Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

How to deal with Russia…?

Cred ca in jurul acestei intrebari graviteaza cam tot ce se intampla si s-a intamplat la Washington, mai exact spus la Casa Alba, zilele acestea: memo-ul lui Comey cum ca Trump i-ar fi cerut sa inchida ancheta referitoare la Michael Flynn (desi lucrurile nu sunt deloc clare intrucat Dl. Trump nu s-a exprimat in mod explicit in acest sens, iar Casa Alba a raspuns ca s-a deturnat sensul cuvintelor Presedintelui – asa am inteles – iar Presedintele ar detine inregistrari ale convorbirii intre patru ochi cu Comey, dupa ce Mike Pence si Jeff Sessions au fost rugati de catre Trump sa paraseasca incaperea), intalnirea dintre Trump si Lavrov in Biroul Oval – lucru foarte neobisnuit: Presedintele SUA l-a primit pe ministrul de externe la Rusiei, la cererea lui Vladimir Putin („Ce era sa fac? Sa zic nu?” – citat din Donald Trump!!!), fara ca presa americana sa aiba acces, daca am inteles eu bine. Si acum numirea lui Robert Mueller, fost Director al FBI, republican, de catre Rod Rosenstein (Deputy Attorney General) ca Procuror Special pentru investigarea in privinta ” „any links and/or coordination between Russian government and individuals associated with the campaign of President Donald Trump, and any matters that arose or may arise directly from the investigation”.[26]„.

S-au vehiculat mai multe variante: obstructionarea Justitiei de catre Presedintele Trump, daca lucrul asta ar avea la baza fapte de coruptie, o alta varianta ar fi impeachment-ul, dar nu e deloc foarte clar daca, in cazul Presedintelui, putem vorbi despre „high crime or misdemeanor”, daca nu cumva atitudinea luI Trump fata de Michael Flynn – ca „e baiat bun” – nu ar fi fost una care sa exprime umanitate si atunci lucrurile se pot schimba. In orice caz, ceva foarte clar nu prea avem in toata povestea asta care tine capul de afis in America.Trump a spus ca totul e o „vanatoare de vrajitoare” iar continuarea anchetei cu Mueller in functia de Procuror Special va „rani natiunea”.

Si atunci despre ce e oare vorba?

In timpul fostei Administratii Obama tensiunile ruso-americane au atins un nivel atat de incordat, ca pe vremea Razboiului Rece. A fost o deteriorare evidenta a relatiilor intre cele doua tari. Din cate am inteles, pe Putin l-au deranjat criticile lui Hillary, interpretandu-le ca „amestec in treburile interne ale tarii”, fara sa-si puna problema daca sunt justificate sau nu. Criticile formulate de partea americana erau justificate intrucat Vladimir Putin schimbase semnificativ regimul politic in Rusia, cu accente treptat-treptat ostile la adresa Vestului si SUA. Putin a construit o ostilitate treptata la adresa SUA, lucru ce a ingrijorat Washingtonul. Deriva spre autoritarism si totalitarism, nostalgia dupa perioada sovietica evident ca au determinat o reactie pe masura la Washington. Scutul Antiracheta a fost un pretext folosit de Putin pentru a arata in ce pericol e tarisoara, iar apoi interventiile in Georgia si Ucraina cu nerespectarea normelor de drept international si a tratatelor la care Rusia era parte, sustinerea regimului lui Bashar al-Assad in Siria, toate acestea au tensionat relatia cu Washingtonul, America si UE trebuind sa sustina sanctiuni la adresa Rusiei.

Marea problema e ca nu s-a rezolvat mare lucru. Putin pedaleaza pe „pericolul extern”, pe „cei care vor sa ne fure taigaua” si castiga suport electoral cu un astfel de discurs. E adevarat ca si Opozitia pare a se fi trezit acum, dar e, totusi, slaba. De 9 mai, Kremlinul a facut o parada monstruoasa, ce aminteste de cele de pe vremea comunismului. Putin nu a pierdut ocazia sa spuna emfatic: „Nu a existat, nu exista si nici nu va exista vreo forta care sa ne supuna!!”. Astfel de ditirambi au continuat cu accentuarea faptului ca Rusia e impotriva nazismului, fascismului – asta vrea sa spuna impotriva Vestului si Americii, cu alte cuvinte bate saua sa priceapa iapa, cum se spune – si, bineinteles, e pentru pace. In felul asta Putin isi asigura o mare vizibilitate electorala, arata in fata poporului ca e puternic, persecutand Opozitia care nici n-a existat la o astfel de manifestatie. Putin castiga in felul acesta. Si-si metine regimul. Un regim malefic la adresa UE dar si SUA.

So, how to deal with Russia?

Trump nu a fost inteles, de catre democrati cu atat mai putin. Interesant este ca Vladimir Putin vede intr-o critica un „amestec in treburile interne ale Rusiei”, dar in faptul ca Rusia a intervenit in alegerile din 2016 din SUA – lucrul asta, pentru Putin, e normal. Agravarea tensiunilor dintre Rusia si America ar putea duce la un eventual razboi sau la o intarire a pozitiei lui Vladimir Putin in Rusia si a regimului sau. Donald Trump nu a spus explicit de la bun inceput ca doreste o alta abordare. Numirea lui Flynn in functia de Consilier pe Probleme de Securitate Nationala nu era o mutare menita  a aduce atingere securitatii SUA, iar ceea ce s-a intamplat la intalnirea recenta cu Lavrov la Casa Alba, la fel, nu urmarea o slabire a SUA. Putin nu poate fi invins doar cu intariri militare ale NATO in Europa. Donald Trump doreste sa arate in special cetateanului rus, care merge la vot, ca America NU e un pericol la adresa Rusiei. Sa ne gandim si la poza cu Kisliak – un Trump destins si zambitor, care a smuls un zambet chiar si pe fata grava, de natura comunista, a ambasadorului rus. Ar trebui sa ne gandim bine la ce s-ar fi intamplat daca, la vremea sa, Ronald Reagan nu ar fi incercat o alta abordare a relatiilor cu Rusia si cu Mihail Gorbaciov… Donald Trump nu ca ar aproba amestecul Rusiei in campania electorala de anul trecut, dar nu doreste sa faca un caz din asta. Donald Trump n-a castigat datorita rusilor si nici Hillary n-a pierdut datorita rusilor. Subiectul amestecului Rusiei e subiect de investigatie – e foarte bine. Insa o reactie impotriva Rusiei pe acest subiect ar agrava starea si asa destul de subreda a relatiilor ruso-americane si i-ar da posibilitatea lui Putin sa manipuleze si sa agite pericolul extern, castigand astfel suport popular. De aceea trebuie avut o alta reactie prin care mai ales cetatenii rusi, omul care merge la vot, sa vada ca nu-i vorba de nicun pericol, sa-si dea seama de faptul ca ce-i serveste Putin e o minciuna menita sa-i mentina la Putere regimul. De aceea Donald Trump a ales, spre exemplu, sa coopereze cu Rusia in ceea ce priveste Dosarul Sirian. Pentru ca sa nu dea posibilitatea unei propagande ca cea recenta vazuta pe Russia Today cum ca zonele de deescaladare, de securitate, ar fi obligatorii doar pentru Rusia, nu si pentru America. Cu alte cuvinte, America ar putea sa actioneze, Rusia, in schimb, nu.

In general vorbind, trebuie cautate cai de dialog cu Rusia pentru a escamota propaganda manipulatoare a lui Putin care prezinta Vestul si SUA ca principalii vinovati pentru dezastrul in care se gaseste tara, asemuindu-i cu pericolul nazist si mergand la inima rusului spunandu-i ca vor „sa ne fure taigaua”. Lasand la o parte, cel putin pentru moment, daca e buna sau proasta viziunea D-lui. Trump, e de notat ca doar republicanii au cautat o viziune noua, democratii mergand pe aceeasi linie. Republicanii, si Dl. Trump, desigur, cauta o cale de comunicare cu Kremlinul, pe cat posibil, pe cat e cu putinta. Pentru ca avem o mare problema in relatia cu Rusia: nu impartasim acelasi set de valori. Cel putin cu actualul regim de la Kremlin. Sigur, acest regim nu va dura o vesnicie. Insa pana la apusul sau, el trebuie erodat pentru a se restabili cat mai repede in Rusia drepturile si libertatile fundamentale ale omului. E mai bine, in acest sens, ca Donald Trump sa aiba contacte cu Rusia, cu Putin, decat sa evite astfel de contacte si sa aiba loc o instrainare care ar conduce la intarirea regimului Putin. De asemenea, trebuie tinut cont ca sunt destule dosare grele: Siria si Orientul Mijlociu, Coreea de Nord, terorismul islamic iar o inrautatire a relatiilor ruso-americane ar turna gaz peste foc. Ganditi-va la ce se intampla in Venzuela, iar lucrurile ar putea degenera intr-o situatie asemanatoare cu ceea ce avem in Siria.

Insa avem nevoie si de o Opozitie inteleapta in SUA. Sper ca democratii sa joace rolul unei astfel de Opozitii. Reactiile lor la adresa lui Trump au fost foarte intransigente. CNN, de exemplu, a comentat mult aspectul juridic al problemelor. Dar ar trebui sa-l comenteze si pe cel politic si sa abordeze reprezentantii republicani, chiar si pe Dl. Trump, cu intrebari despre viziunea de politica externa, in special cea legata de Rusia, intr-un moment in care avem un regim dificil, care ne creeaza probleme, precum cel al D-lui. Putin. Am vazut repreznetanti democrati, spre exemplu Elijah Cummings care l-a criticat cu duritate pe Presedinte insa si la el am observat ignorarea aspectului politic. A nu ignora aspectul politic inseamna ca, intr-o prima etapa, sa te intrebi in ce scop politic se desfasoara o anumita actiune. Spre exemplu: in ce scop politic a fost numit Flynn Consilier pe Chestiuni de Securitate? In schimb am apreciat ca Dl. Cummings apara democratia si-l sustin in acest demers. Intr-adevar, bine ar fi ca America sa arate ca respecta drepturile si libertatile cetatenilor sai pentru a-si mari credibilitatea pe plan international, credibilitatea ca lider al Lumii Libere. Altii din caucusul democrat au fost mult mai rezervati cu privire la impeachement-ul Presedintelui, de exemplu asa mi s-a parut Angus King, senator, fost Guvernator al Statului Maine, un tip care mi s-a parut ca ar fi putut fi un candidat la Presedintie, din partea democratilor, desigur, mai bun decat Hillary. Opozitia ar trebui sa fie inteleapta si constructiva, de aceea si cred ca impeachement-ul nu va fi realizat (decat in situatii exceptionale, speram sa NU fie cazul) nici in cazul unei coabitari a lui Trump cu Partidul Democrat, daca va obtine majoritatea in Congres.

Este de urmarit cum isi va construi Donald Trump politica externa si ce abordari politice va avea fata de Rusia si fata de Vladimir Putin si cum va gestiona si celelalte dosare dificile, in special cele in care si Rusia e implicata. Trebuie spus un lucru: Donald Trump nu se teme de Vladimir Putin sau de Rusia – ca dovada cele 59 de rachete lansate din Mediterana de catre fortele armate americane impotriva lui Bashar al-Assad, ca raspuns ca atacul cu gaz sarin al fortelor lui Assad impotriva propriului sau popor! Rusia a fost pusa atunci in mod clar in inferiritate iar Putin a inceput din nou sa manipuleze pe chestiuni de „pericol extern”. In Siria, America va face tot ce se poate face iar pozitia fata de Bashar al-Assad nu s-a schimbat. In locul unei isterii critice la adresa lui Trump, eu propun sa ne straduim sa facem mai multa analiza, una lucida, corecta. Si sa incercam sa-i acordam credit si incredere, desi sunt niste anchete pe rol, pana la proba contrara, pentru ca anchetele nu au dovedit nimic pana acum.

In ceea ce ne priveste, e clar ca noi trebuie sa avem o relatie foarte buna cu Casa Alba. Insa e de urmarit ce relatii va avea Washingtonul cu Uniunea Europeana si in ce masura ne poate influenta si pe noi, pentru ca Romania e membra UE, ceea ce nu e putin lucru. Donald Trump e la inceput de mandat. Va urma un Summit NATO, deci vom vedea care sunt ideile Presedintelui american. Deocamdata putem face doar speculatii cu privire la politica Presedintelui US fata de UE pentru ca nu stim ce va fi pe 24 septembrie cand vor avea loc alegerile federale in Germania. De vazut aici ce spun sondajele de opinie. A ramas celebra faza cand Donald Trump nu a dorit sa dea mana cu D-na. Cancelar Angela Merkel, semn ca nu a prea fost multumit de prestatia acesteia. De asemenea, cred ca trebuie spus, nu Trump a provocat Brexitul, desi l-a sustinut. Este de vazut cum se vor armoniza pozitiile centriste ale lui Emmanuel Macron cu, spre exemplu, crestin-democratia D-nei. Cancelar Merkel, mai ales daca CDU va castiga alegerile si va da Cancelarul. Iar in acest context cum se va armoniza pozitia Partidului Republican cu ceea ce avem in Europa. Aceeasi problema daca alegerile din Germania vor fi castigate de social-democrati, caz in care, poate, se vor armoniza mult mai usor cu Macron si poate si cu Donald Trump. Se duce un joc politic interesant in Europa, iar UE, mai ales NATO, va trebui sa se armonizeze cumva cu America si cu versatilul ei Presedinte. La Summitul Informal din Malta, din februarie a.c., Donald Tusk, Presedintele Consiliului European, exprima faptul ca: „Evoluțiile de pe scena internațională ne reamintesc cât de importantă este o UE puternică. Cooperarea transatlantică rămâne o prioritate absolută deoarece a fost până acum un pilon esențial al lumii libere. În același timp, știm că în prezent nu avem altă opțiune decât de a ne recâștiga încrederea în forțele proprii.” (subl. mea) – v. mai multe aici. In ceea ce priveste Cooperarea UE in materie de securitate si aparare – de citit mai multe aici. La Reuniunea Informala intre Comitetul Politic si de Securitate (COPS) si Consiliul Nord-Atlantic (NAC) s-a evidentiat urmatorul aspect: „Atât ambasadorii UE, cât și cei ai NATO și-au exprimat voința fermă de a duce parteneriatul UE-NATO mai departe, cu accent pe cooperarea concretă și practică”. Despre Politica Comuna de Securitate si Aparare (CSDP) – aici dar si aici. De unde rezulta ca, desi UE are o politica interna privind securitatea si apararea sa – lucru ce e normal, trebuie sa recunoastem – cooperarea cu NATO, si deci cu SUA, ramane esentiala, „o prioritate absoluta” cum spune Donald Tusk. Deci relatiile dintre SUA si UE sunt cat se poate de stranse si de bune, o garantie pentru asigurarea securitatii tarii noastre. De asemenea s-ar putea, cred, face observatia ca, din punctul de vedere al securitatii, Brexitul nu are o importanta prea mare, pentru ca vorbim, dupa cat cu usurinta se vede, despre o politica comuna de securitate si aparare, in care NATO joaca un rol esential.

mai 19, 2017 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 comentarii »

  1. Foarte interesant si cuprinzand cam tot tabloul politic european . Merg mai departe si zic : Motane , este cea mai interesanta postare pe care-i facut-o de la inceputul anului incoace . Nu ca alelalte au fost shushe dar….E BUNA …. 😉 RAU ! Balacindu-ma in acesta piscina plina cu intelepciune politica XD XD XD n-am putut sa nu observ faptul ca , spui matale : ” Trump n-a fost inteles ” ca ” el vrea sa ajunga la inima rusului ” { daca doar pentru ai infige in inima un par ascutit la capat…cu atat mai bine : asa ceva este placut si-n ochii lui Dumnezeu } insa , nu spui ca de fapt , Donald Trump gandeste INCA doar ca un afacerist si nu ca un om politic . Ca atare gandeste si actioneaza ca un DICTATOR { ti-aduci aminte serialul ” UCENICUL ” ? } care nu-i interesat decat de castigul imediat si eventual cat mai consistent , nu de cel pe durata lunga d e timp unde castigul vine cu tzaraita . America { cel putin la acest moment al istoriei sale } nu are nevoie de nici un dictator mai ales ca , in conformitate cu unul dintre amendamentele constitutionale scrie clar faptul ca : ” cetatenii americani au dreptul de-0a purta arme pe care LE POT FOLOSII CHIAR SI IMPOTRIVA STATULUI ATUNCI CAND ACESTA INCEARCA SA LE INCALCE DREPTURILE . Inclusiv faptul ca Trump a actionat asa cum a actionat de la preluarea mandatului ….pana si asta este considerata dictatura . Iar asta , asta imi aduce aminte de discursul unuia de mai zilele trecute , discurs tinut in fata Congresului American { Green sau Dreen …dracu mai stie cu se numea } in care a cesta sustinea SUSPENDAREA Presedintelui SUA . Nu stiu cum vor reusii asta avand in vedere avantajul pe care republicanii al au in Congres dar , gurile rele spun ca…nici astia nu mai sunt foarte siguri in sustinerea gafelor prezidentiale . Spun gafe…deoarece de la George Bush Jr. incoace NIMENI n-a mai facut astfel de aiureli aflandu-se in postura d e Sef al Biroului Oval . A abrogat Obamacare , foarte bine ! Ca vor ramane FARA ASISTENTA MEDICALA peste 40. milioane de americani…da-i in ma-sa , sanatatea a devenit si-n SUA , un lux permis doar alora de au cu ce plati dar , te-ntreb eu Motane , oare cine-l va mai sustine pe Trump la un caz de… ceva ? Ca este contra ziaristilor si-a intrebarilor alora …asta s-a vazut inca din c ampanie dar…episodul cu Lavrov , fara suparare , ala a incins spiritele in toate redactiile ziarelor , chiar si-a alora republicane get beget . Aceasta nu-i , dpa umila mea parere , cea mai buna cale nici pentru a ” escamota propaganda manipulatoare a lui Putin ” si nici pentru ai face pe democrati sa se comporte ca o ” opozitie…constructiva ” . Sunt mai mult decat de acord cu dumneata atunci cand afirmi ca „nu Trump a provocat Brexitul { oare ? } desii l-a sustinut ” insa , ce te faci ca azi majoritatea cetatenilor britanici cred ca , nu doar Putin ci inclusiv Trump este vinovat de Brexit caci asa este ” politicaly corect ” in viziunea acestor doi dictatori ….chiar daca Trump inca are cat de cat capastru , capastru care s e vede si fara binoclu ca nu-i prea eficient in cazul . ” In ceea ce ne priveste pe noi ” etc glumesti nu ? C e ” relatie poti avea tu roman cu America ? CIne esti tu in ochii americanilor care…si astazi { atentie si aia scoliti nu doar cow-boy’s } cred ca Romania are capitala la ….Budapesta 😡 😡 😡 ! Chiar crezi ca , daca fiul lui Trump a fost mai zilele trecute la vanatoare de mistreti in jud. Giurgiu , de mare bucurie tat-su ne va da submarine si rachete de croaziera pe moca , sau isi va trimete marine’s sa ne securizeze granitele de N-E ? Parerea mea sincera { oricat d e greu mi-ar fi s-o exprim si oricata scarba mi-ar face pana si ideea in sine } este ca , TREBUIE sa avem relatii bune cu TOTI vecinii….INCLUSIV CU RUSII SI UNGURII iar asta s e poate realiza doar prin politica d e inalta calitate si nu prin calatoriile d e placere pe care le face Johannis sau Grindeanu….asta ca sa nu-mi mai amintesc de Liviu Dragnea ! Nici macar prin aiurelile debitate de membrii parlamentului ci , doar cu meseriasi in ale diplomatiei { daca mai avem asa ceva } , oameni care sa stie cum sa faca , inclusiv ursul rusesc sa joace dupa cum le canta ei . Interesanta chestia aia cu ” Donald trump nu se teme de Putin sau de Rusia , dovada cele 59 de rachete ” etc . Pai cum sa se teama el c are-i adapostit la nici doua secunde de la izbucnirea vreunui conflict , la cateva sute d e metrii sub pamant sau in aer la cateva zeci de mii de metrii in Air Force 1 , ce asta-i John Fitzerald Kennedy iar noi amarastenii traitori pe acest pamant ne aflam in anul d e gratie 1960 ?

    Comentariu de Marian | mai 20, 2017 | Răspunde

    • Multumesc pentru aprecieri! 🙂

      „n-am putut sa nu observ faptul ca , spui matale : ” Trump n-a fost inteles ” ca ” el vrea sa ajunga la inima rusului ”” – n-am spus referitor la Trump lucrul asta ci la propaganda lui Putin.

      In legatura cu democratia am subliniat: „In schimb am apreciat ca Dl. Cummings apara democratia si-l sustin in acest demers. Intr-adevar, bine ar fi ca America sa arate ca respecta drepturile si libertatile cetatenilor sai pentru a-si mari credibilitatea pe plan international, credibilitatea ca lider al Lumii Libere.”. Chestiunea cu impeachment-ul s-a pus, dar nu cred ca se va lua vreo decizie in acest sens, cel putin intr-un viitor apropiat. Dar depinde si de cum vor evolua lucrurile.

      In privinta lui Obamacare eu am inteles urmatoarele lucruri: ca n-ar mai fi obligatorie si ca el doreste s-o inlocuiasca – asa a declarat – deci trebuie sa vedem ce va pune in loc.

      In legatura cu Rusia, conslierul pe probleme de securitate al Casei Albe, Dl. H.R. McMaster, a evidentiat „capacitatea de negociere cu Rusia” – deci e vorba de negocieri – si de cautarea de „zone de cooperare pentru rezolvarea conflictelor din Ucraina, Siria, în susţinerea campaniilor noastre de combatere a terorismului”.

      http://www.mediafax.ro/externe/consilier-pentru-securitate-nationala-al-casei-albe-comentariile-lui-donald-trump-despre-fbi-in-discutiile-cu-rusia-au-vizat-cooperarea-16349289

      Si eu am opinat ca Trump are in vedere un dialog cu Rusia. Blocarea oricaror cai de dialog cu Rusia se dovedeste a fi o strategie falimentara, care nu poate sa duca la ceva bun.

      Conceptul acesta de „a avea relatii bune, de prietenie cu toate statele lumii” l-am intalnit si pe vremea comunismului. Si Ceausescu il evoca ori de cate ori avea ocazia, de parca am fi Fiii lui Solomon! 🙂 Chestiunea ar fi cum definim Prietenia si pe ce se bazeaza aceasta. Sau vorbim despre prietenie si despre relatii bune asa… intr-un mod extrem de general. Ceausescu se baza pe „neamestecul in treburile interne” – el asa vedea piatra de temelie pe care se baza conceptul mai sus mentionat. In felul acesta aveam relatii de prietenie si cu URSS si cu SUA 🙂 . Dar daca Prietenia se bazeaza pe un set de valori atunci lucrurile s-ar putea sa capete o cu totul alta nuanta. Daca, spre exemplu, Rusia nu respecta dreptul international, evident ca relatiile noastre cu Rusia sunt afectate si nu poti vorbi de prietenie. Uite-te cum e persecutata Opozitia in Rusia, la jurnalistii ucisi acolo – evident ca in astfel de conditii relatiile noastre cu Rusia nu au o sfera de convergenta. Asta ca sa dau cateva exemple. Cu Ungaria, care e tara membra UE si NATO cred ca avem relatii bune si de prietenie. Dar, desigur, un regim cu accente autoritariste, precum cel de la Budapesta, afecteaza aceste relatii, dar cu toate acestea suntem in aceeasi sfera de valori.

      Cu toate acestea, faptul ca Trump cauta un dialog cu Rusia si o imbunatatire a relatiilor cu aceasta tara, intr-un context international complicat, e un pas spre o redresare a relatiilor americano-ruse.

      Comentariu de Motanul Incaltat | mai 21, 2017 | Răspunde

    • Nu vreau sa te plictisesc, dar ca sa intelegem mai bine Prietenia si Relatiile Internationale, as vrea sa-ti citez ceva:

      „Companionii isi recunosteau trei fondatori principali: Solomon (regele Solomon), Maestrul Jacques si Maestrul (Parintele) Soubisse, fiecare dintre ei fiind considerat legatar al unui cod, al unei Reguli, similiare celei bernardiene, astfel incat Companionajul cuprindea trei asociatii separate: Fiii lui Solomon, Fiii Maestrului Jacques si Fiii Parintelui Soubisse; primele doua cuprindeau taietorii si cioplitorii in piatra, in timp ce a treia apartinea dulgherilor. In „Fiii lui Solomon” puteau intra meseriasi indiferent de religie, pentru celelalte doua exista preconditia apartenentei la credinta catolica romana” – Francmasoneria dezvaluita – Stefan Masu, Editura Solaris Print, Bucuresti – 2009

      Iti dai seama ce diferenta exista intre Fiii lui Solomon, unde puteau intra meseriasi indiferent de religie si celelalte doua asociatii unde erau primiti doar romano-catolicii? Si asta in contextul in care toate trei aveau un cod si o Regula!! Deci in Fiii lui Solomon putea intra si un catolic, desigur, si un ortodox, si un protestant, si un musulman etc. Gandeste-te ce deschidere inseamna asta. In celelalte doua asociatii, doar romano-catolicii!! Dar cel care intra in Fiii lui Solomon trebuia sa respecte un cod si o Regula, chiar daca intrarea era indiferent de religia respectivului. Adica setul de valori, chiar daca deschiderea aratata de aceasta asociatie avea o dimensiune universala, care nu tinea cont de apartenenta la o anumita religie a individului.

      Pe cand la noi stii cum e? Sa fim prieten si cu ala, sa ne punem bine si cu ala – cam asa e, nu? Dar pe ce anume se bazeaza aceasta prietenie, care e setul ei de valori, problema asta nu prea ne punem…

      Referitor la Ungaria, tocmai am citit o stire:
      http://romanialibera.ro/actualitate/international/mii-de-oameni-au-demonstrat-in-ungaria-impotriva-premierului-orban-si-in-favoarea-ue-450552

      Deci iata cat de multumiti sunt oamenii de regimul lui Viktor Orban… Pe de alta parte, daca Parlamentul European a votat o rezolutie in favoarea invocarii Articolului 7 impotriva Ungariei pentru „incalcarea grava a valorilor europene”, lucrul asta, desigur, nu poate lasa indiferenta Romania. Pentru ca nu putem sa avem o atitudine favorabila fata de un regim politic care „incalca grav valorile europene”. Si evident ca lucrul asta dauneaza relatiilor de prietenie cu Ungaria.

      A nu avea relatii de prietenie cu un stat nu inseamna neaparat razboi cu acel stat. Spre exemplu, atata vreme cat exista recunoasterea acelui stat, avem reciproc ambasade deschise, lucrurile acestea dau o dimensiune a ceea ce se poate numi, totusi, prietenie, bazandu-ne pe promovarea unor relatii de pace. Insa incalcarea unui set de valori, cum e din pacate cazul Ungariei, membra UE si NATO, si cazul Rusiei, pune statul respectiv intr-o paradigma in care se erodeaza prietenia. Evident, pot fi si alte cauze, spre exemplu istorice, Rusia dand de multe ori de-a lungul Istoriei pilda de stat agresor, iar acum pare a reactiva tocmai o asemenea politica. Iar in cazurile Ucrainei si Georgiei chiar s-a dovedit a fi un stat agresor.

      Comentariu de Motanul Incaltat | mai 22, 2017 | Răspunde

      • Este cea mai buna veste pe care am primit-o in ultimii cinci , sase ani { fireste daca fac abstractie d e nasterea unei nepoate } ” manifestari d e protest contra lui Orban Viktor . SI, ce ? Sunt cumva primele sau singurele ? In plus…i-ai uitat pe polonezi care mai ieri alaltaieri au avut ciocniri d e strada cu politia….cam tot din aceleasi motive in favoarea carora manifesteaza ungurii ? Cumva Polonia a fost aruncata in branci pe usa UE ? Pai…poate c-ar fi aruncat-o aia instantaneu dar…cat de nebuni sa fie ca sa faca asta ? Stiu , cunosc faptul ca ” a nu avea relatii de prietenie cu un stat nu inseamna neaaparat razboi cu acel stat ” insa , asta-i valabil intre cele doua Koreei nu aici in Europa si nu atunci cand este vorba despre doi dinozauri numiti USA si Rusia . ” Relatii d e prietenie cu Ungaria ” , faci garagatza mon cher ? Cu astia ce nici azi la peste o suta de ani , nu vor cu nici un chip sa recunoasca Tratatul de la Trianon ? Astia care-o tin ca surdu pe mormant cu ” Transilvania …pamant maghiar ” ….adica cum facem si noi cu Basarabia iar noi , d e bine de rau…avem cat d e cat dreptate dar ei javrele dracului !?! Cu Rusia …chiar n-am nimic mai ales d aca-i vorba despre Georgia cat despre modalitatea cum au inteles ei si-n special Putin sa anexeze Ucraina….daca nu-i vorba despre Brasov { acolo ma mai duc cateodata in vizita la niste vechi si buni amici } sau Bucuresti , chiar nu-mi pasa . De fapt singurul loc din Bucuresti pe care mi-ar face mare placere sa-l anexeze rusii ar fi …Palatul Parlamentului cu tot cu deputati si senatori eventual si Palatul Cotroceni sa-l lase pe Johannis fara hogeac si , daca tot se afla in vilegiatura inmobiliara p’aci…poate-l iau si pe Ion Iliescu sa-l duca s a se odihneasca la picioarele lui Stalin si Hrusciov ! Interesant citatul dumitale si pln de intelepciune insa , chiar n-asi mai avea rabdarea necesara pentru a citi intreaga carte . N-am reusit eu sa-l citesc pe Emil CIoran { dupa primele pagini….l-am dat dracului } pierzand astfel un pariu si vrei sa-l citesc pe Stefan Masu ???????????? 😡 😡 😡

        Comentariu de Marian | mai 22, 2017

      • Viktor Orban se bazeaza tot pe populism, dar, dupa cum se vede, a reusit sa creeze nemultumiri.

        Cu Coreea de Nord chestiunea nu-i clara intrucat regimul de la Phenian se arata destul de agresiv.

        In privinta Rusiei, trebuie sa spunem ca aceasta are un caracter de stat agresor, de aceea nu ne e indiferent ce a facut in Georgia si Ucraina (si nu e vorba doar de Crimeea, dar si de estul Ucrainei). De aceea intre SUA si Rusia e o mare diferenta pentru ca SUA a respectat dreptul international, Rusia nu. Rusia s-a comportat banditeste! Fara nicio regula, fara vreo urma de etica. De aceea te inteleg cand spui de „anexarea Palatului Parlamentului de catre rusi”. Numai ca intre rusi si Iohannis, cu toate scaderile lui, il prefer pe Iohannis unui cutitar precum Vladimir Putin.

        Comentariu de Motanul Incaltat | mai 23, 2017

  2. Vladimir Putin este doar un derbedeu politic , si fost ofiter superior al NKDV adica…tot derbedeu , insa eu , al prefer p’asta unui Johannis , fara suparare ! Si pentru ca venii vorba despre NKDV de unde-si trage seva Putin , daca ai suficient sange in instalatie si rabdare , iti recomand sa vezi un film …rusesc . Se numeste ” Cechisti ” si , dupa opinia mea , al bate la popou de la mare distanta pe acel atat de laudat si ridicat in slavi film { prin anii ’70 cred } numit ” Mondo Cane ” . Asta noapte , daca tot m-a trezit din somn cucoana prostata 😡 , am urmarit ” Soare Inselator ” al lui Mihalkov . : trei ore….de vis 😉 . Nu-i mai injur pe rusi mirandu-ma cum si mai ales , pentru ce i-au suportat mai ales dupa WWII , pe CRIMINALII aia la Kremlin caci…si noi romanii am procedat asisderea , multumita aparatului represiv ce ” era cu noi ” .

    Comentariu de Marian | mai 23, 2017 | Răspunde

    • In niciun caz nu-l prefer pe Putin si mi se pare inadecvat sa-l prefer pe Putin (tipul asta de lider) unui Iohannis. Numai uite-te cum incalca drepturile si libertatile cetatenilor, adica, mai bine spus, a concetatenilor sai, cum agreaseaza alte tari. Un astfel de lider nu poate fi de preferat, cel putin pentru mine si pentru o societate care iubeste libertatea, drepturile si libertatile fundamentale ale cetateanului, statul de drept, toleranta, bunastarea, adica setul de valori al Lumii Libere, pe care oameni ca Putin sau ca cei din Statul Islamic incearca s-o saboteze!

      Comentariu de Motanul Incaltat | mai 24, 2017 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: