Un partid vandut intereselor straine ostile Romaniei
Inteleg ca se pune de tot felul de manuale, cum ar fi manualul pentru disciplina: Dirigentie, manualul pentru disciplina: „Educatie Fizica si Sport”… Deci, iata, multe lucruri interesante, nu-i asa, in Romania, de cand PSD, cu deja celebrul lor Program de Trei Nule, au castigat alegerile, ademenind electoratul precum Fata Morgana in desert, precum Sirenele pe Ulise!
Mie imi place sa cred ca cel putin Presedintele Iohannis stie cum a venit acest partid la Putere. Nu de alta, dar pe langa faptul ca au castigat alegerile cu un Program mincinos si nefast pentru tara, iata ca acuma da roade rele.
Vorbeam in postarea trecuta de acalmia care pare a fi cuprins, in general vorbind, Romania. Numai ca ce se intampla e realmente ingrijorator. Cel mai ingrijorator lucru, mai ingrijorator chiar si decat Razboiul Informational, e ceea ce se intampla in economia romaneasca – si e vorba de nici macar un an de zile. E vorba de adancirea unor deficite si de faptul ca nu prea se intrezareste cum vor fi finantate aceste deficite.
BNR a atras atentia asupra cresterii deficitului contului curent al balantei de plati, de scaderea importanta a investitiilor directe ale nerezidentilor, de cresterea datoriei externe in perioada ianuarie- mai 2017, fata de perioada similara a anului trecut – v. aici. De asemenea, un alt fenomen foarte ingrijorator consta in cresterea deficitului bugetar, mai mare cu peste 60% decat cel de anul trecut. Dl. Florin Citu, economist si senator PNL, atrage atentia ca executia bugetara e un dezastru, ducand deficitul bugetar la 4% spre sfarsitul anului, „deci mai aproape de cele mai pesimiste estimări” – aici. Toate aceste lucruri negative produc efecte negative in economie, ce vor putea fi simtite dupa un anumit timp. Insa asa cum merge treaba la ora actuala, mi-e teama ca dupa putin timp… Dl. Citu a atras atentia asupra posibilitatii ca economia sa intre in recesiune – domnia sa spune asa: „fara dubiu”, iar evolutiile negative vin parca sa confirme acest punct de vedere.
Una e sa gresesti si alta e s-o faci intentionat si stau si ma intreb daca nu cumva cu premeditare. PSD a venit cu un Program de Guvernare in campania electorala si a castigat alegerile. Un Program care de la bun inceput era nesustenabil. PSD a venit la guvernare, iar rezultatele din punct de vedere macroeconomic sunt cele de mai sus – adica un dezastru, imi pare rau ca trebuie sa folosesc acest cuvant. Au gresit sau au facut-o intentionat? Problema mare este: unde vom ajunge in felul acesta? O recesiune ar insemna, pe langa o slabire generala a economiei, efecte cat se poate de negative pentru populatie, pentru firme. Chiar daca PSD nu si-ar duce mandatul pana la capat si ar veni, sa zicem, PNL la Putere prin alegeri anticipate, a corecta erorile si efectele evolutiei negative de acum e un lucru foarte dificil. Eu cred ca populatia ar trebui sa fie informata corect, macar sa stie ce voteaza. Pierderea controlului fata de echilibrele bugetare, pentru ca asta se intampla acum sub guvernarea pesedista, are in mod sigur efecte negative in sensul ca dezechilibrele ajung in situatia extrem de precara de a nu mai putea fi finantate.
Deocamdata se vorbeste despre crestere economica, insa, asa cum arata Dl. Citu, potentialul de crestere e in scadere. Dansul spune ca Romania „va experimenta foarte curand o criza similara cu cea din perioada 2008-2010”. Insa interesant este ca situatia ar fi putut fi evitata, dar si faptul ca evolutia asta e accelerata de masurile luate de PSD-ALDE, de cand sunt la guvernare. Si atunci de ce trebuie sa accelerezi o evolutie negativa? Si cui foloseste asta?
Trebuie spus pentru unii ca nu Soros guverneaza Romania.
Ci PSD-ALDE.
Si atunci cui foloseste asta: intretinerea si accelerarea unei evolutii negative in economia romaneasca de asa maniera incat sa o impingi spre o criza economica?
Vorbim de razboiul informational – va recomand si eu LARICS – care s-a purtat cam intotdeauna pe mapamond. Insa acest razboi informational n-ar putea face atat rau Romaniei cum il face guvernarea PSD-ALDE. Ba mai mult, actuala guvernare creeaza terenul social fertil pentru ca razboiul informational sa-si faca mendrele in Romania. Ganditi-va numai ce inseamna o noua criza spre care ne indreptam accelerat, prin masurile economice luate de actuala guvernare, ganditi-va la accentuarea saraciei, la valul de falimente, la locuri de munca distruse – terenul fertil in care prinde ceea ce se numeste razboiul informational si manipularea. Chiar imi vine sa cred ca rusii nici nu s-au gandit sa ne faca un rau atat de mare, asa cum ni-l facem noi insine. E un cadou, pe care actuala guvernare il face rusilor, un cadou la care rusii cred ca nici nu sperau…
De asemenea, legat de vestitul Program al PSD un alt lucru de mirare e urmatorul: PSD e cel mai mare partid din Romania. Cu sute de mii de membri. Este imposibil ca intr-o asemenea populatie numeroasa sa nu gasesti niste oameni lucizi, niste economisti competenti – si cred ca PSD are astfel de oameni. Programul de Guvernare l-a facut Liviu Dragnea si Darius Valcov. Doi oameni certati cu legea. Si cu toate acestea, reactiile din interiorul PSD, poate cu cateva exceptii, foarte putine, au fost slabe. Eu stau si ma intreb cum poti sa accepti cu buna stiinta asa ceva… Iar daca o faci, cred ca e rezonabil sa ma gandesc la faptul ca ai o agenda ascunsa. Ce nu poate fi decat contrara intereselor Romaniei.
As dori sa va prezint si alte pareri si am ales editorialul aparut pe 26 iulie in ziarul Bursa:
Pierduţi în oceanul de minciuni
Cornel Codiţă
„Obişnuinţa de a minţi în campania electorală „pe rupte” este, în politica de la noi, un fel de „mistică”. La scadenţa electorală, „politicianul” României intră într-un fel de transă, al cărei efect sigur şi cotropitor este putinţa de a spune cu cel mai serios şi pătruns aer din lume nenumărate şi gogonate minciuni despre ce şi cum va fi lumea, de îndată ce zisul politician şi gaşca lui se vor sui, cu neamuri, prieteni, cunoştinţe şi relaţii, în teleguţa puterii. După mai bine de două decenii şi jumătate de ratate exerciţii democratice, printr-un fel de ironică justiţie a soartei, PSD-ul este primul partid din România post-decembristă serios confruntat cu consecinţele acestei maniere de a aborda relaţia sa cu electoratul, respectiv responsabilităţile sale faţă de guvernare, cea cu care a fost învrednicit, mult mai mult timp şi mai des decît i-ar fi dat dreptul orice criteriu raţional de evaluare a rezultatelor sociale ale acţiunilor sale. „Măreţul” program de guvernare al PSD a fost prezentat, în campania electorală de mai an, ca o un fel de Lamborghini al schimbărilor fulgerătoare, în bine, din societatea românească. Din cauza vitezei, probabil, ori din cine ştie ce alt motiv, nici nu a plecat bine „monstrul” din garajul campaniei electorale, că s-a şi ciocnit, frontal, cu realitatea. Acum, zace în drum, doar un morman de fiare din care nimeni nu mai înţelege nimic, necum să mai poată face din resturile risipite un vehicul capabil de mişcare. Partea încă şi mai rea a poveştii este că abia după oribilul accident înţelegem, ori că, de la început, nimeni nu s-a aflat în scaunul şoferului ori, dacă a fost totuşi cineva, că insul cu pricina era mai ageamiu în conducerea unui vehicul-partid decît ultimul dintre miile de şoferi analfabeţi care şi-au luat cu brio carnetele de conducere auto în România ultimilor ani.
La acest moment de răscruce, în solidă tradiţie leninistă, PSD-ul, ca entitate colectivă, s-ar putea întreba: bine, bine şi… ce-i de făcut? Adevărul este că nu mai e nimic de făcut! Se vorbeşte intens despre înlocuirea la vîrf a lui Dragnea, cu Tudose. O mişcare care l-ar face pe Machiavelli să se ruşineze că a scris Principele, fără să dedice măcar o pagină unei atît de strălucite manevre politice! Dacă am fi trăit într-o ţară cu o Constituţie rezonabilă, în privinţa coerenţei şi a siguranţei mecanismelor esenţiale de guvernare, Preşedintele ar fi fost în postura de a dizolva Parlamentul, chiar după moţiunea de cenzură a PSD împotriva guvernului PSD, care certifică, dincolo şi dincoace de orice îndoială rezonabilă, incapacitatea şi lipsa de pregătire pentru guvernare a actualei formule care deţine majoritatea parlamentară. În acest fel, poate, ar fi fost obligat şi electoratul să regîndească investiţia sa de încredere în partidele competitoare, s-ar fi trezit poate din amorţeala sinistră în care se complace în cei patru ani ai mandatelor parlamentare. Ar fi fost un moment propice pentru a mai sparge baloanele de săpun ale minciunilor cu care politicienii de la noi se joacă, mai inocenţi şi mai lipsiţi de griji decît ţîncii ieşiţi pe tăpşanul inter-blocuri. Ar fi fost un moment necesar să spunem unde se află România, care este starea lucrurilor fundamentale pentru existenţa noastră, individuală şi colectivă: economie, servicii sociale, cultură, civilizaţie urbană, viaţă rurală, politica altora faţă de noi, prieteni şi neprieteni, aliaţi, neutrii şi duşmani, cît şi ce este urgent şi necesar să facem pentru a opri căderea, pentru a începe să readucem starea naţiunii măcar o cîtime mai aproape pe linia de plutire.
Dar, noi nu trăim în acea Românie, de ficţiune. Noi trăim într-una, generic numită reală, în care toate ficţiunile sunt posibile. Aşa cum este posibilă, spre exemplu, continuarea unei guvernări invalidată de propria incapacitate managerială şi politică. Noi trăim într-o Românie în care responsabilităţile Parlamentului se reduc la aprobarea şuşanelelor legislative prin care putem albi păcatele justiţiabile ale aleşilor noştri, ori se pun la cale afacerile personale şi ale găştilor care ştiu regula de aur a prăduirii statului şi a paraîndărătului la buzunarul „tătucului” care a făcut posibilă minunea. Noi trăim într-o Românie în care atribuţiile politice şi instituţionale ale Preşedintelui se reduc la ceea ce domnia sa întreprinde conştiincios, zi de zi, prin birourile şi curţile interioare ale Palatului de la Cotroceni, ignorînd suveran ceea ce se află dincolo de zidurile incintei. Noi trăim într-o Românie în care minciuna a devenit drogul de care majoritatea zdrobitoare a populaţiei este dependentă, pentru că altfel ar fi obligată să suporte consecinţa dureroasă a distincţiei dintre Azi şi Mîine. O Românie în care minciuna a devenit drogul necesar al celor care se joacă cu puterea şi instituţiile ei pentru că, altminteri, nu ar mai putea crede nici măcar ei în materialitatea ficţiunilor despre care susţin zi de zi că sunt programele lor de guvernare şi „politicile” menite să ne facă pe noi „fericiţi”.
Din păcate, nu doar politica, nu doar un partid sau altul, ci noi toţi, ca subiect colectiv al Istoriei, suntem undeva pierduţi într-un ocean de minciună. „
Fiti atenti aici la smecheria cu cresterea salariilor:
România poate deveni singurul stat UE care lasă plata contribuţiilor sociale în sarcina angajatului
Cristina Radu
„România poate deveni singurul stat membru al UE care lasă plata contribuţiilor de asigurări sociale şi de sănătate exclusiv în sarcina angajatului, dacă va fi aplicată măsura anunţată de Ministerul Finanţelor, a anunţat azi firma de consultanţă PwC.
Ministerul de Finanţe a anunţat joi că de la 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale vor fi trecute exclusiv în sarcina angajatului, cuantumul total al acestora urmând să scadă de la 39,25% la 35%, iar nivelul impozitului pe venit se va reduce de la 16% la 10%.
Contribuţiile angajatorilor sunt mai mari decât cele ale angajaţilor în medie, la nivel european. Potrivit PwC, media contribuţiilor sociale suportate de angajator în statele UE este de 23,57%, pe când media contribuţiilor angajaţilor este de doar 13,35%. Executivul doreşte să crească nivelul contribuţiei angajaţilor în România la aproape de trei ori media europeană şi să elimine contribuţia angajatorului, conform PwC.
Raportul arată: „Pentru ca angajaţii să nu fie afectaţi de această creştere a poverii fiscale în sarcina lor, angajatorul ar trebui să le crească salariile brute, potrivit programului anunţat de Guvern cu 22,75%. Conform prevederilor legale actuale, angajatorii din mediul privat nu pot fi obligaţi să modifice nivelurile salariale, decât pentru salariaţii plătiţi la nivelul salariului minim pe economie, contractele de muncă fiind înţelegeri private, statul nu poate impune modificarea lor fără acordul părţilor”.
Mihaela Mitroi directorul departamentului de consultanţă fiscală şi juridică din cadrul PwC România, a declarat: „România ar deveni astfel singura ţară din UE care lasă contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajaţilor. Acest sistem nu se aplică în niciun alt stat membru pentru că implicarea angajatorului în plata contribuţiilor a avut ca scop, încă de la începuturile introducerii, susţinerea anumitor categorii de persoane care beneficiază de ajutor social fără însă a contribui la sistem ca elevi, studenţi, pensionari care beneficiază de asigurarea socială de sănătate fără plata contribuţiei”.
Mihaela Mitroi a adăugat: „Astfel, pot apărea situaţii în care angajaţii vor avea un salariu net mai mic decât în prezent cu circa 22%. Pe de altă parte, aceste efecte vor fi parţial contrabalansate de reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10%”.
Conform firmei, este posibil ca cei mai mulţi dintre angajatori să acopere acest cost suplimentar care va reveni angajaţilor, prin creşterea salariilor. În schimb, nu este obligatoriu ca acest lucru să se întâmple în toate cazurile, potrivit companiei.” (subl. mea)
Stau si ma intreb ce minte pot sa aiba cei care concep astfel de lucruri. Cu alte cuvinte, iti creste salariul, dar de fapt nu ti-l creste. Se muta doar povara fiscala de la angajator la angajat. Iar tu poti sa te trezesti ca ai, pe hartie, un salariu mai mare, dar in mana sa iei chiar mai putin decat salariul pe care il aveai. Pe de alta parte, nu se poate sa nu te intrebi: pentru ce o astfel de masura? „Pentru ca angajaţii să nu fie afectaţi de această creştere a poverii fiscale în sarcina lor, angajatorul ar trebui să le crească salariile brute, potrivit programului anunţat de Guvern cu 22,75%” – sa retinem: pentru ca angajatii sa nu fie afectati, cu alte cuvinte pentru ca sa aiba acelasi salariu, angajatorul trebuie sa creasca salariul brut cu 22,75%!! Numai ca in sectorul privat problema e daca e posibil asa ceva, pentru ca la stat, din cate se vede, orice e posibil: se maresc salarii, nesustenabil, din pix!! Si, la stat, nu-i asa, se pot mari oricat, indiferent de consecinte. Am inteles ca unele primarii au inceput deja mariri record de salarii pana si pentru un portar, mariri care l-ar face invidios pana si pe un profesor universitar!!! „[…] este posibil ca cei mai mulţi dintre angajatori să acopere acest cost suplimentar care va reveni angajaţilor, prin creşterea salariilor” – cu alte cuvinte, angajatorul poate acoperi costul suplimentar care va reveni angajatului pentru ca angajatul sa ajunga sa nu piarda la salariu!! Cu alte cuvinte, nu doar angajatorul este afectat, dar cel mai afectat este angajatul, caruia i s-au promis salarii record!! Nu i s-a spus insa ca le va avea, dar pe hartie!!
Mie mi se pare ca se urmareste intr-un mod intentionat, de catre actuala guvernare, deteriorarea nivelului de trai al cetatenilor experimentand o modalitate pe care NU o intalnim nicaieri in Uniunea Europeana. Lucrul acesta inlesneste Razboiul Informational pe teritoriul Romaniei si in detrimentul Romaniei. Sa ne gandim putin: o populatie care nu doar ca a fost mintita, dar mai e si saracita – e clar ca se induce, premeditat as zice eu, de catre guvern o stare in care gradul de satisfactie al populatiei va scadea, vulnerabilizand populatia. Evident, manipularile care vin din Vecinatatea Estica pot sa prinda mai bine si sa aiba eficacitate mult crescuta daca nivelul de trai din Romania se va deteriora si daca economia va intra in recesiune, cu tendinta de haos social. Florin Citu a atras atentia ca actuala guvernare vrea sa ne scoata din Uniunea Europeana. Manipularea venita dinspre Rusia va urmari sa arate cat de rau e sa fii in Uniunea Europeana, cat de bine era inainte… Astfel de masuri economice pregatesc terenul pentru astfel de manipulari, cetateanul urmand sa se confrunte cu o situatie care va fi in detrimentul sau si pe care nu o va putea s-o indrepte.
Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.
15 comentarii »
Lasă un răspuns
-
Recent
- In interesul superior al copilului!!
- Cand incepem sa intelegem cat de mult valoreaza Constitutia si cat de mult valoreaza libertatea!!
- S-a aprobat reabilitarea podetului din comuna Cutare. In Consiliul Suprem de Aparare a Tarii!!
- 112 nu inseamna Big Brother!
- Precizie de cativa metri…
- Halucinant…
- Va fi razboi?
- „Noi suntem social-democrati”…
- „In Romania, limba oficiala este limba romana” – Art. 13 din Constitutia Romaniei
- Despre candidatul PSD la alegerile prezidentiale
- Un banc!!
- Simbolistica totalitarismului
-
Legături
- WordPress.com
- WordPress.org
- Voxpublica
- Riddickro
- Cristian Patrasconiu
- Geopolitikon – Adrian Cioroianu
- Lumiss22
- Adrian Nastase
- Cristian Preda
- Desculta prin Timisoara
- Mazilu Raluca
- Theodora – Hai ca se poate!!
- Vladimir Tismaneanu
- Adriana Dutulescu
- Brussels Blog
- Corina Cretu
- Alina Gorghiu
- Bibliotecarul
- Ana Birchall
- Miron Mitrea
- Maria Grapini
- Ion Iliescu
- Vasile Dancu
- Stirea press
- Agentia de rating politic
- Gabriela Savitsky
- Keops – mister, perfectiune, frumusete
- Sever Voinescu
- Mihai Gotiu
- Elena Udrea
- Dreapta.net
- Satmareanca
- Traian Razvan Ungureanu – TRU
- Daniel Funeriu
- Lavinia Stan
- Blogosfera Portocalie
- Adrian Paunescu
- Dilema Veche
- Revista 22
- Calin Popescu Tariceanu
- Traian Basescu
- Motanul_Filozof
- Codrin Scutaru
- The Beginning Of The End
- Civitas'99
- Hanul Povestilor
- Maria Diminet
- Victor Ponta
- Anca Bundaru
- Sonya
- Lilick
- Loredana
- Gabriela Elena
- Club 2020
- Roxana Iordache
- Andreea Paul
- Cristina
- Trading Economics
- Adevarul nostru
- Desculta prin Timisoara – WordPress
- Florin Citu
- Lucian Isar
- Gabriela Elena (II)
- Moshe Mordechai
- goodreads
- Opinii BNR
DE citit si…
http://revista22online.ro/70264577/fondul-suveran-calea-pesedist-spre-faliment-naional.html
Precum si…
http://revista22online.ro/70264530/tmpeniile-domnului-tudose-i-drumul-neabtut-spre-eec.html
Vor trebui sa raspunda. Autorul ne arata ca: „drumul spre eșec va fi „neabătut“, cum le place comuniștilor să spună”. Eu as adauga si urmatorul aspect: drumul lor spre puscarie va fi neabatut. Oamenii astia care sunt la Putere ar trebui sa-si dea seama ca ruinarea tarii, incalcarea sistematica a Constitutiei sunt lucruri care, pana la urma, le vor plati. Ar fi bine sa se gandeasca mai profund la chestiunile acestea. Nu s-au gandit cand l-au urmat pe Dragnea orbeste si au aceptat un Program mincinos, macar acum s-o faca.
Mie trebuie sa-mi vorbesti romaneste si sa-mi explici ca unui copil d e gradinta , cum Dracu poti ca , la 5% crestere economica { atat au raportat aia de al INS dar…poate fi si mai mica cine poate sti ? } , sa maresti salarii si pensii cu…de multe ori cu 120% ??? Atentie : NU TOATE PENSIILE dar alea ce-au fost marite insemneaza mai mult decat TOATE PENSIILE pensionarilor …obisnuiti ! Te-ntreb eu : DE UNDE VEI PLATI sau mai curand , CATA VREME VEI PUTEA PLATI ??? Stiu ca mi-ai mai spus dumneata ca , ” pensia este un drept castigat ” dar , vorba lui Moromete : „- Daca n-am , ce sa-mi faci ” ??? Chestia aia cu marirea otova a tuturor salariilor si-a pensiilor …aia mergea in ’90 in ’93 si chiar si-n ’97 inca se putea ca aveai d e unde , dar azi ….de unde si mai ales de al cine fara sa distrugi ceea ce s-a construit cu mare greutate in tara asta absolut imprevizibila in privinta legilor ??? D-aia ma oftica orbirea d e care da dovada Teodora Marinescu dar si alti romani ce s e pretind luminatorii acestei natii de tampiti in care eu sant printre cei dintai 😉 !!! Ti-am mai spus parca ca , am un vecin ce , de cand se stie voteaza neabatut cu PSD . L-am intrebat si pe el ceea ce te-ntreb acum pe dumneata si ma crezi sau nu …mi-a dat un raspuns demn de conu Leonida : „- Asta-i treaba lui Tudose si-a echipei sale sa gaseasca bani , caci de aceea a avut partidul incredere in ei ” . Cand ma gandesc ca asta nu-i doar un caz de schizofrenie singular imi vine sa ma duc dracului din tara asta cu oameni d e tot cacatul si sa-mi fac un culcus taman la fie-mea in Malta sau aiurea-n lume , numai sa nu mai aud vreodata de tara asta cu oamenii ei de cacat !
Vecinul tau are in felul sau dreptate. Dar iti voi spune ce mi se pare mie periculos. Ca sa intelegem mai bine, ar trebui sa intelegem notiunea de deficit. Ca sa explic asa, pe intelesul tuturor, sa inteleaga si un copil de gradinita, vorba ta, as spune ca deficitul inseamna o lipsa de bani. Si atunci acest deficit trebuie sa fie finantat. Or, pentru asta trebuie sa te imprumuti. Un deficit mic e unul sustenabil – te imprumuti, dar cu putin. Ia gandeste-te ce inseamna un deficit mare – inseamna sa te imprumuti de mai multi bani. Si acum gandeste-te ce inseamna ca deficitul asta sa se mareasca continuu – si s-a intamplat asa ceva in doar cateva luni… PSD a venit cu celebrul lor Program de guvernare, cu care au castigat alegerile. Rezultatele macroeconomice se vad, lucru pe care il aratam si eu in postare. Revenind la vecinul tau, el are dreptate, e treaba lui Tudose sa gaseasca bani. Problema mare e ca nu prea se vede cum vor fi finantate aceste deficite. Datorii, bani care trebuie dati inapoi cu dobanda, se pot face foarte usor. Dar in felul acesta datoria externa poate creste nesustenabil, adica sa nu mai ai de unde sa platesti inapoi banii. Pe de alta parte, investitiile sunt la un minim istoric in Romania – asta inseamna ca nu se prea fac investitii la noi. Se stie ca investitiile au un efect multiplicativ in economie – ca sa explic la modul foarte simplu imi e la indemana sa spun ca investitiile sunt cheltuieli care aduc bani inclusiv la buget intr-o anumita perioada de timp, desigur. Deci investitiile stimuleaza activitatea economica si fac sa creasca veniturile, ca efect al multiplicarii. Numai ca lucrul acesta nu se intampla la noi. Ca sa dau un exemplu, vorbeam intr-o postare precedenta despre investitiile in infrastructura – nu se prea face lucrul asta.
Deci rezultatul este adancirea unor deficite, fara ca sa se osteneasca cineva sa opreasca fenomenul asta si fara sa-si puna cineva din arcul guvernamental problema cum va finanta aceste deficte. Ca s-o spun mai simplu, cum vei umple lipsa asta, golul asta care se tot casca daca se va merge tot asa in continuare.
Cresterea economica e una pe consum. Lucrul asta n-ar fi rau – doar vorbim despre „societatea de consum”, nu? – daca banii cheltuiti ar merge in economia romaneasca. Se cumpara insa produse straine – si aici gandeste-te la maririle de salarii promise pentru voluminosul sector de stat, la cresterea nesustenabila a salariului minim (am scris despre asta cu putina vreme in urma). Or, efectul consta in cresterea deficitului contului curent al balantei de plati – lucru evidentiat de BNR. Gandeste-te ca avem in continuare un sector de stat foarte mare, iar PSD-ALDE au promis cresteri record de salarii si chiar au inceput pe la primarii, din cate am inteles, cresteri mari si bruste de salarii, dublate de o larga relaxare fiscala. Efectul: marirea foarte semnificativa, intr-o perioada scurta, a deficitului contului curent. In schimb, investitiile directe ale nerezidentilor (cele straine, deci) sunt in scadere si a crescut fata de anul trecut datoria externa, atat cea pe termen lung, cat si cea pe termen scurt, asta in doar cateva luni. Da un clic, te rog, pe saitul BNR pe care l-am vizualizat si ai sa vezi exact.
Nu doar oamenii sunt de vina. In campania electorala, prestatia Opozitiei, a PNL mai precis, a fost una slaba. PSD a defilat cu Programul „minune”, cu ghilimelele de rigoare, fireste, cu tot felul de grafice multicolore care au luat ochii oamenilor, cum se spune. PNL nu a ripostat cum s-ar fi cuvenit, desi ar fi trebuit s-o faca. Au fost voci din PNL care au atras atentia insa ele s-au facut putin auzite si crezute la momentul respectiv.
Uite ce scriam eu pe 16 noiembrie 2016:
https://motanulfilozof.wordpress.com/2016/11/16/ce-ne-invata-rovana-plumb-cat-de-bine-era-pe-vremea-lui-domnu-vacaroiu/
Uite o alta postare din 26 octombrie 2016:
https://motanulfilozof.wordpress.com/2016/10/26/anulari-de-taxe-marca-psd/
in care aratam, printre altele, urmatoarele:
si alta din 3 ianuarie 2017:
https://motanulfilozof.wordpress.com/2017/01/03/papusarul-si-papusile/
Mon cher chat …ce pot sa zic ? Cel mult : JE VOUS REMERCIE MON CHER AMI CHAT BOTTE !!!!!!!!!!!! Merci , pentru ca mi-ai dat ocazia , nu de-a ma reintoarce in trecut { chiar nu mi-ar face mare placere asta } cat de-a vedea ca , nu mi-am schimbat parerile dupa cum bate vantul . Dac-ai fost atent…inclusiv dumneaeu 😎 am avut replici la comentariile dumitale de-atunci asa incat azi , devin un nostalgic 😛 al acelor vremuri si , iti reamintesc ca { exceptand modul in care a facut asta } , inca de atunci mi-am exprimat parerea , convingerea ferma ca , Guvernul Grindeanu nu va apuca sa cumpere faina pentru cozonacii de Craciun . Ma desteptule 😡 , EU STIU CE-I AIA DEFICIT , problema este ca , foarte putini dintre membrii PSD-ului { culminand cu nea Dumitru Ciungu betivanul de vecin } chiar si aia ce au oarece studii in mintea capetelor lor , AIA , ALORA , NU LE PASA DE DEFICIT de parca ar gandii precum turbatul ala d e Calligula : DUPA NOI….POTOPUL ! Dragnea insusi , stie precis ca Romania este in deficit financiar…ca este aproape de COLAPS ECONOMIC si doar ” simplul fapt ” ca nu suntem inca in zona Euro ne scapa sa nu fim INCA precum a fost pana mai zilele trecute Grecia care , oricum n-a scapat de nenorocire . Eu stiu deoarece , INTOTDEAUNA am dorit sa fiu informat despre ce m-asi putea astepta de la cei ce si-au asumat conducerea acesteti tari de Lokum , si-n plus datorita dumitale si lectiilor dumitale d e economie , predate pro bono 😉 in nenumarate situatii { un fel de …Invataturile lui Motanului Incaltat pentru fiul sau Marian 😀 😀 } si de care am tinut seama, daca nu pentru altceva , macar pentru a nu ma face de ras vis a vis de dumneatu sau vizitatorii bucatariei dumitale ce comentau pe blogu-ti . Spui matale ca , ” vecinul meu are dreptate ” . Pai te-ntreb eu : de unde mortii ma-sii va scoate alde Tudose banii , o va scoate la produs pe Carmen Dan ? In plus te-ntreb { invataturile dumitale-s de vina asa incat se confirma zicala aia cu ” FACEREA DE BINE”…..} : cine-i atat de nebun sau tampit { in materie de investitori SERIOSI …n-am prea vazut nici nebuni si cu atat mai putini tampiti } incat sa-si bage banii intr-o afacere ce se deruleaza intr-o tara atat de putin previzibila la capitolul legi fiscale precum este Romania ? Pai , mai bine-si baga bistarii fie in Somalia , fie in Ciad fie…le da foc pur si simplu ca tot aia e ! Eu nu-s totusi atat d e cretin pentru a inghiti ca gugustiucul tot ce raporteaza INS-ul si cunosc { macar atat am invatat si eu singur : diferenta intre cresterea pe consum si cea pe productie marfa…vanduta si gologanii incasati 😀 😀 } faptul ca o crestere a consumului implica BANI iar acei bani….in Romania cel putin , nu raman AICI IN TARA ASTA DE RAHAT CI…FAC ARIPIOARE SI PLEACA SPRE ALTE ZARI . Probleam este …la altii , la asa numitii analisti economici si politici ce { cu exceptia lui Cosa , a lui Isar si-a inca cativa } induc in constiinta pubica aceasta gogoasa si anume ca „: ” Romania cunoaste , CEA MAI MARE CRESTERE ECONOMICA DIN RANDULTARILOR UE ” . Care-i scopul fratele meu ? Pe ce ma-sa s e bazeaza ? Pe faptul ca ” romani-s multi da’ prosti ” sau pe ideea ca au memoria scurta ? Pe faptul ca , nu-s multi aceea ce s e mai si informeaza …. cateodata macar ? Pe ce fratele meu ??? Ce vor face jagardelele astea atunci cand nu vor mai putea plati , cand nu-si vor mai putea onora promisiunile electorale ? Ce s e vor face atunci cand { caci , mai devreme sau mai tarziu va venii si asta } , in 2020 vom intra in zona euro ? De unde vor lua Euro pentru acoperirea DEFICITULUI ce pana atunci , va devenii cel putin dublu ? Isi va scoate Dragnea la mezat averea din Brazilia , isi va vinde Johannis casele ? Ma cam indoiesc de asta ! Pentru rabdarea de-a sta sa citesti elucubratiile mele… iti urez sa ai o saptamana viitoare , de la buna spre excelenta Motane !!!!
Multumesc! 🙂
Legat de ce spuneai in final – citeste, te rog, inca o data titlul postarii.
Vecinul tau are dreptate in felul sau: PSD a promis, atunci sa rezolve. Pentru ca ei pe baza unor astfel de promisiuni si a Programului aferent lor au castigat alegerile. Nu poate, va raspunde pentru asta si pentru ceea ce a facut si face!!
Legat de intrebarea pusa de tine: de unde vor lua bani – citeste, te rog, mai bine postarea. Eu de asta spun ca mie mi se pare ca au facut-o cu intentie. Cu premeditare. Ideea lor e ca Romania sa ajunga in criza.
Cresterea economica, dupa o perioada de criza, cum a fost cea din 2008-2010, e un lucru normal – partea ascendenta a ciclului economic. Numai ca aceasta crestere economica, situata in jurul lui 3% s-a realizat cu un deficit bugetar mic, sub 3%. Au marit pe urma salariul minim, nesustenabil, mult si intr-o perioada scurta de timp. Apoi s-a inregistrat o crestere economica mult mai mare si ajutata sa creasca prin politici care in economie se numesc prociclice.
Cum iti explici ca pe vremea guvernarii Nastase am avut cresteri economice mari, dar deficitele bugetare au fost mici? Era un deficit bugetar – imi amintesc de faptul ca Basescu a evidentiat asta – daca nu ma insel de vreo 1,64%, nu 4% la cat se preconizeaza ca va ajunge acuma!! Pentru ca s-au facut investitii publice si am avut o foarte buna absorbtie a fondurilor de preaderare. Nici n-a fost nevoie sa creasca deficitul bugetar ca sa ai crestere economica mare. Pe cand acum nu se fac nici investitii si nici nu se absorb fondurile europene! De asemenea, pe vremea guvernarii Nastase, un rol in ceea ce priveste cresterea economica mare, dar si sanatoasa, cu un deficit bugetar foarte mic, l-au avut privatizarile reusite si restructurarea sectorului de stat – lucruri care de asemenea nu se fac astazi. Gandeste-te ce a facut Tariceanu, Alianta DA venind la Putere cand situatia economica mostenita era una buna – cand a angajat din 2004 pana in 2008 un numar de 500.000 de oameni la stat, numarul lor crescand nesustenabil de la 900.000 de oameni cat a lasat Guvernul Nastase la 1.400.000 de oameni. Iti dai seama ca oamenii acestia trebuia sa fie platiti. Si gandeste-te cum deficitul bugetar si cel structural a inceput sa creasca si cum s-au topit 3,5 miliarde de euro din acel Fond de Dezvoltare, bani care ar fi trebuit sa mearga in investitii si pe care Tariceanu i-a cheltuit pentru acoperirea deficitului bugetar care ajunsese intre timp peste 5% si in consum – citeste articolul din Revista 22 care l-am pus la comentarii la aceasta postare: „Fondul Suveran, calea pesedistă spre faliment național”. Iar dupa putina vreme economia a intrat intr-o recesiune grea. Acum Tariceanu e partenerul PSD si a lui Liviu Dragnea, iar lucrurile se desfasoara cam la fel cum s-au desfasurat atunci, poate chiar mai rau.
Nu-mi amintesc de faptul ca asta ar fi fost convingerea ta ferma: „ca , Guvernul Grindeanu nu va apuca sa cumpere faina pentru cozonacii de Craciun „. In schimb imi amintesc foarte bine ca spuneai: „macar 50% sa faca din ce au promis”, de unde rezulta ca ai crezut minciunile lor, sau le-ai sustinut!
Adevarul e ca multi au crezut minciunile PSD-ului si ale lui Dragnea. Din buna-credinta. Nu-mi explica mie acum, dupa ce s-a terminat campania electorala, ce mare vizionar ai fost. Ca le-ai crezut si tu. Daca ai fi citit ce scriam atunci, dar cu atentie, te-ai fi edificat mai repede de cum sta treaba. Pacat ca n-ai facut-o la timp!
Am vazut azi un film pe net , un film cu Michael Caine , Morgan Freeman , Allan Arkin si…Ann Margret { avea o moaca ca-l putea face s-o urmeze in Iad si pe Sf. Petru } si Matt Dillon . Film din 2017 si …film bun insa ceea ce mi-a retinut atentia { afara de alte ADEVARURI spuse in acest film } a fost o zicere a unui infractor : ” Cultura insemneaza grija fatza d e batrani ” si chiar ma-ntrebam , in USA lui Trump dupa ce va da delete legii „Obamacare ” ce s e vor face acei batrani carora niste bancheri le-au papat fondurile d e pensii si n-au raspuns vreodata cat ar fi trebuit dar si la ce s e vor face batranii din Romania lui Johannis si-a lui Dragnea cand cineva le va spune ca nu exista bani in buget pentru plata pensiilor . Nu de alta dar…la cat i-a promis neamtul Trump ca va cumpara de al el rachete…la cat a marit Olguta salariile si pensiile te poti astepta chiar la orice . Mie chiar imi pare un balon de sapun , orice promisiune venita din partea acestor escroci ce-si spun fie PSD-isti fie ALDE si , iar te-ntreb : ce se poate face LEGAL impotriva astora ? Cine-i poate inlatura de la cascaval in afara lui Vladimir Putin ?
Eu n-as risca o comparatie intre Partidul Republican, Trump si Pesedeul Olgutei Vasilescu. N-as vrea sa par ridicol.
Americanii vor gasi solutii. Viabile. Problema – si e inca una mare – e daca Pesedeul Olgutei Vasilescu va gasi solutii viabile, fezabile.
Nici eu nu risc comparatii dintr-astea dar sti foarte bine ca , ambele partide , si Partidul Republican al lui Trump si PSD -ul Olgutei Vasilescu , s-au bazat si se bazeaza inca , pe minciuni , pe vorbe goale ! Americanii s-au cam prins de asta…ramane sa ne prindem si noi romanii d e figura .
Lucrurile nu stau chiar asa! Partidul Republican nu se bazeaza pe minciuni si vorbe goale. Bineinteles, lupta politica implica atacuri dinspre Democrati. Insa e o mare diferenta fata de ceea ce e la noi. Si apoi, din cate stiu eu, republicanii sau Trump nu au interzis statelor sa aplice Obamacare. Insa programul acesta, cum bine arata Cristina, aplicat de catre Guvern la nivel federal, era neconstitutional, iar aceasta chestiune trebuia rezolvata.
Sa luam, de pilda, un stat, sa zicem Missouri, care n-are PIB-ul Texasului, deci e la un nivel mai modest, ca sa zic asa:
https://en.wikipedia.org/wiki/Missouri
E un stat cu o populatie cu putin peste 6 milioane de locuitori, dar cu un produs intern in jur de 300 miliarde $. Tu crezi ca nu se poate pune la punct acolo un sistem de asigurari de sanatate?
Uite si aici:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_U.S._states_by_GDP
Eu n-am prea vazut minciuni la Trump sau la republicani.
Lasa-ma pe mine cu grija fata de batrani a lui Putin si ca ar fi salvatorul Planetei. Tu inca n-ai inteles ca asta – Putin – isi infometeaza propriul popor. Din cauza acestui criminal sufera tot poporul rus, mintit pana la loc comanda!! Mai, „desteptule”, ca sa te citez, nu compara SUA cu Rusia ca nu sufera comparatie, sau daca vrei compara-le, dar cinstit. Cum poti sa pui semnul egalitatii intre o tara care abia se taraste, dar nu arata, e vorba de Rusia, si o tara precum SUA, aducand vorba de Obamacare?
Eu iti spun ca regimul lui Putin e unul criminal. In orice caz, el merge pe un drum gresit. Un astfel de regim va colapsa pana la urma. Putin n-a reusit sa gaseasca o cale pentru Rusia si o duce intr-o directie gresita. Vor plati pentru asta.
Bine frate , da’ ce-ti veni sa crezi ca eu mor de grija batranilor sau tinerilor rusi , barbati femei si copi laolata ? Sa moara toti si sa ramana { ca si-n cazul ungurilor } , fix cati am botezat eu !!! Unde anume ai avzut dumneata ca eu …asi fi adus oarece laude regimului dictatorial al lui Putin-Medvedev , Medvedev-Putin si iarasi { oare , pana cand 😡 ? } Putin ? Iar daca totusi am facut-o…au fost glume permise intre doi convivi mai ales daca , chiar d e prost gust , glumele respective reflecta o realitate cruda ca cea pe care , oamenii acestei planete o traiesc , din nefericire pentru acest mileniu . Nu doar regimul Putin a fost un regim criminal si…cu doua exceptii { Gorabciov si betzivanul ala de Eltin } toate regimurile sovietice sau rusesti daca-ti convine mai mult , au fost regimuri CRIMINALE , chiar daca , ceea ce luau cu japca de la altii , ajungeau si-n strachinile mujicilor si hazeaicelor ce traiau in Moscova sau in preama ei . Daca compar Rusia cu USA { unde ai vazut matale , ” ma desteptule ” asta 😉 ? } , o fac doar in ideea ca , amandoua aceste superputeri militare nu-si doresc altceva decat dominatia planetei , atat si nimic in plus . Iar la Trump …DA , N-A MINTIT ATUNCI CAND A SPUS CA VA RIDICA UN ZID LA GRANITA CU MEXIC ! Intrebare : ai vazut matale pe undeva ca , Detroit bunaoara , s-a ridicat ca o pasare Phoenix cumva , dupa ce devenise de nelocuit ? Pai si despre acest oras din statul Michigan , Trump a promis ca-i va reda faima de altadata ! Aud ??? 😎
Am remarcat aceasta fraza interesanta:
Legat de Trump si Partidul Republican, parerea mea este ca deocamdata e prematur sa judecam pentru ca a trecut putina vreme de cand sunt la Putere, asa ca sa mai asteptam sa vedem. Evident, sunt lucruri care nu se pot rezolva cat ai bate din palme, ci doar in timp. Legat de asigurarile de sanatate, am vazut ce s-a intamplat in Senat. 3 republicani, din cate am inteles, au votat impotriva noului proiect de lege, 49 dintre ei au fost pentru, dar cei trei au inclinat balanta in favoarea celor care nu au fost de acord cu proiectul. Sa mai asteptam sa vedem ce se intampla. Banuiesc ca se va discuta proiectul in interiorul Partidului Republican si ar trebui vazut ce imbunatatiri i se pot aduce… Asta e democratia si asa e bine. Trump a luat atitudine, avertizandu-si propriul partid, dar el nu poate impune noul proiect. Discutia trebuie sa se poarte in interiorul GOP pentru a analiza ce spun si cei care au fost impotriva si ce imbunatatiri i se pot aduce noului proiect.
Interesant e altceva si Cristina avea dreptate: se evita o discutie privind constitutionalitatea Obamacare sau a unui asemenea proiect la nivel federal. Din punctul de vedere al Constitutiei SUA parca nimeni, nici republicanii si nici democratii, nu vor sa puna problema si s-o analizeze in consecinta. Asta e si impresia mea…