Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Apropo de infrastructura – un articol valabil si acum…

M-am gandit sa pun pe blog acest articol semnat de fostul premier, Dl. Adrian Nastase, in urma cu 9 ani, deci in 2008, pentru ca el indica o problema actuala si pentru ca nimic nu s-a schimbat de atunci (decat foarte putin), asta ca sa vedem cum merg lucrurile in Romania. Practic, daca veti avea rabdarea sa parcurgeti tot articolul, veti observa ca nu s-a miscat mare lucru in domeniul infrastructurii din 2004!!!

Infrastructura

„Am citit zilele trecute declaratiile unuia dintre managerii locali ai unei importante firme de consultanta din Statele Unite. Acesta insista asupra faptului ca statutul Romaniei de tara cu potential de a atrage investitii este afectat de lipsa infrastructurii. Tanarul manager de care aminteam anterior atentiona, in mod corect, ca marile companii prefera tari precum Polonia sau Ungaria, desi costul mainii de lucru este semnificativ mai mare decat in Romania. Atunci cand aceste companii trag linie, observa ca lipsa infrastructurii determina cheltuieli mult mai mari, ce nu pot fi acoperite in Romania prin costul semnificativ mai mic al mainii de lucru. Primul semnal major l-am primit deja de la Mercedes. Cate astfel de semnale ne mai permitem?

Desi suntem in anul 2008, iar paradigma in care gandim ar trebui sa se schimbe, exista inca destule voci, de la cel mai inalt nivel, care ne anunta ca Romania va (mai) fi, multi ani de acum incolo, un rai al investitiilor, din cauza – spun eu (datorita – spun altii) – costului scazut al fortei de munca. Mentinerea unui ritm scazut de crestere a salariilor nu reprezinta un lucru imbucurator. Despre ce vorbim aici? Despre guvernare pentru cresterea bunastarii, sau despre guvernare pentru a raporta cifre (respectiv numarul investitorilor)? Romania nu ar mai trebui sa fie atractiva pentru investitori doar pentru costurile reduse cu forta de munca. Sansa pentru zonele slab dezvoltate din Romania este reprezentata de venirea investitorilor. Acest proces se va produce insa mult mai lent decat dorim, sau pur si simplu se va bloca daca mizam in continuare exclusiv pe ipoteza mainii de lucru ieftine.

Cand am lansat in 11 iulie propunerile PSD+PC ce vor fi cuprinse in proiectul comun de program de guvernare, am fost intens criticati pentru faptul ca am „promis prea mult”. Eu unul inteleg foarte bine nevoia de rationalitate, insa nu inteleg nimic din dorinta unora de a respinge idei bune, din principiu si necunoastere a realitatilor. Propunerile noastre au fost facute cu fata la realitatile romanesti, pornind de la ceea ce trebuie facut si, foarte important, de la ceea ce nu s-a facut. Obiectivul de a construi in 4 ani de zile 1000 de kilometri de autostrada poate parea indraznet. Nu neg ca este, dar pana la a fi nerealist e cale lunga. Iar daca altii au fost capabili de asemenea performante inaintea noastra, iar acum se bucura de rezultatele ambitiei lor, nu vad de ce n-am putea sa facem si noi acelasi lucru, cu multa vointa si disciplina. In aparitiile publice pe care le-am avut dupa 11 iulie, am explicat cum credem noi ca acest obiectiv poate fi indeplinit.

Obiectivul trebuie asumat pentru ca in ultimii 4 ani nu s-a facut nimic. Marile proiecte de infrastructura initiate de PSD pana in 2004 au fost fie blocate, fie inghetate. Acum, am ajuns sa platim mult mai mult pentru lucrari care inca asteapta sa fie demarate. Daca infrastructura in Romania ar fi avut un ritm de dezvoltate normala in perioada 2005-2008, poate ca ne-am fi permis obiective mai putin „indraznete”. Ceea ce trebuie inteles este faptul ca viitorul guvern, si eu cred ca va fi unul al PSD, este obligat sa recupereze aceste intarzieri. Altfel, vom ajunge intr-un punct in care orice pas inainte va fi mult mai greu.”

Deosebirea dintre actualul Program de dezvoltare al PSD si „proiectul comun de program de guvernare” este ca atunci, in 2008, proiectul asta sau cum s-o mai fi numit el identifica cu claritate un motor de crestere economica: investitiile in infrastructura!!! Ati observat, cred, ca in campania electorala de la recentele alegeri din SUA, Dl. Donald Trump a acordat o deosebita atentie investitiilor in infrastructura. Practic, e proiectul de program al PSD din 2008!! Poate ca actuala conducere a PSD va lasa fantasmagoria proiectelor mamut, in stil ceausist, si stangismele de proasta calitate (de exemplu ce vrea sa faca Primarul Bucurestiului, D-na. Gabriela Vranceanu Firea: 19 firme cu capital integral de stat patronate de Primarie) si sa se aplece, in spiritul economiei de piata stipulata in Constitutia Romaniei ca fiind tipul de economie al tarii noastre, asupra ideilor „modestului” proiect de guvernare prezentat in 2008, care arata de ce trebuie investit in infrastructura si care are o abordare rationala in acest sens, indentificand un important motor de dezvoltare pentru tara asta a noastra. Care poate sa faca sustenabila cresterea salariilor, deci pretul fortei de munca de la noi din tara, si ne poate face competitivi nu doar printr-o forta de munca jenant de ieftina!! De asemenea, vedem o viziune care nu e impotriva investitiilor (inclusiv a celor straine), ci cred ca dorea sa spuna si altceva: imbunatatirea ratingului de tara al Romaniei la marile agentii internationale de rating!! Lucru ce ne poate apropia de tarile dezvoltate!!

Deci recomand condicerii actuale a PSD, a Primariei Mun. Bucuresti, Guvernului sa lase prostiile si sa se uite pe acest proiect, uitat, din 2008…

Sa nu credeti ca m-am apucat acum sa-l inalt in slavi pe Adrian Nastase sau guvernul dumnealui. Nu, intentia mea nu e sa inalt in slavi pe cineva. Eu doar constat o idee buna si care se impune cu necesitate a fi aplicata odata si odata. Eu doresc sa fie aplicata cat mai repede. Iar daca facem constatarea ca ideea e buna, atunci de ce sa nu o sustinem? Mai ales ca nu s-a facut mai nimic in domeniul asta, cel putin de atunci, de la nivelul anului 2008. De fapt asta e anul de cand s-a rupt filmul, iar domeniul infrastructurii a inceput sa fie neglijat intr-un mod CRIMINAL. Cu atat mai cumplit cu cat nu vad pe cineva sa raspunda pentru asta.

Eu cred ca ar trebui sa ne trezim si sa incepem sa investim serios in infrastructura, sa stimulam aceste investitii daca vrem sa avem o crestere economica sanatoasa, dezvoltare si sa incepem sa micsoram decalajele in mod real fata de tarile dezvoltate din Vest.

martie 1, 2017 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

18 comentarii »

  1. Esti nebun ? Pui semnul = intre Donald Trump si….Gabriela FIrea ? Totusi , trebuie sa recunosti faptul ca , ideea in sine , aia cu firme cu capital integral de stat patronate integral d e catre Primarie , chiar nu-i d e neglijat . Problema mea este : pe ce baza legala { lasand la o parte faptul ca , orice suma d e bani cheltuita pentru salarizarea alora …tare ma-ndoiesc ca aia de-s consilieri generali sau chiar aia din Parlament o vor aproba vreodata mai ales ca aia se schimba la fiecare patru ani } s-ar infiinta un astfel d e mamut taman la PGMB ? Raman cumva mult prea multi bani necheltuiti , mult prea multi bani d e matrashit ? Mai am o chestie sa-ti reamintesc : figura pe care-o doreste madam Firea apartine in fapt dl-ul Videanu si , mare minune d e n-o fi fost de fapt a domnului Basescu de pe vremea cand Videanu era DOAR viceprimar iar Basescu big boss man . Insusi jagardeaua aia d e Constantin Popescu avea aceasta idee { o preluase din fantana cu idei stralucite a lui Mihalache…alt fost primar la 4 } dar , doar pentru Primaria sectorului 4 si , sa nu uitam ca si Piedone a fost una dintre mainile ” drepte ” ale lui Traian Basescu . Cu Videanu sau Basescu n-am discutat niciodata insa , cu Mihalache , Inimaroiu sau Piedone…m-am saturat eu de cate ori am facut asta ! Ca ” simplu cetatzean ” fireste 😉 XD XD XD .

    Comentariu de Marian | martie 2, 2017 | Răspunde

    • N-am pus semnul egal intre Donald Trump si Gabriela Vranceanu-Firea, ci intre acest proiect de program de guvernare din 2008, la care face referire Adrian Nastase si ce spunea Donald Trump in campania electorala despre dezvoltarea infrastructurii si a spus-o si acum in Congres daca nu ma insel.

      Ceea ce vrea sa faca PGMB, D-na. Vranceanu-Firea: constituirea a 19 firme integral de stat sub patronajul Primariei (asa am inteles), mi se pare ca incalca Constitutia Romaniei, care spune la art. 135, al. 1:

      „Economia Romaniei este economie de piata, bazata pe libera initiativa si concurenta.”


      Or, D-na. Vranceanu-Firea parca n-a auzit niciodata de asa ceva, de ceea ce spune Constitutia. Nimeni de la PSD nu a luat vreo atitudine. Totusi, este inadmisibil sa calci in picioare, in felul acesta, Constitutia, s-o terfelesti in halul asta. Eu stau si ma intreb: aia de la SRI, care ar trebui sa se ocupe cu „Apararea Constitutiei”, ca am inteles ca au un departament in acest sens, ce pazesc? Si inca o chestiune: nu o firma, hai, doua, ci 19 firme deodata!!!

      Sigur, se poate pune problema cum va infiinta Primaria, deodata, 19 firme. Evident, doresc sa aud si altceva decat ca le inregistreaza la Registrul Comertului si in 2 saptamani avem 19 firme de stat.

      De asemenea, te intrebi in mod logic si firesc: cum va fi asigurata libera initiativa si concurenta – Constitutia asa zice!, daca PSD si D-na. Vranceanu-Firea vor ca totul sa fie de stat?

      Comentariu de Motanul Incaltat | martie 2, 2017 | Răspunde

      • Mi-aduc aminte d e vremurile cand madam Gabriela Vranceanu-Firea { nu era inca….Pandele } , in calitatea-i d e moderator la niste emisiuni ale A3 discuta cu fel de fel d e finantisti , si meseriasi in chestii legate d e constitutie si de acea chestie caruia vad ca azi , nu-i mai da atentie pe care-o pomenisi si matale numita LIBERA INITIATIVA SI CONCURENTA adica , taman ingredientele principale ale unei economii de piata . La un moment dat era chiar redactor sef la ziarul ” Financiar ” si , te rog sa ma crezi , chiar o credeam un fel de Dumnezeu in ceea ce privea acest mod de politica economica . Cum dracu de-a uitat d e la mana pan’ la gura frate ca ceea ce spunea pana mai ieri…nu s e pupa cu ceea ce s pune azi ?! Repet : nu zic c-ar fi o idee rea insa , acele firme pe care PMGB va dorii s a le infiinteze si s a le aiva sub control strict si vara si iarna , crede cineva ca-si vor face treaba mai bine decat N-O FAC AZI PRIVATII ? Tare man-doiesc d e asta mai ales ca , sti cum e la stat : timpul trece …leafa merge noi muncim cu spor si asteptam doar salariul . Ce va face madam Primar General firea -pandele daca aia nu vor fi eficienti in indeplinirea sarcinilor : ai va concedia pe toti ? Parerea mea este ca , acesta-i doar un inceput { daca le va tine figura bine , daca nu…nu } . daca vei fi atent la discursurile lui Liviu Dragnea cel putin , vei vedea ca si ala aduce in discutie infiintarea unor societati cu capital integral d e stat si-atunci…oare se vrea intoarcerea …de unde am pornit nu in ’89 ci in ’92 ?

        Comentariu de Marian | martie 2, 2017

      • „Repet : nu zic c-ar fi o idee rea insa , acele firme pe care PMGB va dorii s a le infiinteze si s a le aiva sub control strict si vara si iarna , crede cineva ca-si vor face treaba mai bine decat N-O FAC AZI PRIVATII ? Tare man-doiesc d e asta mai ales ca , sti cum e la stat : timpul trece …leafa merge noi muncim cu spor si asteptam doar salariul . Ce va face madam Primar General firea -pandele daca aia nu vor fi eficienti in indeplinirea sarcinilor : ai va concedia pe toti ? Parerea mea este ca , acesta-i doar un inceput { daca le va tine figura bine , daca nu…nu } . daca vei fi atent la discursurile lui Liviu Dragnea cel putin , vei vedea ca si ala aduce in discutie infiintarea unor societati cu capital integral d e stat si-atunci…oare se vrea intoarcerea …de unde am pornit nu in ’89 ci in ’92 ?” – am decupat din comentariul tau pentru ca mi s-a parut o parte relevanta apropo de ce discutam in legatura cu productivitatea muncii. 😉

        Comentariu de Motanul Incaltat | martie 3, 2017

  2. http://www.cotidianul.ro/viitorul-ue-romania-pe-aceeasi-treapta-cu-ucraina-297078/

    „Decât codaş la oraş, mai bine la sat fruntaş !” Numai că în loc de ” Ce-am avut şi ce-am pierdut ?” 😉 , la noi e „Ce-am avut, tot am pierdut !”.
    Se mai zice că „tot răul, spre bine”. China de abia aşteaptă să ne dea credite cu 1,5 %maxim 2 % , nu cu 7 până la 10 % cît ne dau „partenerii” noştri, fără să ne pună nici un fel de condiţii, nu ca ăştia . Care ne tratează ca pe nişte parteneri de sex şi ne fac la pielea goală. Cam aşa ne-au lăsat după 10 ani de sex neprotejat ! 😳
    Să se mai „aia” şi între ei, că nouă ne-a ajuns ! :mrgreen: Plus că ne-au umplut de toate bolile birocraţiei şi mişmaşului lor european !
    Dacă nu-i vor nici măcar pe polonezi, unguri, cehi şi sloveni, catolici ca şi ei, or să ne vrea pe noi popor creştin – ortodox ?
    Văd că nici slujnică-n casa europeană nu ne mai ţin, acum de când am rămas cu burta la gură de foame şi de-atâta implementare !

    Comentariu de Radu Humor | martie 4, 2017 | Răspunde

    • Problemele au pornit din Zona Euro. Statele Est-Europene foste comuniste, cu mici exceptii, spre exemplu Ungaria, au respectat regulile impuse de Criteriile de Convergenta de la Maastricht. Puteti sa va uitati la datoriile guvernamentale brute aici:
      http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=teina225&plugin=1

      Romania, desi nu e o tara membra a Zonei Euro, a respectat Tratatul de la Maastricht: datoria sub 60% din PIB, am experimentat si inflatia negativa, am redus deficitul bugetar sub 3% din PIB, cu un efort deosebit pe vreme de criza, avem evaluari bune in lupta impotriva coruptiei.

      Ce vreau sa spun este ca Tarile Europei de Est, cu putine exceptii, au respectat regulile. Cei care nu le-au respectat au fost cei din Vest. Acuma, o Europa cu doua viteze – bun, si care va fi viteza I si viteza a II-a? Ca daca tarile Zonei Euro vor forma o viteza (ca sa zic asa), datorita modului de functionare economic si monetar al Zonei Euro problemele nu vor disparea, poate chiar se vor acutiza!!! Atata vreme cat e permis excedentul bugetar, lucru asta conduce la o subutilizare a resurselor. Germania are un excedent bugetar foarte mare, care conduce la o subutilizare a resurselor in state membre a Zonei Euro aflate spre periferie (de exemplu: Italia) – v. ce spune si Daniel Daianu in ZF in acest sens. Deci Europa in doua viteze, cu Zona Euro pastrata intr-una din aceste viteze, ar putea chiar adanci problemele cu care se confrunta actualmente. Numai vorbesc de faptul ca toata apolitica de austeritate impusa de Germania nu a redus datoriile guvernamentale, ci a avut efectul contrar. Problema e daca cresterea datoriei guvernamentale e sustenabila pe termen lung. Si se pare ca NU e!!

      Vedeti lucrurile doar dintr-un singur unghi: UE e de vina! La noi, nu stiu cum se face, ca tot altii sunt de vina. De ce nu puneti problema si altfel: ca poate politicienii romani sunt de vina, poate incompetenta si coruptia din clasa politica romaneasca sunt de vina? Si va veti largi orizontul! 🙂

      In Europa nu e doar o singura religie. Crestinismul ortodox sta la fundamentul Europei, asa ca nu vad problema. Oricum, chestiunea ecleziala e de alt ordin – Romania nu are probleme in acest sens, sunt chiar relatii cat se poate de bune.

      Chestia cu „slujnica-n casa europeana” e chiar prostie, scuzati-ma. 🙂

      Comentariu de Motanul Incaltat | martie 4, 2017 | Răspunde

      • Daca Romania ar fi doar ” slujnica in casa ” chiar n-ar fi rau deloc insa…este cel mult randash la cai ! Iar chestia aia cu ” crestinismul ortodox sta la fundamentul Europei „…de unde ai mai scornicit si aiureala asta ?

        Comentariu de Marian | martie 4, 2017

      • Cum de unde am nascocit-o? Asta e realitatea!

        Dar nu e asa… Chestia cu „slujnica in casa”, chiar ma intreb de unde a scos-o. Sau poate ca rusii ar fi vrut sa fim la ei „slujnica in casa”, mai degraba asa. Pentru ca expresia asta – „slujnica in casa” se potriveste in asociere cu rusii, mai exact spus cu comunismul. Ai vazut, de pilda, ce a patit Cehoslvacia sau Ungaria cand n-au mai vrut sa fie „slujnice in casa” la Kremlin…

        Comentariu de Motanul Incaltat | martie 4, 2017

    • By the way, chestia cu „slujnica in casa:” tine tot de cum e politicianul roman postdecembrist, inca infectat de comunism si securism.

      Comentariu de Motanul Incaltat | martie 4, 2017 | Răspunde

      • Fi serios Motane : dupa atatia ani d e capitalism cum dracu vrei s a mai fie cineva infectat d e comunism ?! Securism poate , dar …doar de securitatea lor .

        Comentariu de Marian | martie 4, 2017

      • Eeee, nu… Se poate, cum sa nu.

        Comentariu de Motanul Incaltat | martie 4, 2017

    • Dar cea mai stranie idee e asta:

      „Germania, Franța, Belgia, Olanda și Luxemburg, nucleul dur al Europei, își doresc o Uniune cu două viteze, în care o serie de state membre decid să cedeze mai multă suveranitate în ce privește apărarea, securitatea internă, politica fiscală și socială, în timp ce, celelalte rămân la actualul nivel.”

      Va dati seama ce inseamna asta…? Hai sa fim seriosi! Erau solutii pentru rezolvarea situatiei de criza asa cum e UE actualmente, in formatul actual. Sunt si acum solutii. Germania s-a opus si se opune si acum, iar criticile venite din SUA catre Germania sunt justificate in intregime. Pe cand daca se cedeaza din suveranitate, ce facem? Din Franta si Germania un singur stat, o singura tara? Sau facem din Zona Euro o singura tara?? Dupa parerea mea, trebuie sa ai un minim de bun simt ca sa-ti dai seama ca asa ceva nu poate functiona normal. Si apoi nu cred ca cetatenii ar fi de acord. Economic ce ar fi? Sa ne gandim la o tara precum Germania care are in jur de 71% din PIB datoria bruta, iar Italia are 132% din PIB – atunci cum va fi…? Cetatenii germani vor prelua din sarcina Italiei??? Sau din a Greciei???? Ganditi-va numai la cat vor creste datoriile publice, alea pe care trebuie sa le plateasca cetatenii pana la urma, in asemenea situatie. S-ar ajunge la o situatie nesustenabila economic si financiar.

      Pana la urma va creste rolul SUA din toata povestea asta.

      Comentariu de Motanul Incaltat | martie 4, 2017 | Răspunde

      • Nu ” cetatzenii germani ” ci GERMANIA va prelua sarcina Italiei sau a Greciei inplinind astfel visul de veacuri al militaristilor germani ce-am culminat cu Adolf Hitler . Au invatat si ei intre timp faptul ca ” o natiune poate fi subjugata , condusa , dominata si altfel decat prin fortza armelor , poate fi dominata ECONOMIC ” . Nu-am chef sa dau sarche pentru a afla cui ai apartine citatul dat d e mine insa…trebuie sa recunosti ca-i adevarat . Daca nemtii vor putea face aceea si figura si cu Franta… cu atat mai bine desii , ma cam indoiesc avand in vedere nationalismul francez mai incisiv chiar decat cel german . Despre rolul SUA …ma cam indoiesc de-asemenea avand in vedere faptul ca si aia au problemele lor si-n plus Trump a spus clar faptul ca : pe el { adica USA caci…asta inseamna s a fi presedinte al USA } nu-l intereseaza Europa si problemele ei .

        Comentariu de Marian | martie 4, 2017

      • E o aiureala, ti-o spune „fratele matale” (asta ca sa te citez)! 🙂

        Sa fim seriosi!

        Sa preia Germania datoria Italiei? Mi-as dori sa ai posibilitatea sa-i spui asta in fata Angelei Merkel!! 🙂 😆

        Ea nu vrea asa, adica ea ar achiesa la o cedare de suveranitate mai mare, dar fiecare cu ale lui, nu stiu cum sa-ti spun, adica si cu datoria lui.

        Judecand la nivel UE, se observa cu claritate ca e deosebit de contradictorie viziunea Germaniei, in cazul in care admitem ca ar avea vreuna. Si doar vezi consecinta, cum merg lucrurile…

        Va creste rolul SUA, pentru ca se vede ca rolul conducator al Germaniei in UE lasa mult de dorit. Pe de alta parte, marea problema e euro – cred ca s-au grabit cand au trecut la moneda unica…

        Comentariu de Motanul Incaltat | martie 4, 2017

    • @Radu Humor Frate…in acesti peste douazeci de ani de oranduire capitalista am invatat { d e parca nu stiam de asta , de parca m-asi fi nascut dupa ultima ploaie } ca , NIMENI NU DA NIMIC FARA SA SE ASTEPTE SA CASTIGE CEVA DIN ASTA . Chiar si ” marele prieten al romanilor ” Republica Populara China , chiar si aia se asteapta , vor sa castige ceva din creditele pe care ” abia asteapta sa ne dea cu 1,5 maxim 2% ” . Sa fim seriosi dar , cine poate crede ca aia care dau banii , se multumesc c-o dobanda modica ? Pai ce-ti sunt…frati d e cruce cumva ? FI serios macar azi caci….se inplinesc patruzeci de ani de la cutremurul din ’77 !

      Comentariu de Marian | martie 4, 2017 | Răspunde

  3. […] bugetar, a pensiilor si a ajutoarelor sociale.”, atunci de unde bani pentru investitii, de exemplu cele din infrastructura – absolut necesare tarii si populatiei? In felul acesta, prin investitii publice, s-ar putea crea, indirect, desigur, si locuri de munca. […]

    Pingback de Program de tip… Caritas « Motanul Incaltat | aprilie 11, 2017 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: