Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Un nou esec al BNR

Ar trebui spus de la bun inceput un lucru: BNR are toate parghiile necesare, toate mijloacele pentru a tine inflatia sub control, adica de a respecta tinta de inflatie pe care tot ea si-a stabilit-o.

Atunci de ce n-o face?

Din nou Banca Nationala nu-si respecta rolul sau, si anume acela de a mentine stabilitatea preturilor. Inflatia este peste tinta, BNR nu a majorat dobanda de politica monetara. Avem crestere economica, inflatia ar fi trebuit sa fie mult mai redusa. Cu atat mai mult cu cat somajul e la cote scazute. Ceea ce face BNR se inscrie in cadrul politicilor prociclice care apropie foarte mult o recesiune.

Discursul guvernatorului Isarescu despre panica, si anume ca nu trebuie sa se creeze panica deoarece e greu de oprit, indica faptul ca trebuie sa ne asteptam la o criza in viitorul apropiat. Iar cel despre inflatie, citandu-l pe Milton Friedman – „inflatia este un fenomen monetar” – adaugand insa ca ar mai fi de luat in comsiderare cine apasa pe tragaci, arata limpede amestecul politicului. Isarescu si Consiliul de Administratie al BNR raspund la comenzi politice. Pentru ca sa-si tina posturile. Dar ceea ce e de mirare consta in faptul ca ce a facut BNR nu ajuta cu nimic aceasta Coalitie PSD-ALDE. Dimpotriva, o submineaza! Facilitarea unei crize pentru 2018 nu cred ca e in favoarea Coalitiei…

Pe de alta parte, Raportul prezentat de Guvernator arata un lucru: inflatia de acum este consecinta a ceea ce se intampla pe plan intern, nu pe plan extern. Cu alte cuvinte, populismul desantat al PSD-ALDE, masurile aceatea populiste, au condus la aceasta situatie. Spre exemplu: maririle nesanatoase si nesustenabile de salarii in sectorul stufos birocratic de stat! Totusi, cu toate acestea BNR trebuia sa respecte tinta de inflatie. Repet, putea s-o faca! Pe cand asa cum se prezinta lucrurile acum, dezechilibrul e deja creat. Guvernatorul a vorbit despre reforme structurale, care trebuie facute in economia romaneasca. Insa n-a avut curajul sa spuna raspicat, cu subiect si predicat, un lucru: nu se vrea! Spre raul acestei economii si acestei tari! Iar faptul ca politicienii inca mai spera ca pot fura pe rupte din aceasta economie, iar lucrul asta nu se poate intampla decay la stat, e probabil doar una din cauze.

Partea proasta e ca situatia nu prea e sustenabila. BNR a anuntat doua sedinte de Consiliu la inceputul anului viitor. Daca nu se revizuieste tinta, situatia ramane anormala. Sau daca nu se iau masurile necesare de a se aduce inflatia la tinta, dar vad ca asta nu se prea vrea. Fara indoiala ca Isarescu are un plan in cazul unei crize, astfel incat BNR sa castige si ei sa-si traga salarii, prime si dividente grase, asa cum s-a intamplat si data trecuta.

In schimb vom pierde noi, oamenii obisnuiti, cetatenii acestei tari. Asa cum s-a intamplat si data trecuta!

Ar trebui sa vorbim putin si despre desprecierea leului si sa aratam ca este o consecinta directa si logica a faptului ca inflatia este peste tinta. Din aceasta despreciere atat exportatorii cat si importatorii au de pierdut. Iata un articol in acest sens din ziarul Bursa:

ŞEFUL BNR SPUNE CĂ NIVELUL CURSULUI EURO/LEU A AJUNS LA UN RELATIV ECHILIBRU

Isar: „Isărescu a decis să apeleze la o armă redutabilă – deprecierea cursului”

Articolul este de ieri, 10 noiembrie 2017. Iata ce se arata:

Euro a atins, ieri, un nou maxim al ultimilor 5 ani – 4,6279 lei  

INS a anunţat un deficit comercial de 8,8 miliarde euro, în primele nouă luni ale anului

Isărescu: „Se conturează o problemă în cazul deficitului comercial”

Cursul de schimb euro/leu a ajuns la un nivel de relativ echilibru, a apreciat, ieri, Guvernatorul Mugur Isărescu, precizând că evoluţia leului este în strânsă legătură cu deficitul comercial.

Şeful Băncii Centrale a atras atenţia că, în timp ce exporturile au crescut cu 9%, importurile au înregistrat o creştere de 12%, având o balanţă comercială dezechilibrată. Chiar dacă importurile şi exporturile ar creşte cu aceleaşi ritmuri, balanţa comercială s-ar deteriora şi mai mult, a evidenţiat Guvernatorul, avertizând că se conturează o problemă în cazul deficitului comercial.

Fostul bancher Lucian Isar a reacţionat la declaraţiile Guvernatorului BNR, menţionând că, prin afirmaţiile sale, Mugur Isărescu a ghidat cursul în sus „o perioada îndelungată”: „Guvernatorul Isărescu a constatat că politicienii nu cedează la negocierile cu domnia sa dacă doar creşte în ritm alert dobânzile. Prin urmare, a decis să apeleze la o armă redutabilă şi îndelung testată de fiecare dată când se discută schimbarea guvernatorului BNR: deprecierea cursului de schimb.

În conferinţa de astăzi (n.r. ieri), a făcut nici mai mult nici mai puţin decât să ghideze cursul în sus «o perioada îndelungată». Isărescu a aflat, recent se pare, că România are deficit de cont curent, de foloseşte această justificare şcolărească pentru a forţa creşterea cursului.

Simultan, a anunţat inflaţie în creştere pentru a justifica dublarea dobânzilor la nivel de săptămână.

Este ca şi cum, după atâţia ani în funcţie, nu a înţeles că deprecierea cursului se transferă rapid în preţuri.

În rezumat, Isărescu încearcă să provoace verbal creşterea preţurilor (un canal de politică monetară), pentru a masca creşterea simultană a dobânzilor şi cursului.

Negocierea este simplă – dacă politicienii aprobă comisie de anchetă pentru Isărescu, atunci el va acţiona cu pârghiile dobândă, curs şi creditare, pentru frânarea economiei, aşa cum a făcut în 2008 (în 2009 economia a scăzut cu 7,1%, după o creştere de 8%)”.

Mugur Isărescu a spus, ieri, că tendinţa de depreciere a leului a început de mai mult timp, în comparaţie cu evoluţia monedelor din regiune: „Ce remarcăm în ceea ce priveşte leul? În primul rând că tendinţa de depreciere e mai de durată decât în cazul zlotului şi forintului. La zlot şi la forint au fost variaţii mult mai mari, leul fiind mult mai stabil. Dar, per total, observăm o tendinţă de depreciere mai de durată, nu cu cifre mari, cu cifre mici, mai de durată însă, şi ea este categoric asociată cu evoluţia balanţei de plăţi a României, pentru că, spre deosebire de zlot şi de forint, adică de polonezi şi de unguri, avem o situaţie în deteriorare a balanţei comerciale”.

Referitor la faptul că euro a ajuns la un nivel maxim al ultimilor cinci ani, şeful BNR a precizat, răspunzând unei întrebări: „Dumneavoastră trebuie să vă gândiţi la comparaţiile acestea istorice pe care le faceţi după patru – cinci ani şi că trebuie să le introduceţi într-un context istoric. S-au întâmplat multe şi în Europa şi în lume, în cinci ani de zile. Aşa că, de ce nu comparaţi, de exemplu, cu alt nivel, alt an? De fiecare dată putem să luăm un an care nu ne convine. Ceea ce pot să vă spun este că nivelul cursului de schimb trebuie să fie unul de echilibru. În România, este stabilit de piaţă, îl influenţăm prin influenţarea pieţei, nu prin alte metode, prin influenţarea condiţiilor de pe piaţă şi evităm pe toate căile ca acest curs să nu reflecte fundamentele. O spun în clar, aşa cum m-am referit de fiecare dată – nu avem cum să ne batem cu fundamentele. Fundamentele trebuie rezolvate. Dacă e o problemă de extindere a deficitului de cont curent, trebuie să i te adresezi problemei, nu cursului. Înseamnă că, dacă în mod permanent ai un deficit de valută pe piaţă, atunci el trebuie să fie rezolvat”.

Cursul leu/euro nu se poate aprecia atâta vreme cât fundamentele economice, precum deficitul balanţei comerciale, cel de cont curent şi deficitul bugetar, nu se îmbunătăţesc, a spus şi Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Domnia sa a declarat: „Eu cred că ar fi hazardat să pronunţăm orice cifră legată de evoluţia cursului, atât timp cât nu ştim în ce direcţie o iau politicile fiscale. Atâta vreme cât fundamentele macro nu se îmbunătăţesc şi, în plus, şi percepţia se deteriorează, în astfel de condiţii cursul nu se poate aprecia. Că se depreciază mai mult sau mai puţin, e de discutat”.

Leul a continuat să se deprecieze, ieri, în raport cu euro, atingând un nou maxim al ultimilor cinci ani, respectiv 4,6279.

Ionescu, ANEIR: „Drama cursului de schimb este irecuperabilă, pentru importatori”

Nivelul la care a ajuns cursul de schimb reprezintă o dramă pentru lumea exportatorilor şi a importatorilor, consideră Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). Domnia sa ne-a spus, miercuri, că, deşi, pentru moment, exportatorii ar trebui să fie fericiţi întrucât încasează mai mult, totuşi, având în vedere că circa două treimi din exporturi sunt realizate pe bază de importuri, acest curs îi va scoate din competiţia internaţională de competitivitate: „Pentru importatori, drama acestui curs, care nu are nicio legătură cu evoluţia economiei, este irecuperabilă. Ceea ce pierd ei acum la curs, nu se poate recupera decât din majorări de preţ ale produselor, care vor duce la o creştere accentuată a inflaţiei”.

În opinia domnului Ionescu, este presiune pe curs, acum, în piaţă, pentru că nu sunt suficiente intrări de valută, iar importurile sunt în creştere, importatorii având nevoie de monedă străină.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat, ieri, că, în primele nouă luni ale anului în curs, exporturile au însumat aproape 46,6 miliarde euro, iar importurile – circa 55,5 miliarde euro, deficitul balanţei comerciale ajungând la 8,88 miliarde euro, mai mare cu aproape 2 miliarde euro faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. În luna septembrie 2017, exporturile s-au ridicat la 5,55 miliarde euro, cu 6% mai mari comparativ cu aceeaşi lună a lui 2016, în timp ce importurile au fost de 6,57 miliarde euro, mai mult cu 9,2% faţă de septembrie 2016, rezultând un deficit de peste 1 miliard de euro.

Valoarea schimburilor de bunuri intra UE a fost, la expedieri, de 35,36 miliarde euro, iar la introduceri – de 42,1 miliarde euro, în perioada analizată.

În extra UE, schimburile de bunuri s-au ridicat la 11,23 miliarde euro la exporturi, respectiv la 13,37 miliarde euro la importuri.”

Deprecierea cursului leului atat fata de euro cat si fata de USD in conditiile in care avem deficit comercial evident ca nu ajuta. Tendinta de depreciere e mai de durata decat in cazul zlotului si forintului datorita politicilor populiste duse si de Guvernul Ciolos, nu doar de actualul Guvern Tudose. Insa cresterea ratei inflatiei deci si deprecierea leului puteau fi evitate de catre BNR prin parghiile de politca monetara. De ce nu au facut-o? Din aceasta cauza ipoteza D-lui. Isar (care conduce catre aceasta concluzie: CORUPTIA DE LA VARFUL BNR) – avand in vedere si afirmatia: „Deciziile lui “Manole” Isarescu au aruncat si mentinut Romania in Recesiune”, incepe sa prinda contur si sa devina tot mai credibila. Mai ales ca nu doar Isarescu e intr-o functie de conducere de mai bine de un sfert de secol p-acolo. Intalnim si alti dinozauri din Epoca Iliescu, apropiati PSD, desigur, precum Florin Georgescu. Nu pot sa nu uit si un dinozaur mai tanar, Liviu Voinea, tot fost pesedist. Deci BNR e un fel de Jurasic Parc, asa ca sa ma exprim mai plastic si mai sugestiv. Numai vorbesc de faptul ca unii dateaza din perioada ceausista. Se stie deja de rolul de informator al Securitatii pe care l-a avut Mugur „Manole” Isarescu.

Iar de la Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, aflam ca TARA ARE FUNDAMENTE MACROECONOMICE SUBREDE!!!

Mie imi pare ca deja au inceput sa arunce vina unii pe altii. Cei de la BNR, dar vad ca si Consiliul Fiscal INVINUIESC pur si simplu actualul Guvern si Coalitie de Guvernare. Chiar si in discursul sau, Isarescu a lansat ACUZATII de o extrema gravitate la adresa politicii Guvernului, desi felul in care a vorbit, tonul folosit, limbajul parea ca nu exprima nici macar un repros. Totusi, se pune intrebarea: de ce nu-si respecta BNR obligatiile? Ceea ce spune Dl. Isar e clar: deprecierea leului se va vedea in preturi. Adica in instabilitatea lor, mai bine zis. Iar rolul BNR este acela de a asigura stabilitatea preturilor. Ceea ce, dupa cum putem usor constata, NU face. Sigur, sa reflecte fundamentele. Guvernatorul  a spus raspicat ca avem „o situaţie în deteriorare a balanţei comerciale”, Ionut Dumitru a atras si el atentia. Insa eu imi pun, cu ingrijorare, intrebarea: Guvernul aude lucrurile astea? Ca chestiuni precum deteriorarea balantei comerciale, marirea deficitului de cont curent, bugetar sunt „capodopera” lor, a Guvernoiului. Tovaras Guvern, auzi bre, sau te faci ca ploua?

Daca ar fi sa privim lucrururile si din alt unghi, din unghiul lui Isarescu, problema e de asemenea grava. Pentru ca Banca Nationala nu poate face minuni. Iar politicile populiste si gresite ale Guvernului pot conduce spre o astfel de situatie. Deteriorarea balantei comerciale, accentuarea deficitelor de cont curent, bugetar conduc spre o astfel de situatie pentru ca se reflecta in inflatie, deprecierea cursului. Spre exemplu, BNR n-are ce sa faca daca Guvernul decide, cum s-a si intamplat, ca salariile sa creasca foarte mult in sectorul birocratic, in administratie. Foarte mult, abnorm de mult!! Aceasta structura a cresterilor salariale din Romania e clar inflationista. Dar si imorala!!

Asa cum se prezinta lucrurile trebuie sa apreciem situatia ca fiind destul de grava. Ar trebui initiata o motiune de cenzura impotriva acestui Guvern si ar fi bine ca PNL sa inceapa discutiile si sa treaca la treaba, poate va coopta si pesedisti care s-o voteze. Cumva, ceva trebuie facut intrucat evolutia economica nu e cea normala, iar PSD, de cand a preluat Puterea, a demonstrat ca atata poate. Astia sunt oamenii pe care ii are, adica incompetenti. Practic, in 9 luni de zile de cand se afla la guvernare au explodat deficitele. Trebuie ca Opozitia sa treaca la actiune pentru a stopa la vreme o agravare a situatiei economice. In conditiile date, aceasta agravare s-ar putea produce intr-un mod galopant in 2018, daca se merge in acelasi fel ca anul asta, aplicandu-se in plus masurile din asa-zisa „revolutie fiscala”. Ar trebui ca si oamenii lucizi din PSD sa inteleaga pericolul spre care ne impinge actuala guvernare pastorita de Dl. Dragnea.

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

noiembrie 11, 2017 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 comentarii »

 1. „Pe de alta parte, Raportul prezentat de Guvernator arata un lucru: inflatia de acum este consecinta a ceea ce se intampla pe plan intern, nu pe plan extern. Cu alte cuvinte, populismul desantat al PSD-ALDE, masurile aceatea populiste, au condus la aceasta situatie.” Vinovatul…l-am gasit , dar pana la alegeri { pentru a-l ” sanctiona la urne ” 😡 } …mai este mult si pana atunci , se uita treaba ! Lucian Isar { nu-i cumva cel ce are norocul s-o calareasca pe Alina Gorghiu ? } se stie ca , viseaza la devina Guvernator al BNR de pe vremea cand nevasta-sa era pe cai mari in PNL acum…vorbeste si el ce draci sa faca !? Intrebare Motane : chiar asa , Mugur Isarescu este chiar cel mai bun bancher din lumea asta , altul mai bun n-o exista oare pe tot mapamondul ??? Ma gandeam ca , oameni de neinlocuit se gasesc doar in cimitire 😎 .

  Comentariu de Marian | noiembrie 11, 2017 | Răspunde

  • Nu-mi place ce se intampla din punct de vedere economic. De asta si spun ca PNL trebuie sa purceada motiunea de cenzura. Trebuie avute discutii si cu celelalte partide din Opozitie. Si trebuie vorbit si cu cei din PSD, poate vor fi dintre ei care sa inteleaga si sa voteze motiunea impotriva actualului Guvern. Ar fi salutar daca ar proceda asa, mai ales ca, cel putin asa am impresia, sunt destui in PSD carora nu le place situatia asta si felul in care merg lucrurile.

   Stii cum e cu chestia asta ca „se uita treaba”? Se uita treaba daca lucrurile vor incepe sa mearga mai bine, daca economia va incepe sa functioneze normal. Problema e ca asa cum se prezinta lucrurile acum si cu masurile astea fiscale adoptate nu prea sunt sanse ca lucrurile sa mearga mai bine.

   Avem o inflatie peste tinta de inflatie si peste intervalul de variatie procentuala cand n-ar fi trebuit sa avem asa ceva la o crestere economica de 6%… Este peste intervalul de variatie. Dar ai sa-mi spui: „pai, bine, bine, dar e cu putin”. N-are importanta!!! Important este ca e peste intervalul de variatie!!!!! Asta e grav!! Nu e normal. Banca Nationala trebuia sa aiba grija ca inflatia sa nu depaseasca intervalul de variatie. Pe cand asa cum se prezinta acum se poate spune ca inflatia este peste tinta. In privinta dobanzii de politica monetara, BNR a lasat-o tot asa in loc s-o creasca. Putea sa faca acest lucru si n-a facut.

   Isar a declarat si nu o data ca nu doreste sa fie Guvernatorul BNR sau ca ar urmari asta. Insa atat el cat si Florin Citu au aratat poate pentru prima data derapajele BNR de la menirea acesteia. Asta a deranjat!! Isarescu et Comp. nu erau deranjati de nimeni. Dar uite ca au venit 2 economisti tineri, bine pregatiti, care au inceput sa spuna adevarul si sa strice Mitul Isarescu. BNR, cum au aratat cei doi, a dus politici prociclice, agravand criza economica din 2008-2009. PDL a disparut de pe secana politica. Lucrurile nu stiu daca se uita asa de repede… PSD-ALDE ar dori sa se uite repede ce fac ei. Ei, sa traga invataminte ca nu intotdeauna e asa.

   Isarescu… La conferinta de presa, in discursul sau el chiar a evidentiat ca nu trebuie duse politici prociclice. Crezi ca el nu stie sau nu stia lucrul asta…? Atunci cum se explica de a procedat tocmai asa, adica pe dos de cum trebuie. Lucian Isar da niste explicatii… Politicile procliclice duse de BNR, care accenueaza ciclul economic, au fost criticate, cum spuneam, si de Florin Citu – uite-te pe blogul sau.

   Daca privim insa lucrurile si din punctul de vedere al lui Isarescu, si eu am mai aratat pe blog lucrul asta cu alte ocazii, politicile duse de Guvern conduc catre o astfel de situatie. Este foarte greu sa-l contrazici pe Isarescu cand insusi Guvernul actioneaza prociclic. Si ai vazut ce a spus si Isarescu: avem un fenomen, periculos zic eu (el n-a zis asa ca sa nu starneasca panica!) de deteriorare a balantei comerciale. Deficitele au crescut foarte mult… Or, lucrurile astea se reflecta in rata inflatiei, in deprecierea leului, exact atunci cand NU trebuie…

   Sincer, ma ingrijoreaza ce se intampla. Astept analiza lui Florin Citu, si a lui Isar, sa vedem ce si cum…

   Bineinteles ca nu e de neinlocuit. Ideea e sa vina oameni mai tineri si cu pregatire solida. Avem.
   Faptul ca Isar a avut si are o pozitie critica, si pe buna dreptate, fata de Isarescu, a starnit imediat suspiciunea ca ar dori sa-i ia locul… Insa daca vine Florin Georgescu – deci pesedisti din astia inraiti – sau Liviu Voinea – micul dinozaur de p-acolo, m-am cam lamurit… Nu poti avea incredere in acesti oameni. De fapt poti sa te uiti chiar la PSD, care a castigat en fanfare alegerile, si uite acuma cum e. Nu poti sa ai incredere ca vor respecta Constitutia, economia de piata libera, drepturile si libertatile cetateanului, faptul ca Romania e tara membra UE si NATO, ca vor face ceea ce trebuie. Uite-te si tu spre ce MIZERIE ne impinge PSD-ALDE. Romania NU are nevoie de asa ceva. Nu mai vorbesc de minciunile din campania electorala, cu care au sedus electoratul…

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 11, 2017 | Răspunde

   • Liviu Voinea…parca ESTE deja la BNR iar Florin Georgescu…ala n-a fost si el pe’acolo ? Oricum ar fi , astia doi cel putin nu pot fi banuiti de incompetenta chiar asa pesedisti inraiti cum spui matale { atsa-i adevarul nu ca-l spui matale } ca sant ei . daca binevoesti a-ti reaminti onorabile , am mai vorbit despre dorintele NESPUSE ale domnului Isar si alta data si acum imi reafirm pozitia avuta atunci : una-i ceea ce spui declarativ si cu totul alta , ceea ce-ti doresti de fapt . Mircea Cosea si-a spus parerea despre evolutia leului si-n general despre evolutia economica a Romaniei inca din secunda doi depunerii motiunii d e cenzura de catre PSD impotriva propriului Guvern asa incat ceea ce se intampla era de asteptat . Ce nu era de asteptat era faptul ca , PSD-ul va ramane la guvernare atata timp dupa o astfel de figura . Daca jagardeaua aia saseasca nu s-ar fi temut ca nu va mai fi reales…ar fi refuzat noul Guvern Tudose -Dragnea si-ar fi provocat anticipate , fara sa-i pese { nu-i pasa lui de foarte multe altele } ca , ” arunca tara in haos ” . Freste , asta-i doar parerea mea , a unui zavragiu din Berceni si pensionar pe deasupra { deci , direct interesat in stabilitate } asa incat nu esti obligat sa ti cont de ea Motane . Iti doresc ca saptamana viitoare sa-ti aduca multa sanatate si spor , dumitale si celor dragi dumitale . De asemenea si mie fireste , ca nu-s mai fraier chiar daca n-am coada si blana dumitale 😀 😀 😀 .

    Comentariu de Marian | noiembrie 12, 2017

   • Ei, nu-i poti banui de incompetenta… Fii serios!!

    Multumesc pentru urari! Asemenea!! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 12, 2017

   • „Daca jagardeaua aia saseasca nu s-ar fi temut ca nu va mai fi reales…ar fi refuzat noul Guvern Tudose -Dragnea si-ar fi provocat anticipate , fara sa-i pese { nu-i pasa lui de foarte multe altele } ca , ” arunca tara in haos ” .”

    Intai te-as ruga sa te uiti prin Constitutie (art. 89 – Dizolvarea Parlamentului) sa vezi care e procedura de declansare a alegerilor anticipate. In primul rand trebuie sa se poata face lucrul asta. Atata vreme cat PSD-ALDE domina majoritar Parlamentul nu prea sunt indeplinite conditiile pentru a putea declansa anticipate.

    Ar ramane motiunea de cenzura! Dar trebuie spus ca nici cu motiunea de cenzura nu prea sunt sanse… Dar daca PNL depune o motiune de cenzura si cade acest Guvern, lovitura pentru Dragnea et comp. va fi una serioasa. Asta nu ar insemna ca s-a ajuns la anticipate! Partea proasta este ca PSD-ALDE au confortabil peste 50%. Totusi, atitudinea conteaza si de aceea PNL trebuie sa introduca motiunea si sa inceapa discutii politice cu celelalte formatiuni, inclusiv cu PSD dar si cu ALDE. Chiar daca aceasta motiune, introdusa in acest an, va cadea la vot. Anul viitor, chiar de la inceput, trebuie introdusa o noua motiune. Art. 89 din Constitutie spune, la al.2, ca „In cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singura data.”, asa ca, cine stie, poate va trece o motiune si poate se va ajunge la anticipate – trebuie sa fii pregatit. In general vorbind, PNL ar trebui sa aiba o strategie privind motiunile simple si cele de cenzura. Avem de a face cu un dezechilibru politic evident, intrucat CCR a ajuns tot in mana PSD… Iohannis trebuie sa se gandeasca la aceasta problema, in special in contextul agravarii situatiei economice ca urmare a politicilor duse de catre PSD-ALDE. „Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate” – art. 80 – Rolul Presedintelui, al. 2.

    Insa ai dreptate in felul tau… Si eu cred ca Iohannis ar fi trebuit sa fi fost anul acesta mult, mult mai activ. El a iesit public si a atras atentia fata de ce fac cei din PSD-ALDE de prea putine ori si intr-un stil prea pasiv. De ce ar fi trebuit sa fie activ? Din cauza rezultatului alegerilor care a cauzat un dezechilibru politic evident, dar mai ales din cauza minciunilor din Programul „minune” si proliferate atat in campanie dar si dupa de catre PSD-ALDE si caracterului nedemocratic si vadit neocomunist pe alocuri al PSD-ului si felul defectuos in care guverneaza, masurile pe care le iau. Presedintele a parut – cel putin a parut – indiferent. Ar fi trebuit sa reactioneze, inclusiv sa-i cheme la Cotroceni pe premier si ministrul de Finante in conditiile acestei catastrofe bugetare si a masurilor proaste luate, ca sa explice ce au de gand si cum vor sa continue. De asemenea sa explice de ce s-au luat masuri care sa inrautateasca economia si finantele tarii, sa se ajunga la venituri bugetare mai mici decat cele de anul trecut si ce au de gand. Pe vremea lui Ponta – deci tot PSD – Cu Ioana „Usturoi” Petrescu am avut excedent bugetar, fara schimbarile astea de Cod Fiscal, care reprezinta o calamitate. Sigur, sunt si riscuri pentru Iohannis. PSD-ALDE are majoritatea in parlament si pot sa declanseze suspendarea. Daca la referendum oamenii voteaza impotriva demiterii, ar fi o victorie stralucita pentru Presedinte. Dar actuala Putere poate sa declanseze suspendarea, avand majoritatea in Parlament. Insa la anul, la primele semne proaste din punct de vedere economic, atat PNL cat si Presedintele ar trebui sa reactioneze.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 12, 2017

  • Insa interesant e si altceva! Priveste numai cum PD-ul, fostul PDL, a distrus CDR, acum prin acesti doi (fosti) pedisti – Dragnea si Darius Valcov, ca ei sunt de fapt pedisti, nu pesedisti – sunt pe cale sa distruga si PSD-ul! Si tare mi-e ca prin fuziunea asta cu PNL sa nu cumva sa distruga si PNL-ul!!

   S-a vazut atat la alegerile locale, dar si la cele legislative, ca fuziunea cu PDL nu a adus nimic bun PNL. PNL le-a pierdut „con brio” pe amandoua!!

   Daca iti amintesti, incercarea PD-ului de a „rupe” PNL-ul s-a manifestat si pe vremea lui Traian Basescu, cand aripa Stolojan a plecat de la PNL la PD. Acum , in vremurile din urma, PDL a fuzionat cu PNL… Pentru ce a trebuit sa continue esecul politic numit PD sau PDL in PNL sau in PSD, daca ma gandesc la Dragnea si Valcov? Asta e intrebarea!!!

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 12, 2017 | Răspunde

 2. Prietene , PSD…PDSR , PDL , PD sau PNL { asta ca sa nu mai reamintesc de…CDR } au fost si sunt aceeasi Marie cu…uneori aceeasi palarie si ramane la laitudinea celor ce-i voteaza daca fac diferenta intre palarii . Intrebare : Darius Valcov nu fusese condamnat { deci , gasit vinovat } , arestat si incarcerat pentru oarece manarii ??? Nu-i cumva ” fostul ” Laviniei Sandru { fosta vicepresedinte la PIN unde Cosmin Gusa era …presedinte } pe care eu o categoriseam a fi o parashuta iar dumneata te-ai basicat , al dracului Motan ? PNL-ul…degeaba s-au zbatut unii si altii sa-l rupa caci…oricum se rupea mai devreme sau mai tarziu . Pai , chiar nu realizezi ca-si fi fost demult in PNL daca-si fi avut incredere in astia si-n doctrina lor arhaica sau , mai corect : aplicata arhaic ??? Cat despre Constitutie si Johhanis , mergi la pariu cu mine ca , 80% dintre votanti abia asteptau sa voteze din nou , doar pentru ca PSD-ALDE sa nu mai pupe majoritate parlamentara ???

  Comentariu de Marian | noiembrie 13, 2017 | Răspunde

  • Si sa inteleg ca ai incredere in PSD-ALDE, cu doctrina lor „moderna” sau mai corect spus aplicata „modern”? 🙂 😆

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 14, 2017 | Răspunde

   • „Si sa inteleg ca ai incredere in PSD-ALDE, cu doctrina lor „moderna” sau mai corect spus aplicata „modern”? ” 😡 😡 😡 ” Se-ncrunta Pasa : ESTI NEBUN ? / Voiesti , pe ieniceri sa-i pun sa te dea cainilor !? ” 😀 😀 😀

    Comentariu de Marian | noiembrie 14, 2017

   • 🙂 😆

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 14, 2017


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: