Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Situatia internationala. Amenintari de securitate

Fara indoiala sunt multe subiecte de actualitate interesante si poate ca v-ati fi asteptat sa scriu despre vizita lui Frans Timmermans la Bucuresti sau despre cresterea tarifelor la importurile de otel (25%) sau aluminiu (10%) in Statele Unite.

Insa tot atat de important, daca nu si mai important, este sa ne facem un ragaz spre a privi la ce se intampla in lume si la zonele periculoase, care pot determina conflicte, inclusiv militare, majore. Deci sa vedem ce zone am putea indentifica:

  1. Ucraina si Rusia,
  2. Siria – un razboi civil interminabil si ciocnirea unor interese geopolitice substantiale,
  3. Iran si Arabia Saudita. Rivalitatea dintre ele. Lumea Siita si cea Sunnita,
  4. Coreea de Nord

Dupa cum se vede, avem 4 zone ce insemnaneaza 4 problematici de securitate care nu trebuie ignorate si subestimate. La acestea 4 se adauga inca doua aspecte ce nu pot fi trecute cu vederea:

  1. Politica interna si externa a SUA,
  2. Situatia din Uniunea Europeana

Lucrurile sunt, desigur, complicate. Iar ceea ce observam este o recrudescenta a amenintarilor venite dinspre Federatia Rusa, care a anuntat ca detine o arma teribila, capabila sa strapunga orice scut antiracheta si sa loveasca Florida!!! Deci o provocare indreptata in mod clar spre Statele Unite. De asemenea se observa o intensificare a tensiunilor dintre SUA si Coreea de Nord. SUA a anuntat ca poate sa loveasca Coreea de Nord in cazul in care aceasta isi continua dezvoltarea arsenalului nuclear, capabil de a lovi Statele Unite. Deci constatam ca doua tari – Rusia si Coreea de Nord – ameninta explicit Statele Unite. Notam si faptul ca Ucraina a facut public si a avertizat tara noastra cu privire la faptul ca serviciile Federatiei Ruse planuiau incendierea a doua scoli romanesti din Ucraina, atentat dejucat de serviciile ucrainene.

De asemenea conflictul intern din Siria lasa in urma o lunga si urata dâră de morti si distrugeri. E un conflict ce poate degenara, Doamne fereste, intr-unul mult mai amplu. Iar rivalitatea dintre Iran si Arabia Saudita destabilizeaza, desigur, Orientul Mijlociu.

Mi se pare ca e prima data de la sfarsitul Razboiului Rece cand observam intensificarea tensiunilor pe plan international.

De notat e si propunerea facuta de curand ca Presedintele Chinei sa fie ales pe viata.

Cum raspunde Lumea Libera la astfel de provocari? Pentru ca mie mi se pare ca avem o situatie ce nu e corespunzatoare fata de aceste amenintari cat se poate de reale.

Spre exemplu in SUA, scriam in postarea trecuta despre atentatul recent din Florida si despre recrudescenta fara precedent a violentelor cauzate de armele de foc, in special cele de asalt, in ultimii trei ani. Am avut un nou caz si mai recent in Georgia unde un profesor s-a inchis intr-o clasa si a tras cu arma in geamul ferestrei, dar fara sa faca victime. Raspunsul Administratiei de la Casa Alba a fost unul de genul: „Tara arde si baba se piaptana”. Parca nimeni de la Casa Alba nu-si pune serios problema ca astfel de atentate pot fi orchestrate de servicii speciale straine, ostile SUA, in scopul diseminarii terorii in societate, a demoralizarii populatiei, a reducerii increderii populatiei in stat, in Casa Alba. Pe mine raspunsurile si masurile de gaga venite de la Casa Alba m-au nemultumit profund! De asemenea miscarile de la Casa Alba nu sunt in masura sa-ti dea un sentiment de siguranta, spre exemplu stirea potrivit careia consilierul pe probleme de securitate Gen. Lt. H.R. McMaster ar putea pleca de la Casa Alba pana la sfarsitul lunii. Sau nepotismul practicat de Donald Trump – un exemplu este Jared Kushner, ginerele Presedintelui, care nu are security clereance, din cate am inteles, dar e langa Presedinte si te intrebi daca are totusi acces la informatii clasificate secret sau strict secret. De asemenea, nu stim ce competente are si nu putem fi siguri daca e potrivit pentru postul pe care il ocupa la Casa Alba. Acelasi lucru se poate spune despre Ivanka Trump, introdusa de curand in politica, si care e investigata de FBI pentru a nu deveni o tinta pentru alte servicii de informatii, deci pentru a anihila vulnerabilitatile de securitate in ceea ce o priveste.

Un alt lucru ce m-a nemultumit a fost raspunsul Uniunii Europene, dar si al Canadei, la masura lui Trump de a creste tarifele la importurile de otel si aluminiu. Lasand la o parte discutia despre cat de potrivita e aceasta masura, pentru ca am inteles ca ar genera preturi mai mari la produsele din otel sau aluminiu sau cele care inglobeaza otel, aluminiu, deci inflatie in SUA, raspunsul Comisiei Europene, in termeni de „razboi comercial” cu SUA, e aiuritor!! Ce facem aici? Ajungem sa ne razboim intre noi?! Chiar n-avem altceva mai bun de facut in acest context international incarcat si plin de amenintari la adresa Lumii Libere? Noi in loc sa ne gandim cum sa cooperam ca sa contracaram cu cat mai multa eficienta aceste amenintari, ne razboim comercial intre noi? Pentru ca toate aceste disensiuni sunt speculate de tari ostile, de servicii de informatii ostile si acestea ne pot prejudicia in asemenea conditii.

Ingrijoratoare sunt evolutiile legate de Coreea de Nord. E firesc sa-ti pui problema pierderilor in cazul in care va izbucni un razboi. Insa mai e o problema, poate mai mare: cea a reactiilor Chinei si Rusiei. Sa nu uitam ca Coreea de Nord are granita atat cu China cat si cu Rusia. In cazul izbucnirii unui conflict in regiune, Rusia si China se vor mobiliza la maximum. Cum vor reactiona? Rusia ameninta cu noua sa arma teribila. La aceasta incalcare a tratatelor internationale – de exemplu Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF) semnat de Mihail Gorbaciov si Ronald Reagan in 1987 – America s-a declarat „complet pregatita”. Lasand la o parte izul de campanie electorala al declaratiilor lui Putin, amenintarea trebuie luata in serios. Imi e teama ca in cazul unui razboi cu Coreea de Nord, rusii ar putea sa actioneze asimetric, poate in Europa. Trebuie luata in considerare aceasta amenintare, facuta in contextul unei recrudescente a crizei nord-coreene.

As mai adauga faptul ca nu am vazut un raspuns foarte clar al Uniunii Europene la amenintarile Rusiei, pe de o parte, dar nici la criza nord-coreeana, pe de alta parte. De asemenea, nu se vede o influenta a UE in Siria. Chestiunea e daca UE e pregatita sa contracareze toate aceste amenintari.

Din pacate, si o spun cu toata ingrijorarea, focarele acestea de razboi – Siria, Coreea de Nord – pot declansa, Doamne fereste, un razboi mondial. Din pacate, avem de a face cu actori politici belicosi si imprevizibili precum Vladimir Putin sau Kim Jong-un. De asemenea, avem un Iran ce ar putea reactiona imprevizibil in Orientul Mijlociu, pus de rusi sau pe cont propriu. De observat ca exista aceste provocari din partea unor state cu regimuri totalitare, nemultumite de ordinea politica mondiala de dupa incheierea Razboiului Rece. N-as vrea sa par catastrofic, dar nu se poate sa nu iei in considerare aceste realitati. Uniunea Europeana, Statele Unite sunt vizate de astfel de forte, iar razboiul hibrid va continua. Observam trecerea la amenintari directe din partea Rusiei sau Coreii de Nord. Incalcarea tratatelor internationale de catre regimul lui Vladimir Putin, lucru ce cauzeaza o stare de tensiune pe plan international.

martie 2, 2018 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

24 comentarii »

  1. Sti care-s concluziile ce se pot trage din postarea dumitale ? Faptul ca , incetarea razboiului rece , faptul ca destramarea acelei blestemate cortine de fier ce impartzea lumea in doua tabere antagonice , a fost o gresala a celor ce-au contribuit la asa ceva . Asta intelesei eu …. Nu stiu daca , in cazul in care acea cortina ar fi continuat sa existe , s-ar mai fi produs acel exod masiv { poate cel mai mare din istoria moderna a omenirii } care-a dat peste cap pana si planurile si socotelile cele mai optimiste facute prin cancelariile europene sau de peste ocean asta , DACA S-AU FACUT ACELE SOCOTELI PE UNDEVA . Am mai spus la matale pe blog si cu alta ocazie : s-au dus migrantii peste tot in lume , doar in Rusia si-n Ucraina sau China , asta pentru a nu-mi aminti de faptul ca exista si India si Pakistanul …NU . Am mai spus si asta : frau Merkel , in opinia mea principala vinovata de dezastrul produs in Europa prin invitarea migrantilor { migranti , nu neaaparat refugiati din calea razboiului } in Germania si-n cam intreaga Europa de fapt , caci Germania a fost de ceva vreme principalul motor al economiei UE , n-a platit in nici un fel pentru gestul sau iresponsabil ci … dimpotriva , a fost realeasa Cancelar si asta , desii si-n Germania si-n alte tari ale UE s-au petrecut din partea acelor migranti , niste fapte ce au facut ca extrema dreapta sa-si ridice capul cam peste tot , de la Paris la Londra , de la Vienna la Roma si etc. , si care au pus sub semnul intrebarii stabilitatea si soliditatea acestei UE . Pana si Brexitul este tot o urmare a gestului facut de frau Merkel . Chiar si chestia din Catalunia o consider drept una dintre acele polythicaly correct promovate de catre UE si-a sa Comisie si Parlament . Plateste cineva pentru ce s-a petrecut acolo si care-i IREVERSIBILA ACUM ??? Olanda si nu doar ea , ai vazut bine ca , se opune multdoritei transformarii a UE intr-un stat federal . Belgia , ca de obicei le canta in struna olandezilor . UK prin vocea lui May spune ca s-ar putea ajunge al un conflict deschis cu Irlanda dupa Brexit mai ales ca , Irlanda fiind tara UE vor fi introduse postbrexit controale la frontierele acesteia cu UK . Adica , mai pe romaneste spus exista posibilitatea unui conflict deschis cu tarile ce formeaza UE daca , in urma brexitului UK nu va primii tot ceea ce solicita drept compensatii . Astia din Polonia si Ungaria sant vizati de UE pentru deturnarea de fonduri europene si , desii si-n Italia exista aceleasi suspiciuni , totusi nimeni nu face inca publica chestia . Una peste alta , majoritatea tarilor UE au inceput sa aiva oarece lehamite de tarile fost comuniste , de parca din vina lor au fost astea dupa WWII obligate sa intre in sfera de influenta a tzarului Stalin iar Churchil , nici usturoi n-a mancat nici gura nu i-a putzit vreodata . Era de asteptat ca vreodata sa-nceapa sa scartzaie aceasta carutza numita UE . Vad ca rusii lui Putin se agita dar , vad si ca „Marea Galbena „…nu face valuri inca si chiar ma-ntreb de ce oare ? Am ajuns sa cred cu obstinatie faptul ca , nu americanii sau britanicii , ci rusii si chinezii sant cei mai interesati de destramarea UE si , sa ma bata Dumnezeu daca reusesc sa-mi dau seama care-i motivul ! Impartirea lumii in doua sau trei sfere de influenta in locul a doar una , le-ar aduce ce chinezilor , caci ce le-ar aduce rusilor…chiar nu-i greu sa-mi dau seama !?! Spui matale despre North Coreea si amintesti de faptul ca , rusii si chinezii le dau astora nas si-atunci te-ntreb : la ce mama dracului au mai murit atatea sute si mii de americani , canadieni , francezi , turci , britanici , greci , australieni , bashca alte sute si mii care-au fost nenorociti pe viata pentru lupta impotriva comunismului condus de gashca lui Kim in anii ’50 ??? Pentru ca South Coreea sa-i invite la JO pe reprezentantii lui Kim Jo Un ??? Ce , credeau ca aia , vor dezerta in masa fix in momentul cand vor ajunge in sud ???? Chiar nu ma-ndoiesc de faptul ca , la originea acceptarii delegatiei olimpice nord coreene , a fost mana americanilor …. care-au luat iar plasa cu aceasta ocazie . Ma rog , acestea-s parerile mele , ale omului simplu de pe strada si nu ale intelectualului rasat deci , ia si dumneata ca atare comentariul si parerile mele .

    Comentariu de Marian | martie 3, 2018 | Răspunde

    • Chiar n-am vrut sa spun sau sa se inteleaga ca destramarea Cortinei de Fier a fost o greseala. De ce ti se pare ca din ce am spus ar rezulta lucrul asta?

      Da, bine, toata lumea da vina pe Germania. Poate pentru ca cineva trebuie sa fie vinovat pentru toate relele si tap ispasitor.Fara indoiala ca politica D-nei. Merkel e criticabila, dar pe mine ma nemultumeste felul in care e condusa UE.

      Ma nemultumeste Comisia Europeana condusa de Jean-Claude Juncker.

      Uniunea Europena nu trebuia sa ajunga aici: gandeste-te la Brexit, la criza actuala cand se vorbeste de Europa in mai multe viteze, la influenta scazuta a Uniunii Europene pe plan international, spre exemplu ca n-a putut impiedica evolutiile din Turcia, ascensiunea regimului autoritar al lui Erdogan, influenta in vecinatatea lui ZERO in cazul conflictului sirian.
      Fara indoiala, e o mare deficienta a UE faptul ca au aparut partide extremiste sau eurosceptice puternice, desi n-au ajuns la Putere (inca) si cu mare influenta.

      De asemenea trebuie considerata drept inadmisibila atitudinea lui Donald Trump ce spunea despre Brexit ca e un lucru foarte bun si de dorit.

      Ca a cazut Cortina de Fier e un lucru foarte pozitiv. Dar asta nu inseamna ca, odata ce s-a destramat Cortina de Fier, au disparut deficientele si relele.

      Starea actuala a Uniunii Europene, in care observam o evidenta dezbinare, precum si disensiunile dintre UE si SUA sunt pe placul si lucreaza in favoarea adversarilor nostri, ai celor care vor sa distruga America, dar si UE. Iar ciudatenia e ca noi ne comportam ca si cum am ignora evidentele, ca si cum acesti adversari ne-ar fi prieteni. Cand e cat se poate de clar ca lucrurile nu stau asa.

      Ceea ce e imbucurator e faptul ca UE rezista in ciuda tuturor socurilor la care a fost supusa de vreo 10-12 ani incoace. Si lucrul asta e o garantie a stabilitatii si pentru asigurarea pacii mondiale, pentru evitarea catastrofei umui nou razboi mondial. De aceea UE ar trebui sa fie mult mai unita, iar relatiile cu SUA trebuie sa fie de cooperare si unitate. NU de dezbinare. Cred ca trebuie specificata aceasta negatie. Altminteri sa nu ne miram, ca sa dau un exemplu, de amestecul rusilor in alegerile prezidentiale din SUA. Pentru ca adversarii nostri se vor folosi de orice dezbinare dintre noi pentru a distruge Lumea Libera.

      Comentariu de Motanul Incaltat | martie 3, 2018 | Răspunde

      • Omule…eu asa am inteles , asta a fost ceea ce-am inteles eu din postare . Daca chiar iti pare c-am gresit cu mult…regrete eterne !

        Comentariu de Marian | martie 4, 2018

    • Daca suntem in pragul unui nou razboi rece, cum afirma fostul premier, Dl. Adrian Nastase, uite aici

      https://adriannastase.ro/2018/03/02/receptie-cu-ocazia-zilei-nationale-a-bulgariei/

      ce raspuns mi-a dat, e limpede ca e o mare nepotrivire ca Occidentul, Lumea Libera, opusa totalitarismului, sa fie dezbinata in fata unor Puteri ce au astfel de regimuri: totalitare si care o ameninta. Si care doresc dezbinarea Occidentului. Spre exemplu, uite-te numai ce complicatii si dezbinari interne s-au declansat in SUA de catre implicarea rusilor in alegerile prezidentiale.

      Comentariu de Motanul Incaltat | martie 3, 2018 | Răspunde

      • Inca de-atunci , din momentul in care-a cazut zidul Berlinului era absolut evident faptul ca lumea , se afla in pragul unui nou razboi rece . Pana si acest simplu fapt indica ca, desii cazuse „cortina de fier ” nu era greu sa priceapa cineva cat de cat interesat ca…niciodata un leu nu-si lasa cu usurinta prada din care-a mancat zeci de ani deci , Adrian Nastase , n-a descoperit nici roata si nici apa calda ! Am recitit de foarte curand o carte a unuia Philip Cornford intitulata ” Vigilentii ” , carte pe care ti-o recomand cu multa placere mai ales ca , acolo este descris felul in care rusii …rusii obisnuiti au privit actiunile lui Gorbaciov , unul dintre artizanii prabusirii zidului si ca urmare logica al intregului bloc comunist european plus a USSR , iar asta , in chiar acea perioada in care Boris Eltzin conducea ostilitatile in Moscova care-au culminat cu readucerea pentru scurt timp a lui M.S. Gorbaciov la conducerea PCUS si Presedentiei Ruse . Chiar nu-i rea cartea iar ceea ce spuneau atunci rusii de pe strada , o spun inclusiv astazi dupa ce ei au fost agresorii tovarasilor lor de arme si comunism , ucrainienii .” Spre exemplu, uite-te numai ce complicatii si dezbinari interne s-au declansat in SUA de catre implicarea rusilor in alegerile prezidentiale. ” Si ? Cumva a contestat careva din Congresul american acele alegeri ? Si-au bagat si ei si ” altii ” , nasul si-n alegerile prezidentiale din Romania si…ce folos ca s-au gasit niste caini care-au latrat ? N-a trecut mai departe ursul rusesc sau caravana americana ???

        Comentariu de Marian | martie 4, 2018

      • Deocamdata cel putin nu exista probe ca americanii (sau rusii) s-au bagat in alegerile din Romania.

        Comentariu de Motanul Incaltat | martie 4, 2018

      • In legatura cu amestecul Rusiei in alegerile prezidentiale din SUA, se cerceteaza lucrurile. In SUA e o comisie care cerceteaza ce s-a intamplat.

        Nu era deloc evident ca lumea se afla in pragul unui nou razboi rece. Si n-ar fi trebuit sa se intample lucrul asta. Dar daca rusii aleg aceasta varianta, ar trebui sa stie ca aleg una cat se poate de proasta in special pentru ei.

        Comentariu de Motanul Incaltat | martie 4, 2018

  2. „Ceea ce e imbucurator e faptul ca UE rezista in ciuda tuturor socurilor la care a fost supusa de vreo 10-12 ani incoace. Si lucrul asta e o garantie a stabilitatii si pentru asigurarea pacii mondiale, pentru evitarea catastrofei umui nou razboi mondial. ” Cat Motane , cat crezi matale ca va mai supravietui acest urias ce se dovedeste a fi unul cu picioare de lut ? Nu vezi si matale ca-i macinat chiar de catre acele tari ce s-au facut luntre si punte pentru infintarea acestei uniuni ? De la cine a inceput fisurarea UE ? Pai taman de al aia care atunci cand si-au exprimat dorinta de-a fi membrii , s-a gasit un francez care s-a impotrivit din rasputeri spunand , taman ceea ce vor face buldogii peste niste ani . A avut doar ceva viziune De Gaulle sau unde-si cunoastea bine viitorii ” partenerii ” ?

    Comentariu de Marian | martie 4, 2018 | Răspunde

    • Se vede de pe acum ca alternativa Brexitului e una cat se poate de proasta pentru Marea Britanie. Iar lucrul asta se va vedea si mai clar in viitor.

      Deci alternativa unui „exit” e una proasta. Ramane ca UE este, cel putin pana in prezent, cea mai buna si viabila alternativa pentru Europa. Pentru viitor nu se vede o alternativa mai buna decat Uniunea Europeana.

      Spre exemplu, sa luam Franta. Marine Le Pen propunea o varianta similara pentru Franta cu cea a Brexitului. Insa ea nu a reusit sa convinga de faptul ca un eventual „Frexit” sau o iesirea a Frantei din Zona Euro ar reprezenta o varianta viabila si buna pentru Franta.

      Facand abstractie de faptul ca cei care sunt impotriva Uniunii Europene reprezinta forte politice extremiste, pana acum nu am vazut o abordare ce ar putea fi catalogata drept serioasa prin care sa se propuna altceva fata de ceea ce avem in prezent si sa se aduca argumente trainice in favoarea acesteia.

      In concluzie, „exitul” este orchestrat in mod populist si nationalist, fara sa se aduca o solutie mai buna, cu motivatii convingatoare.

      Comentariu de Motanul Incaltat | martie 4, 2018 | Răspunde

      • ” Facand abstractie de faptul ca cei care sunt impotriva Uniunii Europene reprezinta forte politice extremiste, pana acum nu am vazut o abordare ce ar putea fi catalogata drept serioasa prin care sa se propuna altceva fata de ceea ce avem in prezent si sa se aduca argumente trainice in favoarea acesteia.” Nu doar extremistii au inceput sa isi arate coltii impotriva U.E. ci si unii mai moderati caci….aia din Spania { regiunea Catalonia de exemplu } cat or fi ei de moderati , au acum colti de crocodil impotriva tacerii si ambiguitatii Consiliului Europei si-al Uniunii Europene dupa ce Armata si Politia Regatuui l Spaniei , A APLICAT LEGEA …sti si matale cand a fost asta . In Italia…chiar daca nu vor castiga cu majoritatea absoluta { ce mama dracului ca , nu peste tot este ca-n PSD-ul din Romania !!! } totusi , si Liga del Norte si Cinque Stelle , sau mai corect sustinatorii , votantii acestor partide , aia se plang ca Italia { nu uita ca are cea mai mare datorie publica dintre tarile UE } este tinuta intr-adins la coada pentru a o readuce in starea de saracie lucie in care era pana la aderarea la UE . Aici , iarasi sunt nevoit sa-ti reamintesc numarul mare d e someri existenti in Italia , in special pe fondul imigratiei impusa de regulile U.E. , plus nebunia ce l-a apucat pe Trump de-a pune embargou …sau taxe imense , produselor europene . Citez : „- Marfurile noastre au ajuns sa fie suprataxate de catre europeni { adica U.E. Motane , U.E. } iar asta, in vreme ce noi permitem europenilor sa-si aduca aici spre vanzare masinile lor …. pe gratis .” Sa-ti reamintesc ca BMW , Ferrari , Renault , SEAT , Skoda – WW , sau Peugeot -Citroen sant marfa auto europeana ? Astfel incat , ” exitul ” o fi el ” orchestrat populist si nationalist ” dar ce te faci caci…VOTANTII …plebea , vulgul – vorba lui Madalin Voicu – incep sa ceara din ce in ce mai raspicat ori ” exitul ” , ori renegocierea tratatelor de aderare si asta , prin vocea liderilor lor…autorizati , aud ? Las deoparte L’Unita caci aia , apartin de comunistii italieni de cand s-a infiintat dar , cam toate ziarele din ” cizma ” bat moneda pe renegociere inca de anul trecut si daca nu ma-nseala memoria Matteo Renzi , chiar abordase subiectul inclusiv la Bruxelles nu mai departe de inceputul anului 2017 . Pai vezi Motane…

        Comentariu de Marian | martie 5, 2018

      • Am vazut ce rezultate a dat votul in Italia. Populism… Miscarea 5 Stele a castigat, dar nici una dintre formatiunile politice nu a obtinut majoritatea. De aici si situatia complicata. Sa vedem ce majoritate se poate forma. Urmeaza perioada de negocieri.

        Plebea, „vulgul”… Asa, si rezolva asta ceva? Adica populismul asta rezolva ceva? Vorbesti de „starea de saracie lucie” in care s-ar dori sa fie adusa Italia. Insa sa nu uitam un lucru, si anume ca Italia a trait ani si ani la rand pe… multi $ americani. De aici si datoria publica foarte mare. Italia e o tara mare, are totusi si o industrie performanta. E o economie mare. Nu stiu daca se doreste aducerea Italiei intr-o „stare de saracie lucie”. Insa, mi se pare, ca atat in cazul Italiei, dar si al Frantei, politicile duse de UE, de Comisia Europeana nu sunt dintre cele mai bune, dintre cele mai potrivite.

        Noi facem parte din UE. In UE avem o Comisie Europeana – un fel de Guvern european. Ma intreb si te intreb ce spune Comisia Europeana despre ce se intampla, despre cresterea asta a populismului, despre situatia economica proasta care-i afecteaza pe cetateni. Eu nu vad la aceasta Comisie o viziune. Sunt foarte multi bani in UE, nu vad o viziune buna, potrivita cu realitatile, prin care acestia sa fie folositi pentru a debloca actuala situatie. Uite-te numai aici:
        http://www.mediafax.ro/externe/premierul-olandei-se-opune-aprofundarii-integrarii-ue-si-vrea-conditionarea-accesului-la-fondurile-europene-17047528

        la ce spune Mark Rute:

        „Premierul Olandei propune condiţionarea accesului la fonduri UE de aplicarea reformelor economice solicitate de Bruxelles. „A venit vremea să revenim la reguli. Soluţia pentru beneficii suplimentare nu sunt fondurile centralizate de asistenţă financiară şi tipărirea de mai mulţi bani, ci reforme structurale şi bugete solide”, a subliniat Rutte, citat de FT.”

        A vorbi precum in manualul de curs mediu de economie nu mi se pare ca inseamna sa dai solutii. El e destul de naiv. Italia are o populatie de peste 60 de milioane de locuitori, fata de Olanda care are sub 20 de milioane. Pe de alta parte, Italia sau Franta n-au fost tari comuniste, dar au fost si sunt tari etatiste, daca le pot spune asa. Experienta reformelor structurale din Europa de Est a dovedit ca acestea au lasat pe drumuri milioane de oameni – numai uite-te cati romani, oficial, nu-i asa, peste 3,5 milioane sunt in afara tarii. Daca se aplica reforme structurale in Italia, ma intreb cati vor ajunge pe drumuri, la ce cote se va ridica somajul. La fel si in Franta. Or, gandeste-te ca oamenii acestia – si ma gandesc ca ar fi vorba de o populatie mai mare decat populatia Olandei – n-au unde sa plece. In trecut, emigratia se indrepta spre SUA, si au plecat acolo cu milioanele. Acum, sub Trump, SUA duce o politica protectionista, inclusiv in privinta imigratiei. De aceea, stateam si ma gandeam cum s-ar putea realiza astfel de reforme structurale in Franta sau Italia. Si nu pot sa nu remarc gandirea de baietel de liceu a lui Mark Rutte! Insa ma intreb ce face Comisia Europeana. Cu ce viziune vine?

        „Liderii Germaniei şi Franţei au pledat, la summitul informal desfăşurat la Bruxelles, pentru condiţionarea accesării fondurilor UE de respectarea normelor statului de drept, a standardelor fiscale şi în domeniul muncii, fiind propus şi un buget destinat integrării imigranţilor, spre nemulţumirea ţărilor est-europene. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a propus, la reuniunea informală a Consiliului European desfăşurată la Bruxelles, recompense bugetare pentru statele care au acceptat imigranţi extracomunitari în cadrul sistemului de cote instituit de Comisia Europeană. Ideea a fost respinsă atât de liderii ţărilor central şi est-europene, care manifestă reticenţă faţă de imigranţi, cât şi de aliaţi tradiţionali ai Germaniei, precum Austria şi Luxemburg.”

        Adica, ce vor sa spuna? Ca in UE nu se prea respecta „statul de drept”? Pe de alta parte, primirea migrantilor ridica probleme destul de mari. Buget pentru integrarea imigrantilor. Dar gandeste-te ca de banii acestia au nevoie si italienii, francezii, bastinasii de aici, ca sa zic asa. Iar Franta si Germania vor sa dea bani doar pentru integrarea imigrantilor si restul de bani daca in tara respectiva se respecta statul de drept. Bun, si cum se evalueaza atunci respectarea statului de drept? Cine o face si pe ce criterii? Pentru ca, de exemplu, nu poti sa-i lasi in nevoi pe italieni, dar in schimb sa cheltuiesti generos pentru integrarea imigrantilor. Este evident ca o asemenea abordare va fi respinsa.

        Dar peste toate astea, Comisia asta vad ca nu propune nimic. Joaca rolul unui notar care inregistreaza, cel putin auditiv, ce spun unii sau altii. Si asteapta ca sa se hotarasca ceva ce nu se mai hotaraste niciodata. Iar situatia politica, spre exemplu in Italia, ca despre aceasta tara vorbim, se agraveaza.

        Comentariu de Motanul Incaltat | martie 6, 2018

      • Conditionarea accesarii fondurilor europene de respectarea normelor statului de drept prezuma ca in UE nu s-ar respecta aceste norme, ale statului de drept. Or, lucrul asta nu e in regula. Chiar si existenta coruptiei in UE nu inseamna ca nu se respecta in tarile respective normele statului de drept, ca sa fim bine intelesi. O criza de sistem intr-o tara UE ar conduce la activarea art. 7 din Tratatul de Aderare. Dar asta e altceva. Atunci, daca asa stau lucrurile, de ce se mai pune problema accesarii fondurilor UE de respectarea normelor statului de drept?

        Interesant este ca aceasta Comisie Europeana, dar nici cea dinaintea ei, pare a nu avea nicio atitudine fata de astfel de luari de pozitie, care nu prea sunt in regula. Mie imi pare bine totusi ca Timmermans, la Bucuresti, a spus raspicat doua lucruri: MCV e una si integrarea in Spatiul Schengen e altceva. Si MCV e una si declansarea art.7 sunt iarasi doua lucruri distincte: adica MCV-ul NU inseamna declansarea art.7! Iar Romania trebuie sa faca parte din Spatiul Schengen!! E cam pentru prima data cand aud si eu ca un oficial important al Comisiei pune niste lucruri la punct. Si ar trebui sa le puna la punct si in ceea ce priveste accesarea fondurilor UE, legate de respectarea normelor statului de drept: pentru ca nu e drept sa prezumi ca nu se respecta statul de drept in UE, ca ideea asta acest lucru face. La o criza sistemica sunt alte masuri ce se iau, cum decurg din Tratatul de la Lisabona.

        Pentru ca sa fie clar: este INADMISIBIL sa gasesti tot felul de subterfugii, ca sa le zic asa, ca sa nu dai banii ce se cuvin unei tari membre UE, pentru ca sa le foloseasca mai bine alte tari.

        Aruncatul acesta al anatemei asupra unor tari, ca acestea sa nu poata accesa fondurile UE care li se cuvin, pentru ca altii au interes sa doseasca acesti bani la ciorap si sa-i foloseasca ei, ar trebui combatut inclusiv pe cale legala!! CU PUSCARIA pentru cei care fac astfel de lucruri!! Pentru ca astfel de lucruri destabilizeaza Uniunea Europeana. Creeaza nemultumiri, ridica populismul si nationalismul de cea mai joasa speta!! Creeaza o situatie ce poate fi caracterizata prin cuvintele: Pentru unii muma, pentru altii CIUMA!! De aceea liderii UE, indiferent care ar fi acestia, chiar ai Frantei si Germaniei, sau cei din institutiile UE sau altii, care fac astfel de lucruri, ar trebui sa stie ca pot raspunde inclusiv PENAL pentru o astfel de fapta nedreapta!!

        Comentariu de Motanul Incaltat | martie 6, 2018

  3. Turcii…si ei au fost incapatanati dar si astia din UE { Juncker era un fel d e responsabil cu aderarea turcaletilor si le pretindea alora…inclusiv renuntarea la bacsis dac-ai pomenit asa ceva !!! } au fost obtuzi caci daca nu erau asa , la ora asta Turcia era partener cu drepturi depline si poate ca rusii n-ar mai fi fost atat de tupeisti . Parerea mea Motane .

    Comentariu de Marian | martie 4, 2018 | Răspunde

    • In chestiunea Turciei, tin minte ca mai demult Parisul a opinat ca principala piedica in aderarea acestei tari la UE ar fi faptul ca Turcia nu e o tara… europeana. Sigur, se poate discuta acest aspect pentru ca Turcia are cea mai mare parte din teritoriu in Orient. Insa mai e si o alta chestiune, as zice eu: daca Turcia indeplineste conditiile de aderare care, ai vazut, nu sunt chiar simple. Regimul lui Erdogan indeparteaza Turcia de la aderarea la UE.

      Zici ca UE ar fi fost obtuza in cazul Turciei. Eu as zice ca, mai degraba, cuvantul potrivit e ca a fost slaba. A promovat suficient de bine europenismul in Turcia? Si-a manifestat suficient de bine influenta in Turcia? Din cate se poate constata, nu prea… Nu?

      Comentariu de Motanul Incaltat | martie 4, 2018 | Răspunde

      • Mergi la pariu ca , daca Turcia ar fi fost cooptata in UE { cu toate ca mai bine de trei sferturi din ea tine de zona Orientala } , la ora asta Erdogan , n-ar mai face nefacutele facute in ultima vreme si , este posibil sa nu le fi facut macar ??? Cu ultima parte…sunt de acord cu dumneata in totalitate !

        Comentariu de Marian | martie 5, 2018

      • Bineinteles, asa este. Regulile Uniunii Europene n-ar fi permis dezvoltarea unui regim precum cel al lui Erdogan.

        Insa ce se intampla acum, aparitia asta a populismului nationalist de proasta calitate, situatia economica destul de complicata din unele tari si care e, dupa cum se vede, de durata, arata o slabiciune nu atat a UE, pentru ca ideea unei Uniuni Europene e buna, ci a Comisiei Europene, a Parlamentului European din ultima vreme. O lipsa de viziune a liderilor in functii de decizie din institutiile europene.

        Uite, o alta intrebare: ce a facut Comisia Europeana, Parlamentul European pentru ca sa impiedice Brexitul? Nu spun ca ar fi reusit sa-l impiedice. Intreb doar ce a facut pentru ca sa-l impiedice.

        Brexitul a fost o mare MURDARIE!!! Adica un partid obscur, UKIP, un lider obscur, Nigel Farage sustineau politic Brexitul. Acest partid a fost creat pentru a sustine o campanie pentru retragerea UK din Uniunea Europeana. Apoi o parte insemnata a presei din Marea Britanie, care s-a pretat la minciuni, care a pedalat pe cati imigranti romani si bulgari vor napadi Marea Britanie, mai multi decat populatia celor doua tari la un loc!! Iti dai seama cat s-a platit pentru o asemenea propaganda mincinoasa si rusinoasa? Nu mai vorbesc de faptul ca se vorbea de legaturile UKIP cu Rusia… Nu mai vorbesc de slabiciunea Guvernului Cameron, conservator. UKIP are in prezent 24.000 de membri, fata de Partidul Conservator, in jur de 100.000 de membri sau Partidul Laburist cu 570.000 de membri. Si uite-te si tu ce a reusit sa faca acest partid minuscul. Cum s-a comportat Comisia Europeana, Parlamentul European? E clar ca Brexitul a fost determinat de o actiune ce nu a avut parte de o actiune de contacarare, ca sa zic asa, din partea UE, dar nici din partea partidelor traditionale din UK. Iar daca, totusi, a fost asa ceva, a fost o contrapondere foarte slaba.

        Acum populismul creste in Italia. La fel, nu vad din partea Comisiei, a Parlamentului European o actiune de contracarare a acestui fenomen. Toata propaganda asta populista, eurosceptica, extremista, ar trebui combatuta la nivelul Comisiei si Parlamentului european. Ar trebui sustinute fortele pro europene din Italia si explicat oamenilor ca populismul nu reprezinta o solutie. Iar o solutie in afara UE, de iesire din UE iarasi e o non-solutie, ca sa zic asa. Or, eu constat cu dezamagire ca lucrul asta nu prea se intampla.

        Comentariu de Motanul Incaltat | martie 6, 2018

  4. ” Brexitul a fost o mare MURDARIE !!! ” Mai mult decat de acord cu dumneata iar britanicii , au dovedit inca o data ca acel ” spirit ” al lui Churchill , ala care lua hotarari dupa ce golea cateva carafe de brandy , exista inca in genele lor si nu doar ale politicienilor : au luat hotararea sa paraseasca U.E. exact ca betivii aia care , dupa ce-au baut pana si-au golit damigenele , parasesc carciuma fara sa-i intereseze cat au de platit pentru trascaul consumat ! Italia…da-i dracului de macaronari , ca la cat KKT manaca politicienii lor nu se KAKA toata Europa . Ce n-am reusit eu sa-nteleg a fost , cum mama dracului de Il Cavalliere s-a intalnit cu Trump si mai ales cum de-a avut indrazneala – condamnat cu suspendare fiind adica …scapat la mustatza – sa candideze …mai ceva decat Johannis al nostru desi , asta macar nu era inca condamnat d e nimeni ?!! Iar Trump asta , chiar n-are nici o retinere in a se intalnii cu…penalii 😉 ? Oare pe cand o vedere Trump-Dragnea ?

    Comentariu de Marian | martie 6, 2018 | Răspunde

    • https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_interference_in_the_2016_United_Kingdom_referendum_on_exiting_the_European_Union

      Si eu as zice ca a fost si mana unui amestec din afara… Nu-i exclus sa fie tot rusii… Inclin sa cred ca da, tinand cont de cum e regimul Putin…

      Uite un articol interesant din 12 noiembrie 2016:
      https://www.hotnews.ro/stiri-international-21412222-silvio-berlusconi-vede-numeroase-asemanari-intre-donald-trump.htm

      in care, printre altele, se arata:

      „In ceea ce priveste politica externa, Berlusconi vede pozitiv faptul ca presedintele ales al SUA a inteles ca „Federatia Rusa trebuie considerata o tara ce apartine Occidentului si ca, desi exista unele divergente, acestea vor fi rezolvate intr-o optica de colaborare si prietenie”. „Avem nevoie de Rusia pentru a face fata problemelor dramatice pe scena internationala, de la extremismul islamic si pana la imigratie”, a indicat Berlusconi, care este un prieten apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin.

      In timp ce actualul sef al guvernului de la Roma, social-democratul Matteo Renzi, s-a pozitionat clar in favoarea lui Hillary Clinton, fostul premier Berlusconi a evitat atat in timpul campaniei electorale din SUA cat si acum sa ia partea vreunuia dintre cei doi candidati care s-au confruntat in scrutinul din 8 noiembrie. Totusi, el l-a acuzat pe presedintele american in exercitiu, Barack Obama, ca „a comis numeroase erori” si „a transformat lumea intr-un loc mai periculos si mai instabil”.

      „Americanii l-au ales pe Donald Trump. Acum sa-l lasam sa lucreze (…) Presedintii sunt judecati in functie de ceea ce fac”, a conchis Berlusconi.”

      Comentariu de Motanul Incaltat | martie 7, 2018 | Răspunde

  5. […] Ingrijoratoare e si atitudinea Uniunii Europene. Iata ce scriam in martie 2018 in acest articol: […]

    Pingback de Ce sa intelegem din asta? « Motanul Incaltat | iulie 18, 2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: