Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

UDMR este condusa intr-o directie gresita…

Eu cred ca cetatenii etnici maghiari ar trebui sa inteleaga urmatorul lucru: ei, impreuna cu celelalte minoritati nationale traitoare in Romania, apartin natiunii romane pentru ca sunt cetateni romani si se bucura de drepturile si libertatile stipulate in Constitutia Romaniei ca oricare alt cetatean roman. Casa lor este aceasta: Romania. Si un etnic maghiar – ca ma refer la ei acum, dar e valabil pentru toate minoritatile nationale de la noi – trebuie sa se simt acasa nu doar in judetele Covasna si Harghita sau doar in Ardeal, ci si la Bacau, Slobozia, Constanta, Bucuresti, Craiova, Galati, Ramnicu Valcea, Vaslui, Slatina etc pentru ca toata aceasta tara e si tara lor. Insist asupra acestui lucru: este tara lor asa cum e si a mea si a ta!

Mie, spre exemplu, imi pare rau si de plecarea masiva a sasilor dupa Revolutie. Inca din copilarie eu am iubit tara aceasta cu sasi, cu secui, cu unguri, asa cum era ea si mi se parea si mi se pare si acum ca etnicii romani trebuie sa traiasca in cea mai buna pace si intelegere cu celelalte etnii din tara noastra.

Trebuie spus ca toate tarile au minoritati etnice, iar ideea ca o tara si o natiune nu se poate compune decat dintr-o populatie care sa apartina in proportie de 100% unei etnii este caracteristica regimurilor dictatoriale si pe mine ma duce cu gandul la purificare etnica.

Repet, inca din copilarie am iubit Romania cu unguri in ea si consideram si consider si acum ca fiind cel mai normal lucru ca romanii sa traiasca in pace si buna prietenie cu ungurii.

Cu cea mai mare parere de rau, constat ca ce face acum UDMR inseamna o pozitionare pe o cale complet gresita si in detrimentul, in defavoarea minoritatii maghiare de la noi.

Eu pot sa inteleg ca UDMR poate milita pentru drepturile si libertatile minoritatii pe care o reprezinta politic in tara noastra. Dar cu totul altceva este cand aceasta formatiune politica incepe sa submineze statul roman, antrenand in aceasta aventura sordida si periculoasa intreaga minoritate maghiara.

Recentele declaratii ale D-lui. Kelemen Hunor, din pacate, sunt de natura de a fi interpretate ca cel putin ostile statului roman. La fel si unele atitudini, daca am inteles bine, ale altor lideri maghiari. Spre exemplu, nu neaparat de a nu sarbatori 1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei, ci de a te arata, ca cetatean roman, ostil pe fata sarbatoririi Zilei Nationale a tarii tale. De asemenea atitudinea legata de Centenar exprima o pozitionare ca si cum n-ar fi cetateni romani si se bazeaza pe o idee falsa promovata de o anumita parte a istoriografiei maghiare, cum ca Transilvania ar apartine Ungariei. Astfel de idei false strecurate in Istorie cu sprijinul direct al Budapestei inrautatesc situatia maghiarimii de la noi, lucru pe care statul nostru nu poate sa-l accepte. Evident, inacceptabile sunt si incercarile Budapestei si ale oricui de falsificare a Istoriei.

Reprezentantii minoritatii maghiare trebuie sa stie ca actiunile indreptate impotriva statului roman, calcarea in picioare a statului de drept, se pedepsesc in Romania conform legislatiei in vigoare.

Pe de alta parte, e o greseala foarte mare predarea politica a UDMR in mainile Budapestei, mai exact ale lui Viktor Orban. Sper ca Dl. Kelemen Hunor sa-si revina si sa iasa din greseala asta.

Atitudinea D-lui. Kelemen Hunor starneste reactii. Am vazut un preot, de exemplu, cantand Ardealul in Biserica… Eu nu cred ca nu doar ungurii, dar nici romanii, nu cred deci ca au nevoie de astfel de atitudini. De aceea il rog pe Dl. Kelemen Hunor sa-si revizuiasca atitudinile politice, nejustificate si greu de inteles de ce atat de belicioase, din ultima vreme.

In legatura cu Centenarul eu cred ca nu trebuie serbat intr-o retorica nationalista. Dar daca liderii UDMR nu vor dori sa participe la actiunile de serbare ale Centenarului, cum au avut fata de 1 decembrie, tare ma tem ca la asta se va ajunge. Daca, in schimb, UDMR si minoritatea maghiara va avea intelepciunea laudabila de a fi alaturi de romani, ca facand parte din aceeasi natiune, desi de etnie diferita, in serbarea Centenarului atunci cu siguranta nu vom avea parte de retorici nationaliste.

Prin astfel de manifestari precum cele ale D-lui. Kelemen Hunor sau ale D-lui. Laszlo Tokes, minoritatea etnica maghiara pierde enorm de mult. Avem un etnic german in functia de Presedinte. Daca UDMR are o astfel de retorica nationalista si nu se dovedeste ca fiind loial statului roman atunci cum am putea sa avem, spre exemplu, o femeie de etnie maghiara in functia de Presedinte al Romaniei? Dl. Kelemen Hunor – si pe aceasta cale fac un apel catre domnia sa si UDMR – trebuie sa inteleaga ca astfel de atitudini (precum cele din interviul cu pricina) nu contribuie la democratizarea tarii noastre si la faurirea unei societati libere, in care Drepturile si Libertatile Fundamentale ale Cetateanului sa fie respectate. Atitudinea UDMR, parca blocat in proiect, cum se spune, dar din alt secol, nu contribuie spre progres ci mentine un anacronism ce nu face bine nici romanilor si nici maghiarilor. Si nu va rezolva niciodata vreo problema, ci o va acutiza inutil!!

Romania si Ungaria trebuie sa fie tari partenere nu ostile una alteia. In felul acesta si Romania dar si Ungaria vor fi mai puternice, reusind sa treaca mai usor peste dificultati. Eu sper ca liderii UDMR sa aiba intelepciunea de a-si da seama de acest lucru si de a contribui la un adevarat parteneriat, bazat pe incredere reciproca, intre Romania si Ungaria, intre Bucuresti si Budapesta.

august 11, 2017 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

 1. Ma Motane , vrei sa-ti spun o nespusa ? Asi vota UDMR caci , toata lumea spune , a dracu’ lume 😡 , ca unguri-s seriosi , corecti , oameni pe care te poti baza , i-asi vota pe UDMR-sti cu amandoua mainile insa….poate imi poti arata matale , ca tot esti destept nevoie mare 😉 , un lucru bun , un singur lucru bun facut de parlamentarii UDMR , nu pentru Romania si nici pentru romanii de-aci , UN SINGUR LUCRU BUN FACUT , OBTINUT DE UDMR PENTRU COMUNITATEA MAGHIARA DIN ROMANIA ! Vreau sa aflu si eu , care-i acel drept castigat d e catre UDMR pentru maghiarii din Romania , drept pe care acestia nu l-au avut …..dupa WWII sa zicem ? Retorica politicienilor , din pacate nu tine d e foame iar retorica d.lui Hunor Kelemen …este foarte asemanatore cu a acelei slugi care , doar pentru faptul ca duce dimineata tzucalul stapanului , se considera un apropiat , un intim al acestuia si ca atare , doreste ca toti ceilalti servitori sa-l respecte . Culmea este ca , dl. Hunor este respectat in Parlamentul Romaniei . ” Daca UDMR are o astfel de retorica nationalista si nu se dovedeste ca fiind loial statului roman atunci cum am putea sa avem, spre exemplu, o femeie de etnie maghiara in functia de Presedinte al Romaniei ” . Motane…zi la fratele matale : STI CEVA , TI-A AJUNS PE LA URECHI CEVA IN ACEST SENS ???? ” Romania si Ungaria trebuie sa fie tari partenere nu ostile una alteia ” . Glumesti mon cher ? Pai , oare nu s-ar rasuci in gropile lor toti aia ce vor fi SARBATORITI { da-l dracului se sasalau ca asa a spus : SARBATORITI ! } maine poimaine , in 2018 ! Asi fi curios daca vreodata , se va gandi Presedintele NOSTRU AL TUTUROR ROMANILOR , plus Parlamentul Romaniei { din care face poarte inclusiv UDMR } sa-i ” sarbatoreasca ” si pe aia din Ip si Traznea . Oare cati ani s e inplinesc de-atunci , o merge s-o punem de-o …”sarbatoare ” ?

  Comentariu de Marian | august 13, 2017 | Răspunde

  • Da, prima parte a comentariului e de inteles.

   Ultima parte a comentariului are o problema!

   Eu nu am spus ca trebuie sarbatorit ce a facut Horthy la Ip si Traznea. Insa eu vreau sa cred ca Ungaria de azi nu mai e Ungaria de atunci. Nu mai vorbim azi de o Ungarie horthysta. Mai ales ca Romania si Ungaria sunt, ambele, tari membre ale UE si NATO. De aceea retorica D-lui. Kelemen Hunor e cat se poate de nepotrivita. Pe de alta parte si noi, romanii, trebuie sa depasim aspectele negre din Istoria comuna cu Ungaria. Unde vom ajunge daca intr-una ne vom raporta, in relatia cu Ungaria, la ce s-a intamplat la Ip si Traznea? Ce ar trebui sa facem? Sa construim o politica a urii fata de Ungaria pentru ca s-au intamplat astfel de lucruri? Eu cred ca nu aceasta este solutia. Asa cum nu este o solutie nici pozitionarea UDMR prin recentele declaratii ale lui Kelemen Hunor. Pentru ca astfel de atitudini au darul de a amplifica, as zice artificial, un conflict care nu e in interesul nici al Ungariei si nici al Romaniei. Spun artificial pentru ca relatiile dintre romani si unguri, traitori de veacuri pe aceste meleaguri, sunt bune. Gandeste-te ca avem, spre exemplu, casatorii mixte, in satele si orasele ardelenesti nu exista ostilitate intre romani si unguri, oamenii se ajuta unii pe altii, convietuiesc bine unii cu altii. De ce trebuie proiectata atunci o astfel de politica ce deformeaza realitatile? Pentru ca astfel de declaratii nefericite precum cele ale D-lui. Kelemen Hunor ingreuneaza o normalizare in plan politic a relatiilor interetnice din Romania sadind in primul rand neincrederea in celalalt. Cui foloseste o asemenea politica? Ca minoritatii maghiare de aici nu-i foloseste asa ceva. Si nici majoritatii romanesti.

   Daca ar ajunge o femeie de etnie maghiara in functia de Presedinte al Romaniei, lucrul acesta ar demonstra nu doar o victorie a democratiei si libertatii in tara noastra – lucru benefic atat pentru romani cat si pentru maghiari – dar ar arata si ca in relatiile interetnice dintre romani si maghiari s-a ajuns la o stare de normalitate si maturitate. Ar arata ca Romania si Ungaria sunt niste tari mature care reprezinta un pilon de stabilitate in Europa de Est si un model european de rezolvare a diferendelor interetnice. Altminteri ce facem? Sa punem copiii intre 6-12 ani sa faca „educatie fizica patriotica”, cum vrea sa faca in Ungaria Viktor Orban? Este asta o dovada de maturitate politica? Eu cred ca nu.
   Pe cand daca ar fi o femeie de etnie maghiara Presedinte al Romaniei ne-am apropia – si Romania si Ungaria – de modelul european occidental.

   Iti mai aduci aminte, nu-i asa, de intalnirea dintre Chirac si Kohl de la „Chez Yvonne”, un restaurant frumusel unde oamenii au discutat, au luat o gustare, au baut cateva beri impreuna, asa cum face si cetateanul obisnuit, atat cel francez cat si cel german. Vezi, asta e modelul european vestic. Nu ce facem noi pe aici, in special Viktor Orban sau Kelemen Humor – trebuie sa spun asta, din pacate.
   Eu am zis de o femeie de etnie maghiara in functia de Presedinte – nu spun ca neaparat ar trebui sa mearga intr-un local, ca nu se face. Asa fac barbatii. Dar ar fi o apropiere de modelul vestic european, daca nu cumva ar fi chiar modelul vestic european. Atunci ai putea spune ca Romania si Ungaria se apropie de Occident, de stilul occidental. Deocamdata Romania a facut un pas important, in Ungaria, din pacate, lucrurile au dat inapoi…

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 13, 2017 | Răspunde

 2. ” Eu nu am spus ca trebuie sarbatorit ce a facut Horthy la Ip si Traznea.”Nu amiralul ci…armata ungara adica…UNGURII 😡 au facut ce-au facut acolo ! „… daca ar fi o femeie de etnie maghiara Presedinte al Romaniei ne-am apropia – si Romania si Ungaria – de modelul european occidental. ” Pai mai apropiati de-atata ce mai vrei ? Nu-ti fu-se de-ajuns ” apropierea ” de mai zilele trecute promovata de catre Orban Viktor la acea scoala d e vara ? ” Iti mai aduci aminte, nu-i asa, de intalnirea dintre Chirac si Kohl de la „Chez Yvonne”, un restaurant frumusel unde oamenii au discutat, au luat o gustare, au baut cateva beri impreuna , asa cum face si cetateanul obisnuit, atat cel francez cat si cel german. ” Nu-mi amintesc , n-am fost prin preajma si , oricum m-ar fi oprit sa intru in crasma aia din serviciile speciale ai ambelor tari insa , nu uita ca nici in Franta si nici in Germania NIMENI n-a pus vreodata la indoiala statutul Alsaciei si al Lorenei de dupa WWII ! Si francezii si germanii au invatat totusi ceva dupa WWI si anume ca , daca-ti respecti potentialul adversar…acela nu te poate trata decat cu acelasi respect . Nu este cazul la domnii de conduc Ungaria si nici al celor din UDMR desii…chiar nu ma-ndoiesc d e faptul ca …Marko Bello a baut de N ori cate un pahar d e oarece in compania lui CV Tudor .

  Comentariu de Marian | august 13, 2017 | Răspunde

  • Pe vremea aceea era un alt regim politic in Ungaria. Unul fascist. Eu vreau sa cred ca vremurile s-au schimbat. Noi prea ne cantonam inca in trecut si nu privim la viitor. „Nu este cazul la domnii de conduc Ungaria si nici al celor din UDMR” – este foarte trist ca acesti oameni promoveaza in continuare o politica anacronica si falsifica in continuare Istoria, in loc sa promoveze relatii bune cu Romania si o politica bazata pe adevar si respect reciproc. Ceea ce fac ei este in detrimentul minoritatii maghiare, iar ceea ce face Viktor Orban e in detrimentul ungurilor si Ungariei. Nu mai vorbesc de aparitia extremei drepte in Ungaria, lucru clar in detrimentul ungurilor si Ungariei!!

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 14, 2017 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: