Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Despre persecutarea populatiei romanesti din Ucraina…

Exprima o mentalitate invechita din partea autoritatilor si decidentilor politici din Ucraina. Este o mentalitate pe care o intalnim si in Serbia. Probabil ca exprima si o teama pentru ca Ucraina s-ar putea dezmembra. Secesionismul din estul tarii, alimentat de Rusia si incurajat de invazia Rusiei in Crimeea, soldata cu ocuparea acesteia, alimenteaza astfel de tendinte si in vestul tarii.

Trebuie spus ca Ucraina s-a format si pe teritoriile care au apartinut altor state: Romania, Polonia, Slovacia si chiar Rusia dupa Cel de Al Doilea Razboi Mondial. Dupa care a contribuit joaca iresponsabila cu creionul pe harta a autoritatilor sovietice care, de pilda, au dat Crimeea Ucrainei.

Un alt aspect important care trebuie subliniat este ca, in Ucraina, Vestul e mai sarac decat Estul tarii, unde rusii au masat industrie si sunt interesele unor mari oligarhi. Practic, saracia este atat de mare in Ucraina incat unui roman din Ucraina ar putea sa i se para un judet sarac al tarii precum, sa zicem, Botosaniul ca fiind chiar „o gura de rai”!! Teritoriile externe limitrofe celor in care traiesc romanii, polonezii, slovacii, ungurii din Ucraina au un PIB si un nivel de trai mult mai mare. Ucraina este intr-o situatie economica deplorabila. Lucrul acesta intareste ideea secesiunii, posibila intr-un viitor nu prea indepartat. Evident, un alt factor ce ar putea fi important este Centenarul Marii Uniri de la anul.

Sa ne gandim bine: Ucraina are o populatie estimata in 2016 la peste 42 de milioane de locuitori – recensamantul din 2001 a dat peste 48 de milioane. Iar PIB-ul pe cap de locuitor este de doar $2194 ($8305 per capita luat la paritatea puterii de cumparare) ceea ce arata cu prisosinta ca Ucraina e o tara foarte saraca, expusa riscului dezmembrarii. In general vorbind, o tara instabila ce ar putea crea probleme…

Acestea sunt conditiile in care Parlamantul de la Kiev a votat scoaterea invatamantului in limba materna pentru populatia romaneasca din Ucraina – in jur de 800.000 de oameni din cate am inteles – in afara legii. In conditiile in care Romania ofera celor 51.000 de ucraineni traitori in Romania invatamant in limba materna, la toate gradele (asa am inteles). Gestul este inamical si, de-a lungul timpului, nu e singurul. Va amintiti, desigur Canalul Bistroe, de diferendul solutionat in favoarea Romaniei privind platforma continentala a Marii Negre. Inteleg ca, in noul context rezultat dupa anexarea Crimeii de catre Rusia, Romania ofera sprijin in materie de securitate cibernetica si intelligence Ucrainei. Lasand la o parte faptul ca s-ar putea deteriora niste relatii ce ar putea fi bune, eu cred ca Ucraina trebuie sa se hotarasca pe ce cale merge si cum vrea sa functioneze. Daca doreste un parcurs pro vestic si face reforme in acest sens sau unul pro Kremlin care ar destabiliza-o si mai mult.

Parerea mea este ca decisiv pentru stabilitatea Ucrainei este continuarea reformelor de apropiere de Uniunea Europeana. Iar acest lucru inseamna, printre altele, exact contrariul a ceea ce a fost votat in Parlamentul de la Kiev. Ucraina ar trebui sa se gandeasca unde au condus nationalismele si incalcarile repetate ale drepturilor omului in Iugoslavia: spre o destabilizare totala. Daca Iugoslavia ar fi urmat reteta UE si nu pe cea a Kremlinului, ar fi ramas si astazi.

Autoritatile romane trebuie sa fie mult mai active in apararea drepturilor si liberatilor populatiei romanesti care traieste in afara granitelor tarii. Avem o diaspora mare, lucru ce se constituie intr-un avantaj major avand in vedere sumele trimise in tara de cei care lucreaza in strainatate. Insa in randul acestei diaspore intra si romanii din Valea Timocului, si romanii care traiesc in Ucraina, nu mai vorbesc despre Republica Moldova! Statul roman si partidele noastre politice trebuie sa inteleaga ca diaspora este un tezaur al Romaniei si din aceasta cauza trebuie respectat cum se cuvine si trebuie sa i se acorde importanta cuvenita. Romania, intr-adevar, face prea putin in materie de politica externa, focusandu-se pe realizarea unor obiective punctuale. E bine, dar, totusi, e prea putin si trebuie alocate mai multe fonduri, inclusiv pentru formare profesionala, pentru intarirea ambasadelor noastre si pentru a spori activitatea in domeniul politicii externe. Si trebuie si mai mult curaj.

Fara indoiala ca situatia creata in Ucraina prin aceasta lege, neconstitutionala din cate am inteles, nu poate fi lasata in aer de catre Bucuresti. Evident ca trebuie actionat si trebuie aratat si protestat ca Ucraina nu respecta drepturile si libertatile fundamentale ale omului. Si nici nu cauta sa se adapteze unei situatii noi, de dupa indepartarea printr-o adevarata Revoluie a Presedintelui Ianukovici, omul personal al lui Valdimir Putin, de la Putere.

septembrie 13, 2017 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

 1. Na zdrastvui tavarisci NIKITA SERGEEVICI HRUSCIOV….URAAAAAA !!!!!!!!!!!!!!!!! Mama lui !!!!!!!!!!!!! 😡 Bravo lor , asa trebuie procedat , asa trebuiau sa faca si politicienii nostri : IN ROMANIA , LIMBA OFICIALA ESTE LIMBA ROMANA IAR IN SCOLILE DIN ROMANIA SE INVATA NUMAI IN LIMBA ROMANA !!!!!!!!!!!! Cui nu-i convine regimul n-are decat sa-si ia talpasitza unde-i place mai mult . Contravine cu ceva Constitutiei ceea ce-am spus Motane ??? Spre exemplu….maghiarii din Harghita si Covasna , in Ungaria la Orban Viktor al lor iar acolo…sa invetze doar maghiara caci , merg la pariu ca nu vor avea parte de proteste din partea cuiva din Romania . Sa se duca invartindu-se , tocmai unde si-antzarcat Mutu iapa !!!!!!! Mutu sau….Attila …..

  Comentariu de Marian | septembrie 13, 2017 | Răspunde

  • Da, hai sa ne uitam: contravine sau nu cu ceva Constitutiei Romaniei ce propui tu…

   Art. 32 – Dreptul la invatatura din Constitutia Romaniei stipuleaza la aliniatul (3) urmatoarele:

   „Dreptul persoanelor apartinand minoritatilor nationale de a invata limba lor materna si dreptul de a putea fi instruite in aceasta limba sunt garantate; modalitatile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc prin lege”

   Deci eu cred ca e foarte clar. Concluzia poti s-o tragi si singur. De observat ce standarde inalte asigura si ofera Romania minoritatilor sale nationale si ce fel de standarde si politici – bagatul pumnului in gura – sunt in Ucraina (las la o parte faptul ca unii din PSD – si inca cu pretentii de intelectuali si, de ce nu, chiar elite!! -, din pacate, se exprima mai bine bagand pumnul in gura altora chiar la propriu).

   Un alt lucru foarte important si pozitiv il gasim la al. (7) al aceluiasi art. 32:

   „Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege”

   Nu stiu daca realizezi, nu stiu daca noi cu adevarat realizam ce standarde inalte sunt in Romania fata de tarile din vecinatatea noastra imediata, cum ar fi Ucraina, Serbia unde mentalitatile sunt atat de retrograde… Romania ar trebui sa ceara acestor tari adoptarea unor standarde cel putin similare cu ale sale, care reprezinta normalitatea in Europa si in intreaga Lume Libera, altminteri politica noastra externa ar trebui sa tina seama de niste realitati din aceste tari care nu concorda cu bunele practici in domeniu si sa-si adapteze politica sa externa de asa natura incat macar sa nu se incurajeze astfel de practici nedemocratice si care incalca drepturile si libertatile fundamentale ale omului.

   Fara indoiala UE, SUA ar trebui sa exercite presiuni pe langa Kiev pentru ca drepturile si libertatile fundamentale ale omului sa fie respectate si in Ucraina. Deoarece Kievul, prin comportamentul sau repetat pune in pericol, unilateral, Tratatul privind relaţiile de cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Ucraina semnat in 1997.

   In momentul in care Romania adopta prin Constitutie aceste bune practici in materie de drepturile minoritatilor si Ucraina sau o alta tara le incalca flagrant, tara care incalca drepturile si libertatile fundamentale ale omului, recunoscute ca atare in toate tarile Lumii Libere, si nu tine cont de statul de drept, pune in pericol tratatele de buna vecinatate semnate cu Romania. Iar Romania e obligata sa-si recalibreze politica externa cu astfel de state. Or, Ucraina, din pacate, in mod repetat nu si-a respectat angajamentele din Tratatul de buna vecinatate, lucru ce trebuie reclamat de catre tara noastra atat la Bruxelles cat si la Washington, atat la UE cat si la NATO, si partenerilor americani.

   Pentru ca nici noi si nici SUA sau UE, tari in care se respecta drepturile si libertatile fundamentale ale omului, nu pot sta indiferente fata de o tara care primeste asistenta din partea noastra, dar nu le respecta si se comporta ca un derbedeu!!

   Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 14, 2017 | Răspunde

   • Motane Maria Ta …chiar nu realizezi ca , aceste gesturi , gesturi de bunavointa , gesturi facute din dorinta sincera { chiar cred c-a fost o dorinta sincera } ca toate nationalitatile conlocuitoare cu romanii din Romania sa traiasca in PACE si BUNA INTELEGERE intre ei si cu majoritarii iar aceste gesturi { stipulate INCLUSIV in Constitutie asa cum ai binevoit si dumneata sa arati } , aceste gesturi facute de catre politicienii nostri in acesti 27 de ani i-au facut pe unii sa prinda coarne ??? Hat Domnului ca ucrainienii din Romania sant interesati ca si romanii de invatarea limbii engleze nu de continuare a traditiei lor caci altminteri…dracu ne lua pana acum . Am sa-ti spun acum ca : frate , ce drepturi da tara ta romanilor mei ce traiesc acolo…acelasi drepturi iti voi da si eu tie . Mie chiar imi pare o chestie d e bun simt insa , precis ca dumneata imi vei replica ca : noi nu suntem ca ei , este asa ?! Ai sa-mi spui ca ” Romania este foarte bine vazuta in lume…. ” fiind un model in acest sens ” , taman pentru modul de tratare a problemelor minoritatilor conlocuitoare , pentru ca , s-a avut grije ca-n Constitutie sa le fie prevazute drepturi egale cu-ale majoritarilor . Pentru asta ungurii n-i se urca in cap si doar trepanatzie nu ne fac iar tiganii…sa nu mai vorbim 😡 ! Insa , este dreptul lor …prevazut prin Constitutie !!!! Bine ne fac daca au aceste drepturi si mai ales , daca stiu cum s a profite la maxim de ele !!!!!!!! Da’ te-ntreb eu Motane fratele meu , de ce mortii ma-sii , inainte de ’89 ungurii nici macar nu respirau fara sa solicite acest drept iar tziganii…da-i in mortii mami lor ca aia , infundau puscariile pe capete cu sau fara drepturi !? ” Pentru ca nici noi si nici SUA sau UE, tari in care se respecta drepturile si libertatile fundamentale ale omului, nu pot sta indiferente fata de o tara care primeste asistenta din partea noastra, dar nu le respecta si se comporta ca un derbedeu!! ” SI ce vrei ma frate sa le faci acestor DERBEDEI ? Ai uitat atat de repede chestia de la Groznai cand o intreaga armata ruseasca a intervenit pentru , ” protejarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale populatiei ruse ” ??? Ai uitat ca unul din principalele motive folosite de rusi pentru anexarea Crimeei a fost taman asta cu….drepturile ??? Oare nu iti pare arhisuficient ca ne invecinam pe toata frontiera d e Nord cu Ucraina { Slava Domnului ca nu e Rusia …NU MAI E RUSIA } , vrei sa-i vezi pástia venind gramada peste noi , dupa modelul rusesc ? Sa facem si noi fix ca la ei sau…cat imi dai tu , tot atat sa te a stepti s a primesti de la mine !!! Ce iti pare incorect in acest rationamet ? ” trebuie reclamat de catre tara noastra atat la Bruxelles cat si la Washington, atat la UE cat si la NATO, si partenerilor americani. ” Aia-s departe mon cher , aia-s departe si au la randu-le problemele lor , da-i dracului de javre !!!

    Comentariu de Marian | septembrie 14, 2017

   • E, cred, destul de clar ca noi nu putem sa adoptam atitudinea politica a Ucrainei sau sa facem precum Ucraina. Mai ales ca legea votata de Parlamentul de la Kiev ar putea sa fie neconstitutionala, dupa Constitutia Ucrainei. Nu acesta e drumul pe care trebuie sa mearga Romania.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 14, 2017


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: