Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Garantie

Am citit in Romania Libera despre decizia Curtii Constitutionale in cazul Dosarului „Kovesi”. Curtea a anuntat ca: „președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”. Cristian Preda si-a scris si el parerea pe FaceBook:

„Președintele nu poate să ignore decizia CCR.
O va revoca pe Kovesi.
Ce e important e gestul următor.
Are, cred, trei variante:
1. Numește pe altcineva în acord cu PSD-ALDE.
2. O numește tot pe Kovesi interimar, până la expirarea mandatului pe care-l avea șefa DNA.
3. Amână o decizie de numire a altcuiva și asumă suspendarea sa de către majoritatea PSD-ALDE.
Fiecare variantă are mari dezavantaje, dar trebuie recunoscut că Iohannis e într-o poziție slabă, din pricina strategiei sale de președinte-spectator.”

Sigur, niciun om nu e de neinlocuit. Stricto sensu, vorbim despre schimbarea din functie a unei persoane cu o alta persoana. DNA nu e proprietatea D-nei. Kovesi sau a D-lui. Iohannis. Putem intelege si aspectul politic al afacerii: s-a schimbat regimul, se schimba si sefa DNA. Mai ales in contextul in care CCR este dominata de PSD. Din punctul asta de vedere era de asteptat. Totusi, Tudorel Toader ne-a comunicat despre abuzurile facute de catre DNA sub sefia D-nei. Kovesi. Am luat nota la modul cat se poate de serios de ceea ce ne-a relatat Dl. Toader pentru ca schimbarea sefei DNA se bazeaza de fapt pe Raportul prezentat de domnia sa, pe criticile si reprosurile pe care i le-a adus.

Si atunci se pune o intrebare cat se poate de simpla. Dar legitima, zic eu.

Cine ne garanteaza si cum e garantat faptul ca daca va fi numita o alta persoana la sefia DNA nu vom avea din nou parte de abuzuri?

Pentru ca doar schimbarea persoanelor care conduc o institutie nu inseamna neaparat o garantie ca se vor schimba si naravurile acelei institutii. Ce garantii avem? Spre exemplu ce garantii avem ca acea institutie va functiona mai bine, mai eficient?

Schimbarea unor persoane in cadrul unei organizatii poate avea un anumit efect. Pozitiv sau negativ. Insa nu rezulta cu necesitate ca schimbarea unor persoane din functiile pe care acestea le detin atrage dupa sine doar efecte benefice.

Raportul lui Tudorel Toader s-a axat exclusiv pe persoana D-nei. Kovesi. Nu ne-a furnizat alte informatii legate si de alte aspecte ce privesc DNA sau propuneri puse in dezbatere publica despre imbunatatirea functionarii acestei institutii. Ci acest Raport este in deplin acord cu actuala decizie luata de CCR. Concordanta este usor de sesizat. Cu toate acestea, nu ofera garantii ca DNA nu va mai face abuzuri, ca isi va exercita atributiile cu mai mult profesionalism etc.

Variantele 2 si 3 ale D-lui. Preda sunt, cred, usor de inteles. Insa in privinta variantei 1 – „Numește pe altcineva în acord cu PSD-ALDE.” – mi se pare ca mult mai obiectiv ar fi fost sa spuna: „Numeste pe altcineva”. Art. 134 din Constitutie spune la al. 1:

„Consiliul Superior al Magistaturii propune Presedintelui Romaniei numirea in functie a judecatorilor si a procurorilor, cu exceptia celor stagiari, in conditiile legii”

Totusi, despre numirile in functie ale procurorilor sefi, ale procurorului general, sefii DNA, DIICOT v. aici, aici si aici.  Nu rezulta nicio garantie ca nu se vor mai intampla abuzuri sau ca, in general vorbind, lucrurile se imbunatatesc. Ideea centrala o constituie rolul Presedintelui in numirea procurorilor sefi, ai sefilor DNA si DIICOT, de cate ori are dreptul sa refuze o propunere, daca refuzul e motivat si lucruri de genul asta. Totusi, de unde ar rezulta ca macar se vor imputina abuzurile. Greu de spus…

De asemenea, din textul constitutional al art.134, al. 1 nu rezulta ca nu ar fi vorba de numirile in functii de conducere, cum a considerat CCR. Logic vorbind, asa cum e formulat,  sfera  notiunii de „functie” este mai larga, incluzand-o pe cea de „functie de conducere”. Spre exemplu, ca sa inteleaga cititorii, daca spun „pisica” sfera acestui cuvant include si „pisicile birmaneze”. E nelogic sa zici ca acest cuvant ” pisica”, luat atat de general, exclude „pisicile birmaneze”, ca si cum acestea n-ar fi pisici. Si fara indoiala daca CSM propune, Presedintele nu e obligat sa accepte propunerea CSM. Si nici nu spune ca Presedintele numeste in functie procurorii si judecatorii la propunerea CSM. Ci spune ca CSM face doar o propunere. De care Presedintele poate sau nu sa tina cont.

Insa motivul principal al deciziei CCR a fost reprezentat de cele scrise in deja celebrul Raport al lui Tudorel Toader. Totusi mi se pare ca nu avem nicio certitudine si nicio garantie ca lucrurile nu s-ar putea repeta sub o forma sau alta. Iar din acest punct de vedere ingrijorarile Opozitiei sunt justificate. In realitate nu avem un mecanism legal care sa limiteze drastic posibilitatea de a face abuzuri. Si, evident, ne intereseaza nu doar cine face abuzuri ci si faptul ca se pot face in continuare, inclusiv prin amestecul politicului sau chiar a unor interese externe. Iar daca cineva ar argumenta cu rolul constitutional al CSM – art.134, al. 2, nu se poate sa nu te intrebi unde a fost CSM pana acum, daca s-au inregistrat asemenea abuzuri si deficiente incat sa reclame destituirea sefei DNA.

PSD a cautat sa rezolve o problema, dar mi se pare ca nu a reusit. Pentru ca nu a identificat, de fapt, solutii. Ci doar un simulacru de solutii.

Presedintele nu cred ca va provoca o criza constitutionala, incalcand decizia CCR. Sigur, CSM va veni cu o propunere pe care Iohannis, daca o va respinge, nu va putea s-o respinga decat o singura data. Si aici intervine un aspect interesant. Pentru ca daca CSM are exclusiv competenta numirilor in functii de conducere, tot aceasta institutie va trebui sa verifice activitatea judecatorilor si procurorior pentru ca „indeplineste rol de instanta de judecata, prin sectiile sale” (art. 134, al. 2 din Constitutie). Lucru ce nu e tocmai cuser, datorita unui evident conflict de interese, pe care CCR in intelelepciunea ei l-a trecut cu vederea. De asemenea 14 din cei 19 membri ai CSM sunt validati de Senat, or in Senat e vorba de o majoritate care ii valideaza, o majoritate, evident, politica. De aceea nici numirile in functii de conducere pe care le va face CSM nu sunt chiar independente de politic. De aceea chestiunea e mai complicata, iar simpla indepartare a D-nei. Kovesi nu rezolva problema. Nu ofera nicio garantie ca DNA va functiona mai bine, ca va functiona in folosul cetatenilor, ca nu vor mai fi abuzuri sau ca vom avea procurori mai competenti.

Consecinta va fi ca lucrurile se vor complica si chiar inrautati si mai mult daca activitatea DNA va avea de suferit si DNA nu isi va mai putea exercita cum trebuie atributiile si nu-si va indeplini cum trebuie sarcinile sale.

Am vazut si o noua postare a D-lui. Prof. Preda:

„După decizia de ieri a CCR, deputatul Ghinea și ziaristul CTP îi propun lui Iohannis greva prezidențială, după modelul grevei regale din 1946.
Atunci, criza a fost declanșată de refuzul premierului Petru Groza de a demisiona.
Viorica Dăncilă a refuzat să demisioneze înainte de decizia CCR.
Așa că Ghinea și CTP s-au trezit cam târziu…”

De acord cu raspunsurile date de Dl. Preda celor ce au comentat postarea dumnealui:

Constantin Apavaloaie Faptul că Dorneanu flirtează cu Moscova nu e suficient pentru a justifica încălcarea unei decizii a CCR.

Eu nu cred că Iohannis trebuie să facă grevă. Dinpotrivă, ar fi bine să-și ia în serios atribuțiile.

Insa PSD ar trebui sa stie ca transformarea Presedintelui intr-un element pur decorativ nu inseamna neaparat un lucru bun, cu atat mai mult cu cat Dl. Iohannis a dorit de la inceput sa fie „altfel decat Basescu”. Iar un alt lucru ce mi se pare a fi in neregula este relativizarea deciziilor CCR datorita unei evidente politizari a acesteia. Va veni si PNL la Putere si atunci, daca vom avea o alta Curte, vom vedea  decizii care nu numai ca nu seamana cu cele actuale sau ca le contrazic, dar ca sunt diferite la o suta optzeci de grade!! Daca nu dorim abuzuri in Justitie sau facute de catre Justitie ca te intrebi ce Justitie o mai fi si aia, este necesar si suficient ca Justitia sa fie independenta si sa lucreze acolo oameni integri care sa nu se preteze la lucruri ce nu fac cinste cuiva. Daca actuala Curte relativizeaza si principiul separarii puterilor in stat nu cred ca va fi bine.

Daca PSD considera ca a nu avea abuzuri in Justitie inseamna sa le fie lor bine si altora nu, cad in aceeasi capcana in care a cazut si PDL sau unii din PDL.

De am ajuns sa ni se duca buhul in lume ca avem o clasa politica de asa natura incat se baga unii pe altii la puscarie. Ca nebunii!!

mai 31, 2018 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 comentarii »

 1. Ieri , am fost pe la carciuma din coltul strazii sa mai imping la lemne cu…betzivanii ce-si fac veacul pe la nea Nicu prin fatza pravaliei . Unul dintre ei { mai citit , mai informat fireste decat ailalti } , m-a intrebat in vreme ce , taman ma pregateam sa-i fac o mutare care sa-l lase pagubas de regina :”- Bai frate , da’ in 2012 …parca atunci , CCR a dat un verdict NEGATIV care , in pofida prezentei masive la votul care-l punea in out pe Traian Basescu stabilea faptul ca , votul masiv impotriva Presedintelui n-are valoare deoarece nu s-au prezentat TOTI votantii la vot . Adica , atunci a mers figura iar azi…aceasi Curte Constitutionala a Romaniei da un verdict si ONG-urile plus opozitia plus lu’ peste , bashca observatorii politici si formatorii de opinii sar de cur ? Atunci pentru ce n-au facut-o ? Atunci cand Guvernul Boc { d e fapt Guvernul Basescu c-o sti foarte bine } a taiat la toptan salarii si pensii plus ajutoare sociale si ajutoare d e maternitate , atunci nici opozitia , nici ONG-urile si nici observatorii politici sau ambasadele si presa straina ca sa nu mai amintesc de CTP , Bogdan Chiriac sau…Silviu Manastire ca formatori de opinie si nici macar domnul profesor Cristian Preda n-au mai sarit ca arsi la popou . Acum , cand in sfarsit se-ncearca o normalizare a unei situatii pun cu totii botu ‘ la nenorocitu’ ala de Orban Ludovic { bai Motane , ala-i intreg la mintea din cap sau…} si ” fac scut in fatza Codrutei ” ??? Da’ cine mortii ma-si-i asta frate Semiramida ?? Adica , s-au devoalat atatea nefacute facute sub egida aleia de catre subordonatii ei iar ea stiind asta s-a facut ca ploua iar astia care-au sarit de KUR acum , n-au zis nici o vorba atunci , dar o tin langa ca-i lovitura la adresa Justitiei , a statului de drept ? Cum este posibil asa ceva ? Oare chiar asa LCK este singura de neinlocuit pe acest pamant ? Eu stiam ca , doar in cimitire s e gasesc oameni d e neinlocuit dar , este probabil ca astia ce fac gat acum , sa fi aflat altceva .” Omule , am ratat mutarea si pe deasupra , ala m-a si dat mat dupa maxim trei mutari . Banuiesc ca s-a gasit careva care sa-l sfatuiasca sa -mi puna o astfel d e intrebare stiind precis ca-mi voi iesii din sarite si astfel voi pierde partida iar daca asta l-a ascultat , chiar i-a tinut strategia . Desi fireste ceea ce-ti relatez este doar din memorie , in mare , este fix ce-a zis ala betzivanul ala de-si pierde timpul pe la crasma lu’ Nicu da-l gasesti si pe la Morarita ca oricum locuieste in „colonie” deci , aproape . Am observat si alta chestie in afara faptului ca , niste neica nimeni in drum , niste nenorociti , au inceput sa gandeasca si sa-si spuna si parerile , concluziile la care ajung in vreme ce-si pun mintea la contributie : la acel ” miting ” de protest…parca era infinit mai putina lume decat a fost in cea mai proasta zi , incepand chiar din seara in care PSD-ALDE au incercat { NOAPTEA CA HOTII } sa treaca o lege -sub ministeriatul lui Florin Iordache , azi mare scula de om in acelasi Guvern PSD-ALDE cand normal era sa se fi dus deja…macar la manastire daca nu altundeva – iar acest simplu fapt a revoltat si pe destept si pe post !Oare ” opozantii ” , oare #rezist , s-o mai fi desteptat intre timp si au realizat si ei ridicolul demersului lor ?

  Comentariu de Marian | iunie 1, 2018 | Răspunde

  • Inca ma gandesc. N-am ajuns inca la vreo concluzie definitiva. Dar mi se pare ca Presedintele trebuie sa iasa la lupta si sa nu puna in practica decizia CCR, chiar daca risca sa fie suspendat. Nu atat pentru o anumita persoana, ptr. D-na. Kovesi. Ci, de exemplu, pentru ca este inadmisibil ca intr-o Comusie juridica din Parlament sa se cloceasca un viol la adresa Constituiei, iar CCR sa-l puna in practica. Pentru ca lui PSD-ALDE nu-i convine ce spune Constituia si atunci o suceste pana-i convine, vrand sa-l transforme pe Presedinte intr-un simplu mobilier de interior pentru simplul motiv ca nu e de la PSD-ALDE, in special de la PSD, si nu l-au aniversat pe un stadion plin ochi, inconjurat de steaguri rosii iar oamenii, inclusiv copiii, sa-si exprime profunda recunostinta.

   Presedintele NU trebuie sa accepte o asemenea situatie si nici un astfel de mod de a incalca Constituia de catre actuala majoritate parlamemtara.

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 1, 2018 | Răspunde

   • Pai bine fratzicule dar…oare Constitutia n-a fost „clocita ” de catre niste juristi remarcabili ce erau majoritatea membrii PSD sau PDSR cum ma-sa se chemau pe-atunci ? Antonie Iorgovan , chiar crezi ca era ” singurul membru independent ” al CCR sau macar ca , era „…independent” ??? Fi serios fratzicule ca ala ,in calitatea-i de MILITAR , in calitatea -i de fost jurist militar , in calitatea-i de fost absolvent al unui institut de studii militare superioare n-a absolvit si-a fost…independent si-n special nu si-ar fi putut sustine teza de doctorat in Austria { si cand ??? } fara sa fi fost MEMBRU AL PARTIDULUI COMUNIST ROMAN { si nu unul oarecare } deci…ca-i placea sau nu , isi tragea seva din aceleasi radacini ca si Ion Iliescu si…fireste PSD-ul . M-am informat frate ca-i buna cateodata si coana Wiki…pedia , da’ ce credeai 😉 !? Da , sunt de acord cu dumneata : ” Presedintele trebuie sa iasa la lupta si sa nu puna in practica decizia CCR, chiar daca risca sa fie suspendat. Nu atat pentru o anumita persoana, ptr. D-na. Kovesi. ” Insa , asta-i valabila pentru dumneata , este valabila pentru mine …eventual pentru nemernicul ala betziv de Ionascu ce mi-a scos peri albi din capul de pe umeri mai zilele trecute , la Nicu la pravalie in vreme ce ” mutam lemne ” . Asta-i valabila pentru un om de bun simtz , asta-i valabila pentru un om care are constiinta faptului ca , odata ajuns acolo unde nici ma-sa nu visa vreodata ca va ajunge fie-su , isi va lua rolul in serios din secunda doi , va uita cine-i el sau ce-a fost si facut vreodata si va avea constiinta a ceea ce reprezinta si care-i treaba lui acolo unde este . Asta-i valabila pentru un om caruia ai pasa nu pentru KWJ ! Ai putea fireste sa dai replica ca , daca tot se zice ca nu-i pasa…poate foarte simplu sa ” riste suspendarea ” caci oricum n-are nimic de pierdut insa neamtul , prost sau nu , nesimtit sau nu , lipsit d e orice fel de cultura , chiar si de cultura politica stie precis ca-n secunda doi isi poate pregatii si „retragerea ” cel putin de maniera bravului sa inaintas , ce-a fost Cancelar al Goss Deutschald intr-o anume perioada de vreme . ” este inadmisibil ca intr-o Comusie juridica din Parlament sa se cloceasca un viol la adresa Constituiei, iar CCR sa-l puna in practica. ” Pai nu Parlamentul , inclusiv prin Comisiile Juridice ale sale , comisii in fatza carora orice cetazean este obligat , cel putin d e bun simt daca nu si de altceva sa se prezinte – comisii carora doamna LCK le-a dat intotdeauna cu tifla – deci : oare nu PARLAMENTUL si COMISIILE sale Juridice fac legile in tara asta iar acele comisii juridice nu-s cele care „fac reglajele fine ” la aceste legi ??? CCR n-are decat rolul de consultant al al constitutionalitatii , al legalitatii acestor legi in rest , Dumnezeu cu mila . Nu-i convine cuiva ceva , pentru ce nu-l abordeaza pe …Avocatul Poporului , ca tot nu si-a prea dovedit eficientza in acesti aproape treizeci de ani de la reinfiintarea institutiei ca atare !

    Comentariu de Marian | iunie 2, 2018

   • „secunda doi isi poate pregatii si „retragerea ” cel putin de maniera bravului sa inaintas , ce-a fost Cancelar al Goss Deutschald intr-o anume perioada de vreme” – numai prostioare, mai, Marian, zau asa… 🙂

    Vom vedea ce va face Iohannis. Sigur, el are la dispozitie informatii si analize mult mai ample decat le avem noi… Ramane de vazut… Insa.mie mi se pare ca n-ar fi in regula daca nu ar avea o reactie de protest… Pentru ca daca CCR incepe sa interpreteze Constitutia de o maniera ce nu are legatura cu Constitutia, atunci Presedintele, care, cf. Constituiei, vegheaza la respectarea acesteia trebuie sa reactioneze in virtutea prerogativelor sale constitutionale! Nu cred ca are de ales.

    Trebuie sa vedem o reactie care condamna un lucru in neregula, nu sa-l incurajeze. Mai ales ca foarte multi oameni, marea majoritate, au asteptari mari de la Presedinte. Nu de la Tudorel Toader et comp.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 2, 2018

  • Toata decizia asta a CCR prea suna a ordin dat Pres., prea are iz de masinatiune in interesul Coalitiei majoritare.

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 1, 2018 | Răspunde

  • In monentul in care CCR incepe sa interpreteze Constitutia dupa cum le convine celor de la PSD-ALDE, la indicatiile pretioase ale unor juristi „eminenti”, cu ghilimelele de rigoare, desigur, precum Florin Iordache, care are studii stralucite la Balti, Serban Nicoale, nume ” ilustru” al stiintelor juridice romanesti, Tudorel Toader, de-o teapa cu dansii, lucrurile capata, pentru tara, o turnura periculoasa, iar Iohannis trebuie sa se opuna unei evolutii ce poate afecta serios Romania, interesele noastre nationale.

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 1, 2018 | Răspunde

   • Vezi , pana si dumneata cazi in aceeasi capcana atat de priculoasa a etichetarii !!! Chiar crezi pe bune ca Serban Nicolae a fost…sofer si ca si-a facut studiile la FF ? Chiar crezi pe bune ca Tudorel Toader { nu-l pot suferi pe acest erou reinviat al lui Ion Marin Sadoveanu } sau ca , Augustin Zegrean bunaoara a fost doar un jurist oarecare la CAP ” Drumul lui Lenin ” ??? Vad ca , deocamdata cel putin , ambasadele si lobbystii din PE se cam abtin de la prea multe comentarii si aratat acuzator cu degetul { mai repede o fac europarlamentarii romani cum ar fi bunaoara dl. Cristian Preda } , oate unde in Italia au venit socialistii la guvernare iar in Spania , dupa cum bine sti , au revenit alti socialisti cu mult mai aplecati spre stanga decat era insusi Felipe Gozales . Oare ar putea sa revina pe tapet acel ITALIAEXISIT despre care se tot vorbea pana prin 2016 ? Nu m-ar ingrijora prea tare caci macaronarii au obiceiul de-asi schimba guvernele mai des decat isi schimba shosetele insa , nu ma pot opri sa nu observ { a cata oara oare ??? } , faptul ca UE , actioneaza intr-o dubla masura . Respect Motane si-ti doresc un week-end cat mai placut !

    Comentariu de Marian | iunie 2, 2018

   • Multumesc! Un weekend placut si tie! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 2, 2018

   • Stii cum e cu Tudorel Toader? El dovedeste ca e mai degraba pesedist decat om de stiinta. E si moldovean. Nu degeaba Moldova e un fief al PSD. Moldova, care era vatra duhovniceasca a Romaniei, a transformat-o comunismul intr-o vatra a PSD. Cei mai mari comunisti sunt acolo. Influenta PSD acolo e foarte puternica. Nu numai acolo, e adevarat. Dar acolo e parca mai puternica decat in alte parti. Or, Tudorel Toader se inscrie perfect in politica pesedista si in interesele acesteia. Inca de la bun inceput n-ar fi trebuit sa ne facem iluzii, din pacate…

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 2, 2018

   • Asta ca sa vezi ce face omul de stiinta Tudorel Toader: se compromite grav, din pacate… Din cauza unora ca Liviu Dragnea, Florin Iordache , Serban Nicolae s.a.

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 2, 2018


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: