Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Despre ce inseamna a fi cetatean al patriei…

Iata ca sarbatorim 1 Decemebrie – Ziua Nationala a Romaniei. Parada a fost frumoasa, dar felul in care ne raportam noi, astazi, la realitati si la tara noastra cred ca lasa de dorit. Pe mine m-a mahnit, spre exemplu, acea manifestare ce s-a vrut „patriotica”, e vorba de poezioara aceea rostita de marele actor Horatiu Malaele, cea cu „plecati de-aici” si terminata cu o injuratura de Hristos, difuzata larg de Realitatea. Eu cred ca astfel de gesturi nu definesc poporul roman.  De asemenea am observat ca s-a facut si o paralela intre 30 noiembrie – Praznicul Sf. Apostol Andrei – si Sarbatoarea Nationala. Unii rostesc proteste cu manie proletara, altii cauta sa vada profunde semnificatii religioase.

Ce inseamna a fi cetatean al patriei?

M-am gandit sa va prezint ce spunea marele Nichita Stanescu.

Cetatean al patriei

Cea mai importanta idee este cea care se repeta secunda de secunda in al meu creier.

Sînt fericit ca sînt cetatean al Romaniei.

Cînd sînt trist, sau cînd nu sînt trist, cînd sînt inspirat, sau cînd sînt bleg, sau numai obosit, – cînd sînt vizionar, sau cînd mi-e somn de mine însumi, – toate acestea le gîndesc si le formulez în minunata limba romana.

Nationalitatea nu este o analiza de singe, ci o optiune. Domnul Rosenthal care a pictat cu inflacarare chipul femeii, „Romania Revolutionara”, cu salba de aur pe deasupra de sînii laptosi, pentru mine a fost un bun roman. Domnul meu profesor de liceu, cind m-a invatat sa gîndesc cu subiect si predicat în miraculoasa limba romana, nici o secunda nu mi-a dat prin creierul meu tînar ca nu poate fi altceva decît un brav cetatean al patriei mele.

Sîntem ceea ce iubim. De la Altamira încoace, taurele arata colorat. Culoarea cea mai scumpa inimii mele este culoarea limbii romane.

Dragii mei, nu va mai lasati provocati de superstiile unor fosti tradatori, a unora care-si spuneau lor însile oameni si se laudau ca sînt romani, fara macar sa stie taina acestei sperante umane care se numeste limba romana.

A fi cetatean roman este o dragoste si o optiune, iar nu o stare sîngeroasa a eprubetei.

Dragii mei, ce frumoasa este Romania luptatoare si cu salba de aur pe sînii laptosi!”

Nichita Stanescu

1982

Amintiri din prezent – Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1985

Rosenthal - Romania Revolutionara

Rosenthal – Romania Revolutionara

Ceea ce e uluitor e faptul ca „Nationalitatea nu este o analiza de singe, ci o optiune” si „A fi cetatean roman este o dragoste si o optiune, iar nu o stare sîngeroasa a eprubetei”. Aceasta conceptie despre nationalitate si despre a fi cetatean roman cu greu, daca nu chiar imposibil, o putem intalni in toata literatura romana. La noi, ideea de nationalitate si de a fi roman a fost deseori identificata cu stravechiul cult al stramosilor, practicat si in comunismul lui Ceausescu si de catre cei care ii construiau cultul personalitatii. Dar a spune ca e o optiune – ceea ce imprima, comunica, transmite ideea de libertate a individului – mi se pare o idee absolut noua in gandirea romaneasca. In Romania „trebuie” sa fii un bun roman, desi nu e foarte clar ce inseamna asta si nici ce inseamna a fi cetatean roman. Acest „trebuie” sterge cu guma optiunea libera, bazata pe dragoste. Iar Nichita numeste „fosti tradatori” pe cei care nu stiu „taina acestei sperante umane care se numeste limba romana”, nu pentru a infiera cu „manie proletara” ci pentru a indemna sa iubim miracolul numit: limba romana, stergand orice urma de nationalism abject ce ar putea sa maculeze „sufletul de floare de zapada al acestei tari”!!

Este de asemenea uluitor ca Romania este „Romania Revolutionara”, dar nu o Romanie revolutionara in spiritul luptei de clasa, ci acea Romanie Revolutionara, a pasoptistilor, ce tindea spre dezvoltare si modernizare!! Iar Maria Rosetti, modelul portretului facut de Rosenthal, nici macar nu era romanca si a fost prima ziarista din Romania!!

Lasati-ma sa ma desfat cu acest liberalism de cea mai buna calitate!

Si, da, ma intreb cum de a avut curajul sa scrie asa ceva atunci si cum de n-a patit nimic!

Va spun sincer ca ma apuca uneori un dor pana la lacrimi de Nichita Stanescu. Nu e vorba de o nostalgie pentru comunism. In zilele noastre nu mai vedem asemenea oameni si nu mai putem citi asemenea cuvinte. Ca nationalismul romanesc arata jalnic, dupa parerea mea, cred ca nici nu mai trebuia sa spun.

Priviti numai „nationalismul” de azi si aruncati-va apoi privirea spre acest nationalism, al lui Nichita, care integreaza Romania in cultura europeana. Iar aceste cuvinte au fost scrise in 1982!!!

decembrie 1, 2016 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

29 comentarii »

 1. Eu ca sa fiu sincer , nu pot pricepe chestia asta neam ! Ce-are a face ” cultura europeana ” cu , nationalismul ? Spui ca acele ganduri au fost scrise in 1982…pai , dupa stiinta mea nationalismul este mult mai vechi ca ” religie ” deci – mai ales in acel an – gandurile lui Nichita Stanescu nu prea aveau cum sa ” integreze Romania in cultura europeana ” , caci – aia care n-am sosit pe lume dupa ultima ploaie – stim inca faptul ca …mai peste tot eram vazuti asa cum eram vazuti , adica o ” mamaliga care nu explodeaza ” . Nationalism inseamna dupa umila mea parere ca { un exemplu minor } , fica mea , dupa aproape douazeci de ani de trait in USA sa spuna oricui cu mandrie ca…este romanca si ca pentru Romania si-ar da inclusiv viata . Face asa ceva ? Ma indoesc profund . Ia intreab-o pe Cristina bunaoara , aia cam c e zice la capitolul asta ? Dupa mai mult de douazeci de ani de americanizare , spune cuiva ca este romanca ? Am un amic in Texas { dracu mai stie in ce oras } unde sta de prin ’81 …pai ala decat sa spuna ca-i roman …mai bine si-ar taia limba ! Spune oricui ca-i…italian , fireste avand si-un nume cu rezonantza meridionala . Fiul meu , traieste in UK de cativa ani , chiar crezi ca ala-i atat de nebun incat s a recunoasca public ca-i roman si ca….nu stiu ce-ar face pentru Romania la un caz de…nu stiu ce ? Doi dintre copii mei locuiesc in Malta de minim cinci ani . Pai , aia spun cui ai intreaba ca-s…italieni . Am niste buni amici ce traiesc in Sicilia d e minim douazeci de ani…cum dracu sa spuna aia ca-s romani daca-i intreaba cineva ? Nationalism nu-nseamna doar sa ” sadesti ” niste seminte ale iubirii fatza d e tara si poporul tau , asa cum fac niste ” elite ” ce au si pretentia de-a fi ascultati ca niste Cristosi ci . inseamna ca acele ” seminte ” sa fie ingrijite pentru ca , rodul iesit din ele sa fie pornit din inima si nu doar din cuvinte . Un fel d e bob d e mustar cum spunea mai nu stiu cand Isus Hristos referindu-s e la CREDINTA fireste . Nationalismul poate fi o CREDINTA doar daca acea ” samantza ” va fi fost ingrijita asa cum s e cuvine , cu dragoste cu respect si…sadindu-se alaturi de ea inclusiv dragostea si resopectul . AI vazut cumva { hai sa nu-l mai pomenesc pe Nici O Lae Ceausescu } in ultimii douazeci si sapte de ani un singur reprezentatnt al ” elitelor ” romanesti care sa fi dat …macar un exemplu pozitiv in aceasta directie caci , eu sigur n-am vazut si auzit decat…cel mult vorbe . Fireste , asta-i doar parerea mea de mahalagiu din Berceni deci , nu trebuie neaaparat luata in consideratie .

  Comentariu de Marian | decembrie 2, 2016 | Răspunde

  • Eu n-as fi de parere sa confundam nationalismul cu o religie sau sa spunem ca ar fi o religie. Tenta asta religioasa vor s-o dea unii, dar nu cred ca e corect.

   „[…] deci – mai ales in acel an – gandurile lui Nichita Stanescu nu prea aveau cum sa ” integreze Romania in cultura europeana ” , caci – aia care n-am sosit pe lume dupa ultima ploaie – stim inca faptul ca …mai peste tot eram vazuti asa cum eram vazuti , adica o ” mamaliga care nu explodeaza ” .” – asa vorbeste cel care nu cunoaste sau nu intelege viziunea ce se degaja din acest mic eseu.

   „Fiul meu , traieste in UK de cativa ani , chiar crezi ca ala-i atat de nebun incat s a recunoasca public ca-i roman si ca….nu stiu ce-ar face pentru Romania la un caz de…nu stiu ce ?” – sincer, n-am inteles: de ce sa fii nebun sa recunosti ca esti roman? E ceva rusinos in asta? E ceva de ocara faptul ca esti roman? Iti spun sincer ca nu inteleg o astfel de atitudine, mai ales din partea unor romani. Dar am inteles ce vrei sa spui: ca nationalismul trebuie cultivat in popor mai ales de catre elite. Aici cred ca trebuie sa-ti dau dreptate… Insa elitele (sau „elitele”…) noastre au fost si sunt mai putin preocupate de acest lucru, de a cultiva un nationalism de calitate, nu unul abject. Insa haide sa vedem de cine a fost cultivat nationalismul dupa Revolutie… De Corneliu Vadim Tudor…

   Nationalismul pe care il propune Nichita Stanescu nu este unul agresiv, nu este unul de proasta calitate. Ci isi are radacina in ideile si idealurile pasoptistilor: modernizarea tarii, o modernizare europeana occidentala, o integrare a Romaniei, dupa cum aratam, in cultura europeana. Nu o Romanie integrata intr-un spatiu otoman sau euroasiatic. Nu un nationalism extremist care sa izoleze Romania sau care sa conduca la orori. Ci un nationalism care sa fie caracterizat prin civilitate. O dragoste de tara care sa nu fie exclusivista si nu legata neaparat de un caracter religios sau etnic, pentru ca in Romania traiesc oameni de mai multe religii si apartinand mai multor etnii. Spuneam ca Maria Rosetti nu era nici macar romanca. Era britanica, avea radacini scotiene. Rosenthal era, din punct de vedere etnic, evreu, nascut la Budapesta. Citeste, te rog:
   https://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_Daniel_Rosenthal

   Asta nu inseamna ca nu au fost buni romani, asa cum nu se indoia nici de profesorul sau de limba romana de la liceu ca ar fi un foarte bun roman.

   Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 2, 2016 | Răspunde

   • Ma jignesti si pe cinstea mea dac-o merit 😡 ! Problema nu-i de ” viziune ” ci de percepere iar ” perceptia fiecaruia si chiar a multimilor este in stransa legatura cu vremurile ” iar asta…. asta este tot din Nichita si drept pedeapsa pentru inelegantza te las pe dumneatu sa afli unde si cand a scris-o 😡 ! Iar ” nationalismul propus d e Nichita ” cred ca glumesti caci , in afara de Nici – o -lae ….NIMENI nu-si putea permite s a propuna ceva de acest gen in Romania ! Corneliu Vadim Tudor …pai ai uitat cum taiai ori de cate ori in loc de C.V. Tudor ….. scriam W.C. Tudor 😕 ????

    Comentariu de Marian | decembrie 2, 2016

   • Insa Niciolaie ( 🙂 ) n-a propus asa ceva! Ia cerceteaza ce propunea Niciolaie…! 🙂 Conceptia asta, a lui Nichita, n-are legatura cu Ceausescu si cu felul in care vedea Ceausescu nationalismul. Prin cultul propriei sale personalitati. Daca iti aduci aminte de marile mitinguri populare, cand mergea Ceausescu in vizita prin tara. Observa ca era o stare de continua campanie electorala – cu asa ceva aduceau acele mitinguri. Or, ce spune Nichita n-are legatura cu asa ceva. Este evident lucrul acesta.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 2, 2016

   • Sa nu uit : daca tot esti mandru ca esti roman…du-te dumneata in Anglia si striga in gura mare chestia asta pe strada in plina zi …la ora d e maxima audienta si…ai sa-mi spui dupa aceea cam ce-ai patimit ! Dupa figura asta…mai discutam pe respectiva tema onorabile .

    Comentariu de Marian | decembrie 2, 2016

   • Eu te intreb cum e condusa tara asta a noastra, daca lucrurile stau asa precum spui tu.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 2, 2016

   • Inca inainte ca Niciolae s a vada nationalismul prin cultul propriei sale personalitati BOLNAVE , l-a vazut , l-a perceput strict ca ceea ce era d e fapt : PATRIOTISM EXACERBAT . Imbecilitate-ai bolnava , cretinatatea sa absoluta care-l facuse sa uite d e unde-a plecat l-a facut sa-nabuse cu bestialitate { pe vremea cand era ” doar colonel ” …din CIZMAR…de fapt din NIMIC caci , inca nu apucase sa-si ia atestatul de calfa macar } scanteile unei revolte izbucnite in OLT !!! De ce-a facut asta…pai poate pentru ca el asa credea nemernicul ca , dragostea de tara patriotismul se invata cu ajutorul biciului el insasi avand parte d e suficiente garbace pe cocoase , pe vremea cand pastea …gastele prin Scornicesti ..

    Comentariu de Marian | decembrie 2, 2016

   • 🙂 Nu cred ca stii bine lucrurile! Cel putin in declaratiile oficiale, Ceausescu nu era pentru nationalism, lucru explicabil din punct de vedere ideologic. Pentru ca venea in contradictie cu internationalismul de stanga, comunist. Insa nationalismul l-a vazut totusi prin cultul propriei sale personalitati – lucru ce era in acord cu comunismul. Voievozii si toti marii nostri inaintasi erau precursorii, pe scara istoriei, a noii „societati socialiste multilateral dezvoltate si inaintare a Romaniei spre comunsim”. In felul asta era pus nationalismul in acord cu doctrina marxista pentru ca sa nu existe nicio contradictie ideologica intre cele doua. Nu se ajunsese inca la comunism, stadiul cel mai avansat la care poate ajunge, dialectic vorbind, desigur, societatea. Era „inaintarea Romaniei spre comunism”. El lega nationalismul de materialismul istoric marxist, altminteri nationalismul era vazut drept:

    ” NAȚIONALÍSM s. n. (Uneori determinat de «burghez») Ideologie și politică reacționară care susține interesele burgheziei exploatatoare, prezentîndu-le ca interese ale întregii națiuni, cu scopul de a sparge unitatea de luptă a clasei muncitoare, instigînd la ură națională, la asuprirea altor națiuni sau a minorităților naționale.

    sursa: DLRLC (1955-1957) ” sursa: aici

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 2, 2016

  • „Nationalism nu-nseamna doar sa ” sadesti ” niste seminte ale iubirii fatza d e tara si poporul tau , asa cum fac niste ” elite ” ce au si pretentia de-a fi ascultati ca niste Cristosi ci . inseamna ca acele ” seminte ” sa fie ingrijite pentru ca , rodul iesit din ele sa fie pornit din inima si nu doar din cuvinte . Un fel d e bob d e mustar cum spunea mai nu stiu cand Isus Hristos referindu-s e la CREDINTA fireste . Nationalismul poate fi o CREDINTA doar daca acea ” samantza ” va fi fost ingrijita asa cum s e cuvine , cu dragoste cu respect si…sadindu-se alaturi de ea inclusiv dragostea si resopectul .”

   Problema nationalismului nu e neaparat asta, sa sadesti acele semnite, apoi sa te ingrijesti sa creasca. Ci ce fel de seminte sadesti. Daca sadesti, spre exemplu, niste semnite ale urii sau ale unui exclusivism subversiv atunci mi-e teama ca sadesti o calamitate ce nu poate sa conduca decat la o nenorocire mare.

   In postare remarcam urmatorul lucru: „Ceea ce e uluitor e faptul ca „Nationalitatea nu este o analiza de singe, ci o optiune” si „A fi cetatean roman este o dragoste si o optiune, iar nu o stare sîngeroasa a eprubetei”.”. Daca intelegem in felul asta lucrurile, atunci putem sa ne indepartam in mod concludent de un caracter extremist sau abject, pe care un nationalism prost inteles sau manipulat in acest sens ar putea sa-l aiba.

   Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 2, 2016 | Răspunde

   • Nationalitatea nu poate fi o optiune caci nu-i dupa matale ce nationalitate au parintii dumitale si unde te nasti . A fi cetatzean roman insa , aici ai dreptate este o OPTIUNE ….din fericire !

    Comentariu de Marian | decembrie 2, 2016

   • Lucrurile nu stau asa. Uite-te aici la definitie:
    Nationalitate
    „Apartenență a unei persoane la o anumită națiune; cetățenie.”
    Si aici:
    Natiune

    „Comunitate umană caracterizată prin unitatea de teritoriu, conștiința identității istorice și culturale și, în general, prin unitate de limbă și religie.”
    dar si:
    ” Formă de comunitate etnică-socială a oamenilor, produs al dezvoltării societății pe o treaptă superioară, având ca trăsături definitorii comunitatea de teritoriu, a intereselor economice, a originii limbii și culturii, o anumită factură psihică. ”
    sau:
    „formă de comunitate umană stabilă, istoricește constituită, caracterizată prin comunitatea de limbă, de teritoriu, de viață economică, politică (statală) și de cultură.”
    sau:
    ” Comunitate stabilă de oameni constituită istoricește și apărută pe baza unității de limbă, de teritoriu, de viață economică și de factură psihică, manifestate în particularitățile specifice ale culturii.”
    Desigur, iti recomand sa vezi toate definitiile. Asa e corect.

    Iar Nichita spune: „Nationalitatea nu este o analiza de singe, ci o optiune” si „A fi cetatean roman este o dragoste si o optiune, iar nu o stare sîngeroasa a eprubetei”. E adevarat: „nu-i dupa matale ce nationalitate au parintii dumitale si unde te nasti”, dar asta nu inseamna ca omul nu poate avea optiuni. Dar daca ai optiuni, le ai in mod liber.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 2, 2016

   • Ca sa tratez la modul general subiectul. Bineinteles, o natiune e constituita istoriceste. Dar cineva poate sa plece in America sau Australia etc. Este optiunea lui, poate obtine cetatenia americana pe baza propriei sale optiuni. Isi poate intemeia o familie acolo. Cetatenia, apartenenta sa la o natiune, e facuta pe baza optiunii sale in mod liber. Pe de alta parte, un om poate sa se duca in alta tara, spre exemplu sa lucreze acolo si chiar sa se casatoreasca acolo, dar fara sa renunte la cetatenia sa in schimbul altei cetatenii sau a cetateniei din tara unde a plecat sa lucreze. Lucrul asta e bazat tot pe optiunea lui, exprimata in mod liber.

    Cum sa fie conceptia asta a lui Ceausescu? Cand pe vremea lui Ceausescu cetatenilor romani le era interzis, prin decret, sa ia contact cu strainii. Iesirile in strainatate se faceau foarte greu, cu supravegherea Securitatii. Este evident ca Ceausescu nu putea sa aiba o astfel de conceptie, precum cea exprimata de Nichita. In societatea comunista optiunile individului sunt limitate pentru ca individul nu e liber. Iar Ceausescu nu-mi amintesc sa fi exprimat vreodata o asemenea viziune despre nationalitate, cetatenie.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 2, 2016

   • Conceptia asta, exprimata de tine: „Nationalitatea nu poate fi o optiune caci nu-i dupa matale ce nationalitate au parintii dumitale si unde te nasti .”, ne poate duce cu gandul la Frontul Romanesc al lui Alexandru Vaida-Voievod – v. si aici. Desi este adevarat ca „nu-i dupa matale ce nationalitate au parintii dumitale si unde te nasti”. Problema e cu prima parte a frazei tale: „Nationalitatea nu poate fi o optiune” 😉 .

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 2, 2016

   • Omuleeee , prietene , lasa-ma dracului in pace cu DEX-ul si explicatiile sale pentru oricare cuvant !!! Am DEX-ul la mai putin de 30cm. d e PC si…chiar crezi ca mi-ar fi atat de greu s a port cu dumneata o discutie ” academica ” bazandu-ma doar pe citate bine aduse din condei conform DEX-ului ? Eu incerc sa ma exprim si sa gandesc la fel ca …acele mase despre care vorbea si Lenin si…Nichita ! Chiar crezi ca daca-i vei definii lui nea Costica Chioru’ { ala d e vinde zarzavaturi la Piata Resita } sau lui mos Chiorpec Ciubotarul , aceste cuvinte , nationalism si nationalitate ala te va admira , va cade pe spate d e admiratie la cat esti matale d e destept ? Fi serios , intai te va injura copios d e mama iar apoi daca vei continua… Asta incerc eu sa-ti tot spun de ani d e zile d e cand iti tot bantui blogul : pana nu s e va vorbii ca sa-nteleaga si prostii { adica de fapt acea multime } nu va intelege NIMENI despre ce-i vorba si…ne vom trezii ca va venii altul care va proceda strict precum Johannis la acel 1 Decembrie ! Altul si altul si altul…pana ne va lua dracu pe toti caci pe 29 Noiembrie cand s e stia deja intentia neamtului tyrebuiau nu doar televiziunile s a iasa la interval si sa-si exprime uimirea fatza de a sa ceav dar TOTI ROMANII , TOTI LOCUITORII acestei tari trebuiau sa se a dune in Piata Universitatii si s a ceara suspendarea teutonului…fara nici o discutie !.

    Comentariu de Marian | decembrie 2, 2016

   • Sa ceri suspendarea pentru ce? Ca el nu a incalcat vreo lege. Ca am inteles – se discuta la Romania TV – ca e o lege in acest sens, dar efectele sunt pe mai tarziu. Se aplica pe mai incolo. Deci ceea ce s-a intamplat doar a nemultumit pe unii.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 2, 2016

   • Eu incerc sa explic pe cat posibil pe intelesul tuturor.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 2, 2016

   • Totusi, mai usor cu „TOTI ROMANII , TOTI LOCUITORII acestei tari trebuiau sa se a dune in Piata Universitatii si s a ceara suspendarea teutonului…fara nici o discutie !”. Lucrul asta conduce la dezordine si instabilitate politica. Vor fi alegeri si acolo cetatenii vor putea vota. E calea legala, democratica. S-o tinem dintr-o suspendare in alta nu e o atitudine si nici benefic. Daca va castiga PSD va trebui sa coabiteze cu PSD. Sper ca si PNL e constient de acest lucru, nu doar Iohannis. Vom vedea cine va castiga alegerile si care vor fi atunci pozitionarile politice.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 2, 2016

   • „Chiar crezi ca daca-i vei definii lui nea Costica Chioru’ { ala d e vinde zarzavaturi la Piata Resita } sau lui mos Chiorpec Ciubotarul , aceste cuvinte , nationalism si nationalitate ala te va admira , va cade pe spate d e admiratie la cat esti matale d e destept ? Fi serios , intai te va injura copios d e mama iar apoi daca vei continua… Asta incerc eu sa-ti tot spun de ani d e zile d e cand iti tot bantui blogul : pana nu s e va vorbii ca sa-nteleaga si prostii { adica de fapt acea multime } nu va intelege NIMENI despre ce-i vorba”

    Sa stii ca e o greseala sa cobori nivelul unei discutii, explicatii, comentariu etc pana in dreptul lui „nea Costica Chioru’” sau „Chiorpec Ciubotarul”. Observ si la televiziunile de stiri o abordare de genul asta: nu-l lasa pe interlocutor sa explice pentru ca e „prea tehnic” si nu e pe intelesul tuturor. „Preia” moderatorul ideea si o „transforma” de asa maniera sa inteleaga si „nea Costica Chioru'”, dar nu face altceva decat s-o deformeze, s-o distorsioneze si s-o ciunteasca de asa maniera incat „explicatia” nu mai e, de fapt, explicatia cuvenita, exacta.

    A te cobori la nivelul unor asemenea oameni, precum cei din exemplul dat de tine, conduce nu doar la scaderea vietii intelectuale dar si la deformarea adevarului. Pe de alta parte, aceasta regresie nu-i face niciun bine nici lui „nea Costica Chioru'” si nici lui „Chiorpec Ciubotarul”. Ce ar invata acesti oameni atunci? In loc sa facem mai multa lumina, stingem lumina? Eu cred ca lucrul asta nu e o atitudine pozitiva.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 3, 2016

 2. Sa nu uit : ceea ce s-a intamplat de 1 Decembrie 2016 , la ceea ce ar fi trebuit sa fie una dintre SARBATORILE ROMANILOR SI ROMANIEI exemplifica la modul direct si fara dubii chestia cu ” elitele ” si….nationalismul , despre care vorbeai matale onorate amic virtual . In plus , ma indreptatesc pe mine mahalagiul , zavragiul { atentie : este ZAVRAGIU si nu…ZARZAVAGIU asa cum ma autodenumesc cateodata 😀 } din Berceni sa afirm : INTOTDEAUNA CAND AM CRITICAT ” ELITELE ” AM AVUT DREPTATE , INTOTDEAUNA CAND L-AM INJURAT PE TEUTONUL DE SIBIU….AM AVUT DREPTATE ! Ghicitoare : cui crezi c-a ridicat mingea la fileu boul asta sasesc , ia poftim de ghici ???

  Comentariu de Marian | decembrie 2, 2016 | Răspunde

  • Nu stiu daca ai avut „intotdeauna” dreptate… Insa un lucru, cred, e cert: Klaus Iohannis are probleme majore de comunicare. Este evident ca a ridicat „mingea la fileu” PSD-ului, minge prinsa usor de acesta si returnata cu un „backhand in cross” (asta ca sa ma exprim in termeni de tenis 🙂 ) de i-a lasat masca pe penelisti! 🙂 Incercarea asta de a „privatiza tribuna oficiala”, ca sa ma exprim sugestiv, a fost o aiureala din partea lui Iohannis. Partea proasta e ca nu comunica, nu explica „de ce” si, evident, lasa loc la diverse speculatii ce nu fac bine PNL-ului. De asemenea incercarea lui Iohannis de a-l impune pe Ciolos drept candidat de premier din partea PNL, prezentandu-l drept „omul performant”, ca un fel de „om providential” pentru Romania, pentru ca „e bun” pentru ca ” stiu ca e bun, doar eu l-am numit” se constituie, iarasi, intr-o naivitate demna de o cauza mai buna. Mai ales atata vreme cat acest guvern de tehnocrati nu a dovedit performanta, ba a mai si reusit – prin declaratiile iresponsabile ale unora – sa irite electoratul.

   Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 2, 2016 | Răspunde

   • Probleme d e comunicare , sau probleme cu acel ego care de cand a ajuns cel mai cel dintre alesi , s-a exacerbat mai dihai decat la Basescu ?????? ” Aiureala ” aia are sa-l coste mai mult decat isi poate inchipui cineva caci ASTA inseamna ca pe 11 Decembrie nici PNL-ul , si nici ” altii ” nu vor reusii sa s e plaseze nici macar la nivelul de 10% sub PSD iar asta-i CRIMA dupa umila mea parere , abia asta-i crima nu ce-a facut javra aia de Iliescu ! Sa readuci la putere stanga pe cai mari…asta-i cu adevarat o crima omule indiferent ce-au sa spuna toti analistii lu’ peste din tara asta . Iti cer iertare caci… nu pot fi d e acord cu dumneata : nu declaratiile iresponsabile ci lipsa d e profesionalism { si s e mai numesc….tehnocrati 😡 ! } a reusit sa irite cam tot electoratul indiferent ca au doua clase sau douasprezece , i-a scos din sarite si p’aia d e la coada vacii si p’aia de se trag din neam d e intelectuali : medici , profesori ….femei de serviciu etc . sau , cum spunea mai nu stiu cand Ion Creanga : ” De la Vladica { fireste nu Vladica de la BOR } si pana la opinca ” !!! 1 Decembrie 2016 va ramane pentru totdeauna o pata pe drapelul Romaniei chiar daca la Cotroceni va venii incepand d e maine ….Obama insusi ! S-a vazut in sfarsit ca zace-n neamtul asta , s-a avzut in sfarsit ce nivel de educatie are si mai ales de ce-i in stare . Sa nu te mai aud ca-i iei apararea ca …. ma cuprinde dorul de….CEAUSESCU SI DE COMUNISM 😡 ! Barem aia nu erau….profesori .

    Comentariu de Marian | decembrie 2, 2016

   • Dar nu-i iau apararea deloc. Si pe mine ma intristeaza… Insa stau si ma intreb ce se urmareste. Observa ca toti liderii vechi din PNL si care ar fi putut sa contribuie major la victoria PNL in alegeri au fost scosi pe tusa. Ludovic Orban, Crin Antonescu, chiar si Vasile Blaga. Mai auzi de ei? Nu! Alina Gorghiu e o fata tanara, n-are experienta in conducerea unui asa partid. E bine educata, e finuta, dar nu are experienta necesara si nici stofa de lider. A urmat apoi balbaiala aia inadmisibila de la locale, cea cu Marian Munteanu, care a decredibilizat partidul. Au vazut apoi ca nu merge nici cu Alina Gorghiu si l-au scos pe Ciolos in prim-plan… Ciolos a balbait-o si el, ca nu va participa la alegeri si pana la urma au scos Platforma aceea Romania 100 ca sa-i dea lui Ciolos o aura de mare lider. Interesant este ca si campania electorala, fara sacose, pixuri si brichete, lucreaza in favoarea PSD-ului. Practic, PSD nici nu se intrebuinteaza prea tare si castiga teren. Desigur, vom vedea la alegeri, dar… Parca e planuit ca PSD sa castige. In sahul artistic sunt asa-numitele probleme de mat ajutor. Cu asa ceva seamana.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 2, 2016

   • Uite ce spune Alina Gorghiu:

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 2, 2016

  • Dupa parerea ta, ce rol joaca elitele in societate? Si care ar fi rolul lor?

   Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 3, 2016 | Răspunde

 3. Parca n-ai sti c a n-o pot suferii pe boarfa asta de Tecuci ….. 😡

  Comentariu de Marian | decembrie 2, 2016 | Răspunde

  • Mai, se vede ca e bine educata, finuta dar, ti-am zis: de aici si pana la lider de partid mai e o cale lunga. Dar, pe de alta parte, daca Iohannis s-a amestecat in conducerea PNL s-ar putea ca Alina Gorghiu sa nu mai fi avut ce sa faca.

   Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 2, 2016 | Răspunde

   • Omule…nu neg faptul ca…si mie-mi place ca femeie dar , ATAT ! Ca politician este VARZA si din pacate a distrus si ceea ce mai ramasese din acel PNL reinfiintat d e catre Ionescu Qintus si Radu Campeanu imediat dupa Decembrie ’89 . Si ce mama dracului spui despre Johannis ca ” daca s-ar fi amestecat in conducerea PNL { adica dupa modelul consacrat d e Basescu nu ? } Alina Gorghiu n-ar mai fi avut ce sa faca ” ? Pai…nu ea personal a dat sfara-n tara ca PNL al sustine pe Johannis ? Cumva PSD si Dragnea ? Nu, Alina Gorghiu Isar si PNL ! Ce dracu frate nu vezi ca pune botu’ la orice ai satisface ei …feminitatea ahtiata dupa ….succesuri ? Asta cred ca deja s e vedea drept o Condolenta de Romania . Nu mai aduc in discutie faptul ca , conducerea PNL si Alina Gorghiu personal , n-au fost validati de catre nimeni la nivel de tara dintre membrii PNL in cadrul niciunui Congres . Sau poate da dar…a fost vorba despre ceva in genul alegerii lui Liviu Dragnea la sefia PSD 😉 . Iar chestia cu ” penalii ” pai , nu cumva seful din umbra al ” liberalilor ” , bivolul ala sibian ….n-are si el oarece bube care , mai devreme sau mai tarziu vor iesii la suprafata ? Omule este deja ora 11.45 la mine in Berceni { nu stiu cat o fi la matale } insa daca mai stau mult s a te tin la vrajeala…voi fi nevoit sa-ti urez ” buna dimineatza ” asa incat , prefer sa-ti urez doar somn usor si fireste….NOAPTE BUNA PRIETENE !

    Comentariu de Marian | decembrie 2, 2016

   • 🙂 Multumesc!

    Bine, ca Alina Gorghiu si PNL il sustin pe Iohannis e una. Sigur, lucrul asta e de inteles… Eu ma refeream la posibilitatea ca Iohannis sa se amestece in conducerea partidului, in luarea unor decizii, iar Alina Gorghiu sa nu mai poata face ceva. Partidul l-ar fi sustinut pe Iohannis si fara amestecul acestuia in treburile sale interne si mai ales in conducerea PNL. Daca Iohannis si-a arogat si functia de presedinte de partid – eu in ipoteza asta vorbeam, adica el de fapt sa conduca partidul – e regretabil.

    In orice caz, daca PSD face un scor bun la alegeri si impreuna cu ALDE reusesc peste 50%, nu doar ca vor impune premierul dar se deschide si calea suspendarii lui Iohannis. Daca popularitatea lui Iohannis va suferi scaderi, situatia devine critica. Avem o Gabriela Vranceanu-Firea in crestere de popularitate – deci poate sari de la Primarie la Palatul Victoria. Si, daca va avea o popularitate mare la nivel national poate sari si de la Palatul Victoria la Palatul Cotroceni, de ce nu? O varianta de premier ar fi si Victor Ponta. In orice caz, la o victorie a PSD+ALDE (deci impreuna sa aiba peste 50%) impun premierul, Iohannis nu are ce face. Poate fi Ponta, poate fi Gabriela Vranceanu-Firea sau chiar Liviu Dragnea (cum se auzea prin targ).

    Dar daca Iohannis scade in popularitate, situatia lui devine critica pentru ca e in logica luptei politice ca PSD (impreuna cu ALDE) sa declanseze suspendarea.

    Si atunci sa-l vad pe Iohannis!!

    Situatia ar fi cu atat mai critica cu cat PNL ar realiza sub 30% la alegeri. E adevarat ca l-ar sustine pe Iohannis, dar ar fi un partid slab. Si fara o conducere cu experienta. Fetele acestea precum Alina Gorghiu sau Andreea Paul sunt tinere si n-au experienta. Gandeste-te ca Basescu fara Vasile Blaga ar fi fost suspendat. Or, PNL nu-i mai are acolo unde trebuie pe Ludovic Orban sau Crin Antonescu. L-au scos si pe Blaga.

    In orice caz, daca PNL obtine un scor slab si nu va da premierul, Alina Gorghiu a spus, daca nu ma insel, ca-si da demisia. Banuiesc ca dupa Anul Nou – cat mai repede ar trebui – vom avea un Congres care sa aleaga o noua conducere. Ar trebui sa se gandeasca bine…

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 3, 2016

 4. […] Tot pe teme de natiune-nationalitate un deosebit de interesant articol al maestrului Ion Cristoiu: […]

  Pingback de Cred ca a avut dreptate Corneliu Coposu… « Motanul Incaltat | decembrie 8, 2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: