Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Despre Buget nu se prea discuta…

Zilele acestea s-a discutat enorm de mult despre celebrele OUG nr. 13 si nr. 14. Despre Buget, o tacere aproape totala. Presedintele l-a chemat pe Grindeanu la Cotroceni in problema bugetara. Stiu deja: Iohannis „ne dezbina”, cu Bugetul sunt toate bune si frumoase! Dar chiar asa sa stea lucrurile?

PSD a castigat alegerile cu un Program deosebit de imbietor: se scad taxe, se maresc cheltuieli, se fac spitale pe 80 de hectare si altele de genul acesta. Eu va propun sa citim, mai intai, doua articole legate de buget si de probleme aferente acestuia:

Florin Citu

De la CNP pentru PSD…

„Precizare: Ce urmeaza sa explic este face parte din analiza mea intitulata “Analiza Bugetului si Estimare pentru 2017”,

Dintre lucrurile incredibile pe care le-am descoperit analizand bugetul pe 2017 va prezint doua (in doua episoade) care din punctul meu de vedere incalca legea.

Ultimul scandal public in baza caruia MFP a facut rectificarile bugetare pozitive a avut la baza informatiile si prognozele care conform legii sunt furnizate Ministerului de Finante, pentru intocmirea bugetului, de catre Comisia Nationala de Prognoza (CNP). Aceeasi comisie a furnizat conform legii datele pentru bugetul pe 2017. Legea de functionare a comisiei spune ca pentru intocmirea bugetului pentru anul viitor se foloseste prognoza de toamna a comisiei. In cazul nostru prognoza publicata de CNP in noiembrie 2016. In acea prognoza PIB-ul nominal pentru 2017 era estimat la 807 miliarde lei iar cresterea economica reala la 4.3%.

PSD si Liviu Dragnea au publicat programul de guvernare care include, printre alti indicatori, PIB-ul nominal si crestera economica in 22 Septembrie 2016 si 9 Octombrie 2016. Cifrele nu coinicideau cu cele publicate in noiembrie 2016 de CNP. Primul lucru care trebuie retinut.

In decembrie 2016 Liviu Dragnea a prezentat si bugetul pentru 2017. Bineinteles a folosit indicatorii din programul de guvernare al PSD publicat in septembrie 2016.

CNP prognoza toamna PIB = 807,4 mld lei Program PSD PIB = 815,2 mld lei

CNP prognoza toamna PIB% = 4.3% Program PSD PIB% = 5.5%

Trebuie sa va aduc aminte ceva. Liviu Dragnea a decalarat public ca programul de guvernare a fost elaborat pe baza informatiilor publice. Numai ca ele nu se potriveau, cele ale PSD erau mai mari atat pentru PIB cat si pentru crestere economica.

Au venit alegerile, PSD a castigat si hopa a facut bugetul pentru 2017. Conform legii, ministrul de finante ar fi trebuit sa preia datele de la CNP din prognoza de toamna 2016. Surpriza, cand ne uitam la buget observam ca nu este construit pe datele CNP din prognoza de toamna 2016 si incredibil pe o prognoza de iarna publicata de CNP cu aproximativ doua luni mai devreme decat era normal.

Pentru cei care nu sunt economisti am sa va spun pe romaneste ce s-a intamplat. Prognoza de iarna a CNP care a aparut pe 20 ianuarie 2017 a preluat la litera (perioada 2017-2020) datele din programul de guvernare al PSD publicat in septembrie 2016. Acum v-ati prins? Tot pe romaneste, CNP a comis o ilegalitate pentru ca PSD si guvernul sa poata justifca bugetul pe 2017.

CNP a fost obligata sa-si revizuiasca prognozele in linie cu cele ale PSD-ului si gurului LIviu Dragnea si sa ofere o baza legala pentru intocmirea bugetului pe 2017.

Exista o explicatie pentru ce s-a intamplat? Eu cer oficial explicatia. Iar daca domnul presedinte al CNP, Ioan Ghizdeanu, numit de PSD nu o are atunci trebuie sa-si dea urgent demisia. In acelasi timp, voi solicita colegilor din PNL sa depuna o plangere penala impotriva conducerii CNP.

Va aduceti aminte cine vorbea de trucarea informatiilor care au stat la baza rectificarilor bugetare si cerea comisii de ancheta si raspunderi penale? #retorica

In concluzie: Pentru ca PSD sa-si poata realiza propunerile faraonice avea nevoie de un PIB mai mare in 2017. CNP avea un PIB mai mic. Opinia mea este ca CNP a fost fortata sa preia datele umflate din programul PSD de guvernare pentru a-l credibiliza. Daca am dreptate ne ardem cu totii.”

Lucian Isar

Isarescu a uitat cum a scos producatorii romani de pe piata in 2006-2007? Iar rescrie istoria

„Isarescu a crescut viteza de a rescrie istoria.

Isarescu incearca sa ascunda faptul ca prin politica de curs a BNR, a lasat cursul sa se aprecieze pana la 3,1 pentru un euro chiar in momentul intrarii in Uniunea Europeana.

Desi exportatorii romani manifestau in fata BNR Isarescu a mentinut nenatural aprecierea cursului de schimb.

Aprecierea cursului de schimb a penalizat si falimentat exportatorii romani chiar in momentul in care Romania primea acces la o piata semnificativa.

Astazi, ca si cum Isarescu s-a educat la locul de munca timp de 10 ani, vorbeste despre cursul de schimb real si de impactul asupra producatorilor romani.

Link aici http://m.hotnews.ro/stire/21600102

Primul articol ne vorbeste despre faptul ca acest buget are la baza o estimare supraevaluta a cresterii economice, conform Programului PSD, si nu conform prognozei de toamna a Comisiei Nationale de Prognoza, cum ar fi fost legal. Intr-adevar, daca e asa, chiar ne-am ars cu totii!!

As dori sa amintesc faptul ca au fost analisti – chiar si prof. Mircea Cosea, daca nu ma insel – care aratau ca in 2016 cresterea economica, cu putin peste 4%, a fost pe consum. 2016 a fost si an electoral. In Romania, nu stiu cum se face 🙂 , dar in anii electorali se evidentiaza cresteri economice record!! 🙂 Problema este ca acestea sunt mai toate pe consum. Mai pe romaneste spus, sunt cresteri economice nesanatoase. Efectul acestora se vede – cum se petrec de atatea ori lucrurile in economie – mai tarziu. Lucrul care ma ingrijoreaza este ca pentru anul asta – dupa ce anul trecut am avut o crestere economica mai mare decat de obicei, efectul acesteia in 2017 ar putea fi unul recesionar. Pentru ca toate aceste cresteri record din anii electorali sunt artificiale, dupa care economia trebuie sa revina la parametrii sai proprii. Cu toate acestea PSD, prin Programul sau, a facut un buget bazandu-se pe o estimare hiperoptimista a cresterii economice: peste 5% anul asta. Lucrul asta conduce la intrebarea daca ne vom incadra pana la urma in limita de 3% a deficitului bugetar. Dar chiar si asa, daca ne vom incadra, deficitul structural va creste semnificativ. Chestiunea e ca putem sa ajungem in situatia de a ne imprumuta. Dar in acest caz exista pericolul ca datoria publica sa creasca nesustenabil de mult.

Celalalt articol, al D-lui. Isar, ne vorbeste despre BNR. Eu cred ca trebuie sa spunem ceva referitor la cum e guvernata Romania. Tara noastra are doua guvernante:

– Prima guvernanta e reprezentata de catre Guvern, sprijinit politic de catre Parlament si aflat sub controlul Parlamentului. Deci acum avem Guvernul Grindeanu.

Mugur Isarescu

Mugur Isarescu

– A doua guvernanta e reprezentata de Banca Nationala a Romaniei (BNR), care are in frunte un Guvernator – Dl. Mugur Isarescu. BNR nu este supusa niciunui control, iar daca mi se spune despre controlul Parlamentului, acesta e ca si inexistent. Cu alte cuvinte BNR face ce vrea, se bucura de o libertate totala, daca se poate spune asa. Fara indoiala ca Guvernul din prima guvernanta nu are niciun amestec in cea de a doua guvernnata, cea a BNR. Si, fara indoiala, nu-i asa, BNR nu se coboara sa tina cont de ce spune prima guvernanta, adica Guvernul.

Hai sa fac si o mica gluma: daca e sa judecam dupa Palate, numai sa va uitati la ce Palat are la dispozitie BNR. Si palatul din Piata Victoriei e frumos, dar cel al BNR e mult mai mare, cred ca depaseste si Cotroceniul, de parca ar vrea sa spuna – ca sa inteleaga tot poporul – ca de ACOLO, de la BNR – este condusa Patria! 🙂 😆 Ca sa reiau o formula sugestiva a maestrului Cristoiu: tu „cu picioarele tale proaste” 😆 nici nu visezi sa calci pragul la ditamai Palatul Imparatesc al BNR, si nu cred ca exagerez. 😆

Frumosul Palat al BNR

Frumosul Palat al BNR

BNR face, deci, ce vrea! De exemplu, poate sa-si stabileasca tinte de inflatie pe care sa nu le atinga niciodata. Poate manipula, dupa ratiuni numai de ea stiute, cursul leului in raport cu alte valute. Duce politici prociclice ce vin, nu-i asa, in intampinarea politicilor Guvernului (acela din prima guvernanta!) sau a politicilor fiscale, nu sa le echilibreze. Poate agrava crize economice, cum a facut-o in 2008, dar, in schimb, sa-si traga bonusuri grase. Va recomand cu caldura blogurile domnilor Citu si Isar sa cititi despre ispravile BNR-ului. Si despre faptul ca in 27 de ani de la Revolutie aceasta institutie nu da socoteala nimanui. Nici macar despre supravegherea bancilor in anii ’90, cand El Gobernador a fost acelasi Mugur Isarescu, cred ca cel mai longeviv din Istoria bancara a Omenirii.

Ce ne spune articolul D-lui. Isar? Cum BNR, printr-o „apreciere nenaturala” a leului a scos producatorii romani de pe Piata Europeana. O lovitura dura data exportatorilor romani. Care n-a venit din exterior (sau mai stii?) ci de la propria noastra Banca Nationala!! I-a scos pur si simplu de pe piata, iar la o astfel de mutare a BNR nu mai ai ce sa faci! Nici macar Guvernul, cel din prima guvernanta, nu mai are ce sa faca. Esti scos pur si simplu de pe piata si nimic mai mult. O simpla manipulare a cursului, atat a trebuit ca sa-i duca intr-o situatie de faliment.

Dragnea, daca nu ma insel, spunea ca vrea ca „romanii sa aiba mai multi bani in buzunare„. Stateam si ma intrebam, legat de acest lucru, cum e corelat Programul PSD cu politicile monetare ale BNR… Spre exemplu cu tintirea inflatiei… Ca tot a facut Programul bazat pe o estimare foarte optimista a cresterii economice. Sau poate ca acest Program are o ratiune, daca ne gandim la politicile prociclice ale BNR?

Ce ne spune Dl. Isar in articolul sau e foarte grav – consecintele negative sunt asupra contului curent si balantei comerciale. Adica in loc sa redresezi contul curent prin stimularea exporturilor, despre care s-a vorbit atat in termenii cei mai incurajatori, faci exact invers, marind deficitul de cont curent si deficitul comercial. Tineti minte cat s-a vorbit despre asta pe vremea lui Basescu, cand PDL punea un „deosebit accent” pe exporturi, nu pe importuri, cum D-na. Andreea Paul ne povestea cum s-au facut imperii din importuri si cum trebuie dezvoltat exportul. Imi vine, zau, un ras amestecat cu plans, vorba lui Nichita Stanescu.

Problema e daca Programul acesta atat de generos al PSD e sustenabil, tinand cont si de politicile absolut libere si necontrolate de nimeni ale BNR.

Sau reprezinta un risc serios de destabilizare macroeconomica a tarii?

Asta e intrebarea!

februarie 15, 2017 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 comentarii »

 1. Presedintele a anuntzat ca se mai gandeste daca s a aprobe sau nu Bugetul de Stat { explicabil si d e inteles : azi este joi …maine vineri si TREBUIE s a plece la Sibiu in week-end } asa incat…cine dracu mai sta sa discute despre asta ? Interesanta postarea deoarece da raspunsul { cel putin partial } la una dintre intrebarile mele precedente .

  Comentariu de Marian | februarie 16, 2017 | Răspunde

  • A aprobat-o. A semnalat problemele cu acest Buget. A procedat corect, de Iohannis vorbesc, eu n-am ce sa-i reprosez. Poate tu… Daca ai ce sa-i reprosezi legat de asta, te rog s-o faci. N-avea rost s-o intoarca in Parlament. E evident pentru oricine, cred.

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 17, 2017 | Răspunde

 2. Iarta-ma ca-mi permit sa te inoportunez iarasi pe ziua de azi insa , am o chestie care mi-a dat prin mintea capului taman cand jucam sah { impotriva calculatorului caci altcineva…nu-i suficient de nebun incat sa joace cu unul ca mine 😀 😀 😀 } si acea chestie este : de ce nu se mobilizeaza nimeni pe FB { asa cum au facut impotriva acelei Ordonante 13 } pentru a protesta impotriva acestor amanari prezidentiale facute cu diferite ocazii , atunci cand PSD+ALDE au prezentat Guvernul lor sau la chestia cu Bugetul pe 2017 oare pentru ce ? Pentru ce nu s e mobilizeaza pe FB un minim de 2-3 milioane de insi care sa vina la Cotroceni si sa protesteze impotriva acestui robot germanic ? Oare chiar nimeni sa nu-si dea seama ca asta ne va afecta pe fiecare dintre noi mai devreme sau mai tarziu , mai ales ca , sefii alora din piata se dau oameni scoliti , oameni angajati de catre multinationale taman pentru stralucirea mintii lor si nu pentru straucirea cheliei ?

  Comentariu de Marian | februarie 16, 2017 | Răspunde

  • E super ca joci sah! Foarte bine! 🙂

   Insa ce vrei tu sa spui – si te rog sa ma scuzi – nu mi se pare logic. Deci zici asa:

   „Pentru ce nu s e mobilizeaza pe FB un minim de 2-3 milioane de insi care sa vina la Cotroceni si sa protesteze impotriva acestui robot germanic ?”

   In primul rand, cine sa se mobilizeze? Si in al doilea rand, ce sa-i reproseze. Pentru ca cei care au fost la Cotroceni, la miting, – scuza-ma, te rog – dar oamenii aceia nu aveau coerenta necesara, nici nu stiau ce sa-i reproseze, nu stiau sa strige decat: „Huoooo!!”. Pentru ca nu poti sa te duci acolo si sa-i reprosezi ca e „robot germanic” 🙂 . Adica poti, dar… 🙂 Hai sa fim seriosi! 🙂

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 17, 2017 | Răspunde

 3. Joc sah , pentru a reusii sa rezist cati mai multi ani din viata , porcariei ce ma-nconjoara d e peste douazeci de ani . Joc impotriva calculatorului deoarece …p’ala il pot injura fara teama ca s e va supara vreodata 😀 😀 😀 😀 si va refuza sa-mi mai fie partener XD XD XD . In plus de asta…daca vine Moartea dupa mine , ma gaseste ocupat sa joc sah si , poate s-o duce sa-l ia pe altul care.. nu-i ocupat ca mine XD XD XD . Sunt de comun acord cu dumneata 😉 : acei oameni nu stiau ce sa-i reproseze { caci majoritatea erau oameni simpli fara multa scoala se vedea asta si fara binoclu ] insa , ATITUDINEA Presedintelui a fost d e natura sa-i atzatze mai ales in urma faptului ca acei oameni si-aduceau totusi { incepand chiar din 2014 } aminte de tot ce-a facut el dupa ce-a ajuns chirias la Cotroceni , lucruri pe care predecesorul sau…n-a putut nici macar sa le viseze si in aceasta situatie , la vederea lui , l-au luat asa cum merita { NU , CUM ERA NORMAL 😡 😡 😡 } cu huideo . Asa cum am spus deja , acei oameni ce protestau la Cotroceni , erau oameni simpli…aia n-aveau scoala pe care-o fac eu in compania dumitale de cativa ani incoace 😉 asa incat , chiar nu le pot reprosa nimic . De fapt , chiar ma-ntreb daca … oricare dintre noi , ar putea sa se exprime coerent in fata unui om ce-a fost ales in functia suprema in stat , d e peste 7 milioane d e oameni cetatzeni traitori in acel stat …poate multi dintre ei , cei ce protestau acolo aflandu-se printre aia ce-au dat girul lor , alegerii aluia ?!? Eu , eu pot sa reprosez oricui , orice , atata vreme cat o fac intr-un spatiu mai mult sau mai putin privat { bucataria dumitale este totusi , un spatiu privat } dar mai ales , atata vreme cat pot aduce si ARGUMENTE in sprijinul reprosurilor mele . La asta cu argumentele , tot matale mi-ai fost profesor si mi-ar pare al dracului de bine daca ai aprecia pozitiv faptul ca-mi adusei aminte de dumneata aducandu-ti cu acest prilej …omagiul cuvenit caci , de mortuis…. 😀 😀 😀 😀 😀 . Iti doresc un final d e saptamana cat mai calduros deoarece , banuiesc ca si dumneata te-ai cam saturat de questo malledetto l’inverno 😉 .

  Comentariu de Marian | februarie 17, 2017 | Răspunde

  • Eu nu iti contest libertatea la libera exprimare, chiar si daca e cu reprosuri la adresa Presedintelui. De fapt e chiar bine sa fie asa si sa existe un spirit critic la adresa Institutiei Prezidentiale.

   Numai ca stii ce se intampla? PSD-ALDE se comporta de parca au nevoie de Basescu. Sa-l critice, sa faca miting impotriva lui! Asta e o alta eroare a PSD-ALDE! Iohannis nu le prea da loc pentru astfel de actiuni iar ei nu pot sa se acomodeze cu acest nou, hai sa-i zic asa, stil. Le-ar fi placut unul ca Basescu – asa lasa impresia…

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 17, 2017 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: