Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Ne jucam foarte slab cartile…

…ceea ce e deosebit de intristator….

Guvernarea actuala, prin interventia brutala si neprofesionista a fortelor de jandarmi, nu a reusit altceva decat sa faca zob imaginea Romaniei in lume. Au fost afectati inclusiv jurnalisti romani si straini, turisti straini, ambasadele au reactionat pe buna dreptate. E riscul ca Romania sa piarda presedintia UE. Felul in care a fost reprimat de catre autoritati un miting pasnic, fara niciun fel de arme, conform Constituiei, arata un derapaj de la valorile europene, ale statului de drept si de la respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

In aceste conditii, tara noastra poate fi supusa unor sanctiuni care ar putea sa ne afecteze pe toti.

Uitati-va, in schimb, in jurul nostru si sa incercam sa riscam o comparatie.

In tari cu guvernari zise iliberale, precum Ungaria si Polonia, se absorb fonduri europene, se construiesc autostrazi – si trebuie inteles ca se construieste, nu gluma!! Cele doua tari sunt si in Spatiul Schengen. E adevarat, Ungaria are Visa Waiver, Polonia nu are inca. Dar daca stam si privim, inclusiv la PIB-ul acestor tari, la nivelul de trai, cautand sa avem o vedere mai larga, vom constata ca e contrariu a ceea ce e in Romania.

La ora actuala pare ca si Bulgaria joaca mult mai bine decat o facem noi. Guvernarea actuala a reusit performanta de a face praf si pulbere politica externa a tarii.

Dar eu nu vroiam sa ma refer doar la episodul cu mitingul. Trebuue sa privim mai larg, pe o perioada medie de timp si la intreg spectrul politic romanesc si vom avea revelatia ca noi jucam prost de mai multi ani, lucru care se vede in lipsa de rezultate, in emigratia masiva, in proteste stradale, in nivelul de trai scazut, in lipsa unei infrastructuri de calitate si in multe, multe altele.

Din pacate, nu ne jucam bine cartile. Avem o politica in care predomina interesele personale, nu interesul general sau al tarii. Multa incompetenta, care slabeste vizibil institutiile Statului… Nu doar coruptie.

Din pacate constatam un declin al politicii romanesti si o adaptare foarte greoaie la standardele europene. Numai vorbesc de faptul ca avem un Stat care divizeaza societatea, in loc s-o uneasca in jurul unor valori.

Noi ar fi trebuit sa depasim de multa vreme dificultatile tranzitiei, care, in schimb, par a se fi agravat.

Daca ne uitam in jur, printrele fostele state comuniste, nu doar ca, impreuna cu Bulgaria, suntem cele mai sarace state din UE, dar noi am ramas in urma fata de altii nu doar economic ci si din punctul de vedere al calitatii institutionale. Spre exemplu, sa ne gandim la slaba absorbtie a fondurilor europene.

Oricat de penibila ar fi aceasta guvernare, declinul e de mai multa vreme. Guvernarea aceasta e consecinta unor politici si stari de lucruri negative si care n-au fost indreptate, din trecut… Nu e vorba de o grea mostenire, ci de un intreg lant de consecinte logice care s-au redus pana la urma la situatia actuala. Grav este ca nimeni nu a cautat cu adevarat sa indrepte, in toti acesti ani, lucrurile. Consecinta logica a indreptarii lucrurilor este imbunatatirea lor. Or, nu se vede treaba asta. Spre exemplu, cand tu ai o emigratie comparabila, daca nu chiar mai mare decat a Siriei, tara care trece printr-un razboi civil crunt, cum ai putea spune ca s-au imbunatatit lucrurile, sau cand tu numai construiesti autostrazi, si se pot da multe alte exemple.

Romania, practic, stagneaza, daca nu chiar cu o usoara tendinta de regres, la nivelul anilor 2000, desi a mai crescut PIB-ul. E adevarat ca s-a mai incercat redresarea situatiei pe componenta judiciara. Insa trebuie sa judecam sub aspectul rezultatelor si al imbunatatirii. Nu intereseaza doar cate arestari se fac pe minut, vreau sa vad si cum se imbunatateste situatia. Dar daca vad, de pilda, ca, in asemenea conditii, infloreste coruptia, ce as mai putea zice? Sau daca vad grave blocaje in Administratia Publica, ce sa mai zic? Ca s-au imbunatatit lucrurile?

DE citit…

Dilema Veche

Acest om fără inimă, fără suflet, fără creier

„Una dintre trăsăturile culturii politice românești e amplificarea metehnelor și viciilor trecutului, în particular a celui recent și, în acest context, exagerarea felului dezastruos în care cel aflat în „capul statului“ și-a exercitat autoritatea. Se pare că, la noi, ambiția de a deveni principe reclamă vituperarea. Am ales cîteva fragmente ce vădesc cum anume a fost construită – azi și ieri – diabolizarea puterii în funcție sau a relelor unui regim pe cale de a se stinge.

Să începem cu cîteva observații ale lui Klaus Iohannis despre cel aflat la Cotroceni înaintea sa: „A fost vreodată el preşedinte obiectiv, independent şi deasupra intereselor partinice? Niciodată. Tot timpul a fost părtinitor. Tot timpul a ţinut partea PDL, ba chiar a ţinut un fel de guvern marionetă, a jucat rolul opoziţiei cînd a venit USL la putere“ (cf. Agerpres, 27 februarie 2013).

Traian Băsescu a fost și mai sever cu Ion Iliescu: „Acest om n-are liniște decît dacă e la manetele puterii. E bolnav de putere și o exercită cum poate. Ar trebui trimis la pensie să-și vadă de comunismul lui“ (cf. Realitatea.net, 3 iunie 2008).

În decembrie 1989, Iliescu îl descria și el pe Ceaușescu, cu care colaborase ani de-a rîndul: „Acest regim a împins pînă la catastrofă situația economico-socială a țării, tensiunea politică și se face, în ultimă instanță, vinovat de crimă odioasă împotriva poporului. Vinovatul principal este Ceaușescu, acest om fără inimă, fără suflet, fără creier, fără rațiune, care nu voia să cedeze, un fanatic, care stăpînea cu metode medievale această țară. […] A fugit ca un nerușinat cînd a trebuit să dea socoteală în fața poporului. Un iresponsabil […]. Apelăm la unitățile de Securitate și la securiști să se trezească în acest ultim ceas, să se lepede de această clică ordinară de trădători ai patriei“ (cf. TVR, 22 decembrie 1989, 14h35).

Ceaușescu nu l-a criticat pe Gh. Gheorghiu-Dej, deși la un moment dat a pus sub semnul întrebării „eternizarea memoriei“ celui care s a aflat la „cîrma partidului“ înaintea sa. În schimb, Dej vorbea prin 1958 despre regimul anterior și supraviețuitorii lui, folosind cuvinte tari: „Nu trebuie să uităm că există în țara noastră epave jalnice ale vechilor clase exploatatoare, rămășițe ale fostelor grupări reacționare și fasciste, care se leagănă și acum în speranța că mersul istoriei ar putea fi întors și că România ar putea să fie readusă în starea ei de robie și înapoiere pe care a cunoscut-o în vremea regimului burghezo-moșieresc. Să fie siguri toți acești strigoi jalnici ai trecutului, toți cei pe care poporul român i-a aruncat în lada de gunoi a istoriei, că visurile lor vor rămîne și pe viitor deșarte și că mîna poporului muncitor și a statului său democrat-popular nu va șovăi nici pe viitor, lovind fără cruțare în toți cei ce atentează împotriva cuceririrlor revoluționare ale poporului“ (cit. in Dennis Deletant, Teroarea comunistă în România. Gheorghiu-Dej și statul polițienesc, 1948-1965, traducere de Lucian Leuștean, Polirom, 2001, p. 211).

Cu 17 ani mai devreme, Ion Antonescu judeca, la rîndul lui, cu asprime felul cum îi lăsase țara Carol al II-lea: „La 6 septembre 1940 am luat asupra mea povara istovitoare a celei mai tragice frămîntări și a celei mai zdruncinate epoci pe care a cunoscut-o istoria modernă a Țării noastre. Pe planul internațional, România se găsea zdrobită și singură. Încheiere dramatică a unei politici nesincere, plăteam cu granițele sfinte ale Neamului – zidite de martiri, de eroi și de dreptatea viforului național de veacuri – jocurile fățarnice și ușurințele cumplite […]. Pe plan intern, aceeași sfîșietoare dramă. La capătul unei politici de trufie vinovată – sus, de umilire, de asuprire și de demoralizare – jos, toată așezarea Statului își cutremura catapeteasma și-și prăvălea zidurile sacre ale unirii românești. Monarhia hulită, Statul zdruncinat, banul obștesc risipit, demoralizarea cea mai tristă, uciderea caracterelor dîrze, a voințelor curate și o sfîșietoare descompunere națională“ (cf. Acțiunea, joi, 27 februarie 1941).

Nici dictatorul care a abolit partidele nu își cenzura privirea critică asupra regimului Constituției de la 1923. Iată cum se exprima el, în clipa în care îl numea prim-ministru pe patriarhul Miron Cristea: „Din cauza cerinţei de a dobîndi un cît mai mare număr de voturi, propaganda făcută cu prilejul diferitelor alegeri a adus o nesfîrşită nelinişte şi tulburare în viaţa şi sufletul poporului Meu. Această tulburare sufletească s’a dovedit adînc dăunătoare săpînd chiar fiinţa Neamului. România trebuie salvată şi sunt hotărît să o fac mînat de singurul şi veşnicul meu gînd: Interesele permanente ale Patriei şi neprecupeţita ei întărire. Voi schimba, deci, această stare primejdioasă şi Voi păşi fără şovăială la o cît mai grabnică îndreptare a acestor stări. Pentru aducerea la îndeplinire a acestui imperativ naţional am alcătuit, sub preşedinţia Patriarhului României, un Guvern de oameni de răspundere cari, mînaţi de cel mai desăvîrşit patriotism, descătuşaţi fiind de activitatea de partid, vor avea tot răgazul să închine toate gîndurile şi toată munca binelui obştesc. Acest guvern va despoliticianiza viaţa administrativă şi gospodărescă a Statului, va alcătui schimbările constituţionale care să corespundă nevoilor noui ale ţării şi năzuinţelor de astăzi a unei Românii ce trebue să se întărească“ (cf. Dreptatea, sîmbătă, 12 februarie 1938).

În vremea primilor doi Regi, critica devastatoare a trecutului recent fusese asumată – mai ales în campaniile electorale, dar nu numai – de vocile din partide, nu de suveran. Un monarh serios preferă autoglorificarea și mizează pe continuitate. E de la sine înțeles că Ferdinand n-a zis vreodată ceva rău despre Carol I, iar în jurnalul primului Hohenzollern care a domnit în România numele principelui Cuza, căruia el îi luase locul, nu e nici măcar pomenit. Oricum, unificatorul Moldovei și al Țării Românești fusese judecat cu multă asprime de către contemporanii săi. De pildă, Nicolae Șuțu avea, într-o scrisoare adresată sultanului, în primăvara lui 1864, cuvinte dure la adresa lui Al. I. Cuza, dar și a lui Kogălniceanu, de care fusese, totuși, foarte apropiat în anii anteriori: „Dacă prea puternicul Împărat are milă de aceste provincii şi nu voieşte a le trăda unor tîlhari de drumul mare, să se milostivească înainte de 2 mai să ne mîntuiască de biciu prin prea biruitoarele sale oştiri şi să ne scape de lepra ai cărei şefi sînt Prinţul şi adjutantul său primul ministru, visul dracului…“ (citat în Mihai T. Oroveanu, Istoria dreptului românesc și evoluția instituțiilor constituționale, Editura Cerna, 1992, p. 261).

Prim-ministru în vremea lui Cuza, Mihail Kogălniceanu criticase – ca pașoptist – regimul domnului moldovean Mihai Sturza: „O ţeară întreagă este lăsată în libera şi neîngrădita urgie a unui domn îmbătat de pofta răsbunării, aprins de setea de a desfiinţa tot ce este mai bărbat de cinste şi de bine, tot ce mai are curaj de a protesta în contra răului. Toate armele, toate mijloacele îi sunt bune, numai să poată ajunge la scop. Spaima, pedepsele, lovirea libertăţii şi a intereselor materiale, pîri mincinoase şi chiar calomnia, chiar pamfletul, aceste sunt ticăloasele invenţii, ticăloasele instrumente cu care astăzi pretinde a-şi urma guvernul. Spre aceasta, Măria Sa deşteaptă patimele cele rele, insuflă neîncrederea, aţîţă pisma şi zavistia, întărîtă stările sociale una asupra alteia, aprinde făclia discordiei şi a răsboiului civil, clevetind pe acei ce nu-i poate găsi vinovaţi, imputîndu-le plecări retrograde, planuri reacţionare, făcîndu-i aristocrați și declarîndu-se el, prin urmare, liberal“ (cf. „Dorințele partidei naționale din Moldova“, apud Cristian Ionescu, Dezvoltarea constituțională a țării, în Monitorul Oficial, 2000, p. 178).

Mă opresc aici. Concluzii? Una singură. Dacă vorbim despre vanitatea liderilor, nu s-a schimbat mare lucru în vocabularul politic românesc al ultimilor 170 de ani.

Cristian Preda este din 1992 profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti. Din 2009 este parlamentar european. Printre cărțile publicate: Rumânii fericiţi. Vot şi putere de la 1831 pînă în prezent, Editura Polirom, 2011.

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

august 19, 2018 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

50 comentarii »

  1. ” Acest om fără inimă, fără suflet, fără creier ” = Klaus Werner Johannis ….AM GHICITTTT !!!!!!!!!!!!!!! „In tari cu guvernari zise iliberale, precum Ungaria si Polonia, se absorb fonduri europene, se construiesc autostrazi – si trebuie inteles ca se construieste, nu gluma!! Cele doua tari sunt si in Spatiul Schengen. E adevarat, Ungaria are Visa Waiver, Polonia nu are inca. Dar daca stam si privim, inclusiv la PIB-ul acestor tari, la nivelul de trai, cautand sa avem o vedere mai larga, vom constata ca e contrariu a ceea ce e in Romania.” Trebuie sa inteleg ca , daca vor venii ” liberalii ” o vom duce…si mai bine ???

    Comentariu de Marian | august 20, 2018 | Răspunde

    • De ce l-ai caracteriza tocmai pe Iohannis in felul acesta?

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 20, 2018 | Răspunde

      • N-o fac eu ci domnul Preda -dupa cate am inteles – 😉 eu constat doar ca , are dreptate !

        Comentariu de Marian | august 21, 2018

      • Daca te-ai fi ostenit nitel sa citesti ce a scris Dl. Preda ai fi vazut cu usurinta la cine se refera la modul concret cuvintele din titlu si cine le-a spus pentru prima oara.

        Dar, sigur, titlul e generic. Se refera in general la o abordare politica izvorata din cultura politica autohtona. Tu te ascunzi dupa perdea si spui ca Dl. Preda zice asa. El nu s-a referit la cineva anume ci la cultura politica de la noi din care a izvorat o asemenea atitudine. E bine asa? Mai degraba asta ar trebui sa ne intrebam.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 21, 2018

    • Uite aici despre fondurile structurale si de investitii:
      https://cohesiondata.ec.europa.eu/countries/RO#

      Saitul figureaza la unul din articolele de pe blogul D-nei. Corina Cretu:
      https://corinacretu.wordpress.com/2018/03/22/30-de-ani-de-politica-de-coeziune/

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 20, 2018 | Răspunde

      • Doamna Corina Cretu , dupa cate am inteles de prin discutiile pe care oameni destepti , infinit mai destepti decat noi doi , le poarta pe diferitele „sticle „ale TV-urilor , este … Next Star-ul PSD pentru un post de viitor PM sau chiar de…. DE CE NU …. 😉 Sau matale crezi cumva ca s-ar supara foarte tare doamna in cauza , daca si-ar face inviorarea de dimineata si plimbare a de seara prin gradinile Palatului Cotroceni ? Astfel incat NU MA INTERESEAZA CE … KKT MANACA DANSA LA DEJUN SAU CINA ! Bai frate , dumneata inca nu te-ai prins inca de faptul ca , populatia acestei tari a cazut in aceea letargie similara cu-a anilor ’80 sau te-a pacalit atat de tare acel 10 August incat , nu mai esti in stare sa analizezi si atitudinea alora …multi da’ prosti ?!? Ce dracu’ ma Motane , de la dumneata am pretentii !!!!

        Comentariu de Marian | august 21, 2018

      • A cazut in letargie dupa esecul PDL-ului si al USL-uluu, iar acum functioneaza mita electorala cu care Puterea cumpara pacea sociala, cu riscuri macroeconomice destul de mari si fara sa poata multumi pe toata lumea.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 21, 2018

      • Motane fratele meu acu’ pe bune : PENTRU CE TE ZBURLESTI ATUNCI CAND VINE VORBA DESPRE KWJ ??? Chiar crezi ca asta-ti merita loialitatea ?

        Comentariu de Marian | august 21, 2018

      • Nu ma „zburlesc”, dar chiar nu cred ca merita criticile care i se aduc. Si nici nu mi-a placut, in campanie, ipocrizia PSD-ului, ca trebuie sa fie cineva „de la noi, din Olt”…

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 21, 2018

      • Numai uite ce critici absurde i de aduc chiar din partea dreapta a esicherului politic. Rares Bogdan, de exemplu, care a exagerat destul de mult spunand ca de ce nu apare in fiecare zi sa ceara vinovatii pentru ceea ce s-a petrecut la miting. In schimb face sport…

        E Presedintele Romaniei. Cum sa faca asa ceva? Auzi critica: ca de ce nu face ca Basescu!! Dar el a zis de la bun inceput ca e altfel decat Basescu si a facut ceea ce a trebuit: a luat o pozitie ferma de condamnare a faptelor de represiune comise de Jandarmerie. A cerut depistarea TUTUROR vinovatilor si trimiterea lor in judecata, inclusiv cei care au comis violente si provocari la adresa jandarmilor. A avut o atitudine justa. Iar ce e mult strica. A sesizat Procuratura, mai mult ce sa faca? Cum sa iasa in fiecare zi si sa strige ca un bezmetic dupa vinovati? Ci va face ceea ce trebuie, conform rangului sau in stat.

        Apoi altii, printre care si fata aceea frumoasa, jurnalista de la Iasi, Ramona Ursu, ca de ce n-a convocat CSAT-ul. Eu chiar nu inteleg: de ce? De ce sa convoace CSAT? El a facut apel la Justitie, cum e si normal si logic. In mod sigur stie mai bine daca trebuie sau nu sa convoace CSAT – probabil ca nu era cazul. E o chestiune care tine de Justitie aici. El a facut ce trebuie: a facut apel la Justitie. A condamnat in termeni fermi interventia extrem de brutala a jandarmilor. Tu vrei sa faca mai mult… Nu e bine. Trebuie sa faca exact ce trebuie si cat trebuie. Basescu a cautat sa faca mai mult si si-a castigat doar antipatie si a pierdut.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 21, 2018

      • Cu atat mai mult TREBUIE sustinut Presedintele Iohannis cu cat Dragnea agita din nou ideea suspendarii Presedintelui. Ti-am mai zis: ori Iohannis, ori Dragnea. Actualmente alte cai nu sunt. Daca il preferi pe Dragnea, gandeste-te numai pe cine a pus premier: o nulitate pe care zice ca o sustine in continuare. Parerea mea este ca e inacceptabil. De aceea trebuie sustinut Presedintele, altminteri ar fi o mare eroare, s-ar face o mare eroare datorita manipularii mediatice duse de PSD, cum s-a facut in alegerile din 2016 cand s-a dezechilibrat situatia pe esicherul politic. Coruptia din fostul PDL a fost si aceasta, la randul ei, una din cauze…

        Deci e foarte clar ca trebuie sustinut Iohannis. Nu spun sa nu i se aduca critici. Dar macar sa fie obiective si justificate. Cele care i se aduc nu sunt obiective sau nu sunt justificate. Sunt determinate ori de niste impresii ale unora, ori de adversitatea politica.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 21, 2018

    • Da, intrebarea ta este foarte buna si legitima din punct de vedere democratic: „Trebuie sa inteleg ca , daca vor venii ” liberalii ” o vom duce…si mai bine ???”. Am remarcat ca acest „trebuie” este interogativ.

      Trebuie?

      Depinde cum joci. Sau, daca doresti, cum va juca Romania la Bruxelles. In general vorbind, problemele europeme sunt putin discutate si dezbatute la noi. N-am prea vazut la nicio televiziune de stiri dezbateri pe aceasta problema. Nici pe la Rares Bogdan. La Realitatea s-a mai discutat ceva la Denise Rifai. Chiar nu stiu de ce… Nu stiu de ce se considera ca nu ar prea avea interes pentru populatie un astfel de subiect, cand, de fapt, interesul e unul major. Inclusiv pentru populatie. Fara indoiala. Interesant este ca formatorii nostri de opinie din presa, nici din cea „militarizata”, cum ar zice maestrul Cristoiu, nu analizeaza, nu formuleaza macar o parere sau o teorie cu privire la acest subiect.

      Citeste numai – pe saitul fondurilor de coeziune pe care l-am pus in comentariu – despre ce suma de bani e vorba: €37 603 980 428. Peste 37 miliarde de euro. Iar intarzierile prelungite sau incapacitatea de absorbtie ne costa. Pe toti…

      Suntem in 2018. In 2017 se cheltuisera doar 12%. Ungurii au cheltuit 13%. La fel ca si Polonia. Asta in 2017. Polonezii au cheltuit, in 2015, 1%. Iar in 2016 au cheltuit 5%. Ungaria a cheltuit, in 2016, 5%. In 2015 nimic. Romania a cheltuit 3% in 2016. Bugetele alocate difera de la tara la tara. Ungaria are alocat un buget de €29 649 648 924. Iar Polonia unul de €104 913 251 159. Ungaria e de doua ori mai mica decat Romania. Polonia e o tara mai mare, bugetul alocat e unul foarte mare dupa cum usor se poate constata. De aceea e important pentru noi sa imbunatatim absorbtia fondurilor europene. Sa imbunatatim randamentul. Uite-te la Lituania care, din bugetul alocat, a cheltuit 20% in 2017, 11% in 2016 si 2% in 2015.
      Si sunt si alte tari care au cheltuit in jurul a 20% in 2017 si 10-11% in 2016. Si chiar mai mult si am sa-ti dau exemplul Austriei care a cheltuit 31% in 2017, 20% in 2016, 7% in 2015 dintr-un buget alocat de €10 649 769 890. Si Austria e mult mai mica decat Romania, PIB-ul per capita e insa cu mult mai mare: $53,764!!! Dar uite ca se misca foarte bine.
      Bulgarii ne-au depasit la absorbtia fondurilor europene!! 14% in 2017 si 6% in 2016 dintr-un buget de €11 726 434 775.
      Bugetele acestea sunt pe exercitiul financiar 2014-2020.

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 20, 2018 | Răspunde

      • Au furat si aia { ungurii , polonezii , cehii , slovacii } pana le-a venit boala pe ei dar…la aia se vede ceva . La noi , desii n-au furat ai nostrii mai mult decat aia , nu se vede nimic deoarece , ai nostrii , in afara de-a deturna acele fonduri pana le-au pierdut ei insasi urma { iar ulterior UE a cerut si socoteala banilor dar si banii inapoi deoarece n-au fost cheltuiti , sau … asa s-au facut aia ca au crezut } , s-a furat ca-n vechii codri ai Vlasiei . Adica ” haiducii ” au dat cate ceva firimituri celor ce-i ajutau si le tineau spatele iar cate ceva mai consistent si-au tras si ei . Pai dumneata chiar nu esti..mirat , aiurit , zapacit , SIDERAT cum de : Adrian Nastase { ca tot ai amintit de el } , Liviu Dragnea , Traian si frate-sau Mircea { bashca fii si ficele lor } Oprisan sau Radu Mazare ETC. ETC MOTANE , din salariati ai statului TOATA VIATA LOR , au ajuns SUPERBOGATII ROMANIEI ? Chiar si…KWJ caci , si asta a fost tot salariat al statului roman … 😡

        Comentariu de Marian | august 21, 2018

      • 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 21, 2018

      • De acord, dar aici s-a dus o hiperactiva lupta impotriva coruptiei. E adevarat si in alte parti se fura. Lasand la o parte faptul ca si in alte parti se fura, dar numai Romaniei i s-a pus eticheta de tara corupta, lasand la o parte rautatea criticilor venite din partea Dep. de Stat, totusi in Romania s-au luat masuri impotriva coruptiei, fata de alte state care se fac ca ploua. Iar Comisia Europeana, Dep. de Stat se fac ca nu baga de seama ce se intampla ACOLO.

        Or, daca in Romania s-au luat masuri concrete de combatere a coruptiei, nu vad de ce nu s-a imbunatatit absorbtia fondurilor europene. Si observ ca nici specialistii de care pomeneste D-na. Cretu nu ne explica de ce.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 21, 2018

    • „Trebuie?” – intrebarea ta ma pune intr-o oarecare dificultate. Eu ce sa zic? Ar trebui…
      Insa ca sa putem raspunde mai elaborat ar trebui sa vedem de la ce premise plecam. Trebuie sa ai politici, strategii viabile in acest sens, pe care sa le implementezi cu succes. Stiu ca suna a „limba de lemn”… Dar ar trebui, nu? Uite un articol de pe blogul D-nei. Cretu:
      https://corinacretu.wordpress.com/2018/03/28/imi-doresc-ca-autostrada-montana-de-a-lungul-coridorului-targu-mures-iasi-sa-devina-o-realitate-in-anii-urmatori/

      Uite ce spune D-na. Comisar:

      „România este un stat al UE mai tânăr, însă aceasta nu înseamnă că autoritățile române sunt mai puțin pregătite, din contră, am constatat că dispunem de specialiști foarte capabili și motivați, pe care întotdeauna mă bucur să îi întâlnesc când vin în țară în misiuni oficiale.”

      Atunci daca avem specialisti „foarte capabili și motivați” de ce nu se realizeaza, ca si eu vreau, cred, sunt convins, ca si tu vrei ca Autostrada Montana, de-a lungul coridorului Targu Mures – Iasi, sa se realizeze odata si odata. Si atunci de ce nu se face? Bine, sigur, cred ca intelege oricine ca o asemenea lucrare nu se poate face cat ai bate din palme ca sa fie terminata „ieri”… Dar s-a inceput macar?

      Spuneam ca trebuie sa ai politici, strategii viabile in acest sens pe care sa le implementezi cu succes. Ma refeream la absorbtia fondurilor europene. Acuma, eu nu vad, totusi, nici la PNL si nici la USR ca abordeaza acest subiect. Nu m-ar incanta sa faca precum PDL, in campanie, sa promita ca vor realiza 800 km de autostrada si sa nu vad nici 50…

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 20, 2018 | Răspunde

      • Uite ce spune D-na. Comisar:

        „România este un stat al UE mai tânăr, însă aceasta nu înseamnă că autoritățile române sunt mai puțin pregătite, din contră, am constatat că dispunem de specialiști foarte capabili și motivați, pe care întotdeauna mă bucur să îi întâlnesc când vin în țară în misiuni oficiale.” Pai taman ce-ti spusei ca nu ma intereseaza ce ” mananca ” domnia sa ! M-ar fi interesat insa ,si asta in cel mai inalt grad , sa aflu care-i pozitia U.E. , al C.E. vis a vis de evenimentele de la Bucuresti din 10 August 2018 . Ca alde Juncker isi vede de sciatica lui…treaca mearga dar oare , doar ala este decidentul , doar ala insemneaza CE si UE ??? Autostrazi…pai de ce sa nu luam de bune cuvintele lui Traian Basescu : ” ROMANIA N-ARE NEVOIE DE AUTOSTRAZI „! Si nu uita Motane ca in Romania un kilometru de autostarda , diferit ca are costuri infinit mai mari decat peste tot in lume , bashca mentenantza , acel kilometru de asfalt este INTOTDEAUNA , fie mai scurt , fie mai…ingust . Nu te-am intrebat : Tel Drum s-a ocupat si cu…” drumurile ” , sau doar cu achizitionarea de…insule in Delta Dunarii ?

        Comentariu de Marian | august 21, 2018

      • Basescu a spus multe lucruri care nu se poate sa nu te puna pe ganduri…

        Dar stii ce e trist intr-un fel si DEFAVORABIL Romaniei?
        Ca noi depindem intr-o chestiune strategica ca aceasta – constructia de drumuri si cai ferate – de banii veniti de la Bruxelles, de banii altora. Nu ne dau aia bani din nu stiu ce motiv – ca nu le place de ochii nostri, ca suntem prea aproape de Rusia iar daca va fi un razboi oricum o sa fie praf tot pe aici etc, etc – si aici nu se mai face ceva, nici macar 10 km de autostrada. Deci daca aia nu au interesul sa se faca autostrazi aici, in Romania, desi tara asta are nevoie, nu ne dau nici un sfant si, evident nu se construieste nimic. Dar stii ce e tragico-comic? Nu atat ca depindem de toanele unor straini, ci ca depindem de toanele unor straini care – si nu e deloc improbabil – ar putea sa faca jocul rusilor sau al adversarilor nostri. Inclusiv Jean-Claude Juncker. Noi ne-am distrus literalmente firmele noastre de constructii de drumuri, poduri, cai ferate, deci din punctul asta de vedere, ca sa se poata construi ceva, depindem de altii. Si mai depindem si de banii lor, ai altora.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 21, 2018

      • ” De acord, dar aici s-a dus o hiperactiva lupta impotriva coruptiei. E adevarat si in alte parti se fura. Lasand la o parte faptul ca si in alte parti se fura, dar numai Romaniei i s-a pus eticheta de tara corupta, lasand la o parte rautatea criticilor venite din partea Dep. de Stat, totusi in Romania s-au luat masuri impotriva coruptiei, fata de alte state care se fac ca ploua.” Daca te referi la ” regatul ” pastorit pana mai d e curand de madamme Kovesi n-ar strica sa-ti amintesti cate dosare anuntzau ONG-urile c-a tinut aia la sertar ! Iar ANI…chiar mai exista ANI ? Si , poate esti amabil sa precizezi despre masuri contra coruptiei ,l eventual si despre ce dosare este vorba caci , daca anchetele ar fi fost conduse si executate cu profesionalism { asa cum o laudau aia de-au decorat-o si paradecorat-o } si neimplicare politica , azi am fi vorbit la timpul trecut despre Tel Drum iar Liviu Dragnea si-ar executa deja minim un an din cei trei sute la care ar fi fost DEJA condamnat ! Asta , ca sa nu mai amintesc iarasi de ANI caci , ar insemna sa dau cu bolovani in KWJ si , desii nu vreau sa-ti stric saptamana , asta ar fi insemnat ca n-ar mai fi fost in pozitia de-a aburii electoratul cu… modalitatea de-asi fi achizitionat acele … case deci , nici locatar la Cotroceni n-ar mai fi ajuns .

        Comentariu de Marian | august 21, 2018

      • Ziceam ceva de Sebastian Vladescu – sa pun acest link:
        https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/sebastian-vladescu-si-spaga-de-un-milion-de-euro-914983

        Vroiam insa altceva sa pun. Uite astea:
        https://en.wikipedia.org/wiki/Corruption_in_Romania

        https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_corruption_scandals_in_Romania

        Arata-mi si mie o alta tara europeana unde s-au luat asemenea masuri. In Slovacia, un jurnalist care a indraznit sa se lege de politicieni corupti, daca nu ma insel era vorba chiar de premier, a platit cu viata. S-a intamplat recent. Eu nu cred a Slovaciei i s-a pus eticheta de tara corupta, precum Romaniei. N-am auzit sa se ia masuri in Slovacia, in Romania am auzit ca s-au luat masuri. Justitia a ajuns si la Liviu Dragnea – ceva similar in alte parti nu prea am auzit. Ca pe vremea lui Kovesi DNA nu si-ar fi facut profesionist treaba? Se poate discuta, intotdeauna e loc de mai bine. Insa astfel de declaratii la adresa ei au un caracter mult mai mult politic decat tehnic. Si demiterea ei, cu un an – nu? – inainte de expirarea mandatului, a fost un act politic al actualei Coalitii.

        Esentialul este ca in Romania s-au luat masuri impotriva coruptiei. Oamenii astia implicati in afaceri de coruptie nu cred ca dorm bine noaptea. Or, tara noastra, in Europa, e discriminata pe tema asta, iar altele unde nici nu stim cat de sus a ajuns flagelul coruptiei, inclusiv, pe aceasta cale, interesele rusesti, sunt lasate in pace, nimeni nu le zice nimic. Nu prea e fair!!

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 21, 2018

  2. ” Noi ne-am distrus literalmente firmele noastre de constructii de drumuri, poduri, cai ferate, deci din punctul asta de vedere, ca sa se poata construi ceva, depindem de altii. ” NU NOI ci…FISCUL…ANAF-ul si POLITICIENII ASTIA DE TOT KKT-UL CARE AU PRETENTIA CA POPORUL , SA FIE CAT MAI PATRIOT CU PUTINTA…IN SPECIAL IN ” ANUL CENTENAR ” ! 😉 😡

    Comentariu de Marian | august 21, 2018 | Răspunde

    • Si inca ceva apropo de constructia de drumuri. Nu stiu ce fac incompetentii astia de la CNAIR – eu nu doar ca i-as da afara, dar, dupa mine, trebuie sa li se deschida si dosar penal pentru subminarea economiei nationale – dar vin firme de aiurea de prin Europa asta la licitatie, castiga licitatia si mai fac si lucrari proaste. Nu firme romanesti, ci firme straine, din Occident!! Pe urma vezi cum se musamalizeaza totul, indiferent cine e de vina, noi sau ei.

      Hai sa-ti spun unul din motivele de nostalgie dupa comunism ale unora: pe vremea aceea s-a construit – si intr-un timp destul de scurt – reteaua de drumuri nationale care insumeaza aprox.. 16.000 km. si cea de drumuri judetene de vreo (daca nu ma insel) 55.000 km. Intr-o vreme in care erau mult mai putini bani decat acuma. Acuma sunt bani. Sunt bani destui. Cu mult mai multi – incomparabil mai multi – decat acum. Dar nu se face. Si cand se face, se face prost. Numai vorbesc firme de aiurea implicate in afaceri de coruptie. Cum era firma aia austriaca de constructii cai ferate si ministrul Sebastian Vladescu. Auzi, cica a platit o parte din cautiunea de 1 milion de euro in lingouri de aur. El si Valcov, cu lingourile de aur. Primite de la parinti!! 😉 🙂 M-ai inteles, nu? 😉

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 21, 2018 | Răspunde

      • ” Hai sa-ti spun unul din motivele de nostalgie dupa comunism ale unora: pe vremea aceea s-a construit – si intr-un timp destul de scurt – reteua de drumuri nationale care insumeaza aprox.. 16.000 km. si cea de drumuri judetene de vreo (daca nu ma insel) 55.000 km. Intr-o vreme in care erau mult mai putini bani decat acuma.” Esti nebun , vrei sa fac un AVC din cauza dumitale ? Pai ori dumneata { ma cam indoiesc de asta } ori aia „nostalgici ” uita ca , atunci chiar daca n-aveau utilaje suficiente { pe dracu n-aveau !!! } in schimb aveau oamenii pe care-i puteau trimete unde vrea muschiul lor { ” muschiul ” comunist fireste } sa dea aia cu sapa si lopata deci , cum mama dracului sa nu se faca atatia Km. de drumuri ? Iar cand am aruncat si eu „o expresie ” la dumneata pe pian chiar alaturi de notele lui Chopin si care expresie se referea la sotia lui Valcov…te-ai basicat desi nu era cazul caci , doar un naiv iremediabil 😉 n-ar sti ca , NEVASTA STIE INTOTDEAUNA TOTUL DESPRE CEEA CE FACE SOTUL EI ! ” Acuma sunt bani. Sunt bani destui.” Pai tot astea era si cuvintele pe care Olguta Vasilescu { japitza asta fosta PRM-ista si care a injurat zeci de ani PSD-ul pe vremea cand ai tinea tira lui Vadim } le repeta inainte de-a fi numita ministru la Munca si Protectie Sociala . Fireste ca le-a repetat de atatea ori incat.. chiar si dupa ce-a fost botezata ca ministru vreme de cel putin cateva luni a sustinut fix aceleasi lucruri . Acum… a luat si asta obiceiul meu : educatie sexuala cu pensionarii Romaniei !

        Comentariu de Marian | august 21, 2018

      • Marian, eu cred ca lucrurile sunt clare.

        Nu-mi amintesc cand m-am basicat in legatura cu Valcov…

        Probabil ca o sti si Olguta Vasilescu ceva. Dar sa nu amestecam constructia de drumuri si cai ferate cu Munca si Protectia Sociala. Noi trebuia, la ora actuala, sa avem firme romanesti capabile sa execute lucrari mari de infrastructura si le-am fi avut daca nu le-am fi distrus, daca nu mergeam pe ideea Basescului ca, nu-i asa?, sunt atatea firme pe piata libera, ce ne trebuie noua firme romanesti in domeniul asta? Ca gasesti cand vrei cine sa-ti faca! Si vin de aiurea si executa si prost!!

        „[…] in schimb aveau oamenii pe care-i puteau trimete unde vrea muschiul lor { ” muschiul ” comunist fireste } sa dea aia cu sapa si lopata deci , cum mama dracului sa nu se faca atatia Km. de drumuri ?” – nu stiu daca cunosti organizarea acestui domeniu. Eu iti spun ca oameni s-ar mai fi gasit. Apoi erau firme mari care aveau filiale. Insa eu iti spun ca s-a distrus. In alte parti, in tarile dezvoltate, in SUA, poftim, cum crezi ca merge treaba asta, domeniul asta? Insa noi am distrus. Asa cum tot pe ideea Basescului am distrus si reteaua de intretinere a drumurilor nationale, districtele de intretinere. Ca doar ce ne trebuie noua asa ceva, nu?

        Domeniul asta a fost subminat, trebuie sa intelegem asta. De asta s-a si ajuns in starea actuala, ca doar vezi bine ca nu se construieste. Tu stii ca noi am distrus si combinatele noastre care produceau bitum (distrus, nu privatizat), ca sa luam bitum din exterior?
        Utilaje? Evident ca erau utilaje. Cu toate acestea acest domeniu s-a distrus, producand pagube incalculabile tarii, pe termen lung. Acum trebuie sa apelam la altii. Alora, dupa cum vezi, li se rupe-n paispe si fac si lucrari proaste ca stiu ca se va musamaliza toata treaba. Sau nu se face deloc, se pune batista pe tambal si basta!

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 21, 2018

  3. „Despre PDL… cu Cristian Preda” August…2010 !!!! Recomand citirea in integralitate a articolului …. 😉 . Si , daca vrei , iti mai pot da exemple de pareri ale dumitale spuse si pe alte bloguri nu doar pe cel personal . Repet : nu-mi spune ca n-au relevantza si mai ales nu ma intreba care-i relevantza ! 😎 Pai ce dracu sa fac si eu daca tot sunt scarbit de politica si politicienii romani iar asta ma face sa ma plictisesc groaznic : citesc ” istoricele blogurilor ” ?! 😀 😀 😀

    Comentariu de Marian | august 21, 2018 | Răspunde

    • Bun, si care e problema?

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 21, 2018 | Răspunde

    • Si tu ce zici? Care grup avea dreptate? Cei din vechea garda, cu celebra tripleta BVB – Blaga, Videanu, Berceanu, alaturi de premierul, pe atunci, Emil Boc sau aripa reformista – Cristian Preda, Monica Macovei, Sever Voinescu, care ii reprosa lui Boc faptul ca n-a reformat partidul si nici n-a luat masuri economice corecte. Din ce spunea Dl. Preda despre Dl. Boc sugereaza ca PDL ajunsese (daca nu era in realitatea asa de multa vreme, ca doar la origini sunt tot socialisti: PD, se stie, a fost in internationala Socialista) ca PDSR-ul, apoi PSD-ul, pe vremea lui Nastase. Iar comportamentul premierului (Boc) era deci similar cu al premierului de atunci, adica Dl. Nastase.

      Sau reprezentanta „noului val” , Elena Udrea, care s-a ridicat impotriva „disidentilor”, cerand sa se ia masuri impotriva lui Cristian Preda?

      🙂

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 21, 2018 | Răspunde

      • ” Aripa reformista in PDL ” ? Care-i aia Motane caci dupa ce si-au primit darul…i-a mai auzit cineva ” criticand ” ? ” Disidenta ” in PDL iar Elena Udrea…” reprezentanta noului val ” , glumesti nu-i asa ??? Monica Macovei…sau Sever Voinescu…asta-i gluma anului : just for light ! 😀 😀 😀 😀

        Comentariu de Marian | august 21, 2018

      • Nu, nu e deloc gluma. Ai putea sa zici ca e istorie…

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 21, 2018

    • Apropo de Boc si de Sebastian Vladescu, reciteste, te rog:
      https://adevarul.ro/news/politica/boc-certat–alesi-vladescu-1_50ae9ba67c42d5a6639e6366/index.html

      Apropo de Vladescu, se arata ca:

      „Premierul Emil Boc a fost pus la zid ieri de parlamentarii PDL pentru lipsa de comunicare cu partidul de care dau dovadă în luarea deciziilor toţi reprezentanţii Executivului, dar în special ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu.

      Potrivit unor surse participante la întâlnirea pe care Boc a avut-o ieri cu aleşii PDL, Vlădescu a fost „pârât” premierului că nu sprijină iniţiativele democrat-liberalilor şi că nu colaborează nici măcar cu reprezentanţii PDL în comisiile de Buget -Finanţe. Mult mai spăşit după atacurile din ultima vreme, premierul le-a promis parlamentarilor că va încerca să rezolve „problema Vlădescu”.

      recomand citirea integrala si in original a intregului articol, desigur. Deci era vorba dei o „problema Vladescu”, pe atunci insa in spatiul public nu aparuse scandalul cu mita. De fapt era vorba despre coruptie…

      Iar Elena Udrea, observa, era impotriva acestui grup reformist (Cristian Preda, Monica Macovei, Sever Voinescu) si acum e fugita din tara ca sa scape de condamnarea penala…

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 21, 2018 | Răspunde

      • O istorie neagra Motane , o istorie crunt de neagra si , de-adreptul imposibil de inteles de catre orice om cu toate tziglele pe casa !!!

        Comentariu de Marian | august 22, 2018

      • Da-mi voie sa te intreb ce anume nu te incanta…. Spune mai pe larg, te rog.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 22, 2018

      • Ai putea sa spui ca asa se intampla in perioade din acestea de transformari politice, perioade complicate, sa nu uitam ca pe atunci a fost si o criza economica grea… Dreapta trebuia sa gaseasca o solutie sa se reinventeze. E o chestiune foarte interesanta pentru ca a fost o perioada – la Dreapta noastra ma refer – incheiata la sfarsitul anilor ’90 cu CDR, care a suferit un esec in final, dupa care Dreapta a trebuit sa se reinventeze si a aparut Alianta DA. PNTCD a disparut, practic, din marea politica. In schimb a aparut o noua vedeta, ca sa zic asa, PD cu Traian Basescu la timona, Petre Roman apartinea deja anilor ’90. Dupa care s-a incheiat o alta perioada, cea cu Alianta DA dar si cea cu PDL.. Dupa care a inceput perioada actuala cu fuziunea intre PDL si PNL, rezultand un partid mare: PNL, dar ulterior si aparitia USB/USR – dar la USR lucrurile nu-s clare pentru ca nu e asumata nicio ideologie.

        Observa ce manevre, ce convulsii complicate sunt pe partea Dreapta a esicherului politic ronanesc postdecembrist. Si observa cat de simplu stau pe Stanga: un singur mare partid, ai putea sa zici fostul PCR reformat, adica PSD. Americanii, inca pe vremea lui Bush jr., foloseau sintagma de „comunisti reformati” – cu alte cuvinte nu putem vorbi, totusi de comunismul acela vechi, de dinainte de ’89, atata vreme cat prin reinventarea fostului PCR intr-o formula social-democrata acestia au aderat la valorile democratiei liberale, ale economiei de piata libera si ale dreprurilor si libertatilor fundamentale ale omului (desi au existat si triste derapaje care au pus, la vremea lor, mari semne de intrebare). In ce masura le mai respecta azi sau sunt dispusi sa le respecte e o problema. Pentru ca la noi PSD singurul as indrazni sa zic partid de stanga mare si puternic incepe sa capete pregnant in perioada actuala valentele unui conservatorism pe care il intalnim in Europa de Est, Turcia, Federatia Rusa.. Evident, cu deosebirile de rigoare intre Europa de Est si Turcia sau Rusia. Parem a asista la o reinventare in sens conservator a PSD-ului, lucru ce nu prea e in regula. Lasa descoperita partea Stanga a esicherului politic in felul acesta.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 22, 2018

    • Stau si eu si ma intreb, data fiind cultura politica de la noi, apropo de ce spunea Cristian Preda despre Emil Boc: daca va castiga – sa presupunem facand un exercitiu de imaginatie – PNL alegerile sau USR, poftim, o sa ajungem tot acolo incat sa putem spune fara teama de a gresi prea mult ca premierul e tot atat de arogant ca Nastase? Chit ca o fi de la PNL sau de la USR. Poate se repeta aceasta paradigma indiferent de partid…

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 21, 2018 | Răspunde

      • Nu te mai intreba d’a surda caci sti foarte bine ca , asa va fi ” Chit ca o fi de la PNL sau de la USR. Poate se repeta aceasta paradigma indiferent de partid…” !!!

        Comentariu de Marian | august 21, 2018

      • Vom vedea… Apropo de Iohannis, ai vazut ca le-a cerut partidelor de Opozitie sa performeze. Si pe buna dreptate. Problema e cat inteleg respectivele partide…

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 21, 2018

  4. ” Apropo de Iohannis, ai vazut ca le-a cerut partidelor de Opozitie sa performeze.” Huoooo , huooooo , huoooo ! Pai asta-i treaba lui , si daca-mi spui ca-i FIX ASTA , am sa te intreb si eu la randu-mi : SI ROLUL DE MEDIATOR { inclusiv intre Putere si Opozitie } CE FACE CU EL…EDUCATIE SEXUALA ???

    Comentariu de Marian | august 22, 2018 | Răspunde

    • Ce ar fi trebuit sa faca, dupa parerea ta? Cum vezi tu rolul de mediator al Presedintelui?

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 22, 2018 | Răspunde

    • Gandeste-te la Iliescu, cum si-a jucat rolul de mediator la mineriade. Si fa o comparatie cu Iohannis care a cerut clar, apropo de miting, aflarea adevarului si a tuturor vinovatilor.

      Ca le-a zis asa celor din Opozitie? Pai, nu le-a zis bine? Eu cred ca le-a zis foarte bine. Daca vor sa asculte, asta e o alta problema. Rolul de mediator: el a criticat pe buna dreptate interventia fortelor de jandarmi. Dar a criticat si pe cei care au provocat tulburari. Mie mi se pare ca el a dat un mesaj: ca astfel de mitinguri sa se desfasoare pasnic. Atitudinea lui a fost corecta. E foarte greu sa faca mai mult pentru ca actuala Coalitie de guvernamant nu doreste sub nicio forma sa colaboreze cu Presedintia. Presedintele poate sa le spuna si lor si le spune, dar ei nici nu-l asculta, vehiculeaza suspendarea lui.

      Actuala Coalitie de guvernamant, avand o majoritate solida in Parlament are impresia ca poate sa faca orice. Gandeste-te la cum au fost scosi din functie Grindeanu si Tudose – chiar ca pare lovitura de stat! Iohannis i-a scos din functie, Iohannis a daramat doua guverne? In chestiunea cu mutarea Ambasadei, l-au consultat pe Presedinte? Nu cred. Au facut-o de capul lor anuntand mutarea Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Deci ei il ignora sau cauta sa-l ignore pe Presedinte. Cauta sa-l izoleze acolo, la Cotroceni. In legatura cu mutarea Ambasadei, Presedintele a intervenit, a mediat conflictul pe aceasta tema aparut in mod gratuit datorita lui Dragnea.

      Adica ei il ignora, cauta sa nici nu-l vada, ca si cum n-am avea un Presedinte, cu atributii constitutionale, si apoi tot ei se gasesc sa strige in gura mare ca Presedintele nu-si indeplineste rolul de mediator. Hotul striga hotii, cam asa.

      Astept parerea ta.

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 22, 2018 | Răspunde

  5. In primul rand , intre Ion Iliescu si KWJ nu poate fi stabilita vreo paralela si nici macar o comparatie ! Nu-l poti compara pe KWJ nici macar cu { vad ca exista o tendintza din partea unora } , Traian Basescu oricat ai incerca . De ce ? Simplu : astia doi fac parte din GENERATII si STRUCTURI EDUCATIONALE 😉 { si nu numai } DIFERITE de , ” inzestrarea ” acestui , fost profesor de Fizica si fost Primar la Sibiu . In al doilea rand , NU CUMVA KWJ ESTE CEL CE-A DAT GIRUL SAU , ACESTOR GUVERNE ? Conform Constitutiei putea REFUZA cum a si facut-o de fapt , in cazul doamnei Shhaideh insa…traiul ca Presedinte este mult prea dulce pentru a risca niste anticipate de la care stia precis ca…nu se stie . Sti matale ca am mai spus-o : pentru traiul pe care-l duce sasalaul , asi risca si eu sa-mi porcaiasca viata cine vrea si cine nu vrea vreme de cinci ani , bashca inca pe-atat dupa aia ! Si-n plus , de ce uiti ca , pe perioada cat dureaza mandatul sau , nici o instantza de judecata , nici macar un singur procuror nu si-ar permite sa rascoleasca acel KKT numit DOSARUL CASELOR SI AL….ADOPTIILOR ! Fireste ca , nici dupa n-ar indraznii nimeni s-o faca caci , Costa Rica e….acolea la doi pasi ! Nici Ion Iliescu si nici Traian Basescu n-aveau in spate vreun dosar { afara de cel de … ” fost ” } de-o asemenea factura , nu uita . Atunci cand DADDY , ” aiurea si obraznic / vrand s a arate ca / reprezinta si el ceva / in asta tara / ” { asta-i din Arghezi 😎 } a pus-o pe tuta de Dancila si impreuna , amandoi au anuntzat ca ,schimba locatia ambasadei Romaniei din Israel : FARA CA ALTIII CU ” D-ALEA ” MAI BABANE S-O FI FACUT IN PREALABIL , actualul Presedinte al Romaniei , KWJ , n-a iesit la rampa sa le arate astora doi TEXTUL CONSTITUTIEI care-l indreptatea pe el sa faca in politica externa ORICE AR FI BENEFIC ROMANIEI . Iar locatia unei ambasade cred c-ar fi fost ultimul lucru , de care avea si atunci si azi Romania nevoie . Pana si Traian Basescu le-a dat cu huoo PDL si PSD atunci cand incepusera astia sa se porcaiasca prin Parlament si pe la TV , pana si asta le-a zis : OPRITIVA SI DIALOGATI ! Sasalaul …ai pune pe slugile astea din PNL sa se lupte in calitatea lor de ” opozanti ” cu oricine si-n special cu PSD …doar pentru a culege el la final ” roadele ” . Stiu ca , Presedintele Romaniei are dreptul sa vina in Parlament chiar si neinvitat si asta n-ar fi considerata { decat de catre unii mai ai dracului decat mine } drept o ingerintza in treburile legislativului . L-ai vazut vreodata luand cuvantul in Parlament si dandu-le alora cu… HUOOOO ??? De ce oare ? Nu cumva deoarece , ocupa un loc , o pozitie sociala unde…NICI EL NU SE ASTEPTA VREODATA CA VA AJUNGE ? ” Hotul striga hotii, cam asa.” HOTI SUNT CU TOTII MOTANE SAU , CHIAR VREI SA MA FACI S A CRED CA ESTI UN NAIV ? Astia-s oamnei la care nici macar eu n-asi fi in stare sa avansez o cifra , un numar de ani de temnitza grea la care , ar trebuii astia condamnati !

    Comentariu de Marian | august 23, 2018 | Răspunde

    • Din pacate, alegerile au fost castigate de PSD-ALDE cu o majoritate zdrobitoare. Asa ca nu prea e posibil a se declansa alegeri anticipate. Conform Constitutiei, desigur.

      Iohannis nu a avut de ales. PSD-ALDE are o majoritate absolut confortabila in Parlament. Candidatul de premier trebuie sa se bucure de o majoritate parlamentara care sa-l sustina. Asta de este SINGURUL criteriu constitutional. Sau arata-mi tu alte criterii cf. art 103 – 104 din Constitutie. Or, in acest caz Presedintele nu are ce sa faca, nu are de ales. Cf. art.103 Presedintele poate doar consulta partidul cu majoritate absoluta sau, daca nu avem un astfel de caz, partidele reprezentate in Parlament. Deci rolul Presedintelui in toata povestea asta este, cf. Constitutiei, exclusiv consultativ. Viorica Dancila se bucura, ca si candidat la functia de premier, de sustinerea majoritara, in Parlament, a PSD-ALDE. Constitutia nu spune ca Presedintele poate impune un premier. Rolul lui e unul consulrativ. Iar in aceste conditii nu avea de ales, daca Coalitia de guvernamant a dorit impunerea unui astfel de premier.

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 24, 2018 | Răspunde

    • Nu cred ca pe perioada mandatului sau nici un procuror nu s-ar uita la afacerile controversate legate de Presedinte. Constituia este destul de clara la art. 84, al. 2. Dar pe tema asta, PSD-ALDE duce de mai multa vreme o campanie de discreditare a Presedintelui, nimic mai mult.

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 24, 2018 | Răspunde

    • Eu n-as zice ca o caracteristica a prezidentiatului lui Traian Basescu a fost invitarea la dialog a Puterii si Opozitiei. Dimpotriva!

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 24, 2018 | Răspunde

    • Vor sa-l scoata pe Iohannisnca e mai rau decat Traian Basescu, vor sa arate ca si el e corupt, cel putin ca Dragnea si altii ca acesta, ca, defapt, Iohannis a pus-o sefa la Palatul Victoria pe Dancila, nu Dragnea si ai lui. Pe scurt, tot comentariul tau reprezinta propaganda PSD-ALDE, pe care incep din ce in ce mai putini s-o creada pentru ca incepe sa se observe ca e putreda chiar si pentru unul cu mai putin bun simt.

      Apropo de ce spui la final, uite ca avem Coalitia #Fara Penali. Societatea reactioneaza. Mai putin PSD-ALDE.

      Dar revenind, e clar ca acum PSD-ALDE a inceput o astfel de propaganda antiIohannis ca sa testeze terenul, sa vada daca merge s-o puna de-o suspendare. Ca doar Dragnea a avansat ideea suspendarii Presedintelui.

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 24, 2018 | Răspunde

    • Nu e chiar asa cum spui… Ii poti compara, pentru ca au avut aceeasi functie – cea de Presedinte al Romaniei – si au trebuit sa respecte aceeasi Constituie, chiar daca ea s-a modificat si completat in vederea aderarii Romaniei la UE si NATO. Totusi, nu discutam de o Constitutie diferita, ci de aceeasi Constitutie postdecembrista, care reflecta schimbarile mari realizate de Revolutia din Decembrie ’89.

      Dar, mai general, se pot face tot felul de comparatii, inclusiv cu perioada comunista. O comparatie nu presupune ca intre lucrurile de comparat sa fie parti sau caracteristici comune. Poti sa faci, de exemplu, o comparatie prin antiteza.
      Dar mi se pare aiurea sa spui ca nu poti sa-i compari pe Iohannis cu Iliescu deoarece „fac parte din GENERATII si STRUCTURI EDUCATIONALE 😉 { si nu numai } DIFERITE de , ” inzestrarea ” acestui , fost profesor de Fizica si fost Primar la Sibiu,”, uitand, desigur, ca au fost amandoi Presedinti postdecembristi ai Romaniei si au trebuit sa respecte aceeasi Constitutie. Iar Iohannis este in functia aceasta azi, nu si-a incheiat mandatul, trebuie sa respecte aceeasi Constitutie ca si Iliescu. Nici in ceea ce priveste trecutul recent, cel postdecembrist, nici in ceea ce priveste prezemtul nu avem alte realitati constitutionale in trecutul recent fata de prezent.

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 24, 2018 | Răspunde

    • Uite un exemplu in care mie mi se pare ca se bat campii:

      http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-vineri-24-august-2018/

      Pentru ca se pune o problema evidenta: erau atatia jandarmi acolo, a venit pe urma Politia, dar nu vedem ca au prins macar pe cineva din aceia care i-ar fi provocat pe jandarmi si astfel au declansat violentele, fortandu-i pe jandarmi sa intervina.

      Or, asta ar fi trebuit sa fie ttreaba ministerului de Interne.

      Or, jandarmii n-au facut altceva decat sa intervina de-a valma, sa gazeze de-a valma (chiar cu gaze interzise, din cate am inteles), sa foloseasca tunurile cu apa de-a valma.

      Citeste, te rog, editorialul maestrului Cristoiu apoi intreaba-te ce legatura are Presedintele cu asa ceva, mai ales ca el a cerut identificarea tuturor vinovatilor. Ministerul de Interne – ma refer la Politie, Jandarmerie – trebuia sa-i prinda pe cei ce au provocat violentele la adresa jandarmilor, nu Presedintele si nici Procurorul General. Dar n-au fost in stare sa faca asta.

      La fel, daca e sa facem o comparatie cu 13 iunie 1990: si atunci tot ministerul de Interne ar fi trebuit sa identifice cine a pornit violentele pana sa vina minierii. Atunci, daca mai tii bine minte, ei s-au retras din fata manifestantilor agresivi. Acum au actionat de-a valma si n-au reusit sa prinda pe cineva. Asa cum nu s-a reusit prinderea nacar a unui terorist la Revolutie. Iliescu a deschis granitele probabil si pentru ca sa-i lase pe astia sa se scurga afara din tara. Dar acum e clar ca Iohannis n-avea cum sa-i prinda pe cei care ar fi provocat violentele la adresa jandarmilor, ci min. de Interne. Exista, desigur si filmari facute in Piata Victoriei, ai putea sa- i identifici si asa. Dar, repet: ce treaba au, legat de lucrurile astea, Iohannis si Augustin Lazar? Cand Jandarmeria si Politia ar fi trebuit sa-si faca la modul profesionist treaba si nu si-au facut-o!!

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 24, 2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: