Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

In numai 6 minute…

Tragedia intamplata la Stoneman Douglas High School din Parkland, Florida nu se poate sa nu te infioare si sa nu-ti dea si un sentiment de revolta!! Este vorba de o crima in masa, petrecuta pe data de 14 februarie 2018 la Marjory Stoneman Douglas High School de catre un anume Nikolas Jacob Cruz, de 19 ani, fost elev al acestui liceu, cu o arma de asalt foarte puternica: AR-15, cumparata legal. E vorba de un tip cu probleme mintale, din cate inteleg, dar si cu viziuni politice extremiste impotriva musulmanilor si a negrilor, ce vizau exterminarea acestora, care pe 24 septembrie 2017 a lasat urmatorul comentariu pe pagina de youtube a unui user: „Im going to be a professional school shooter”…

In doar 6 minute, de la ora 2.21 pm la 2.27 pm, 17 oameni au murit si 14 au fost raniti. Dumnezeu sa-i odihneasca in pace si sa-i ajute si sa le dea vindecare grabnica celor raniti!

Am remarcat, din ce s-a transmis de la fata locului de catre CNN, fetele impietrite ale elevilor care au trait acele clipe groaznice, scapand cu viata! Apoi protestul lor emotionant, cand 17 elevi s-au intins pe jos spre pomenirea celor care au murit in acest atentat sangeros. Am vazut parinti indurerati, in lacrimi si revoltati in fata unui asemenea masacru. Si am apreciat ca Presedintele Trump i-a primit la Casa Alba pe cei care au suferit o astfel de tragedie pentru ca sa-i asculte.

S-a pus din nou pe tapet problema interzicerii armelor sau armelor de asalt, lucru imposibil deoarece Constitutia SUA prevede dreptul cetatenilor americani de a purta arme. Ma gandeam ca intr-o asemenea tara ar trebui sa se dezvolte sistemele de protectie. Mi se pare obligatoriu. Ar trebui sa avem in SUA o adevarata industrie a sistemelor de protectie, aplicate pe scara larga.

Mai trebuie spus ca nu e singurul caz de acest fel intamplat in SUA. Au mai fost atentate in scoli.

Am facut aceasta scurta introducere pentru a comenta in continuare una din solutiile propuse de Presedintele Trump, solutie cu care nu sunt de acord. Si anume aceea de a inarma si antrena militar 20% din personalul didactic din scoli in vederea asigurarii pazei si protectiei scolilor din tara.

Nu pot sa fiu de acord cu o asemenea solutie. Mai proasta nici ca se putea!! In primul rand meseria de profesor si meseria de militar sau cea agent de paza sunt meserii diferite. Nu poti obliga un profesor sa fie si agent de paza asa cum nu ai cum sa faci dintr-un agent de paza un profesor de istorie, sa zicem.

Solutia lui Trump exprima superficialitate si nu tine cont de realitati. Aici nu e o chestie de joaca si nu e vorba nici de un western hollywoodian.

Este vorba de lupta impotriva terorismului.

Ceea ce se intampla acum in America: si sangerosul atentat din Las Vegas, si cel de la biserica baptista dintr-o localitate din Texas, si cel de acum, ca sa le iau pe cele mai cunoscute, desi am inteles ca au fost vreo 8 de la inceputul anului si pana acum, daca am inteles eu bine, nu reprezinta altceva, dupa parerea mea, decat ceea ce as numi: terorism prin contagiune.

Terorismul e si o boala sociala. Se stie ca America a fost victima terorismului islamic, atentatele fiind facute chiar de cetateni americani de religie musulmana. De fapt asa s-a intamplat si in Franta. Fiind o boala, se poate lua, se poate transmite si altora, in special celor care au un pisihic mai labil si o judecata mai putin sanatoasa. Se va termina candva si cu asta. Dar ceea ce vreau sa spun este ca date fiind aceste realitati, problema e serioasa si trebuie tratata ca atare. Adica la modul profesionist.

Fara indoiala, se pot aduce multe contraargumente ideii D-lui. Trump si cred ca mai multe decat argumente care sa sutina ideea Presedintelui.

De aceea paza scolilor, obiective publice si expuse terorismului, trebuie realizata de catre firme specializate in paza si protectie. Pot fi firme private care isi selecteaza personalul si ii asigura antrenamentul necesar pentru a putea face fata cu succes provocarilor ce pot aparea in practica. Fara indoiala, conteaza, desigur, si evaluarea si pregatirea psihologica a personalului pe care astfel de firme sunt obligate s-o faca. Ele stiu sa asigure paza unor obiective precum scolile, cum trebuie sa actioneze in caz de nevoie. Fara indoiala, acestea trebuie sa stea intr-un contact permanent cu FBI-ul si Politia.

Data fiind situatia aceasta generata de razboiul impotriva terorismului, se pot debloca fonduri federale, daca e necesar, pentru sustinerea financiara a unui astfel de sistem de paza a unitatilor scolare de pe tot curpinsul SUA.

Ideea cresterii varstei de la 18 la 21 de ani pentru a putea cumpara o arma e interesanta.

Ideea interzicerii armelor de asalt trebuie luata in considerare. In primul rand ai putea sa te intrebi de ce trebuie vandute populatiei asemenea arme…

Colt AR-15 Sporter SP1 Carbine – v. aici. De vazut si aici.

Pentru o astfel de arma, distanta efectiva de tragere este de 550 m. Inutil sa spun ca e o arma foarte puternica. Dar trebuie remarcat ca e o arma de front. Pentru ce trebuie sa fie vandute populatiei arme de front, taman bune pentru masacre in masa? Fara indoala, trecutul celui ce cumpara o arma si starea sa de sanatate psihica sunt importante. Insa nici aceasta si nici cea a cresterii varstei pentru cumpararea unei arme nu sunt conditii suficiente pentru a asigura protectia unor obiective publice precum scolile.

Trebuie inteles ca in SUA protectia scolilor si nu numai e o problema de siguranta nationala.

Fara indoiala, sunt importante camere de luat vederi, detectoare de metale. Scanarea celor care intra in scoala pentru ca ar putea avea arme ascunse la ei, lasarea armelor la intrarea intr-o scoala sunt masuri ce ar trebui luate. De aceea ar trebui sa asigure aceasta paza si protectie firme specializate in acest sens, cu personal specializat, special instruit pentru asemenea scopuri.

Eu cred ca ar trebui inteles ca o comercializare libera a armelor de asalt implica, pentru aparare, si sisteme de protectie corespunzatoare. Nu e vorba aici doar de protectia individuala. Nu e vorba numai de politie. Apropo de politie, am inteles ca un politist care era pe strada in fata liceului NU a intervenit imediat pentru anihilarea pericolului din cladire. Am inteles ca si alti trei politisti au fost in aceeasi postura de a nu face nimic… Nu e vorba doar de tehnica electronica, desi si aceasta, si apararea individuala si politia sunt, desigur, importante.

Ciudat e ca aici, in Est, aveam atata Securitate cu ochii pe populatie intr-o tara sau in niste tari in care nu se intampla aproape nimica la nivelul oamenilor obisnuiti. Pe cand in SUA, unde se intampla, se vad cu claritate carentele de securitate interna pe care le are aceasta tara. Sa ne gandim si la atentatul care a zguduit lumea, cel din 11 septembrie 2001, cand s-au prabusit Turnurile Gemene din New York!! A fost un esec al serviciilor de informatii americane.

Pentru ca sa poti sa faci fata unor astfel de atentate si de a apara viata oamenilor trebuie un sistem ce sa asigure o cat mai buna comunicare intre firmele de paza, politie si FBI – o coordonare foarte buna pentru a se actiona imediat cand este cazul, urmarirea unor persoane si verificarea lor, pentru descurajarea unor actiuni teroriste. In special a celor pentru care exista informatii cat se poate de veridice ca ar putea sa comita atentate teroriste, dar si a celor suspecte.

Stiu ca nu e placut, dar ma tem ca trebuie.

De asemenea ar trebui stabilit daca toate acestea sau o parte din ele nu au defapt legatura cu puteri straine, ostile SUA.

Pentru a face fata unor astfel de provocari, dar mentinandu-te in cadrul constitutional al SUA, al Celui de-Al Doilea Amendament al Constitutiei SUA ce stipuleaza dreptul cetatenilor de a detine si purta arme, care dateaza din data de 15 Decembrie 1791, trebuie dezvoltate sistemele de protectie si create, asa cum si spune Amendamentul 2, militii regulate pentru asigurarea securitatii statului liber. Eu n-as fi impotriva unor astfel de militii. Problema e daca acestea, compuse fiind din cetateni, ar avea capacitatea, ele singure, sa faca fata unor astfel de provocari. Ceea ce spuneam eu mai sus, dezvoltarea sistemelor de protectie nu mi se pare ca intra in contradictie cu Amendamentul 2. Pentru ca si militiile sunt create tot pentru asa ceva, intrucat dreptul si libertatea de a detine si a purta arme trebuia echilibrat printr-un sistem de aparare, reprezentat atunci de aceste militii regulate. Insa acum dezvoltarea industriei de armament si aparitia unor arme din ce in ce mai eficace, precum si situatia  de ansamblu, diferita fata de cea de atunci, pot pune sub semnul intrebarii eficienta unor astfel de militii. Cu greu s-ar putea spune ca astfel de militii ar putea asigura apararea unei scoli. Dar o firma de protectie si paza, cu personal specializat in astfel de cazuri, antrenat special pentru a putea face unor astfel de situatii extreme si de a actiona imediat si cat se poate de corect atunci cand trebuie reprezinta o varianta cu mult mai eficienta de aparare, dar si de raspuns la un fenomen ce ar trebui studiat mult mai in profunzime, pentru a gasi si alte solutii, nu doar de ordin militar. Ci, spre exemplu, educational. Ma refer, de pilda, la copiii din familii dezorganizate, cu parintii despartiti, sau in care au loc scene de violenta, poate si omoruri, copii care sunt traumatizati, frustrati pe viata si care au nevoie de ajutor de specialitate spre a fi integrati in societate in bune conditiuni. Trebuie inteles ca nu doar militiile regulate, efortul militar sau regimul juridic rezolva astfel de probleme.

Despre terorismul in SUA putem citi aici. Problema aceasta este foarte complexa. Dar, desigur, si periculoasa. Iata, spre exemplu, ce s-a intamplat pe 1 august 1966 la Universitatea Texas din Austin – v. aici. E vorba de un tanar de 25 de ani, Charles Whitman, care a studiat arhitectura inginereasca si fusese admis la respectiva universitate in 1961 cu o bursa de studiu de la Naval Enlisted Science Education Program. Intre timp a cunoscut-o pe sotia sa, apoi jocurile de noroc si notele proaste au determinat pierderea bursei. Inainte de atac a cautat un ajutor profesionist pentru „complesitoare impusluri de violenta”, care includeau impuscarea oamenilor dintr-un turn!! Pe 1 august intre miezul noptii si ora 3 dimineata si-a omorat mama si sotia. A lasat o nota in care spunea ca le iubeste pe amandoua, dar a facut acest lucru pentru a le scuti de viitoare umilinte si – in cazul mamei – de suferinta. Apoi s-a dus la un magazin ce comercializa arme si si-a cumparat un arsenal intreg de arme si munitii, printre care si o carabina M1, spunand casierului ca doreste sa impuste caini salbatici. Universitatea are un turn foarte inalt. A intrat in incinta, liftul era oprit, iar o angajata de acolo l-a activat pentru el. Raspunsul lui a fost: „Nici nu stii ce fericit ma face lucrul asta!”. S-a urcat pe acoperis, in varful turnului. Si de acolo a inceput sa traga jos, in populatie!!!! Pana la urma un agent de politie a reusit sa urce sus, in turn, si sa-l impuste mortal. La autopsie s-a descoperit ca tanarul suferea de o tumoare pe creier!! Atentatul a lasat multi morti si raniti! Nikolas Cruz, cel care a comis atentatul de acum, de la liceul din Florida, se gandea sa-l imite pe Whitman…

Despre masacrele in masa din SUA – aici. Si iata si o statistica:

Total death in US mass shootings

„Studies indicate that the rate at which public mass shootings occur has tripled since 2011. Between 1982 and 2011, a mass shooting occurred roughly once every 200 days. However, between 2011 and 2014 that rate has accelerated greatly with at least one mass shooting occurring every 64 days in the United States.[19]

Spune ca:

„Studiile indica faptul ca rata uciderilor in masa (cu arme de foc) s-a triplat incepand din 2011. Intre 1982 si 2011 acestea apareau de regula o data la 200 de zile. Intre 2011 si 2014 rata s-a accelerat puternic cu cel putin un atentat la 64 de zile uin Statele Unite”

Fara indoiala, este ingrijorator. Iar cauzele unor astfel de fenomene trebuie bine studiate, mai ales accelerarea aceasta a ratei uciderilor in masa incepand din 2011. Una din cauze o reprezinta boala mintala a unora. Insa numarul de bolnavi mintal nu a crescut semnificativ precum rata uciderilor in masa intre 2011 si 2014. Este de asemenea ingrijorator faptul ca astfel de ucideri in masa sunt facute si de tineri, de exemplu cea de la Red Lake – faptuitorul a fost un tanar de doar 16 ani. La masacrul de la Columbine High School din 1999 faptasii au fost Eric Harris si Dylan Klebod in varsta de 18, respectiv 17 ani… Au folosit inclusiv materiale explozibile. Atentatul s-a soldat cu 15 morti (inclusiv cei doi) si 24 de raniti!! Iata ce ne spune Wikipedia printre altele, referitor la acest sangeros atentat:

„The massacre sparked debate over gun control laws, high school cliques, subcultures, and bullying. It resulted in an increased emphasis on school security with zero tolerance policies,[8][9] and a moral panic over goth culture, gun culture, social outcasts (though the perpetrators were not outcasts),[10][11] the use of pharmaceutical anti-depressants by teenagers, teenage Internet use,[12] and violence in video games.[13][14]

Asta se intampla in 1999… Cei doi tineri, dupa ce au facut ce au facut, s-au sinucis… Dupa parerea mea, trebuie facut ceva in ceea ce priveste educatia tineretului pentru a-i indeparta pe tineri de la astfel de ispite. Mi se pare edificator ce spun sociologii:

„The Columbine shootings influenced subsequent school shootings.[141]

In 2009 sociologist Ralph Larkin of the John Jay College of Criminal Justice at City University of New York wrote that Harris and Klebold established a script for subsequent school shootings. Larkin examined twelve major school shootings in the United States in the eight years after Columbine and found that in eight of those, „the shooters made explicit reference to Harris and Klebold.”[146] Larkin concluded:

Harris and Klebold committed their rampage shooting as an overtly political act in the name of oppressed students victimized by their peers. Numerous post-Columbine rampage shooters referred directly to Columbine as their inspiration; others attempted to supersede the Columbine shootings in body count. … The Columbine shootings redefined such acts not merely as revenge but as a means of protest of bullying, intimidation, social isolation, and public rituals of humiliation.[147]

In 2012 sociologist Nathalie E. Paton of the National Center for Scientific Research in Paris analyzed the online videos created by post-Columbine school shooting perpetrators. A recurring set of motifs was found, including self-portraits with firearms in which the perpetrator points his gun „at the camera, then at his own temple, and then spreads his arms wide with a gun in each hand; the closeup” and „the wave goodbye at the end,” as well as explicit statements of admiration and identification with previous perpetrators. Paton said the videos serve the perpetrators by distinguishing themselves from their classmates and associating themselves with the previous perpetrators.[146][148]

A 2014 investigation by ABC News identified „at least 17 attacks and another 36 alleged plots or serious threats against schools since the assault on Columbine High School that can be tied to the 1999 massacre.” Ties identified by ABC News included online research by the perpetrators into the Columbine shooting, clipping news coverage and images of Columbine, explicit statements of admiration of Harris and Klebold, such as writings in journals and on social media, in video posts, and in police interviews, timing planned to an anniversary of Columbine, plans to exceed the Columbine victim counts, and other ties.[149]

A 2015 investigation by CNN identified „more than 40 people…charged with Columbine-style plots.” According to psychiatrist E. Fuller Torrey of the Treatment Advocacy Center, a legacy of the Columbine shootings is its „allure to disaffected youth.”[150]

In 2015 journalist Malcolm Gladwell writing in The New Yorker magazine proposed a threshold model of school shootings in which Harris and Klebold were the triggering actors in „a slow-motion, ever-evolving riot, in which each new participant’s action makes sense in reaction to and in combination with those who came before.”[146][151]

Pentru ca si mie mi se pare ca e de luat in considerare ce se intampla in aceste scoli, care sunt raporturile intre colegi. Faptul ca unii sunt batuti de catre colegii lor, intimidati, supusi izolarii sociale sau supusi unor ritualuri de umilire in public pot determina in victime dorinta de razbunare ce se poate traduce prin astfel de acte sangeroase. Trebuie facut ceva in acest sens, dar pe baza unor studii serioase pentru ca sa se poata cunoste bine cum trebuie procedat spre a descuraja astfel de manifestari in randul tinerilor ce sunt colegi la aceeasi scoala. Si apoi de ce unii si-au manifestat admiratia fata de cei doi tineri care au produs un asemenea masacru? Acest aspect ar putea arata o cauza comuna pentru astfel de atentate in scoli. Pentru ce sa admiri doi criminali? De ce ti s-ar parea de admirat ceea ce au facut, daca nu pentru ca exista aceeasi cauza care te-ar putea determina si pe tine s-o faci, sa-i imiti? Ar trebui determinata exact aceasta cauza sau cauzele care determina un astfel de comportament. Mai ales ca rata acestor ucideri in masa s-a triplat in ultimii ani.

In privinta atentatului de la Red Lake, comis de tanarul de 16 ani, dupa ce si-a ucis bunicul si pe cea cu care bunicul sau traia, politia a inceput sa investigheze motivele care l-au determinat la un asemenea gest extrem – la Red Lake Senior High School a ucis 9 persoane si a ranit alte 5 – si au gasit ca tanarul era deserori amenintat cu forta, abuzat, agresiv dominat – bullying – de catre colegii de clasa!! De asemenea e vorba de o situatie dificila intr-o familie dezorganizata: parintii erau foarte tineri si necasatoriti, despartindu-se dupa nasterea baiatului. In postarile pe internet Jeffrey Weise – baiatul – spunea ca mama lui ajunsese o alcoolica si uneori abuziva fizic si emotional. In 1997, cand avea doar 8 ani, tatal sau s-a sinucis prin impuscare. In acest timp baiatul s-a apropiat de bunicul sau cu care, spunea, avea o relatie buna. Desi s-a despartit de mama si tatal sau vitreg, baiatul a avut o tentativa de sinucidere in 2004. Matusa sa si Red Lake Medical Center au aranjat pentru Weise un tratament psihiatric si a stat la acel centru medical 3 zile. A fost tratat cu Prozac, un antideprimant. Matusile sale se ocupau de ingrijirea sa medicala si erau ingrijorate de cresterea dozei de antideprimant primita de Jeff. Crimele facute de Jeff au redeschis dezbaterea asupra Prozac in randul copiilor si adolescentilor. In 2004 Food and Drug Administration (FDA) a emis un avertisment asupra folosirii acestui medicament, dar e totusi singurul antideprimant aprobat pentru a fi folosit de catre copii.

In opinia mea, astfel de cazuri trebuie sa fie in atentia Guvernului SUA. Acestor copii cu probleme in familie, de genul celei pe care a avut-o Weise, statul trebuie sa le ofere conditii optime de tratament si refacere psihica, apoi integrare sociala. Evident, nu exclud si ajutorul unor fundatii de binefacere, dar tratamentul trebuie sa fie unul adecvat, profesionist, desigur.

De asemenea ar trebui descurajat acest bullying in scoli!! Deoarece chiar si interzicerea armelor s-ar putea ca sa nu realizeze mare lucru. Un om cuprins de depresie si deosebit de frustrat, cum era acest tanar, poate actiona chiar si cu un cutit, facand ravagii. Este o chestiune deosebit de delicata, mai ales cand un tanar are o mare suferinta sufleteasca – ceilalti colegi s-ar putea sa nu-si dea seama de acest lucru. Comportamentul agresiv al tinerilor, defaimator la adresa unor colegi de scoala, poate fi corectat printr-o educatie corespunzatoare. Omul care are o mare suferinta sufleteasca sau duhovniceasca TREBUIE menajat de cei din jurul sau. E o problema deosebit de delicata si de asta spun ca trebuie neaparat un ajutor de specialitate calificat, nu doar calmante sau antidepresive, mai ales ca e vorba de varsta adolescentei cunoscuta ca fiind periculoasa.

Sa ne fereasca Dumnezeu de astfel de suferinte sufletesti sau duhovnicesti pentru ca ele sunt foarte mari. Doamne fereste ca acestea sa ne invinga! „Fericit barbatul care rabda ispita”! Greu e sa rabzi astfel de suferinte! Si iarasi e greu de cultivat in om virtutea rabdarii, ca viata, aici pe pamant, nu-ti da numai cele bune si de folos…

Nu pot sa nu vars o lacrima, nu doar pentru cei care au murit, dar si pentru acesti tineri care au cazut in asa de grele ispite! Mai bine zis, poate, intr-un asemenea iad al suferintei interioare si al deznadejdii!!

Dupa parerea mea, acesti tineri au neaparata nevoie si de consiliere duhovniceasca competenta. Vindecarea sufletului unui om nu e o treaba usoara, asa cum nu e usor, in unele cazuri, nici vindecarea fizica de pe urma unei boli sau a unei rani.

Si eu cred ca se poate face mai mult pentru a impiedica astfel de atentate ce pot fi catalogate drept teroriste. Actiunile de combatere trebuie sa fie luate atat la nivel federal cat si la nivel de stat. Trebuie mobilizate resurse in acest sens si consultati specialisti care sa ofere solutii ce se mentin limitele constitutionale din SUA. Campaniile mediatice pot pune presiune pe Guvern, dar din ce am vazut eu ele au si un iz populist usor sesizabil, fara sa trateze problema in profunzime, iar solutiile sunt cam in afara cadrului constitutional. Dar nici ce propune Presedintele, inarmarea profesorilor, nu poate fi o solutie. Ci mai degraba o „solutie”, dar una periculoasa! Mi se pare ca vocea specialistilor se face mai putin auzita. A celor care trateaza cu luciditate problema si capabili sa ofere adevarate solutii la o problema atat de complexa. Dar o doza de populism exista oriunde in lume. In general, din ce observ, in fata unor astfel de probleme grave oamenii vorbesc mult, dar fara sa ofere solutii intrucat discutiile se duc, daca se poate spune asa, la suparafata lucrurilor. Dar adevarul e ca si problema e greu de rezolvat. Sa speram ca se vor lua cele mai bune decizii.

februarie 25, 2018 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

51 comentarii »

 1. Mi-ar trebui o luna ca sa răspund la toate minciunile din articol. Te rog sa nu-mi mai dai tag, pentru ca nu imi pierd timpul cu astfel de minciuni.

  Comentariu de Cristina | februarie 25, 2018 | Răspunde

  • Dar te rog sa te explici putin… Ma asteptam sa intervii! 🙂 Deci care e parerea ta?

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 25, 2018 | Răspunde

  • Ce anume ti se pare minciuna sau neadevar?

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 25, 2018 | Răspunde

  • Chiar o luna? 🙂 Spune si tu mai pe scurt… 🙂

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 25, 2018 | Răspunde

   • Nu se merita sa-mi pierd timpul. După o luna de dovezi ca sa-ti demonstrez ca sint minciuni, tot pe a ta o tii. După care o sa-mi ștergi din comentarii si o sa spui ca nu trebuie sa accepti dovezile mele, ca ai dreptul sa crezi ce vrei. Deci crede ce vrei. Am comentat pentru restul cititorilor tai, sa nu creadă ca ceea ce ai scris este adevărat.

    Comentariu de Cristina | februarie 25, 2018

   • Ce cred eu, in fine, asta ma priveste. Dar, cel putin pana acum, nu mi-ai adus nicio dovada referitoare la faptul ca ar fi minciuni. N-am ce comentarii sa sterg, pentru ca nici nu ai facut unul referitor la subiect.

    Dar eu cred ca ar trebui sa spui tu ce crezi ca e adevarat daca ai facut acest comentariu tocmai ca sa-i asiguri pe cititorii blogului meu ca n-ar fi adevarat ce spun, mai ales ca n-am scris nedocumentat.

    Iti pierzi timpul daca crezi ca stii si spui adevarul?

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 25, 2018

   • Am adus destule dovezi la alte minciuni scrise la alte articole. Orice si oricite dovezi as aduce tot nu o sa le accepti, asa ca de ce sa-mi pierd timpul. Crede ce minciuni vrei, nu ma privește. Poți sa ștergi si comentariile astea, nu-mi pasa. Cel putin ti-am spus părerea mea.

    Comentariu de Cristina | februarie 25, 2018

   • Nu ti-ai spus parerea cu privire la subiect.

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 25, 2018

   • Mi-am spus la alte articole. Nu-mi place atitudinea. Te rog doar sa nu-mi mai dai tag. Nu ma intereseaza ce se intimpla in România si se pare ca accepti minciunile spuse de CNN in privința a ce se intimpla aici si deci nu știi despre ce vorbesti. Asa ca e mai bine sa ne oprim aici

    Comentariu de Cristina | februarie 25, 2018

   • Ok! Asa si trebuia sa incepi. Eu nu prind, din pacate, decat CNN si Bloomberg. Asta e… Dar eu n-am reiterat aici ce spunea CNN… Comentariile, vreau sa zic, facute acolo de catre diversi invitati. Nu mi-am propus asta.

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 25, 2018

   • Deci, as dori de la tine punctul de vedere conservator!

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 25, 2018

   • E invers decit al tau. Simplu.

    Comentariu de Cristina | februarie 25, 2018

   • Adica!

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 25, 2018

   • Punctul tau de vedere e invers decat al meu. Esti de acord cu ce propune Donald Trump: sa inarmeze profesorii?

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 25, 2018

   • Tu chiar n-ai nicio parere despre ceea ce s-a intamplat? N-ai scris nimic la tine pe blog…

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 25, 2018

   • Am păreri, normal. Nu stiu daca se merita scrise pe blog. Este greu de convins oamenii care sint hotariti sa isi mențină părerile.

    Comentariu de Cristina | februarie 25, 2018

   • Cum sa nu merite? Sigur ca merita! Daca nu-ti exprimi parerile atunci nici n-ai sa reusesti sa-i convingi, chiar daca ai dreptate.

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 25, 2018

   • Nu am convins pe nimeni de nimic cu nici un articol in toti acești ani. Imi petrec timpul in alt mod.

    Comentariu de Cristina | februarie 25, 2018

   • Ei, nu o lua chiar asa! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 25, 2018

   • Insa au fost si puncte de vedere cu care am fost de acord. Tu ai vazut liceul acela? Adica tipul asta, Nikolas Cruz, pur si simplu a intrat pe usa si a inceput pe urma sa traga. Chiar nicio paza?? Adica beneficiaza de paza magazinele ce comercializeaza obiecte de lux, stadioanele sau, asa cum a remarcat, chiar in fata Presedintelui un parinte care si-a pierdut fiica in atentat, la Departamentul Educatiei au paza si in lift, iar la un liceu chiar nicio paza?? Apoi Politia, care nu a intervenit. Era un politist, din cate am inteles, chiar in fata liceului si nu a intrat inauntru. Si mai erau inca trei in jurul liceului care, la fel, au stat ca pupezele. Adica acest criminal nu a trebuit sa faca altceva decat sa intre inauntru. Ca pe urma sa deschida usa unei clase si sa traga. Scuza-ma, dar e inadmisibil. Mi se pare inadmisibil sa nu ai o paza la intrare in conditiile in care Constitutia da dreptul oricarui cetatean sa pastreze si sa poarte arma! Dar Constitutia vorbeste, totusi, de militii regulate. Aici, nici atat. La biserica baptista din Texas, la fel… La Las Vegas a fost un festival country in aer liber si acolo era mai greu, inteleg asta. Dar o scoala sa nu aiba paza, in conditiile in care astfel de lucruri s-au mai intamplat, cu consecinte catastrofale? Sau la acea biserica din Texas, ar fi trebuit sa fie o paza la usa, date fiind circumstantele acestea. Din moment ce orice cetatean poate sa aiba o arma la el, de unde poti sa stii ca nu intra unul cu intentii criminale? De aceea Constitutia si vorbeste despre militii regulate, numai sa-si faca datoria. Mai ales ca SUA s-a confruntat in ultima vreme cu fenomenul terorismului si se stia despre ce e vorba.

    Aici, in Romania, nu avem o asemenea legislatie in privinta armelor, dar o scoala sau liceu are un portar. Sunt firme de paza care pot fi contactate imediat, chiar daca nu e unul acolo neaparat. Dar in SUA unde oricine poate avea arma! Si cine stie cum o poate folosi, ca n-ai de unde sa stii, chiar sa n-ai o paza de descurajare? E de neinteles si contrar Constitutiei SUA!!!

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 25, 2018

   • Daca e sa ne luam dupa Constitutie, uite spre exemplu cazul de la biserica baptista din Texas: ar fi trebuit sa fie vreo trei barbati inarmati in fata usii, de paza, si alti doi inauntru. A venit tipul, intrebat unde merge, daca nu e cunoscut, ca am inteles ca nu era vecinul de la a doua casa cu care, inainte de a merge la slujba ai schimbat amical doua-trei cuvinte (si chiar si intr-un astfel de caz ar trebui sa existe protectie, nu?). Daca l-au vazut ca scoate pusca, atunci ar fi trebuit sa-l impuste imediat. Ar fi fost militia formata din cetatenii din zona respectiva. Ca doar n-o sa astepte sa vina Politia ca sa constate masacrul! De ce nu s-a procedat asa? Constitutia prevede si o masura de echilibru la dreptul de a purta si detine arme: militiile regulate, adica formate din cetateni. Daca e sa se respecte Amendamentul 2, ar trebui sa se respecte tot ce scrie acolo. Sau si asta e minciuna? Cand la populatie exista o cantitate considerabila de arme si munitii trebuie sa existe si o masura de protectie, asta si vrea sa spuna Amendamentul 2. Poate fi vorba de protectia individuala, de asta porti tu o arma. Dar e vorba si de protectie colectiva, cum e cazul unei scoli sau a unei biserici, unde vin multi credinciosi. Eu de asta vorbeam in postare despre sisteme de protectie adecvate.

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 25, 2018

   • La CNN, spre exemplu, mi s-a parut ca nu toti redactorii au avut o atitudine similara. Dar il priveam pe Anderson Cooper, care a transmis de la fata locului si am remarcat privirea lui. Ma gandesc si acum la privirea lor, impietrita de suferinta. Avea alti ochi, nu ca de obicei. Avea o privire fixa in fata tragediei. Don Lemnon a fost mai radical in ceea ce priveste regimul armelor, era pentru interzicerea lor.

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 25, 2018

   • Anderson Cooper n-a facut aprecieri asupra regimului armelor. A discutat cu 3 fete de la liceul respectiv, chiar le-a intrebat cum li se pare ideea de a inarma profesorii – Trump inca nu se exprimase, dar se vede ca se vehicula ideea – si chiar ca elevii sa poarte arme in scoli, inteleg ca si ideea asta se vehicula. O fata a raspuns ca ar amplifica violenta in scoli.

    Insa celelalte dezbateri asupra armelor, la CNN, au aratat mai mult punctul de vedere al celor are ori cer interzicerea lor, ori cer interzicerea armelor de asalt sau au inclinat spre evidentierea acestui punct de vedere. Nu a fost o discutie constitutionala, profesionista, pe tema asta. Au aratat totusi si ce spun cei de la NRA. Insa invitatii se exprimau mai mult in defavoarea Amendamentului 2 din Constitutie. Cel putin asa mi s-a parut. Am remarcat ca si un republican cerea interzicerea armelor de asalt. El avea un punct de vedere intemeiat pe o experienta personala, cea a participarii in razboi, daca am inteles bine. El spunea ca poarta arma – un pistol de 9 mm la el – dar in fata unui AR 15, cu care e dotat de catre stat un ostas ca sa lupte pe front, n-ai cum sa faci fata cu o arma de mana. Si eu as spune ca ar trebui luata in considerare acest punct de vedere. Tie cum ti se pare vinderea catre populatie a unor arme de tipul AR 15? Care ar putea incapea pe mana unor persoane cu probleme inclusiv psihice sau mintale… Insa in dezbatere, redactorii de la CNN au evitat sa isi exprime ei pareri cu privire la aspectul asta. I-au lasat pe altii sa si le expuna, inclusiv pe cei de la NRA, prezentand punctul lor de vedere, pe care nu l-am inteles foarte clar, dar am inteles ca n-ar fi de acord cu interzicerea unor astfel de arme motivand ca, totusi, procentul acestor arme in violentele armate, per total vorbind, ar fi unul redus (daca am inteles eu bine).

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 25, 2018

   • Eu imi exprim parerea. De scris, obisnuiesc sa scriu documentat. Nu-s minciuni. Daca nu esti de acord cu parerea mea sau daca gresesc eu, asta e altceva. Nu e vorba de o minciuna.

    Insa astept sa vad ce ti se pare minciuna. Poti sa aduci argumente, desigur. Ca asa n-am ce sa accept sau sa nu accept…

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 25, 2018

   • Da, ai dreptul sa crezi ce vrei, chiar si minciuni. Nu ma deranjeaza. Dar nu-mi mai da tag, n-am timp de citit ce crezi tu ca e adevărat.

    Comentariu de Cristina | februarie 25, 2018

   • Si ce crezi tu ca e adevarat…?

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 25, 2018

 2. Unde ai mare dreptate , este acolo unde spui ca ” Solutia lui Trump exprima superficialitate si nu tine cont de realitati. ” Nu doar el actualul Presedinte USA ci , totii politicienii din USA stiu precis ca , a te atinge de acel Amendament 2…insemneaza ca fix in secunda doi , sa demisioneze din functii . Acel Amendament 2 spune foarte clar , nu doar ca cetatenii USA au dreptul sa detina arme de foc dar spune in special ca , AU DREPTUL SA LE FOLOSEASCA IMPOTRIVA STATULUI DACA ACESTA { STATUL } LE VA INCALCA IN VEUN FEL DREPTURILE SI LIBERTATILE . Iti aduci aminte de , mai mult sau mai putin recentele , evenimente din LA atunci cand o intreaga comunitate de afroamericani s-au revoltat in urma achitarii { in opinia lor } nejustificate si impotriva tuturor evidentelor a patru ofiteri d e politie ? Mai era putin { aminteste-ti ca acolo a venit inclusiv Garda Civila…adica ARMATA } si negrii dar si destui albi ieseau cu puscoacele in strada . Un Razboi Cvil in USA secolului XXI , nu-i de conceput , asa cum nu este de conceput nici sa transformi o institutie de invatmant intr-o cazemata insa….Eu zic ca manipularea , nivelul redus de cultura american si-au spus de N ori cuvantul , atunci cand vreunul a iesit cu mitraliera la drumul mare . Inca o data , o felicit pe Cristina deoarece , a hotarat sa-si educe copii ACASA LA EA !!! A scapat de mai multe griji cu ocazia asta : n-a mai stat cu grija la ce-i invata aia acolo si mai ales CUM si DESPRE CE , dar mai ales cu grija a ce s-ar intampla daca , vreun nemultumit ar patrunde in scoala inarmat cu vechiul colt 45 al bunicului sau cu AK-ul adus de tata din Vietnam sau Irak sa-l descarce asupra cui se uita mai urat la el sau asupra cuiva ce , n-a dorit in urma cu niste ani sa-si imparta sadwich-ul cu el .Nu mai amintesc de vreun profesor care l-a ” gratulat „cu-n F …. Acum preiau si eu acel nenorocit slogan : ” nu armele ucid oamenii ci…oamenii ucid oameni ” insa , reafirm ca , dupa parerea mea , un control RIGUROS al armelor { cui , unde , de catre cine si , catre cine sant comercializate acestea } , chiar daca nu-mi pare o solutie nici macar pentru moment s-ar impune insa , cu-n tip superficial cum este Trump…. Dar , de asemenea cred cu-aceeasi tarie ca educatie , cultura insemneaza foarte mult in aceasta ecuatie . Ginerele meu , are in casa in afara armei la care are dreptul in calitatea-i de fost politist militar si de actual PD , inca vreo sase arme de foc – dintre care doua fiind arme de asalt adica mitraliere -dintre care doua o pusca cal. 22 si-un pistol 38 le detine …fata mea . Cu toate acestea , NICIODATA , nici ei si nici vreunul dintre cei trei copii ai lor , n-au fost tentati sa iasa cu pusca pe ulita . Cred ca nici macar Cristina sau membrii familiei sale n-au fost atinsi de astfel de …tentatii deci , cred ca-i vorba si despre EDUCATIE ! Americanii in majoritatea lor , sant un popor superficial chiar daca aceasta afirmatie s-ar putea sa supere pe careva .

  Comentariu de Marian | februarie 26, 2018 | Răspunde

  • Nu scrie ca au dreptul sa le foloseasca impotriva statului. Asta ar insemna sa consfintesti anarhia, adica sa nu se mai respecte nicio lege. Or, lucrurile nu stau asa. La Los Angeles a fost un caz interterpretat de catre comunitatea afro-americana ca fiind unul rasist.

   Daca e sa ne referim la Constitutie, la Amendamentul.2, trebuie sa spunem ca in trecut, in sec. al XIX-lea, de exemplu, legile erau mult mai dure. Un jefuitor de banci putea plati cu viata, executat in public prin spanzurare! Nu sa i se dea inchisoare intre atatia ani si atatia ani. Or, in zilele noastre nu cred ca ai sa vezi spanzuratori prin orase, chiar in cele aflate in state care prevad pedeapsa cu moartea, dupa legialatia de acum, desigur.

   Eu spuneam ca e in spiritul Constitutiei SUA dezvoltarea de sisteme de protectie. Poate sa ramana in Constitutie chestia cu militiile regulate, insa industria de armament de azi e mult mai dezvoltata si produce armament mult mai performant si sofisticat fata de ce era acum 2 secole. Si, bineinteles, mult mai diversificat si mai puternic, daca pot sa spun asa. Deci masuri trebuie luate din acest punct de vedere, altminteri vom vedea maine-poimaine ca-si cumpara unul niste lansatoare de rachete.

   Tu o fericesti pe Cristina. Eu n-as ferici-o prea tare. Spune, te rog, e normal ca tie, ca parinte, sa-ti fie frica sa-ti dai copilul la scoala? E normal ca unui copil sa-i fie frica sa mai mearga la scoala pentru ca ar putea fi omorat? Eu nu cred ca e normal! Daca nu se iau masuri adecvate acum, care sa se inscrie in limitele Constitutiei, s-ar putea ca generatia de tineri de acum care au desenat pe pamant o uriasa inima din trupurile lor, sa renunte la actuala Constitutie sau la parti din ea.

   Fara indoiala, e vorba de educatie, asta si spuneam in postare. Dar te rog s-o citesti cu atentie si ai sa vezi ca vorbeam si de alte lucruri, care, dupa parerea mea, ar trebui pentru ca sa se rezolve cat de cat problema in spiritul Constitutiei actuale, fara sa am pretentia ca am incheiat exhaustiv subiectul.

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 26, 2018 | Răspunde

   • „Nu scrie ca au dreptul sa le foloseasca impotriva statului.” 😀 😀 Glumesti nu-i asa ? Pai ce-mi este STATUL ce-mi este…GUVERNUL ??? ” N-am spus c-o fericesc ci…am spus doar : ” o felicit pe Cristina deoarece , a hotarat sa-si educe copii ACASA LA EA !!! A scapat de mai multe griji cu ocazia asta : n-a mai stat cu grija la ce-i invata aia acolo si mai ales CUM si DESPRE CE ” etc . Pai uitat-te …la noi la romani , uita-te la dumneata , la mine si alte milioane de romani care , am fost invatati zeci de ani de zile { si noi si copii nostri si…nepotii in cazul meu } o istorie FALSA , FALSIFICATA SI INCLUSIV AZI , SE BATE MONEDA PE ACEEASI ISTORIE FALSIFICATA DAR SA-L FEREASCA DUMNEZEU PE ELEVUL CARE…N_AR VREA SA ACUMULEZE ACELE FALSURI CE-I SANT PREDATE SI-I OBLIGAT SA LE MEMOREZE , SA LE ASIMILEZE !!! Am fost invatati sa ne iubim tara si…conducatorii nostrii , am fost invatati sa respectam si sa onoram ” institutiile iar acestea , TARA , CONDUCATORII , INSTITUTIILE…ne calca in picioare ca pe niste nimicuri . Asta , oare si-ar dorii un parinte sa-i invete copilul la scoala , sa stea cu capul plecat caci ” capul plecat sabia nu-l taie ” ?????????? Spui matale despre sec. XIX in America…pai acolo , mie nu mi-a placut decat de acel judge Lynch si metodele sale d e lucru, in rest….” E normal ca unui copil sa-i fie frica sa mai mearga la scoala pentru ca ar putea fi omorat? Eu nu cred ca e normal! ” Nici eu nu cred ca este normal !!!!

    Comentariu de Marian | februarie 27, 2018

   • Nu scrie nici ca au dreptul sa le foloseasca impotriva guvernului.

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 27, 2018

   • Da, dar vezi, exista si partea cealalta a lucrurilor sau, daca doresti, unii oameni vor sa vada doar o singura latura a chestiunii. Daca asa a fost invatat omul la scoala, cum de s-a rasculat impotriva regimului comumist? E adevarat ca aici individul a fost supus unui puternic asalt propagandist. E adevarat ca si referitor la Istorie, regimul a cautat sa si-p faca favorabila sau convenabila. Dar sa nu exageram, totusi. Eu n-as crede ca am invatat o istorie cu totul falsa. Adica numai minciuni. De asa maniera incat totul sa fie o fantasmagorie. N-as crede asta. Cum nu prea vad cum a reusit statul sa indoctrineze oameni, care la a doua generatie s-au revoltat impotriva acestuia.

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 27, 2018

  • Uite-te la noi, in Romania:
   http://romanialibera.ro/investigatii/psihiatrii-au-decis-magdalena-serban-poate-raspunde-penal-pentru-crima-de-la-metrou-712435?utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=rss_ultimaora

   Inteleg ca nu e deloc nebuna. Fii atent ce criminala!! Nu mai vorbesc de faptul ca a amenintat cu moartea doua angajate ale spitalului penitenciar Jilava! Iti dai seama ce inseamna sa incapa pe mana unui astfel de om o arma? Insa pe vremuri, in Texas, un astfel de om care a comis o crima si care mai si ameninta, ar fi fost condamnat la moarte prin spanzurare, in fata comunitatii, unde ar fi putut si copiii sa priveasca!

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 26, 2018 | Răspunde

 3. Aia , copii aia din Texas , de cand au vazut cum ala a fost agtzat de-o creanga , n-au mai facut nimic asemanator . Era si aia o metoda ” pedagogica ” mai mult sau mai putin . ” Iti dai seama ce inseamna sa incapa pe mana unui astfel de om o arma? ” Stai linistit Motane fratele meu caci , nu eu sau dumneata { care , ne pretindem sanatosi la cap } , suntem aia ce ne procuram foarte usor arme de foc ci , tot nebunii !!! Eu am in casa un AK 47 , evident o replica la scara , si la fel de evident o jucarie ale carei proiectile nu sperie nici vrabiile si pe care , am cheltuit 300 de lei noi caci , mi-a dat impreuna cu ea si-o replica a unui un TT … tot cu bile si tot atat de nefolositor ca si AK-ul . Am iesit de cateva ori prin curte cu ele { la shto … ca sa fac pe zmeul } si , careva dintre multii „cubanezi ” ce locuiesc sau trec pur si simplu spre casele lor …mi-au facut reclamatie la Politie . Ma crezi sau nu…m-am trezit cu doua dube pline de politai la poarta care , evident au cerut sa vada ” armele ” . ” Cubanezii ” dracului stateau pe al porti sa vada cum ma salta aia . Gaborii dupa ce le-am explicat care-i treaba si-au vazut obiectele …m-au lasat in plata domnului si , pentru a-i face p-aia sa creada ca treaba-i serioasa , m-au avertizat in vazul si auzul „cubanezilor ” ce stateau cu gurile cascate ca la circ , ” sa nu mai scot armele din casa decat atunci cand ma duc la…poligon ” . In afara de oarecare respect , de oarecare notorietate de tzacanit , ce altceva crezi c-am castigat de pe urma ” perchezitiei ” ? Nimic frate caci…copii ” cubanezilor ” si chiar ei…au continuat sa-mi rupa fructele de prin pomii ce erau mai pe langa gard deoarece TOTI stiu acum precis ca , N-AM VOIE S-O FOLOSESC IMPOTRIVA LOR PE STRADA . Fireste ca , pentru niste fructe amarate , n-asi rani sau omora pe nimeni , chiar daca acele fructe ar fi poleite cu aur insa…al dracului mi-ar place sa am ceva original de-ar fi vorba si de-o carabina CZ insa , daca STATUL ROMAN , PARLAMENTUL ROMANIEI IN NEMARGINITA LOR INTELEPCIUNE au hotarat ca eu n-am voie sa ma protejez singur impotriva oricui ci sun si-apoi sa astept Militia pentru ajutor , cine-s eu sa ma impotrivesc statului !? Motane…la tine a incetat viscolul ?

  Comentariu de Marian | februarie 27, 2018 | Răspunde

  • Chestia asta de a folosi arme, fie ele si de jucarie, impotriva „cubanezilor” imi displace. Eu nu cred ca trebuie ca un grup etnic sau o anumita rasa sa fie o tinta, nici macar a unei arme de jucarie.

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 27, 2018 | Răspunde

  • Nu stiu daca era o metoda pedagogica, mi se pare ca era mai mult o maniera de descurajare.

   Ca „tu n-ai voie sa te protejezi singur”? Stii ce ma frapeaza pe mine la cei care vorbesc si, pesemne, gandesc asa? Ca nu iau in calcul ca s-ar putea sa nu mai ajunga sa se protejeze deloc. Numai uite-te ce se intampla in SUA! Deci daca tu crezi ca e atat de simplu, re protejezi si gata, mi se pare ca te inseli.

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 27, 2018 | Răspunde

   • Dezvolta Motane caci , ma intereseaza subiectul mai ales ca , in afara unor „argumente ” pe care le-ai cules de prin media – faci ce faci si bati moneda pe SUA – altceva mai serios cu care sa contracarezi , chiar n-ai .

    Comentariu de Marian | februarie 28, 2018

   • Adica tu consideri ca prin simplul fapt ca ai o arma la tine esti protejat sau ai putea sa te protejezi, in contextul in care si altii ar putea sa aiba o arma la ei?

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 28, 2018

 4. Inainte sa uit : scriu cubanezi incadrat de ghilimele ca sa nu-ti inchipui cumva ca am tendinte rasiste ca in situatia in care a-si scrie…TZIGANI ! Poate-ti da prin cap dumitale sau altcuiva sa ma dati in gat alora de la CPCD si-atunci…imi iau si eu masuri de sigurantza Motane 😀 😀 😀 .

  Comentariu de Marian | februarie 27, 2018 | Răspunde

  • N-am inteles legatura dintre cubanezi si tigani…

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 27, 2018 | Răspunde

   • Pai , le zic cubanezi deoarece – diferit de culoarea pielii – majoritatea vorbesc spaniola 😉 si , le mai zic cubanezi deoarece , asemena cubanezilor nu fac nimic pentru a avea si ei o gradina asa cum mi-am facut eu si alti vecini , dupa ani de munca grea in care ne-am ales cu ceva la care am visat toata viata cum este cazul meu bunaoara ! Toata viata in care am locuit numai la bloc , am crescut la bloc si am trait la bloc pana cand…n-am mai fost in stare sa-mi achit cotele din ce in ce mai mari la intretinere adica…vreo cincizeci si opt de ani , in care n-am dorit altceva decat , sa pot culege { eu sau ulterior copii mei } fructe din pomii ce erau pe langa blocurile respective , fara teama de-a ma injura careva de mama si asta in cel mai bun caz . Unii ” cubanezi ” , precum Julieta { a murit anul trecut prin toamna } asi construesc niste monstruozitati pe post de locuinte , asezonate cu masini bengoase dar comune la ora asat prin Romania , plasate pe trotuar sa vada lumea potentza financiara a propietarului iar altii , nici macar sa dea c-o bidinea de var pe peretii caselor pe care le-au achizitionat in cartier , nu-s in stare s-o faca . Unii , precum raposata Julieta sau alde Puschiulescu fara sa mai amintesc de Sache { ala de voteaza doar cu PSD } au grije ca , daca ei n-au avut din diferite motive parte de scoala , de cultura de invatatura atunci , macar nepotii sa acumuleze si oarece cultura in afara ” culturii ” pe care-o culeg din spatele blocurilor cenusii sau de la televizor iar altii…ei bine , pe altii ai doare fix in biga de chestia asta numita cultura , stiinta de carte …invatatura , bun simt iar asta se vede , dupa modul in care-si ingrijesc casele in care-si duc traiul , dupa modul in care se comporta , incepand din chiar secunda doi in care pasesc pe ulita si terminand cu felul de-a fi al copiilor lor . Te-ai lamurit care-i legatura ?

    Comentariu de Marian | februarie 28, 2018

   • Adica, dupa parerea ta, asa sunt cubanezii, nu? Lasand la o parte faptul ca viziunile rasiste sunt, cum spuneam, contraproductive , mai putin se vorbeste de ce le-a adus americanii cubanezilor, inainte de Castro. E vorba despre Mafie. Nu aia sud-americana, ci aia americana! Asa ca inainte de a-i critica pe cubanezi, echilibrat ar fi sa vedem si cu ce i-a blagoslovit America: cu Mafie si dictaturi corupte!

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 28, 2018

  • Nu e deloc nostim! That’s not funny! Asa cum nu e deloc nostima propaganda impotriva populatiei hispanice dusa de Trump, care, intre noi fie vorba, n-a reusit decat sa strice relatiile cu Mexicul.

   De asemenea nu e deloc optima „solutia” Presedintelui Trump care a nuantat spunand ca el se referea la acei profesori care sa aiba aptitudini de super-agenti de paza si sa poarte arme in scoli, cu functie de aparare. Stau si ma intreb daca el intelege ca nu e vorba de o megaproductie hollywoodiana. Referindu-se la politistii care n-au intervenit, Presedintele a calificat lucrul asta drept *disgraceful”. Dupa care ne-a invatat cum ar fi procedat el, cum ar fi patruns el, chiar si fara arma, in cladirea liceului ca sa-l anihileze pe agresor. Ca si cum se si vedea drept erou hollywoodian!! Cel putin asa mi-a facut impresia!

   Vin alegerile de la mijloc de termen si democratii sunt favoriti. Stau si ma intreb daca nu cumva asta si urmareste Trump: sa castige democratii ca sa baneze armele de asalt… Pentru ca, din cate am inteles, NRA a contribuit la campania electorala a republicanilor, a unor personalitati de acolo, asa ca n-ar merge ca republicanii sa dea o astfel de lege… Evident, NRA nu poate fi de acord cu o asemenea lege, nici macar cresterea varstei pentru cumparare de arme de la 18 la 21 de ani. Nu stiu, stau si ma intreb…. Ca scandalul e foarte mare iar chestia cu inarmarea profesorilor, pe post de solutie, nu merge. Trump a respins ideea firmelor de paza ca sa se ocupe de paza scolilor.

   Daca in legatura cu amestecul Rusiei in campania prezidentiala, Trump s-a descurcat bine, in chestiunea cu Mexicul, cu masacrul asta – gasirea unor solutii viabile sau credibile – si in chestiunea cu unele personalitati de la Casa Alba care n-au avut sau nu au security clereance, si aici s-a invocat nepotismul,, in aceste privinte a mers mai slab… Deocamdata destul de bine si in chestiunea Coreii de Nord. In Siria situatia incepe sa fie din nou incordata. Insa balbele legate de afacerile interne s-ar putea sa fie taxate de catre electorat si sa castige democratii. Dar sa vedem, desigur…

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 27, 2018 | Răspunde

   • Presupunand ca nu sti , desii ma cam indoiesc de asta , tipii ” latino ” se afla in spatele celor mai multe dintre nefacutele din USA . Prin latino inteleg : italieni , mexicani si chiar romani desii de prea multi romani care sa suprapopuleze inchisorile americane…n-am prea auzit . Presedintele Trump , in mod evident nu intelege sau intelege eronat cam tot ce se petrece si-n USA si-n lume . In mod evident , singurii presedinti americani care-au inteles ceva si-au inteles corect sant aceea ce au provenit din politica sau pe care i-a interesat si politica iar asta la modul cel mai serios , in afara de job-ul avut iar Ronald Reagan este un bun exemplu in acest sens iar George Bush Sr. de asemenea . Chiar nu cred ca Presedintele Tump ” s-a descurcat bine ” pana in prezent iar daca sant totusi unele puncte pe care le poti bifa cu acel ” bine ” , acelea , nu uita ca-s asa datorita CONSILIERILOR nu lui ca persoana . Si inca ceva Motane fratele meu : decat sa-mi trimet copilul la o scoala transformata intr-o citadela , avand pe post de profesori niste super agenti , super oameni , super pistolari…mai bine fac si eu precum Cristina : imi educ eu copilul , la mine acasa . Nu uita ca , nu-i singurul incident de acest fel de cand Trump a preluat mandatul . Chiar nu cred ca una dintre solutii ar fi ca , inainte d e gradinita sau in timpul acesteia , copii sa urmeze un curs serios de tir in cadrul unui scurt stagiu la SWAT si abia apoi sa mearga in clasa I la scoala unde , profesor le-ar fi …macar un politist pensionar sau un fel de Stalone daca vrei !

    Comentariu de Marian | februarie 28, 2018

   • Asta e o abordare rasista a problemei si, pe cale de consecinta, contraproductiva, mai ales ca este si falsa. Asa cum si abordarea bazata pe motive religioase se dovedeste a fi una falsa. Si, bineinteles, contraproductiva.

    Nu stiu ce intelege Donald Trump, dar in prvinta asta a dat dovada de naivitate.

    Bineinteles ca nu asta e solutia.

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 28, 2018

   • Stii cum e cu „tipii latino” care ar fi vinovati de toate relele? Este ca unii nu vor sa-si recunoasca propriile lor pacate, dar, in schimb, dau vina pe altii! Pentru ca e mai greu sa-ti recunosti propriile tale pacate si mult mai usor sa dai vina pe altii, ca si cum prin asta, prin minciuna asta, te-ai spala de propriile pacate. Si pentru ca unora le convine asa!

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 28, 2018

 5. Inainte sa-mi uit ideea: PAZA TUTUROR SCOLILOR DIN USA { unde , dupa stiinta mea sant amplasate la intrare , detectoare de arme la fel ca-n aeroporturi } SAU DIN TOATA LUMEA…CHIAR N-O VAD DREPT CEA MAI BUNA SOLUTIE caci , nimic nu-i mai incitant pentru oricare adolescent decat sa se dovedeasca mai „destept ” , mai inteligent { fara sa mai amintesc de fel de fel de exaltati de orice fel } decat toate acele super sisteme d e paza si…sa-ncerce sa le pacaleasca cumva ! EDUCATIA , STIINTA …INVATATURA SI INVATAMANTUL , CULTURA , CRESTEREA NIVELULUI OCUPATIONAL AL FIECARUI OM SI SPERANTA ACEASTA INCLUSIV PENTRU COPII DIN SCOLI , ACESTEA SANT INTR-ADEVAR SOLUTII ! Cu speranta ca el , copilul de azi , nu va putea sa-si castige existenta vreodata precum parintii lui sau cu ideea ca , doar cei mai buni dintre cei foarte buni vor putea face asta si in acest fel sa-si castige o bucata de paine sigura eventual si mai alba decat a celor…mai putin buni adica , acel vechi principiu al dezvoltarii capitalismului pe care azi al cunoastem foarte bine inclusiv noi romanii , PRINCIPIUL COMPETITIEI SI COMPETITIVITATII { nu neaaparat si-al COMPETENTEI } aceste atacuri , nu doar impotriva scolilor ci si impotriva societatii { nu uita de acea intamplare nefericita de mai „zilele trecute ” din Las Vegas } se vor inmultii gradual pana ce , probabil ca , se va ajunge la o saturare iar astea , la cam toate nivelele societatii . Astia de la NRA …pai ce sa spuna si ei daca vanzarile le merg bine ? Ti-am spus : in casa familiei fetei mele din USA exista shapte arme de foc inclusiv arme de asalt adica MITRALIERE AR15 { cel mai bine vandut tip de arma de asalt din USA la ora asta } si astora { tipii apartin de Baptist Chorches } nu le-ar trece vreodata prin minte sa iasa inarmati pe street insa , cred { iar asta o cred din totata fiintza mea } ca , daca comunitatea lor , copii lor ar fi amenintata in vreun fel de oameni rauvoitori , mexicani , NEGRII ARABI RADICALI sau chiar de autoritatile Statelor Unite Americane …NU VOR EZITA S-O FACA , iar asta in ciuda convingerilor lor religioase . Aminteste-ti de…WACOO , aminteste-ti doar de Mount Carmel si…davidieni desii , acolo era vorba despre orice , doar despre credinta in Dumnezeu , NU ! Iar dumneata vii sa-mi spui ca : „Nu scrie ca au dreptul sa le foloseasca impotriva statului. ” Ba da , si-au dovedit asta…macar la Mount Carmel ! Respect Motane , ies la dat zapada din curte si de pe trotuar caci , la mine in cartier ninge la final de februarie taman cum spunea Alecsandri sau Bacovia ca ningea in…Decembrie sau Ianuarie !

  Comentariu de Marian | februarie 28, 2018 | Răspunde

  • Nu spun ca e cea mai buna solutie, dar e, macar, una!

   Fara indoiala ca si educatia e necesara, am si spus asta.

   Competie si competitivitate nu se poate fara competenta. Ignorarea competentei si a perfectionarii nu poate conduce nici la conpetitie si nici la competitivitate.

   Oameni rauvoitori nu sunt doar mexicanii, negri arabi radicali sau „autoritatile Statelor Unite”. Daca Trump va merge pe ideea asta ca doar anumite rase, grupuri etnice sau religioase reprezinta ” oamenii rau voitori”, va pierde!

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 28, 2018 | Răspunde

  • In legatura cu Mount Carmel si Waco Siege autoritatile federale, impreuna cu cele ale statului Texas au impus legea. Asta nu inseamna ca in Constitutia SUA scrie undeva ca cetatenii au dreptul de a folosi armele impotriva statului sau guvernului. Deci trebuie retinut ca acolo, atunci, s-a impus legea de catre autoritatile statului. Nu cred ca e prima oara in Texas cand s-a impus legea cu forta pentru ca aceia au apelat la deschiderea focului impotriva autoritatilor statului in loc sa permita controlul legal al acestora. Adica au incalcat legea si au asasinat 4 agenti guvernamentali. Daca s-ar fi supus legii si autoritatilor, pasnic, altfel ar fi stat treaba. Dar FBI avea informatii despre ei, ca acolo are loc o activitate ilegala care, evident, nu trebuia sa se dezvolte. Deci s-a impus legea de catre autoritati.

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 28, 2018 | Răspunde

 6. […] exemplu in SUA, scriam in postarea trecuta despre atentatul rcent din Florida si despre recrudescenta fara precedent a violentelor cauzate de […]

  Pingback de Situatia internationala. Amenintari de securitate « Motanul Incaltat | martie 2, 2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: