Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Momentul de poezie

Apropo de ce se discuta pe la noi zilele acestea, ca se tot discuta, si nu de ieri de alaltaieri, despre justitie, dreptate etc va propun o poezie din lirica renasterii italiene. Dar, atentie, poezia pe care o veti citi nu a fost scrisa in zilele noastre ci, probabil, pe la inceputul sec. al XVI-lea, iar asemanarile cu ce se intampla in sec. XXI probabil ca nu sunt chiar intamplatoare. De unde se vede ca Eminescu avea dreptate: „Toate-s vechi si noua toate” si ca astfel de lucruri s-au intamplat mai din totdeauna…

„- Dreptate, spune-mi de ce fugi anume?
– Favoarea si minciuna si dinarii
S-au inteles cu totii ca talharii
Sa ma alunge din aceasta lume.

– Cum, ratiunea nu te-ajuta? – Scrum e:
A sucombat de mult! – Dar carturarii
Ca Bartolo si Baldo? – Vai, maimarii
I-alunga si cu legea lor fac glume!

– Vad totusi multi barbati de-nsemnatate
La curte, in senate si la teatru,
Ce legi invoca si impart dreptate!

– Sunt bune, sfinte legile in sine,
Dar ei le sfasaie, le taie-n patru,
Le trag de par asa cum le convine…

– Sunt deci talhari, nici unul nu-i integru?!
– Talhari nu sunt, dar stie orisicine:
Cand vor fac adevarul din alb negru…

Galeotto del Carretto

Lirica Renasterii Italiene – Editura Tineretului, 1966

Cateva cuvinte despre autor, citez tot din cartea de mai sus:

„Nascut in Piemont spre sfarsitul secolului al XV-lea dintr-o familie foarte cunoscuta, Galeotto del Carretto a dus viata de curtezan. A murit in 1531. Este cunoscut mai ales prin lucrarea in proza Cronaca di Monfereato (Cronica lui Monferrato) pe care a prelucrat-o mai tarziu in octave. A mai scris poezii, cateva compozitii dramatice si o comedie.”

Nu-i interesant? 🙂

ianuarie 13, 2017 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 comentarii »

 1. Un comentariu pe care nu mi-l primeşte la blogul lui Adrian Năstase :
  Aşteptam de la domnul Mircea Popescu un răspuns la fireasca, dar incomoda întrebare a „C”-ului~(‘C’~ spune:
  IANUARIE 13, 2017 LA 8:39 PM), dar văd că nu rataţi deloc răspunsuri tăioase, la tot ce neagă, sau pune sub semnul întrebării diferite acţiuni americane în Lume, sau chiar în America, trecând nepăsător peste alte aspecte ! 😉
  Din păcate, răzbate un filon sionist care aduce critici fostului şi actualului preşedinte, primul pentru că demonstrând că sângele apă nu se face, acel Husein din el, l-a făcut să înţeleagă mult mai uman problemele ţărilor arabe, totul culminând cu refuzul de a folosi veto-ul , care ar fi lăsat pe mai departe în coadă de peşte situaţia Statului Palestinian !
  Mai mult, la Conferinţa de la Paris, de duminică pe această delicată, dar necesară temă, Israelul acuză încă de pe acum că Obama îi va vinde de nou pe evrei, în ultimele sale zile de mandat , acuzându-l la grămadă cu ceilalţi lideri din ţările care nu acceptă genocidul din Gaza, în special Franţa, ,de nazism, deşi prin Rezoluţia ONU din 23.12. 2016 , chiar Israelul este acuzat de APARTHEID, crime de război şi purificare etnică !
  Pe de altă parte, de teamă că Trump nu se va ţine de cuvânt luând partea Israelului, cum le-a promis prin acea ” aveţi răbdare până pe 20 ianuarie”, încearcă să creieze instabilitate maximă în America încercând să-i arate lui Trump cine-i adevăratul ei stăpân !
  Şi ce altă mare forţă propagandistică manipulatorie mai mare decât Hollywoodul poate scoate la înaintare Partidul Democrat ?
  Se ştie că acest imperiu le aparţine în totalitate ( regizori, actori, producători), care l-au atacat pe TRUMP din toate poziţiile şi în recentele alegeri, dar nu pot accepta înfrângerea şi atunci Maryl Streep calcă în picioare nu numai imaginea lui Trump, ci şi îndelunga-i carieră, doar pentru a încerca să participe la acest linşaj mediatic ! Replica simpaticului preşedinte atacă nu doar mărimea stelei ( numind-o un talent mediocru, mult supra evoluat) ci şi a întregului imperiu financiar cinematografic ( acolo se face şi supraevaluarea, dar şi sub evaluarea în funcţie de criteriile amintite ! ).
  P.S.
  Dacă între timp i-aţi răspuns C-ului, scuze ! Dacă nu, mai aşteptăm ! 😉 Ce să facem, că aşa după cum remarca cineva, nu prea pare că sunteţi cam de capul dvs. pe aici !
  În rest : Să auzim de bine !

  Comentariu de Radu Humor | ianuarie 13, 2017 | Răspunde

  • „supraevaluat” , în loc de „supraevoluat”

   Comentariu de Radu Humor | ianuarie 13, 2017 | Răspunde

  • Nu, nu, nu! 🙂 D-le. Humor, nu va suparati, dar ati reusit un ghiveci remarcabil in acest comentariu! 🙂

   Problema se pune in felul urmator, cel putin dupa parerea mea: inca de mai demult Obama a cerut Israelului sa puna cu adevarat in practica Rezolutia 242/1967 a Consilului de Securitate al ONU impreuna cu Acordurile Oslo I, desigur:
   https://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Security_Council_Resolution_242

   https://en.wikipedia.org/wiki/Oslo_I_Accord

   In general, in Israel stanga politica de acolo e de acord cu un astfel de punct de vedere, dreapta nu sau cu mari rezerve. Ar mai fi ramas nerezolvata problema implanturilor evreiesti in Teritoriile Palestieniene:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Israeli_settlement

   De aici a pornit un conflict ideologic Obama – Netanyahu deoarece Bibi, ca om de dreapta, nu putea fi de acord, fara foarte mari rezerve, cu astfel de persuadari din partea Administratiei Obama. Lucrul asta i-a stricat planurile lui Obama in West Bank si nu doar acolo, pentru ca el dorea sa sustina Opozitia Moderata din Teritoriile Arabe din Orientul Mijlociu. Planul lui Obama era plin de bunovointa, dar avea un defect major: ceea ce numea el Opozitie Moderata erau putini la numar in raport cu intreaga populatie araba. Baietii astia din Opozitia Moderata erau arabi, unii chiar tineri, dar cu vederi occidentale, spre exemplu cantareti de rap sau de rock, trupe de muzica din acestea. Or, astia erau putini. Netanyahu s-a opus si de aici un conflict cu Obama, dupa cum spuneam. Obama insa nu s-a lasat si in Rezolutia 2334/23.XII.2016 tocmai despre asta e si vorba: coloniile evreiesti din teritoriile palestiniene:
   https://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Security_Council_Resolution_2334
   Replica lui Netanyahu era de asteptat, ca de altfel si reactia lui Donald Trump deoarece, in chip paradoxal poate, Partidul Republican sprijina Israelul, iar Partidul Democrat, cu care au votat covarsitoarea majoritate a evreilor din America la ultimile alegeri prezidentiale, are idei moderne, progresiste, cum ar fi retragerea coloniilor evreiesti din West Bank… Asa se explica, politic vorbind, ce se intampla acolo.

   In orice caz, pe masura evolutiei conflictului intern din Siria, Israelul n-a prea avut de suferit, ceea ce denota ca a dus o politica destul de inteleapta. Ar fi bine sa nu se amestece in acest conflict islamic. Si se vede ca datorita faptului ca nu s-au amestecat au ramas feriti, ca sa zic asa. Inainte arabi aveau o ura de moarte pe Israel. Acum, prin ISIS ati vazut ce au facut in Europa si in SUA, deci ura s-a transferat asupra UE, SUA, NATO. Insa ultimul atentat cel cu camionul care a intrat in multime – se pare ultima moda in materie de atentate teroriste – a avut darul sa arate Israelului ca nu este scutit. Deci depinde mult si de Israel. Daca vor fi intelepti si se vor feri, nu vor avea de suferit. In caz contrar… bine n-ar fi, deoarece s-ar inflama si mai mult situatia in Orientul Mijlociu.

   Comentariu de Motanul Incaltat | ianuarie 14, 2017 | Răspunde

  • Insa Obama a fost deranjat si din alta cauza… Neacceptarea punerii depline in practica a Rezolutiei 242/1967 al Consiliului de Securitate de catre Israel, coroborata cu sprijinul SUA fata de Israel, punea SUA intr-o lumina defavorabila, nu doar in fata Tarilor Arabe. De ce? Pentru ca ar fi insemnat ca nici SUA nu respecta Rezolutiile Consilului de Securitate sau le respecta cand vrea, sau respecta Dreptul International cand vrea, dupa bunul plac, lucru ce ar fi putut sa li se reproseze din partea arabilor, cu care Obama dorea sa imbunatateasca relatiile. Repet, asta a fost politica lui Obama si a democratilor si de aici conflictul cu Netanyahu, rezultand pe undeva o racire (asta ca sa nu spun mai mult!) a relatiilor israeliano-americane.

   Comentariu de Motanul Incaltat | ianuarie 14, 2017 | Răspunde

 2. Felicitări pentru frumoasa traducere şi ţie pentru inspirata aducere a ei sub ochii noştri ! Mai ales în actuala conjunctură politică 😉

  Comentariu de Radu Humor | ianuarie 13, 2017 | Răspunde

  • Multumesc, dar n-as vrea sa se lase sa se inteleaga ca am facut eu traducerea. Traducerea din cartea la care am facut referire – Lirica renasterii iatliene – a fost efectuata de C.D. Zeletin, care semneaza si un Cuvant inainte.

   Comentariu de Motanul Incaltat | ianuarie 14, 2017 | Răspunde

   • Reiese clar că v-am mulţumit doar pentru postare ! Mai citiţi odată !

    Comentariu de Radu Humor | ianuarie 14, 2017

   • Da… am citit. Adresand felicitari pentru frumoasa traducere m-am gandit ca cineva si-ar putea inchipui ca aceasta traducere chiar imi apartine si tocmai lucrul asta am vrut sa-l evit. De aceea am considerat necesar sa specific cine e traducatorul, pentru ca pe el l-ati felicitat si merita aceste felicitari, desigur. Acum, pentru cei care nu au auzit de C.D. Zeletin, le recomand:
    https://ro.wikipedia.org/wiki/C.D._Zeletin

    🙂

    Oricum, multumesc pentru aprecieri! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | ianuarie 15, 2017

 3. Cum l-ai gasit taman pe acesta si mai ales cum de te-a dus mintea capului sa-l cauti ??? Citeste Sonetele lui Giovanni Boccaccio { 1313-1375 } si vei vedea ca si ala avea aceleasi pareri ….atunci in vremea ciumei caci , doar credeai ca asta n-a scris decat Decameronul !? Deci , intaresc cele spuse de Mihail Eminescu { maine se inplinesc 167 de ani d e la nasterea sa } : ” TOATE-S VECHI SI …NOUA TOATE ” !

  Comentariu de Marian | ianuarie 14, 2017 | Răspunde

  • 🙂 Cum l-am gasit? Sa stii ca intamplator. Am vrut sa citesc ceva prin care sa ma pot detasa de cotidian, de incarcatura asta negativa care se simte in societate, de stirile acestea referitoare la abuzurile facut de Binom, dezvaluirile lui Sebastian Ghita. Stii, toate astea te inraiesc – am ajuns la concluzia asta. Iti dau o stare de revolta si neputinta si pur si simplu simti ca te inraiesti tu insuti – asta ca sa vezi ce efecte lasa Sistemul asta mosit de Basescu. Asa ca am luat aceasta carte si am inceput sa citesc. Asa am dat peste aceasta poezie. Este ca se aseamana cu zilele noastre? Zici ca e scrisa ieri! Pe mine m-a frapat imediat actualitatea ei. Si cand te gandesti cand a fost scrisa!!!

   Comentariu de Motanul Incaltat | ianuarie 14, 2017 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: