Cred ca va castiga Macron…
Cred ca s-a putut constata destul de usor pentru cine a urmarit cu buna-credinta dezbaterea finala intre cei doi candidati la presedintia Frantei – Emmanuel Macron si Marine Le Pen – ca Macron a reusit sa puncteze si, deci, sa castige puncte in fata candidatei Frontului National.
Macron s-a dovedit a fi nu doar mai bine pregatit, dar si mai lucid decat adversara sa.
Spre exemplu, in domeniul politicilor sociale, el a atras atentia ca cele ale lui Marine Le Pen si ale Frontului National pot sa acutizeze situatia din Franta, nicidecum sa dea o rezolvare a acestora. El a pledat pentru o Franta deschisa si pot sa spun ca mi se pare si mie ca o Franta inchisa si inchistata, cum ar fi fost Franta Marinei Le Pen, nu e in spiritul acestei tari. Intr-adevar, si mie mi se pare ca proiectul Marinei Le Pen este al unei Frante invinse. Si e trist si, desigur, neeficace.
A fost comic atunci cand Marine Le Pen si-a prezentat varianta sa de politica monetara: Franta sa aiba doua monezi – euro si francul. Euro, moneda folosita de banci si in relatiile dintre state iar francul, moneda poporului 🙂 . Insa marele merit al lui Macron a fost faptul ca a aparat Uniunea Europeana: o Franta in Uniunea Europeana, nu in afara ei: trebuie sa ne gasim protectia si bunastarea in Uniunea Europeana. Si, ajuns in acest punct, el a aratat ca pentru ca Franta sa redevina competitiva trebuie efectuate REFORME!! Cel putin din acest punct de vedere mi s-a parut ca asist la o dezbatere in si cu privire la Romania. Si la noi se pune problema acuta a reformelor structurale pe care clasa politica nu prea vad ca e dispusa sa le efectueze. Intr-un fel m-a uimit ca si in Franta e cam aceeasi situatie, camuflata sub guvernarile anterioare, cam cum s-a intamplat si in Romania. Si chiar, nu stiu de ce…, mi se pare ca in Franta situatia e cam aceeasi ca-n Romania, cu deosebirea ca Franta a ascuns-o cu grija, incercand sa pastreze aparentele, pana nu s-a mai putut face lucrul asta. Si eu aveam impresia ca Franta e cam deosebita fata de Romania. Dar iata ca lucrurile s-ar putea sa nu stea chiar asa…
Insa ceea ce trebuie sa invatam e urmatorul lucru: daca Macron va efectua reformele structurale, Franta va creste in competitivitate si va progresa. Noi, daca batem pasul pe loc, nu doar ca ramanem pe loc, ramanem in urma. Mai trebuie spus un lucru: o victorie a lui Macron ar putea sa schimbe in bine mersul treburilor in Uniunea Europeana, lucru care s-ar putea sa ne avantajeze si pe noi.
In privinta Rusiei, Macron a punctat foarte bine: nu avem aceleasi valori cu Rusia. Iar Franta va accentua faptul ca Rusia trebuie sa respecte tratatele internationale si obligatiile ce-i revin. Le Pen a scaldat-o cu faptul ca Rusia nu e o amenintare pentru Franta, ca relatiile sunt bune, fara sa dea un raspuns transant.
Spre final, Le Pen a vrut sa dea discursului sau o nota plina de umanism si sa mearga la inimile francezilor: Macron ar vedea Franta ca pe o piata (daca am inteles eu bine), ea se refera la francezi si la vasta cultura franceza, granitele individualizand acest important aspect. Aici mi s-a parut o schimbare in discursul ei care, dintr-o data, a fost mai degraba unul conservator decat de extrema-dreapta. Cu toate acestea, ce spunea ea nu reprezantau, desigur, solutii si Macron a punctat din nou.

Emmanuel Macron
N-am urmarit toata dezbaterea, dar e de inteles ca s-a discutat mai mult despre Franta, atingandu-se mai putin aspectele legate de functionarea Zonei Euro. Exemplul dat de Marine Le Pen – Marea Britanie – care si-a pastrat moneda proprie nu e unul edificator deoarece, cum promt a aratat Macron, Marea Britanie nu a fost niciodata in Zona Euro. Marin Le Pen ar fi trebuit sa-l intrebe pe Macron ca sa explice mai pe larg cum vede el functionarea Zonei Euro. Nu a facut-o, din ce am inteles eu. Era interesant de vazut ce ar fi spus Macron despre Tratatul de Guvernanta Fiscala, mai exact despre faptul ca permite excedente bugetare mari si daca are in vedere limitarea acestora. Insa Marine Le Pen nu a intrat pe o discutie economica prea ampla si profunda cu Macron care a detinut functia de ministru al Economiei. Nici Macron nu mi s-a parut ca a explicat foarte pe larg ce reforme are in vedere. Insa mi s-a parut un om destul de decis, daca se poate spune asa, sa le si puna in practica.
In domeniul combaterii terorismului, Macron, daca am inteles bine, se referea la oameni care au probleme serioase la mansarda. Posibil sa fie asa. Evident, politia, jandarmeria – mai active si descoperirea celor ce au astfel de intentii, eventual sanctionarea lor. O Franta inchisa nu e solutia, dupa parerea lui. Insa in Franta problema aceasta e dublata de un somaj la cote ridicate. In domeniul invatamantului el punea accentul pe ucenicie si scoli de ucenici, daca am reusit sa inteleg cum trebuie, dat fiind faptul ca nu toti vor urma scoli superioare. Marine era pentru intarirea disciplinei, un maître (sper sa fi inteles bine) care s-o asigure. Stau si ma intreb ce inseamna asta…? 🙂 Uniforma si nuiaua? 🙂 Dar ea s-a referit si la problema parcursului profesional al elevului. Din ce am urmarit eu, a fost o discutie nu prea aprofundata legata de acest aspect.

Marine Le Pen
Ar trebui sa vedem in aceste alegeri o schimbare importanta pe scena politica franceza. Avem un candidat de centru, Dl. Macron, cu un partid social-liberal si pro european, En Marche!. Pe de alta parte, contracandidata Marine Le Pen apartine unei extreme-drepte, cu radacini in Regimul de la Vichy. O drepta traditionalista, solid ancorata in aristocratie si printre catolici, care n-au acceptat niciodata traditiile republicane ale Revolutiei Franceze. „Cereau o intoarcere la linii traditionale ale culturii si religiei, imbratisand autoritarismul si respingand democratia” (Wikipedia). Regimul acesta era intens anticomunist, pro german, dar si anglofob… Intoarcerea la indentitatea adevarata a francezilor din „Franta profunda”, din discursul Maresalului Petain, par a fi si ideile calauzitoare ale Marinei Le Pen. „Antisemitismul era o tema constanta” (Robert Paxton). Acum, din cate am inteles, discursul Marinei Le Pen e axat pe antiislam, daca inteleg bine, opunand cumva in antiteza pe evrei cu islamici. Marine Le Pen nu cred ca va castiga alegerile, dar Frontul National nu trebuie subestimat, chiar daca ea va pierde. Este interesanta aceasta crestere a curentului conservator in Europa, Marine Le Pen, de exemplu, si al ei Front National, apartinand, de pilda, dupa opinia lui Vladmir Socor, conservatorismului.
Interesant este ca Macron rescrie moda politica a momentului: nu mai e nici Dreapta si nici Stanga. Moda e una de Centru, deci centrista, cu un Presedinte tanar decis sa faca reformele necesare si sa intareasca democratia liberala, ceea ce e de bun augur pentru Uniunea Europeana. Trebuie spus ca atat Stanga cat si Dreapta franceza au inregistrat infrangeri destul de severe in aceste alegeri.
De vazut cum vor evolua lucrurile. Speram ca spre bine. Macron e un politician din generatia tanara, trebuie spus si asta. Din cate putem vedea, un om combativ. Probabil cu o mentalitate noua. Banuiesc faptul ca se va implica mult mai mult in chestiunile Uniunii Europene si ale Zonei Euro decat a facut-o Francois Hollande, venind, probabil, cu o viziune noua. Spun asta pentru ca trebuie gasite solutii la prioblemele cu care se confrunta UE azi, nu doar Franta. Banuiesc faptul ca are in vedere cresterea rolului Frantei in Uniunea Europeana.
Un lucru imbucurator e faptul ca fortele extremiste, desi nu trebuie subestimate, pierd teren in Occident, lucru care arata soliditatea Proiectului European in ciuda Brexitului, care apare tot mai mult ca un caz izolat. Vom avea alegeri si in Marea Britanie si cred ca acolo lucrurile nu sunt clarificate inca.
Asteptam cu maxim interes alegerile in Franta!
11 comentarii »
Lasă un răspuns
-
Recent
- In interesul superior al copilului!!
- Cand incepem sa intelegem cat de mult valoreaza Constitutia si cat de mult valoreaza libertatea!!
- S-a aprobat reabilitarea podetului din comuna Cutare. In Consiliul Suprem de Aparare a Tarii!!
- 112 nu inseamna Big Brother!
- Precizie de cativa metri…
- Halucinant…
- Va fi razboi?
- „Noi suntem social-democrati”…
- „In Romania, limba oficiala este limba romana” – Art. 13 din Constitutia Romaniei
- Despre candidatul PSD la alegerile prezidentiale
- Un banc!!
- Simbolistica totalitarismului
-
Legături
- WordPress.com
- WordPress.org
- Voxpublica
- Riddickro
- Cristian Patrasconiu
- Geopolitikon – Adrian Cioroianu
- Lumiss22
- Adrian Nastase
- Cristian Preda
- Desculta prin Timisoara
- Mazilu Raluca
- Theodora – Hai ca se poate!!
- Vladimir Tismaneanu
- Adriana Dutulescu
- Brussels Blog
- Corina Cretu
- Alina Gorghiu
- Bibliotecarul
- Ana Birchall
- Miron Mitrea
- Maria Grapini
- Ion Iliescu
- Vasile Dancu
- Stirea press
- Agentia de rating politic
- Gabriela Savitsky
- Keops – mister, perfectiune, frumusete
- Sever Voinescu
- Mihai Gotiu
- Elena Udrea
- Dreapta.net
- Satmareanca
- Traian Razvan Ungureanu – TRU
- Daniel Funeriu
- Lavinia Stan
- Blogosfera Portocalie
- Adrian Paunescu
- Dilema Veche
- Revista 22
- Calin Popescu Tariceanu
- Traian Basescu
- Motanul_Filozof
- Codrin Scutaru
- The Beginning Of The End
- Civitas'99
- Hanul Povestilor
- Maria Diminet
- Victor Ponta
- Anca Bundaru
- Sonya
- Lilick
- Loredana
- Gabriela Elena
- Club 2020
- Roxana Iordache
- Andreea Paul
- Cristina
- Trading Economics
- Adevarul nostru
- Desculta prin Timisoara – WordPress
- Florin Citu
- Lucian Isar
- Gabriela Elena (II)
- Moshe Mordechai
- goodreads
- Opinii BNR
Citind postarea dumitale , chiar n-am putut sa nu ma-ntreb….la ce post d e televiziune ai urmarit confruntarea dintre cei doi ?! Nu de alta dar , la France 2 parca alta era retorica lui Macron adica , mai dura la adresa UE lasand-o la o parte pe tupeista aia d e LePen . Nici unul si nici celalalt n-au prezentat NIMIC care sa arate francezilor care-s d e fapt ideile lor referitoare la viata alora dupa ce unul sau cealalta vor fi instalati la Elisse . Fireste , eu n-am urmarir decat ceva mai mult de douazeci de minute din emisiune . S-a plictisit nevasta-mea …le-a dat alora si mie fireste cu huideo , si s-a dus la culcare asa incat , lipsit fiind de abilitatile de translator ale babei , am urmat exemplul ei pozitiv . Te anunt cu respect ca , in cadrul acelei confruntari , Emmanuel Macron a spus { a doua sau chiar a treia oara de cand ai urmaresc eu discursurile politice } faptul ca , ori UE isi reconsidera politicile economice , ori va urma si un Frexit caci , ” nu pot fi dusmanul propriului meu popor ” dupa cum s-a exprimat Macron . Discursurul madammei LePen a fost plin de cuvinte mari , Franta tacuta , Franta profunda , cultura franceza , Franta in istoria europeana ….ma rog populisme la care chiar ma-ndoesc d e faptul ca va mai pune careva botu’ , chiar si-avand o minima educatie . Oricum , la capitolul educatie…chiar n-am observat sa fi venit careva cu alte idei …diferite de ale fostului ministru al invatamantului din Romania , doamna Ecaterina Andronescu adica aiureli sau abrambureli 😉 daca-ti place mai mult expresia asta . Ai dreptate , si eu cred ca va castiga Macron !
France 24, TV5, dar am zis ca nu am urmarit toata dezbaterea, partea de inceput n-am urmarit-o.
http://www.mediafax.ro/externe/emmanuel-macron-ue-fie-se-va-reforma-fie-se-va-confrunta-cu-perspectiva-iesirii-frantei-din-blocul-comunitar-16252406
Era de asteptat sa aiba o asemenea atitudine. Franta este in Zona Euro, apoi avand in fata pe candidata extremei-drepte, trebuia sa atraga atentia ca daca UE nu se reformeaza si nu-si corecteaza disfunctionalitatile, Marine Le Pen si Frontul National vor incepe sa creasca in increderea electoratului pana la castigarea alegerilor viitoare. Pe de alta parte, daca are un plan de reformare a UE, el, avertizand asupra pericolelor, doreste si sustinere din partea celorlalte state, in special Germania.
Ce se intampla? Eu cred ca trebuie inteles ca el trebuie sa si poata la modul foarte obiectiv vorbind sa schimbe in bine situatia din Franta. Ai vazut ce spunea inainte de alegeri Joschka Fischer – noi am comentat un articol de-al sau. O Franta slaba nu e de dorit (nu mai reiau citatul) si mai spunea ca Macron trebuie sa se confrunte cu guvernul German si deci sa nu urmeze pilda predecesorilor sai: Sarkozy si Hollande, Joschka Fischer pledand pentru o conflictualitate constructiva cu Germania. Si are dreptate: atat Sarkozy (Dreapta) cat si Hollande (Stanga) au esuat, ajungandu-se la situatia de acum.
Eu de asta si spuneam in postare ca ar fi fost interesant ca Marine Le Pen sa-l intrebe cam cum vede functionarea Zonei Euro si ce parere are depsre Tratatul de Guvernanta Fiscala care permite surplusuri sau excedente fara vreo limita:
https://www.mae.ro/node/12110
Observa: deficitele trebuie sa fie echilibrate. Surplus poti avea oricat. Cu alte cuvinte, poti avea – e voie! – un excedent bugetar supradimensionat si permanentizat, dar efectul ar fi o imobilizare a resurselor UE si o diminuare fortata a veniturilor intreprinderilor si populatiei. Spre exemplu, Germania are un important excedent bugetar:
http://adevarul.ro/economie/business-international/germania-inregistrat-mai-mare-excedent-bugetar-ultimii-25-ani-1_56cc3a885ab6550cb81dc794/index.html
http://www.capital.ro/germania-cel-mai-ridicat-excedent-bugetar-de-la-reunificare.html
Deci din punctul asta de vedere ar trebui, nu-i asa, discutat putin.
Da, sa vedem cu ce idei vine! Daca ne referim la UE, nu vorbim doar de Franta. El vrea sa faca reforme – si eu cred ca ar trebui. Chestiunea referitoare la UE este destul de complicata si nu dateaza de ieri de azi. Nici la nivel national, in Franta, nu e simpla. Franta e o tara in care statul e puternic implicat in economie, din cate inteleg… E o tara mare, sunt si anumite prejudecati… Doar ai vazut ca in primul tur 40% din populatie si-a indreptat increderea spre partidele de extrema…
Nu-i usor…
Matale spui ca ,” era de asteptat o asemenea atitudine ” . Eu ca s a fiu sincer , venind din partea lui Macron { un adept al globalizarii , un european convins de bunaciunea unei asemenea asocieri …. si pentru Franta evident } , pe care ma obisnuisem sa-l vad ca un tip calm , care vine d e regula , cu argumente economice solide … Iar chestia aia cu ” daca nu se vor face schimbari radicale in politica UE…cu parere d e rau este posibil si-n Frexit ” aia , m-a lasat masca mai ales ca , spre deosebire d e madamme . Atentie era o afirmatie facuta pe sticla tv-ului si nu aruncata la intamplare in public ! Da , ai dreptate , in Franta statul se implica mult in economie { stie el c e stie 😉 } insa , oare nu el , statul a adus aceeasi economie la sapa d e lemn asa cum este astazi ? Vad ca , in conformitate cu sondajele , Macron s e bucura de un minim de 60% din incredere si , maine s-ar putea sa vedem , in ciuda absenteismului declarat , ca majoritatea sa-l desemneze drept locatar la Elysee . Ce m-a amuzat teribil la madamme , este faptul ca deja si-a ales prim ministrul .
Era de asteptat… Poate pe multi mira o astfel de atitudine, pe mine nu. UE sau Eurolandul nu sunt URSS sau CSI. Asta din punct de vedere politic. Insa sunt si aspecte economice importante. Spre exemplu, Franta a experimentat in ultimii ani un somaj cu doua cifre!!! De cand cu intrarea in Zona Euro preturile au crescut foarte mult, totul a devenit scump, puterea de cumparare a cetateanului obisnuit a slabit considerabil – lucruri reclamate de extrema-dreapta a Marinei Le Pen. Si gandeste-te ca sunt aspecte negative dpdv economic ce nu au fost rezolvate ANI DE ZILE!!! Nu mai vorbesc de nemultumirea populatiei, ca n-au votat 40% cu extremele de multumiti de ce sunt. Nu ma mira ca au iesit liceenii la proteste si inca violente. Pentru ca ei – si in general tineretul – sunt intr-o situatie grea, mai grea, as zice eu, decat se afla tineretul din Germania. Adica fara locuri de munca, fara perspective. Asa ca intrarea in Zona Euro a Frantei a adus si astfel de probleme care n-au fost tratate la timp sau nu s-au putut rezolva mai devreme si acum s-au agravat. Pe de alta parte, competitivitatea e scazuta… Problema e complexa.
Insa gandeste-te ca daca Macron nu va putea sau va fi obstructionat in a pune in practica solutii care sa imbunatateasca atat Zona Euro sau economia in Franta, atunci e posibil sa propuna chiar el Frexitul, impiedicand extrema-dreapta de a castiga capital politic pe tema asta.
Dar mai trebuie spus si faptul ca Eurolandul exista de putina vreme si ca felul in care merg lucrurile, functionarea sa, nu s-a rodat inca. E loc pentru imbunatatiri, lucru care ne da un oarecare optimism, speram justificat.
Uite o parere interesanta despre functionarea Zonei Euro, semnata de Daniel Daianu:
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/daniel-daianu-euro-si-razboiul-valutar-nu-economia-germaniei-este-problema-16165922
Uite ce arata, printre altele, acest articol pe care il recomand sa fie citit integral si in original:
Interesant tot articolul.
Ramane de vazut cum va aborda Macron aceste probleme…
Foarte interesante ambele articole ale dl-ui Daianu . Intrebare , dupa parerea dumitale daca Franta ar revenii AZI sau MAINE la Franc…. le-ar fi mai bine francezilor cel putin ? Pentru noi , pentru Romania revenirea la Leu , la moneda nationala , stiu ca va insemna mai mult decat un dezastru in ciuda optimismului afisat al dl-ui col. retr . Valeriu Pricina d e mai saptamana trecuta .
Stii ce se intampla? Sunt doua lucruri diferite – Macron avea dreptate: e una sa nu fii in Zona Euro si sa ai moneda proprie si altceva este sa fii in Zona Euro, unde nu mai ai moneda proprie, ci ai euro si esti legat, daca se poate spune asa, de BCE, nu de Banca Centrala a tarii, fara sa mai ai control asupra monezii.
In cazul Frantei, tara membra a Zonei Euro, problema la ce se refera? – si ar trebui cercetat mai profund lucrul asta – la functionarea Zonei Euro sau la faptul ca ar fi mai bine (poate) ca Franta sa se intoarca la moneda sa nationala, francul?
Eu iti recomand sa citesti acest articol mai vechi:
https://motanulfilozof.wordpress.com/2013/05/16/despre-euro-si-zona-euro/
ca sa vezi ce spunea intr-un interviu Milton Friedman despre euro si Zona Euro. El spunea ca a fost de la inceput foarte pesimist cu privire la acest experiment – euro. Atragea atentia inca din 2003 ca Eurolandul va intra in mari dificultati. In privinta SUA spunea ca succesul US depinde de ce anume se produce in interior, cat de mult se vinde in afara si ce se cumpara din afara, fiind de mai mica importanta denominarea in dolari sau euro. Iar in ceea ce priveste Zona Euro sau Eurolandul, avem, deci o banca centrala „pentru un numar considerabil de entitati politice distincte” si, citez din nou ce spune Friedman – cred ca asa e mai bine si mai clar:
Cu alte cuvinte, problemele sunt tot acestea. De cand a fost luat interviu, de acum 14 ani, nu s-a modificat mare lucru. Ba chiar nu s-a schimbat NIMIC!! Asa ca sa vedem ce va face Macron (in cazul in care va fi ales Presedinte al Frantei). Am auzit ca vrea sa faca un Guvern al Zonei Euro si un minister de Finante pentru intreagul Euroland. E de inteles, eu asa zic. Insa trebuie sa rezolve problemele enuntate mai sus… Iar ca Franta sa castige in productivitate si competitivitate, doreste sa faca reforme structurale, eu asa am inteles.
In privinta Romaniei, eu zic sa nu ne grabim sa intram in Zona Euro si pentru faptul ca avem o productivitate mult mai slaba decat a tarilor membre ale Eurolandului. E mai bine sa ai moneda proprie si controlul asupra ei. Asta nu inseamna ca noi nu ar trebui sa facem reforme structurale si ca moneda proprie ar fi un panaceu. Ceea ce a zis Friedman pentru SUA e valabil si pentru Romania, pentru ca e o chestiune de ordin general: important pentru a avea succes este cat de mult produci acasa, cat vinzi peste hotare si ce cumperi din afara – si e mai putin importanta denominarea in lei, euro sau dolari.
Uite aici si ce spunea Milton Friedman despre imigratie:
https://motanulfilozof.wordpress.com/2013/06/03/care-e-parerea-dvs-2/
Eu cred ca trebuie citite lucrurile acestea mai ales pentru ca, in zilele noastre, exista tentatia, ispita de a vedea lucrurile cu totul altfel si dupa cu totul alte criterii decat cele ale stiintei economice, iar lucrul asta conduce la erori si aberatii mari de tot, cu consecinte ce pot fi, din pacate, catastrofale.
Si uite si o alta parere interesanta semnata tot de Daniel Daianu, asta apropo si la Romania si aderarea la Zona Euro:
http://revista22online.ro/70262358/de-euroizarea-si-aderarea-la-zona-euro-o-contradictie.html
Sa nu uit : foarte interesant mi-a aparut si titlul inserat peste interviul cu dl-l Daianu : ” Sotul are erectie puternica 4 ore…cu doar O PICATURA ….etc ” XD XD XD ti-l recomand cu placere evident 😉 !
Probabil ca e interesant! 🙂 Sunt oameni care au astfel de probleme. Dar e usor sa scapi de un astfel de Ads daca nu te intereseaza.
Mie mi-a aparut un ads cu indemnul „sa investesc ACUM cu Teachers Mutual Bank – We put you first” – ei, iti dai seama, daca ma pun si primul, deci iata imi dau intaietate, cu atat mai mult ar trebui sa incerc sa investesc apeland la serviciile lor! 🙂