Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Din ciclul: „Ana are mere”

Sa vedem ce se mai intampla si pe la Evaluarea Nationala. Iata un articol din Romania Libera in acest sens:

Cum arată SUBIECTELE și BAREMUL la MATEMATICĂ la Evaluarea Națională. Subiecte mai dificile decât în ultimii ani

EVALUARE NATIONALA 2017. Absolvenții clasei a VIII-a au susținut, miercuri, proba scrisă la Matematică, în cadrul Evaluării Naționale, după ce luni au susținut proba la Limba Română. 

La prima vedere, specialiștii cred că gradul de dificultate este peste medie. Mare atenție a trebuit acordată la subiectul III, punctele b și c .

Consultați subiectele atașate articolului. 

România liberă va reveni în curând cu o analiză amănunțită în curând.

Subiectele pot fi citite și pe siteul http://mate.info.ro

EVALUARE NAȚIONALĂ 2017. La primul subiect, elevii au avut de rezolvat șase exerciții, printre care: să noteze intersecția a două mulțimi, să facă un calcul in care să respecte ordinea operațiilor, să afle latura unui pătrat, lungimea muchiei unei piramide. La al doilea subiect, elevii au avut de desenat un cub, să facă un exercițiu cu radicali, respectând ordinea operațiilor, să rezolve o funcție și o expresie. La al treilea subiect, elevii au avut de rezolvat două probleme geometrice, cu un dreptunghi și un cilindru.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale, la Evaluarea Naţională din acest an s-au înscris 144.890 de candidaţi, dintre care 144.740 din seria curentă şi 150 din seria anterioară, iar examenul este organizat în 4.164 de centre.

Joi, elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura maternă.

Afişarea primelor rezultate este programată pentru 26 iunie, până la ora 16.00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 20:00. Rezultatele finale vor fi comunicate în 30 iunie, în centrele de examen şi pe evaluare.edu.ro.

Una dintre noutăţile acestui examen este că ponderea mediei de la Evaluarea Naţională creşte de la 75% la 80%, iar notele de la clasă vor reprezenta doar 20%, în loc de 25% din media de admitere în clasa a IX-a, aşa cum era până acum.

De asemenea, o altă noutate este că s-a modificat şi un aspect de notare la examenele naţionale, mai exact a fost îndepărtată prevederea din metodologia de desfăşurare a examenului de Evaluarea Naţională şi a Bacalaureatului care spunea că trebuie sa existe o diferenţă de 0,5 puncte între nota iniţială şi cea finală, de după contestatie, pentru ca nota să fie modificată. Acum, nu va mai fi luat în calcul niciun barem pentru modificarea notei, nota finală fiind cea după contestaţie. La depunerea contestaţiei, elevii vor da o declaraţie scrisă în care îşi vor asuma că în urma recorectării lucrării nota iniţială poată să scadă.

Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat că a pus la dispoziţia celor implicaţi în acest examen, începând de luni, linia TELVERDE 0800801100, numărul de telefon putând fi apelat gratuit. Numărul 0800801100 va fi disponibil zilnic, pe toată durata desfăşurării examenului, între orele 8:00 -16:00 (luni-joi) şi 8:00-14:00 (vineri), precizează Ministerul Educaţiei.”

Subiectele impreuna cu baremul de evaluare si notare le puteti gasi aici – e de pe saitul indicat de Romania Libera.

La prima vedere, specialiștii cred că gradul de dificultate este peste medie” – daca acestea sunt intr-adevar subiectele, scuzati-ma dar eu ma ingrozesc de cum arata „media” asta a elevilor nostri de clasa a VIII-a.

Eu sunt de parere ca la un examen trebuie sa se dea chestiuni de examen. Nu pledez pentru subiecte foarte grele, pe care nici profesorii nu stiu sa le faca. Dar in Romania a existat si asa ceva. Cei de clasa a VIII-a, evident, n-au cum sa stie lucrul asta… Nu spun, deci, ca subiectele trebuie sa fie foarte grele, cumplit de grele, ci chestiuni de examen, adica subiecte a caror dificultate sa-i poata departaja in mod obiectiv pe elevi si sa le testeze in mod real cunostintele, dar sa-i mai faca si sa invete.

Privind aceste probleme de acum stau si ma intreb daca elevii nostri de azi pot sa le rezolve pe cele care se dadeau odinioara… Poate e bine ca generatia actuala sa stie ca au fost vremuri in tara asta cand la un examen erau chestiuni cu un grad de dificultate care te obliga sa te chinui ca sa le rezolvi… Trebuia sa muncesti serios ca sa poti lua un examen.

Poate am eu un fel deformat de a vedea lucrurile, dar stau si ma intreb ce sunt astfel de subiecte de examen, catalogate pompos ca ar fi „peste medie”, dar care, de fapt, sunt atat de usoare incat nu gresesti daca spui ca sunt din ciclul „Ana are mere”. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar ma intreb: e generatia actuala mai proasta decat generatiile trecute? Daca gradul de dificultate e peste medie, atunci felul in care arata „media” mi se pare ingrijorator.

Problema e: ce fel de oameni formam noi? Iar daca la aceste evaluari trebuie sa treaca toata lumea si pentru asta se dau subiecte extrem de usoare, stau si ma intreb cum mai e stimulat un elev sa invete, sa-si dea silinta sa invete, sa depuna seriozitate si sarguinta in studiu.

Acesti elevi reprezinta generatia de maine a tarii. Felul in care arata „media” acestei generatii lasa mult de dorit, intrucat se situeaza la un nivel extrem de scazut. Acesti copii, cand vor fi mari, vor trebui sa duca tara inainte. Or, cu o generatie care „se chinuie” sa deseneze un cub nu prea vad cum se va intampla lucrul asta. Stau si ma intreb, de pilda, ce oameni politici vom avea, daca nivelul evaluarii pregatirii e derizoriu.

Nu se poate sa nu te intrebi ce se urmareste prin asta, pentru ca astfel de subiecte nu pot fi considerate niciunde in lume, poate doar intr-o tara subdezvoltata, chestiuni de examen. Eu pot sa va spun ca Romania nu este si nici nu a fost asa. Este cel putin ciudat ca ministerul Educatiei face intense eforturi sa scoata o generatie slab pregatita, lucru care, pana la urma, va afecta economic tara intr-un viitor nu prea indepartat si va influenta negativ viata romanilor. Nu prea inteleg: vrem sa scoatem o generatie de baby-sitter, disc-jockey, cam de asta ar trebui sa se ocupe romanii, astfel de slujbe ar trebui sa aiba? Sa fie hamali prin Occident? Ca roboti industriali sau alte star-trek-uri de unde?

Ma intrebam mai sus ce fel de oameni formam. Matematica are darul de a forma si educa omul, de a-i dezvolta gandirea logica, simtul proportiilor, de a-i mari orizontul de gandire. Il face pe om serios, sa trateze serios si logic o problema. Din antichitate si pana acum, matematica a fost motorul dezvoltarii societatii. Formarea unui om modern are la baza cultivarea dezvoltarii gandirii sale, a capacitatii de a gandi logic si sanatos. Invatamantul romanesc a pus un mare pret pe acest lucruri si drept marturie sta Gazeta Matematica aparuta pentru prima data in 1895. Dar cel mai interesant e ce valori au stat, atunci, la baza ei: „entuziasm, armonie, sacrificii continue, muncă dezinteresată„!!!

Cu astfel  de valori si cu astfel de oameni –  o spun deschis – nu mi-e rusine ca sunt roman!!

In schimb ar trebui sa ne fie rusine de ce facem la ora actuala, de degringolada pe care o generam, de faptul ca nu mai avem si nici nu cautam vreun reper axiologic si de faptul ca ne batem joc de generatiile viitoare ale tarii si de noi insine!!

Numai uitati-va ce deviza avea Gazeta Matematica in 1895 – iar copiii de atunci erau crescuti intr-un astfel de spirit. Observati ce spune: sacrificii continue pentru a rezolva corect o problema!! Noi, acum, ce fel de oameni formam? Munca dezinteresata – scuzati-ma, parca nici nu vorbim de Romania, asa pare la ora actuala aceasta deviza de la 1895!!!

Ar trebui sa ne ingrijoreze faptul ca scoatem de pe bancile scolilor generatii de elevi slab pregatite, fara sa-si insuseaca niciun fel de valori si care nu vor fi capabile sa asigure o dezvoltare durabila, sa construiasca ceva. Pe de alta parte, cei bine pregatiti sunt obligati pur si simplu sa plece din tara spre slujbe mai bune, unde pot intr-adevar sa-si faca meseria si sa castige onorabil. Nu reusim de ani de zile sa punem bazele unei economii sanatoase capabile sa asigure dezvoltarea tarii. Este vorba de o complacere pernicioasa in submediocritate care pare ca nu da de gandit nimanui.

Sa vedeti acum ce a facut regimul comunist. Tancred Constantinescu a fost om politic (membru PNL), matematician si inginer roman. A fost ministru al Industriei si Comertului in Guvernul Ion I.C. Bratianu. Citez in continuare din articol de pe Wikipedia:

„Ca matematician, a fost printre cei care au fondat Gazeta Matematică. A ajutat mult apariţia acestei reviste, pe care a subvenţiont-o şi a cedat din partea Căilor Ferate (al căror director general era), terenul pe care s-a construit în 1934 clădirea “Casa Gazetei Matematice”. A avut câteva contribuţii notabile în matematică: Asupra arcelor de parabolă şi arcelor de cerc (1899); Câteva proprietăţi ale normalelor la parabolă (1895); Asupra cercurilor înscrise şi exînscrise în triunghiurile înscrise şi circumscrise unei parabole (1901), precum şi alte multe publicaţii până în anul 1945[3].

În primăvara anului 1950, autorităţile comuniste au redactat un tabel cuprinzând „foşti miniştri începând din anul 1918 până la 6 Martie propuşi pentru arestare”. Conform tabelului, vina lui Tancred Constantinescu era următoarea: „era mare acţionar la Drajna, împreună cu Stelian Popescu. Era imoral. Element duşmănos regimului actual”[4]. Ca urmare, a fost arestat în noaptea de 5/6 mai 1950 şi a murit la Sighet în Închisoarea de la Sighet, la 14 ianuarie 1951[1].”

Avea aproape 72 de ani cand l-au arestat… Auziti, „era imoral” – cine vorbea de moralitate: niste criminali!! Asa au fost decimate valorile Romaniei de catre regimul comunist impus de Uniunea Sovietica. Prin ce trauma teribila a trecut tara noastra!!

iunie 23, 2017 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

17 comentarii »

 1. Deci , asa arata niste subiecte avand grad de dificultate ” peste medie ” la o evaluare ? Asta inseamna ca , daca aia ce absolveau cl. VIII-a in anul de gratie ….1967 aveau parte de asa ceva , ar fi devenit instantaneu doctori in matematici caci aia atunci in ’67 , stiau sa rezolve chestiile alea si-n somn . Intrebare : oare cine a fost ministrul invatamantului care-a venit prima si prima oara cu chestia asta numita pompos evaluare si folosita drept sperietoare pentru scolerii actuali si viitori ? Ghici ciuperca…cine-i 😉 ? Da , ai deptate ” au fost decimate valorile Romaniei impus de Uniunea Sovietica ” . Problema e ca …nu rusii au fost decimatorii { adica…din zece in zece nu ?! } , nu rusii au fost criminalii , nu rusii ci….ROMANII , VALORI SI NONVALORI DIN ROMANIA , AIA AU FOST ADEVARATII CRIMINALI ! Sistemul d e invatamant sovietic , ma refer strict la cel d e ” cultura generala ” , impus de catre comunisti romani In Romania , a fost foarte solid , iar multi dintre cei ce s-au perindat pe la Ministerul Invatamantului dupa ’89 in calitate d e ministrii , AU FOST TOTI , ABSOLVENTI AI ACELUI SISTEM asa incat , la ce dracu se mai plang sau mai curand : ce ma-sa nu le convine ?!? 😡 Spui matale : ” nu s e poate sa nu te-ntrebi ce se urmareste prin asta ” pai…ce sa se urmareasca : NIMIC !?! ” O sotzietate fara printzipuri , care va’szica…nu exista ” sau l-ai uitat atat d e repede pe nenea ….Trahanache 😉 ?

  Comentariu de Marian | iunie 23, 2017 | Răspunde

  • Criminalii n-au fost romanii, ci comunistii. Si cei de aici, care erau aserviti Kremlinului, si cei de acolo. Numai ca cei de acolo, de la Kremlin, erau cei care impuneau. Insa astfel de crime s-au petrecut peste tot in tarile foste comuniste. Aceleasi lucruri abominabile s-au petrecut si in China lui Mao, in Vietnamul lui Ho Chi Min, in Laos sau Cambogia. Numai ca in Romania comunismul a fost impus de tancurile sovietice, iar rusii – asta ca sa vezi cat de morali si ortodocsi sunt creaturile astea – ne-au furat si teritorii.
   Ca sa intelegi mai bine, n-ai decat sa te uiti la Coreea de Nord!!

   Sistemul de invatamant din Romania nu a fost unul sovietic pentru ca nici nu avea cum sa fie: Romania si URSS erau doua tari distincte, chiar daca ambele comuniste. Deci ai putea sa spui ca sistemul de invatmant din Romania pe vremea comunismului a fost unul solid.Observatia care se impune ar fi: din ce punct de vedere? Pentru ca din punctul de vedere al valorilor promovate n-a fost deloc solid. Comunismul a distrus in mod brutal valorile, spre exemplu cele din deviza Gazetei Matematice. Si apoi calitatea invatamantului a scazut in mod continuu din 1947 incoace. In anii ’80 invatamantul cred ca era sub cel din 1967, valoric vorbind. Asa cum s-a deteriorat si nivelul de trai s-a deteriorat si invatamantul. Uite-te spre exemplu la o tara comunista precum Laos – nu se poate sa nu te intrebi cum de Coreea de Sud, ca sa dau un exemplu este o tara dezvoltata, dar nu e comunista, in schimb Laos e o tara care se zbate in mizerie, comunista fiind. Dar asta e realitatea. Iar comunismul, prin distrugerea valorilor sanatoase, a inceput sa rastoarne valorile si sa promoveze non-valori, boala de care nu ne-am lecuit nici astazi!

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 23, 2017 | Răspunde

   • ” Inainte de-a fi comunist , sant roman ” si , pe baza acestor cuvinte , a fost condamnat la moarte si executat . L-au condamnat tovarasii sai de idei este adevarat , comunisti ca si el , este foarte adevarat si asta insa…inainte d e orice ROMANI DE-AI LUI !!! Nu rusii , nu chinezii au apasat tragaciul armelor ci ROMANII !!! Asta am dorit sa spun si asta am dorit sa-ntelegi chiar daca…al dracului cum te stiu faci pe …chinezu’ .

    Comentariu de Marian | iunie 23, 2017

   • Te referi la Lucretiu Patrascanu.

    Toata ideologia aceasta a crimei si a terorii era de factura sovietica. Iar cei care au luat Puterea dupa 1947, cu ajutorul tancurilor sovietice, au aplicat-o in Romania. Nu doar Patrascanu, dar cati au murit in lagarele si inchisorile comuniste! Foarte multi!

    Si gandeste-te ca deschiderea spre o abordare nationala nu s-a putut face decat printr-o distantare a Bucurestiului de Kremlin. Pe vremea lui Gheorghiu-Dej, inca nu. Pe vremea lui Ceausescu, prin deschiderea relatiilor romano-americane!!!

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 26, 2017

  • Este dureros sa asisti la o asemenea bataie de joc… Da, dupa cum se arata in articolul din Romania Libera: ” specialiștii cred că gradul de dificultate este peste medie” – iti dai seama: „specialistii” cred asta. Parerea mea este ca niciodata nu a fost o bataie mai mare de joc la adresa invatamantului si a elevilor cum e acuma!! In 1967 inca se facea carte si inca mai era vechea generatie de profesori, formata in alte valori decat cele comuniste, instaurate dupa 1947. Insa ce se intampla acuma e penibil si, cu toata durerea, trebuie sa recunoastem acest lucru. Este rusinos sa se intample asa intr-o tara ca Romania, o tara care a avut initiativa si a organizat prima Olimpiada Internationala de Matematica, prin Societatea de Stiinte Matematice din Romania, in anul 1959. Sigur, am zis si in postare, eu nu spun ca la astfel de Evaluari Nationale trebuie date probleme de olimpiada. Chestiuni de examen – asta trebuie dat, dar nu niste subiecte pe care generatiile trecute de copii le rezolvau in somn, vorba ta.

   Sigur ca ma intreb ce se urmareste pentru ca ce se intampla pare ca submineaza economic si social Romania. Am impresia ca se doreste premeditat scoaterea de pe bancile scolii a unei generatii slabe, slab pregatita, cu o medie (inclusiv de cultura generala) situata la un nivel scazut, submediocru si nu prea inteleg de ce si la ce foloseste tarii noastre acest lucru.

   Ceea ce e curios e faptul ca pana nu demult lucrurile nu stateau chiar asa. Nu se poate spune ca e vorba de un sindrom postdecembrist, desi nu trec cu vederea lucrurile negative intamplate de-a lungul timpului. E mai degraba un sindrom pesedist ca toata lumea sa aiba liceu, pentru ca uite ce scrie in articol:

   „Una dintre noutăţile acestui examen este că ponderea mediei de la Evaluarea Naţională creşte de la 75% la 80%, iar notele de la clasă vor reprezenta doar 20%, în loc de 25% din media de admitere în clasa a IX-a, aşa cum era până acum.”

   Deci le da niste subiecte extrem de usoare care, practic anuleaza notele obtinute la clasa, care incep sa nu mai conteze. Este, daca doresti, in spiritul acelor „12 clase obligatorii”, despre care scriam aici:
   https://motanulfilozof.wordpress.com/2015/08/09/12-clase-obligatorii/
   in care iata ce aratam printre altele:

   „Cred ca ar trebui remarcat faptul ca „12 clase obligatorii” ar fi o „performanta” pe care nici macar comunismul n-a atins-o! In realitate asistam la o demonetizare, la o depreciere a invatamantului pe care cu greu am fi putut-o banui pe vremea comunismului. Chestiunea aceasta, ca trebuie ca individul sa aiba in mod obligatoriu liceul terminat, porneste de la o premisa atat falsa, cat si populista. Aceea ca in acest mod vom avea mai multi tineri bine pregatiti. Pe de alta parte – in asta consta populismul – e in interesul elevilor sa aiba liceul terminat. Iar la 18 ani mergi la vot… In felul acesta se volatilizeaza ideea de valoare, caci valoarea presupune diferentiere. Ce valoare mai poate avea liceul cand toata lumea, obligatoriu, trebuie sa aiba liceul terminat? Mai mult decat atat, se dau si amenzi parintilor daca nu-si trimit copiii la scoala, dar atentie pe parcursul tuturor celor 12 clase obligatorii!! Cu alte cuvinte, toata lumea, toti elevii trebuie sa fie la fel: sa aiba toti studii liceale. O idee mai proasta si mai perculoasa nici ca se putea! Pentru ca lucrul asta – a avea toti elevii 12 clase terminate in mod obligatoriu – este, in realitate, o opera de distrugere a societatii. Pentru ca o societate – de aceea si spunem ca e o societate – se bazeaza pe diferentierile dintre indivizi. Nu putem fi cu totii exceptionali la matematica, asa cum nu putem fi cu totii niste geniali artisti plastici. Nu putem avea cu totii aceleasi talente si nu putem crede cu totii in aceleasi valori.”

   Asa, sigur, le dai subiecte derizorii la examene si toata lumea ia examenul, toata lumea trece clasa, toata lumea face 12 clase obligatorii.

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 23, 2017 | Răspunde

   • Chestia cu 12 clase obligatorii este o idee buna dar absurda in special in Romania de azi , in special la adolescentii Romaniei d e azi . Eu bunaoara mi-am facut ce era peste alea patru clase obligatorii 😉 dupa ce fiind pe ogorul muncii socialiste …m-am prins d e faptul ca …munca-i pentru tractoare nu pentru baietii fini asa ca mine . Asi fi de accord cu aiureala asta cu obligativitatea alora 12 clase daca….copii ar ramane la stadiu d e copii insa astia s e dezvolta ai dracului , incep sa aiva NEVOI , DORINTE ….CERINTE si…de unde dracu sa le asigure parintii intr-o Romanie ce s e confrunta c-o rata a abandonului scolar printre cele mai ridicate din UE ?! Spui matale ca ” le dai subiecte derizorii la examene si toata lumea ia examenul ” . Pai bine desteptule , n-ai vazut si dumneatu ultimele perle culese de ” jurnalisti ” de prin lucrarile scolerilor ? FIreste…pana si ” jurnalistii ” avand mari , dar mari carentze la acest capitol . Ma repet : daca mie personal imi cadea un astfel d e subiect la examenul de admitere la ” Ghe.Sincai ” l-asi fi rezolvat stand pe plaje la ” Trei ligheane ” fara sa fiu nevoit sa ma deplasez pana la acel ” cimitir al vietii mele ” insa…chiar n-asi fi crezut ca astfel voi ajunge egal in toate cu….Lica Gheorghiu . Iar talentul la ceva …pai ala nu ti-l da absolvirea sau nu a douasprezece clase …OBLIGATORIi . Ala , fie al ai in genele tale fie , muncesti pe rupte si-l capeti adica…taman ce spuneai si matale . Liviu Dragnea bunaoara are o facultate la baza insa nu I-a dat prin minte sa-si obtina si-un doctorat ceva acolo … precum Victor Ponta . Asta insemneaza dupa umila mea parere ca…n-a avut ” talent ” d e vizionar atunci cand la procopsit pe Grindeanu cu fonctia de PM .

    Comentariu de Marian | iunie 23, 2017

   • „N-a avut „talent:” de vizionar… ” 🙂

    Iti propun sa te uiti putin si pe rezultate:
    http://www.mediafax.ro/social/rezultate-evaluare-nationala-2017-pe-portalul-edu-ro-cum-poti-depune-contestatie-la-note-capacitate-2017-si-cand-se-afiseaza-rezultatele-finale-16514739

    Sa stii ca e ingrijorator, spre exemplu:

    ” În judeţul Timiş, 72% dintre absolvenţii de clasa a VIII-a care s-au prezentat la Evaluarea Naţională au obţinut note peste 5. În total, la Evaluarea Naţională s-au înscris 4.308 candidaţi din judeţul Timiş, însă 83 au absentat. Din cei 4.225 de absolvenţi ai clasei a VIII-a care s-au prezentat la examen, 3.051 au obţinut note peste 5.

    Au fost înregistrate şi două medii generale 10, obţinute de Ioana Lisandra Drăgănescu, de la Liceul Teoretic “Grigore Moisil”, şi Ştefan Alexandru Jura, de la Colegiul Naţional Bănăţean. De asemenea, 28 de candidaţi au obţinut medii peste 9.90.”

    Putin , foarte putin – in Timis 72% au luat peste 5… Desi le-a dat usor… Eu stau si ma intreb ce se intampla daca le-ar fi dat subiectele alea din ’67, despre care pomenai si tu… Probabil ca ar fi fost un dezastru general…
    12 clase obligatorii – dai la toata lumea, intr-un populism demn de o cauza mai buna, subiecte extrem de usoare si toata lumea face 12 clase!! Dar asa cum se prezinta situatia, nici chiar in conditiile acestea, de subiecte foarte usoare, n-ar fi posibil ca sa aiba toti 12 clase obligatorii!!!

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 26, 2017

 2. Cher ami chat botte , , este de notorietate faptul ca , ESTE ORDIN sa treaca toate loazele , exceptandu-i fireste doar pe aia fie bata , fie prea tampiti ca sa mai treaca si pe la scoala ! Fara un numar anume de absolventi …scolile…profesorii se dovedesc inutili :.NEPRODUCTIVI 😡 adica , nu contribuie la PIB si ca atare….iau drumul fabricilor vandute la fier vechi pe post d e…fier vechi iar profesorii…sa mearga in Spania ca a-nceput sezonul la capsuni . Ti-l reamintesti pe Vanghelie , fostul primar de la 5 ? Daca asta , a ajuns mare scula in PSD , daca agramatul asta a ajuns PRIMAR , daca acest Tanase Scatiu de Bucale a ajuns in patul ficei unui fost mare lider comunist , unul dintre putinii ce aveai si ceva glagore in creierii capului nu doar lozinci …pentru ce dracu sa mai invete copii mai ales ca prin mass media este promovata ascensiunea lui Salam , , Ady de la Valcea , Ady Minune sau SImona Senzual ? Ce dracu sa mai faca aia cu scoala daca vad ca…profesorii nu castiga bani in zece ani cat castiga , Maruta in cateva ore ? Cum vrei sa-si mai toceasca aia coatele pe banci in scolile ale d e cad pe ei si-n care ingheata d e frig iarna , in scolile alea cu WC-uri in curte , la comun { si unde se mai intampla sa mai cada cate unul } si sa invete pana fac boala pe ei cand vad si ei ca nu-s chiori faptul ca , scoala multa nu aduce bani nici cat s a traiesti cat d e cat civilizat nu mai zic de altele ? Chiar crezi ca toti profesorii au fost atat d e clarivazatori sa predea Fizica { asa ca altii 😉 } iar din meditatiile date copiilor dornici sa patrunda tainele acestei discipline sa-si poate permite achizitia a N case ca sa nu mai vorbesc despre altceva ? Ce vrei sa faca onor Ministerul Invatamantului sau Primariile cu aceasta armata d e dascali care , dupa ce ca , ” din scolile romanesti ies numai tampiti ” -de la Traian Basescu citire – , mai au si pretentia sa ia lefuri babane d e la stat ?!? Eu n-am posibilitatea { am dorit sa spun d e fapt…PRICEPEREA si RABDAREA } sa caut ce subiecte s-au dat in ’67 la evaluare { era si p’atunci un fel d e evaluare numita…altfel } sau la admiterea in liceu . Dumneata iti poti permite avand in vedere ….cultura NET-ului 😉 pentru care m-am si laudat cu dumneatu chiar si la carciuma din coltul strazii …. sa vada betivanii dracului ce relatii am in domeniul culturii 😉 . Cauta si vei vedea si singurel daca m-am laudat sau nu , spunand ceea ce-am spus despre ….examenul pe care l-asi fi luat stand linistit la ” Trei ligheane ” . Pe timpul lui Ceasca…este adevarat ca era si-atunci o dispozitie de-a nu mai avea repetenti insa aia de erau volens nolens lasati , aia faceau parte din categoriile exprimate mai sus altminteri , treceai caci , pe atunci se facea totusi scoala . Sti si singur ca , inclusiv pe timpul lui Ceasca { parca prin ’69 } se daduse pricaz pentru 10 clase obligatorii iar celelalte 12 clase la fel de obligatorii erau in plan insa…pana si ” bolsevicii ” aia ai lui Ceasca…pana si aia si-au dat seama nu atat d e inutilitatea unui asemenea demers cat mai ales de , IMPOSIBILITATEA de-a fi implementat in Romania acelor ani . Daca pana si aia au inteles asta…. Aud ca , mai nou , la Ministerul Invatamantului , va revenii pe post de ministru una dintre principalele terminatoare ale invatamantului romanesc . Chiar ma miram sa nu vina caci…in ultima vreme aparea cam des pe sticlele TV . Deci , ” din gresala in gresala …spre victoria finala ” , care vas’zica !

  Comentariu de Marian | iunie 28, 2017 | Răspunde

  • Spuneai de Ady Copilul Minune, de Ady de la Valcea dar stii ce, zic eu, e mai greu de inteles…? Ca sa ajungi asa iti mai trebuie si talent… Daca ai talent, daca intr-adevar il ai, fructifica-l! Dar nu toata tinerimea are un astfel de talent. Ci putini il au. Il iei drept model pe unul care are talent si, intr-adevar, castiga din asta, tu care n-ai un astfel de talent?

   Pastrand proportiile, desigur, ai putea sa-l iei de model pe Rembrandt sau Rubens. Dar ai talentul asta, cand tu nu stii sa desenezi o masa ca lumea?

   Ziceai de Simona Sensual – dar nu toate fetele pot fi precum Simona Sensual. Adica tu nu te gandesti putin ca s-ar putea sa nu ajungi precum o vedeta celebra, mai ales ca si concurenta in domeniu, banuiesc, e foarte mare.

   Dar daca ai talent, poti sa-l valorifici si ar trebui s-o faci. Problema e ca nu toate fetele, ca sa mai dau un exemplu, au si talentul Andreei Balan. La Hollywood e o concurenta foarte mare. Poti ajunge, intr-adevar, o stea, dar daca n-ai talent, n-ai cum. La noi industria asta, e adevarat, nu-i asa de dezvoltata ca in America, dar regula cu talentul se pastreaza. Trebuie si un dram de noroc, recunosc. Dar trebuie si talent, ca daca nu… Uite-te la Andreea Balan ce ocupatie are: „muzician, dansator, compozitor, actriţă, fotomodel” – daca ai un astfel de talent, de ce nu-l fructifici? Dar are si cursuri de jurnalism si filozofie la Spiru Haret. Trupa Andre a avut 1.200.000 de albume vandute. Sigur, e vorba de marketing, management etc dar fara talent mai greu…

   Lasa-l pe Maruta, care a urmat, din cate am inteles o facultate de drept, gandeste-te la Andra, care are Facultatea de Psihologie Muzicala la Spiru Haret. Pe langa faptul ca arata absolut incantator, are o voce extraordinara. Cate fete pot sa aiba o asemenea voce?

   Daca, la noi cel putin, „scoala multa nu aduce bani nici cat s a traiesti cat d e cat civilizat nu mai zic de altele”, ca sa ajungi o vedeta iti trebuie talent, har si mai trebuie si multa munca pentru ca doar in aparenta e usor. Tinerii nostri ar trebui sa se gandeasca si la asta!

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 30, 2017 | Răspunde

   • Ce ma , esti nebun , cine dracu si-ar dori sa-l ia drept model pe…Rembrant ? Nu l-ai vazut cum arata in ultimul sau autoportret ? In plus de asta…a murit sarac lipit daca este sa-l comparam cu…Maruta 😉 !?!

    Comentariu de Marian | iunie 30, 2017

   • Eu ma refeream la talent. Pentru ca in arta nu merge fara. Au incercat si altii, dar n-au reusit. Ca sa poti castiga bine in arta, ceea ce nu mi se pare imposibil, trebuie sa ai talent si sunt destule exemple care demonstreaza lucrul asta. Ai vazut ca Rubens, daca nu ma insel, n-a murit sarac:
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Peter_Paul_Rubens

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 1, 2017

 3. In primul rand tipul era flamand { asta spune multe } si-n al doilea rand…crezi ca i-a facut mare placere sa care sifilisul ala-n…. atatia ani ? Sa sti ca n-au fost multi renascentistii care-au avut si oarece cheag pus deoparte pentru zile negre . Ce dracu , nu pot exista doi Leonardo asta ca sa nu-mi mai amintesc de acel GENIU al picturii , sculpturii , si arhitecturii numit Michellangello !

  Comentariu de Marian | iulie 1, 2017 | Răspunde

  • „asta spune multe” – ce anume? 🙂

   Parerea mea este ca in zilele noastre se poate castiga si inca bine din arta, cu conditia de baza ca sa ai talent si apoi calitatile necesare, si sa fii ponderat in cheltuieli. Pentru ca succesul si banii, in arta, depind de asta, de talentul pe care il ai. Gandeste-te numai: sa zicem ca n-ai talent si incepi sa canti si scoti – hai, sa zicem, sa presupunem prin reducere la absurd – un album. Daca nu ti-l cumpara cineva e degeaba. Si se pot da nenumarate alte exemple legate de arta.

   „Sa sti ca n-au fost multi renascentistii care-au avut si oarece cheag pus deoparte pentru zile negre” – e mai greu sa intelegi un artist, pentru ca un artist – mai ales unul mare – nu e un om obisnuit. Gandeste-te si la Eminescu… Sunt oameni care par a cauta sa se desprinda de aspectele materiale, meschine ale vietii. Dar nu intotdeauna se intampla asa, ca un artist mare sa moara sarac – gandeste-te la Brancusi: n-am auzit sa fi murit sarac, dar indurerat ca nu s-a putut intoarce in tara. Insa gandeste-te, legat de artisti, si la alte aspecte, spre exemplu consumul de droguri prin care unii si-au ruinat sanatatea. Apoi unii au castigat, dar nu si-au chivernisit bine banii castigati – de asta spuneam mai sus ca ei par a se desprinde de meschinatatile vietii, astfel de lucruri parandu-le meschine. In schimb altii au castigat si bani si faima pentru o viata si for ever – gandeste-te la Beatles si, ulterior, dupa ce s-a destramat formatia, sa zicem la Paul McCartney, ca sa dau exemplu pe unul dintre ei care a avut succes si after, beneficiind de succesul pe care l-a avut Beatles, caci background-ul era clar si de mare succes si faima. Insa McCartney s-a impus ca un mare muzician si e activ si in prezent, la 75 de ani. Gandeste-te ca nu la fel s-a intamplat cu ABBA… Bine, sunt cazuri si cazuri. Bineinteles ca nu pot fi toate la fel.

   Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 1, 2017 | Răspunde

  • Ma gandeam, tot vorbind cu tine despre lucrurile acestea, la Jimi Hendrix:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Jimi_Hendrix

   E considerat unul din cei mai mari chitaristi de muzica rock din lume. Un virtuos al chitarei, un artist, fara indoiala, exceptional. Putea sa traiasca si astazi foarte bine, dar a murit la doar 27 de ani. La ce i-au trebuit barbiturice? Gandeste-te ca fara ar fi putut trai si astazi bogat, faimos si inca activ in muzica, asa cum e Paul McCartney!!

   Insa vezi cum e un artist? Si Brancusi avea dreptate: un artist cauta sa exprime o idee, esenta unui lucru. Si la Hendrix, spartul chitarei pe scena sau ca i-a dat foc, sugerau niste lucruri, aceste lucruri faceau parte din spectacol si cauta, prin ele, sa redea cat mai bine publicului, realitatea artistica. Mare pacat ca a murit atat de tanar…

   Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 1, 2017 | Răspunde

   • Sa nu te superi pe mine onorabile insa , pentru mine Jimmy Hendrix…nu exista : n-a existat vreodata !!! Gary Moore…Carlos Santana …. ESTAS TONNE care-i da clase lui Segovia , astia DA chitaristi ! ” La ce i-au trebuit barbiturice ” ? Sti si singur raspunsul 😡 😡 😡 nu te mai da chinez !!! Nu Hendrix a fost primul care-a spart o chitara in timpul concertului inebunind publicul . Altii , inaintea lui , cu mult inaintea lui , au incendiat si spart …PIANE sau l-ai uitat pe Jerry Lee Louis ??? Sti ca erau unii care veneau la concertele sale doar pentru al vedea cum distruge pianul la care performa ? Au fost unii care pe scena la ” Olympia ” { adica TEMPLUL muzicii din Paris } s-au tavalit pur si simplu pe jos iar daca nu si-au spart chitarile…asta a fost doar pentru ca erau mult prea scumpe pentru a face un astfel d e gest . Ce dracu frate , aia nu foloseau chitarele produse la Fabrica de Instrumente Muzicale din Reghin !!! Paul McCarthney { SIR PAUL McCATHNEY } a avut parte totusi de o altfel de educatie decat cea pe care-a care-a avut-o Jimmy Hendrix fara suparare . Faimos poate , activ…da-l mai in ma-sa , cine dracu se mai omoara s a vada un babalac decrepit agitandu-se pe scene si zbierand din toti rarunchii ? In plus…cine dracu n-a auzit azi de playback ? Am urmarit mai ieri parca , un concert de prin 2016 al lui Celentano . Frate…mi-a venit s a boarasc cand l-am vazut p’ala cum se amara s a faca joc de scena interpretand …Rip it up sau la Ready Teddy 😡 ! Las’ ca nici pe vremea cand era mai tanar nu l-am inghitit pe broscar ! Nu stiu unde am citit figura asta insa imi pare mai valabila decat orice ar fi spus Brancusi vreodata : EXISTA O VREME PENTRU TOATE !!!

    Comentariu de Marian | iulie 2, 2017

   • Nu vorbi asa! In ciuda varstei, talentul ramane.

    Ei, sigur, fiecare cu gusturile lui.

    Ca sa fiu sincer, nu prea stiu raspunsul…

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2017

   • Nu, desigur ca nu ma supar. Insa noi discutam aici daca se poate castiga bine din arta si cum. Insa e si asta o problema, e adevarat: gustul publicului.

    Poate fi oare un artist care sa satisfaca toate gusturile? Trebuie sa-si propuna asta? Sa satisfaca un anumit public, sau sa exploreze un univers artistic?

    Daca e sa vorbim despre capacitatea de a intelege si a aprecia frumosul in natura, arta etc, o astfel de discutie e una filozofica si foarte ampla. In arta au existat si exista tot felul de curente si de scoli – spre exemplu in pictura: impresionismul, cubismul etc. Un artist mare are stilul sau. Insa pana sa-ti dobandesti un stil al tau, propriu, poate sa treaca ceva vreme. S-ar putea sa simti nevoia unui model cand esti la inceput si atunci iei un maestru drept model si s-ar putea ca lucrarile de inceput sa semene cu ale maestrului, mai exact spus sa fie facute de tine, dar stilul sa fie al maestrului langa care lucrezi. Trebuie multa munca, pasiune si daruire pentru ca sa ajungi sa ai propria ta conceptie in arta si un stil al tau, chiar in cadrul aceleiasi scoli artistice sau aceluiasi curent artistic. Spre exemplu, in curentul cubist s-au inscris multi pictori mari – totusi stilul difera de la un artist la altul. Ma gandeam la Braque si la Picasso, desigur.

    Un artist e pe cale de a deveni mare cand incepe sa exploreze un univers artistic, si astfel poate trece de la o perioada de creatie la alta. Spre exemplu: stau in fata panzei cu sevaletul plin de culori in mana. Punand culorile pe panza incep sa explorez – spre exemplu, a picta un copac asa cum e el in realitate e poate cel mai simplu lucru (ai nevoie de talent si de tehnica, asta e clar), dar a scoate in evidenta o anumita emotie sau o anumita idee sau ceva ce-ti inspira copacul respectiv e mult mai greu. Deci pun culorile pe panza si incep sa explorez, cautand sa vad unde pot sa ajung prin bogatia de nuante a culorilor, incep sa cercetez artistic structura modelului si caut sa vad unde ma duc liniile, contururile acestuia, unde ma duc toate acestea.

    Sau gandeste-te la un arhitect. Ce inveti in scoala, inveti in scoala – nu subestimez lucrul asta. Ce faci dupa? Sunt atatea idei ingenioase, unele care par atat de simple ca te poti gandi: cum de nu mi-a venit mie ideea asta? Si s-ar putea intampla ca artistul sa nici nu-si fi pus in gand sa satisfaca un anumit public, ci a explorat un univers, iar in urma cercetarii sale a rezultat o creatie artistica memorabila si originala!

    Ceea ce se numeste indeobste „arta comerciala” e un lucru plat si o plafonare pana la urma. Da, cum sa zic?, e ceva plafonat. Ramane pe loc, nu depaseste un anumit stadiu. Ideile mari sunt cele care dezvolta conceptii noi sau moduri noi de exprimare, in orice caz capabile de metamorfoza si care depasesc tot timpul banalul. Gandeste-te, de pilda la arhitectura europeana si la zgarie-norii New York-ului. E altceva, nu-i asa? Vedem o alta conceptie artistica, atat de diferita, care capata valente noi noaptea: Manhattanul, noaptea, e fascinant – e ceva ce nu intalnesti pe batranul continent, Europa, desi in ultima vreme un astfel de stil s-a cautat a fi adaptat si aici. Cu toate acestea, Manhattan ramane Manhattan. Si el amprenteaza un anumit stil de viata si un anumit tip de civilizatie. Ai putea spune ca ideea e foarte simpla pentru ca acei zgarie-nori sunt, in definitiv, niste paralelipipede inalte. Da, dar desi simpla, ideea depaseste cu mult si mereu banalul, iar ansamblul e fascinant. De la arta europeana de sec. XVIII-XIX s-a ajuns acolo, in arhitectura, la un alt mod de exprimare artistica, mult mai modern, desigur. O arta minimala in arhitectura care deja exprima si o alta sensibilitate fata de ce intalnim in Europa. Un minimalism care nu e lipsit de maretie si frumusete, cu tot felul de valente expresive. Uluitor! 🙂

    Am dat acest exemplu, pentru ca am vrut sa ilustrez un proces de metamorfoza in arta arhitecturala occidentala, creandu-se un stil pe care il intalnim (poate mai bine zis ca s-a impus) si in alte parti ale globului, spre exemplu in Asia. Stateam si ma intrebam ce, sau poate mai corect spus cat, mai au traditional in arhitectura orase precum Shanghai sau Tokyo. Stilul gaseste adepti si in Pen. Arabica. Nu mai vorbesc de Hong Kong! Gandeste-te ca orase precum Shanghai, care are o populatie mai mare decat tara noastra, si Hong Kong, ca sa dau doar doua exemple din China, contrasteaza puternic cu regimul comunist de acolo. Stilul asta de arhitectura amprenteaza un alt tip de civilizatie si regim politic. Pe scurt, remarc doua lucruri:
    1. desprinderea de traditie, de arhitectura veche chineza, cea din timpul Chinei imperiale, care, practic, nu se mai foloseste si
    2. desprinderea de conceptiile maoiste si comuniste – lucrul se vede clar intr-un asemenea tip de arhitectura.
    Ambele desprinderi sunt radicale, asa ca regimul comunist e vetust acolo, mai ales ca se practica economia de piata. Pe mine nu ma mira ca sunt oameni care protesteaza la Hong Kong. S-ar putea sa inceapa si la Shanghai proteste. Pentru ca e vorba, de fapt, de o desprindere culturala radicala de ceea ce am putea numi vechea China. Insa probabil ca fenomenul afecteaza intr-o mult mai mare masura mediul urban. Dar gandeste-te la amploarea acestui fenomen, pentru ca avem orase precum Beijing – 21,5 milioane de locuitori, Shanghai – 24,15 milioane de locuitori!!!

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2017


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: