Donald Trump – pozitii de politica externa
Cred ca trebuie consemnate pentru ca sunt printre primele, daca nu chiar primele, pozitii politice de politica externa ale lui Donald Trump in calitate de Presedinte al SUA.
Preşedintele Donald Trump laudă „munca fantastică” depusă de omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sissi
„Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a declarat, luni, că sprijină administraţia condusă de omologul său egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, despre care a spus că a realizat „o muncă fantastică” într-un context „foarte dificil”, și a promis o cooperare militară sporită între cele două țări, transmit agențiile internaționale de presă, potrivit Agerpres.
„Îl susținem puternic pe președintele al-Sissi (…) Susținem clar Egiptul și poporul egiptean. Aveți, atât în Statele Unite, cât și în mine, un mare prieten și un mare aliat”, a declarat Trump, din Biroul Oval, unde l-a primit pe președintele Egiptului, care efectuează prima sa vizită la Casa Albă de la sosirea la putere.
Această vizită a lui al-Sissi la Casa Albă este prima a unui președinte egiptean din anul 2009, menționează EFE.
Fost șef al armatei egiptene, care l-a destituit din funcție pe predecesorul său islamist, Mohamed Morsi, în 2013, înainte de a fi ales președinte un an mai târziu, Al-Sissi și-a exprimat dorința de a colabora strâns cu omologul său american la „o strategie eficace de luptă contra terorismului”.
Administrația Obama a înghețat ajutorul militar al SUA pentru Egipt în 2013, după destituirea președintelui islamist Mohamed Morsi și represiunea sângeroasă a partizanilor acestuia. Dar rolul de neevitat al Egiptului, cea mai populată dintre țările arabe, a împins Casa Albă spre o destindere a poziției sale, în 2015, chiar dacă relațiile au rămas dificile.”
Trump este decis să rezolve militar problema Coreii de Nord. Consiliul pentru Securitate Națională a completat o listă de „opțiuni”
„Președintele american, Donald Trump, este decis să rezolve singur problema nord-coreeană, fără ajutorul Chinei, citează Financial Times.
Declarațiile au fost făcute cu câteva zile înainte de vizita președintelui chinez, Xi Jinping, pe care Trump îl va primi, joi și vineri, la reședința sa din Mar-a-Lago, în sudul Floridei. Pe agenda discuțiilor, Coreea de Nord este în topul listei. La fel de importantă va fi disputa teritorială din Marea Chinei de Sud, Trump declarând în repetate rânduri că se opune acapararea unor insule de către China, avertisment de care Beijing-ul nu a ținut cont.
Lista „to do” include și presiuni pentru China
„China are o mare influență asupra Coreii de Nord. Și China poate hotărî dacă ne va ajuta în această problemă sau nu. Dacă ne va ajuta, va fi foarte bine pentru China, dacă nu ne va ajuta, nu va fi bine pentru nimeni”, a declarat Trump.
Președintele american a avut o consfătuire cu responsabilii pe probleme de securitate națională, care au completat o listă cu opțiunile SUA pentru a contracara programul de rachete posibil nucleare ale Coreii de Nord. Lista conține o serie de măsuri economice și militare împotriva Coreii, precum și „recomandări de presiune” din partea vecinului „tolerant”, China. Acestea din urmă vor fi discutate în timpul vizitei lui Xi Jimping. „În cazul în care China nu va rezolva problema Coreii de Nord, vom face noi acest lucru”, a declarat președintele american.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a făcut cunoscut mai devreme în cursul aceleiași zile că Statele Unite intenționează să pună presiune pe China pentru ca aceasta să acționeze împotriva cursei înarmării nucleare a Coreii de Nord. „Singura țară care poate stopa Coreea de Nord este China și ei o știu. Ei trebuie să acționeze și noi vom continua să punem presiune pe China pentru a acționa”, a afirmat Nikki Haley într-un interviu pentru canalul de televiziune ABC.
Lovitură preventivă
Președintele american, Donald Trump, postase pe contul său de Twitter că întâlnirea cu Xi Jinping va fi foarte dificilă, în special din cauza diferendelor comerciale dintre cele două mari puteri ale lumii. „Dar conversația cea mai importantă va fi cum vom putea să gestionăm neproliferarea nucleară a Coreii de Nord”, a precizat Nikki Halley. Beijingul a anunțat deja suspendarea importurilor de cărbune nord-coreean, conform sancțiunilor ONU vizând să convingă Phenianul să renunțe la programele nuclear și balistic. Această măsură este considerată insuficientă de către Nikki Haley. „Știm că există alte surse pentru a obține cărbune. Ceea ce ne dorim sunt acțiuni ferme din partea Chinei pentru a condamna Coreea de Nord”, a adăugat ea.
Încă din primele zile de la Casa Albă, Donald Trump a avertizat cu privire la posibilitatea unei acțiuni militare împotriva Phenianului, dacă acesta refuză să se conformeze. La începutul lui martie, președintele american a afirmat că este pregătit să utilizeze întreaga capacitate militară a Statelor Unite pentru a contracara rachetele balistice nord-coreene.
„Opțiunea militară a fost mereu pe masă”, a reamintit fostul ministru al Apărării în Administrația Obama, Ashton Carter. „În 1994, am lucrat la un plan pentru o lovitură preventivă asupra Coreii de Nord, de care nu am avut nevoie. Avem aceste opțiuni. Trebuie să le păstrăm”, a sublinat Carter. În opinia sa, reticențele Chinei de a merge prea departe în privința Coreii de Nord se explică prin temerile Beijingului de a vedea prăbușindu-se regimul de la Phenian, care îi servește foarte bine interesele.”
Donald Trump condamnă atacul „teribil” de la metroul din Sankt-Petersburg
„Atacul comis la metroul din oraşul rus Sankt-Petersburg, soldat cu cel puţin zece morţi şi zeci de răniţi, este un „lucru teribil”, a afirmat luni preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, citat de site-ul agenţiei Reuters.
Întrebat de jurnalişti despre atacul din Sankt-Petersburg, catalogat de autorităţile ruse drept „act terorist”, Donald Trump a afirmat: „Este un lucru teribil, sunt lucruri care se întâmplă în întreaga lume, un lucru absolut teribil”.
Statele Unite şi Marea Britanie au transmis condoleanţe Rusiei după explozia produsă la metroul din Sankt-Petersburg.
„Statele Unite monitorizează situaţia după explozia de la metroul din Sankt-Petersburg”, a declarat anterior un oficial de la Casa Albă.”
In privinta Egiptului, se vad destul de clar diferentele de abordare dintre actuala Administratie de la Casa Alba si cea a Presedintelui Obama. Trump il sprijina pe Feldmaresalul al-Sisi si ii lauda activitatea. Cu alte cuvinte, Presedintele Trump sprijina o conducere laica a Egiptului. S-ar putea spune ca, intr-un fel, din multe puncte de vedere, Egiptul s-a intors la starea de dinaintea Revolutiei Egiptene din 2011… Hosni Mubarak era, totusi, prea batran… Mohamed Morsi, desi scolit in SUA, dar si membru al Fratiei Musulmane, prea islamist… Interesant este ca partidul sau – Libertate si Justitie – avea ca ideologie politica islamismul democratic. Se baza pe Sharia, dar aveau ca obiectiv ca aceasta sa fie acceptata de un larg segment de populatie, considerand ca sloganuri precum revolutie-libertate, dreptate sociala, egalitate se gasesc in Legea Islamica. Fratia Musulmana a acceptat ca femeile si coptii sa poata face parte din guvern, de vreme ce nu vor putea fi alesi in functia de Presedinte. Ei erau pentru o economie mixta, justitie sociala, dar fara „manipulare sau monopol”. Insa s-au exprmat pareri critice si chiar as zice nefavorabile, din acest partid, fata de Acordurile de la Camp David dintre Egipt si Israel, vazute ca defavorabile Egiptului si atacand problema eliberarii Palestinei si suportului pan-arab dat pentru realizarea acestui deziderat. In 2012 acest partid era divizat intre „aliatii islamisti” ai Presedintelui Morsi si moderatii musulmani, crestini si liberali. Apoi, in 2013, Fratia Musulmana a fost declarata grup terorist de catre guvernul interim, lasand statutul partidului Libertate si Justitie sa pluteasca in neclaritate. Partidul a fost interzis in august 2014 de catre o curte de justitie, continuand sa functioneze subteran…
E clar ca pozitia ostil inflexibila fata de Acordurile de la Camp David a fost o eroare atat diplomatica, dar si politica, deoarece punea sub semnul intrebarii Tratatul de Pace Egipteano-Israelian din 1979!! Au facut o mare eroare, punandu-l in offside pe Presedintele Obama. Era clar ca SUA numai de asta nu avea nevoie: de un nou conflict dintre Egipt si Israel… Mai trebuie spus insa un lucru: Morsi nu a reusit sa multumeasca poporul, situatia sociala era complicata, iar cresterea islamismului si autoritarismului a nemultumit pe multi si a condus la Protestele din Iunie 2013, soldate cu o lovitura de stat.
Asa se face ca lucrurile „au evoluat” spre statu quo-ul dinainte de Revolutia din 2011: un militar la conducere si o conducere, laica, pe masura!! Se vede ca Donald Trump apreciaza lucrul asta, iar mentinerea stabilitatii este, pentru Casa Alba, pe primul plan. Chiar ma face sa ma gandesc daca nu cumva, pentru Casa Alba, linia politica convenabila ar fi cea trasata de fostul Presedinte Anwar el-Sadat… Cam asta pare a fi idealul pentru Washington… Partidul National Democratic al lui Sadat era un partid centrist si autoritar, catch-all… Partidul asta s-a dizolvat in 2011, cand cu Revolutia. Dar in locul lui a aparut Partidul Unitatii, format din fosti membri ai PND, care are ca ideologie, pe langa nationalismul egiptean (clasic, il avea si PND), democratia directa si neoliberalismul, precum si comunitarismul, situandu-se la centrul esicherului politic. Trebuie sa recunoastem ca e interesant ce se intampla in Egipt: iata, se cauta tot felul de formule politice si e clar ca e necesar lucrul asta pentru ca e nevoie de reforme daca doresti progresul tarii, al societatii. Noi, Romania, avem oare un partid politic care sa aiba o astfel de ideologie, sa zicem neoliberalismul? Eu, din cate constat, cred ca nu avem si chiar mai mult: neoliberalismul e privit de multi ca fiind responsabil de toate relele. In Egipt, partidul care are cele mai multe locuri in Camera Reprezentantilor este un partid liberal si secular: Partidul Egiptenilor Liberi. Pozitie: centru, centru-dreapta. Foarte interesant!! Asta intr-o tara musulmana!! Foarte interesant ce ne spune Wikipedia despre acest partid:
„On 3 April 2011, the engineer and business tycoon Naguib Sawiris, an Egyptian Copt, and a group of intellectuals and political activists announced the establishment of the party and declared the program, the objectives and the basic principles of the party.[9] Other prominent party members include the Egyptian American scientist Farouk El-Baz,[10] the Egyptian Arabic poet Ahmed Fouad Negm, the writer Gamal El-Ghitani, and the telecommunications entrepreneur Khaled Bichara.[11]
„In July 2011, infighting emerged within the party. An internal faction called the „Group of 17” accused the national leadership of undemocratic methods in choosing local leaders in the Damietta Governorate and of tolerating former members of the National Democratic Party, the ruling party of the toppled Mubarak regime, within the ranks of the Free Egyptians Party. Five of the dissidents have been excluded from the party, and have been denoted as „troublemakers” by party officials.[4] Nevertheless, in August of the same year, the new party reported to have 100,000 members.[3]”
Poate e o impresie (falsa?!), dar acolo lucrurile se misca in comparatie cu scena noastra politica anchilozata. Acolo vad ca se fac eforturi de reforma, ceea ce, desigur, nu e deloc usor. Dar e o preocupare evidenta atat din partea lor, dar si din partea SUA care le ofera sprijinul. Aici vad ca se vorbeste doar de lupta anticoruptie, devenim cu totii specialisti in drept, inclusiv cel constitutional, dar nu vad o efervescenta de idei politice. Nu constat creativitate politica in peisajul politic autohton. Pe cand acolo remarc asa ceva. In Egipt cred ca putem vorbi de o Revolutie continua. Revolutie nu inseamna neaparat sa iasa lumea in strada, ci ma refer la un amplu efort de modernizare a tarii venit din partea societatii civile. Daca asa stau lucrurile, atunci e chiar de laudat!
In privinta Coreii de Nord si eu cred ca o actiune militara impotriva regimului comunist de la Phenian se apropie. Fara indoiala, Trump doreste sa stie pozitia Chinei si ce ar dori aceasta in schimbul sprijinului acordat SUA. Problema este ca avem un dictator – Kim Jong-un – imprevizibil, care ameninta statele din jur, dar si SUA, din punct de vedere militar. Problema este daca acesta mai poate fi tinut in frau de catre China sau daca China mai are un interes in a-l sustine, pentru ca exista diferente enorme intre comunismul din China – China operand reforme importante – si cel din Coreea de Nord, inclusiv din punct de vedere ideologic. Coreea de Nord ramane o tara stalinista, China a trecut prin reforme de economie de piata. Mai este, oare, regimul de la Phenian atat de important pentru China? Mai ales ca Rex Tillerson, in vizita la Pekin, a reiterat ca SUA doreste relatii bune cu China. Fara indoiala ca aceste lucruri aduc inflexiuni importante fata de situatia politica de pe vremea Razboiului Rece. Vetust, agresiv si periculos a ramas doar regimul din Coreea de Nord. Inclusiv pentru proprii cetateni: de exemplu, citeam pe burtiera unei televiziuni de stiri ca s-a dat o lege in Coreea de Nord impotriva celor care asculta muzica straina – pedeapsa, daca am retinut bine, este intre 2 si 10 ani de inchisoare. E incredibil sa se intample asa ceva in zilele noastre, dar iata ca se intampla. Daca va fi eliminat regimul comunist din Coreea de Nord se va pune, fara indoiala, problema reunificarii Coreii. Cum priveste China aceasta problema? Totusi nu putem privi problema aceasta intr-un mod maoist, desigur anacronic. De ce ar fi Coreea unificata o amenintare pentru China, in conditiile in care China ar avea relatii excelente cu SUA? Chestiunea respectarii drepturilor omului in China reprezinta o mare provocare pentru regimul de la Pekin. E o problema atat politica cat si ideologica. Insa Donald Trump pare a fi decis sa actioneze impotriva Coreii de Nord datorita amenintarii crescande a acesteia asupra Japoniei si Coreii de Sud. Daca e lasat sa se dezvolte in continuare regimul comunist din Coreea de Nord, problema va fi mult mai mare si mai periculoasa. Asa ca Donald Trump nu prea are de ales si va trebui sa actioneze acum intr-un fel sau altul – cu sau fara ajutorul Pekinului. Poate China garanta ca tine sub control Phenianul? S-ar putea intampla sa nu reuseasca, iar daca Phenianul va dezvolta in continuare armament nuclear, intr-un viitor apropiat problema aceasta va fi mult mai greu de solutionat, cu toate sanctiunile care s-ar pune la adresa Coreii de Nord. De asemenea, ar mai trebui adaugat ca regimul din Coreea de Nord, foarte agresiv, pune probleme si Rusiei, care nu se simte prea confortabil avand un astfel de vecin…
In ceea ce priveste ce s-a intamplat in Metroul din Sankt Petersburg, e clar ca o recrudescenta a terorismului nu poate fi pe placul nimanui. S-ar putea intampla ca Rusia si SUA sa se regaseasca pe un teren comun, cel de lupta impotriva terorismului. SUA pare a face unele concesii Rusiei cu privire la Siria, ma refer la regimul lui Bashar al-Assad, desi problema nu e solutionata si e de vazut ce pozitie va adopta SUA fata de Iran. Fara indoiala ca ce s-a intamplat in Sankt Petersburg e teribil. Imi exprim si eu condoleantele fata de familiile victimelor acestui masacru. Sa le dea Dumnezeu sanatate celor raniti! Rusia va intra sub monitorizarea defensiva a serviciilor de informatii americane pentru ca o analiza obiectiva a situatiei se impune.
Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.
aprilie 4, 2017 - Posted by Motanul Incaltat | Uncategorized | Abdel Fattah al-Sissi, Acordurile de la Camp David, Anwar El Sadat, atentat, atentat terorist, Atitudine, Atitudini, Casa Alba, China, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Democratie, Diverse, Donald Trump, Egipt, Exercitii de normalitate, Fratia Musulmana, Hosni Mubarak, islam, islamism, Israel, Japonia, Kim Jong-un, Metroul din Sankt Petersburg, Mohamed Morsi, neoliberalism, normalitate, oameni, Opinia mea, parerea mea, partide politice, politic, politica externa, Politica internationala, Politice, România, Rusia, Sankt Petersburg, social, societate, stiri, SUA, United States, USA, WordPress, Xi Jinping
Niciun comentariu până acum.
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
About
Un motan de treaba 🙂
-
Recent
- In interesul superior al copilului!!
- Cand incepem sa intelegem cat de mult valoreaza Constitutia si cat de mult valoreaza libertatea!!
- S-a aprobat reabilitarea podetului din comuna Cutare. In Consiliul Suprem de Aparare a Tarii!!
- 112 nu inseamna Big Brother!
- Precizie de cativa metri…
- Halucinant…
- Va fi razboi?
- „Noi suntem social-democrati”…
- „In Romania, limba oficiala este limba romana” – Art. 13 din Constitutia Romaniei
- Despre candidatul PSD la alegerile prezidentiale
- Un banc!!
- Simbolistica totalitarismului
-
Legături
- WordPress.com
- WordPress.org
- Voxpublica
- Riddickro
- Cristian Patrasconiu
- Geopolitikon – Adrian Cioroianu
- Lumiss22
- Adrian Nastase
- Cristian Preda
- Desculta prin Timisoara
- Mazilu Raluca
- Theodora – Hai ca se poate!!
- Vladimir Tismaneanu
- Adriana Dutulescu
- Brussels Blog
- Corina Cretu
- Alina Gorghiu
- Bibliotecarul
- Ana Birchall
- Miron Mitrea
- Maria Grapini
- Ion Iliescu
- Vasile Dancu
- Stirea press
- Agentia de rating politic
- Gabriela Savitsky
- Keops – mister, perfectiune, frumusete
- Sever Voinescu
- Mihai Gotiu
- Elena Udrea
- Dreapta.net
- Satmareanca
- Traian Razvan Ungureanu – TRU
- Daniel Funeriu
- Lavinia Stan
- Blogosfera Portocalie
- Adrian Paunescu
- Dilema Veche
- Revista 22
- Calin Popescu Tariceanu
- Traian Basescu
- Motanul_Filozof
- Codrin Scutaru
- The Beginning Of The End
- Civitas'99
- Hanul Povestilor
- Maria Diminet
- Victor Ponta
- Anca Bundaru
- Sonya
- Lilick
- Loredana
- Gabriela Elena
- Club 2020
- Roxana Iordache
- Andreea Paul
- Cristina
- Trading Economics
- Adevarul nostru
- Desculta prin Timisoara – WordPress
- Florin Citu
- Lucian Isar
- Gabriela Elena (II)
- Moshe Mordechai
- goodreads
- Opinii BNR
Arhive
- Adrian Nastase Angela Merkel anticoruptie Atitudine Atitudini Barack Obama Basescu Boc Bucharest Business and Economy capitalism comunism coruptie Crin Antonescu criza economica Dacian Cioloș Democratie Diverse DNA economic economie Elena Udrea Europa European Union Exercitii de normalitate finante FMI France Franta Germania Grecia guvern interesant Iohannis Ion Iliescu Klaus Iohannis Kremlin libertate Liviu Dragnea Muzica NATO nivel de trai normalitate oameni Opinia mea parerea mea partide politice PDL PNL politic politica externa Politica interna Politica internationala Politice Ponta PSD Republica Moldova România Rusia social societate stiri SUA Traian Basescu Ucraina UE Ungaria United States Uniunea Europeana USA USL Victor Ponta Vladimir Putin WordPress Zona Euro
Blog Stats
- 162.917 hits
Top articole
Top click-uri
- Niciunul
Stiri Romania Libera
- Simona Halep a rupt colaborarea cu Virginia Ruzici după 14 ani mai 28, 2022Jucătoarea română de tenis Simona Halep a anunţat, sâmbătă, într-o postare pe Instagram că Virginia Ruzici nu mai este managerul său. ”A fost o călătorie fantastică. Aş vrea să îi mulţumesc Virginiei Ruzici pentru dedicarea ei fără limite pentru mine, nu numai ca jucătoare, ci şi ca prieten apropiat. Au fost 14 ani uimitori împreună […] The post Simona Halep […]
- Cel mai bătrân bărbat din lume își sărbătorește ziua de naștere în Venezuela mai 28, 2022Cel mai bătrân bărbat din lume își serbează sâmbătă ziua de naștere în Venezuela, ajungând la vârsta de 113 ani, după ce l-a depășit pe un spaniol decedat recent. Venezueleanul Juan Vicente Perez Mora, declarat săptămâna trecută cea mai în vârstă persoană din lume de către Guinness World Records, și-a sărbătorit vineri (28 mai) 113 […] The post Cel mai bătrâ […]
- Senatorul american Robert Portman laudă România pentru prietenia cu SUA mai 28, 2022Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă o vizită în România, a declarat că prietenia pentru Statele Unite(SUA) este cea mai puternică cu ţara noastră din toată lumea. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă, după ce senatorul republican din Ohio s-a întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă, cu care a discutat despre […] T […]
- Asupra versiunii în engleză a siteului MApN s-a produs un atac cibernetic mai 28, 2022Sâmbătă, în jurul orei 04.30, asupra versiunii în limba engleză a paginii de internet a Ministerului Apărării Naționale(MApN), https://english.mapn.ro/, s-a declanșat un atac cibernetic de tip distributed denial of service (DDOS). Specialiștii Comandamentului Apărării Cibernetice al MApN (CApC) au reușit restabilirea funcționării normale a paginii de interne […]
- Bilanț furtună: 29 de copaci doborâți și 19 autoturisme avariate la București mai 28, 2022Un număr de 29 de copaci doborâți şi alţii în pericol să cadă, 19 autoturisme avariate şi demisolul unei locuinţe inundat de ploaie este bilanţul furtunii de sâmbătă după-amiază din Bucureşti, conform ISUBIF. Potrivit sursei citate, pe mai multe artere au existat copaci doborâţi pe carosabil, dar şi pe maşini (pe Şoseaua Alexandriei şi pe […] The post Bilanț […]
- Irlanda a fost atinsă și ea de variola maimuței mai 28, 2022Irlanda a confirmat primul caz de variola maimuței, potrivit agenției de sănătate a acestei țări, scrie Reuters. Pe lângă cazul confirmat de variolă a maimuței, încă un caz suspect este în curs de investigare, iar rezultatele testelor sunt așteptate, a precizat Health Service Executive (HSE), potrivit jurnalul.ro. Aproximativ 20 de țări în care variola maimu […]
- Două persoane au fost scoase de pompieri dintr-o fântână la Valea Cânepii, Brăila mai 28, 2022Două persoane, în vârstă de 46 şi respectiv 53 de ani, căzute, sâmbătă, într-o fântână, în localitatea Valea Cânepii, au fost scoase de pompieri şi predate Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ), a informat ISU Brăila. În acest caz s-a intervenit cu o autospecială de tip ASAS, una de descarcerare şi trei ambulanţe, dintre care una […] The post Două persoane […]
- Un detectiv israelian deținut de SUA s-a folosit de hackeri indieni pentru filaj comandat de oligarhii ruși mai 28, 2022Un detectiv privat israelian aflat în prezent în custodia SUA a folosit hackeri indieni pentru a efectua operaţiuni de supraveghere pentru ruși ultra-bogaţi, a declarat un reporter într-un dosar judiciar, conform Reuters. Jurnalistul independent Scott Stedman a declarat în faţa unui tribunal din New York că detectivul privat Aviram Azari, aflat în închisoare […]
- Boris Johnson vrea ca G7 să găsească modalități de reluare a exportului de cereale din Ucraina mai 28, 2022Premierul britanic Boris Johnson i-a spus, sâmbătă, președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că partenerii internaționali, cei din G7, lucrează intens pentru a găsi modalități de reluare a exportului de cereale din Ucraina, pentru a evita o criză alimentară globală, scrie Reuters. Johnson, care a vorbit în mod regulat cu Zelenski încă de la începutul invaz […]
- Sorin Grindeanu promite că toți cei 438 de kilometri de autostradă finanțați prin PNRR vor fi gata până în 2026 mai 28, 2022Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, consideră că toţi cei 438 de kilometri de autostradă asumaţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) vor fi realizaţi până în anul 2026. „A7 (Autostrada Moldovei n.r.) sunt convins că va fi cap-coadă pentru că se intră rapid în faza de execuţie. Data de 9 iunie este […] The post So […]
- Simona Halep a rupt colaborarea cu Virginia Ruzici după 14 ani mai 28, 2022
Stiri Mediafax
- Real Madrid este noua regină a Europei! Madrilenii aduc acasă a 14-a cupă a Ligii Campionilor mai 28, 2022
- Suedezul Östlund câştigă al doilea Palme d'Or cu „Triunghiul tristeţii” mai 28, 2022Ruben Östlund a primit sâmbătă premiul cel mare la cea de-a 75-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes pentru „Triangle of Sadness”, o satiră a celor foarte bogaţi abandonaţi pe o insulă pustie, intrând astfel în clubul de elită al celor care au câştigat de două ori Palme d'Or.
- Finala Ligii Campionilor. Real Madrid şi Liverpool se înfruntă pentru a treia oară în ultimul act mai 28, 2022Cele două mari echipe joacă sâmbătă seara ora 22:00, pe stadionul Stade de France, Paris.
- Variola maimuţei se extinde. Încă o ţară confirmă primul caz mai 28, 2022Mexicul a raportat sâmbătă primul caz confirmat de variolă a maimuţei în această ţară, potrivit secretarului adjunct pentru sănătate, Hugo Lopez-Gatell.
- Războiul din Ucraina, ziua a 94-a. 10.000 de soldaţi ruşi sunt în Lugansk. Trupele ucrainene bat în retragere. Armata rusă avansează rapid în est. Un deputat comunist rus îi cere lui Putin să pună capăt războiului din Ucraina / SUA vrea să ofere Ucrainei rachete cu rază mare de acţiune mai 28, 2022
- Rusia bombardează oraşele din estul Ucrainei în încercarea de a încercui forţele ucrainene mai 28, 2022Forţele ruseşti şi-au intensificat sâmbătă asaltul asupra oraşului ucrainean Şievierodoneţk, după ce au afirmat că au capturat centrul feroviar din apropiere, Lyman, în timp ce Kievul şi-a intensificat apelurile pentru armament cu rază de acţiune mai lungă din partea Occidentului.
- Kamala Harris, la înmormântarea unei victime împuşcate: America se confruntă cu o „epidemie de ură” mai 28, 2022Vicepreşedintele Kamala Harris a vorbit sâmbătă la înmormântarea uneia dintre cele 10 persoane ucise de un atacator înarmat într-un magazin alimentar din Buffalo, New York. Ea a spus că SUA se confruntă cu o „epidemie de ură”, potrivit Fox News.
- Ucraina susţine că un acord cu Rusia nu valorează nimic: "Un barbar nu poate fi oprit decât prin forţă" mai 28, 2022Consilierul prezidenţial ucrainean şi negociator al negocierilor de pace Mihail Podolyak a declarat sâmbătă că orice acord cu Rusia nu poate fi de încredere, adăugând că singura modalitate de a opri invazia Moscovei este forţa.
- Capitala, sub Cod portocaliu până la miezul nopţii. A fost emis mesaj RO-Alert mai 28, 2022Capitala este sub cod portocaliu de ploi, sâmbătă, până la miezul nopţii, avertizează meteorologii din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). Din cauza fenomenelor periculoase, ISU Bucureşti-Ilfov a emis un mesaj Ro-Alert.
- Incendiu uriaş pe un iaht care valoarează 6 milioane de lire sterline, în Marea Britanie mai 28, 2022Mai multe maşini de pompieri au fost trimise la un incendiu sâmbătă după-amiază pe un yacht, în Torquay Marina, din Devon, Marea Britanie, potrivit Sky News.
- Iranul afirmă că echipajul celor două petroliere greceşti sechestrate din cauza unor "încălcări maritime" nu a fost reţinut mai 28, 2022
- Apa Nova, după furtuna din Capitală: 140 de specialişti sunt pregătiţi să intervină mai 28, 2022Este posibilă accentuarea efectului de acumulare a apei în zonele deservite de colectorul A0, din Capitală, aflat în reabilitare, ca urmare a depăşirii capacităţii de transport, în special în zonele Tineretului, Olteniţei şi, adiacent, Splaiul Unirii, informează Apă Nova, după ploile din Bucureşti.
- Infotrafic: Ploi abundente şi rafale de vânt pe artere din mai multe zone din ţară mai 28, 2022În multe zone din ţară, sâmbătă seara sunt semnalate tronsoane de drumuri naţionale şi autostrăzi pe care traficul se desfăşoară în condiţii de ploaie abundentă, cu rafale de vânt, astfel încât poliţiştii le recomandă şoferilor să circule cu prudenţă.
- Liderul unei mari bande londoneze, care a evadat din închisoare, a fost arestat în Moldova mai 28, 2022Un lider important al bandei din nordul Londrei, Tottenham Turks, a fost arestat în Moldova după ce a fugit din închisoarea din Turcia, a anunţat poliţia metropolitană, citată de BBC.
- 22 de motive pentru care trebuie să vizitezi Egiptul în 2022 mai 28, 2022Ultimii 10 ani au fost dificili pentru Egipt, de la Primăvara Arabă la pandemia de coronavirus. Dar ţara piramidelor începe să reintre pe făgaşul normal din 2022, de aceea există 22 de motive pentru care trebuie să vizitezi Egiptul.
Stiri Evz
- A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
Meta
Lasă un răspuns