Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Extrem de proasta informarea cetatenilor cu privire la politica externa si de aparare a tarii…

… si din aceasta cauza sa nu ne miram ca apar tot felul de manipulari venite dintr-o anumita Vecinatate Estica si nu numai.

Spre exemplu, recentele alegeri europarlamentare au stat sub semnul unor dezbateri care au privit aproape in exclusivitate doar chestiunile interne, legate in special de guvernare. Aproape – spun aproape ca sa fiu elegant totusi – nimic despre problematica europeana, despre starea actuala a Uniunii Europene, despre politici europene…

PSD a fost extrem de deficitar la capitolul comunicare, in special pe astfel de teme.

Ar trebui sa stim mai multe despre relatiile cu SUA, despre Parteneriatul Strategic cu SUA. De asemenea despre politica NATO, ca doar suntem tara membra, despre pericolele venite dinspre Rusia si nu numai. Ar trebui sa vedem dezbateri despre politica de aparare a tarii. Nu se discuta despre situatia politica din SUA, tara partenera a Romaniei si principalul aliat al nostru, despre ce politica externa promoveaza actuala Administratie de la Casa Alba si care ar fi oportunitatile pentru tara noastra.

Sa fie clar, eu nu spun sa se faca publice documente clasificate, secrete de stat. Sper sa nu se inteleaga asa ceva. Dar cetatenii ar trebui informati in mod corespunzator despre cum stau lucrurile, despre pozitia Guvernului si Presedintiei fata de anumite aspecte ale vietii internationale.

Spre exemplu: ce pozitie are Guvernul Romaniei fata de recentele declaratii facute de Donald Trump, presedintele SUA, inaintea vizitei de la Londra, privind sustinerea Brexitului? Cum ne raportam noi la o astfel de declaratie si atitudine venite din partea Executivului american? Cum ne afecteaza tensiunile dintre SUA si Iran? Sau nu ne afecteaza deloc?

Eu am impresia unui gol de informare a cetatenilor in privinta acestor aspecte importante. Si cand ma refer la „informare”, nu ma refer doar la stirea propriu-zisa, ma refer si la dezbateri pe tema respectiva.

Ce consecinte poate avea ridicarea unei drepte suveraniste si nationaliste si a extremei drepte in Uniunea Europeana? Se rupe Uniunea Europeana?

Ar trebui sa stim mai mult decat balacareala interna despre politica Rusiei. Ce politica duce Rusia fata de Uniunea Europeana. Ce pozitii adopta? Care este, de exemplu, pozitia Rusiei cu privire la Brexit? S-a speculat pe tema asta, cum ca Farage si Marine Le Pen ar primi ajutor financiar rusesc. Cum se face atunci ca Donald Trump incurajeaza Brexitul si l-a numit pe Farage „prietenul meu”, indemnandu-i pe britanici sa-l trimita sa negocieze Brexitul fara nicio conditie?

Care este politica Romaniei fata de Rusia? Cum ar trebui sa privim Rusia? Drept un dusman? Tara prietena? Vreau sa vad argumente pro si contra. In Bucuresti s-au deschis magazine cu specific rusesc, cu produse rusesti. Preturile mi s-au parut cam piperate, ca sa fiu sincer…

Nu s-a vorbit si nu s-a dezbatut nimic cu privire la scandalul Huawei dintre SUA si China, despre ceea ce s-a numit si se numeste „razboiul comercial” dintre SUA si China. Noi cum ne pozitionam? Intreb pentru ca suntem intr-un parteneriat strategic cu SUA si tara membra NATO. Ne afecteaza cumva toate aceste lucruri? Poate nu acum, poate intr-un viitor mai mult sau mai putin departat? Nu ne afecteaza deloc?

De asemena, se vorbeste foarte putin si despre Republica Moldova. Cum intarim legaturile bilaterale? Ce actiuni intreprinde Romania in acest sens? Ce oportunitati de afaceri ar avea un investitor roman care ar dori sa investeasca in Republica Moldova? Se poarta negocieri cu Rusia cu privire la Transnistria si la statutul acestei autoproclamate republici? Care este starea romanilor de acolo, ce actiuni intreprinde Guvernul Romaniei? Sunt eficiente? Cum putem mari eficienta acestora?

Si am dat doar cateva exemple. Dezbaterea pe probleme de politica externa si de aparare e aproape inexistenta in Romania. E o mare greseala! Oamenii ar trebui sa fie corect informati de catre autoritati pentru a preintampina manipularile venite din alta parte. Or, nici Guvernul si nici Presedintia, din motive care, sincer, imi scapa, nu fac lucrul asta.

La noi se fac doar campanii electorale desantate, zgomotoase pentru ca boborul sa mearga la urne sa puna acolo votul unde „trebuie”.

Daca va veti uita pe televiziunile straine, veti vedea astfel de dezbateri. Spre exemplu, la France 24 veti vedea dezbateri cu privire la Africa. Si la CNN exista o emisiune cu privire la continetul african. La noi, nici vorba!

Noi nu stim mai nimic despre ce fac ambasadele noastre. Spre exemplu, principalul nostru aliat este SUA. Care e starea relatiilor culturale intre tarile noastre? Cum putem intari aceste relatii culturale? Ma refer la contacte cu intelectualitatea din SUA, scriitori, oameni de stiinta, mari economisti, contacte la nivel universitar, schimburi de experienta, investitii etc. Fara indoiala, ma refer si la Visa Waiver. Contactele pe linie de securitate sunt necesare, dar nu sunt de ajuns pentru dezvoltarea unor relatii mai ample cu principalul nostru aliat, cu tara cu care avem de multa vreme un Parteneriat Strategic important. Este inadmisibil sa avem doar contacte pe linie de securitate, pe chestiuni militare si pe cele privitoare la Justitie. Vreau sa vad si eu si alte contacte, spre exemplu cu creatorii de moda din Statele Unite. Cu regizorii de film – aici s-au mai facut pasi, dar nu atat cat ar fi trebuit. Cu Hollywood-ul!! Vreau sa vad coproductii romano-americane, as dori din suflet sa vad un actor sau un regizor roman luand un Premiu Oscar!! Vreau sa vad o gala romano-americana de moda la Bucuresti!! Vreau sa vad o colaborare universitara dintre ASE si Universitatea din Chicago sau cu Columbia University cu privire la o tema economica de maxim interes pentru ambele tari sau o cercetare comuna pe probleme de economie. Si exemplele pot continua. Vreau, ca sa mai dau un exemplu, sa vad think-tank-uri comune romano-americane. Vreau sa vad, uite un alt exremplu, mai multe restaurante cu specific romanesc in SUA! 🙂

Suntem o tara francofona. Nu sutem DELOC informati cu privire la acest aspect, la dezvoltarea relatiilor cu Franta. Spre exemplu, am putea colabora cu Franta in domeniul rutier. Si constructii de drumuri, dar vreau sa aud si eu si sa vad o colaborare intre institutii de invatamant si cercetare, spre exemplu o colaborare programatica intre Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti – Faculatatea de Cai Ferate, Drumuri si Poduri si Laboratoire central des ponts et chaussées din Paris. Exista asa ceva? Eu n-am auzit. Daca da, de ce nu stim? E secret de stat? Fara indoiala, vreau sa vad colaborari pe linie tehnica si cu Statele Unite. Spun ca vreau sa vad colaborari care sa aiba un impact pozitiv pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale, pentru dezvoltarea tarii noastre – spun deschis si raspicat lucrul asta -, pentru apropierea tarii noastre de Occident, de tarile cu care avem relatii de parteneriat, pentru a fructifica in interesul ambelor parti acest parteneriat. Eu nu percep ca lucrurile se desfasoara in acest sens. Ca ministerul nostru de Externe, ambasadele noastre depun toate eforturile in acest sens. Si nu prea inteleg de ce… Pentru ca asta ar insemna, dupa parerea mea, sa te integrezi in lumea Vestica. Evident, si in cazul colaborarii cu Franta exemplele pot continua fara problema, mai ales ca suntem o tara francofona. Iar Franta e o tara mult mai asemanatoare cu Romania decat am putea banui la prima vedere.

As dori sa inchei prin a spune ca nu ma refer in mod exhaustiv doar la colaborari cu SUA si Franta. Am dat insa aceste doua exemple deoarece cu SUA avem un Parteneriat Strategic si cu Franta pentru ca sutem o tara francofona. Dar sa ne gandim ca avem o diaspora numeroasa in Italia si Spania si as dori sa vad o aprofundare a relatiilor bilaterale. Nu doar: Securitate, Aparare si Justitie, si Politic, desigur. Aceste trei sau patru componente apar in exclusivitate in relatiile noastre bilaterale cu SUA. Or, e o greseala ca nu amplificam aceste relatii. Dar, repet, n-as vrea sa se inteleaga ca e vorba doar de SUA si Franta. Sunt tari importante cu care putem si cu care trebuie sa dezvoltam impreuna relatii mai ample. Am dat exemplul Spaniei si Italiei. Iarasi, n-as vrea sa fie un exemplu exhaustiv. Pentru ca mie mi se pare ca nu fructificam foarte bine calitatea de membru al UE si Partenriatul Strategic cu SUA. Suntem deficitari, avem puncte slabe. Lucrurile ar trebui indreptate.

Recomandare de lectura

Iata ce spune D-na. prof. Lavinia Stan intr-un interviu acordat Europei Libere:

Interview for Radio Free Europe

Se arata ca:

„Many thanks to Dani Citiriga for taking the time for this interview. And thanks to Radio Europa Libera for publishing this piece.

INTERVIU cu prof. Lavinia Stan: „Mi se pare normal ca BOR și toate celelalte biserici să facă lobby”

Lavinia Stan predă științe politice la St. Francis Xavier University în Canada. Cunoaște în profunzime realitățile politice, sociale și academice din România. În privința plagiatelor, crede că aproape 100% provin dinspre serviciile secrete și în general zona militarizată armatei.

 

Suntem la 30 de ani de la Revoluția din 1989. Ca specialist în științe politice și, în particular, în subdomeniul Justiție de tranziție, cum vedeți evoluția României în perioada post-comunistă?

Lavinia Stan: Evoluția nu a fost lineară absolut deloc. Din punctul de vedere al Justiției de tranziție s-a înregistrat progres sau regres în funcție de opțiunile ideologice ale diverselor guverne care s-au perindat pe la conducerea României. La o primă vedere se poate spune că, în cazul României, guvernele cu un aport mare al foștilor comuniști au fost reticente față de un program de redresare a trecutului recent, de recuperare a memoriei comuniste, pe când guvernele care au fost un pic mai independente de tendințele foste comuniste, dacă nu chiar anticomuniste, au avut o mai mare apetență, o mai mare disponibilitate, să considere oportunitatea implementării unor programe de lustrație, de deschidere a arhivelor secrete, de aducere în instanță a foștilor torționari comuniști, de restituire de proprietate, de constituire a comisiilor istorice sau de adevăr.

Din punctul dumneavoastră de vedere, ce i-a lipsit României pentru a deveni o democrație consolidată?

Lavinia Stan: Teoria democratizării, în liniile ei cele mai simpliste, spune două lucruri: pentru a te democratiza, trebuie să ai instituții democratice și cultură politică democrată. Instituțiile se pot crea peste noapte, dar pentru cultura politică democratică trebuie să lucrezi. Câteodată durează o generație, altădată două generații… Câteodată mai mult. Problema în România nu este numai faptul că instituțiile noi post-comuniste nu au fost democrate in totalitatea lor in anii 90 cand s-au regândit, ci faptul că au avut loc schimbări atât de dese, incât instituțiile acestea chiar și când au funcționat in mod democrat nu au avut timp să producă efecte democrate, pentru că s-au tot operat schimbări, mai mici sau mai mari, la structura instituțională. Incertitudinea instituțională, aș spune, a delegitimat democratizarea într-un context în care trebuia să se lucreze să existe certitudine instituțională ca să poți să schimbi cultura politică. De obicei, țările care într-adevăr vor să se democratizeze schimbă instituțiile la începutul tranziției, dar apoi le lasă neschimbate pentru că efectele democrate ale acestor instituții se văd numai în timp. Incertitudinea instituțională ca și incertitudinea legislativă în România a delegitimat instituțiile, iar cultura politică nu a avut experiența cu instituții democrate astfel încât omul de rând să se convingă că „uite domnule, democrația lucrează și pentru mine. Și mie mi-e mai bine decât în comunism”. De-aia s-a ajuns la corupție, de exemplu, care este o problemă foarte, foarte mare în România. Corupția este tot un rezultat al incertitudinii instituționale și legislative. Spre exemplu, când se dau ordonanțe de guvern cu dedicație… Au fost exemple când s-a dat o ordonanță de guvern, a fost publicată în Monitorul Oficial dimineața, s-a făcut privatizare în beneficul lui X și Y politician, după care, după două trei zile, ordonanța a fost anulată, s-a dat o alta care a invalidat-o. Aceasta este legislație cu dedicație care subminează credibilitatea întregului proces democrat.

Read more at: https://romania.europalibera.org/a/interviu-cu-prof-lavinia-stan-mi-se-pare-normal-ca-bor-și-toate-celelalte-biserici-să-facă-lobby-/29965725.html?fbclid=IwAR3zNYhHq67o78gih4A6YHrxcRNAFe-01vWHAseHocLwYd6iwT8XvEUh12w

Recomand citirea integrala si in original a intregului articol si al intregului interviu.

iunie 3, 2019 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 comentarii »

  1. Iata ce spune pe FaceBook, Dl. prof. Cristian Preda:

    „Un membru al PNL care are o notorietate publică importantă, fără a avea un rol în conducerea partidului, a avertizat ieri publicul că „liderii USR/PLUS vor abandona Basarabia în ghearele Rusiei”.
    Există un pericol real de creștere a influenței Federației Rusiei în Moldova.
    El vine, în primul rând, din interior: cetățenii care l-au ales pe Dodon, și nu pe Maia Sandu, vor ca Moscova să dicteze la Chișinău.
    O vină poartă și Bucureștiul: susținerea acordată de PSD, ca și de MAE oligarhului Plahotniuc slăbește încrederea pro-europenilor din Republica Moldova în capacitatea României de a sprijini o apropiere reală de Bruxelles.
    Asta e problema, iar când PLUS va ajunge la guvernare – alături de USR și poate chiar alături de PNL – o va rezolva.”

    O va rezolva…

    Cum?

    De ce nu ne spune si cum?

    Pe de alta parte, legat de informarea corecta a cetatenilor, acestia n-au fost niciodata informati corespunzator despre „oligarhul Plahotniuc”. S-a vehiculat in spatiul public romanesc ca ar fi chiar agent roman sau om de incredere al statului nostru.

    Iar daca: „cetățenii care l-au ales pe Dodon, și nu pe Maia Sandu, vor ca Moscova să dicteze la Chișinău” – atunci cum va reusi sa rezolve USR/PLUS, pozitiv, desigur, ca nu ma gandesc la un altfel de rezolvare, problema?

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 3, 2019 | Răspunde

  2. Pe linie de aparare.
    Se vorbeste foarte mult despre pericolul rusesc si pe buna dreptate. Eu as dori sa stiu ce masuri luam. Intr-o postare foarte recenta am pus link-ul catre un articol din Capital al carui titlu era: „România, cu vechituri zburătoare reșapate, Polonia cu 32 de avioane F-35A ultramoderne de la americani”. Vad ca altii, spre exemplu Polonia, nu fac un secret din faptul ca isi doteaza armata cu echipamente moderne, cu avioane moderne ca in acest caz. Informeaza cetatenii cu privire la aceste aspecte.

    Eu ce incredere pot sa am in capacitatea noastra de aparare in cazul unui conflict armat cand vad un asemenea titlu al carui ocntinut n-am auzit sa-l infirme cineva, sa spuna deschis ca nu e asa. Si articolul nu e din Sputnik. Ceea ce am inteles eu din talk-show-urile televiziunilor de stiri este ca avem niste corvete amarate pe care tot nu reusim sa le modernizam…

    Pe de alta parte, de ce oficialitatile noastre nu comunica nimic despre NATO, despre felul in care contribuie NATO la apararea tarii. Pentru ca cetatenii se intreaba absolut justificat. Si sa nu va mire daca unii n-au incredere in NATO, ca aceasta organizatie ne-ar putea apara eficient in cazul unui razboi, Doamne fereste!

    NATO ar trebui sa dea incredere cetatenilor ca sunt aparati in cazul unui conflict. Dar pentru ca autoritatile comunica atat de prost prind tot felul de manipulari iar increderea cetatenilor se diminueaza.

    Nu e vorba de a crea o stare de panica in randul cetatenilor. Sper sa nu se inteleaga asa ceva din cele ce spun. Ci de a informa corect cetatenii ca se face ce trebuie si ca Romania e capabila sa raspunda cu succes in cazul unei agresiuni sau al unui conflict mai amplu.

    Iata un articol Mediafax despre situatia legata de relatiile SUA-Iran:
    https://www.mediafax.ro/externe/monitorul-apararii-iranul-denunta-razboiul-economic-al-statelor-unite-si-refuza-negocierile-cu-americanii-18155365

    Sa nu uitam ca SUA a trimis o nava militara in zona.

    Nu vad o dezbatere, la noi, in acest sens. O informare corecta, nu panicarda, a cetatenilor. Sunt chestiuni care ne privesc si pe noi, mai ales ca suntem membri NATO si avem un Parteneriat Strategic cu SUA.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 4, 2019 | Răspunde

  3. Xenofilia (francofilia…) este o boală mintală.

    Comentariu de Rilache | iunie 12, 2019 | Răspunde

    • @Rilache
      Cred ca n-ai citit cum trebuie ce am spus eu. Eu am zis asa:

      „Spun ca vreau sa vad colaborari care sa aiba un impact pozitiv pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale, pentru dezvoltarea tarii noastre – spun deschis si raspicat lucrul asta –, pentru apropierea tarii noastre de Occident, de tarile cu care avem relatii de parteneriat, pentru a fructifica in interesul ambelor parti acest parteneriat.”

      Eu nu m-am referit – daca asta ai vrut sa spui prin acest comentariu – la o simpatie din asta desantata, necritica fata de tot ce este strain. Insa as vrea sa te asigur ca si xenofobia, ca sa ma exprim in cheia in care te-ai exprimat tu, e o boala mintala.

      Noi avem nevoie sa fructificam in interesul tarii noastre relatiile cu Occidentul, faptul ca suntem membri ai Uniunii Europene, faptul ca avem un Parteneriat Strategic cu SUA, faptul ca suntem o tara francofona.
      Si trebuie spus deschis un lucru: spre RAUL ei, Romania nu face cele specificate mai sus. SPRE RAUL ACESTEI TARI, retine ce am zis acum. Adica, SPRE RAUL ROMANIEI, tara noastra NU fructifica in interesul ei faptul ca e o tara membra UE, faptul ca e o tara francofona, faptul ca are un Parteneriat Strategic cu SUA, faptul ca nu foloseste intr-un mod si mai avantajos relatiile cu Occidentul.

      Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 12, 2019 | Răspunde

    • Gandeste-te ca nici crearea si dezvoltarea Statului Roman modern n-ar fi fost posibile daca noi n-am fi valorificat in interes propriu tarii si natiunii noastre relatiile noastre cu Occidentul, in particular cu Franta.

      Or, asa ceva e clar ca NU inseamna xenofilie. Ci mai degraba, ai putea sa spui, inteligenta poltica, dar si patriotism.

      Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 12, 2019 | Răspunde

    • Cred ca ai inteles ca atunci cand spun „nu fructifica” sau „nu valorifica” inteleg ca trebuie facut mult mai mult. Altii fac, noi nu prea. Si da-mi, te rog, voie sa nu fiu multumit.

      Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 12, 2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: