Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Vizita Papei Francisc in Romania

Iata ca intr-un context complicat pe plan european, intr-o Uniune Europeana unde se incepe sa se manifeste mai pregnant, din pacate, in aceste vremuri discordia si dezbinarea, fata de ceea ce aveam intr-un trecut relativ recent, Papa face o vizita in tara noastra cu un mesaj apostolic de dragoste frateasca si de unitate.

Interesant este ca intinerariul Papei in Romania – Bucuresti, Sumuleu Ciuc, Iasi, Blaj – ne evoca semnul Sfintei Cruci.

Poate ca nu intamplator a venit in Romania, tara noastra fiind tinuta sistematic in afara Spatiului Schengen, incalcandu-i-se astfel in mod brutal drepturile legitime.

Mesajul Papei – v. aici – il aminteste, in esenta, pe cel al Sf. Apostol si Evanghelist Ioan: sa ne iubim unii pe altii, mesaj pe care Sf. Ioan il rostea permanent in fata credinciosilor.

De asemenea, foarte important, Papa a pus accent si pe credinta, iar in numele credintei noastre in Iisus Hristos sa ne concentram mai mult pe ceea ce ne uneste si sa consolidam ceea ce ne uneste, decat pe cele ce ne despart si ne tin departe unii de altii. A subliniat ca Tatal ceresc este Tatal nostru – cum spune Rugaciunea Domneasca – si de aici si apelul la dragoste frateasca si unitate si a subliniat ca „Romania este Gradina Maicii Domnului”, iar Maica Domnului protejeaza tara noastra.

Primirea Papei in Bucuresti si in tara a fost foarte frumoasa. Atat autoritatile cat si poporul, oamenii simpli din popor, s-au comportat impecabil, lucru care demonstreaza ca tara noastra este in mod autentic o tara europeana.

Este un lucru extraordinar faptul ca Papa a spus ca se simte acasa in Romania, tara covarsitor majoritar ortodoxa. Semnalul dat de catre Suveranul Pontif Bruxellesului e cat se poate de limpede: Romania e o tara europeana careia NU trebuie, datorita unor interese meschine si straine de Uniunea Europeana, sa i se incalce drepturile legitime. Din punct de vedere ecleziastic, mi se pare ca e o incercare de a atenua efectele Marii Schisme de la 1054 care a impartit Europa intre ortodocsi si catolici. In mod indiscutabil prestigiul Bisericii Ortodoxe in lume creste odata cu aceasta vizita pontificala si pentru acest lucru trebuie sa-i multumim Patriarhului Daniel.

Un astfel de discurs precum cel al Papei in Romania are reverberatii benefice in intreaga lume catolica, inclusiv in SUA unde aflam un procent important de credinciosi catolici, desi nu sunt majoritari.

Si trebuie sa luam aminte la cat de frumos a vorbit Papa despre poporul nostru si despre tara noastra. Pentru acest lucru si pentru mesajul calduros pe care ni l-a dat, ii multumim.

iunie 1, 2019 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. Un comentariu care nu mi-a placut a fost cel al D-lui. Cristian Preda, membru al Aliantei 2020 (daca am inteles bine), de pe Facebook-ul domniei sale:

  „Papa s-a plimbat cu Duster și i-a oferit Veoricăi cărți.
  Două gesturi bine chibzuite, care încurajează industria națională și alfabetizarea.”

  Va las pe Dvs., stimati cititori, sa „apreciati” acest comentariu. In ceea ce ma priveste, eu l-as caracteriza drept marlanesc.

  Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 1, 2019 | Răspunde

 2. Cresterea prestigiului Bisericii Ortodoxe, in general vorbind, si a Bisericii Ortodoxe Romane in particular, odata cu venirea Papei Francisc in Romania, cred ca e de natura evidentei. Inclusiv cresterea influentei Ortodoxiei, prin BOR si datorita imigrantilor romani, intr-un Occident din ce in ce mai secularizat, lucru acceptat de catre Vatican care, dupa cat se pare, vine dupa atat de multi ani cu o conceptie ce poate parea, la ora actuala, noua omului occidental, dar de fapt cu mult mai veche: cea a intoarcerii spre Rasarit.

  Multumim Vaticanului pentru bisericile puse la dispozitie credinciosilor romani ortodocsi, traitori in Occident. Si e adevarat ca intr-un Occident in care credinta parca s-a diminuat, tot mai putini oameni declarand ca cred in Dumnezeu, Ortodoxia latina aduce un suflu nou. Spun latina pentru ca tara noastra e o tara latina. Si cred ca interesul omului occidental modern pentru Ortodoxie e in crestere, un punct de atractie putand sa-l constituie conceptia ontologica, unghiurile noi, pentru omul occidental, sub care sunt privite diferite lucruri, concepte, ca sa dau vreo doua exemple. Interesul, in orice caz, e cert, nu doar pentru cercetator, nu doar pentru teologii catolici, ci pentru omul contemporan. E un fenomen petrecut de mai multa vreme, in care Rusia, datorita regimurilor politice ce-au bantuit Kremlinul si conceptiei imperiale bazata pe cucerire si amenintare cu forta chiar a celor intru Hristos frati ai lor, a esuat. Si chiar destul de lamentabil, daca ma gandesc la ultima isprava a lui Putin in acest sens: interzicerea Bisericii Ortodoxe Ruse de a avea legaturi si de a se impartasi cu Constantinopolul, cu Patriarhia Ecumenica, ceea ce e nu doar o nebunie ci o TICALOSIE marca Putin-Kremlin.

  In acest context european, creste rolul Bisericii Ortodoxe Romane de a face cunoscute din nou omului vestic valorile crestinismului, asa cum au fost ele la inceput, pornite de la Mantuitorul Hristos, de la Sfintii Apostoli si din intreaga Epoca Patristica si chiar si dupa aceea daca ma gandesc, de pilda, la Sf. Grigorie Palama, la isihasm, la teoria energiilor necreate. Au fost Parinti romani contemporani, precum Pr. Dumitru Staniloaie, a caror predica a starnit in Occident un interes foarte mare. Multi occidentali au fost atrasi in mod irezistibil catre Ortodoxie, unii devenind chiar preoti. Am auzit chiar ca au fost rugati preoti romani ortodocsi sa tina slujbe in biserici occidentale, unde oamenii nu mai veneau la biserica, nici macar de Inviere.

  Si, cine stie, poate se va reusi pana la urma ceea ce nu s-a reusit in trecut: o refacere a unitatii credintei crestine, lucru ce nu e imposibil daca ma gandesc la faptul ca au fost Papi care au adoptat Crezul ortodox. Dar chiar si in situatia actuala e mai bine sa lasam sa lucreze nu atat un Sinod comun care sa clarifice lucrurile. Asta s-a intamplat si in trecut si nu s-a ajuns la niciun rezultat. Ci dragostea, care „acopera multime de pacate” (1 Petru 4, 8).

  Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 2, 2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: