Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

11 comentarii »

  1. Citind postarea dumitale , chiar n-am putut sa nu ma-ntreb….la ce post d e televiziune ai urmarit confruntarea dintre cei doi ?! Nu de alta dar , la France 2 parca alta era retorica lui Macron adica , mai dura la adresa UE lasand-o la o parte pe tupeista aia d e LePen . Nici unul si nici celalalt n-au prezentat NIMIC care sa arate francezilor care-s d e fapt ideile lor referitoare la viata alora dupa ce unul sau cealalta vor fi instalati la Elisse . Fireste , eu n-am urmarir decat ceva mai mult de douazeci de minute din emisiune . S-a plictisit nevasta-mea …le-a dat alora si mie fireste cu huideo , si s-a dus la culcare asa incat , lipsit fiind de abilitatile de translator ale babei , am urmat exemplul ei pozitiv . Te anunt cu respect ca , in cadrul acelei confruntari , Emmanuel Macron a spus { a doua sau chiar a treia oara de cand ai urmaresc eu discursurile politice } faptul ca , ori UE isi reconsidera politicile economice , ori va urma si un Frexit caci , ” nu pot fi dusmanul propriului meu popor ” dupa cum s-a exprimat Macron . Discursurul madammei LePen a fost plin de cuvinte mari , Franta tacuta , Franta profunda , cultura franceza , Franta in istoria europeana ….ma rog populisme la care chiar ma-ndoesc d e faptul ca va mai pune careva botu’ , chiar si-avand o minima educatie . Oricum , la capitolul educatie…chiar n-am observat sa fi venit careva cu alte idei …diferite de ale fostului ministru al invatamantului din Romania , doamna Ecaterina Andronescu adica aiureli sau abrambureli 😉 daca-ti place mai mult expresia asta . Ai dreptate , si eu cred ca va castiga Macron !

    Comentariu de Marian | mai 5, 2017 | Răspunde

    • France 24, TV5, dar am zis ca nu am urmarit toata dezbaterea, partea de inceput n-am urmarit-o.

      http://www.mediafax.ro/externe/emmanuel-macron-ue-fie-se-va-reforma-fie-se-va-confrunta-cu-perspectiva-iesirii-frantei-din-blocul-comunitar-16252406

      Era de asteptat sa aiba o asemenea atitudine. Franta este in Zona Euro, apoi avand in fata pe candidata extremei-drepte, trebuia sa atraga atentia ca daca UE nu se reformeaza si nu-si corecteaza disfunctionalitatile, Marine Le Pen si Frontul National vor incepe sa creasca in increderea electoratului pana la castigarea alegerilor viitoare. Pe de alta parte, daca are un plan de reformare a UE, el, avertizand asupra pericolelor, doreste si sustinere din partea celorlalte state, in special Germania.

      Ce se intampla? Eu cred ca trebuie inteles ca el trebuie sa si poata la modul foarte obiectiv vorbind sa schimbe in bine situatia din Franta. Ai vazut ce spunea inainte de alegeri Joschka Fischer – noi am comentat un articol de-al sau. O Franta slaba nu e de dorit (nu mai reiau citatul) si mai spunea ca Macron trebuie sa se confrunte cu guvernul German si deci sa nu urmeze pilda predecesorilor sai: Sarkozy si Hollande, Joschka Fischer pledand pentru o conflictualitate constructiva cu Germania. Si are dreptate: atat Sarkozy (Dreapta) cat si Hollande (Stanga) au esuat, ajungandu-se la situatia de acum.

      Eu de asta si spuneam in postare ca ar fi fost interesant ca Marine Le Pen sa-l intrebe cam cum vede functionarea Zonei Euro si ce parere are depsre Tratatul de Guvernanta Fiscala care permite surplusuri sau excedente fara vreo limita:
      https://www.mae.ro/node/12110

      Observa: deficitele trebuie sa fie echilibrate. Surplus poti avea oricat. Cu alte cuvinte, poti avea – e voie! – un excedent bugetar supradimensionat si permanentizat, dar efectul ar fi o imobilizare a resurselor UE si o diminuare fortata a veniturilor intreprinderilor si populatiei. Spre exemplu, Germania are un important excedent bugetar:
      http://adevarul.ro/economie/business-international/germania-inregistrat-mai-mare-excedent-bugetar-ultimii-25-ani-1_56cc3a885ab6550cb81dc794/index.html

      http://www.capital.ro/germania-cel-mai-ridicat-excedent-bugetar-de-la-reunificare.html

      Deci din punctul asta de vedere ar trebui, nu-i asa, discutat putin.

      Da, sa vedem cu ce idei vine! Daca ne referim la UE, nu vorbim doar de Franta. El vrea sa faca reforme – si eu cred ca ar trebui. Chestiunea referitoare la UE este destul de complicata si nu dateaza de ieri de azi. Nici la nivel national, in Franta, nu e simpla. Franta e o tara in care statul e puternic implicat in economie, din cate inteleg… E o tara mare, sunt si anumite prejudecati… Doar ai vazut ca in primul tur 40% din populatie si-a indreptat increderea spre partidele de extrema…

      Nu-i usor…

      Comentariu de Motanul Incaltat | mai 5, 2017 | Răspunde

      • Matale spui ca ,” era de asteptat o asemenea atitudine ” . Eu ca s a fiu sincer , venind din partea lui Macron { un adept al globalizarii , un european convins de bunaciunea unei asemenea asocieri …. si pentru Franta evident } , pe care ma obisnuisem sa-l vad ca un tip calm , care vine d e regula , cu argumente economice solide … Iar chestia aia cu ” daca nu se vor face schimbari radicale in politica UE…cu parere d e rau este posibil si-n Frexit ” aia , m-a lasat masca mai ales ca , spre deosebire d e madamme . Atentie era o afirmatie facuta pe sticla tv-ului si nu aruncata la intamplare in public ! Da , ai dreptate , in Franta statul se implica mult in economie { stie el c e stie 😉 } insa , oare nu el , statul a adus aceeasi economie la sapa d e lemn asa cum este astazi ? Vad ca , in conformitate cu sondajele , Macron s e bucura de un minim de 60% din incredere si , maine s-ar putea sa vedem , in ciuda absenteismului declarat , ca majoritatea sa-l desemneze drept locatar la Elysee . Ce m-a amuzat teribil la madamme , este faptul ca deja si-a ales prim ministrul .

        Comentariu de Marian | mai 6, 2017

      • Era de asteptat… Poate pe multi mira o astfel de atitudine, pe mine nu. UE sau Eurolandul nu sunt URSS sau CSI. Asta din punct de vedere politic. Insa sunt si aspecte economice importante. Spre exemplu, Franta a experimentat in ultimii ani un somaj cu doua cifre!!! De cand cu intrarea in Zona Euro preturile au crescut foarte mult, totul a devenit scump, puterea de cumparare a cetateanului obisnuit a slabit considerabil – lucruri reclamate de extrema-dreapta a Marinei Le Pen. Si gandeste-te ca sunt aspecte negative dpdv economic ce nu au fost rezolvate ANI DE ZILE!!! Nu mai vorbesc de nemultumirea populatiei, ca n-au votat 40% cu extremele de multumiti de ce sunt. Nu ma mira ca au iesit liceenii la proteste si inca violente. Pentru ca ei – si in general tineretul – sunt intr-o situatie grea, mai grea, as zice eu, decat se afla tineretul din Germania. Adica fara locuri de munca, fara perspective. Asa ca intrarea in Zona Euro a Frantei a adus si astfel de probleme care n-au fost tratate la timp sau nu s-au putut rezolva mai devreme si acum s-au agravat. Pe de alta parte, competitivitatea e scazuta… Problema e complexa.

        Insa gandeste-te ca daca Macron nu va putea sau va fi obstructionat in a pune in practica solutii care sa imbunatateasca atat Zona Euro sau economia in Franta, atunci e posibil sa propuna chiar el Frexitul, impiedicand extrema-dreapta de a castiga capital politic pe tema asta.

        Dar mai trebuie spus si faptul ca Eurolandul exista de putina vreme si ca felul in care merg lucrurile, functionarea sa, nu s-a rodat inca. E loc pentru imbunatatiri, lucru care ne da un oarecare optimism, speram justificat.

        Comentariu de Motanul Incaltat | mai 6, 2017

    • Uite o parere interesanta despre functionarea Zonei Euro, semnata de Daniel Daianu:
      http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/daniel-daianu-euro-si-razboiul-valutar-nu-economia-germaniei-este-problema-16165922

      Uite ce arata, printre altele, acest articol pe care il recomand sa fie citit integral si in original:

      „Dar nu economia germana in sine explica nivelul si controversele legate de euro. Exista un “elefant in incapere” despre care nu se discuta suficient. Este vorba despre modul de functionare a zonei euro, care face ca ajustari ale dezechilibrelor sa se opereze precumpanitor in tarile cu deficite. Asa s-a intamplat, de pilda, dupa 2009 in Spania, Portugalia, Irlanda, etc –cu asa numite “devalorizari interne”’ (corectii in jos de salarii, venituri). Aceasta asimetrie de ajustare introduce o deviatie majora de conduita macroeconomica, care se concretizeaza in surplusuri agregate externe mari –la nivelul zonei euro. In mod normal, surplusuri externe ar trebui sa conduca la aprecieri sistematice ale ratelor de schimb si viceversa. Daca Germania ar fi avut moneda proprie (marca germana), surplusul ei de cont curent ar fi condus la aprecieri reale majore –asa cum s-a intamplat pana la introducerea euro ca moneda comuna. Aceasta ar fi putut cauza o rata a somajului superioara celei de acum de sub 5%. Si este de comparat rata somajului in Germania cu nivele de doua cifre in economii sudice ale zonei euro –la nivelul zonei euro nivelul fiind in jur de 9%. Acest din urma nivel este cel care indica gradul de subutilizare a resurselor in zona euro si sugereaza un probabil mix de politici defectuos in conditiile date. Dar, nu exista in fapt policy mix la nivelul zonei euro, fiindca nu exista politici comune. In fond, fiecare stat are propria politica fiscala/bugetara, chiar daca exista reguli impuse de catre noul Pact de Stabilitate.”

      Interesant tot articolul.

      Ramane de vazut cum va aborda Macron aceste probleme…

      Comentariu de Motanul Incaltat | mai 5, 2017 | Răspunde

      • Foarte interesante ambele articole ale dl-ui Daianu . Intrebare , dupa parerea dumitale daca Franta ar revenii AZI sau MAINE la Franc…. le-ar fi mai bine francezilor cel putin ? Pentru noi , pentru Romania revenirea la Leu , la moneda nationala , stiu ca va insemna mai mult decat un dezastru in ciuda optimismului afisat al dl-ui col. retr . Valeriu Pricina d e mai saptamana trecuta .

        Comentariu de Marian | mai 6, 2017

      • Stii ce se intampla? Sunt doua lucruri diferite – Macron avea dreptate: e una sa nu fii in Zona Euro si sa ai moneda proprie si altceva este sa fii in Zona Euro, unde nu mai ai moneda proprie, ci ai euro si esti legat, daca se poate spune asa, de BCE, nu de Banca Centrala a tarii, fara sa mai ai control asupra monezii.

        In cazul Frantei, tara membra a Zonei Euro, problema la ce se refera? – si ar trebui cercetat mai profund lucrul asta – la functionarea Zonei Euro sau la faptul ca ar fi mai bine (poate) ca Franta sa se intoarca la moneda sa nationala, francul?

        Eu iti recomand sa citesti acest articol mai vechi:
        https://motanulfilozof.wordpress.com/2013/05/16/despre-euro-si-zona-euro/
        ca sa vezi ce spunea intr-un interviu Milton Friedman despre euro si Zona Euro. El spunea ca a fost de la inceput foarte pesimist cu privire la acest experiment – euro. Atragea atentia inca din 2003 ca Eurolandul va intra in mari dificultati. In privinta SUA spunea ca succesul US depinde de ce anume se produce in interior, cat de mult se vinde in afara si ce se cumpara din afara, fiind de mai mica importanta denominarea in dolari sau euro. Iar in ceea ce priveste Zona Euro sau Eurolandul, avem, deci o banca centrala „pentru un numar considerabil de entitati politice distincte” si, citez din nou ce spune Friedman – cred ca asa e mai bine si mai clar:

        „Ceea ce face diferenta este productivitatea diferitelor tari. Dar personal, dupa cum spun, cred ca Euroland-ul va intra in mari dificultati. Si asta pentru ca diferite tari au limbi diferite, o mobilitate limitata intre ele, si sunt influentate diferit de evenimente externe. Chiar acum (la nivelul anului 2003, n.m) , spre exemplu, Irlanda si Spania o duc foarte bine, dar pe de alta parte Germania si Franta merg foarte slab. Intrebarea este: „e aceeasi politica monetara potrivita pentru toate aceste tari?”, Germania si Franta pe de o parte, Irlanda si Spania pe de alta parte: e foarte dubios ca ar fi asa. Iata de ce se maresc dificultatile in intregul Euroland. Dupa cum stiti Suedia, care nu s-a alaturat Uniunii Monetare Europene, a votat impotriva si facand asa isi va pastra propria sa moneda.”

        Cu alte cuvinte, problemele sunt tot acestea. De cand a fost luat interviu, de acum 14 ani, nu s-a modificat mare lucru. Ba chiar nu s-a schimbat NIMIC!! Asa ca sa vedem ce va face Macron (in cazul in care va fi ales Presedinte al Frantei). Am auzit ca vrea sa faca un Guvern al Zonei Euro si un minister de Finante pentru intreagul Euroland. E de inteles, eu asa zic. Insa trebuie sa rezolve problemele enuntate mai sus… Iar ca Franta sa castige in productivitate si competitivitate, doreste sa faca reforme structurale, eu asa am inteles.

        In privinta Romaniei, eu zic sa nu ne grabim sa intram in Zona Euro si pentru faptul ca avem o productivitate mult mai slaba decat a tarilor membre ale Eurolandului. E mai bine sa ai moneda proprie si controlul asupra ei. Asta nu inseamna ca noi nu ar trebui sa facem reforme structurale si ca moneda proprie ar fi un panaceu. Ceea ce a zis Friedman pentru SUA e valabil si pentru Romania, pentru ca e o chestiune de ordin general: important pentru a avea succes este cat de mult produci acasa, cat vinzi peste hotare si ce cumperi din afara – si e mai putin importanta denominarea in lei, euro sau dolari.

        Comentariu de Motanul Incaltat | mai 6, 2017

      • Uite aici si ce spunea Milton Friedman despre imigratie:
        https://motanulfilozof.wordpress.com/2013/06/03/care-e-parerea-dvs-2/

        Eu cred ca trebuie citite lucrurile acestea mai ales pentru ca, in zilele noastre, exista tentatia, ispita de a vedea lucrurile cu totul altfel si dupa cu totul alte criterii decat cele ale stiintei economice, iar lucrul asta conduce la erori si aberatii mari de tot, cu consecinte ce pot fi, din pacate, catastrofale.

        Comentariu de Motanul Incaltat | mai 6, 2017

    • Si uite si o alta parere interesanta semnata tot de Daniel Daianu, asta apropo si la Romania si aderarea la Zona Euro:
      http://revista22online.ro/70262358/de-euroizarea-si-aderarea-la-zona-euro-o-contradictie.html

      Comentariu de Motanul Incaltat | mai 5, 2017 | Răspunde

      • Sa nu uit : foarte interesant mi-a aparut si titlul inserat peste interviul cu dl-l Daianu : ” Sotul are erectie puternica 4 ore…cu doar O PICATURA ….etc ” XD XD XD ti-l recomand cu placere evident 😉 !

        Comentariu de Marian | mai 6, 2017

      • Probabil ca e interesant! 🙂 Sunt oameni care au astfel de probleme. Dar e usor sa scapi de un astfel de Ads daca nu te intereseaza.

        Mie mi-a aparut un ads cu indemnul „sa investesc ACUM cu Teachers Mutual Bank – We put you first” – ei, iti dai seama, daca ma pun si primul, deci iata imi dau intaietate, cu atat mai mult ar trebui sa incerc sa investesc apeland la serviciile lor! 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | mai 6, 2017


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: