Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Reteta gresita…

Iata  ce ne spune un articol din Gandul:

A FOST SAU NU SALVATĂ GRECIA. Ce conţine DOCUMENTUL OFICIAL în care UE recunoaşte că A GREŞIT „REŢETA” prescrisă „pacientului elen”

Foarte interesant tot articolul! Insa s-ar putea pune o intrebare: dar daca si Tratatul de guvernanta fiscala e o reteta gresita…?

De citit si…

President Van Rompuy welcomes Lucas Papademos,...Premierul grec se declară „foarte satisfăcut” de noul acord de ajutor financiar

 

Grecii o duc foarte „rau”: salariul minim garantat este de 877 euro, fata de Ungaria – 296, Polonia – 336 euro, sau Romania – 162 euro, care face economii la sange si strange cureaua de nu mai poate sa respire…

Gandul

HARTA SALARIILOR MINIME garantate în UE. Ce diferenţe sunt între România şi Bulgaria sau Ungaria

„Guvernul de la Atena s-a angajat însă să îl reducă la 750 de euro pe lună, măsură care face parte din programul de austeritate impus de FMI-BCE-UE, în schimbul salvării statului elen de la faliment.”

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor

De citit si acest articol din Wikipedia:

Economy of Greece

Deci din 1999 datoria Greciei era cu mult peste media europeana!! De observat ca aceasta a crescut galopant incepand din 2007-2008.

februarie 22, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 comentarii »

  1. Si daca totusi n-au sa aiba „succesuri „in ciuda acestui nou ajutor ? Frau Merkel va trimete Luftwafe peste Grecia ca si „inaintasul ” ei in ’40 !Chiar isi inchipuie cineva ca dupa ce timp de mai multi ani, grecii au avut ca minim, minimum minimorum, 900 de E, vor sta cu mainile in san si vor accepta { asa ca noi bunaoara , noi romanii} sa vina guvernul…indiferent ce guvern si de cine ar fi condus { nu uita ca au avut un ” guvern” al …coloneilor cand te putea orice soldat ,inpusca in plina strada si tot n-au cedat} si sa le taie pur si simplu 2-300 de E din ceia ce ei considera ca li se cuvine !?!Sa fim seriosi…Grecia este butoiul de pulbere al Europei iar astia de la Bruxelles stau cu tigara aprinsa pe langa el!Totusi de aici si pana la a -i categorisii pe greci drept ‘ jegosi” iar tara drept o ….”cloaca” mi se pare mult , prea mult chiar si pentru Radu Tudor si chiar ca m-ar mira daca aia de la ambasada Greciei nu vor protesta …pe buna dreptate!

    Comentariu de marian | februarie 22, 2012 | Răspunde

    • @marian
      Asa este, e prea mult, prea mult…

      Interesant e insa ca sunt unii care vad asemanari cu situatia din Romania. Pe undeva ca ne-am asemana cu grecii – uite aici .

      Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 22, 2012 | Răspunde

      • Da… am ” citit” postarea Annei Birchal…era de bun simt sa fi facut si ea o …traducere ceva , nu sa ma chinuiesc eu la ora asta sa inteleg ce vrea sa zica de parca asi viziona vreun film cu John Waine din anii …40 .Nu sint totusi de acord. Diferenta intre Romania si Grecia …ca sa nu mai vorbesc despre popoarele ce traiesc in spatiile respective, este IMENSA . Probabil ca doar religia ai mai ” apropie” in rest…Ce-i asa mare lucru sa-ti dai seama de acest adevar ? Unii au trait de la 9 Mai 1945 sub americani , continuind capitalismul { ala bun ,rau pe care al aveau inainte sa izbucneasca WWII } iar altii au trait sub bocanc sovietic, sub un comunism salbatec { ce n-avea nimic a face cu acel comunism ce propovaduia …umanismul, libertatea de constiinta , fratia intre oameni si alte asemenea rahaturi} iar imediat dupa ce acel comunism a fost ” inlaturat” au dat peste razbunarea { fara exagerare cred ca a fost vorba despre razbunare} celor din securitate si din „structurile de partid si de stat” care au pravalit peste ei un capitalism salbatec, un capitalism de carton , o talharire generalizata a resurselor tarii a, averii tarii , avere ce a fost cladita cu munca si banii acestora ce au ramas in aceasta tara numita Romania.De ce n-au protestat oamenii ? Pai simplu , pentru ca ei stiau ca exista ” institutii” respectiv SRI { mai nou infiintat in locul securitatii …nu-i o gluma } Justitie si politie si nu in ultimul rand ARMATA care sa apere , care pedepseasca . Cand totusi au iesit…au fost categorisiti drept nostalgici .Deci nici macar o cat de mica asemanare intre Romania si Grecia. Si nici macar Ortodoxia….Romanii spre deosebire de greci sant credinciosi de circumstanta iar biserica Ortodoxa din Grecia n-ar permite ca un preot ortodox din Grecia sa faca ce au facut preotii ortodoxi din Romania. Aia in secunda doi ar fi caterihiti , ar fi exclusi din cinul bisericesc ar fi batuti cu pietre. La noi…Din acest motiv la greci biserica ocupa un loc central in cadrul increderii pe care o au grecii in ea. La ei „Nihil Sine Deo „chiar inseamna ceva .La noi….se face un amestec nepermis intre …biserica si preoti, intre religie si credinta …iar unii dintre noi nu facem nici mare deosebire intre acesti doi termeni deosebiti precum Cerul si Pamantul !Deci nici macar o cat de mica apropiere , asemanare intre Grecia si Romania. Nici macar din punct de vedere financiar . Ei au totusi Euroca moneda…iar noi avem…Ron-ul multumita inteligentei monetare a domnului Isarescu .O fi de bine , o fi de rau…asta ramane de vazut ca nu mai este mult pana in 2 014 sau 15 cand se preconizeaza sa trecam si noi la Euro, desii tare-mi este teama ca pana atunci in ciuda eforturilor ce se fac in acest sens…este posibil ca aceasta uniune …este posibil sa inceapa sa se destrame, iar asta chiar ca nu ar fi ceva de mirare in conditiile in care POPOARELE INCEP SA SE TREZEASCA LA REALITATE .

        Comentariu de marian | februarie 23, 2012

      • @marian
        Citind comentariul tau ma intrebam: care sunt totusi asemanarile dintre noi si greci?
        Eu cred ca exista si asemanari de mentalitate si fel de a fi al omului. Dar si mari deosebiri. Din multe puncte de vedere. Nu de putine ori la noi a fost mai bine decat in Grecia. Inca din sec. al XIX-lea, si chiar de mai demult, multi greci au venit aici si chiar s-au stabilit aici definitiv. Grecia e preponderent o tara muntoasa, deci duce lipsa de teren arabil. In general vorbind, grecii o duceau mai prost ca noi, saracia era mai mare si asta era una din cauze. Chiar si pe vremea comunismului, si ma refer la perioada ’65-’75, la noi era cu mult mai bine din toate punctele de vedere. Ca urmare a Regimului Coloneilor, multi greci s-au refugiat aici din nebunia aia. Multi greci si-au facut studiile in Romania. In privinta credintei ortodoxe nu cred ca sunt mai credinciosi decat noi: omul care pune repede mana pe cutit si ucide usor poate fi considerat credincios? Nu cred… Romanul, totusi, nu e asa. Dar asta nu inseamna ca n-ar fi si oameni credinciosi in Grecia. Vorbeam mai demult cu o doamna – vorbea perfect romaneste – care spunea ca e grecoaica, din Creta. Zicea ca nici s-o pici cu ceara nu s-ar mai intoarce acolo. Femei imbracate in negru, barbati gelosi – nu le dadaeau femeilor voie sa iasa din casa. Ai vazut filmul Zorba Grecul, sigur l-ai vazut. Cam asa. In film era prezentata o scena cum o femeie, rol interpretat de Irene Papas, a fost omorata chiar in fata unei biserici…
        Ei sunt foarte buni comercianti, noi, parerea mea, deficitari la acest aspect. Conditiile de viata i-a determinat sa fie asa. Imi spunea un grec faptul ca la ei, la femei, predomina in imbracaminte culoarea negru… Zicea ca in Romania nu era asa si ceea ce l-a frapat la portul popular romanesc e tocmai bogatia de culori vii cu care acesta e imbodobit. Culoarea neagra din portul grecilor, spunea, reprezenta o jale si o tristete mare, ca un fel de caracteristica a poporului – chestia asta ce o spusese m-a frapat pe mine. Vorbea foarte bine romaneste: facuse facultatea aici la noi.
        Relatiile dintre noi si ei au fost, in general vorbind, de prietenie. Eu cred ca trebuie cultivate, in continuare, relatiile de prietenie cu poporul grec. De aici ar rezulta si asemanari in ceea ce priveste felul de a fi al oamenilor, doar suntem balcanici, si noi si ei. Insa stii care e treaba, dupa parerea mea? Ei au un anumit soi de smecherie pe care noi n-o avem… E ceva ce mi-e greu sa definesc exact, dar care le e propriu. Poate e doar o impresie a mea, poate fi si gresita.

        Dar, referitor la conditiile actuale, astea sunt, ce sa-i faci? Cu calm, intelepciune se va rezolva si situatia asta grea din punct de vedere economic si financiar.

        Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 24, 2012

  2. Eu zic ca inca nu este salvata.

    Comentariu de Theodora | februarie 22, 2012 | Răspunde

    • @Theodora
      Te referi la Grecia, nu? Stii cum e cu Grecia…? Aceasta tara are un sector al serviciilor foarte dezvoltat: 78,3% din PIB, in schimb industria si agricultura nu prea. Industria ocupa doar 18% din PIB iar agricultura 3,6% din PIB. Sectorul public este de asemenea foarte mare. Eu cred ca aici e problema: o dezvoltare industriala insuficienta, daca se poate spune asa. Ca agricultura… nu prea au mari terenuri agricole, cu toate ca agricultura, desigur, nu se reduce numai la asta. Grecia are si un PIB pe cap de locuitor mare. Dar asa cum sta structura ei economica e , cel putin asa mi se pare, oarecum incorect sa vorbesti de salvare in termenii in care se pune acum problema salvarii ei. Pe de alta parte bancile (private, sa le zic asa) grecesti nu prea au probleme. Si la noi sunt banci grecesti, dar n-am auzit de probleme. Eu cred ca trebuie gasite cai prin care sa se echilibreze economic aceasta tara. Deci, dupa parerea mea, asta ar trebui facut intai si intai: trebuie gasita calea de echilibrare pentru ca, in caz contrar, degeaba vorbesti de capacitatea acestei tari de a-si plati datoria imensa (care e rodul unui dezechilibru economic major) sau de un „plan de salvare” prin masuri de austeritate care nu rezolva problema. Trebuie, mai intai, ca economia lor sa functioneze normal si anume trebuie ca: oferta agregata sa fie egala cu cererea agregata iar abaterea sa se incadreze in limitele considerate normale, nesemnificative pentru producerea de dificultati si dezechilibre. Asta e lucrul esential si trebuie studiat, urmarindu-se un echilibru dinamic pe termen lung.

      Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 22, 2012 | Răspunde

      • Vreau sa spun ca fara echilibrarea economica a Greciei mai intai, nu se poate vorbi de vreun plan de salvare, cel putin unul cu sanse de reusita… Cel putin asa mi se pare…

        Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 23, 2012


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.