Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Zero realizari…?!

In Absurdistanul numit Romania, datorita PSD-ului, propunerea acestui partid pentru functia de premier a devenit virala pe internet: Mihai Tudose, omul care nu poate pretinde ca a inventat el Teorema lui Pitagora!!! 🙂

Foarte interesant ce spune acest articol din Adevarul, din care voi cita doar atat:

Zero realizări la Ministerul Economiei

La evaluarea făcută de PSD asupra activităţii Guvernului Grindeanu, Ministerul Economiei, condus de Mihai Tudose, avea zero realizări, două măsuri parţial îndeplinite şi 17 neîndeplinite. Pe de altă parte, fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că Tudose şi-a făcut treaba, însă proiectele sale au fost blocate de premierul Sorin Grindeanu.”

Citeste mai mult: adev.ro/os5ghd

Stau si ma intreb cum poate fi definit acest lucru in algebra „superioara” a PSD-ului:

 – Pe Grindeanu l-au dat jos ca nu era bun, cazuse la evaluarea facuta de ei; dar evaluarea a avut in vedere tot Cabinetul, nu doar activitatea lui Grindeanu. Or, Dl. Tudose a fost ministrul Economiei si la evaluare s-a constatat ca are zero realizari. Cu toate acestea, propunerea PSD-ului pentru functia de premier e chiar…  – ati ghicit! – Dl. Tudose!!

 – In ceea ce priveste explicatia data de Olguta, eu as intreba: draga Lia, voi ce faceti acolo, va faultati reciproc? 🙂

Ca PSD are o majoritate care poate sa-l sustina pe Dl. Tudose, am inteles. Dar, totusi, cum poti sa privesti cu incredere un potential Guvern Tudose in conditiile de mai sus?

Figura de pesedist adevarat, nu… 🙂

In ceea ce priveste primul sondaj de opinie realizat dupa scandalul Dragnea-Grindeanu, realizat de Avangarde, lucrurile raman cum am stabilit: confirma ceea ce spuneam si eu aici. Unii si-au exprimat indoiala fata de acest sondaj intrucat Avangarde e perceputa ca fiind apropiata de social-democrati. Eu cred ca sondajul reflecta realitatea dintr-un motiv foarte simplu: pana acum, cu toate nabadaile PSD, populatia nu a fost atinsa la buzunar. Avem o crestere economica pe consum, s-au propus, in mod populist, ce-i drept, cresteri salariale record in sectorul de stat, deocamdata lucrurile nu merg rau la nivelul perceptiei populatiei, mai putin interesata ca premier e Grindeanu sau Tudose, sau de certurile si luptele din PSD. Acest materialism ingust al populatiei face ca increderea in PSD sa se mentina inca la cote ridicate. In caz de alegeri, PSD ar obtine 46%, ALDE ar obtine 6%, deci coalitia PSD-ALDE ar avea majoritatea de peste 50%. PNL are un scor bun, de 30%, si ar putea sa creasca – sa nu uitam ca pana foarte recent au avut o conducere interimara, acum nu mai e cazul. USR e al treilea partid, cu 9%, ceea ce iarasi e un scor bun.

Totusi, Opozitia la mamutul PSD-ALDE e fragmentata si nu isi coordoneaza actiunile. In felul acesta, a avea succes in fata Coalitiei majoritare e foarte greu, daca nu imposibil. Opozitia trebuie sa se coaguleze cumva… PNL, care n-a venit cu nicio propunere de premier pentru ca nu are o majoritate, ar trebui sa joace mult mai activ. Acuma au o conducere legitimata de un Congres si ar trebui ca acest partid sa-si stabileasca o strategie in lupta impotriva PSD-ALDE. Fiind cel mai mare partid din Opozitie, ar trebui sa caute sa uneasca in jurul sau si celelalte partide de opozitie mai mici, care singure nu prea au sanse… Pana acum jocul PNL-ului a fost unul pasiv, dar asa ceva nu se mai justifica si nu s-a justificat nici in trecut.

Trebuie spus, de asemenea, ca la nivelul  televiziunilor de stiri Opozitia este in dezavantaj, ceea ce nu e corect. Avem doua televiziuni puternice de partea Coalitiei Majoritare – Antena 3 si Romania TV – televiziuni de top, cu rating mare si o singura televiziune care exprima Opozitia: Realitatea TV, in special Jocurile de Putere ale lui Rares Bogdan. Chiar si la Realitatea nu prea vad venind membri marcanti ai Opozitiei care sa combata Puterea. Nu mi-e clar de ce, dar mi se pare o strategie gresita. Nici la celelalte televiziuni de stiri, PNL, ca sa ma refer la cel mai mare partid al Opozitiei, nu manifesta suficienta combativitate si nu explica destul de clar populatiei de ce Programul PSD si masurile luate de acesta sunt proaste. In asemenea conditii nu ma mira rezultatul sondajului Avangarde. In ceea ce priveste celelalte doua posturi de stiri, B1 Tv si Digi 24, nu prea par implicate, mentinand o anumita neutralitate. Deci PSD-ALDE are un avantaj mediatic major fata de Opozitie.

Fata de ultimile alegeri legislative, PNL inregistreaza o crestere de aproximativ 10%. PSD si ALDE – constant, aproximativ acelasi procent. La fel si USR. Ar putea rezulta ca o parte insemnata din nehotarati s-ar indrepta spre PNL si atunci PNL ar trebui sa aiba o strategie in acest sens, prezenta la urne la recentele alegeri fiind cu putin sub 40%. Oricum, la 6 luni de la alegeri, sondajul remarca o anumita echilibrare a scenei politice si potentialul de crestere al PNL. Ultimile sondaje aratau trendul crescator al PNL. Cu criza actuala, generata de PSD prin motiunea de cenzura la adresa Guvernului Grindeanu, PNL a castigat vreo 5 procente in plus! PSD era, in ultimile sondaje, pe un trend usor descrescator. In aceste conditii, PSD trebuie sa fie foarte atent pentru ca are de unde sa creasca increderea in PNL. Si aceasta a crescut fara ca PNL sa faca ceva notabil pana acum si in conditii de conducere interimara.

Asa ca ultimul sondaj facut de Avangarde nu prea prezinta o situatie favorabila pentru PSD. PSD, e adevarat, nu s-a erodat, dar increderea in adversarii lor a crescut semnificativ. Lucrul asta arata ca exista o parte insemnata a populatiei care isi da seama de carentele PSD-ului si este dispusa sa-i sanctioneze greselile. Ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru PSD faptul ca PNL nu a facut nimic notabil in 6 luni, dar a castigat la capitolul incredere 10% din randurile populatiei. De asemenea PSD ar trebui sa se gandeasca serios la prezenta la vot de la ultimile alegeri, care i-a avantajat atunci, si sa nu se culce pe o ureche ca au o majoritate, impreuna cu ALDE-le lui Tariceanu, confortabila in Parlament si-si pot permite orice. Sondajul Avangarde arata ca PSD nu mai are potential de crestere, se situeaza cumva la pragul maxim pe care il poate obtine. Ar mai rezulta ca orice greseala a PSD va fi taxata de populatie in detrimentul acestui partid.

In orice caz, nu se vede ce a obtinut PSD la modul favorabil prin aceasta mutare: rocada Grindeanu – Tudose. PSD va da premierul, pe Dl. Tudose, dar in acest moment PNL dobandeste joc egal si e pe cale sa stea chiar ceva mai bine, daca va avea un plan de joc bine conceput. Este o situatie oarecum paradoxala, PSD are, impreuna cu ALDE, majoritatea in Parlament, are de partea sa un avantaj mediatic evident, dar cu toate acestea adversarii egaleaza jocurile intr-un mod poate neasteptat, intr-un timp relativ scurt scurs de la ultimile alegeri legislative, si sunt pe cale sa obtina chiar avantaj. Ar fi de ajuns, de exemplu, ca PNL sa castige, intr-un timp relativ scurt, inca 5 procente la capitolul incredere din partea populatiei.

Nu as fi de acord cu criticile formulate de Dl. Cristian Preda la adresa Presedintelui:

„Klaus Iohannis se lasă călcat în picioare de Dragnea & co.
După criza provocată de PSD, era bine să știm că președintele apără statul român.
A ratat momentul.” (de citit si comentariile)

Presedintele a gandit in felul urmator: pentru ca premierul sa primeasca increderea Parlamentului e nevoie de o majoritate. O majoritate se poate constitui sau nu. Pe cale de consecinta, daca exista o majoritate in Parlament pentru sustinerea unei propuneri de premier, Presedintele va da curs propunerii pentru terminarea crizei politice, daca nu va avea si alte informatii despre persoana in cauza. In cazul in care nu se poate constitui o majoritate, lucrul acesta deschide calea spre alegeri anticipate. Alegerile anticipate nu au fost dorite de la bun inceput de catre Presedinte pentru ca ar fi creat, pe plan extern, imaginea unei crize politice majore in Romania. Dragnea nu „l-a facut mat” pe Presedinte, cum se exprima Dl. Preda, deoarece Iohannis nu are cum sa ignore majoritatea de care se bucura PSD-ALDE in Parlament si care a rezultat din ultimile alegeri legislative. Presedintele poate respinge, totusi, propunerea in urma informatiilor pe care le are despre persoana in cauza propusa de Coalitia Majoritara. Crearea unui scandal, in situatia in care PSD-ALDE au majoritatea in Parlament, ar fi reaprins criza si ar fi dat castig de cauza Coalitiei Majoritare. Asa ca Iohannis a acceptat propunerea PSD, evitand un scandal care ar fi facut bine doar PSD-ului si pe care, probabil, PSD si-l dorea. Presedintele a spus:

„PSD şi ALDE susţin că au în continuare are majoritate în Parlament. Formaţiunile s-au prezentat împreună şi au înaintat o propunere în persoana domnului Tudose. Partidele din opoziţie nu au avut propuneri concrete şi din discuţii nici nu a rezultat că ar exista o înţelegere politică. Pe de altă parte, această criză dăunează grav economiei româneşti, imaginii în lume şi opinia mea este că această criză trebuie terminată repede. Trebuie să avem un nou guvern, care începe să rezolve problemele rămase nerezolvate, problemele apărute din cauza aceste crize”

Iar abordarea aceasta e una rationala. Este limpede ca un refuz ar fi inflamat spiritele din PSD-ALDE si ar fi permis acestora sa lanseze atacuri la adresa Presedintelui care ar fi lovit, cu manta, si PNL-ul, si toata Opozitia. Evident, majoritatea PSD-ALDE se va verifica la vot. Daca nu se va verifica, atunci se deschide calea spre anticipate, nu neaparat ca vor avea loc. Faptul ca Presedintele „nu ar vrea sa aiba pe cineva competent la Palatul Victoria” – este o exagerare, pentru ca nu depinde doar de Presedinte lucrul acesta. Conform Constitutiei, premierul rezulta din alegerile parlamentare. Cu o Opozitie necoagulata si fara sa poata forma o majoritate – PNL chiar nu a venit cu nicio propunere – un refuz al Presedintelui ar fi prelungit criza politica, cu consecinte nefaste, cum chiar Presedintele a remarcat. Daca propunerea PSD-ALDE nu se va dovedi una buna, benefica, PSD-ALDE vor deconta politic lucrul acesta. Presedintele, si trebuie spus, n-a prea fost ajutat de catre Opozitie, care, dupa cum aratam mai sus, a jucat prea pasiv. Ideea Presedintelui Jucator ar fi fost contraproductiva in aceasta situatie.

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

iunie 26, 2017 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 comentarii »

  1. Da, un comentariu corect si la obiect. Presedintele a dat ,,sah” (inca nu e mat) lui Dragnea (nu viceversa), intorcandu-i rapid (mai rapid decat se asteptau strategii partidului) mingea in terenul propriu. Sa vedem daca nu cumva PSD-ul isi va da autogol. (Z)
    Dar prea iti repeti, redundant, ideile, de ca si cum nu ai incredere in cititorii tai. (Z)

    Comentariu de ZeV | iunie 27, 2017 | Răspunde

  2. Sti ce-asi dori eu sa ma lamuresti ? Cum dracu de , boul asta sasesc , a putut lua o astfel d e plasa incat , dupa oarece ” realizari ” politice facute cu ocazia plimbarilor sale obisnuite , sa puna botu’ la vrajeala astora din PSD si s-al accepte pe alde Tudose ca PM ??? Bai frate…chiar nu mai inteleg nimic !!! Cum Dracu adica , toata presa { dar chiar TOATA de data asta } zbiara ca din gura d e sharpe enumerandu-i….” calitatile ” dar mai ales ” inplinirile profesionale ” ale lui Mihai Tudose iar tu Presedintele lu’ peste prajit , tu ….fara sa stai pe ganduri , fara sa reflectezi ca de obicei…pui botu la tzatza oferita cu darnicie d e Dragnea & comp ? Oare nu-i intra in capatzana aia d e lemn faptul ca , din tot ce-a castigat pana acum { in viziunea lui si-a „unora ” fireste , in a romanilor ….” ramane cum am stabilit ” 😉 } s-a ales prafu ‘ ? Vad ca , zice ” ZeV ” : ” presedintele a dat sah lui Dragnea „. Pai…. dupa parerea mea , a zarzavagiului , a mahalagiului din Berceni , este vorba doar despre drawn { pat } si unul si celalalt alegandu-se c-o victorie ca a aluia Pirus sau cum l-o chema , victorie ce , mai devreme sau mai tarziu , le va exploda in fatza . Si iarasi , asi dori sa ma lamuresti cu aceasta ocazie onorate Chat Botte , unde dracu-i acea….” societate civila ” , unde-s ONG-urile …unde-s acei ” tineri frumosi si liberi ” care sa se-adune pe FB cu sutele d e mii si sa protesteze si-n Kisseleff si la Cotroceni impotriva acestei porcarii , acestei aberatii sinistre ??? Astia de la USR , astia si simpatizantii lor…astia ce pazesc acum , ei ce clamau o altfel d e clasa politica , si doreau la nivel declarativ cel putin , innoirea politicienilor cu d’aia nepatati pe constiinta ? Ca la Romania TV : Ce face Nicusor Dan ? Ce face ACUM Clotilde Armaund ??? Nu vreau s a-mi fie gura aurita insa , astia fac acum , exact ce-a facut clasa politica din ’90 : duc Romania indarat cu minim zece ani .

    Comentariu de Marian | iunie 28, 2017 | Răspunde

    • Trebuie sa-ti dau dreptate, dar partial.

      Presedintele a actionat corect, constitutional. Oricum PSD-ALDE aveau majoritatea. Sondajele de opinie, cu toata cresterea PNL, le erau favorabile iar alegerile anticipate ce ar fi rezolvat? O adancire a crizei politice si o victorie, tot cu o majoritate confortabila, a PSD? Merita sa riste?

      Totusi, ai dreptate si tu. Pentru ca PSD-ALDE de cand au ajuns la Putere in urma alegerilor, au subminat, practic, Romania. Te rog sa citesti si ultimul articol. Nu se vad evolutii pozitive, dimpotriva. Si atunci te intrebi: ce-i cu asta, ce se intampla? Nu stiu ce informatii a avut Presedintele (daca le-a avut, dar mai mult ca sigur ca da). Avem un nou Guvern PSD-ALDE – nici prognozele bazate pe noul Program de Guvernare – au schimbat Programul cu 5 minute inaintea sedintei parlamentare dupa cum spune Cristian Preda, nu sunt imbucuratoare, dimpotriva!! gandeste-te ca, referitor la noul Program de Guvernare, Cristian Preda spune ca nu s-a putut exercita controlul parlamentar!! Si atunci, intr-adevar, te gandesti ce inseamna asta si ce informatii a avut Presedintele ca a acceptat actualul premier si Cabinetul sau.

      Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 30, 2017 | Răspunde

  3. Inca o lamurire Motane : nora mea a avut nevoie d e trei ani din viata in care a invatat pe rupte pentru un master amarat . Trei ani in care….in afara de scoala , , studiu si toceala n-a mai stiut s a faca altceva . Dupa asta , s-a lasat pagubasa d e licenta , d e doctorat …sa nu mai discut . Spune-mi si mie onorabile …Mihai Tudose , cand ma-sa a avut timp s a promoveze atatea titluri ? N-a mai mancat , nu s-a mai…. , la treaba { ca-i parlamentar de minim 16 ani } in Parlament cand s-a mai dus , de alte treburi…cand pastele ma-sii a mai avut asta timp ?

    Comentariu de Marian | iunie 28, 2017 | Răspunde

    • Aziebunmaineeprostaziebunmaineeprostaziebunmaineeprostaziebunmaineeprostazie bun… 🙂 😆

      Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 30, 2017 | Răspunde

    • Mi se pare ca altceva ar trebui ne intrebam: ce parere poti sa ai despre niste oameni, politicieni, chiar si ministri multi dintre ei, care au votat impotriva propriului lor guvern, cum ca e prost. Inclusiv ministri au votat asa, adica au votat ca-s prosti. Ca apoi sa se regaseasca, multi dintre ei, in noul Cabinet, ca buni acuma. Uite-te la Ionut Misa pe care Dragnea l-a facut „prost”, dar l-a pus acolo ca era bun. Acuma e prost.

      Ce parere poti sa ai despre astfel de oameni?

      Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 30, 2017 | Răspunde

      • Omule…sicer sa fiu…chiar m-am intrebat , la ce mortii ma-sii l-a mai numit neamtu’ ministru pa’sta ? Pentru ce ma-sa nu-i imputa nimeni cretinului asta , caderea bursei , caderea leului in raport cu euro , si sa-l impute treaba asta { caci din vina lui exclusiva s-a produs chestia asta } sa-l puna sa plateasca din buzunarele proprii diferenta si sa-i ia , dublul banilor pe care multi i-au pierdut cu acea ocazie ??? Asta , ministru trebuia sa fie ? Am ajuns la concluzia ca neamtu sta in banca lui la Cotroceni , in plimbari pe unde vrea muschii lui , cu si pe banii luati cu japca din buzunarele mele { si-ale dumitale fireste } , stiind ca va castiga un al doilea mandat pe mana PSD-ului . Merg la pariu !!!!! Chiar am ajuns sa am senzatia ca Dragnea este un fel d e cui al lui Pepelea { sau al lui Nastratin Hogea caci , si ala facuse o intelegere asemanatoare } si se mantine doar in virtutea faptului ca ” cineva ” doreste sa sparga PSD-ul , nu ca asi murii de necazul asta . Nu-s de acord cu dumneata : nu Dragnea l-a facut prost pe Ionut Misa , el era prost d e mult insa , abia cu ocazia acelei declaratii am vazut si noi chestia asta . Ce sa-ti mai zic ? Emil Constantinescu si CDR se laudau { si chiar i-am crezut } ca aveau 15.000 de specialisti , Dragnea si PSD-ul vad c-au ajuns la fundul sacului si in afara prostilor astia, n-au ce mai scoate din el ! Specialistii…afara , la bani multi , la stabilitate , la adevarata democratie aici…CIURUCURILE . Nu stiu pe unde am citit un vechi proverb rusesc 😉 : ” aurul se duce la fundul apei iar cacatul….pluteste INTOTDEAUNA , n-ai altceva d e facut decat sa-l aduni cu mana ” , asta face la ora asta PSD .

        Comentariu de Marian | iunie 30, 2017

      • Cu chestia asta nu sunt de acord: „Am ajuns la concluzia ca neamtu sta in banca lui la Cotroceni , in plimbari pe unde vrea muschii lui , cu si pe banii luati cu japca din buzunarele mele { si-ale dumitale fireste } , stiind ca va castiga un al doilea mandat pe mana PSD-ului .”.

        Indiferent de ce spun unii si altii, Iohannis a cautat sa fie corect si sa nu faca scandal, cum facea Traian Basescu, pe care populatia, in final, l-a si respins.

        Insa inteleg ce vrei sa spui. Pe mine ma frapeaza PNL, pentru ca nu prea i-am vazut activi, desi ar fi trebuit sa fie. Au lungit-o mult cu Congresul. Gandeste-te cat de activ era PNTCD pe vremea lui Corneliu Coposu, care batran si bolnav fiind, se lua la bataie cu ei!! La fel si Ion Diaconescu. Ei, la PNL nu vad asa ceva si de asta si pare ciudat pentru ca in mod natural si logic ar fi trebuit sa fie mai activi, mai prezenti in spatiul public, sa comenteze si sa explice lucrurile, si sa se lupte cu PSD-ALDE. Asta trebuiau s-o faca si anul trecut, dar si dupa alegeri. Poate chiar mai ales dupa alegerile pe care le-au pierdut si tinand cont de procentul obtinut.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 1, 2017


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: