Un punct de vedere gresit…
… cel putin in opinia mea…
Iata ce spune maestrul Ion Cristoiu pe blogul sau:
Sper că Donald Trump n-o să-l înjure pe Klaus Iohannis pe Twiter
„Sînt printre puținii jurnaliști români postdecembriști care au ținut partea arabilor ori de cîte ori aceștia au fost ținta intervențiilor americane în politica lor internă, culminînd cu agresiunile militare. Am denunțat Războiul din Golf, destabilizarea Orientului Mijlociu sub semnul așa zisei Primăveri arabe, care Primăvară, cîntată și de ai noștri drept Marea Revoluție, n-a făcut decît să schimbe în Egipt un dictator militar ruginit cu unul mai tînăr și în Libia să instituie haosul. Știind că Siria e una dintre puținele țări din zonă în care fanatismul islamic n-a avut loc, am pus Războiul civil pe seama pungii de petrol rîvnite nu numai de ruși, dar și de occidentali.
Din acest punct de vedere am deplîns faptul că România a renunțat în politica sa externă din ultimii ani la minimul echilibru în disputa dintre Israel și lumea arabă, manifestîndu-se în toate organismele internaționale ca oaie în turma Estului păzită de Marile Puteri.
Adică împotriva arabilor, de grija cărora pare acum să nu mai aibă weekend Klaus Iohannis.În chestiunea deciziei luate de Donald Trump de a muta efectiv ambasada SUA la Ierusalim sînt însă de partea președintelui american.
Se vede limpede că relația dintre Israel și Palestina a intrat de ani întregi într-o fundătură. Ieșirea din această fundătură nu se poate face decît printr-o rupere de ritm. Se poate bănui, ca și în cazul Coreii de Nord, în care Donald Trump a repurtat deja un succes răsunător, că prin mișcarea asumată de Casa Albă se pot crea premisele unei recunoașteri a statului palestinian. Aceasta e cheia problemei în Orientul Mijlociu. Acest stat nu va fi recunoscut niciodată cîtă vreme palestinienii vor capitala la Ierusalim.Nu-i exclus ca mutarea ambasadei americane la Ierusalim să fie o concesie suficient de puternică din partea lui Donald Trump pentru a solicita Israelului recunoașterea statului palestinian și chiar un ajutor la întărirea economică a acestuia.
Am ținut să precizez aceste lucruri, pentru că la noi, în controversa iscată de inițiativa Guvernului, argumentele aduse de Klaus Iohannis și de echipa lui de propagandă împotriva inițiativei, n-au nici o legătură cu situația din Orientul Apropiat. Toate se învîrt în jurul tezei că președintele e proprietarul politicii noastre externe și că Guvernul nu trebuie să facă altceva decît să muncească cu ziua pe acest teren.
Convocat de site-ul PSnews.ro să mă pronunț asupra controversei, am expus următoarele puncte de vedere, toate răspunsuri la întrebările redactorului Ștefan Rusu:
„Vor mai fi și alte state care vor urma România. România a fost o piesă foarte importantă în această în această operațiune. Contrar prostiilor care se spun în România, procesul de mutare al ambasadei noastre la Ierusalim nu e o operațiune întîmplătoare pentru că vrea Dragnea sau PSD-ul. În momentul în care Donald Trump a decis mutarea Ambasadei Americane la Ierusalim, de fapt să transpună în practică această decizie luată mai de mult, era limpede că se așteaptă, cel puțin din partea partenerului american, ca și alte state să urmeze, pentru că dacă rămîne numai America, degeaba au făcut acest proces..
Opțiunea pe care am făcut-o noi mie nu mi se pare nici hazardată, nici riscantă, ci e un gest de politică externă mai îndrăzneț, în care în sfîrșit România face și ea ceva extern după 28 de ani. De 28 de ani nu facem altceva decît să întrebăm «Avem voie? N-avem voie?» Marile puteri vor ajunge și ele să își mute ambasadele, dar nu vor ca o țară pițifelnică pentru ele precum România să o facă. Vor să o facă ele întîi, să negocieze ele și apoi să ne dea și nou voie să facem asta. Din acest punct de vedere, iată că s-a pornit un semnal, probabil vor veni și alte țări din Uniunea Europeană care vor urma gestul nostru.
Prin însuși faptul că s-a făcut așa un soi de abatere de la protocol și a fost invitat președintele Camerei Deputaților, considerat ca un fel de prim-ministru, se arată interesul uriaș al Israelului, nu al lui Netanyahu, altă prostie care s-a spus în România. Nu este în interesul premierului Netanyahu, este în interesul Israelului, vital chiar ca această capitală a lor să fie la Ierusalim.
„Prima dată am spus și eu că va genera un conflict, dar deocamdată conflictul s-a încheiat pentru că Guvernul, sigur, mînuit de către Liviu Dragnea, avea nevoie să dea un semnal, că el e de acord. E ca la Codruța Kovesi, că după asta toate se vor abate asupra lui Klaus Iohannis. Ați observat deja și începutul unei campanii în presa internațională pe tema asta. E treaba lui. Din punctul acesta de vedere, nu cred eu că Dragnea moare să mute ambasada, adică să facă gestul. Pentru că depinde de președinte. Deocamdată el a dat șah lui Klaus Iohannis, anunțînd că are de gînd să facă. Din acest moment, cel în defensivă este Klaus Iohannis care tot trebuie să explice de ce nu e de acord. Din punctul acesta de vedere, mingea e la Klaus Iohannis. Șahul a fost dat. Nici nu se mai pune problema să se mute sau să nu se mute. Că depinde de Klaus Iohannis. Deocamdată, prin primirea în Israel și prin tărăboiul făcut s-a văzut că Președinția nu vrea și Guvernul vrea. Guvernul nu mai riscă nimic, pe când Klaus Iohannis, nu știu care va fi evoluția ulterioară. Poate îl înjură pe Twitter Trump, vă imaginați. Ne putem aștepta oricînd.””
Nu degeaba am transcris acest articol: el trebuie citit cu atentie ca sa se inteleaga bine ce vreau sa spun. Altminteri ar parea lipsit de coerenta ce voi spune in continuare.
In primul rand trebuie spus ca Washingtonul nu a cerut nimanui sa-i urmeze gestul si nici nu a dat prea multe lamuriri prin care sa-si explice pozitia: de ce, care e motivul real, pentru care doreste sa-si mute ambasada la Ierusalim. Articolul arata ca:
” În momentul în care Donald Trump a decis mutarea Ambasadei Americane la Ierusalim, de fapt să transpună în practică această decizie luată mai de mult, era limpede că se așteaptă, cel puțin din partea partenerului american, ca și alte state să urmeze, pentru că dacă rămîne numai America, degeaba au făcut acest proces..”
Dar nu e deloc foarte clar ca motivul deciziei lui Trump a fost ca si altii sa-i urmeze exemplul. De unde ar rezulta asta? Si cum poti trage concluzia ca in caz contrar: „dacă rămîne numai America, degeaba au făcut acest proces..”? Insa daca admitem ca ideea era ca si alte state partenere SUA sa urmeze exemplul dat de Casa Alba si daca vorbim despre o initiativa a Romaniei in acest sens atunci pun si eu intrebarea: cum se armonizeaza Romania cu pozitia Americii in contextul unui Raport de tara, defavorabil in multe aspecte, pe care ni l-a facut Departamentul de Stat si pe care – atentie mare!! – Departamentul de Stat si l-a asumat? Am tinut sa precizez acest lucru, ca Departamentul de Stat al SUA si-a asumat acest Raport pe 2017, adica Guvernul american. Nu Hans Klemm, ci Guvernul SUA. Chiar daca avem acum o Administratie republicana la Casa Alba. Adica acest Raport pe 2017 reprezinta pozitia Guvernului American fata de tara noastra! Si nu ne reproseaza ca nu am luat decizia de a muta Ambasada Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim…
A doua chestiune e legata de urmatorul aspect:
„De 28 de ani nu facem altceva decît să întrebăm «Avem voie? N-avem voie?» Marile puteri vor ajunge și ele să își mute ambasadele, dar nu vor ca o țară pițifelnică pentru ele precum România să o facă. Vor să o facă ele întîi, să negocieze ele și apoi să ne dea și nou voie să facem asta. Din acest punct de vedere, iată că s-a pornit un semnal, probabil vor veni și alte țări din Uniunea Europeană care vor urma gestul nostru.”
Maestrul Cristoiu vorbeste de parca Romania ar fi o mare putere: cum isi permit altii sa-i spuna ce sa faca si ce sa nu faca? 🙂 Chestiunea ar fi ca atunci cand iei o decizie trebuie sa-ti asumi si consecintele. Statele Unite nu ne-au cerut lucrul asta – din acest punct de vedere e in exclusivitate problema Romaniei daca isi muta sau nu ambasada. La nivel european consensul general e ca sa nu se purceada la mutarea ambasadelor la Ierusalim. Am vazut un editorial semnat de Dan Turturica, ingrijorat de faptul ca Romania ar putea fi sanctionata financiar de catre UE – aici. Nu cred ca asta e problema, desi s-ar putea sa fie si asta o problema. Totusi, Romania e un stat suveran, iar decizia mutarii ambasadei la Ierusalim este, deci, o decizie a unui stat suveran. Insa mi-e teama ca, printr-o astfel de decizie, Romania se pune singura in ofsaid, pentru ca nu prea vad cum ar putea un astfel de gest sa influenteze Uniunea Europeana. Prin urmare, Romania ar trebui sa-si asume singura o astfel de decizie. Inclusiv incalcarea unor Rezolutii ale Natiunilor Unite. Intrebarea care se pune: poate Romania sa-si permita un astfel de lucru? Si ce ar avea de castigat din afacerea asta?
Intr-un fel pare logic: din moment ce Israel si-a proclamat capitala la Ierusalim, atunci si ambasada se muta la Ierusalim. Trebuie insa precizat ca Autoritatea Nationala Palestiniana are centrul administrativ la Ramallah, nu in Ierusalimul de Est. Chestiunea care se pune este Statutul Ierusalimului. Israelul a luat controlul asupra Ierusalimului de Vest in 1948, in timpul Razboiului Arabo-Israelian. In 1967 a ocupat si Ierusalimul de Est. Curtea Suprema din Israel priveste Ierusalimul de Est ca fiind parte integranta a Israelului si respinge ca prin legile si adminitratia Israelului impuse acolo ar fi vorba de o anexare. Comunitatea internationala, in schimb, priveste Ierusalimul de est ca fiind parte a teritoriilor palestiniene. Iata insa ce declara Netanyahu recent (cf. Wikipedia – Statutul Ierusalimului):
„On 17 May 2015, Prime Minister Netanyahu reiterated, regarding Jerusalem serving as the capital of both Israel and a future Palestinian state, “Jerusalem has forever been the capital of only the Jewish people and no other nation.”[43] On 25 January 2018, Netanyahu said: „Under any peace agreement the capital of Israel will continue to be in Jerusalem.”[44]„
El spune:
„Ierusalimul a fost intotdeauna capitala doar a poporului evreu si nu a altei natiuni” si „Sub orice tratat de pace, capitala Israelului va continua sa fie in Ierusalim”.
Natiunile Unite considera ca Ierusalimul de Est este parte a teritoriilor ocupate de Israel sau a teritoriilor palestiniene ocupate, iar viziunea e ca Irusalimul sa devina capitala a doua state: Israel si Palestina. Pozitia Uniunii Europene a fost exprimata de Catherine Ashton:
„
The European Union set out its position in a statement of principles last December. A two-state solution with Israel and Palestine side by side in peace and security. A viable state of Palestine in the West Bank, including East Jerusalem, and the Gaza Strip, on the basis of the 1967 lines. A way must be found to resolve the status of Jerusalem as the future capital of both Israel and Palestine.
Deci solutia two-state si despre Ierusalim spune: „Trebuie gasita o cale prin care sa se rezolve statutul Ierusalimului ca fiind capitala atat a Israelului cat si a Palestinei.”
Pozitia Rusiei:
„On 6 April 2017, the Russian Ministry of Foreign Affairs issued a statement saying, „We reaffirm our commitment to the UN-approved principles for a Palestinian-Israeli settlement, which include the status of East Jerusalem as the capital of the future Palestinian state. At the same time, we must state that in this context we view West Jerusalem as the capital of Israel.”[67] Some commentators interpreted this as a Russian recognition of Israel’s claim to West Jerusalem,[68][69][70] while others understood the statement as a Russian intention to recognize West Jerusalem as Israel’s in the context of a peace deal with the Palestinians.[71][72][73]
In 2011, Russian president Medvedev stated Russia had recognized the State of Palestine with East Jerusalem as its capital already in 1988, and had not changed that view.[74]„
In 2017 ministrul rus de Externe a reafirmat pozitia Federatiei Ruse „in acord cu principiile aprobate de catre Natiunile Unite” ca Ierusalimul de Est sa fie capitala viitorului stat Palestinian iar Ierusalimul de Vest sa fie capitala Israelului. In 2011, Presedintele Medvedev a afirmat ca Rusia a recunoscut Statul Palestinian cu capitala in Ierusalimul de Est inca din 1988 si aceasta pozitie nu s-a schimbat.
Pozitia Statelor Unite:
„In 2008, then-Democratic candidate Barack Obama called Jerusalem the ‘capital of Israel’. On 4 June 2008, Obama told the American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), in his first foreign policy speech after capturing the Democratic nomination the day before, that „Jerusalem will remain the capital of Israel, and it must remain undivided.” However, the then-senator and presidential hopeful backtracked almost immediately.[84] In 2010, the Obama administration condemned expansion of Gilo and Ramat Shlomo as well as evictions and house demolitions affecting Palestinians living in East Jerusalem.[85][86]„
Inca din 2008, pe atunci candidatul democrat Barack Obama vorbea despre Ierusalim drept capitala a Israelului si ca Ierusalimul trebuie sa ramana nedivizat. Pe 6 decembrie 2017 administratia Presedintelui Donald Trump a recunoscut oficial Ierusalimul drept capitala a Israelului si a adugat ca Departamentul de Stat va initia procesul de construire a Ambasadei SUA la Ierusalim. Consiliul de Securitate al ONU intrunit de urgenta pe 7 decembrie a condamnat (14 din 15 membri) decizia Presedintelui Trump. „U.S. envoy Nikki Haley called the United Nations „one of the world’s foremost centres of hostility towards Israel”.[97]” – Nikki Haley a numit Natiunile Unite ca fiind „una din centrele mondiale cele mai ostile fata de Israel”. Marea Britanie, Franta, Suedia, Italia si Japonia s-au numarat printre tarile care au criticat decizia lui Trump in acea intrunire de urgenta. De remarcat si:
„Following Trump’s announcement, American embassies in Turkey, Jordan, Germany and Britain issued security alerts for Americans travelling or living abroad in those countries. The United States also issues a general warning for Americans abroad about the possibility of violent protests. The American consulate in Jerusalem has restricted travel of government employees to Jerusalem’s Old City. The US Embassy in Jordan has banned employees from leaving the capital and children of embassy employees were told to stay home from school.[105]„
Pozitia Marii Britanii – cea europeana.
Daca Romania adopta exemplul american, cum ne armonizam cu politica externa americana? In caz contrar apare ca Romania a facut in mod unilateral un astfel de gest. Si apoi ar insemna sa ne armonizam cu politica externa a SUA, dar nu si cu Raportul Departamentului de Stat, care sustine, printre altele, lupta anticoruptie in Romania. Si pe Laura Codruta Kovesi, intre altele fie zis, daca nu explicit… 🙂
De aceea eu l-as intreba pe maestrul Cristoiu daca nu cumva considera contradictoriu sa critice Raportul Departamentului de Stat, in schimb sa fie calduros de acord cu adoptarea exemplului american in privinta mutarii ambasadei! 🙂
Dar sa vedem cum privesc Statele Unite procesul de pace din Orientul Mijlociu:
Turneu diplomatic în Orientul Mijlociu. Mike Pompeo: Pacea dintre israelieni şi palestinieni rămâne o prioritate pentru SUA
„Mike Pompeo, secretarul de Stat al SUA, a declarat, luni, că soluţionarea conflictului israeliano-palestinian rămâne o prioritate pentru Administraţia Donald Trump, în pofida deciziei de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, informează site-ul agenţiei The Associated Press.
Secretarul de Stat al SUA, aflat într-un turneu diplomatic în Orientul Mijlociu, a precizat că Washingtonul susţine dreptul israelienilor de a se apăra şi a adăugat că palestinienii trebuie să se întoarcă la masa negocierilor politice.
”O piesă importantă pentru instituirea stabilităţii în Orientul Mijlociu o reprezintă rezolvarea acestui conflict. Credem că israelienii au dreptul să se apere şi susţinem acest lucru”, a declarat Pompeo.
Pompeo a amintit că soluţia ”a două state” este singura cale către pace.
La începutul mandatului, preşedintele SUA, Donald Trump a exprimat intenţia relansării rapide a procesului de pace israelo-palestinian, în timp ce Mahmud Abbas, liderul Autorităţii Palestiniene, a cerut, la Casa Albă, încetarea „ocupaţiei”, pledând pentru coexistenţa a două state, palestinian şi israelian. Donald Trump l-a primit în mai 2017, la Casa Albă, pe Mahmud Abbas, aceasta fiind prima întâlnire oficială a celor doi lideri. Donald Trump a cerut relansarea negocierilor de pace între Israel şi palestinieni şi semnarea unui acord, fără însă a oferi detalii despre modul în care se poate ajunge la soluţionarea conflictului.”
Daca Donald Trump ar reusi, prin politica sa externa, sa puna capat conflictului palestiniano-israelian, ar fi un lucru extraordinar!! Dificultatile sunt destule. Sa nu uitam ca Hamas e vazuta drept organizatie terorista. Iar Fatah si Hamas, politic vorbind, sunt de forte aproximativ egale. Hamasul mentine inca o mare influenta in cadrul Autoritatii Nationale Palestiniene. La alegerile legislative din 2006, Hamasul a obtinut victoria! Daca tot ne raliem pozitiei americane, cum am putea contribui la planul de pace al Casei Albe? Din cate stiu (poate gresesc) un astfel de plan nu a fost expus public de catre Washington. Pe de alta parte, initiativa Americii pare singulara atata vreme cat celelalte state nu adera la pozitia americana in privinta Ierusalimului. Fara indoiala, SUA este principalul partener strategic al Romaniei, iar tara noastra trebuie sa-si armonizeze politica sa cu cea a SUA. Insa lucrul acesta ar sugera o actiune in tandem romano-americana in Orientul Mijlociu. S-ar putea construi asa ceva, dar pana acum nu se vede vreo abordare de acest gen din partea Guvernului Dancila. Nici din partea Presedintelui, desigur. Dar sa nu uitam ca PSD-ALDE, Liviu Dragnea si Guvernul Dancila au venit cu ideea mutarii ambasadei, nu Presedintele. Ceea ce a facut Liviu Dragnea poate fi o idee de politica externa, in niciun caz o initiativa. O initiativa, in politica externa mai ales, presupune un plan, un concept sau mai multe, o viziune cel putin pe termen mediu, o strategie in acest sens. Nu prea vedem asa ceva…
Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.
aprilie 30, 2018 - Posted by Motanul Incaltat | Uncategorized | AIPAC, Ambasada Romaniei in Israel, American Israel Public Affairs Committee, Atitudine, Atitudini, Autoritatea Nationala Palestiniana, Barack Obama, Benjamin Netanyahu, Casa Alba, Catherine Ashton, Departamentul de Stat al SUA, Donald Trump, Europa, European Union, Exercitii de normalitate, Fatah, guvern, Hamas, Hans Klemm, Ierusalim, Ierusalimul de Est, Iohannis, Ion Cristoiu, Ismail Haniyeh, Israel, Klaus Iohannis, Liviu Dragnea, Mahmoud Abbas, Mike Pompeo, Nikki Haley, normalitate, ONU, Opinia mea, parerea mea, partide politice, politic, politica externa, Politice, procesul de pace in Orientul Mijlociu, PSD, PSD-ALDE, Rami Hamdallah, Raportul Departamentului de Stat al SUA, România, Statutul Ierusalimului, SUA, UE, United States, Uniunea Europeana, USA, Viorica Dancila, Washington D.C, WordPress
32 comentarii »
Lasă un răspuns Anulează răspunsul
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
About
Un motan de treaba 🙂
-
Recent
- In interesul superior al copilului!!
- Cand incepem sa intelegem cat de mult valoreaza Constitutia si cat de mult valoreaza libertatea!!
- S-a aprobat reabilitarea podetului din comuna Cutare. In Consiliul Suprem de Aparare a Tarii!!
- 112 nu inseamna Big Brother!
- Precizie de cativa metri…
- Halucinant…
- Va fi razboi?
- „Noi suntem social-democrati”…
- „In Romania, limba oficiala este limba romana” – Art. 13 din Constitutia Romaniei
- Despre candidatul PSD la alegerile prezidentiale
- Un banc!!
- Simbolistica totalitarismului
-
Legături
- WordPress.com
- WordPress.org
- Voxpublica
- Riddickro
- Cristian Patrasconiu
- Geopolitikon – Adrian Cioroianu
- Lumiss22
- Adrian Nastase
- Cristian Preda
- Desculta prin Timisoara
- Mazilu Raluca
- Theodora – Hai ca se poate!!
- Vladimir Tismaneanu
- Adriana Dutulescu
- Brussels Blog
- Corina Cretu
- Alina Gorghiu
- Bibliotecarul
- Ana Birchall
- Miron Mitrea
- Maria Grapini
- Ion Iliescu
- Vasile Dancu
- Stirea press
- Agentia de rating politic
- Gabriela Savitsky
- Keops – mister, perfectiune, frumusete
- Sever Voinescu
- Mihai Gotiu
- Elena Udrea
- Dreapta.net
- Satmareanca
- Traian Razvan Ungureanu – TRU
- Daniel Funeriu
- Lavinia Stan
- Blogosfera Portocalie
- Adrian Paunescu
- Dilema Veche
- Revista 22
- Calin Popescu Tariceanu
- Traian Basescu
- Motanul_Filozof
- Codrin Scutaru
- The Beginning Of The End
- Civitas'99
- Hanul Povestilor
- Maria Diminet
- Victor Ponta
- Anca Bundaru
- Sonya
- Lilick
- Loredana
- Gabriela Elena
- Club 2020
- Roxana Iordache
- Andreea Paul
- Cristina
- Trading Economics
- Adevarul nostru
- Desculta prin Timisoara – WordPress
- Florin Citu
- Lucian Isar
- Gabriela Elena (II)
- Moshe Mordechai
- goodreads
- Opinii BNR
Arhive
- Adrian Nastase Angela Merkel anticoruptie Atitudine Atitudini Barack Obama Basescu Boc Bucharest Business and Economy capitalism comunism coruptie Crin Antonescu criza economica Dacian Cioloș Democratie Diverse DNA economic economie Elena Udrea Europa European Union Exercitii de normalitate finante FMI France Franta Germania Grecia guvern interesant Iohannis Ion Iliescu Klaus Iohannis Kremlin libertate Liviu Dragnea Muzica NATO nivel de trai normalitate oameni Opinia mea parerea mea partide politice PDL PNL politic politica externa Politica interna Politica internationala Politice Ponta PSD Republica Moldova România Rusia social societate stiri SUA Traian Basescu Ucraina UE Ungaria United States Uniunea Europeana USA USL Victor Ponta Vladimir Putin WordPress Zona Euro
Blog Stats
- 164.099 hits
Top articole
Top click-uri
- Niciunul
Stiri Romania Libera
- „Vulgar”, noul single semnat de Madonna și britanicul Sam Smith
- Nou sprijin financiar acordat României și Bulgariei pentru consolidarea gestionării frontierelor externe ale UE
- IICCMER regretă profund gestul femeii care și-a dat foc în Poiana Brașov, în luna mai 2023, la fel ca Liviu Babeș, în anul 1989
- Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a inițiat pactul pentru viitorul educației din România
- Timișoara: A șaptea ediție a conferinței internaționale „Security Challenges in the Balkans”
- Tribunalul București confirmă falimentul Euroins România! Până când mai sunt valabile asigurările emise de societate
- Comisia Europeană a propus un buget anual al UE în valoare de 189,3 miliarde EUR pentru 2024
- VIDEO: Un urs a băgat spaima într-un cartier întreg! Autoritățile l-au capturat
- VIDEO: Ploi torențiale inundă orașele din Cuba
- VIDEO: Boris Johnson demisionează din Parlament
Stiri Mediafax
- "Canada va instrui piloţii ucraineni". Justin Trudeau vizitează Ucraina şi admiră tancurile ruseşti distruse de apărarea ucraineană
- Contraofensiva ucraineană, ziua 3. Guvernatorul rus al Hersonului ar fi fost grav rănit în urma unui atac ucrainean / Ucrainenii au străpuns liniile de apărare ruseşti şi avansează spre unele zone aflate sub ocupaţia invadatorilor/ Forţele ucrainene avansează spre Orikhiv
- Olaf Scholz intenţionează să vorbească cu Putin la telefon
- O dronă ucraineană transportă două drone ruseşti capturate
- Apă de la robinet sau apă îmbuteliată? Sfaturi pentru o alegere corectă şi sănătoasă
- Sute de protestanţi au participat la o slujbă generată de inteligenţa artificială în Germania
- Marea Britanie promite noi ajutoare umanitare Ucrainei după atacul terorist al Rusiei asupra barajului din Herson
- Islanda intră în "război rece" cu Rusia/ Ministerul de Externe al Rusiei acuză de distrugerea cooperării bilaterale
- VIDEO. Restaurantul Pata Negra primeşte certificarea „Restaurants from Spain”. Preparatele inedite din meniu
- Finala Ligii Campionilor: Manchester City - Inter Milano, sâmbătă, ora 22.00, la Istanbul. Surpriză în atacul italienilor
Stiri Evz
- A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
Meta
DE citit si…
http://www.mediafax.ro/externe/benjamin-netanyahu-acuza-iranul-ca-a-incalcat-acordul-nuclear-si-dezvolta-in-secret-activitati-atomice-17161630
DE citit si…
https://romanialibera.ro/international/trump-denunta-din-nou-acordul-privind-programul-nuclear-iranian-725203?utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=rss_ultimaora
DE citit si:
https://romanialibera.ro/international/ayatollahul-khamenei-lumea-nu-se-limiteaza-la-america-si-cateva-tari-europene-725166
https://romanialibera.ro/international/putin-si-macron-sunt-in-favoarea-mentinerii-acordului-nuclear-cu-iranul-725100
Pozitia Germaniei:
https://romanialibera.ro/international/acordul-nuclear-iranian-angela-merkel-afirma-ca-actualul-acord-nu-este-suficient-724728
Sensibil diferita de cea a Frantei. Totusi, diferentele sunt sesizabile. Daca Franta sustine ca acordul initial trebuie pastrat si ca trebuie sa devina unul din cei „patru stalpi” ai unui nou acord ce se va aplica dupa incetarea in 2025 a acestuia, Germania sustine:
adaugand:
In schimb Putin si Macron sunt pentru „mentinerea si stricta aplicare a acordului din 2015”. Totusi, consilierul pe probleme de securitate nationala de la Casa Alba, Dl. John Bolton, a exprimat faptul ca Dl. Trump „examineaza” propunerea lui Macron privind negocierea unui nou acord.
Acordul acesta a fost negociat de catre Iran si Marile Puteri – Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania, Teheranul acceptand sa-si inghete programul nuclear pana in 2025.
Sa vedem cum stam la ora actuala:
– Franta pare a fi cu Rusia.
– Germania pare a sprijini pozitia Statelor Unite.
Ramane de vazut pana pe 12 mai cum se vor pozitiona China si Marea Britanie. De remarcat ca Donald Trump a atacat verbal regimul de la Teheran. Sustine o schimbare de regim in Iran?
Pana una alta , FELICITARI CU OCAZIA ZILEI INTERNATIONALE A CELOR CE…INCA MAI MUNCESC !!! 😀 😀 😀 „De 28 de ani nu facem altceva decît să întrebăm «Avem voie? N-avem voie?» ” Intrebarea dl-ui Cristoiu este evident , retorica . Este retorica incepand din iunie 2004 si culminand cu 1 Ianuarie 2007 , cand a avut loc aderarea de jure si de facto la U.E. deoarece , atunci s-a semnat si parafat inclusiv renuntarea de catre Romania a unor drepturi de politica externa…orice am zice noi romanii de rand sau dl. Cristoiu si-n plus de asta , nu uita ca azi ” lumina ” ne vine de la APUS . Fireste aceasta este doar parerea mea , a zarzavagiului din Berceni si cine-s eu sa stau in calea politicilor gandite la … TelDrum , nici macar in sufrageria soacrei lui Melescanu , mai ales ca politica externa se face de catre niste indivizi anume si nu de catre mase ?! Spui matale : „– Franta pare a fi cu Rusia.
– Germania pare a sprijini pozitia Statelor Unite.” Franta ESTE cu Rusia , caci si un orb si-ar da seama de politica pe care-o face guvernul lui Macron : omul sprijina interesele marilor corporatii franceze in Rusia . Germania { lasa ca si astia tot cu rusii sant caci , prietenia dintre Angela Merkel si Vladimir Putin a fost si este inca de notorietate , asta lasand al o parte interesele economice ale Germaniei care oricum sunt deasupra oricarui alt interes } , vad ca mai nou incepe sa se comporte ca un dictator european adica, cum isi dorea prin anii ’30-’40 prin vocea unui alt mare european . Daca Macron nu-si scoate capul din oala cu cafea oferita la Wasinghton cu-atata larghetze de catre Donald Trump , Franta va pierde acei 50% care-o reprezinta ca forta politica a U.E. iar asta , numai de bine nu cred ca va fi . Germania doreste nici mai mult nici mai putin decat recunoasterea de catre tarile afiliate U.E. a provinciei Kosovo iar noi romanii , prin vocea inteleapta a Presedintelui KWJ { marele strateg , geniul din Sibiu etc . } merg la pariu ca vom accepta asta , in ciuda avertismentelor unora care declara ca aceasta , va insemna de fapt o deschidere a unei cutii ce apartine de fapt unei doamne numita Pandora .
Multumesc pentru urare! Asemenea si tie! 🙂
Eu cred ca nu e chiar asa. Poti sa ai initiative de politica externa daca esti membru UE sau NATO, numai ca acestea ar trebui sa fie bine intemeiate, bine gandite. Nu se poate vorbi de un diktat al unei tari europene, membra a UE, asupra altei tari europene, membra a UE. Acelasi lucru si in cazul NATO, dar acolo, totusi, SUA e cea care are nu doar cea mai mare influenta, dar si rolul conducator si cheltuieste cel mai mult fata de toti ceilalti membri pentru sustinerea Pactului Nord-Atlantic.
„Eu cred ca nu e chiar asa. Poti sa ai initiative de politica externa daca esti membru UE sau NATO,Acelasi lucru si in cazul NATO, dar acolo, totusi, SUA e cea care are nu doar cea mai mare influenta, dar si rolul conducator si cheltuieste cel mai mult fata de toti ceilalti membri pentru sustinerea Pactului Nord-Atlantic.” Uite , vezi , d’asta imi place de dumneata : ai un extraordinar simt al umorului , mai ales atunci cand faci si precizarea : ” cheltuieste cel mai mult fata de toti ceilalti membri pentru sustinerea Pactului Nord-Atlantic.” nu ca n-ar fi si-adevarat ! 😎
Da, dar in privinta Kosovo au gresit. Nu spun ca ar fi si singura greseala… Sper sa nu greseasca si cu Iranul…
Este problematica din multe puncte de vedere renegocierea unui acord negociat cu foarte putina vreme in urma de catre fostul Presedinte, Barack Obama. Mai ales ca la acea negociere au participat membri permanenti ai Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite. Inca nu e clar cum doreste sa procedeze Trump…
Am inteles ce vrei sa spui cu Kosovo: daca te raliezi pozitiei americane in privinta Ierusalimului, de ce nu ai adera si la cea privind Kosovo?
Insa recunoasterea Kosovo a fost o mare slabiciune a politicii externe americane. Ei au facut, poate fara sa-si dea seama, un cadou rusilor. Eu cred ca Iohannis NU va recunoaste Kosovo nici daca l-ar injura Donald Trump pe twitter. Pentru ca, altminteri, de ce n-ai recunoaste si Transnistria sau anexarea Crimeii de catre Rusia? Americanii au gresit prin faptul ca au recunoscut o provincie istorica a Serbiei, Kosovo, drept stat independent si suveran, pe criterii etnice. O grava greseala care, paradoxal, a favorizat Rusia.
” Eu cred ca Iohannis NU va recunoaste Kosovo nici daca l-ar injura Donald Trump pe twitter.” Cine-i Iohannis ca sa indrazneasca sa clipeasca macar , in fatza alora de la Berlin … ma rog asta ca sa te supar vizual spunandu-ti ca Donald Trump , nici macar nu-si mai aminteste moaca lui ? „de ce n-ai recunoaste si Transnistria sau anexarea Crimeii de catre Rusia? ” Pai ai uitat ca Iohannis este ETNIC GERMAN ? 😕 Ce-i pasa lui de Transnistria si cu atat mai mult de Crimeea , atata vreme cat nu-i pasa nici macar de Romania asta amarata unde , de bine de rau , a trait atatia ani si-a ajuns acolo unde nici macar ma-sa in visele cele mai frumoase nu putea spera ca-l va vedea vreodata pe loaza de fi-su ??? Fi serios Motane caci eu unul m-am scarbit de politicienii nostrii de carton atat de mult incat , daca -si avea o pensie mai de doamne ajuta si ceva cheag pus deoparte , m-asi tira din Romania…IERI !!!! Unde ? Probabil in Madagascar sau Costa Rica , ca tot ii plac mie blondele 😉 !!!
Si daca e etnic german care e problema? Ii faci un proces de intentie, pornind de la faptul ca e etnic german si din cauza asta nu l-ar interesa Romania. Recunoaste ca esti nedrept fata de el.
Ca si cu etnicii romani… M-am lamurit…!!
Dar a si „suflat” in fata lui Merkel cand s-a opus cotelor de migranti spunand exact cat poate primi Romania. Si a facut foarte bine! Deci, iata, ai un exemplu. Si chiar mai mult: nu doar ca „a suflat”, a fost foarte ferm!!
Eu te-as intreba pe tine altceva: daca l-ai vedea pe Basescu facand asa!
Nu sunt, cel putin intotdeauna, de acord cu Mark Rutte. Dar daca ar veni sa candideze la prezidentiale in Romania sa stii ca as lua foarte serios in considerare posibilitatea, optiunea de a-l vota! Nu stiu, dar nu cred ca as putea spune acelasi lucru despre Netanyahu….
Bine ca mi-adusei aminte la vreme : programul nuclear iranian , n-a fost inceput cu sprijinul unor companii din Franta inca de pe vremea lui Francoise Mitterand , la inceput prin construirea unor centrale nucleare iar dupa aia…..Matale sti mai bine , nu ma-ndoiesc de asta deci , nu te voi contrazice indiferent de raspuns 😉 !
Acum cum crezi ca va juca Franta in chestiunea iraniana? La doua capete sau…?
Din fericire eu locuiesc in Berceni si , nu pe Elisee sau Montparnasse din….. nefericire ! 😕
🙂
Doar vezi ca si Franta care e membra a UE si NATO are propriile sale initiative. 🙂
Pai si parerea mea contrara care-a fost ? 😉 Ambele puteri europene { Germania , ” motorul ” economic si Franta , ” motorul ” militar } isi vad doar de propriile interese . Stai linistit ca nu-i vorba despre interesele lui Jean Luc Pardechamp din Marseille sau ale lui Herman Shuster din Dusseldorff amandoi cizmari de meserie ci de…aia cu alea babane ! 😎
🙂
Motane , jura-te pe Alina Bica ca m-ai auzit pe mine personal , fie macar si o singura data , laudand macar o chestie facuta de Traian Basescu in calitatea-i de …presedinte jucator !!! Eu n-am votat jigodia asta nici macar atunci cand a candidat pentru PGMB si …cum dracu sa am oarece sentimente de simpatie fatza de psihopatul asta care AZI , mai are si tupeul de-asi arata mutra pe sticlele TV-urilor ca invitat de marca al unor posturi oarecare , posturi care in perioada mandatului il cam luau la refec !? Ziceai ca , am eu ce am cu KWI . Foarte bine , poate ca , in calitatea-mi de ” roman verde ” { adica de zarzavagiu…nu-ti inchipuii doamne fereste altceva 😛 } , am eu oarece contra lui ca-i si neamtza pe deasupra dar , fi matale amabil si spune-mi o singura chestie facuta de el in politica externa care sa fi adus Romania si romanii … pe noi culmi de civilizatie si progres 😉 . Aia cu ” suflatul ” in fatza lui frau Merkel , aia las-o jos ca macane ! Adica , cat de tampiti sa fi fost consilierii sai pe politica militara externa ca sa fi inghitit pe nerasuflate debuseul pe care U.E. dorea sa-l faca eventualilor membri ISIS ce se indreptau strict catre ei ? Dar is a vis de vecinii si pretenii nostri de la Est Republica Ungaria si PM sau , Orban Viktor…l-ai auzit chitzaind vreodata , o singura data macar , AUDDDD ??? L-ai vota pe Mark Rutte pe bune sau spui asta asa la… harneala ? Dumneata cu patriotism cat cuprinde in inima si simtiri , ai vota un purtator de saboti sau crescator de lalele ??? Eu l-asi vota pe Charles mai ales ca , are urechile ca ale raposatului nostru…ex Rege Mihai I al Romaniei 😕 in special acum de cand am copii in UK , zic eu c-ar da bine la bautorii de bere calda din insula . 😎 Motane , iti doreste fratele matale sa ai parte de , un weekend asa cum iti doresti , dumneata si cu cine doresti , chiar daca aceasta s-ar numii … Carmen Iohannis 😀 😀 😀 respect !
Un weekend cat se poate de placut si tie! 😉
Ti-as putea reaminti parerea buna pe care i-a lasat-o lui Macron, ca dovada laudele acestuia legate de cum „isi tine tara”.
Dat daca vorbim de minuni, daca vorbim in acesti termeni, iti reamintesc faptul ca oricat s-ar stradui Presedintele sa le faca, avem un Guvern si o Coalitie de guvernare de o asa calitate incat blocheaza orice minune!
” Apropos de KWI citeste asta ca tot iti place matalutza sa-l citezi pe Ion Cristoiu : „Ca și boierii fanarioți de odinioară, Klaus Iohannis apelează la ajutor extern în ciorovăiala internă. ” 😎
Eu as vedea lucrurile un pic altfel. Noi suntem membri ai UE si NATO, beneficiind de pe urma acestor calitati. Noi trebuie sa respectam Tratatul de la Lisabona. Nu sesizezi ca suntem constant criticati de catre partenerii nostri pe chestiuni judiciare, in ceea ce priveste lupta anticoruptie? E adevarat ca s-au aratat si progresele facute, dar, cu toate acestea, nu au incetat criticile. Or, nu se poate, nu e admisibil in UE ca prin Legile Justitiei sa se incalce statul de drept. Presedintele a apelat la Comisia de la Venetia ca la un organism neutru, european, avand in vedere ca CCR nu e neutra, politic vorbind. La Bruxelles actiunea Presedintelui e apreciata inclusiv de catre membri PES, nu ce face PSD-ALDE prin Liviu Dragnea, Florin Iordache, Serban Nicolae s.a. Si atunci cum vrei sa faca PSD-ALDE minuni, intelegand prin „minune” un lucru bun? Aceasta Coalitie nu face altceva decat sa aduca prejudicii Romaniei pe plan international, chiar si numai prin faptul ca provoaca o stare de neincredere partenerilor nostri. O stare de neincredere in privinta Romaniei. Iohannis face tot ce-i sta in putinta sa mai dreaga busuiocul, cum se spune, sa mai atenueze din pagubele pe care aceasta Coalitie le produce Romaniei. Dar sa stii ca nu le poate face pe toate. Pentru ca atributiile lui au niste limite legale, constitutionale. Coalitia aceasta indeparteaza Romania de UE, lucru care NU e in folosul tarii noastre. Dimpotriva! Ai vazut chilotareala lui Viktor Orban care flutura harti cu Ungaria mare? Si Coalitia asta ce vrea? Sa alature politic Romania de Ungaria? Eu chiar n-as crede ca lucrul asta e in favoarea Romaniei.
De asemenea Romania poate fi sanctionata de catre UE daca nu respecta statul de drept, inclusiv financiar. Ai vazut ca se ia in considerare ca alocarea de fonduri europene sa fie in legatura cu respectarea, de catre tara respectiva, a statului de drept. Si sa stii ca s-ar putea sa ne afecteze, lucru care, iarasi, ar fi in detrimentul tarii.
Noi trebuie sa consolidam pozitia noastra in UE si Parteneriatiul Strategic cu Statele Unite, nu sa le subrezim. Asta e un exemplu de strategie pe care ar trebui sa-l urmam. Si care e in folosul nostru, punand Romania intr-o pozitie favorabila pe plan international.
Toate chestiile alea din Tratatul de la Venetia , inclusiv ceea ce spun aia sunt doar CONSULTATIVE ! Daca vrei , le iei in consideratie , daca nu… NU !” Iohannis face tot ce-i sta in putinta sa mai dreaga busuiocul, cum se spune, sa mai atenueze din pagubele pe care aceasta Coalitie le produce Romaniei. ” Ai noroc ca te stiu bashcalios de felul dumitale c-altminteri te injuram de …Elena Basescu ! >:< " Si Coalitia asta ce vrea? Sa alature politic Romania de Ungaria? Eu chiar n-as crede ca lucrul asta e in favoarea Romaniei." N-asi crede nici asta macar caci , nici macar PSD-istii ce s-au perindat in fruntea Romaniai de aproape 30 de ani incoace , n-au prea suflat in fatza Ungariei si-a pretentiilor ei teritoriale si nici macar in fatza etnicilor maghiari " reprezentati " cu succesuri de catre UDMR iar ALDE…sa fim seriosi daca n-ar fi intrat in siajul PSD , azi am fi vorbit despre Calin Popescu Tariceanu doar la nivel d e istorie la capitolul , asa nu . " Noi trebuie sa consolidam pozitia noastra in UE si Parteneriatiul Strategic cu Statele Unite, nu sa le subrezim. " Sunt mai mult decat de acord cu dumneata insa , mergand pe principiul " camasa iti este mai aproape de inima decat paltonul " , m-asi orienta mai mult catre Franta { in pofida a tot ce-au facut rromanii si " romanii "p-acolo si , in pofida a tot ceea ce cred francezii despre noi si tara noastra } caci , de bine d e rau in WWI daca nu era Franta sa ne inarmeze { ca tot se vorbeste pe toate drumurile despre…centenarul lu' peste } , nu stiu pe unde scoteam camesile . Mai romaneste spus , asi lasa dracului " marele licurici " si-asi marsha pe intarirea legaturilor cu Franta lui Emanuell Macron . De fapt , daca Ministrul de Externe al Romaniai s-ar fi numit , dupa '90 evident , Razvan Theodorescu sau Neagu J'uvara…. Motane , ti-asi mai transmite parerile mele , ale zarzavagiului din Berceni insa , mai am doar cateva ore si vin in vizita la mine : fie-mea , sotzul ei plus CUSCRA si sora acesteia din urma si….vin tocmai din Malta . Din fericire , nu vor sta prea mult caci , in Malta incepe viata , incepe sezonul de castigat bani de la turisti . Respect si-ti urez o sambata si duminica , de la excelent in sus !
E vorba se Comisia de la Venetia. E consultativ, dar daca se incalca statul de drept tot nu e in regula.
Daca te-ai indrepta catre Franta si nu catre Statele Unite ale Americii ai face o greseala fatala! Spre exemplu, Franta nu a reusit nici in trecut sa asigure securitatea, independenta si integritatea teritoriala a Romaniei. Pe cand SUA, prin Parteneriatul Strategic pe care il avem cu ei si prin faptul ca suntem in NATO, face efectiv lucrul asta. Interesul Romaniei este astfel pazit cel mai bine. Si apoi Franta nu are initiative pe plan european care sa ne avantajeze, spre exemplu cea referitoare la muncitorii detasati, iar Iohannis, corect, a luat atitudine. Nu mai vorbesc pe vremea lui Sarkozy cum s-a comportat Franta fata de Romania, tara francofona. Asta nu inaeamna sa nu avem relatii bune cu Framta, mai ales in cadrul Francofoniei. Insa orientarea catre Rusia a Frantei, in politica sa externa, nu mi se pare ca ne avantajeaza. Ei au vandut si avioane militare rusilor, peste capul NATO si al UE. A fost necesara interventia SUA ca sa stopeze aceasta calamitate. Si Franta a facut asta intr-un moment cand Rusia, o putere regionala, cum bine a caracterizat-o Barack Obama, isi ameninta vecinii. Iar Franta le dadea avioane militare!!
Poti sa ma injuri de Elena Basescu, dar parerile mele astea sunt si asa raman. Tu nu vezi ce „critici” ridicole i se aduc lui Iohannis? Spre exemplu, ca nu e etnic roman. Sau se leaga, la modul necuvincios, de sotia sa…
Dar as vrea sa-ti pun o intrebare. Sa zicem ca la Presedintia Romaniei ar candida Mark Rutte si Florin Iordache (de la PSD). Tu pe care l-ai vota?
Sa inteleg ca e evident raspunsul?
🙂
„- Alta intrebare ! ” 😎 >-(
Iti place tiganeala? 😉
Insa, da, cu Franta cred ca am putea colabora pe mai multe domenii. Dar vezi ca n-o facem…? Vorbesc de colaborari noi, de proiecte de mai mare anvergura. Chiar ma intreb de ce nu…