Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

O mare victorie a Rusiei. Deocamdata…

Cam asa ai putea carcteriza recentele evenimente de la Chisinau. Blocul electoral ACUM, pro european, face o alianta ciudata cu Partidul Socialistilor din Republica Moldova care e un partid anti-UE, anti-NATO, antiromanesc si pro rus, cu nostalgia Uniunii Sovietice si care sustine teza limbii moldovenesti si a etnicitatii moldovenesti construita de propaganda sovietica, dand la o parte Partidul Democrat din Moldova, un partid ce face totusi parte din Partidul Socialist European, doar pe motivul ca l-ar avea drept lider pe controversatul om politic si de afaceri Vladimir Plahotniuc, privit drept „oligarh”.

Plahotniuc a fost demonizat si in presa noastra pe motiv de oligarh si, deci, capul tuturor rautatilor de peste Prut. Nu s-a pomenit nimic despre meritele lui si despre ceea ce a facut el bun in Republica Moldova. Ceea ce s-a spus a fost ca el ar controla „tot”, indiferent ce ar insemna acest „tot”. Fara indoiala, pana la asocierea cu dictatura, facuta de Maia Sandu, care l-a numit Dictator, nu mai e decat un mic pas.

Cum va putea tine Coalitia actuala e un mare mister. Insa ar trebui spus ca fortarea ei si numirea Maiei Sandu in functia de premier, de catre Presedintele Igor Dodon, unealta Kremlinului, care in noaptea aceea a dormit la Ambasada Rusiei si cu care Maia Sandu coalizeaza acum, s-a facut cu incalcarea Constitutiei, deoarece nu s-a facut in termenul prevazut acolo.

Fara indoiala, implicarea Marilor Puteri, a SUA, a UE si a Rusiei se poate remarca cu destula claritate.

Chestiunea este cine castiga din toata tarasenia asta. Ca nu e in castig nici Romania (care a inregistrat, de fapt, un nou esec de politica externa), nici SUA, nici UE, ci doar Rusia.

Faptul ca aliezi fortat un partid sau alianta pro europeana cu una totalmente opusa e in folosul cui oare? Fara indoiala ca e in folosul Moscovei, caruia Occidentul i-a facut din nou hatarul, pentru ca „sa nu-i suparam pe rusi” si au gresit asa cum au gesit si in ajunul Celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Acum partidul Socialistilor lui Dodon, poate poza drept democrat, Zinaida Greceanii intr-o democrata si o luptatoare impotriva oligarhizarii tarisoarei. Partidul Socialistilor din Republica Moldova, cu caracteristicile descrise mai sus devine frecventabil in Europa in ciuda unui partid pro european si afiliat la un partid european, asa cum este PDM.

De asemenea o asemenea Coalitie decredibilizeaza Blocul ACUM, al Maiei Sandu si Andrei Nastase. Ei n-ar fi trebuit sa accepte o asemenea alianta, cu un partid ce nu are nimic in comun cu valorile europene si nord-atlantice. De fapt, a castigat Dmtri Kozak, vicepremierul Federatiei Ruse. Si daca e asa cum spun cei de la PDM, ca prin aceasta Coalitiei se urmareste (fara indoiala ca ilegal) federalizarea Republicii Moldova – tinand cont de situatia din Transnistria – atunci atat PAS-ul Maiei Sandu cat si Platforma DA a lui Andrei Nastase, ambele afiliate la PPE, isi vor pierde mult credibilitatea si s-ar putea sa compromita si europenismul in Rep. Moldova.

Inclusiv actuala stare de instabilitate politica din Rep. Moldova e in interesul Rusiei.

Ceea ce s-a intamplat in Republica Moldova e de domeniul grotescului: o Curte Constitutionala care si-a anulat, sub presiune politica, deciziile. Apoi discursul sforaitor al lui Andrei Nastase care il face „calau” pe Plahotniuc. Iar acum aflam ca – pe principiul oligarhii nostri sunt mai buni decat ai lor, sau invers, n-are importanta – mandatul de arestare a lui Renato Usatii a fost anulat, Maia Sandu declarand ca aceasta decizie ridica „mari semne de intrebare”, ceea ce e adevarat, trebuie sa recunoastem.

Este evident ca ceea ce s-a intamplat la Chisinau se datoreaza si unei politici externe proaste, practicate la Bucuresti. Insa situatia actuala de la Chisinau poate fi caracterizata drept interesanta si are anumite caracteristici care conduc spre o ecuatie politica a carei solutie nu e deloc simpla. Sau altfel spus, pare a fi inceputul unei noi crize…

In primul rand, trebuie sa spunem de la bun inceput ca entitati sau partide precum Blocul ACUM, Partidul Socialistilor din Republica Moldova, PDM au in spatele lor un electorat important. Problema mare este cum vede electoratul acestor partide ceea ce s-a intamplat. Spre exemplu, electoratul Blocului ACUM sau cel al Partidului Socialistilor, pentru ca aceste doua entitati politice sunt diametral opuse, politic vorbind, asa cum aratam si mai sus. S-a transformat peste noapte Partidul Socialistilor intr-unul pro NATO, pro UE?

In al doilea rand, Blocul ACUM a lasat sa se inteleaga ca politica pe care dansii o urmaresc ar fi – daca nu gresesc – cea de dezoligarhizare a Rep. Moldova. Partidul Socialistilor n-am vazut a avea vreo reactie, deci e de presupus ca electoratul lor considera ca si ei sunt, alaturi de Blocul ACUM, implicati intr-o astfel de misiune politica. Problema mare este ce se va intampla daca Guvernul condus de Maia Sandu nu va reusi lucrul asta, aceasta dezoligarhizare. Pentru ca nu e clar ca doar cu vorbe si intentii frumoase vei si reusi sa duci la indeplinire un astfel de deziderat. Ar fi foarte interesant de vazut care e pozitia Partidului Socialistilor fata de valori precum independenta Justitiei, dezoligarhizare, separatia puterilor in stat. Care e pozitia lor fata de valorile europene? Pentru ca una e sa ai contracte cu rusii – spre exemplu, Nord Stream 2 – si cu totul altceva sunt valorile politice si societale din cele doua tari. Or, in cazul de fata, cel de la Chisinau, vorbim de astfel de valori, nu neaparat despre economie, desi nu neg, desigur, importanta aspectelor si chiar, as indrazni sa spun, a valorilor economice.

Pe de alta parte, este batator la ochi faptul ca tot ce s-a intamplat, cel putin daca ne luam dupa spusele lui Andrei Nastase, a avut drept tinta si scop indepartarea lui Plahotniuc. Deci toata tevatura asta a fost pentru ca „sa-l dea jos” pe „Dictatorul”, nu-i asa, Plahotniuc, care, de fapt, nu e extrem de clar daca era sau nu la Putere… Ridicolul este zemos, suculent, plin de sosul marilor realizari de tipul: „s-a scremut un munte ca sa iasa un soricel!!!” 🙂

Bun, „l-au dat jos” pe Plahotniuc. Pentru ce? Ca sa vina Usatii? Sa-i ia locul?

Romania nu sta chiar asa de rau in toata povestea asta, desi aparentele ar spune altceva. In primul rand, cred ca si cetateanul, alegatorul din Republica Moldova isi poate da seama ca nu Romania se amesteca in treburile interne ale tarisoarei lui. Ci altii. El va aprecia cat de bun e un astfel de lucru.

Pe de alta parte, Rusia are acum o pozitie dominanta in Rep. Moldova. Insa poate pierde dureros partida.

Daca Partidul Socialistilor nu va marsa spre valorile europene, care sunt opuse celor de la Kremlin, atunci Blocul ACUM va trebui, pentru ca sa nu se compromita, sa intrerupa colaborarea cu acest partid. Dar daca o parte din electoratul Partidului Socialistilor vor intr-adevar o Justitie independenta, daca vor intr-adevar dezoligarhizarea? Presupunand, bineinteles, ca electoratul Blocului ACUM chiar doreste astfel de valori. Lucrurile se pot schimba si daca Blocul ACUM si Maia Sandu vor ramane ferm ancorati in valorile europene atunci ar putea sa castige si mai multi adepti.

Ar mai trebui, cred eu, spus ca Romania nu a sprijinit asa cum ar fi trebuit fortele unioniste din Rep. Moldova nu pentru ca n-ar fi vrut s-o faca. Ci pentru ca i s-a recomandat sa n-o faca atat de catre Ambasada SUA de la Bucuresti cat si de cea de la Chisinau. In acest sens, rog cititorii blogului sa (re)citeasca acest articol. Implicatiile sunt legate de Ucraina. Pentru ca o rescriere a granitelor in Estul Europei are implicatii asupra stabilitatii Ucrainei. Sa nu uitam, spre exemplu, ca noi avem teritorii romanesti in Ucraina. Spre exemplu, Ismailul e in Ucraina. De aceea politica noastra externa a mers pe ideea a doua state romanesti integrate in Uniunea Europeana – Romania si Rep. Moldova care se vor regasi impreuna, fara granite, in Uniunea Europeana. Ca Rep. Moldova e o tara oligarhizata, nu cred ca e un secret pentru cineva. Romania a trebuit sa-si adapteze politica sa externa fata de Rep. Moldova intr-un astfel de context. Ganditi-va ca s-a vorbit despre Rep. Moldova ca despre un stat esuat. Pe de alta parte, chestiunea unionista e una sensibila si trebuie tinut cont si de ce vor cetatenii din Rep. Moldova.

Mi se pare ca ar mai trebui adaugat un lucru. Se vorbeste despre o izolare diplomatica a Romaniei. Un anumit insucces nu trebuie privit drept izolare. Paralela care se face cu anii ’40 ai secolului trecut nu e justificata, tinand cont de realitatile de azi. Romania, azi, e tara membra a UE si NATO. Chiar si in Republica Moldova, avem o forta pro europeana, Blocul ACUM, ale carui partide sunt afiliate la PPE, care a preluat guvernarea. Romania nu e izolata. Si nici nu trebuie privita in felul acesta. Si sa nu uitam ca Romania a facut pasi importanti in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt pe care nu i-am vazut in nicio alta tara europeana.

Apropo de ce se intampla acum la Chisinau, fara indoiala ca daca Romania preia intr-un viitor mai apropiat decat putem sa credem Rep. Moldova, atunci, fara indoiala, nu doar ca trebuie sa tina cont de populatia rusofona de acolo, dar Statul Roman va trebui sa le respecte drepturile si libertatile, in calitate de cetateni romani. Iar lucrul asta va deschide perspective noi relatiilor bilaterale dintre Romania si Federatia Rusa. Ar trebui sa ne gandim mai serios la acest aspect. Spre exemplu, extinderea autoritatii Statului Roman in Transnistria – lucru incredibil la ora actuala – va trebui facuta cu respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

Totusi, evolutia evenimentelor de la Chisinau nu este una clara. Ideea de federalizare a Rep. Moldova – intr-o ipotetica si probabila unire cu Romania – nu se poate accepta. O negociere in acest sens poate avea, totusi, loc. Insa acceptarea ar insemna o lezare a Romaniei.

Problema Romaniei este urmatoarea: cum va raspunde unei noi crize politice la Chisinau. Aici Romania trebuie sa joace bine!

Ceea ce s-a intamplat la Chisinau reprezinta o lezare a statalitatii Rep. Moldova. Or, lucrul asta trebuie sa ne dea de gandit si sa ne puna o problema. E adevarat ca lucrurile s-au calmat momentan. Cat va tine acest calm relativ nimeni nu stie. Problema este ca s-ar putea incerca o actiune de destabilizare si nu e foarte clar daca Rep. Moldova are forta necesara pentru a raspunde adecvat unei astfel de provocari. Romania trebuie sa ajute Rep. Moldova si sa contribuie la stabilitatea acesteia.

Chestiunea Rep. Moldova e mai complicata decat ar parea la prima vedere. Rep. Moldova e o tara ce provine dintr-o fosta republica sovietica. Limba vorbita e romana. Se vorbeste si ruseste. Background-ul cultural este unul sovietic. Din acest punct de vedere ceea ce se intampla e interesant pentru ca avem o forta politica ce se declara europeana – Blocul ACUM – si una care tine de traditia societica – Partidul Socialistilor – care s-au alaturat acum. In schimb, Rep. Moldova n-are cum sa aiba o cultura europeana din motivul invocat mai sus. In general vorbind, statele foste comuniste se deosebesc de cele din Vest, chiar daca sunt impreuna in Uniunea Europeana. Fie si numai pentru faptul ca Vestul nu a cunoscut comunismul. Este deosebit de interesant de urmarit cum va raspunde Partidul Socialistilor unui alt tip cultural cu care vine Blocul ACUM. Cum vor receptiona cetatenii lucrul asta?

Problema mare este daca alaturarea unor forte politice importante, dar contradictorii una in raport cu cealalta, cum e cazul actual din Rep. Moldova, le poate face complementare. Lucrul asta nu e clar. Bizar e faptul ca nu s-au unit forte care sa fie afiliate la partide europene. Nu mi se pare deasemenea clara reactia PNL-ului, din acelasi partid european – PPE – cu Blocul ACUM, si daca ar putea exista un parteneriat intre aceste doua formatiuni politice, cum ar fi si natural.

Ca stiri de ultima ora, citesc despre demisia D-nei. Cristina Balan ambasadoarea Rep. Moldova la Washigton, foarte interesant si acest articol care ne spune ca Igor Dodon vrea consolidarea aliantei PSRM-ACUM si  un „moratoriu pe subiecte ideologice si geopolitice care ne dezbina”. Interesant si acest articol in care luam cunostinta despre mesajul trimis de Vlad Filat catre Vladimir Plahotniuc.

Ca sa fiu sincer, e fascinant cum un singur om  – Plahotniuc – a ajuns o asa problema pentru o tara intreaga si de ce, daca asa au stat lucrurile, Romania nu a reactionat in consecinta. Situatia asta nu se poate rezolva decat prin instaurarea unui stat de drept si a independentei Justitiei. Dodon vrea un „moratoriu pe subiecte ideologice si geopolitice care ne dezbina” – a pus punctul pe „i”, trebuie sa recunoastem. Pe de alta parte, evident ca statul de drept nu se poate instaura cu un oligarh care abuzeaza de puterea sa. Totusi, care este determinarea sa, a lui Dodon, fata de statul de drept?

Este semnificativ faptul ca acest regim nou instaurat la Chisinau are caracteristici ce se deosebesc de ceea ce avem in Rusia, unde avem un regim prin excelenta oligarhic. La Chisinau pare mai degraba o incercare de democratizare a tarii. Fara o determinare reala pentru statul de drept si independenta Justitiei lucrul asta nu se prea poate realiza, pentru ca numai asa poti indeparta abuzurile si dezoligarhiza tara. O astfel de turnura a lucrurilor indeparteaza Rep. Moldova de Rusia. Insa sa nu uitam ca moratoriul pe care il propune Dodon e si pe subiecte geopolitice. Or, astfel de subiecte sunt legate de Rusia si de interesele Rusiei in regiune. Lucru ce intra in contradictie cu valori precum statul de drept, independenta Justitiei.

iunie 17, 2019 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

26 comentarii »

  1. As dori sa reiau aici un comentariu pe care l-am facut la acest articol:
    https://motanulfilozof.wordpress.com/2016/08/29/ambasadorul-sua-la-chisinau-falsifica-istoria/

    in 2016:

    „Pe mine ma frapeaza altceva in discursul domnului ambasador. Si anume ca nu pomeneste nimic de lupta anticoruptie in Rep. Moldova, mai exact de intensificarea luptei anticoruptie. Uite ce spune:

    „În ceea ce priveşte Republica Moldova, el şi-a exprimat speranţa că ţara va continua „să urmeze calea europeană, să adopte valorile europene şi să devină un partener productiv în comunitatea mondială”.

    James Pettit a caracterizat relaţiile dintre Statele Unite şi Republica Moldova ca fiind pozitive, adăugând că ţara sa a contribuit cu suma de 1,4 miliarde de dolari în asistenţa oferită acestei ţări în diferite sectoare.

    „Ţara mea a contribuit cu peste un miliard de dolari, de fapt cu 1,4 miliarde de dolari în diferite sectoare, inclusiv în ceea ce priveşte creşterea economică, relaţiile culturale, democraţie, guvernare”, a declarat diplomatul.

    „Încercăm să ajutăm Republica Moldova să se conformeze standardelor europene şi vom continua să lucrăm cu orice guvern aflat la putere, iar scopul nostru este ca ţara să devină mai prosperă şi mai democratică”, a precizat ambasadorul Statelor Unite la Chişinău.”

    Arata-mi tu, poate ca mi-a scapat mie, unde pomeneste de coruptia din Rep. Moldova si despre combaterea acesteia. Cu alte cuvinte parca nici n-ar exista coruptie in Rep. Moldova, cam asta reiese din ce spune domnul ambasador.

    Unirea cu Romania e impiedicata de coruptia la nivel inalt, foarte ampla, din Rep. Moldova. Determinata si de interesele rusesti de acolo. Insa proiectul unionist este viciat de coruptia foarte mare, in special de cea de acolo, din Rep. Moldova. Nu ca la noi n-ar fi coruptie… Dar datorita coruptiei elitele de la Chisinau nu prea sustin, asta ca sa nu zic deloc, proiectul unionist.

    Exista, desigur, si problema Transnistriei. Insa si acolo liderii nu sunt interesati pentru ca are grija cineva mai de la est sa unga treburile ca sa mearga „foarte bine”, cu ghilimelele de rigoare, fireste.”

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 18, 2019 | Răspunde

    • Este de observat ca inca de acum 3 ani, ambasadorul SUA la Chsinau facea apel la faptul ca Republica Moldova ar trebui sa se conformeze standardelor europene. Eu puneam atunci problema luptei anticoruptie in Rep. Moldova si de ce ce, care ar fi fost motivul tainic pentru care domnul ambasador nu vorbeste deschis de sprijinirea luptei impotriva coruptiei la nivel inalt, problema majora peste Prut.

      Nici acum nu mi se pare clara determinarea noului Guvern de la Chisinau si al partenerilor sai, Partidul Socialistilor din Republica Moldova, pentru instaurarea statului de drept si independentei Justitiei in republica. Ei vorbesc doar de eliminarea unor abuzuri si indepartarea si poate chiar arestarea unor (sau poate doar a unei) persoane care nu e clar pana la urma cat de vinovate sunt. Mi se va replica prin proverbul ca „orice inceput e greu”. Da, asa este. Si, desigur, sa vedem ce evolutii vor fi.

      Dar ambasadorul SUA la Chisinau a specificat: „Încercăm să ajutăm Republica Moldova să se conformeze standardelor europene…”. Cum stam din punctul asta de vedere, gandindu-ne ca avem doua partide opuse in alianta?

      Trebuie observat ca ei au vrut sa scape mai degraba de Plahotniuc. Vor dori sa faca si reforme in spiritul valorilor Uniunii Europene? Spre exemplu o reforma a sistemului judiciar.

      De asemenea, domnul ambasador spunea: „şi vom continua să lucrăm cu orice guvern aflat la putere, iar scopul nostru este ca ţara să devină mai prosperă şi mai democratică”. Deci nu trebuie sa ne mire ca lucreaza cu un asemenea guvern, sustinut in Parlament de un asemenea partid, cum e Partidul Socialistilor. Dar scopul lor, al Puterii de la Chisinau, este ca tara sa devina mai democratica? Pentru ca in acest caz ar fi o indepartare decisiva de Rusia. Dar mai prospera? Adica nu prospera doar pentru unii. E clar ca daca da, ar fi o indepartare de actualul regim ce domina Rusia, regimul domnului Putin.

      Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 18, 2019 | Răspunde

  2. Am citit postarea dumitale si , sincer sa fiu , chiar nu m-am prins daca a fost facuta pentru a amuza sau…te-ai plictisit sa canti la pian { apropo de clipul acela cu pisoiul ce canta la pian } si ai trecut la tastatura . Si dumneata si ” altii ” va strufocati de grija pentru tarisoara de peste Prut , de grija pentru ” fratii nostrii ” ! Omule , cand veti pricepe odata pentru totdeauna ca… doar daca Rusia va intra in UE si NATO abia atunci poate , POATE , sa-nceapa cineva sa se gandeasca la o eventuala reunire intre ” cele doua tari vecine si surori ” si , abia atunci se poate gandi cineva ca Rusia , va renuntza la acel zid de protectie pe care-l formeaza teritoriul Moldovei intre aia si astialalti . ” https://motanulfilozof.wordpress.com/2016/08/29/ambasadorul-sua-la-chisinau-falsifica-istoria/ ” N-o falsifica saracu om , pur si simplu joaca si el cum canta muzicienii iar muzicienii , interpreteaza partitura din program . Acu’ sincer Motane fratele meu , daca maine… sau ce zic eu maine : IERI , se va decide acolo sus ca Romania sa-si recapete teritoriul de peste Prut si te vei reunii cu ” fratii moldoveni ” ce te vei face fratioare cu-atatia flamanzi in conditiile in care tu ai ai pe-ai tai , cu-atatia analfabeti in conditiile in care tu ai ai pe-ai tai plus aia de-i PM , cu-ataia necalificati , in conditiile in care tu ai ai pe-ai tai …cu-atatia raketzi { la noi se numesc mai simplu , interlopi } ce , in afara de-a da cu gura pe la sticla cu basamac nu stiu altceva decat sa dea cu …kalasnicoavele ? Pai , Romania nu se descurca cu cetatzeni apartinand propriului stat iar acestia sunt nevoiti sa-si caute un trai decent macar si la Dracu-n praznic , iar cineva s e gandeste sa-i ia si pe aia d e peste Prut sub aripa ocrotitoare a patriei muma ? Romania nu-i capabila sa ofere asistenta medicala { macar aia ce-i incrisa nu stiu pe unde in Constitutzie } pentru astia pe care-i are aici si care , au fost jefuiti de-a lungul anilor de bani , fluturandu-li-se pe la bot promisiuni ca vor fi ajutati la nevoie de catre acest stat de jigodii prin acordarea de ajutor medical , iar dumneata , iti faci inca iluzia ca… va fi mai ceva decat Raiul inclusiv pentru aia de peste Prut ? Traian Basescu a acordat cetatzenie romana { pe chestia asta si-a castigat un al doilea mandat … an fanfare } nu stiu cator moldoveni insa… cati s-au mutat in Romania satui de saracia si talharii de la ei ??? Iti spun eu : NICI MACAR UNUL ! TOTI FARA EXCEPTIE , AU MIGRAT SPRE… ORIUNDE NUMAI IN ROMANIA : NU !!! Si-n plus , vreau sa-ti reamintesc ca , nici macar migrantii aia de prin Africa nici macar aia nu si-au exprimat dorinta de-a ramane aici ci… tot in tranzit pana vor gasii loc in Germania , Olanda , Franta… UK . ” Problema Romaniei este urmatoarea: cum va raspunde unei noi crize politice la Chisinau. Aici Romania trebuie sa joace bine! ” Ce s a joace frate , tenis ? Dumneata chiar nu vezi ca vocea Romaniei nu conteaza in acest cor de bocitoare numit UE ? Conteaza doar vocile alora din Franta , GERMANIA , acompaniate la balalaica si baian de kazacii de la Kremlin . Problema Romaniei… nu trebuie sa fie Moldova ci doar ce-i aici caci , daca nu se va avea grije… parca vad ca se va ajunge la o federalizare a Romaniei mai intai , si-abia apoi a Moldovei . ” Ca sa fiu sincer, e fascinant cum un singur om – Plahotniuc – a ajuns o asa problema pentru o tara intreaga si de ce, daca asa au stat lucrurile, Romania nu a reactionat in consecinta. ” Ce dracu iti pare fascinant aici ca , doar nu ti-ai inchipuit ca Plahotniuc a fost nascut din spuma marii ?! Liviu Dragnea , chiar ti-a parut ivit ca un inger providential si care a fost acoperit cu KKT de catre aia ce doresc raul Romaniei ? Si unul si celalalt au fost „demonizati ” insa… pe bune , chiar ti-au parut a fi niste ingeri de lumina astia doi ? Intrebare : ai fost vreodata in Moldova de peste Prut … eventual ceva mai departe de Chisinau { un oras frumos , construit in cel mai dulce stil sovietic } ca sa vezi cum traiesc aia ? Si-acum ca si-n urma cu niste ani , singura speranta a alora este sa-si gaseasca un loc caldutz la Moscova altminteri …Dar nici nu-s mari iubitori de munca da-i dracului !Pe timpul CCCP ai luau aia { ca si la noi de altfel } de-i trimeteau cu fortza fie s a munceasca in oricare dintre acele multe republici unionale fie in Afganistan , dar azi ? ” Acolo si-a rupt foamea gatul ” dupa cum caracteriza insasi Ion Creanga acel teritoriu d e peste Prut si daca nici Creanga nu stia ce spune… Iar noi romanii { mai precis politicienii romani } fix ca-n zicala aia : ” unde-i bine nu-i d e mine , unde-i rau… hop si eu ” ! Omule , ti-am mai spus parca , ca nu ma da patriotismul afara din casa insa , daca tot ar fi sa ne reunim… n-o putem face cu Norvegia , Suedia , Danemarka sau macar cu … USA ? Motane am o intrebare care… pe bune , chiar nu ma lasa sa dorm . Dupa parerea dumitale , daca comunismul si-a dovedit limitele si… a dat faliment dupa cum s-a vazut , nici macar China nu mai este comunista azi , chestia asta nu-i valabila si pentru capitalism ? Ia arunca-ti matale geana prin cartile alea ale dumitale si… zi-mi si mie care-s concluziile alora mai priceputzi decat mine si matale la un loc !

    Comentariu de Marian | iunie 18, 2019 | Răspunde

    • Observ ca ai inceput sa te exprimi in termeni pe care i-as cataloga drept extremi: „nascut din spuma marii”, „inger providential”, „inger de lumina”. Nu cred ca asa se pune problema.

      De asemenea n-as crede ca lucrurile stau asa cum spui: ” NICI MACAR UNUL ! TOTI FARA EXCEPTIE , AU MIGRAT SPRE… ORIUNDE NUMAI IN ROMANIA : NU !!!”

      O generalizare cu care nu sunt de acord: „Dar nici nu-s mari iubitori de munca da-i dracului !”
      „Pe timpul CCCP ai luau aia { ca si la noi de altfel } de-i trimeteau cu fortza fie s a munceasca in oricare dintre acele multe republici unionale fie in Afganistan , dar azi ?” – si tu ce vrei sa spui? Sustii munca fortata???

      ” Omule , ti-am mai spus parca , ca nu ma da patriotismul afara din casa insa , daca tot ar fi sa ne reunim… n-o putem face cu Norvegia , Suedia , Danemarka sau macar cu … USA ?” – Marian, iti propun sa bei un ceai de tei! 🙂

      Chestia asta cu capitalismul care si-a dovedit limitele e una de sorginte stangista, chiar comunista. Nu comunistii sustineau lucrul asta? Depinde si ce intelegi prin „limite” si ca „si-a dovedit limitele”.
      In ceea ce priveste comunismul, el nu e doar in China prezent inca. Uite un alt exemplu: Republica Socialista Vietnam.

      Eu cred ca ii subapreciezi pe moldovenii de peste Prut. Si nu intelegi situatia lor economica. Pentru Romania ar fi un castig ca sa se uneasca cu Rep. Moldova. Nu doar unul de suflet. Ai o imagine deformata despre situatia economica din Rep. Moldova si nu-i intelegi cauzele. Pentru ca nu pornesti stiintific in analiza ta.

      Rep. Moldova a fost o republica sovietica – de aici trebuie pornit ca sa intelegi situatia sa economica si nu numai. Ramanerea Rep. Moldova in afara UE nu ajuta la o imbunatatire a situatiei sale economice. Situatia ei economica actuala se datoreaza sistemului sovietic pentru ca Rep. Moldova nu a avut cum sa-si gestioneze treburile, afacerile in afara acelui sistem.

      Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 20, 2019 | Răspunde

      • Motane… de la o vreme nu mai intri matale la fel de des cu postari pe blogu-ti insa , si cand o faci… ai matale ceva aparte care ma face sa rad cu gura pana la urechi scapand astfel de oftica pe care-o adun in mintea creierului din cap zilnic , fapt pentru care iti multumesc peaumil ! Jura-te pe Carmen Johannis ca n-am dreptate ! Cati moldoveni s-au stabilit in Romania fratelo , poate sti matale mai bine decat mine care , le urmaresc buletinele informative ale alora de la Radio Romania Actualitati si Antena 3 ca pe Sf. Evanghelii ?! Cum dracu sa sustin munca fortzata ? Eu spuneam doar ca pe timpul CCCP aia ai luau pe moldoveni si-i trimeteau si la dracu-n praznic numai sa munceasca si s a construiasca socialismul cu ajutorul bratzelor vanjoase ale tinerilor moldoveni { si-ale alora mai purisanii fireste } dar azi … cine sa le mai dea de munca chiar si cu fortza ? Repet : majoritatea sunt niste betzivi notorii si… unde dracu ai vazut dumneata betziv care sa fie si muncitor serios ? Blocul ala care-a cazut ieri sau alaltaieri… se vedea si fara binoclu ca n-avea cine stie ce mare structura … se prabusa ca un castel de nisip . Am lucrat noi doi la constructia lui sau… fratii nostrii d e peste Prut , muncitorii constructori moldoveni… cati or mai fi ?!! Da’ de ce de tei si nu unul din mac ? Jura-te ca n-ai vrea ca Regele Norvegiei si UE sa doreasca ca Romania sa se alipeasca Norvegiei devenind astfel Romvegia ?! Mai exista inca Republica Socialista Vietnam ? Credeam ca s-a alipit la aia din sud deja . In plus de a sta { d e ce te faci chinez } nu denumirea sugereaza si regimul care-i acolo . Cumva iti pare ca North Koreea este un stat… socialist macar ? Chestia cu capitalismul care-si demonstreaza limitele , aia se vede clar cam peste tot unde oamenii devin ahtiati dupa functii baban platite , dupa castiguri/profituri din ce in ce mai mari si asta in vreme ce lume a in acre traim… mai are putzin si se alege prafu’ de ea . Si ce ma desteptule { cu scuzele d e rigoare fireste } , vestele galbene atunci cand si-au inceput protestele , aia demonstrau , isi aratau revolta de prea bine ce le era ? Brazilia o fi tara socialista te pomenesti si n-am aflat eu … Eu nu-i subapreciez pe moldovenii de peste Prut ci dimpotriva insa , daca asa crezi dumneata ca , o tara , o natiune care-a stat sub rusi peste shaptezeci de ani poate aduce un castig Romaniei… iti respect aceasta parere ca un adevarat democrat ce ma laud a fi . Vrei dovezi stiintifice ? Pai este suficient sa-ti arunci ochii prin stirile anilor ’90 si-a s a vezi ca de la aia n-au plecat spre West doar creierele , aurul cenusiu ci si curvele { si au moldovenii niste curve… tzatza d e matza !!! } si fostii luptatori din Afganistan . De unde crezi matale c-au provenit primii raketzi ce au actionat pe teritoriul Romaniei oare ? Cumva din USA sau Costa Rica ??? ” Situatia ei economica actuala se datoreaza sistemului sovietic pentru ca Rep. Moldova nu a avut cum sa-si gestioneze treburile, afacerile in afara acelui sistem. ” Aici chiar ca-s in totalitate d e comun acord cu dumneata si… nu mai insist sa-i mai injur p’aia !

        Comentariu de Marian | iunie 21, 2019

      • Dar, Marian, eu n-am spus ca Romania ar fi o tara predilecta pentru emigratia din Rep. Moldova. Nu-mi amintesc…

        Dă clic pentru a accesa Sinteza_MFM_2012.pdf

        Eu pot sa inteleg ca Rusia e o tara predilecta pentru ei, desi citeam undeva ca emigratia spre Rusia a scazut intre timp.
        Uite si aici:

        Dă clic pentru a accesa raportul-analitic-pme_2009-2014_23.12.2015.pdf

        Romania fiind in Uniunea Europeana poti spune ca suntem uniti cu toate tarile membre ale Uniunii Europene – Unitate in diversitate!!

        Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 21, 2019

      • Eu am inteles ca sunt 1 milion de cetateni moldoveni cu cetatenia romana.
        https://adevarul.ro/cultura/patrimoniu/un-milion-moldoveni-cetatenia-romana-1_58df4b7e5ab6550cb8de564a/index.html

        https://cotidianul.md/2018/04/24/stop-fals-cati-moldoveni-au-primit-cetatenie-romana-in-ultimii-ani/

        Insa ce semnalezi tu nu reprezinta probleme majore care ar impiedica unirea cu Rep. Moldova. Altele sunt marile obstacole. Eu am mai scris pe tema asta, spuneam cate ceva si in postare.

        Norvegia e o tara straina in raport cu tara noastra. Nu acelasi lucru se poate spune despre Basarabia sau despre Rep. Moldova. Deci nu e acelasi lucru pentru noi Norvegia si Rep. Moldova, asta ca sa fie limpede.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 22, 2019

  3. Inainte sa uit : mi-a placut chestia aia cu ” Trebuie observat ca ei au vrut sa scape mai degraba de Plahotniuc. Vor dori sa faca si reforme in spiritul valorilor Uniunii Europene? Spre exemplu o reforma a sistemului judiciar.” Care „sistem ” judiciar ? Ala care-i si la noi ? Si… de-asemninea mi-a placut : ” Ceea ce s-a intamplat in Republica Moldova e de domeniul grotescului: o Curte Constitutionala care si-a anulat, sub presiune politica, deciziile. Apoi discursul sforaitor al lui Andrei Nastase care il face „calau” pe Plahotniuc. Iar acum aflam ca – pe principiul oligarhii nostri sunt mai buni decat ai lor, sau invers, n-are importanta – mandatul de arestare a lui Renato Usatii a fost anulat, Maia Sandu declarand ca aceasta decizie ridica „mari semne de intrebare”, ceea ce e adevarat, trebuie sa recunoastem. ” Adica… ca si la noi ! Sa mai zica cineva ca … nu suntem d’un sange noi si moldovenii ! Nu mi-a placut asta : ” Este evident ca ceea ce s-a intamplat la Chisinau se datoreaza si unei politici externe proaste, practicate la Bucuresti. ” In afara ” vremurilor de trista amintire ” ai vazut matale vreo coerentza in ” politichia romaneasca ” ? Sau ai uitat chestia aia cu mutarea Ambasadei Romaniei din Israel de la Ana la Caiafa si { ATENTIE } dupa cum am aflat , inca nu i-a iesit figura asta din mintea tutei aia de Viorica ?!

    Comentariu de Marian | iunie 18, 2019 | Răspunde

    • Biblic vorbind, noi toti, toti oamenii suntem „de un sange”.

      Sigur ca am vazut coerenta. Ca sa-ti dau un exemplu: Declaratia de la Snagov din 1995. Coerenta in domeniul politicii externe s-a vazut dupa Revolutie: Parteneriatul Strategic cu SUA, aderarea la UE, la NATO, lucruri sprijinite de toate fortele politice implicate de la noi.

      Trebuie sa privesti lucrurile sub prisma realizarilor. Daca le vei privi asa, atunci sa vedem ce a urmat dupa ce Traian Basescu a ajuns Presedinte, incepand de la primul sau mandat. Schengen? Inlaturarea MCV? Visa Waiver cumva…?

      Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 20, 2019 | Răspunde

  4. Intrebare : pe racoltapetru6 al stiu { virtual fireste } si-l apreciez ca atare desii { scrie ca Dumnezeu Tatal } , parerile dumisale politice… contravin de multe ori parerilor mele insa , Andreea Marin este cumva… sti matale cine ? In cazul acesta , te-ai scos Motane , mai ales ca , madamme Birchal din pozitia pe care-o are la ora asta , ma cam indoiesc de faptul ca te-ar mai „aprecia ” cumva 😀 : are treburi infinit mai importante decat pe vremea cand era doar deputat de Vaslui .

    Comentariu de Marian | iunie 18, 2019 | Răspunde

    • Chiar nu stiu…

      Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 20, 2019 | Răspunde

    • Dar observ in figurile de stil pe care le faci un mod, daca nu extrem, macar unul ce incearca poate sa tinda spre absolut: ” si-l apreciez ca atare desii { scrie ca Dumnezeu Tatal }”

      Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 20, 2019 | Răspunde

      • Ce dracu Motane , mai evolueaza omu’ ca doar nu vrei sa raman doar la stadiul de pensionar asistat social de catre Patria Mama ! Mai rasfoiesc si eu cate-o carte { de multe ori…se-ntampla sa fie Biblia ca-mi pastrez gologanii ce-mi raman de la pensie intre paginile ei } mai casc gura la vreo emisiune la televizor… chiar daca-i injur p’aia dupa ce ma plictisesc , imi mai fac cruce sa ma pazeasca Dumnezeu de Satana atunci cand aud pe careva dintre „alesi ” , vorbind cu gura plina despre faptul ca OFICIAL NE MERGE BINE … Figuri de stil ai ? Al dracului Motan !!!

        Comentariu de Marian | iunie 21, 2019

  5. Buna seara! Ce înseamnă din punct de vedere diplomatic vizita procurorului general al SUA? Este ministru de justiție, iar reuniunea la care participă este semestriala. Ce anume poate impune prezenta domniei sale? Mulțumesc pentru timpul acordat.

    Comentariu de Miau | iunie 18, 2019 | Răspunde

    • In primul rand este foarte semnificativ faptul ca Dl. Barr a apreciat tara noastra drept: „cel mai de încredere aliat al SUA din regiune, relațiile bilaterale fiind foarte apropiate nu numai în ceea ce priveşte cooperarea în domeniul apărării şi securităţii, ci şi al aplicării legii, inclusiv în domeniul cibernetic”. Asta inseamna o consolidare exemplara – si nu cred ca gresesc daca spun asa – a relatiilor bilaterale dintre Romania si SUA.

      De asemenea, citez din ce relateaza Europa Libera:

      „Barr i-a comunicat lui Iohannis că este important ca România să rămână „un aliat predictibil, stabil și responsabil, care respectă şi promovează valorile democratice şi statul de drept”. Administrația Prezidențială mai arată că oficialul american a apreciat „poziția fermă și eforturile puternice” ale lui Klaus Iohannis de a susține statul de drept.”

      Asta inseamna ca SUA este interesata ca tara noastra sa nu se indeparteze de valorile democratice si statul de drept. Insemnand, de asemenea, ca SUA ia in considerare o astfel de varianta posibila. Faptul ca l-a laudat pe Klaus Iohannis poate fi privit drept un gest de curtoazie – normal, desigur – dar si o apreciere a activitatii Administratiei Prezidentiale.
      Raspunsul a fost:

      „„Preşedintele României a evocat recentul vot pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendumul pe teme legate de justiţie, care a demonstrat că cetăţenii români sunt profund ataşaţi de valorile democratice şi înţeleg importanţa unui sistem de justiţie independent şi eficient, fără de care nu poate exista o democraţie funcţională”, mai precizează Administraţia Prezidenţială.”

      De unde se vede ca e important, in relatia noastra cu SUA, ca cetatenii romani sa sustina si sa fie „profund atasati” de valori precum Democratia si Justitia Independenta. Presedintele ii raspunde printr-un fapt sau daca vrei si mai bine zis: prin fapte. Adica rezultatul alegerilor europarlamentare, desfasurate recent, ar arata asta. Totusi, articolul din HotNews adauga:”Iohannis a subliniat, totodată, necesitatea ca și cooperarea în domeniul economic să ajungă la același nivel de excelență.” – un lucru necesar si e bine ca Preseidntele nostru l-a punctat.

      Foarte important este angajamentul Guvernului (citez tot din Europa Libera):

      „William Barr s-a întâlnit și cu premierul Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria, înainte ca aceasta să plece în Parlament, unde urma să se voteze moțiunea de cenzură.

      „Guvernul României şi societatea românească sunt profund ataşate valorilor europene şi occidentale. Pentru români şi pentru Guvern, viitorul ţării noastre este în Uniunea Europeană, alături de partenerii săi strategici, SUA reprezentând o prioritate”, i-a spus Dăncilă lui Barr, conform unui comunicat de presă al Guvernului.

      Premierul i-a solicitat sprijinul lui Barr pentru includerea României în Programul Visa Waver.

      Dăncilă i-a mai spus procurorului general al SUA că Guvernul „este angajat să găsească cele mai bune soluţii pentru continuarea reformei justiţiei şi a legislaţiei penale, în acord cu angajamentele internaţionale ale României, dar şi cu recomandările din cadrul MCV, ale Comisiei de la Veneţia sau ale GRECO, precum şi cele ale SUA”, conform Guvernului României.”

      E important pentru ca arata faptul ca Guvernul si Presedintia nu vorbesc pe doua voci, faptul ca actuala Alianta PSD-ALDE, care asigura guvernarea, nu se indeparteaza de valorile democratice si statul de drept, faptul ca prioritizeaza relatiile cu SUA, lucruri care vin sa confirme increderea pe care SUA o are in tara noastra.

      Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 20, 2019 | Răspunde

    • In legatura cu Reuniunea ministerială UE – SUA a miniştrilor Justiţiei şi Afacerilor Interne, lucrurile trebuie, dupa parerea mea, privite ca ceva normal. Pentru ca UE si SUA sunt partenere, relatiile sunt deosebit de apropiate. Razboiul Rece a fragmentat Europa in doua. Numai ca acum, prin existenta Uniunii Europene, relatiile cu SUA si-au extins dimensiunea si in Europa de Est. Nu mai vorbesc de faptul ca toate tarile sunt si membre NATO.

      Din punct de vedere diplomatic, exprima incredere pentru ca un astfel de dialog despre asta ne vorbeste.Nu te-ai intrebat de ce nu are loc un astfel de dialog intre SUA si Federatia Rusa?

      Dl. Barr a fost insostit si de secretarul adjunct ad interim în cadrul Departamentului de Securitate Naţională al SUA, Dl. David Pekoske. E un lucru de inteles. Pentru ca uite ce se poate intampla:
      https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/dezamagire-la-washington-dupa-ce-ungaria-a-trimis-moscovei-doi-cetateni-rusi-a-caror-extradare-fusese-ceruta-de-sua-1039244
      si uite care a fost reactia SUA (citez din articol):

      „Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat de la Washington, Heather Nauert, a declarat că SUA aveau un dosar solid în cazul celor doi ruşi, Vladimir Liubişin senior şi Vladimir Liubişin junior.

      „SUA sunt dezamăgite de hotărârea guvernului ungar de a-i extrăda pe cei doi Liubişin în Rusia”, a menţionat într-o declaraţie Heather Nauert. „Ungaria este un partener şi un prieten al SUA, dar această decizie ridică întrebări despre angajamentul Ungariei privind cooperarea în aplicarea legii”, a indicat ea mai departe, adăugând că nu este clar dacă cei doi ruşi vor fi judecaţi în Rusia.

      Budapesta nu a comentat deocamdată cu privire la acest caz”

      Observa ca spune: „ridică întrebări despre angajamentul Ungariei privind cooperarea în aplicarea legii”. Acest lucru ar putea sa aiba semnificatia ca Ungaria n-ar mai fi o tara si un partener de incredere pentru Statele Unite. Articolul arata ca Budapesta nu a comentat.
      De aceea astfel de Reuniuni semestriale UE-SUA sunt necesare si pentru consolidarea increderii.

      Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 20, 2019 | Răspunde

    • Iata si un articol mai amplu care ofera si informatii interesante:
      https://www.anabirchall.ro/comunicate-2/ana-birchall-reuniunea-ministeriala-ue-sua-a-fost-un-success-si-confirma-progresele-notabile-in-cooperarea-ue-sua-in-domeniul-justitiei-si-afacerilor-interne/

      Ca m-ai intrebat ce inseamna din punct de vedere diplomatic, iata o nuanta interesanta exprimata de D-na. Birchall:

      „„Romania a fost un mediator onest în timpul exercitării Președinției Consiliului UE. Rezultatele înregistrate, care au depășit obiectivele inițiale, confirmă acest lucru. Succesul nu ar fi fost posibil însă fără contribuția tuturor statelor membre, a Secretariatului General al Consilului UE, a Comisiei Europene, a Parlamentului European și agențiilor relevante din cadrul UE. România este un stat profund european, care împărtășește pe deplin valorile comune ale Uniunii Europene, iar agenda UE pe durata exercitării de către România a Președinției rotative a Consiliului UE, a fost dezvoltată substanțial”, a subliniat Ana BIRCHALL,, ministrul român al justiției.”

      Ideea este ca noi demonstram, prin succesul Presedintiei Consiliului UE, ca „România este un stat profund european, care împărtășește pe deplin valorile comune ale Uniunii Europene”. Interesant este ca D-na. Birchall, care vorbeste de o astfel de maniera, este de la PSD. De observat ca si premierul Dancila vorbeste asa. Iar in ceea ce priveste realtia cu SUA: „în calitatea sa și de viceprim-ministru interimar pentru implementarea parteneriatelor strategice, a apreciat că “Parteneriatul Strategic cu SUA este fundamental pentru România, având rol de pilon în politica externă a țării noastre””

      Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 20, 2019 | Răspunde

  6. In alta ordine de idei:
    https://romanialibera.ro/sanatate/alerta-in-toate-spitalele-sistemul-informatic-din-sanatate-sub-atac-cibernetic-masiv-788736?utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=rss_ultimaora

    Interesant este ca nu suntem informati de unde vin aceste atacuri cibernetice. Greu de inteles de ce „Potrivit SRI, nici unul dintre spitalele afectate de atacurile cibernetice nu avea instalat un program antivirus”, mai ales ca au mai existat astfel de situatii:

    „10.000 de euro, răscumpărare plătită de spitalul din Sighetu Marmaţiei

    Pintea a mai anunţat că instituţia va sesiza DIICOT, după atacurile cibernetice din spitalele din Capitală, susţinând că în trecut au mai existat astfel de situaţii, iar într-un caz autorităţile au plătit 10.000 de euro pentru recuperarea datelor. „Este sigur că voi face plângere la DIICOT”, a spus Sorina Pintea. Ministrul spune că situaţii similare au fost şi în trecut. „În 2017 a avut loc un atac informatic la un spital din Maramureş, Sighetu Marmaţiei, s-au identificat hackerii respectivi, erau din altă ţară, s-a plătit suma de 10.000 de euro”, a mărturisit în conferinţa de presă ministrul Sănătăţii.”

    Adica sa intelegem ce? Ca e mai la indemana pentru Statul Roman sa plateasca 10..000 de euro pentru recuperarea datelor, decat sa instaleze un program antivirus care sa protejeze calculatoarele spitalului si care n-as crede deloc ca e atat de costisitor?

    Recomand citirea integrala si in original a intregului articol.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 20, 2019 | Răspunde

  7. Cand spui Europa Libera , te referi la emisiunea aia a lui Tudor Barbu { fost „ziarist ” la DDD … OTV frate OTV } ce-i transmisa pe B1 ? 😀

    Comentariu de Marian | iunie 21, 2019 | Răspunde

  8. ” într-un caz autorităţile au plătit 10.000 de euro pentru recuperarea datelor. „Este sigur că voi face plângere la DIICOT”, a spus Sorina Pintea. Ministrul spune că situaţii similare au fost şi în trecut. „În 2017 a avut loc un atac informatic la un spital din Maramureş, Sighetu Marmaţiei, s-au identificat hackerii respectivi, erau din altă ţară, s-a plătit suma de 10.000 de euro”, a mărturisit în conferinţa de presă ministrul Sănătăţii.” Intrebare : SRI si STS , mai exista , ” specialistii ” aia ai lor platiti atat de baban , aia ce-au pazit ? Softurile alea de la cine proveneau ? Si-ar mai fi multe intrebari cu raspuns… fie retoric fie subinteles .

    Comentariu de Marian | iunie 21, 2019 | Răspunde

  9. […] tot vorbeste de securitate cibernetica. Am atins acest subiect in acest comentariu. Pentru ca sunt stiri de genul : „UPDATE. Sistemele informatice din spitale, sub atac […]

    Pingback de Precizie de cativa metri… « Motanul Incaltat | iulie 28, 2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: