernare.

Majorarea salariilor bugetarilor cu 16% din luna iunie ar însemna o cheltuială suplimentară de 2 miliarde de lei pentru anul în curs. Reducerea CAS, anunţată ca fiind posibilă de către premierul Mihai Răzvan Ungureanu ar însemna, de asemenea, o cheltuială suplimentară de 2,3 miliarde de lei pentru şapte luni, în cazul în care reducerea este de cinci puncte procentuale.[…]

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului, miercuri, cu ocazia unui discurs ţinut în Parlament, să găsească fonduri în bugetul de stat pentru „reîntregirea salariilor bugetarilor”, care au fost tăiate în iunie 2010 cu 25% ca parte a pachetului de măsuri anticriză. Cu doar o zi înainte, la televiziunea publică, premierul Mihai Răzvan Ungureanu, a anunţat că are în vedere reducerea contribuţiilor sociale (CAS) cu 3-5 puncte procentuale, la angajaţi, măsură care ar duce la creşterea veniturilor dar şi la crearea de noi locuri de muncă.

La începutul acestui an fostul premier Emil Boc, preşedintele PDL, a fost mandatat de către coaliţia de guvernare să negocieze cu FMI, CE şi cu Banca Mondială majorarea salariilor şi a pensiilor.” (subl.mea)

Recomand citirea integrala si in original a intregului articol.

Si atunci cum s-a imbunatatit starea economiei…?

De citit pe aceeasi tema…

…editorialul D-lui Cristian Tudor Popescu din Gandul:

Băsescu pune tunul pe morile de vânt

Iata ce spune, printre altele:

„Parcă niciodată n-a fost mai limpede că geniul Carpaţilor şi Dunărea Gândirii s-au vărsat în Marea Neagră.
Fireşte că singurul lucru care contează în toată inundaţia de vorbe este ordinul dat coaliţiei la putere, în văzul lumii, să mărească salariile şi pensiile cum o şti.
„Prin urmare, la ce bun acest nou guvern de trepăduşi, în frunte cu ‹intelighentul› Ungureanu? La un singur lucru – liber la pomeni electorale, ca să mai dreagă cât de cât imaginea PDL până în alegeri. Odată Boc înlăturat, va fi reevaluată afirmaţia categorică a aceluiaşi domn Băsescu, cum că nu vede de unde s-ar putea lua bani din buget pentru mărirea salariilor şi pensiilor.” , scriam la instalarea cabinetului Ungureanu. Dl Băsescu n-a dorit câtuşi de puţin să mă contrazică. Prin urmare, nu-mi rămâne decât să transcriu şi finalul acelui editorial:
„Frumos. O singură observaţie aş avea. Mituirea publicului cu bani publici în an electoral au mai încercat-o şi alţii: guvernul Văcăroiu în 1996, guvernul  Năstase în 2004, ba chiar şi executivul condus în 2000 de Mugur Isărescu, candidat în acelaşi timp la preşedinţia României. Nimeni n-a refuzat banii sau produsele, dar mituitorii guvernamentali au picat cu toţii la vot.
Aşa că tot mai sigur mi se pare votul-viteză ce n-a văzut Parisul”.”(subl.mea)

Recomand citirea integrala si in original a intregului editorial.

martie 9, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 comentarii »

  1. Dragoi asta e nebun ? Adica-l cotrazice pe insusi Traian Basescu ? Ala zice ca are bani sa …redea oamenilor ce li s-a furat si vine asta si zice….ce zice .Ca va urma o recesiune …asta o stie orice om care gandeste cu capul nu cu… ” tenderul ” . Au inebunit astia de la PDL…Basescu mananca ” ceva ” iar astia … ai iau „bucata” de la gura ! Ce oare romanii nu stiau ca ce a spus Basescu a fost doar …vrajala de doi bani ? Pai n-ar ajunge PIB-ul Romaniei pe…doi ani pentru a platii cei 25-40 % furati incepand din 2010 plus …inflatia, plus…ce dracu o mai fi !!Dar cred ca i se parmite avand in vedere ca Dragoi sr. joaca vara de vara table cu Videanu la Monte Carlo .

    Comentariu de marian | martie 9, 2012 | Răspunde

  2. De mirare că cineva crede că am fi ieşit din recesiune… poate peste 25 de ani.

    Comentariu de Bibliotecaru | martie 9, 2012 | Răspunde

    • Dar mesajul D-lui Dragoi e descurajator… Zau asa… Eu ma asteptam, sigur, nu la cresteri economice record. Pentru ca… sa fim putin realisti…. Dar nu sa-mi spuna ca e posibila din nou recesiunea. Scuzati-ma, dar asta inseamna ca nu s-a realizat nicio imbunatatire a situatiei din punct de vedere economic. PDL tot spune ca masurile luate au fost necesare, D-na Anastase plange pe umarul „părinţilor noştri, rudele noastre, vecinii noştri”, ok, perfect. Masurile pe care le-au luat au fost necesare, au plans, luandu-le, gandindu-se la bietul popor. Dar ma asteptam la o imbunatatire, nu sa-mi spuna ca exista riscul recesiunii.
      Eu de asta si vorbesc de imbunatatire , ca altfel, sigur, ai senzatia zadarniciei. Si atunci ce s-a imbunatatit…? Exista posibilitatea intrarii in recesiune… 😦

      Comentariu de Motanul Incaltat | martie 9, 2012 | Răspunde

      • De citit neaparat:
        http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/ponta-daca-majoram-salariile-in-2013-va-trebui-sa-le-taiem-din-nou-256618.html

        Auziti ce spune Victor Ponta:

        „”Noi, în 2013, că rămâne domnul Băsescu la putere sau că venim noi , practic trebuie să venim să le tăiem salariile înapoi la oameni. E o mare păcăleală. Dacă se majorează acum salariile, şi nu se iau celelalte măsuri care înseamnă mai multe locuri de muncă, venituri suplimentare la buget, în 2013 practic nu ai de unde să le plăteşti. De aceea venim şi spunem ‘să dea Dumnezeu să fie aceşti bani, n-o să se opună Opoziţia la asta'”, a spus Victor Ponta.” (subl. mea)

        Si tot liderul PSD spune:

        „”Şi dacă se dau cei 16%, nu se recuperează inflaţia şi nu se recuperează nici sporurile, salariul al treisprezecelea, primele. Fiecare bugetar a pierdut în jur de 40% din veniturile pe care le avea în 2010 , dacă îi dăm 15% nu putem să spunem că i-am dat tot înapoi, e păcăleală asta”, a încheiat Ponta.”

        Comentariu de Motanul Incaltat | martie 9, 2012

  3. In rest, se cam sterg datoriile…:
    http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/economie/guvernul-sterge-datoriile-cfr-sa-la-buget-de-peste-900-mil-euro-prin-conversia-in-actiuni-256616.html

    Se arata, printre altele, ca:

    Având în vedere că CFR SA este singura companie din România care administrează infrastructura feroviară, Guvernul consideră că acordarea unui sprijin financiar nu reprezintă ajutor de stat.

    CFR SA se află pe lista companiilor monitorizate de Fondul Monetar Internaţional, iar neadoptarea acestei măsuri în regim de urgenţă ar împiedica îndeplinirea obiectivelor stabilite în acordul cu instituţia financiară internaţională, se menţionează în proiect.

    Un proiect similar a fost lansat la mijlocul lunii ianuarie, prin care urmau să fie şterse în acelaşi mod datoriile CFR SA, care însumau însă atunci 4,5 miliarde lei.” (subl.mea)

    Sper ca fraza subliniata s-o citeasca si Cristina!!

    Comentariu de Motanul Incaltat | martie 9, 2012 | Răspunde

    • Cand spui ca ” la sterge datoriile” te referi banuiesc la …devalizarile facute de cei ce au condus CFR-ul de-a lungul anilor nu?!Cand spui ca le sterge datoriile te referi si la banii pentru pensii, pentru impozitele aferente si alte alea…ce n-au fost platite de-a lungul anilor ?Si chiar crezi ca pot fi ” sterse” ? Eu nu cred , ci dimpotriva , zic ca tot noi , adica eu si dumneata si altii ca noi…vom platii si aceste datorii pana ne va ustura in…Cat despre doamna Andreea Paul Vass…mi se rascolesc matzele numai cand aud de numele ei ,darmite s-o mai si citesc, in ce …debiteaza…desi, tipa este dupa cum stiu, o foarte buna economista, chiar dacai unii, { „gurile rele”, evident} spun ca-i doar ..”.teoreticiana”.

      Comentariu de marian | martie 9, 2012 | Răspunde

      • Marian, citeste aici:

        Cat de eficienti, cat de performanti suntem…?

        Observa ca un sfert din companiile de stat, in care lucreaza 100.000 de angajati, sunt „de facto” in faliment! Asta o spune un raport al Bancii Mondiale! Printre acestea se afla si CFR SA. Vorbeam de imbunatatire. Pai, uite-te si tu cum s-a „imbunatatit” treaba la companiile de stat: au fost lasate, de-alungul anilor, de izbeliste! Nici nu s-au luat masurile necesare ca, ramanand de stat, sa fie, totusi, performante din punct de vedere economic. Nici nu s-au privatizat cele ramase. Ele „produc” in continuare pierderi foarte mari si, intr-adevar, cine sa le suporte…? Statul… nu? Au devenit, in timp, „stabilimente de protectie sociala”, cum s-ar exprima Dl. Isarescu, dar indeosebi pentru clientela politica a partidului/elor aflat/e la Putere! De ani de zile persista aceasta problema, a lipsei de performanta a acestor intreprinderi si pana in prezent nu s-a rezolvat aceasta problema.
        PDL si actuala Coalitie, de cand se afla la Putere nu au facut nicio privatizare, dar nici nu au reusit sa imbunatateasca starea economica a acestor intreprinderi. Evident, e logic sa te intrebi: de ce? Electoratul in 2008 si 2009 a sperat ceva bun de la PDL-ul asta si de la Basescu… Si a ramas cu speranta in brate!

        Citeste si aici:

        „Doamna de fier”. De la Transporturi.


        Dar am sa pun din nou articolul din Gandul:
        http://www.gandul.info/news/who-s-who-lista-completa-a-averilor-directorilor-de-la-companiile-de-stat-despre-care-basescu-spune-ca-sunt-boierii-economiei-ei-gestioneaza-o-gaura-de-12-75-miliarde-de-euro-exclusiv-8262326
        ca sa vezi cat e de mare gaura produsa: 12,75 miliarde de euro!!

        Citez din nou, ca sa fie mai usor de urmarit:

        „• Totalul datoriilor cumulate la cele 119 instituţii este (era, la 1 ianuarie 2010) de aproape 17 miliarde de euro (16,99747 mai exact). Pe ministere, situaţia se prezintă în următorul mod: 8.469,47 milioane de euro la MEC, respectiv 8.528 milioane de euro la Transporturi. Aşadar, cele 23 de instituţii de la Transporturi cumulează mai multe datorii decât cele 96 de la MEC.

        • Totalul creanţelor este de 4.240,73 milioane euro. Instituţiile subordonate MEC au de adunat 2.391,33 milioane, cele de la Transporturi 1.849,4. Dacă scădem creanţele din cifra datoriilor, rămâne o GAURĂ de peste 12,75 miliarde de euro.

        • Pierderile cumulate din 2009 sunt de 1,083 miliarde de euro: 490,52 milioane de euro la MEC, 592,52 milioane euro la MT. Totalul profiturilor din 2009 este de 0,64 miliarde de euro – 595,77 milioane la MEC, 44,7 milioane la MT. Aşadar, instituţiile subordonate MEC sunt mult mai profitabile decât cele subordonate MT. Dacă scădem profiturile din pierderi, rămâne o GAURĂ (anuală) de 443 milioane de euro, care se adaugă arieratelor.”

        Comentariu de Motanul Incaltat | martie 10, 2012

  4. Sti onorabile ce-mi este mie greu sa inteleg ? Imi este greu, foarte greu sa inteleg cum dracu de se intampla ca niste „companii de stat” in care lucreaza un anumit numar de …angajati { ” serviciile ” , jandarmeria , si alte asemenea lor fac parte si ele din acele companii …”de stat ” ?} se dovedesc ” de facto falimentare ” si asta doar atata vreme cat aceste companii…sint …de stat.Cum trec la un particular…cum devin profitabile ! Cum dracu se intampla asta INTOTDEAUNA ?Am avut industria extractiva….a petrolului si gazelor naturale. A fost si aia falimentara cat a fost …de stat ?Am avut …siderurgia, mai precis si la obiect…combinatul de la Galati. Ala afost …tot asa de falimentar cat a fost de stat ? Cum a trecut la indianul acela , Mittal sau cum il cheama…cum a devenit …profitabila!Am avut { in afara de …”Dacia ” din Pitesti si…alte fabrici care produceau autoturisme…ARO , la Campulung,OLTCIT la Craiova si parca pe la Timisoara ceva.Mai mult am avut si o uzina de fabricat….autobuze, troleibuse si autoutilitare , asta pe undeva prin Bucuresti. Nu mai vorbesc despre TRACTORUL din Brasov sau de SEMANATOAREA si asta tot pe undeva prin Bucuresti….Si astea tot falimentare …de facto ?Sau sa DORIT ca Romania sa devina dependenta de importuri , iar cineva pentru …un ciubuc de cativa …lei a fost de acord sa-si puna semnatura pe dispozitia de …falimentare a a cestor fabrici ? Sa nu uitam ca acolo nu era vorba doar despre cateva zeci de mii de …salariati , acolo era vorba despre un numar de trei sau de cinci ori mai mare de oameni care castigau in mod cinstit o paine, si cand spun asta ma gandesc la famiiliile alor si nu numai.Am avut tot pe undeva prin Bucuresti un UMGB sau un FAUR sau o…REPUBLICA. Mii , zeci de mii de oameni aveau paine pe masa datorita faptului ca aveau unde si mai ales pentru ce munci.Chiar toate s-au dovedit …de facto , falimentare ?Dar cum dracu dupa ce au fost trecute in proprietate privata…cam toate { cu exceptia celor desfiintate } au devenit…brusc profitabile ?Asta de ce n-o spune raportul Bancii Mondiale ?Nu cumva pentru ca altii sa aiba piete de desfacere in Romania . Ca Roamania sa devina volens nolens…un client , un consumator si nu un producator ce oricum le cam statea in coasta alora ?Sa nu ma crezi un „patriot ” de duzina sau un…populist { desii daca ma gandesc inseamna cam acelasi lucru} insa la ora asta in Romania NIMENI nu mai crede in aceste rapoarte si toata populatia stie ca ce s-a facut s-a facut in mod deliberat , s-a facut ca urmare a unor …indicatii.Am mai spus-o : Romania are nevoie de forta de munca din afara { dupa umila mea parere de cel putin 4 milioane de muncitori} pentru a se alinia la nivelul alora din Vest , adica Germania , Franta sau…BeNeLux adica aia seriosi din UE si fireste nu in ultima instanta Marea Britanie asta fireste respectand conditia ca aia sa …stagneze in tot acest timp, adica cel putin 10 ani.Asta reprezinta de fapt ” binefacerile capitalismului ” pe care ni l-au …”oferit” cei ce s-au prezentat drept salvatorii natiunii imediat dupa ’89.Inapoiere economica, inapoiere culturala, cresterea numarului de bolnavi …de tot felul de boli, cresterea criminalitatii { normala dupa unii…anormala pentru „organele ” noastre}cresterea saraciei la un nivel ce n-a mai fost cunoscut din anii antebelici. De fapt niciodata in Romania n-a mai fost atata saracie…poate doar pe timpul fanariotilor.Sti de fapt ce s-a intamplat ? Dumnezeu ne-a dat de toate in aceasta tara…insa noi in loc sa ne folosim mintea pentru a sti ce sa facem cu ele…am lasat pe altii , pe care i-am mandatat cu increderea noastra care sa ia hotarari in numele nostru iar acestia au facut ce se vede cu ochiul liber in zilele noastre. Mai romaneste zis…am avut o galeata cu lapte bun si gras dar am preferat sa-i lasam pe unii sa se balige in ea si eventual s-o si loveasca cu copita.Un week end cat mai placut onorabile !

    Comentariu de marian | martie 10, 2012 | Răspunde

    • Da… e greu de inteles, asta spun si eu. Nu se face ceea ce trebuie, nu se imbunatatesc lucrurile…

      Comentariu de Motanul Incaltat | martie 10, 2012 | Răspunde

    • Observa ca eu nu am zis sa le privatizeze neaparat sau sa nu le privatizeze. Dar nu se poate ca sa lase lucrurile ASA!! Tocmai asta si am spus: au fost lasate de izbeliste! Consecinta: „produc” pierderi foarte mari!

      Comentariu de Motanul Incaltat | martie 11, 2012 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.