Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Fundatia Soros?!

Foarte interesant editorialul D-lui. Nastase:

România între Europa și America

care iata ce arata:

„Identitatea unei țări este multiplă. Adeseori afirmăm: România este o țară euroatlantică. Este adevărat.  Din punct de vedere geografic, este sigur europeană. Din punt de vedere al strategiilor și parteneriatelor, dimensiunea atlantică este, și ea, evidentă, mai ales privită din punctul de vedere al alianțelor actuale. Problema este însă că binomul euro/ atlantic se fragilizează.

În plus, România este și o țară balcanică, o țară a Europei de Est, o țară latină, o țară dunăreană, o țară riverană Mării Negre, etc., având propriile sale interese. Și celelalte țări au, firesc, identități multiple și, ca atare, interese distincte.

Revenind la relația Europa/America, interesele americane și cele vest-europene erau, într-o vreme, concordante.  Cordonul sanitar împotriva Uniunii Sovietice, Planul Marshall, umbrela nucleară, etc. După încheierea Războiului Rece, lucrurile s-au complicat. Au apărut diferențieri de poziții și în legătură cu Orientul Mijlociu sau în legătură cu Rusia sau cu vânzarea de echipamente militare. Mai nou, există și tensiuni comerciale/vamale, pornind de la noua abordare economică a președintelui Trump.

România are interese evidente și în relația cu America (în principal de securitte) dar și în  relația cu Europa (în primul rând politice și economice). Partea proastă pentru noi este că europenii (în special francezii sau germanii) nu mai sunt atât de fericiți că țări membre ale UE, cum este și România, să dea un fel de ajutor de stat de 2% din PIB pentru a sprijini industria de apărare din SUA, în timp ce primesc fonduri europene consistente de la Bruxelles. Refuzul acceptării noastre în Spațiul Schengen are și astfel de explicații. Pozițiile europene/americane devin divergente și în legătură cu abordarea față de tratatul nuclear cu Iranul sau față de mutarea ambasadelor la Ierusalim și recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Politica externă a României ar trebui să navigheze deci între Scila si Caribda, promovând interesele naționale în contextul  relației tot mai oscilante americano-europene. Au mai existat astfel de situații. Spre exemplu în 1999, când americanii au bombardat Belgradul sau în 2003 – am în vedere al doilea război din Irak. Vă amintiți reacția președintelui Chirac, atunci când România a decis să se alăture inițiativei americane. Franța nu voia intervenția militară pentru că avea contracte de câteva miliarde de dolari pentru reactoarele nucleare irakiene. Americanii erau interesați de a dobândi acces la câmpurile petrolifere din Irak, plus diverse interese strategice în zonă. România avea nevoie însă de sprijinul american pentru intrarea în NATO (sprijin pe care nu-l obținuse în 1997), intrarea în Alianța Atlantică fiind esențială pentru a nu mai fi un fel de „no man’s land” între Occident și Rusia și pentru a oferi o piață predictibilă și sigură investițiilor străine.

În acele momente, clasa politică românească a oferit, însă, la nivelul deciziei, abordări unitare, consensuale. Este adevărat, englezii spun: „în politica externă, nu există prietenii eterne ci doar interese eterne”. Știm oare, în România, care sunt interesele noastre pentru a face opțiuni, în fiecare moment, în funcție de ele sau ne orientăm, în continuare, după „licurici”?

Pe de altă parte, cine reprezintă, în politica mondială, Scila și cine Caribda? Ulise a înfruntat, se pare, Scila. Pentru noi este important să evităm, în același timp și cu inteligență, riscurile  determinate atât de susceptibilitățile Uniunii Europene, cât și pe cele ale Americii, promovându-ne propriile interese și vorbind, în interior dar și în exterior, aceeași limbă. Problema este că unii recomandă limba germană, alții limba engleză, cu accent american. Eu cred că limba română ar fi cea mai potrivită pentru politica noastră externă…

P.S.:  Desenul a fost realizat de Honore Daumier.”

Intetresant este ca si eu m-am gandit zilele acestea la politica externa. Am transcris editorialul pentru ca vreau sa fac un comentariu ceva mai larg prin care as dori sa expun ce ma nedumireste si, pe de alta parte, sa identific principalele noastre esecuri de politica externa din ultima vreme, de dupa integrarea in UE. Pentru ca eu cred ca, pentru a avea o abordare corecta, rationala, trebuie sa identificam aceste esecuri in primul rand, ca sa stim, cel putin, unde suntem.

Nedumerirea mea este legata de Fundatia Soros. Am vazut la Antena 3 (nu integral toata dezbaterea) ca Judicial Watch a interpelat Departamentul de Stat in legatura cu activitatile Fundatiei Soros in Romania. Si mai ales daca aceasta Fundatie a primit fonduri de la Guvernul SUA, adica din banii contribuabililor americani, pentru a desfasura anumite activitati in unele tari. Din punctul meu de vedere e foarte bine! Dar stau, totusi, si ma intreb ce activitate are aceasta Fundatie Soros in Romania. In trecut mai dadeau burse… Dar acum? Privind la ce se discuta la Antena 3 ma intrebam daca nu cumva unica specializare a acesteia o reprezinta mitingurile antiguvernamentale, antiPSD. Deci daca atat face Fundatia Soros in Romania, m-am lamurit. Pentru ca nu vad alte activitati. Spre exemplu, sa vad ca se organizeaza un simpozion cu titlul: „Impotriva discriminarii minoritatii rome!”, intrarea gratuita, la care sa fie invitate personalitati sa tina o alocutiune in acest sens. Unde sa se prezinte ororile de la Auschwitz, cu un puternic mesaj antifascist! Sau, ca sa dau alt exemplu, sa incepa o dezbatere pe tema „condamnarii abuzurilor din Justitie”, lucru in deplina concordanta cu ceea ce se cheama o societate deschisa. Dar, repet, astfel de initiative sa fie clar asumate de Fundatia Soros. Deci eu, care nu fac parte din Fundatia Soros, le pot da o sumedenie de idei. Dar ei? Ei ce fac? Ca nu se vede, nici macar acordare de burse – pentru ca de ce sa nu stim daca Fundatia Soros acorda burse unor, sa zicem, tineri, si pe ce criterii? Nu vreau sa spun ca Fundatia Soros n-are vreo activitate, doar ca nu prea se vede. Iar actuala Putere, Antena 3 fiind un post ce sprijina actuala Putere, bate saua pe faptul ca mitingurile de protest sunt puse la cale de respectiva Fundatie, ca sa priceapa, desigur, iapa, sau populimea, cum s-ar exprima maestrul Cristoiu.

Am stat si m-am intrebat daca asa trebuie privite lucrurile… Parerea mea este ca ar trebui sa privim intr-un mod mai profund lucrurile. Mai ales ca despre anumite aspecte nu se prea discuta pe la televiziunile noastre de stiri si drept consecinta nu e nicio dezbatere in acest sens.

Nu se prea discuta despre esecurile inregistrate in politica externa de catre Romania, dupa 2007, anul aderarii tarii noastre la UE.

Noi, e adevarat, ne-am integrat in UE si lucrul asta reprezinta un succes de politica externa. Doar ca ne-am integrat cu o tinichea de coada: MCV. Nu ne-am integrat pe curat, daca pot sa ma exprim astfel. Daca ne-am fi integrat pe curat n-ar mai fi fost MCV-ul. Lucrul asta nu ar reprezenta neaparat un esec. Altul e esecul:

1. Si anume faptul ca MCV-ul dureaza de 11 ani!!!

Lucrul acesta reprezinta un mare esec. Daca ar fi durat 5-6 ani as fi zis ca ar fi fost normal. Pentru ca altminteri ar fi fost un o chestiune derizorie. Dar 11 ani… Noi nici acum, sper ca nu ma insel, n-am scapat de MCV. Iar consecintele sunt din cele mai proaste. Inclusiv in privinta absorbtiei fondurilor europene. Evident, Comisia Europeana este reticenta cu o tara catalogata, european, drept corupta, supusa unui Mecanism de Cooperare/Control si Verificare. Pentru ca oricine, orice european, se poate intreba cum acorda Comisia fonduri, cum e de acord cu asta, intr-o tara care are probleme serioase cu coruptia. Persistenta MCV-ului o perioada atat de indelungata arunca tara noastra la periferia Uniunii Europene. Nu mai vorbesc de ce spunea Timmermans la Bucuresti, sa avem grija sa nu ne innecam ca tiganul la mal. N-a spus-o cu aceste cuvinte, dar asta era, in mod clar, mesajul. Evident, umilitor pentru tara noastra. In conditiile in care tara noastra a luat in toata aceasta vreme masuri de combatere a coruptiei, a criminalitatii organizate. A arata cu degetul doar spre Romania si Bulgaria, ca si cum toate celelalte tari membre UE sunt „curate”, doar acestea doua „murdare”, reprezinta o discriminare evidenta si o nedreptate evidenta. Ca sa nu spun ca… mai inseamna si… rasism!!!

A doua problema o reprezinta integrarea in Spatiul Schengen, un drept al tarii noastre. Pentru care Romania a cheltuit 1 miliard de euro ca sa-si securizeze frontierele. Din punct de vedere tehnic n-ar fi trebuit sa existe probleme si era singura chestiune de luat in seama. Aici intervine al doilea esec:

2. De 11 ani Romania nu e in Spatiul Schengen desi indeplineste toate criteriile tehnice singurele valabile in acest caz.

Avem milioane de romani care lucreaza in tari din Schengen, dar Romania nu e membra. Acesti oameni sunt afectati direct de lucrul asta. Olanda a fost o tara care s-a opus aderarii noastre la Schengen. N-am vazut, in schimb, explicatii convingatoare. O tara ca Ungaria, unde premierul Orban declara ca doreste s-o impejumuiasca cu sarma ghimpata, e bine-mersi in Schengen, nu e supusa niciunui MCV. Romania, in schimb, le are pe amandoua. Deci, din punct de vedere european vorbind, e stigmatizata din doua parti: MCV si refuzul de a fi primita in Spatiul Schengen. Fara sa aflam si noi motivul acestei prelungiri la nesfarsit…

Daca destinatia emigrantilor romani ar fi fost Olanda, as fi putut intelege ingrijorarile Olandei. Dar haideti sa vorbim pe realitati nu pe ipoteze elucubrante. Eu constat ca destinatiile preferate pentru romani sunt Italia, Spania, nicidecum Olanda. Tara noastra a fost supusa unei umiliri fara precedent, cu ocazia Brexitului, cand Daily Mail titra ca va fi o invazie de romani si bulgari in Marea Britanie, mai multi decat populatia celor doua tari la un loc. Deci daca vorbim pe realitati, Olanda n-ar fi trebuit sa fie ingrijorata de un aflux imens de imigranti romani, desi, daca am inteles bine, exista din partea extremei drepte de acolo o astfel de ingrijorare.

Romania a fost pur si simplu umilita cand Germania a incercat sa ii impuna cote de imigranti fara ca tara noastra sa fie macar in Spatiul Schengen. Adica imigrantii din Orientul Mijlociu, destui teroristi intre dansii, pot circula liber pe teritoriul UE, desi provin din tari care nu sunt membre UE, pe cand romanii, Romania – tara membra UE si cu drept de a fi in Schengen, nu s-ar fi putut bucura de privilegiile de care se bucura acestia!!

3. Un alt esec de politica externa: rapoartele despre Romania ale Departamentului de Stat al SUA.

Mie mi se pare inadmisibil ca de cativa ani sa ai doar rapoarte negative din partea principalului tau partener strategic. Ultimul raport, spre deosebire de cele de dinainte, e dat sub o Administratie republicana si este asumat de Guvernul SUA. Asta e realitatea! Acest raport ne face o imagine negativa si ne plaseaza din punctul de vedere al respectarii drepturilor omului langa tari precum Rusia sau Iran… Nu chiar ca, dar in apropiere de…

Trebuie inteles, as zice eu, ca raporturile dintre state sunt politice. Raportul Departamentului de Stat e unul politic. A nu se face confuzia dintre raporturile dintre state si colaborarile dintre state. Colaboram cu SUA, evident, si in cadrul NATO, pe linie militara, de Aparare, in probleme de securitate. Raporturile dintre Romania si SUA sunt, in schimb, politice. Si partea proasta este ca nu arata prea grozav! Aici nu e vorba despre rapoturile dintre UE si SUA, ci dintre Romania si SUA.

Iar al patrulea esec este:

4. Faptul ca Romania nu are nici acum Visa Waiver.

Pentru Romania si pentru romani lucrul acesta, obtinerea Visa Waiver, are mult mai mult o incarcatura simbolica. Eu n-as crede ca daca Romania ar avea Visa Waiver ai vedea automat, din secunda doi, un imens val de emigranti romani care s-ar indrepta spre SUA. In primul rand doar drumul pana acolo costa destul. Dar Visa Waiver ar avea simbolismul apropierii culturale si nu numai dintre cele doua state: Romania si America. Pe de alta parte, e ciudat ca SUA mentine restrictii cu privire la anumitre state din Europa de Est, state partenere cu SUA. Greu de inteles de ce Polonia, spre exemplu, nu e inclusa in Program, in schimb Ungaria se bucura de acest program.

Simbolistica aceasta, asa cum se prezinta lucrurile acum, e una cat se poate de defectuoasa, de proasta!! Frunzarind odata blogurile am ajuns pe blogul unei tinere frantuzoaice care nu mi s-a parut a fi foarte bogata. Era o tanara a carei preocupare, daca am inteles bine, era moda, ca la mai toate fetele de altfel. Intr-o postare arata cum ea cu un grup de prieteni au plecat la New York. Fara probleme! A prezentat si poze de acolo. O romanca, chiar daca ar avea suma de bani necesara sa mearga pana acolo si sa stea acolo ceva vreme, nu poate face, cel putin atat de usor, atat de firesc, lucrul asta. Si atunci nu se poate sa nu te intrebi: de ce o frantuzoaica poate fara niciun fel de probleme sa ajunga la New York, doar sa-si ia biletul de avion (asta ar fi singura, ca sa zic asa, problema) si o romanca nu poate face lucrul asta?

Las la o parte ipoteza ca, din Franta, ar putea intra si teroristi pe sol american. Dar de ce o asemenea discriminare cu tari partenere, cu tari care si-au dovedit loialitatea in colaborarile importante cu Statele Unite?

De aceea eu l-as intreba pe Dl. Ciuvica: cine e de vina pentru aceste esecuri de politica externa ale Romaniei? Cumva Fundatia Soros?!

Legat de ce spune Dl. Nastase, un connaisseur al tainelor diplomatiei, eu raman, totusi, nedumerit. Spre exemplu:

” Partea proastă pentru noi este că europenii (în special francezii sau germanii) nu mai sunt atât de fericiți că țări membre ale UE, cum este și România, să dea un fel de ajutor de stat de 2% din PIB pentru a sprijini industria de apărare din SUA, în timp ce primesc fonduri europene consistente de la Bruxelles. Refuzul acceptării noastre în Spațiul Schengen are și astfel de explicații.”

Dar noi ne indeplinim astfel – acordand 2% din PIB pentru Aparare – o obligatie ce ne revine ca tara membra NATO. Mie mi se pare ciudat cum francezii vindeau avioane militare rusilor. Eu n-am auzit o critica venita din partea lui Jens Stoltenberg. Dimpotriva! Romania nu greseste astfel cu nimic, indiferent cat de „fericiti” sunt unii sau altii.

„Au mai existat astfel de situații. Spre exemplu în 1999, când americanii au bombardat Belgradul sau în 2003 – am în vedere al doilea război din Irak. Vă amintiți reacția președintelui Chirac, atunci când România a decis să se alăture inițiativei americane. Franța nu voia intervenția militară pentru că avea contracte de câteva miliarde de dolari pentru reactoarele nucleare irakiene.”

Bun, si ce a facut Franta? Ca in afara de vorbe goale, n-a facut nimic pentru ca sa impiedice o interventie americana in Irak. Eu ma uitam cum se gudura, ca un catelus, Sarkozy pe langa Obama si acum Macron pe langa Trump.

„Știm oare, în România, care sunt interesele noastre pentru a face opțiuni, în fiecare moment, în funcție de ele sau ne orientăm, în continuare, după „licurici”?”

Sa inteleg ca noi ne orientam intotdeauna dupa vreun licurici? 🙂 Hai sa luam un alt „licurici” – Germania. Ce a facut Germania si cu ce rezultate pentru ca sa impiedice retragerea SUA din Acordul de la Paris? Vai, ce suparata, era, draga, madam Merkel – numai zgomot si nimic mai mult. Trump si-a permis s-o sfideze cand in fata atator oameni si a camerelor de televiziune nici n-a vrut sa dea mana cu ea. Sa nu se murdareasca, desigur… A impiedicat Germania iesirea SUA din Acordul de la Paris? Evident ca nu! Germania are interese in Iran, sunt firme germane care vand pe acolo. Donald Trump a retras SUA din Acordul Nuclear cu Iranul si a specificat ca va impune sanctiuni statelor care vor colabora cu Iranul. Ce va face Germania daca SUA va impune sanctiuni, spre exemplu firmei Volkswagen…? Evident ca nu va face nimic sau, ca s-o spun pe romaneste, va face rahatul praf! 😆 .

Este o mare mizerie, una europeana, daca, in plan european, Romania e sanctionata ilegal cand nu greseste cu nimic!! De ce e sanctionata Romania? Pentru ca s-a alaturat SUA? Dar atat Franta cat si Germania nu fac oare acelasi lucru, lasand la o parte o vorbarie goala si, in final, fara niciun efect?

Partea proasta este ca noi acceptam prea usor astfel de sanctiuni fara niciun temei legal. Spre exemplu, faptul ca nu suntem in Schengen e in mod clar o sanctiune ilegala la adresa Romaniei. Noi o acceptam. Chiar si mentinerea MCV-ului 11 ani, la fel! Acceptam! In loc sa avem o pozitie mult mai ferma si mult mai serioasa, fara sa tot jonglam printre niste „licurici” de nimic! Asa cum am acceptat, fara sa avem nicio pozitie, toata propaganda proasta care s-a facut la adresa Romaniei si romanilor in Marea Britanie, cu ocazia Brexitului.

O alta diversiune si minciuna pe care o acceptam fara sa avem nicio pozitie: Europa in doua sau mai multe viteze!! In loc sa afirmam adevarul, si anume ca problemele Zonei Euro n-au cum sa se datoreze unor state ce nu fac parte din Eurozona. Sau cum auzeam la un talk-show ca spunea cineva ca nu-l lasam noi pe Macron sa mearga inainte. Cine nu-l lasa? NOI??? Tarile Europei de Est???

De observat cum derivele de la democratie din Ungaria si Polonia nu sufera, in realitate, nicio sanctiune din partea Uniunii Europene. Romania, in schimb, e inca tinuta la usa. Ungaria si Polonia n-au gresit, deci, cu nimic. Romania si Bulgaria au gresit! Insa nimeni nu poate spune cu ce anume.

Insa asa cum aratam in postarea trecuta, inclusiv in comentariile la aceasta, Romania sufera un fenomen deopotriva interesant si periculos: deprofesionalizarea din ministerele noastre! Se vorbeste, de pilda, despre abuzurile din Justitie. Acuma au loc un val de achitari. Iohannis a declarat ca nu e vorba de nicio ingerinta a politicului, vrand prin asta sa arate ca Justitia e independenta de politic. Altminteri ar fi o problema politica: s-a achimbat regimul, au loc si achitarile de rigoare, toate cauzele penale fiind, de fapt, de ordin politic. Insa e greu de crezut ca daca a scazut competenta in ministerele noastre, intr-un cuvant in aparatul de stat de la noi, uite dom’le unde straluceste competenta ca un diamant de 24 de carate: taman in Justitie, draga! Taman la DNA!!

Aceasta scadere, diminuare, estompare a competentelor se manifesta si in ministerul de Externe, in dimplomatia romaneasca. Altfel n-am fi inregistrat esecurile rasunatoare pe care le-am evidentiat mai sus!! Si e de remarcat ca nu se indreapta aceasta situatie. Spre exemplu, cu MCV-ul – s-a rezolvat? Spatiul Schengen – s-a rezolvat? Niciunul din cele 4 esecuri majore nu s-a rezolvat. Macar unul si tot ar fi fost ceva!

Dar ce arata aceste esecuri? Ele arata ca raporturile politice, atat cele dintre Romania si UE cat si cele dintre Romania si SUA, nu sunt deloc grozave! Nu suntem atat de mari si tari cum ne place noua sa credem. Pozitia Romaniei in Spatiul Euroatlantic e una ce lasa de dorit. Despre asta nu se vorbeste prea mult. Dar, din pacate, lucrurile o asemenea realitate arata. A ne mangaia cu faptul ca Fundatia Soros e de vina pentru aceste esecuri inseamna sa ne imbatam cu o dulce minciuna.

Sa revin la Fundatia Soros, eu chiar nu vad vreo activitate a acesteia in Romania. Sigur, multi poate ca or sa zica: „eeeeee, nu vezi…”. Ce vreau sa spun? Spre exemplu, in Raportul Dep. de Stat se pomenea nu doar de disciminarea minoritatii rome, dar si de duritatea si violenta majoritarilor fata de ei, dandu-se ca exemplu incidentul de la Gheorghieni, de anul trecut, cand oamenii, disperati si exasperati, au iesit sa dea foc caselor romilor. Ati vazut vreo actiune asumata de Fundatia Soros prin care sa se militeze impotriva discriminarii populatiei de etnie roma? Sa vina cu solutii, ajutoare pentru tiganii defavorizati economic si sunt multi acestia. Sau o actiune prin care sa militeze pentru o mai ampla libertate religioasa? E ciudat sa spui ca in Romania Fundatia Soros e legata doar de mitigurile antiPSD. Deci e unica ei activitate… Sau sa vad si eu ca Fundatia Soros – repet, Fundatia Soros nu altcineva  – tine un simpozion la Sala Palatului si in mai multe orase din tara legat de drepturile persoanelor LGBT, ca in Raport e ridicata problema asta. In schimb Raportul asta critica prosteste o anumita parte a presei din Romania, la Antena 3 si Romania TV ma refer, in conditiile in care Presedintele Donald Trump vorbeste doar de fake-news-uri din presa americana, spunand intr-un twitt:

„NBC NEWS is wrong again! They cite “sources” which are constantly wrong. Problem is, like so many others, the sources probably don’t exist, they are fabricated, fiction! NBC, my former home with the Apprentice, is now as bad as Fake News CNN. Sad!”

Incerc sa traduc:

„NBC NEWS greseste din nou! Ei citeaza „surse” care in mod constant gresesc. Problema este, ca de altfel multe altele, ca sursele probabil nici nu exista, acestea sunt fabricate, fictiune! NBC, fosta mea casa de Ucenic, este acum la fel de rea ca Facaturile CNN. Trist!”

Iata si un twitt in care Trump spune explicit ca presa din SUA e corupta:

„The Fake News is working overtime. Just reported that, despite the tremendous success we are having with the economy & all things else, 91% of the Network News about me is negative (Fake). Why do we work so hard in working with the media when it is corrupt? Take away credentials?” (subl. mea)

Atentie mare!! E vorba despre presa americana si nu despre stirile false aparute pe FaceBook si date de rusi!!

Interesant este ca Raportul acesta n-a fost facut de catre Fundatia Soros, nu are nici numele lui Hans Klemm pe el, cum bine a observat ambasadorul american acreditat la Bucuresti, ci e al Departamentului de Stat!!

Puteti sa-mi spuneti ce face diplomatia romaneasca, ce pozitie are si ce actiuni ia in considerare pentru a schimba aceasta stare in relatiile noastre cu America? Nu spun sa ascundem gunoiul nostru sub pres, ci intreb ce face pentru ca sa schimbe aceasta stare a relatiilor actuale romano-americane.

In alta ordine de idei, interesant acest twitt al D-lui. Trump, fiti atenti ce spune:

„President Xi of China, and I, are working together to give massive Chinese phone company, ZTE, a way to get back into business, fast. Too many jobs in China lost. Commerce Department has been instructed to get it done!”

Incerc sa traduc:

„Presedintele Xi si cu mine lucram impreuna pentru a da marii companii chineze de telefonie, ZTE, o cale de a fi din nou in afaceri, repede. Prea multe locuri de munca pierdute in China. Departamentul Comertului a primit instructiunile asupra a ceea ce trebuie facut!”

Vor chinezii sa-si privatizeze compania de telefonie ZTE cu o firma americana? Cum ne raportam noi politica externa la astfel de noi realitati? Interesant este ca, cel putin economic vorbind, SUA pare a se orienta serios catre China. Totusi, noi avem o strategie pentru a atrage investitii americane in Romania? Chiar daca suntem in UE, noi nu putem sa lasam in aer, cum se spune, o asemenea componenta importanta – cea economica – in relatiile dintre tarile noastre. Nici tarile din Vestul Europei nu o fac! Avem un culoar ingust de colaborari cu SUA – doar militar si de securitate. Se pare ca nu e de ajuns. Relatiile politice dintre tarile noastre sufera si din acest punct de vedere. De asemenea, influenteaza negativ raporturile noastre cu Uniunea Europeana. Cum vrei sa ai o pozitie tare in UE daca ai slabe relatii cu SUA? Polonia si-a orientat politica economica – la gazele de sist ma refer – catre SUA si vad ca nu sufla nimeni din UE nicio vorba. Si chiar daca o sufla, o fac degeaba. Si interesant este ca aceste colaborari americano-chineze se fac in conditiile in care China e o tara comunista, e o tara care are probleme grave in respectarea drepturilor omului. Cu atat mai mult Romania, ar fi logic, ar trebui sa aiba relatii mult mai bune cu SUA si sa-si largeasca spectrul de colaborari cu SUA. Eu l-as intreba, in acest sens, pe Hans Klemm ce face pentru ca sa avem colaborari mai bogate cu SUA, pentru ca sa imbunatatim raporturile politice dintre tarile noastre. Ar fi trebuit sa fi facut asta de mai demult. Nu ar fi tarziu nici acum – mai bine mai tarziu decat niciodata, mai ales ca avem povestea de succes a firmei Ford – Romania de la Craiova! Deci se poate!

E o scadere teribila de competenta in aparatul de stat de la noi. Constat cu tristete ca, spre deosebire de politicienii anilor ’90 care au reusit cu mari eforturi, ce-i drept, si in vremuri tulburi si poate mai grele decat cele de azi, doua lucruri epocale in Istoria Romaniei: integrarea tarii noastre mai intai in NATO si apoi in UE, noua generatie de politicieni se pare ca nu poate mai mult si inregistreaza, iata, mai multe esecuri majore!! Situatia s-a imputit pe nesimtite de la inceputul anilor 2000, mai ales dupa 2007. Si nu doar in planul strict tehnic, dar si in cel al jocului politic de conceptie, pentru ca se vede ca noi nu reusim sa gasim strategii adecvate la chestiunile actuale.

Situatia actuala – vezi mai sus cele patru esecuri majore – ne defavorizeaza si ar trebui imediat conceputa si pusa in aplicare o actiune optima de indreptare a lucrurilor. Remarc o prea mare pasivitate din partea noastra si o neglijare a acestor chestiuni. Politica strutului nu mi se pare cea mai potrivita. Nu putem sa lasam lucrurile asa!

In final sa mai si radem cu… Cristian Preda! Iata ca Dl. Preda are si simtul umorului, nu doar un spirit inchizitorial de temut!! 😆 Iata ce a postat pe FaceBook:

„Viorica Dăncilă către Papa Francisc: “Sfinția Voastră, I am very glad for this opportunity”.
She is nemaipomenită…”

😆 😆

Cristi, esti tare!! Nu te credeam in stare, zau… 😆 !!!

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

mai 13, 2018 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 comentarii »

  1. Intrebare : unde era Dl. Adrian Nastase atunci cand , Fundatia Soros si-a deschis pravalia aici in Romania ? Intrebare : unde erau toti formatorii de opinii , formatorii de cultura , cei ce aplica politicile externe si mai ales INTERNE romanesti , DIPLOMATII , EXPERTII IN DIPLOMATIE SI INFORMATII AI ROMANIEI atunci cand , acceptarea Romaniei in acel blestemat Spatiu Schengen a fost tergivesata nepermis de mult , mai ales pentru o tara care s-a facut scut pentru frontierele UE ? Daca nu ma-nseala memoria , singurul care-a latrat la ei vreodata , din inalta-i postura de Presedinte al Romaniei , a fost Basescu Traian , la acea ora „chirias ” la palatul Cotroceni ! Si tot asa , daca nu ma-seala memoria , de-atunci parca mai rau au inasprit aia conditiile si termenii acceptarii . Intrebare : unde a fost si mai ales ce-a facut , actualul Presedinte al Romaniei , herr Klaus Werner Iohannis pentru ca , acea nenorocita viza pentru romanii ce doresc sa viziteze USA , sa fie anulata ? De cate ori a fost in USA ?????????? Cu Spatiul Schengen…ne-a tras-o de cateva ori cu promisiunea ca…” se rezolva in cateva luni ” insa , OHAVELE !!! Intrebare : ai vreo relatie amicala cu dl. Cristian Preda , nu de alta dar , vad ca in afara bancurilor de prost gust , alta grije in calitatea-i de europarlamentar roman…chiar n-are ?! „Cristi, esti tare!! Nu te credeam in stare, zau… 😆 !!!” Daca nu te-asi sti drept un tip ironic , chiar asi crede ca , apreciezi aceasta ” gluma ” care-l dezonoreaza pe dl. prof.univ. si europarlamentar roman Cristian Preda asa incat , voi considera acel icon pus la final drept ceea ce ma astept din partea dumitale adica , o ironie mai mult decat sarcastica la adresa aluia ! Atentie : intrebarile puse , vin din partea mea proprie si personala , din partea zarzavagiului { si zavragiului daca doresti } din Berceni dar , si-a altora la fel ca mine care insa , n-au timpul , eventual curiozitatea si priceperea , pentru a-ti face ” vizite la domiciliu ” 😎 precum o fac eu , care-s mai destept decat ei la mintea din cap 😀 😀 😛 . Respect deosebit mon cher Chat Botte , si-ti doresc o saptamana buna in continuare !

    Comentariu de Marian | mai 16, 2018 | Răspunde

    • Multumesc mult! La fel si tie!

      E adevarat ca in ceea ce priveste intrarea in Schengen, Basescu a avut o atitudine, aratand ca e vorba de un drept al Romaniei si faptul ca Romania a cheltuit enorm pentru securizarea frontierrlor, indeplinind conditiile tehnice, singurele valabile. De asemenea a luat atitudine si impotriva Olandei – si Crin Antonescu a avut o asemenea pozitie, imi aduc aminte – aratand ca multe rele vin mai degraba prin Rotterdam. Crin Antonescu, din cate imi amintesc, a protestat si el aratand ca nu e drept ca Olanda sa blocheze integrarea in Schengen a Romaniei in conditiile in care firmele olandeze faceau profituri frumusele in Romania. Pe de alta parte , pentru ca nu eram in Schengen, lucrul asta ingreuna nu doar circulatia persoanelor, dar si a marfurilor, mai alea a celor transportate auto.

      Numai ca, vezi bine, n-a prea avut efect. Trebuia nu doar proteste, necesare si acestea. Dar mai era nevoie de o ampla actiune diplomatica. Iar daca extrema dreapta, Geert Wilders, bloca, atunci trebuia un dialog si cu extrema dreapta, inclusiv interviuri in presa olandeza prin care sa aratam pe baze de fapte ca integrarea in Schengen a Romaniei este de tipul win-win si ca nu sunt date, fapte care sa ateste un pericol determinat de o imigratie masiva, capabila sa destabilizeze piata muncii din Olanda, deoarece aceasta tara nu e de predilectie pentru emigratia din Romania. Trebuia purtata o ofensiva diplomatica in acest sens si la Parlamentul European. Se putea, cred, face mai mult. Iohannis n-avea nicio treaba pe vremea aceea. Cristian Preda, da. Putea face mai mult. Insa nu singur. Si eu am impresia ca reactia europarlamentarilor nostri referitor la aceasta problema a fost destul de slaba. Ca si in cazul MCV, care dureaza de 11 ani. Dar n-a depins numai de ei, iar diplomatia in Romania se efectueaza prin institutii si parghii legale specifice.

      Iarta-mi tonul doctoral, dar incerc sa dau un raspuns corect.

      Ma refeream la Presedintie, ministerul de Externe, ambasadele si misiunile noastre diplomatice, SIE s.a. pentru ca asa se exercita o actiune diplomatica. Si mai trebuie, desigur, alocate fonduri pentru asta (nu simbolice, intelegi tu; ci serioase pentru ca sa poti purta cu succes o misiune diplomatica). Si, de asemenea iti trebuie oameni, mai multi oameni, nu doar unul, implicati intr-o asemenea misiune diplomatica. Este si un mare insucces al dreptei. Eu ma asteptam din partea PPE la un sprijin mult mai mare. Nu l-am avut intotdeauna, din pacate… Ma asteptam sa sprijine PDL-ul si pe Basescu. Dar… ai vazut si tu… Si probabil tot pentru ca nu s-a facut ce trebuie…

      Ar fi trebuit promovate si schimburi culturale, dialog mai mult cu aceste tari… Trebuiau aratate, inclusiv in presa de acolo, beneficiile integrarii Romaniei in Schengen atat pentru noi cat si pentru tarile Schengen. Si ar fi trebuit protestat mai ferm in conditiile in care e incalcat sistematic un drept al tarii, mergand si pana la Curtea Europeana de Justitie. Pana la urma nu mi se pare drept prelungirea asta interminabila a MCV si refuzul permanent al unui drept legitim al Romaniei. Cui prodest? Mai ales ca si in MCV se inregistrau progrese. Si atunci sa dureze inca 11ani? E drept? Mie mi se pare chiar rasist, cel putin din partea Olandei, dar imi place sa cred ca ma insel.

      Comentariu de Motanul Incaltat | mai 16, 2018 | Răspunde

      • In urma cu….. 😉 100 de ani , l-am vazut pe Nichita Sergheevici Hrusciov fotografiat { azi s-ar spune c-a fost vorba despre o fotografie ce-a devenit virala } pe prima pagina a revistei LIFE la tribuna ONU , amenintzand si batand cu pantoful in pupitru …la propriu . Crezi ca i-a exclus cineva pe sovietici din ONU pentru un astfel de gest , gest care de altfel , a continuat si prin niste batai cu pumnii in pupitrele lor de catre , intreaga delegatie sovietica ? Oare nu crezi ca { politico- diplomatic vorbind } , astora le-ar cam trebui si-o monstra de batut cu pumnul in masa ? Ce mama dracului , si-asa nici un migrant de orice fel , refugiat de razboi sau militant jihadist in misiune sau pur si simlu in cautarea unei vieti mai bune , nu-si doreste sa se stabileasca in Romania { SLAVA LUI DUMNEZEU PENTRU ASTA !!!!} deci…sa facem si noi precum Erdogan si sa-i santajam pe javrele alea incaltzate cu saboti , dupa modelul turcesc : zici NU si-acum , dupa atatia ani de dus cu zaharelul …le dau drumul la toti , plus bilete de transport GRATIS !!! Stiu de pe acum ce vei zice : „- Cu cine sa faci asta , cu sasalaul caruia nu-i pasa decat de el sau cu babaciunea aia de Melescanu ?!? ” Am dreptate , ce zici ???

        Comentariu de Marian | mai 17, 2018

      • Deosebirea este ca Turcia nu e in Uniunea Europeana, iar URSS n-avea cum sa fie exclusa din ONU.

        Ass pot si eu sa intreb: cu cine s-o faci? Cu Viorica Dancila, cu Dragnea? Sau cu Mele?

        Deocamdata cel putin, Iohannis n-a facut mutari gresite (in pol. externa si cel putin in ultima vreme).

        Ziceai ceva in comentariul precedent de Cristian Preda. Are dreptate! Citeste ultimile postari de pe FaceBook. Eu l-am si criticat, ai vazut doar. Ultimile postari sunt tari! Spre ex. pana si Corina Cretu critica politicile Givernului de absorbtie a fondurilor europene. Si ea e pesedista… Chiar te rog sa citesti.

        Citeste, te rog, si asta;
        http://m.ziare.com/vasilica-viorica-dancila/orice-om-ii-este-teama-1513784

        Dar citeste si pe FaceBook-ul lui despre ce oameni promoveaza madam Dancila. Cu ce fel de „competente”.

        Comentariu de Motanul Incaltat | mai 17, 2018

  2. ” Deocamdata cel putin, Iohannis n-a facut mutari gresite (in pol. externa si cel putin in ultima vreme).” Asta-i fireste una dintre glumele dumitale si , te felicit pentru faptul ca-ti pastrezi umorul…pisicesc ! ” pana si Corina Cretu critica politicile Givernului de absorbtie a fondurilor europene. Si ea e pesedista… Chiar te rog sa citesti. ” Sati bland caci si Bostinaru face asta suficient de des , asta ca sa nu-l mai reamintesc pe Mircea Diaconu care , sincer , in afara de-a fi independent…ai critica pe toti ! Iar madamme Dancila…am mai avut PM incompetenti si chiar agramati { m-am uitat special pe DEX ca sa fiu sigur ca folosesc corect termenul } deci , unul in plus sau minus…chiar nu mai conteaza . Asta pentru a nu-mi reaminti spusele unui alt amic virtual care mi-a dat o replica de m-a lasat ca la dentist : ” – Ai oleaca de rabdare ca…maine poimaine s-ar putea sa-l avem pe Dragnea PM ! ” ” Ass pot si eu sa intreb: cu cine s-o faci? Cu Viorica Dancila, cu Dragnea? Sau cu Mele?” Despre Laura Codruta Kovesi…ce-ai zice , ar face fatza unui post pe la ” externe ” chiar si functiei de Ministru de Externe , sa se sature si altii de ea si tupeul ei ?! Vezi ca si eu pot avea uneori…umor ? 😉

    Comentariu de Marian | mai 17, 2018 | Răspunde

    • Arata-mi si mie unde a gresit Iohannis. Spre exemplu, in chestiunea mutarii Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, tie ti se pare ca Iohannis a gresit? Ca mie nu!

      Laura Codruta Kovesi nu are pregatire de diplomat. Eu, cel putin, n-am auzit.
      In politica romaneasca, cel putin cea actuala, se poate intampla orice. Zic asta pentru ca nu prea mi se pare predictibila… Cu atat mai mult cu cat… Spre exemplu: ce criterii de selectie sunt? Dar eu iti spun ca ea n-are pregatire de diplomat. Ca sa ocupi functia de ministru de Externe trebuie sa fi lucrat multi ani in domeniul asta si e de dorit sa ai pregatirea necesara, cea de diplomat. Insa cred ca LCK ar fi facut o figura mult mai buna in fata Papei decat a facut-o VD, asta ca sa dau un nou exemplu.

      Insa, ce as putea sa spun…? LCK i-ar trebui cativa ani de ucenicie in ministerul de Externe pentru a putea sa ajunga la competenta ceruta pentru a fi ministru si a conduce ministerul. Iar ucenicia stii cum se incepe. De jos! De la dusul unei hartii de la etajul 1 la etajul 2, si apoi de la etajul 2 la etajul 3, ca sa ma exprim sugestiv. Pentru ca datorita lipsei de specializare in acest domeniu s-ar putea, cu mare probabilitate, sa nu faca fata. Ca sa ajungi sa tratezi precum Titulescu trebuie sa ai studii corespunzatoare, cultura corespunzatoare si ani multi de experienta in spate, dar si MULT TALENT!!

      Comentariu de Motanul Incaltat | mai 18, 2018 | Răspunde

  3. Intrebare Motane ca , te stiu mai informat decat subsemnatul : ce crezi dumneata , care-a fost scopul vizitei doamnei PM Dancila la Vatican ? Ce ma-sa a adus de-acolo pentru poporul pe care-l guverneaza caci , daca nu ma-nsala memoria , nici domnia sa si nici contzaranii ei din Rosiorii de Vede { cunosc orasul : PLIN DE TZIGANI } sau Videle nu-s catolici ? A apucat macar sa vada… tavanul Sixtinei , stie ce reprezinta el sau …usile , a aflat cine le-a sculptat ??? Mai frate , oare cand se va hotara DADDY s-o bage in p…a ma-sii si s-o schimbe dracului pe tuta asta ? Fireste , chiar nu stiu ce va face neamtzul caci asta numa’ pe ma-sa nu s-a jurat ca , nu va mai accepta in viitor alt PM de la PSD-ALDE . Neamtul stiu precis ca-i reformat deci , nu cred ca i-a adus Viorica binecuvatari papale pentru … orbi 😉 . Motane , iti ureaza fratele matale , sa ai parte de un week-end de exceptie !!!

    Comentariu de Marian | mai 18, 2018 | Răspunde

    • E foarte buna intrebarea ta! Arata cat de transparente sunt politicile si actiunile guvernamentale si ce buna comunicare are Guvernul cu cetatenii.

      https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22451958-culisele-vizitei-premierului-viorica-dancila-vatican.htm

      Chiar si procedura de la Vatican e destul de netransparenta. Insa discutia n-a durat prea mult: 25 de minute.
      Spune despre: „importanţa armoniei în interiorul societăţii româneşti pentru realizarea binelui comun”… Destul de vag…
      Nu prea am vazut reactii din partea Patriarhiei Romane…

      E posibil ca Papa sa fi transmis un anumit mesaj. Ce nu a fost dat publicitatii. Sigur, se poate pune si intrebarea: din partea cui? Din partea Papei sau din partea altcuiva?
      De asemenea e posibil ca Liviu Dragnea sa fi cautat o sustinere politica din partea Vaticanului, lucru important mai ales pentru exterior, deoarece, dupa cum bine ai observat, Romania e o tara covarsitor majoritar ortodoxa.
      E posibil ca Papa sa-si fi exprimat unele ingrijorari cu privire la tensiunile interne din Romania. Asa cum a tirtrat Vatican News – „importanţa armoniei în interiorul societăţii româneşti pentru realizarea binelui comun” – e neclar. Se vorbeste despre o vizita a Papei in Romania, dar lucrul asta nu e deloc sigur. Uite si aici:

      https://radu-tudor.ro/premierul-dancila-la-papa-ce-sfat-da-vaticanul-romaniei/

      „Mai frate , oare cand se va hotara DADDY s-o bage in p…a ma-sii si s-o schimbe dracului pe tuta asta ?” – Dragnea are satisfacuta, in sfarsit, „pohta cea pohtit”: Guvernul Meu. Liviu Dragnea s-a straduit din rasputeri sa ne arate ca, daca doreste, poate pune si un aurolac in fruntea Guvernului. Ca a castigat alegerile si are majoritate parlamentara confortabila! Capisci? 🙂

      Comentariu de Motanul Incaltat | mai 18, 2018 | Răspunde

    • Comentariu de Motanul Incaltat | mai 18, 2018 | Răspunde

  4. Capisci signor Gatto , baccio tua manno !!! 😎 Daddy , cred ca deja corespondeaza cu Radu de Madagascar caci se aude ca in Brazilia , guvernul brazilian a inceput sa priveasca mai atent investitiile de-acolo ale acestui baron de Romania care se viseaza deja REGE ! Nu-i mare lucru , ce-mi e Ludovic al XIV -lea ce-mi e…Liviu I-ul ? Respect mon cher , ne citim peste zece zile cand ma intorc { daca ma mai intorc } din Malta !

    Comentariu de Marian | mai 18, 2018 | Răspunde

    • Sejur cat se poate de placut 🙂 ! Calatorie usoara, fara probleme! Sper sa te intorci cu bine si sanatos!

      „baccio tua manno !!!” – glumesti? NU trebuie! I’m not the Godfather! 😎

      Comentariu de Motanul Incaltat | mai 18, 2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: