Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Succes, Maia!!!

Sa vedem rezultatele alegerilor prezidentiale din Republica Moldova:

Romania Libera

Alegeri în Republica Moldova. Voturile pentru Maia Sandu, în creștere. Igor Dodon își atacă contracandidata: Încă nu a crescut pentru a câștiga lupta

UPDATE 15.00: Președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, cheamă forțele de stânga la unitate și îndeamnă cetățenii să-l susțină în turul II împotriva Maiei Sandu. El susține că susținerea partenerilor pe eșichierul de stânga i-ar aduce victoria cu 60%, potrivit Deschide.md.

„Dacă avea să fie un singur candidat pe „stânga”, victoria era să fie din primul tur. Sunt ferm convins că Maia Sandu va pierde în turul II. Dacă vom avea susținerea unor parteneri de stânga, victoria va fi de 60/40. Dacî nu va fi susținere, victoria va fi de 52-53%. Suntem mult mai mulți în Republica Moldova. Trebuie să ne consolidăm forțele. De ce „dreapta” poate să se unească, iar noi, „stânga”, nu putem? Mă adresezi la Usatîi, Ciubașenco, Voronin: priviți ce face ei pe eșichierul de dreapta? Dăm la o parte ambițiile personale. Să fim mai sus decât toate conflictele care au avut loc. Mă adresezi și la echipa mea: lăsați lupta pe rețele de socializare. Lupta dintre partidele de stânga consolidează eșichierul de dreapta”, a spus el.

Totodată, el a atacat-o pe contracandidata sa Maia Sandu. „Stimată oponentă politic, doamna Maia Sandu, pregătiți-vă! Noi ne cunoaștem. Eu stimez oponenții mei politici și am o stimă deosebită față de orice oponent politic, mai ales față de doamne, domnișoare. De aceea, vă promit că și abordarea va fi una sinceră, cinstită, onestă, dar pregătiți-vă să pierdeți aceste alegeri! Încă nu ați crescut pentru ca să câștigați lupta în aceste prezidențiale”, a afirmat Dodon.

14.45: Tinerii din Republica Moldova, care studiază în România şi basarabenii stabiliţi acolo, au putut vota la una din cele 11 secţii deschise în Capitală şi în principalele oraşe. Toţi spun că au votat pentru schimbare şi o ţară unde să-şi dorească să se întoarcă, potrivit Digi24.

12.50: La ora 10.38, fuseseră prelucrate 99,42% procese verbale. Astfel, Igor Dodon a obținut 48,23%, iar Maia Sandu – 38,42%.

În Găgăuzia, Igor Dodon a acumulat peste 91% dintre voturile de la prezidențiale, unde, până în prezent, au fost procesate 99% dintre procesele verbale, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale. Astfel, pentru Igor Dodon și-au dat votul aproape 47.800 de alegători, potrivit Deschide.md.

Pe locul doi, în această regiune, s-a clasat Dumitru Ciubașenco, cu 6% dintre voturi, sau 3.300 de persoane. Urmează Maia Sandu cu 1%, sau 600 de voturi. Valeriu Ghilețchi a acumulat 0,54%, Mihai Ghimpu — 0,18%, Silvia Radu — 0,13%, Iurie Leancă – 0,2%, Maia Laguta — 0,08%, Ana Guțu — 0,03%.

În Găgăuzia au votat peste 54.400 de alegători, ceea ce reprezintă 42% dintre persoanele cu drept de vot, sau 128.600 de persoane.

Totodată, Agerpres notează că peste 2.500 de transnistreni au participat la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Potrivit rezultatelor publicate de Comisia Electorală Centrală, la Secția de votare 41 din Varnița au participat la vot 2.146 de alegători din regiunea separatistă Transnistria. Dintre aceștia, 64,63% au votat în favoarea prorusului Igor Dodon, candidat din partea Partidului Socialiștilor, în timp ce 27,31% l-au susținut pe candidatul proeuropean Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate.

În același timp, în Secția de votare 42 au votat 1.424 cetățeni transnistreni, iar dintre ei 60,74% l-au susținut pe Dodon și 29,56% pe Maia Sandu.

Cetățenii transnistreni au avut posibilitatea de a vota la alegerile prezidențiale desfășurate duminică în Republica Moldova în două secții de votare aflate în Varnița, localitate din raionul Anenii Noi, învecinat cu Transnistria. Autoritățile de la Tiraspol au refuzat amenajarea de secții de votare pentru cetățenii moldoveni aflați în regiunea transnistreană.

12.40: Candidatul „Partidului Nostru” la alegerile prezidențiale, Dumitru Ciubașenco, răspunde acuzațiilor unor membri PSRM care susțin că în cazul retragerii lui Ciubașenco din cursă, Igor Dodon ar obține victoria din turul I.

„Dacă voi vorbiți cu Plahotniuc și ați decis să mergeți cu el până la capăt, dar el v-a tras pe sfoară, atunci ce treabă am eu? Dacă Dodon nu va deveni președinte, iar Departamentul de Stat nu va permite acest lucru, din nou, ce treabă am eu? Dodon este gata să declare că-l va scoate pe Usatîi din urmărire internațională, unde a fost băgat de Plahotniuc? Dodon este gata să anunțe dizolvarea imediată a Parlamentului și să anunțe alegerile anticipate? Dacă nu, atunci ce treabă am eu? Continuați să mergeți mai departe cu Plahotniuc al vostru și lăsați-mă în pace”, a scris el într-o postare pe Facebook.

11.17: Mai mulți lideri politici români au comentat, luni dimineața, rezultatul alegerilor din Republica Moldova.

Președintele PNL, Alina Gorghiu, susține că organizarea celui de-al doilea tur de scrutin reprezintă o șansă pentru păstrarea orientării pro-europene: „Îi felicit pe moldovenii care, după 20 de ani, au mers la vot pentru viitorul președinte și mă bucur că alegerile s-au desfășurat fără incidente. Este o veste bună că va exista un al doilea tur de scrutin, reprezintă o șansă pentru păstrarea direcției strategice și a orientării pro-europene. Prin urmare, va fi nevoie, în turul doi, de o mobilizare puternică a tuturor pro-europenilor”, a scris Alina Gorghiu, pe Facebook.

Potrivit fostului premier Adrian Năstase, primul tur al alegerilor de la Chișinău arată că există o fractură în Republica Moldova. „Primul tur al alegerilor de la Chișinău ne-a arătat că există o fractură în Republica Moldova. Pare că opțiunea pro-rusă s-a dezvoltat în ultimii ani și datorită exceselor de tip unionist de la București. Pentru unele câștiguri de politică internă, electorale, în România, au fost create reflexe de respingere în unele din zonele nehotărâte de la Chișinău. Mă bucur însă că unii dintre candidații pro-europeni au înțeles nevoia concentrării voturilor pe un singur candidat. Următoarele două săptămâni vor fi decisive. Poate că tinerii își vor exprima, în sfârșit, opțiunea. Poate că nu doar 8.500 de cetățeni cu dublă cetățenie din România vor vota în al doilea tur de scrutin. Succes Maia Sandu!”, a scris Adrian Năstase pe blogul personal.

Pe de altă parte, deputatul Theodor Paleologu este de părere că Maia Sandu are o şansă „mică, dar reală” de a deveni preşedinte. „Slavă Domnului că nu a cîştigat Dodon din primul tur! Slavă Domnului că mai e o şansă -mică, dar reală- ca Maia Sandu să cîştige alegerile prezidenţiale din Republica Moldova! De-acum sper ca basarabenii să se mobilizeze contra politicii reprezentate de Dodon”, a scris deputatul pe pagina sa.

11.00: Peste 67.000 de cetățeni din Republica Moldova au votat, duminică, la secții din afara țării, a anunțat, luni, într-o conferință de presă, președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, potrivit Agerpres.

Potrivit acesteia, cea mai mare prezență la urne în afara țării a avut loc în Italia, acolo unde au votat 21.904 alegători. În România, numărul alegătorilor prezenți la urne a fost de România 9.440, iar în Franța 5.139. Totodată, în Rusia au votat 4.578 cetățeni moldoveni, în Marea Britanie 4.002, în SUA 3.743, iar în Canada 2.482.

Conform datelor CEC, la alegerile prezidențiale de duminică au participat 1.436.241 cetățeni cu drept de vot, din care 1.326.622 alegători incluși pe listele electorale permanente, iar 109.619 alegători pe cele suplimentare.

10.58: Primarul Chișinăului Dorin Chirtoacă a felicitat-o pe Maia Sandu. Totodată, el a afirmat că speră ca Igor Dodon să piardă în turul doi al alegerilor prezidențiale, potrivit Deschide.md.

„Felicitări, Maia Sandu, iar Igor Dodon, pregătește-te să pierzi în turul doi. Și acum, pas cu pas, se va reuși lupta cu sărăcia cu corupția și să revenim la normalitate. Dar acest gândac de Colorado trebuie strivit, pentru că Maia Sandu va reuși să câștige în turul doi. Mă bucur că s-a relansat votul pro-european, speranța care a fost distrusă după 2009 de Alianța pentru Integrare Europeană”, a spus Chirtoacă.

Totodată, președintele PPEM, Iurie Leancă, a declarat că va face tot ce îi stă în puteri ca în turul doi să câștige candidatul pro-european.

„Dacă nu voi ajunge în turul doi, voi face tot ce îmi stă în puteri pentru ca în turul doi să câștige candidatul pro-european. În ceea ce privește prezența la vot constat un număr redus în comparație cu alegerile din 2014, ceea ce este în disonanță cu dorința majorității moldovenilor de a vota pentru președinte prin vot direct. Regret foarte mult această tendință negativă. În mod special, îmi pare foarte rău că tinerii s-au prezentat într-un număr foarte scăzut. Azi dimineață am făcut un apel, în mod special, în adresa tinerilor, spunând că aceste alegeri sunt despre viitorul lor”, a mai spus el.

10.30: În primul tur al alegerilor, locuitorii din Chișinău și din suburbiile municipiului au preferat-o pe Maia Sandu, urmată de liderul socialist Igor Dodon, informează Unimedia.md.

După procesarea a 92,23% din procesele verbale pentru municipiul Chișinău, s-a constatat că dintre cei 385.559 de participanți la vot în capitala Republicii Moldova, 48,58% și-au dat votul pentru liderul PAS, Maia Sandu, în timp ce pentru Igor Dodon au votat 41,97%.

În cele 18 suburbii ale municipiului și în sectoarele Centru și Buiucani ale capitalei procesele verbale au fost prelucrate în proporție de 100%. În sectoarele Centru, Buiucani și Ciocana, precum și în 17 dintre cele 18 suburbii ale municipiului Chișinău, Maia Sandu este lider al scrutinului.

Totodată, liderul socialist Igor Dodon a fost susținut în două dintre cele cinci sectoare ale capitalei — Botanica și Râșcani. La fel, Dodon a acumulat cele mai multe voturi în orășelul Cricova.

10.26: Traian Băsescu, despre alegerile prezidențiale din Republica Moldova: Maia Sandu va câştiga alegerile prezidentiale. Țara va rămâne pro-Europa şi pro-România

5:00. Câștigătorul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova va fi decis în al doilea tur de scrutin la 13 noiembrie, când se vor confrunta candidatul socialist, Igor Dodon, și candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

După numărarea a 99,5% dintre voturi, rezultatele preliminare îl arătau câștigător pe Dodon cu 48,5%, urmat de Sandu, cu 38,2%.

UPDATE 00.45: La prelucrarea a 96,35 la sută dintre procese verbale, Igor Dodon a obținut 49,13 la sută dintre voturi, iar Maia Sandu, 37,60 la sută

Igor Dodon – 49,13%

Maia Sandu – 37,60%

Dumitru Ciubașenko – 5,90%

Iurie Leancă – 3,17%

Mihai Ghimpu – 1,82%

Valeriu Ghilețchi – 1,05%

Maia Laguta – 0,76%

Silvia Radu – 0,41%

Ana Guțu – 0,17%

00.20: La numărarea a 95 la sută dintre voturi, Igor Dodon a obținut 49,31 la sută dintre voturi, iar Maia Sandu, 37,39 la sută, informează Unimedia. 

00.10: După numărarea a 93.74 la sută din procesele verbale prelucrate, Igor Dodon a obținut 49.64 la sută dintre voturi, iar Maia Sandu,  37.05 la sută, conform Timpul.md. 

În aceste condiții, ar putea fi organizat al doilea tur de scrutin, relatează UNIMEDIA. Dacă niciunul dintre candidaţi nu obţine peste 50% din sufragii, Republica Moldova va organiza un al doilea tur de scrutin, pe 13 noiembrie.


23.50: După 86,74 la sută din procesele verbale prelucrate, Igor Dodon a obținut 49,98 dintre voturi, iar Maia Sandu – 36,78 la sută, notază timpul.md.


23.20: La numărarea a 80 la sută dintre voturi, Maia Sandu a obținut 35, 98 la sută dintre voturi, iar Igor Dodon – 50,7 la sută, conform Publika.md.

Mihai Ghimpu, Partidul Liberal – 1,92 %
Iurie Leancă, Partidul Popular European din Moldova – 3,29%
Dumitru Ciubaşenco, Partidul Nostru – 5,66%
Maia Sandu, Partidul Acţiune şi Solidaritate – 35,98%
Igor Dodon, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova – 50,7%
Silvia Radu, candidat independent – 0,42%
Maia Laguta, candidat independent – 0,79%
Ana Guţu, Partidul „Dreapta” – 0,17%
Valeriu Ghileţchi, candidat independent – 1,07%


23.00: La procesarea a 74 la sută dintre sufragii, Maia Sandu a obținut 35,26 la sută dintre voturi, în vreme ce Igor Dodon a obținut 51,37 la sută dintre voturi, conform publika.md.

Au fost procesate 74% din procesele verbale:

Mihai Ghimpu, Partidul Liberal – 1,96 %
Iurie Leancă, Partidul Popular European din Moldova – 3,32%
Dumitru Ciubaşenco, Partidul Nostru – 5,62%
Maia Sandu, Partidul Acţiune şi Solidaritate – 35,26%
Igor Dodon, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova – 51,37%
Silvia Radu, candidat independent – 0,43%
Maia Laguta, candidat independent – 0,8%
Ana Guţu, Partidul „Dreapta” – 0,17%
Valeriu Ghileţchi, candidat independent – 1,07%

 

22.56: La procesarea a 70,59 la sută dintre voturi, Maia Sandu a obținut 34,96 la sută dintre sufragii, iar Igor Dodon – 51,65 la sută, scrie publika.md.

Au fost procesate 70,59% din procesele verbale:

Mihai Ghimpu, Partidul Liberal – 1,99 %
Iurie Leancă, Partidul Popular European din Moldova – 3,34%
Dumitru Ciubaşenco, Partidul Nostru – 5,59%
Maia Sandu, Partidul Acţiune şi Solidaritate – 34,96%
Igor Dodon, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova – 51,65%
Silvia Radu, candidat independent – 0,43%
Maia Laguta, candidat independent – 0,8%
Ana Guţu, Partidul „Dreapta” – 0,17%
Valeriu Ghileţchi, candidat independent – 1,06%


22.48: La procesarea a 64,44 la sută din voturi, Maia Sandu a obținut 34,49 la sută dintre voturi, iar Igor Dodon a obținut 52,02 la sută dintre sufragii, conform publika.md.

Au fost procesate 64,44% din procesele verbale:

Mihai Ghimpu, Partidul Liberal – 2,08%
Iurie Leancă, Partidul Popular European din Moldova – 3,42%
Dumitru Ciubaşenco, Partidul Nostru – 5,49%
Maia Sandu, Partidul Acţiune şi Solidaritate – 34,49%
Igor Dodon, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova – 52,05%
Silvia Radu, candidat independent – 0,45%
Maia Laguta, candidat independent – 0,81%
Ana Guţu, Partidul „Dreapta” – 0,17%
Valeriu Ghileţchi, candidat independent – 1,04%

22.40:  La procesarea a peste jumătate din buletinele de vot, Maia Sandu a obținut 34 la sută dintre sufragii, în vreme ce Igor Dodon a obținut 52,21 la sută dintre voturi, scrie publika.md. 

Au fost procesate 58,91% din procesele verbale:

Mihai Ghimpu, Partidul Liberal – 2,15%
Iurie Leancă, Partidul Popular European din Moldova – 3,39%
Dumitru Ciubaşenco, Partidul Nostru – 5,35%
Maia Sandu, Partidul Acţiune şi Solidaritate – 34,07%
Igor Dodon, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova – 52,51%
Silvia Radu, candidat independent – 0,46%
Maia Laguta, candidat independent – 0,81%
Ana Guţu, Partidul „Dreapta” – 0,17%
Valeriu Ghileţchi, candidat independent – 1,08%


22.30: Igor Dodon, candidatul pro-rus, conduce în cursa pentru președinția Republicii Moldova, cu 55,1 la sută dintre voturi, conform primelor rezultate parțiale anunțate duminică seară de Comisia Electorală Centrală. Candidata pro-europeană, Maia Sandu, ar fi obținut numai 30,69 la sută dintre voturi, relatează Timpul.md. CEC a numărat 30.66 la sută din voturi. 

Anterior, Maia Sandu declarase, după închiderea urnelor, că „votul masiv este un semnal clar că oamenii își doresc o schimbare”.

„Vreau să mulțumesc foarte mult tuturor celor care au mers astăzi la vot. Oamenii au înțeles că votul lor este important și au decis să transmită un semnal clar. Votul masiv e un semnal clar că oamenii își doresc o schimbare și noi cu toții apreciem acest semnal”, a spus Sandu.

 

21.30: Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a apreciat, la închiderea urnelor, procentul ridicat al prezenței la vot în cadrul primului scrutin al alegerilor prezidențiale și a făcut un apel la calm după închiderea urnelor.

‘Sunt mândru să fiu premierul unei țări în care democrația este prețuită de cetățeni. Astăzi moldovenii, prin votul lor, au arătat cât de atașați sunt valorilor democrației, libertății și statului de drept’, a afirmat Filip într-o declarație preluată de Agerpres.


UPDATE 21.00: Toate secțiile de votare din Republica Moldova au fost închise, duminică, la ora 21.00.

Până la acel moment au votat 1.430.071 de cetățeni ai Republicii Moldova, aproximativ 50% din alegători, informează Agerpres.

––––––––––––––-

20.00:Peste 49 la sută dintre cetățenii cu drept de vot ai Republicii Moldova au votat până la ora 20, ceea ce înseamnă că rezultatele scrutinului sunt valide. Pentru a valida scrutinul era necesară prezența la vot a cel puțin o treime din numărul alegătorilor.

Cea mai ridicată prezență la vot s-a înregistrat la Chișinău, iar cea mai redusă prezență – în Găgăuzia, informează Digi 24.


18.00: Peste 39 la sută din numărul total de alegători înscriși în listele electorale își exprimaseră duminică până la ora 16.00 dreptul la vot în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, conform datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), informează Agerpres.

Astfel, peste 1,140 milioane de cetățeni și-au exercitat dreptul la vot.


16.30 Oligarhul Vlad Plahotniuc, prim-vicepreședinte al Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), a declarat că la scrutinul prezidențial de duminică a votat „geopragmatic, nu geopolitic”.

El a scris, pe contul său de Facebook, că a votat așa cum este: ”Sper că mulți alți cetățeni au votat sau vor vota la fel ca mine, iar împreună cu viitorul președinte vom construi un viitor mai bun pentru țară. Ne vedem în turul doi – mai înțelepți, mai conștienți de fiecare vot și poate mai interesați de Moldova decât de teme false de campanie”.

15.20: Aproximativ 28 la sută dintre alegătorii moldoveni au votat, până la ora 13.00, conform președintei Comisiei Electorale Centrale (CEC), citată de Agerpres

Alina Russu a precizat că mai mult de 820.000 de persoane și-au exprimat dreptul de a vota în cele peste 2.100 de secții de votare deschise atât în Republica Moldova, cât și în afara țării.  Cea mai ridicată prezență la urne s-a înregistrat în raionul Ocnița (31,72 %), iar cea mai scăzută în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (21,99%). Localitatea cu cei mai activi alegători este Pocrovca din raionul Dondușeni (63,76 %).

Statisticile CEC arată că 35% dintre cei care au votat au vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani, iar 25% între 31 și 55 de ani. Rata cea mai scăzută de participare se înregistrează în rândul tinerilor între 18 și 25 de ani, doar 7% dintre aceștia participând la alegeri până la ora 13.00. De asemenea, datele statistice arată că dintre votanți aproape 51,5% sunt femei.

În ceea ce privește alegerile în Transnistria, directorul singurului liceu în limba română, Ion Iovcev, i-a mobilizat pe cetățenii vorbitori de limbă română din partea stângă a Nistrului să meargă la vot pentru a susține un președinte pro-european al Republicii Moldova.

„Am venit cu colectivul profesoral din Tiraspol, cu profesori, cu părinți și elevi din clasele mai mari ca să votăm pentru o schimbare. E timpul să fim europeni. Republica Moldova nu poate exista decât în Europa, alături de România”, a declarat Ion Iovcev, pentru Agerpres. Profesorul în vârstă de 65 de ani, care este principalul lider al românilor din republica anto-proclamată Transnistria, susține că nu a lipsit la niciun tur de scrutin organizat din 1990 încoace.


UPDATE: Vă prezentăm declarațiile candidaților la președinția Republicii Moldova, pe măsură ce apar în spațiul public: 

Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, a declarat, după ce și-a exprimat opțiunea, că a votat pentru oameni onești și corecți și i-a îndemnat pe moldoveni să iasă la vot. 

”Am votat ca la conducerea Republicii Moldova să vină oameni onești și corecți, care să ne reprezinte pe noi, oameni cu care dorim să trăim o viață cu demnitate aici, în Republica Moldova. Vreau să le spun cetățenilor să nu le fie frică, să vină astăzi la vot și împreună să facem ordine în Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu.

Candidatul Partidului Socialiștilor la alegeri, Igor Dodon, a declarat, pentru Agerpres, după ce a votat, despre relația cu România, că suntem ”frați, frați, dar brânza-i pe bani”.

„Românii sunt vecinii noștri. Românii sunt prietenii noștri. Românii sunt frații noștri, dacă doriți. Frați, frați, dar brânza-i pe bani”, a afirmat Dodon, pentru Agerpres, după ce a dat declarații jurnaliștilor la ieșirea din secția de votare din Chișinău unde a venit împreună cu soția și cu cel mai mic dintre cei trei copii.”Eu niciodată nu am fost, nu sunt și nu voi fi antiromân. Dar voi fi tot timpul antiunionist. Orice mișcări unioniste în Republica Moldova, în opinia mea, sunt în afara legii”, a mai spus candidatul socialiștilor.

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, și-a exercitat, duminică, dreptul la vot.  El declarat că a votat „pentru viitorul european al Republicii Moldova”, transmite Unimedia.md.

„Am votat pentru viitorul european al Republicii Moldova, pentru ca toate reformele să se desfășoare ca în aceste zece luni și cu siguranță vom reuși să facem mai multe. Din partea președintelui, îmi doresc (ca acesta) să fie un garant al Constituției, să țină cont în primul rând de ea și să fie parte a tuturor reformelor pe care și le propune Guvernul și Parlamentul”, a declarat Andrian Candu.

 

Candidata Partidului unionist „Dreapta”, Ana Guțu, a declarat duminică, la ieșirea de la urne, că a votat pentru unirea Republicii Moldova cu România, scrie Radio Chișinău.

„Am venit cu speranța că Republica Moldova se va uni cu România. Am votat pentru Unire. Cred că unionismul în această campanie electorală a fost instituționalizat din punct de vedere al discursului politic la toate instituțiile media, discurs deschis, pentru prima dată în istoria recentă a Republicii Moldova. Sper că acest scrutin electoral se va transforma într-o veritabilă placă turnantă și că de acum încolo drumul nostru spre realizarea dezideratului națiunii române este pavat”, a declarat Ana Guțu.

Premierul Pavel Filip şi-a exercitat dreptul la vot. „E un exerciţiu important care nu a mai avut loc timp de 20 de ani în ţara noastră. Am votat cu gândul că viitorul preşedinte va înţelege cu adevărat de ce are nevoie Republica Moldova. Va contribui de comun accord, cu toţii, la modernizarea Republicii Molodva, la revenirea Republicii Moldova la un alt nivel. Vorbesc şi de piaţa internaţională financiară, şi de bunele relaţii care apoi trebuie să se regăsească în bunăstarea cetăţenilor ţării. Sunt sigur că aceste alegeri vor fi corecte, au fost luate toate măsurile necesare. Avem peste 3.000 de observatori, cei mai mulţi internaţionali”, a declarat premierul.

Mihai Ghimpu, candidatul Partidului Liberal, a votat la 8 dimineața,împreună cu soția sa. El a declarat că a votat pentru prosperitate în ţară şi fericire, conform publika.md.

„Am votat pentru idealul înaintaşilor, pentru Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, pentru libertatea şi unitatea neamului, pentru munte şi mare. Am votat pentru o zi în care să vină fericirea pe acest pământ, prosperitatea şi libertatea”, a declarat Ghimpu.

Prezența în timp real la vot o puteți vedea aici.


Peste 2,8 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova își votează, duminică, președintele, în primul scrutin prin vot direct, după anul 2000. Alegătorii pot vota începând cu ora 7 dimineața, la 2.082 de secții de votare din republică și 100 peste hotare — majoritatea în Italia, România și Rusia. Urnele vor fi închise la ora 21.00, transmite agenția Agerpres.

Se vor înfrunta nouă candidați: liberalul Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă din partea Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Dumitru Ciubașenko din partea Partidului Nostru (PN), Maia Sandu din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Dodon din partea socialiștilor (PSRM), Ana Guțu din partea Partidului Dreapta și independenții Silvia Radu, Maia Laguta și Valeriu Ghilețchi.


Citește mai multe despre candidați aici: Moscova, pe cale să reocupe Chișinăul. Tabăra pro-europeană este profund divizată, iar Igor Dodon este acuzat că primește bani de la ruși

După un regim pro-european care a fost marcat de serioase scandaluri de corupție, cele mai mari șanse la funcția de președinte le are omul Moscovei, Igor Dodon, pe care presa îl acuză că primește bani de la Federația Rusă. Dodon spune public că Moldova trebuie să intre în axa Belarus-Rusia-Kazahstan. Tabăra pro-europeană este profund divizată și confruntată cu acuzații de corupție…. citește mai multe aici … 


Democratul Marian Lupu (PDM) și candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA), Andrei Năstase, s-au retras în favoarea Maiei Sandu.

Dacă niciun candidat nu reușește să obțină majoritatea de voturi, la 13 noiembrie va fi organizat al doilea tur de scrutin în care se vor înfrunta primii doi clasați.

Procesul electoral este reglementat de către Comisia Electorală Centrală (CEC), care este constituită din 9 membri, dintre care opt sunt numiți de Parlament pe principiul reprezentării proporționale și unul de către Președinte.


Citește despre scandalul în care este implicat Igor Dodon aici: FOTO. Scandal. Candidatul socialist la președinția Republicii Moldova, Igor Dodon, este acuzat de plagiat în teza de doctorat. Dodon ar fi copiat din cărțile scrise de doi profesori de la ASE

Un jurnalist a fotocopiat lucrarea aflată la Biblioteca Națională din Chișinău și a dat-o publicității. Cu ajutorul a două programe de detectare a textelor identice, jurnalistul a descoperit ca Dodon preluase fragmente din lucrările a doi profesori universitari români, Ion Popa și Gabriela Gradu de la Academia de Studii Economice din București… citește mai departe aici … 


Circa patru mii de polițiști au fost mobilizați pentru a asigura condițiile de păstrare a materialelor electorale și pentru a menține ordinea publică în secțiile de votare. De asemenea, polițiștii vor fixa și documenta cazurile de încălcare a legislației electorale pe o rază de 100 de metri de la secțiile de votare.

Alegerile prezidențiale vor fi monitorizate de 3.202 de observatori naționali din partea a 20 de organizații și 562 de observatori internaționali.”

Stirile Pro TV

Alegeri prezidentiale in R. Moldova. Dodon, votat masiv in Nord si Sud. Sandu, avans in Chisinau si in centrul tarii

Republica Moldova inclina spre Rusia dupa primul tur al alegerilor prezidentiale. Igor Dodon, candidatul socialist, pro-rus, a atras alegatori, dar nu a reusit sa adune peste 50% din voturi, cat ar fi fost nevoie pentru a castiga din primul tur.

UPDATE REZULTATE PARTIALE ora 13:00 Dodon – 48,23%, Maia Sandu – 38,42%, Ciubasenco – 6,03%, din 99,42% procese verbale procesate.

Dodon a fost votat masiv in Briceni, Edinet, Balti, Floresti, Soroca, Falesti si alte raioane din nord. Raioanele din sudul tarii si UTA Gagauza au votat de asemenea pentru pentru liderul socialistilor cu un avans enorm.

Maia Sandu, pe de alta parte, invinge in noua raioane, in opt dintre care cu un avans de 10%. Liderul PAS, Maia Sandu, a castigat la Chisinau, la mica distanta de Igor Dodon. In raioanele Hancesti, Telenesti, Nisporeni, Ialoveni si alte raioane de centru Maia Sandu il devanseaza pe Dodon cu cel putin 10%.

harta moldova

UPDATE REZULTATE PARTIALE ora 10:25: Dodon – 48,26%, Maia Sandu – 38,42%, Ciubasenco – 6,01%, din 99,33% procese verbale procesate

Turul doi al alegerilor prezidentiale urmeaza sa aiba loc pe 13 noiembrie intre Dodon si Sandu. La Bucuresti, candidata proeuropeana Maia Sandu a obtinut cele mai multe voturi in sectiile deschise pentru alegerile prezidentiale.

Potrivit UNIMEDIA, candidata PAS a strans 2.150 de sufragii, conform news.ro. socialistul Igor Dodon a strans 53 de voturi, liberalul Mihai Ghimpu a primit 51 de sufragii, iar candidatul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leanca, 46.

Intre timp, votul continua in Statele Unite, unde sectiile s-au deschis la 15.30 ora Republicii Moldova si a Romaniei. Astfel ca rezultatele finale vor fi anuntate abia dupa inchiderea urnelor peste ocean.

Apoi, datele vor trebui validate, iar, daca se confirma, autoritatile de la Chisinau vor organiza un al doilea tur de scrutin pe 13 noiembrie, la care vor lua parte Dodon si Sandu.

Igor Dodon s-a lansat oficial in campania prezidentiala pentru alegerile din 30 octombrie 2016 cu sloganul „Moldova are viitor”. Liderul PSRM sustine ca lupta pentru securitatea statului, neutralitate si identitate moldoveneasca. El promite o economie puternica, dreptate sociala si relatii de prietenie cu Rusia.

„Din acest an incepe eliberarea Republicii Moldova. Primul decret va fi cu privire la furtul secolului, pe care hotii de la guvernare vor sa-l puna pe spatele cetatenilor. Al doilea decret va avea ca scop relansarea relatiilor economice cu Rusia, iar al treilea va fi contracararea actiunilor unioniste din ultimul timp, anti-statale si anti-nationale”, a declarat Igor Dodon. Candidatul pro-rus si-a exprimat speranta ca dupa alegeri politica in tara va fi de mai buna calitate, „mai aproape de popor, cu un sef de stat ferm si cu caracter”.

“Victoria noastra este inevitabila, acest lucru trebui sa-l inteleaga toti”, a declarat Igor Dodon intr-o conferinta de presa organizata dupa inchiderea urnelor.

Candidata Partidului Actiune si Solidaritate (PAS) a pornit in campanie cu promisiunea ca va lupta impotriva coruptiei, afirmand ca este cea mai mare problema a Republicii Moldova.

Ea spus ca vrea sa promoveze in toate structurile de stat doar oameni integri, care nu au comis sau tolerat anterior acte de coruptie.

Maia Sandu se declara 100% proeuropeana si promite ca va face tot posibilul pentru a apropia Moldova de UE. De altfel, are si sustinerea liderilor europeni.

Sandu vrea sa conlucreze cu institutiile statului pentru a crea locuri de munca si spune ca va pleda pentru transparenta activitatii institutiillor statului.

Ea vrea o presa independenta si scoaterea Procuraturii de sub influentele politice.

Sectiile de vot s-au inchis in Republica Moldova, la ora 21:00. In total, aproape 49% din electorat s-a prezentat la urne, adica un milion patru sute treizeci de mii treisprezece alegatori.”

Realitatea

Lupta din R. Moldova merge în turul II. 99,4% din voturi numărate: Dodon-48,2%, Maia Sandu-38,4%

„Aproape 49% dintre alegătorii înregistrați în Republica Moldova au votat, duminică, pentru a-și alege în mod direct președintele, după o campanie lungă, care a polarizat electoratul. Favoritul scrutinului, socialistul prorus Igor Dodon, nu a reușit să treacă de pragul de 50% necesar câștigării din primul tur, deși a fost foarte aproape. În al doilea tur, peste două săptămâni, Dodon se va confrunta cu fostul ministru al Educației Maia Sandu, pe care o sprijină și „Platforma Demnitate și Adevăr”, dar și oficiali europeni, precum Angela Merkel sau președintele Comisiei Europene.

UPDATE: Suspans până la capăt în Republica Moldova, după o zi electorală lungă și o seară pe măsură. A fost destul de aproape ca Igor Dodon, candidatul socialist prorus să câștige din primul tur alegerile prezidențiale, dar în cele din urmă, pe măsură ce procesele verbale din toată țara au fost prelucrate, acesta a scăzut sub 50%. 

În urma procesării a 99,42% din numărul total de procese verbale, Dodon a obţinut 48,23% din voturi, în timp ce Maia Sandu a acumulat 38,42% din sufragii.

Dan Dungaciu: În turul 2, Maia Sandu are o sarcină grea. Mesajul antioligarhi nu mai e suficient

UPDATE: De menționat rezultatele dezastruoase obținute de Mihai Ghimpu – 1,89% și Iurie Leancă, 3,1%. În schimb, Dumitru Ciubașenko, candidatul Partidului Nostru, a obținut 6%.

Cozmin Gușă: Cu acest scor al Maiei Sandu putem spera că Moldova se rupe spre atlantism

UPDATE: Igor Dodon vrea victoria din turul 1. „Mul­țu­mesc cetă­țe­ni­lor. Ați dat dova­dă de matu­ri­ta­te poli­ti­că. Până la urmă, toți am lup­tat pen­tru ale­ge­ri direc­te. Mul­țu­mesc cole­gi­lor. Ale­ge­ri­le au demon­strat că lide­rul opo­zi­ți­ei soci­a­lis­te se bucu­ră de cea mai mare încre­de­re. Exis­te șanse rea­le să învin­gem din turul I. Nu au fost pro­ce­sa­te pro­ce­se­le ver­ba­le din Băl­ți, Basa­ra­beas­ca, Găgă­u­zia. Sun­tem la limi­tă. Dra­gi cole­gi din teri­to­riu, făceți-vă mun­ca mai depar­te. Am încre­de­re că putem obți­ne vic­to­ria din pri­mul tur”, a decla­rat Igor Dodon, lide­rul cur­sei elec­to­ra­le, în urmă cu câte­va minu­te, la sedi­ul PSRM.

„Vic­to­ria noas­tră e ine­vi­ta­bi­lă, iar acest lucru tre­bu­ie să-l înțe­lea­gă toți… Să ne pre­gă­tim să obți­nem vic­to­ria în aceas­tă cam­pa­nie din turul I”, a pre­ci­zat Dodon, după care a men­țio­nat că va reve­ni cu alte infor­ma­ții pes­te 1-2 ore, atun­ci când vor fi cunos­cu­te rezul­ta­te­le fina­le.

UPDATE: Diferența dintre Igor Dodon și Maia Sandu scade, după numărarea a 80% din voturi: Dodon – 50,7%, Maia Sandu – 35,9%

UPDATE: Comisia Electorală Centrală a anunțat rezultatele după numărarea a 30,66% din voturile exprimate. Igor Dodon conduce detașat cu 55% din voturi, urmat de Maia Sandu, cu 30,69% din voturi.

UPDATE: La ora 21.00, ora închiderii urnelor în Republica Moldova, numărul cetățenilor care au votat ajunsese la 1.430.000, reprezentând 48,9% din totalul alegătorilor înregistrați. 

Cei mai mulţi dintre alegători au fost persoanele cu vârsta peste 57 de ani. Cei mai pasivi alegători fiind tinerii cu vârstele cuprinse între 18 şi 25 de ani.

Candidatul comun al PPPDA-PAS-PLDM, Maia Sandu, a ținut să le mulțumească tuturor cetățenilor care au participat la vot.

Maia Sandu spune că votul de astăzi înseamnă un prim-pas pentru o viață mai bună aici, în Moldova.

„Dragi prieten, dragi cetățeni, vreau să vă mulțumesc celor care au mers astăzi la vot. Votul de astăzi înseamnă că oamenii vor o schimbare. Vreau să le mulțumesc femeilor, care au ascultat îndemnul făcut de mine. Vreau să le mulțumesc moldovenilor din diasporă. Au fost mai puțini tinerii care să meargă la vot, asta din cauza impedimentelor puse de autorități. Vreau să le mulțumesc cetățenilor care m-au sprijinit pe mine. Vreau să le mulțumesc celor care au făcut ca eu astăzi să mă pot afla în fața dvs. Ca noi să putem desfășura această campanie. Campania noastră a fost prima campanie bazata pe onestitate și respect față de cetățeni. Astăzi am făcut un prim-pas pentru o viață mai bună în Moldova. Oamenii onești, cinstiți și muncitori trebuie să se simtă bine la ei acasă”, a declarat Maia Sandu, citat[ de Unimedia.md.

UPDATE: La sec­ția de vot des­chi­să la Strat­ford, Lon­dra, mol­do­ve­nii con­ti­nuă să stea la coa­dă pen­tru a-și vota pre­șe­din­te­le, notează ZDG.md. Un citi­tor ZdG, care așteap­tă să vote­ze, infor­mea­ză că ale­gă­to­rii se tem că nu vor reu­și să intre până la ora închi­de­rii sec­ți­ei de vot și că nu le vor ajun­ge bule­ti­ne.

Con­tac­ta­tă de ZdG, repre­zen­tan­ta ser­vi­ci­u­lui de pre­să al Comi­si­ei Elec­to­ra­le Cen­tra­le ne-a comu­ni­cat că au fost tri­mi­se câte 3 mii de bule­ti­ne pen­tru fie­ca­re din­tre cele două sec­ții de vota­re des­chi­se la Lon­dra, Marea Bri­ta­nie. Potri­vit ulti­me­lor date colec­ta­te de CEC, în una din­tre sec­ți­i­le des­chi­se la Lon­dra vota­se deja 688, iar în cea­lal­tă, din Strat­ford, vota­se în jur de 1600 de per­soa­ne.

UPDATE: Analistul politic Cristian Hrițuc a observat la Realitatea TV că prezența la urne pânî la această oră este una scăzută. Structura electoratului care a fost prezent la urne mai arată că favoritul principal, socialistul prorus Igor Dodon, are șanse să câștige alegerile prezidențiale chiar din primul tur.

UPDATE: Până la ora 19:00, și-au exercitat dreptul la vot peste 1.383.000 cetățeni, ceea ce constituie o rată de participare de peste 47,5% din numărul total de alegători incluși în listele electorale.

9,8% au vârsta cuprinsă între 18 și 25 ani;

25,87% – 26-40 de ani;

26,16% – 41-55 ani;

29,66% – 56-70 de ani și 8,51% reprezintă electoratul cu vârstă de peste 71 ani.

UPDATE. Comentatorul Dan Dungaciu a declarat la Realitatea TV că prezența la urne de până acum este „masivă”, dar că structura electoratului pare a-l favoriza pe candidatul Partidului Socialist, Igor Dodon. Următoarele ore ar putea duce, într-o oarecare măsură, o răsturnare a situației.

Până la ora 16.30, la urne veniseră 1.187.000 de alegători, reprezentând 41,05% din cetățenii cu drept de vot.

UPDATE: Prezența la urne la ora 15.00 era de 1.045.000 de persoane, reprezentând 36,32% din alegătorii cu drept de vot.

UPDATE: Niciun exit-poll nu va anunța rezultatele estimate ale alegerilor din Republica MOldova în această seară, anunță Realitatea TV. 

UPDATE: Peste 28% dintre alegătorii din Republica Moldova s-au prezentat la vot până la ora 13:00 în alegerile președințiale care au loc duminică, a anunțat, într-o conferință de presă, președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu.

Potrivit acesteia, mai mult de 820.000 de persoane și-au exprimat dreptul de a vota în cele peste 2.100 de secții de votare deschise atât în Republica Moldova, cât și în afara țării.

Cea mai ridicată prezență la urne s-a înregistrat în raionul Ocnița (31,72 %), iar cea mai scăzută în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (21,99%).

Localitatea cu cei mai activi alegători este Pocrovca din raionul Dondușeni (63,76 %).

Statisticile CEC arată că 35% dintre cei care au votat au vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani, iar 25% între 31 și 55 de ani. Rata cea mai scăzută de participare se înregistrează în rândul tinerilor între 18 și 25 de ani, doar 7% dintre aceștia participând la alegeri până la ora 13.00.

De asemenea, datele statistice arată că dintre votanți aproape 51,5% sunt femei.

UPDATE: Candidatul unic al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidului Liberal Democrat (PLDM), Maia Sandu, speră ca alegerile președințiale de duminică să ofere Republicii Moldova un președinte onest și corect.

„Am votat pentru un președinte onest, corect, care să ne reprezinte pe noi, care să promoveze interesele oamenilor ce muncesc cinstit, oamenilor care vor să trăiască în Republica Moldova, un președinte care să ne unească pe noi toți, să nu ne divizeze, să nu ne sperie că ne va alunga din această țară, un președinte care vrea ca această țară să prospere și în care toți oamenii să se bucure de bunăstare”, a afirmat Maia Sandu.

UPDATE: Până la ora 11.30 votaseră 568.000 de cetățeni, reprezentând 20% din cetățenii cu drept de vot. Iată prezența la vot în timp real:

Cei mai activi sunt alegătorii cu vârsta cuprinsă între 56 – 70 de an, iar cei mai pasivi cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani.

UPDATE: Aglomerație la secțiile unde votează alegătorii din Transnistria

Alegătorii transnistreni au trecut frontiera pentru a vota la secțiile de votare 41 și 42 din localitatea Varnița, special constituite pentru electoratul din stânga Nistrului.

„Este un flux mare. Făcând comparație cu secțiile de votare locale, la noi e un flux mare. Oamenii sunt responsabili. Toți speră la un viitor mai bun”, a declarat, pentru AGERPRES, președintele Secției de votare 41, Tatiana Druc.
„Am venit să votăm aici pentru că autoritățile din Transnistria nu au fost de acord cu amenajarea de secții de votare la Tiraspol. Fiecare a venit pe cont propriu, cu mașina personală, cum a putut”, susține unul dintre alegători.
La alegerile pentru președintele Republicii Moldova pot participa toți cetățenii din regiunea transnistreană care au cetățenie moldovenească.

Primul președinte ales direct după 2.000

Alegătorii vor putea vota începând cu ora 7 dimineața, la 2.082 de secții de votare din republică și 100 peste hotare — majoritatea în Italia, România și Rusia. Urnele vor fi închise la ora 21.00.

Se vor înfrunta 9 candidați: liberalul Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă din partea Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Dumitru Ciubașenko din partea Partidului Nostru (PN), Maia Sandu din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Dodon din partea socialiștilor (PSRM), Ana Guțu din partea Partidului Dreapta și independenții Silvia Radu, Maia Laguta și Valeriu Ghilețchi.

Democratul Marian Lupu (PDM) și candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA), Andrei Năstase, s-au retras în favoarea Maiei Sandu.

Dacă niciun candidat nu reușește să obțină majoritatea de voturi, la 13 noiembrie va fi organizat al doilea tur de scrutin în care se vor înfrunta primii doi clasați.

Procesul electoral este reglementat de către Comisia Electorală Centrală (CEC), care este constituită din 9 membri, dintre care opt sunt numiți de Parlament pe principiul reprezentării proporționale și unul de către Președinte.

Circa patru mii de polițiști au fost mobilizați pentru a asigura condițiile de păstrare a materialelor electorale și pentru a menține ordinea publică în secțiile de votare. De asemenea, polițiștii vor fixa și documenta cazurile de încălcare a legislației electorale pe o rază de 100 de metri de la secțiile de votare.

Alegerile prezidențiale vor fi monitorizate de 3.202 de observatori naționali din partea a 20 de organizații și 562 de observatori internaționali.”

Ce se intampla? Maia Sandu are sanse sa castige in turul II. Spun ca are sanse, asta nu inseamna ca va si castiga. Incerc sa fac o analiza lucida, altminteri as putea sa scriu pagini de lozinci de sustinere a candidatei PAS. A reusit o performanta buna in turul I, dar s-ar putea sa nu fie de ajuns.

Ce ma ingrijoreaza pe mine, legat de sansele Maiei, este prezenta redusa a tinerilor la vot. Lucrul asta nu-mi place. Absenteismul asta in randul tineretului arata lipsa de credibilitate de care se bucura candidata PAS in randul celor din aceasta categorie de varsta. Dar nu numai ea, e adevarat si asta. Insa efectul acestui absenteism se resimte: au votat cu precadere persoenele cu varsta de peste 57 de ani… Si se vede ca o astfel de structura a votului l-a avantajat pe Dodon… Cu toate acestea, Dodon a coborat sub 49%, foarte important, nereusind victoria din primul tur. De unde se vede ca lucrurile s-au mai schimbat in Rep. Moldova… Cu atat mai mult cu cat scorul Maiei, de peste 38%, arata ca moldovenii de peste Prut se gandesc serios sa schimbe macazul, optand pentru varianta pro europeana!

Totusi, uitandu-ne pe harta votului, observam usor ca foarte multe raioane/municipii sunt de partea lui Dodon: majoritatea! Din acest punct de vedere, Maia Sandu a inregistrat un scor timid… Cu toate acestea, pozitia lui Dodon e amenintata!!

Ce ar trebui sa faca Maia ca sa castige in turul II? In mod sigur nu trebuie sa schimbe discursul avut pana acum. Asta e clar. Dar trebuie, cred, sa dea un mesaj pentru populatia tanara, foarte pasiva la acest vot din turul I. De asemenea ar trebui ca toate fortele ce fac Opozitie lui Dodon sa se uneasca si s-o sustina pe Maia. Fortele pro europene trebuie sa fie unite in turul II in sustinerea Maiei Sandu!

Nu cred ca tema unirii sau „excesele de tip unionist de la Bucuresti:, cum spune Dl. Adrian Nastase, au reusit sa „dezvolte optiunea pro rusa” in Republica Moldova. Cred ca alta e problema. Prinde mult mai bine discursul de stanga decat cel de dreapta. Mai ales la categoria de varsta de peste 57 de ani. Tineretul intre 18-25 de ani este confuz si putin format din punct de vedere politic, poate si pentru faptul ca e inca sub influenta ideilor parintilor… Problema principala in asta consta: discursul. Spuneam in aceasta postare urmatoarele:

„Este clar ca marketing-ul politic al acestei lupte politice a fost defectuos, neputand atrage pentru D-na. Sandu noi simpatizanti care sa fie dispusi s-o voteze. Si e foarte clar ca mesajul politic pe care a vrut sa-l transmita PAS a avut hibe serioase!! Mie mi-e teama sa nu ne pomenim cu rezultate la alegeri de genul: PSD la 45% si PNL la doar 25%, asa ca sondajele de pe cele doua maluri ale Prutului sa semene ca doua picaturi de apa!!

Nu se poate sa nu remarcam esecul unui anumit tip de mesaj si de a face politica, de pe partea dreapta a esicherului politic.”

In politica, mesajul cu care te prezinti in fata electoratului e foarte important. Mesajele de tip unionist nu au fost prea prezente, asta nu inseamna ca ele nu exista. PAS nu a dat un mesaj unionist si nici Maia Sandu. Evident, speculatii se pot face oricand. De aceea nu acest tip de mesaj, cel unionist, a fost problema. Totusi, trebuie remarcat, judecand dupa scorul bun obtinut de Maia Sandu in turul I, ca mesajul de dreapta are aderenta serioasa in electoratul de peste Prut. Mi-e teama insa ca s-ar putea sa nu fie suficient pentru victoria finala a Maiei. Ea nu trebuie insa sa schimbe acum acest mesaj. Ci trebuie sa se concentreze pe atragarea la vot a populatiei tinere. Aici a fost carenta principala a discursului popularilor europeni, inclusiv a PAS si a Maiei: discursul lor n-a putut transmite un mesaj care sa capaciteze populatia tanara. Si trebuie lucrat la asa ceva in continuare. Trebuie sa arate demagogia discursului lui Dodon:

„Românii sunt vecinii noștri. Românii sunt prietenii noștri. Românii sunt frații noștri, dacă doriți. Frați, frați, dar brânza-i pe bani”, a afirmat Dodon, pentru Agerpres, după ce a dat declarații jurnaliștilor la ieșirea din secția de votare din Chișinău unde a venit împreună cu soția și cu cel mai mic dintre cei trei copii.”Eu niciodată nu am fost, nu sunt și nu voi fi antiromân. Dar voi fi tot timpul antiunionist. Orice mișcări unioniste în Republica Moldova, în opinia mea, sunt în afara legii”

In primul rand ca tema centrala a campaniei electorale nu a fost unionismul. Si in al doilea rand, poate si mai important, el vorbeste ca „branza-i pe bani”? Care bani? Aceia furati din bancile moldovenesti? Atunci de ce nu sprijina fortele care vor sa lupte impotriva coruptiei endemice din Republica Moldova si sa indrepte Republica Moldova catre Uniunea Europeana? PAS si Maia Sandu ar trebui sa denunte o demagogie de acest tip:

„Igor Dodon s-a lansat oficial in campania prezidentiala pentru alegerile din 30 octombrie 2016 cu sloganul „Moldova are viitor”. Liderul PSRM sustine ca lupta pentru securitatea statului, neutralitate si identitate moldoveneasca. El promite o economie puternica, dreptate sociala si relatii de prietenie cu Rusia.

„Din acest an incepe eliberarea Republicii Moldova. Primul decret va fi cu privire la furtul secolului, pe care hotii de la guvernare vor sa-l puna pe spatele cetatenilor. Al doilea decret va avea ca scop relansarea relatiilor economice cu Rusia, iar al treilea va fi contracararea actiunilor unioniste din ultimul timp, anti-statale si anti-nationale”, a declarat Igor Dodon. Candidatul pro-rus si-a exprimat speranta ca dupa alegeri politica in tara va fi de mai buna calitate, „mai aproape de popor, cu un sef de stat ferm si cu caracter”.”

Si ar trebui sa arate mult mai clar, in special tineretului, care sunt avantajele apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeana si de ce treburile nu vor merge mai bine, ci dimpotriva, se vor inrautati, daca Rep. Moldova se va indrepta catre Rusia.

Trebuie spus ca Igor Dodon respinge unionismul cu Romania, in favoarea „relatiilor de prietenie cu Rusia” pentru ca el respinge, de fapt, un parcurs european pentru Rep. Moldova! El, de fapt, asta vrea sa spuna. Este regretabil ca o asemenea demagogie prinde foarte bine la o parte insemnata a electoratului de peste Prut. El doreste, de fapt, ca Rep. Moldova sa orbiteze, in continuare, in sfera de influenta a Kremlinului. Asa vede el viitorul Rep. Moldova!!

De asemenea, Maia Sandu ar trebui sa explice mult mai clar masurile economice pe care le are in vedere pentru diminuarea saraciei in Rep. Moldova, pentru cresterea nivelului de trai. Accentul s-a pus doar pe lupta anticoruptie. E bine, dar s-ar putea sa nu fie de ajuns. Oamenii trebuie sa inteleaga ca Uniunea Europeana este o premisa pentru cresterea nivelului de trai si dezvoltarea Rep. Moldova. Peste Prut lucrul acesta e inteles mai greu, iar mesajul in acest sens n-are cum sa vina de la socialistii lui Dodon.

E o mare problema ca, in Rep. Moldova, nu avem o Stanga politica pro europeana… De aceea, datorita acestei particularitati, mesajul Dreptei trebuie sa arate foarte clar cum se poate combate saracia si de ce optiunea pro europeana este de agreat in acest sens. Dihotomia aceasta ca Stanga e cu Rusia si Dreapta cu UE, nu ajuta Dreptei si nici Maiei Sandu pentru ca sa castige alegerile. Populatia, fiind saraca, opteaza pentru o varianta de stanga pentru ca sa o protejeze. De aceea populismul de stanga prinde bine in electoratul de peste Prut. Trebuie aratat concret cum poate ajuta Uniunea Europeana Republica Moldova, cum poate ajuta la combaterea saraciei. Si de aici aratata necesitatea unei echipe cinstite, corecte si competente la varf.

Oamenii se gandesc, in general, pe termen scurt si mediu si vor rezultate imediate. Trebuie aratat ca e nerealist asa ceva, dar ca lucrurile se pot imbunatati progresiv in timp – de aceea trebuie aratat avantajul pe termen lung pe care il aduce apropierea Rep. Moldova de UE si integrarea in UE.

Trebuie dat drept exemplu Romania. Romania, daca nu facea reformele cerute de integrarea in UE si NATO, ar fi ramas o tara saraca, cu perspective foarte slabe de dezvoltare economica. Reformele in Romania au fost dificile, dar atunci cand au fost facute cum trebuie efectul s-a simtit imediat in cresterea puternica a PIB-ului. Trebuie spus ca PIB-ul, desi are o crestere ceva mai puternica acum, ar fi putut creste si mai bine, daca reformele s-ar fi continuat, in plan economic mai ales, dupa 2004. Din motive populiste nu s-a intamplat asa, lucrurile mergand greoi. Totusi, trebuie spus ca Romania a luat un avant in momentul in care optiunea pro europeana a devenit clara, limpede. Cand s-a apucat „taurul de coarne”, cum se zice, si s-au facut reforme la modul serios si competent. Altminteri caderea economica de dupa prabusirea comunimsului ar fi continuat si ar fi dus tara de rapa. Nu ar fi fost premise de dezvoltare, nici macar economica.

Sper ca electoratul Rep. Moldova sa inteleaga faptul ca singura cale spre dezvoltare, spre un nivel de trai mai bun si spre civilizatie este calea europeana, care trebuie parcursa cu curaj. Iar daca reformele se fac cu seriozitate si competenta, fara populism si demagogie, cu bunacredinta si cautand sa se elimine coruptia la nivel inalt, nici nu va fi prea greu, iar rezultatul va fi ca Rep. Moldova va prospera, nivelul de trai va creste simtitor.

Succes, Maia!!

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

octombrie 31, 2016 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

56 comentarii »

 1. Nici n-ai nevoie de altceva , este suficient sa-ti recitesti postarea pentru a sti precis cu ce fel de oameni ai de-aface . SI p’astia-i plangi dumneata , p’astia-i doresti asimilati ” patriei mama ” , cu astia doresti dumneata sa ne unim 😡 ? Fereasca-ne Dumnezeu ! Eu , in ceea ce ma priveste , eu sunt lamurit de mai bine d e douazeci de ani referitor la calitatea moldovenilor d e peste Prut iar dintr-o postare anterioara de-a dumitale am si confirmarea asa incat , daca se va realiza vreodata unirea : Doamne ocroteste-i pe ROMANI !!!

  Comentariu de Marian | noiembrie 1, 2016 | Răspunde

  • Si din aceasta cauza este necesara schimbarea clasei politice din Rep. Moldova. Or, lucrul asta pare a se intampla acum.

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016 | Răspunde

   • Prietene…eu m-am uitat pe harta pusa la dispozitie cu-atata larghete de dumneata si….daca nu se-ntampla vreo ” minune ” venita si de la Rasarit si …chiar si de la Apus , tare ma-ndoiesc ca Maia Sandu va reusii . Putin si ai lui au declarat ca-si suspenda orice mijloc de ” comunicare ” cu Dodon insa…dupa stiinta mea este foarte necesar sa se-aleaga apele la Washinghton caci daca reuseste Trump….ma cam indoiesc de victoria doamnei Sandu . De fapt intreaga lume asteapta doar REZULTATUL alegerilor din USA si dupa aia…mai vedem 😉 !

    Comentariu de Marian | noiembrie 2, 2016

   • Victoria Maiei Sandu nu depinde doar de aspectul geopolitic. Vreau sa spun ca nu trebuie exacerbat acest aspect. Ci depinde de votul cetatenilor din Rep. Moldova.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016

   • Glumesti , nu ?

    Comentariu de Marian | noiembrie 2, 2016

   • Nu, nu glumesc. Alegerile din SUA sunt importante, dar ele nu pot asigura o masiva prezenta la vot in Rep. Moldova – asta ca sa dau un exemplu.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016

 2. Ce mândri trebuie să fie maghiarii de Premierul lor ?!
  Păcat că Cioloş e mai mult al (soroşi)lor, decât al nostru ! 😉
  Cît despre preşedinte, nici nu vreau să-mi aduc aminte …
  http://cyd.ro/viktor-orban-in-parlamentul-european-nu-voi-accepta-sa-imi-transformati-tara-intr-o-colonie-parlamentarii-romani-ce-fac/

  Comentariu de Radu Humor | noiembrie 1, 2016 | Răspunde

  • E un discurs destul de demagogic. De exemplu: „Nu vrem o Europă în care suntem ţinuţi sub tutelă, iar libertatea ne este îngrădită, în loc să fie asigurată.

   Copyright (CYD) http://cyd.ro . Citeste mai mult aici http://cyd.ro/viktor-orban-in-parlamentul-european-nu-voi-accepta-sa-imi-transformati-tara-intr-o-colonie-parlamentarii-romani-ce-fac/ . ” – cum le ingradeste Europa libertatea?

   Si ce e rau in asta:
   „Raportul Tavares cerea autorităţilor ungare, cu precădere, restaurarea deplină a statului de drept, respectarea independenţei justiţiei şi garantarea libertăţii de expresie, a libertăţii presei, a libertăţii cultelor religioase, a dreptului la proprietate, ca şi respectarea drepturilor minorităţilor

   Copyright (CYD) http://cyd.ro . Citeste mai mult aici http://cyd.ro/viktor-orban-in-parlamentul-european-nu-voi-accepta-sa-imi-transformati-tara-intr-o-colonie-parlamentarii-romani-ce-fac/ . ” ?

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016 | Răspunde

  • Dar, D-le. Humor, eu ma intreb de ce Viktor Orban pune toate relele care bantuie Ungaria pe seama Uniunii Europene? Ca din discursul dumnealui asta rezulta: Uniunea Europeana genereaza o stare de rau Ungariei. El spune asa: „Ungaria a lucrat mereu in contravantul Parlamentului European”. Nu cumva relele se datoreaza si celor ce se intampla in interior: coruptie, incompetenta, tradari ideologice etc? Cel mai usor e sa dai vina pe ceva din afara, adica sa spui ca altii sunt de vina, Europa e de vina etc. Eu n-as avea nimic impotriva unei critici a UE, dar dumnealui acuza UE si numai UE. E cel mai comod sa dai intr-una vina pe UE, pe masonerie etc, ca sa-ti ascunzi sub pres lucrurile in neregula si greselile din plan intern.

   Dar pe de alta parte e socant ce spune, ca nu-si face iluzii deoarece „socialistii, liberalii si verzii vor vota impotriva Ungariei”. Adica doar Fidesz este pro Ungaria si toate celelalte forte politice din Ungaria sunt antiUngaria??? Dvs., D-le Humor, considerati ca e responsabil un sef de guvern care face o astfel de declaratie?! Adica divizeaza politic Ungaria… Sau cum?

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016 | Răspunde

   • Ce bine ar fi daca s-ar putea diviza Ungaria si…nu doar politic ! Sa ramana strict atatia unguri cati am botezat eu vreodata !!!!! 😡

    Comentariu de Marian | noiembrie 2, 2016

   • Spune-mi si mie cu ce viziune vine Viktor Orban. Daca, de exemplu, ar veni cu ideea de a construi o cale ferata de mare viteza Budapesta-Bucuresti, as intelege! Gandeste-te, o Uniunea Europeana in care resursele se misca foarte usor, nu doar dintr-un sector in altul al economiei, dar si dintr-o tara in alta. Vorbeai despre Grupul de la Visegrad. Linii ferate de mare viteza Bucuresti-Budapesta, Bucuresti-Varsovia, dezvoltarea infrastructurii regionale, modernizarea ei la standarde tehnice inalte, asta ar reprezenta o viziune, chiar o viziune asupra Uniunii Europene. Ar reprezenta o integrare mai profunda a tarilor – de ce trebuie sa fie divizate tarile in Grupul de la Visegrad, Romania si Bulgaria pe de alta parte? Daca UE s-ar opune, atunci as intelege sa protestezi. Dar el nu vine cu vreo viziune si stau si ma intreb ce viziune are asupra Ungariei… Dezbinarea Ungariei cumva?

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016

   • Ceai Motane…ai luat-o razna ?!! ” Cale ferata Bucuresti-Budapesta ” 😡 ? Da’ de ce nu cale ferata Bucuresti-Moscova ca…am mai avut de-a face cu astia ? De ce nu , macar un amarat d e TGV Bucuresti….Paris , Bucuresti Berlin sau chiar Bucuresti….London ??? XD XD Au uitat alde Ciolos si teutonul de la Cotroceni s a promita asa ceva …. oricum nu i-asi fi crezut 😕 !

    Comentariu de Marian | noiembrie 2, 2016

   • De ce nu? O astfel de cale ferata ar contribui la imbunatatirea relatiilor romano-maghiare, ar fi un proiect european, ar exprima o viziune intr-adevar. Evident ca o cale ferata, pentru trenuri de mare viteza, Bucuresti-Budapesta nu e acelasi lucru cu una Bucuresti-Moscova. Mai ales ca Rusia nu face parte din UE si NATO. Noi vorbeam aici de UE.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016

   • Motane…prietene , iarta-mi intrebarea : ai baut ceva ???? Auzi…” imbunatatirea relatiilor romano-maghiare ” ! Cum si mai ales cand crezi matale ca s-ar putea realiza asta atata vreme cat turbatii astia , stranepoti ai lui Attila Hunul o tin ca surdu’ pe mormant ca ” „Romania este tara ocupanta ” ??? Cand…iti spun eu cand : atunci cand vor ramane in preajma noastra atitia unguri cati am botezat eu si mai ales atunci cand Ungaria se va diviza { dupa cum spuneai dumneata insa…nu doar politic vorbind XD } dar-ar Dumnezeu { !!!!!!! } urmand ca o parte din ea sa o ia Austria , alta parte…Cehia si…ce-o mai ramane RUSII iar daca totusi o mai ramane ceva…s-o ia Dracu 😡 !!!

    Comentariu de Marian | noiembrie 2, 2016

   • La ce te poti astepta cand au conducatori care dezbina politic Ungaria?

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016

   • Lasa-i dracului d e conducatori !!!! Pai ce , pe magiarii din Transilvania …i-a inebunit Orban Viktor si FIDES-ul , sau aveau asta in creierii capului in…ADN-ul lor spurcat de la 1945 incoace ? 😡

    Comentariu de Marian | noiembrie 2, 2016

   • Conducatorii maghiari, lipsiti de o viziune moderna sau, mai degraba, fara nicio viziune, aceia, in primul rand, i-au „innebunit”, ca sa folosesc expresia ta.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016

   • Tu ai fost vreodata prin Harghita, Covasna, Gheorghieni etc sa vezi cum e pe acolo? Uite ce „viziune” au liderii lor: steagul Tinutului Secuiesc! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016

   • Frate…am fost insa…nu de curand ca…totusi nu-s nici chiar atat d e nebun si nici macar sado nu-s !!! Am fost si am lucrat pe-acolo pana prin…82 dupa care am spus pass si i-am dat dracului cu limba lor spurcata cu tot ! ” Steagul tinutului secuiesc ” …pai daca insusi domnul Klemm s-a tras in p…oza avandu-l in fund…al cine-s eu sa ma intereseze steagul astora care a fost permis de catre AUTORITATILE COMPETENTE IN DOMENIU si iarta-ma te mai intreb ceva onorate prieten : ai cunostiinta cumva ca-n Franta sa existe al steag in fatza caruia sa-si plece fruntea cu respect cetatenii Frantei in afara TRICOLORULUI ? In Germania { in afara steagurilor reprezentative ale landurilor care…oricum nu-s arborate decat ocazional deoarece d e regula stau la pastrare in muzee } ai cunsostiinta c-ar fi si alt steag , alt drapel in afara Drapelului German inaintea caruia cetatenii germani isi pleaca fruntea ??? In Franta sau Germania ai dumneata cunostiinta ca cetatenii acestor tari UE isi ridica cu mandrie fruntea { frate …sa nu ma califici drept demagog ca…nu-s } la auzul altui imn in afara de IMNULUI TARII LOR ??? Ai cunostiinta ce patesc cei ce procedeaza altfel in astfel de situatii…chiar si inainte d e chestia a ia d e la Charlie Hebdo sau Bataclan ? Numai la noi este altfel si cred ca va fi la fel chiar daca vom avea vreodata fie vreo chestie ca la Charlie Hebdon , fie ca….la Berlin caci avem in fruntea tarii niste VITE INCALTATE 😡 !

    Comentariu de Marian | noiembrie 2, 2016

   • Da, nu cred ca m-am facut prea bine inteles…

    Tu te-ai intrebat vreodata cum ar trai maghiarii din Harghita, Covasna daca ar avea, cum vor ei, autonomie si „taxele nu ar mai merge catre Bucuresti”, cum zic unii dintre ei? Sa traiasca si sa se dezvolte prin taxe si impozite proprii adica. Te-ai intrebat vreodata? Nu degeaba te-am intrebat daca ai fost p-acolo. Pentru ca acolo nivelul de trai e scazut si ar fi si mai scazut daca s-ar face cum vor unii lideri de-ai lor. Eu de asta iti spun ca nu au nicio viziune, iar steagul acela e o gluma de viziune, scuza-ma…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016

  • Daca as fi cetatean maghiar, m-as speria la un astfel de discurs politic al premierului. Adica el ce urmareste: dezbinarea politica a Ungariei?? Asa vede el o politica de „nesupunere” in fata Europei???

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016 | Răspunde

   • In mod evident este un discurs demagogic insa , daca asi fi cetatzean maghiar { Doamne fereste-ma de-asa ceva 😡 } nu m-asi speria ci dimpotriva , asi fi mandru ca exista totusi cineva in frunte a tarii care sa le-o spuna de la obraz astora ce conduc UE : „- NU VOI ACCEPTA SA-MI TRANSFORMATI TARA INTR-O COLONIE ” !! Cam cum era VC Tudor la noi si culmea avea destui sustinatori ai ideilor sale desii tipul era…inclusiv EUROPARLAMENTAR . Exista insa…o problema cu ungurii : ei sunt aceea ce au cerut { nu stiu daca in urma vreunui referendum sau a….” altceva ” } in proportie de peste 90% intrarea in UE si ca atare , au acceptat si conditiile pe care CE le punea atunci , asa incat sa vi post acceptare si sa te plangi….Daca nu ma-nseala memoria Ungaria a fost initiatoarea acelui ” grup de la Vishegrad ” din care fac parte majoritatea tarilor ” foste ” cu exceptia Romaniei si parca al Bulgariei . Intrebare : daca nu le convine ceva…Magexit nu se poate ???

    Comentariu de Marian | noiembrie 2, 2016

   • In primul rand explica-mi si mie la ce se refera cei care vorbesc in felul asta: „NU VOI ACCEPTA SA-MI TRANSFORMATI TARA INTR-O COLONIE „?

    Magexit se poate, dar ce ar castiga Ungaria din asta? Pana acum nu prea se vede ce au castigat britanicii din Brexit…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016

   • Oauuu un raspuns instantaneu…din partea dumitale care raspunzi d e regula dupa doua sau trei zile !!!!! Ungaria …n-ar castiga nimic in afara d e notorietatea faptului ca a ridicat in sfarsit capul din pamant fapt care i-ar face si pe altii sa le urmeze exemplul …fireste mai putin Romania si taurul sau germanic XD ! Acum , fie vorba intre noi : oare nu cam toate ” fostele ” au fost transformate mai mult sau mai putin in colonii…cu toate legile { sti c-am mai avut discutia asta } , PARLAMENTELE LOR NATIONALE pe care le au si Constitutiile lor cu tot ? Poate ca Orban Viktor s e referea la Romania ca exemplu atunci cand a spus chestia , te-ai intrebat ?!?

    Comentariu de Marian | noiembrie 2, 2016

   • Eu ma intreb ce inteleg acesti oameni prin „colonie”? Cum poate sa fie colonie un stat suveran? Romania e un stat suveran si independent. Si chiar asa? Cine a transformat Romania in „colonie”? Nu cumva incompetenta si coruptia, superficialitatea si prostia?

    Daca Viktor Orban are o viziune proprie asupra UE, sa si-o expuna. Insa nu vad acest lucru, viziunea sa.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016

 3. Nu văd de ce vă dă aşa uşor pe spate una ca Maia !
  Un fel de Prună de-a nostră, o poamă trecută rapid prin toate fazele de coacere artificială ( doctrinară) prin cele laboratoare străine, plină de E-uri iudeo-masonice, pusă frumos pe tava şi adusă la masa fraţilor de peste Prut, pe post de trufanda ! Numai că alţii sunt deja sătui de ea !
  Cum vor fi şi moldovenii de rând, când îşi vor da seama de cacealma ! 😉

  Comentariu de Radu Humor | noiembrie 1, 2016 | Răspunde

  • Sa ma dea pe spate unul ca Dodon? Si de ce nu una ca Maia Sandu care doreste modernizarea Rep. Moldova?

   Dvs. dati citate din Viktor Orban, dar atunci va intreb: de ce sa nu o sustin pe Maia Sandu care doreste ca Rep. Moldova sa nu-i fie ingradita libertatea de catre Kremlin, care doreste instaurarea unui stat de drept si o cale catre prosperitate pentru Rep. Moldova? Iar compartia cu „Pruna de-a noastra” mi se pare fara temei. Iar daca ea a trecut prin „toate fazele de coacere artificiala”, Dodon prin ce fel de „faze de coacere” a trecut?

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016 | Răspunde

   • Fi serios Motane …chiar nu realizezi ce spui ????? O mai ti minte pe Iulia Timoshenko ? AI dreptate insa : chiar n-o poti compara pe Maia Sandu cu… ” pruna ” noastra…adica cu Pruna a lui Ciolos : diferenta este ca de la Pamant la Luna ! Problema este ca…moldovenii { moldovenii in general nu doar aia d e peste Prut } nu cred c-o vor accepta….daca nu vine si cu ceva ” sunatori ” dupa ea . Pana acum …vad ca nu se prea dau din partea Maiei Sandu nici sticle cu vodca , nici niscai ” cosuri cu d e toate ” cacadou ci , doar alde Dodon a mai lasat ” cate ceva ” stiind ca va recupera sumele cheltuite insutit si inmiit vorba Sfintelor Scripturi XD !

    Comentariu de Marian | noiembrie 2, 2016

   • Posibil, dar cu toate „sunatorile”, daca cetatenii nu inteleg ce trebuie si anume ca e singura cale de dezvoltare a Rep. Moldova – calea europeana.

    Cetatenii din Rep. Moldova, multi dintre ei, cred ca nu inteleg un lucru: Rusiei putin ii pasa de Rep. Moldova. Rusii sunt interesati de interesele lor, nu ale moldovenilor de peste Prut sau ale Rep. Moldova. Iar economic vorbind, Rusia nici nu are cum sa ajute Rep. Moldova. Pe de alta parte, ar trebui sa vada si singuri: au fost sub influenta Kremlinului – si care a fost rezultatul? S-a imbunatatit ceva in Rep. Moldova? Eu cred ca s-a inrautatit…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016

   • Pai bine prietene …dumneatu de la brutele alea de moldoveni sovietizati…FSB-zati la sange te astepti la sa inteleaga ceva ??? AIa sunt mai saraci decat cei mai saraci din Moldova noastra…asta dintre Prut si Siret si vrei sa stea sa gandeasca ca dupa ce-o vor alege pe Maia Sandu vor mai trebui sa astepte cativa ani buni pana ce vor simtii ceva cald in matze ?? Omule : astia vor CEVA ACUM…DACA SE POATE IN CHIAR A DOUA ZI DUPA ALEGERI !!! De ce dracu crezi ca s-au inghesuti atatia moldoveni sa-si ia cetatzenie romana …de dragul lui Basescu si-al Regelui Mihai I de Romania sau al Printului Paul ??? Nu frate , doar pentru PASAPORTUL ROMANESC CARE LE DADEA DREPTUL DE-A FI CETAZENI AI UE DECI …LIBERTATE D E MISCARE ! Ai uitat ca cele mai multe prostituate { si cele mai valabile fireste } raportat la numarul populatiei tarii de provenienta sunt din Republica Moldova ? Nici n-am spus ca Rusia ar avea de gand sa ajute in vreun fel Moldova { poate doar luata la pachet cu…Romania ….Doamne fereste de gandul rau !!! 😡 } caci ei abia au pentru armata de FSB-isti care le asigura o cat de cata stabilitate tipilor d e la Kremlin . Maia Sandu…se poate sa castige totusi caci , in afara schimbarii de atitudine din partea Moscovei…am aflat ca insusi Basescu Traian si nevasta-sa { fostul Presedinte si fosta Prima Doamna ai Romaniei 😡 } vor depune juramantul in calitate de …CETAZENI MOLDOVENI deci…DOUA VOTURI IN PLUS … PENTRU MAIA XD !

    Comentariu de Marian | noiembrie 2, 2016

   • 😆

    Imi place cum pui virgula dupa „caci” – ” caci ,” 😆

    Daca vor sa fie cetateni ai UE, atunci de ce n-o voteaza pe Maia Sandu? Adica il prefera pe Dodon pentru ca sa fie cetateni ai UE?? – evident ca e absurd!

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016

   • Eu nu inteleg o treaba: de ce cetatenilor, multora dintre ei, din Rep. Moldova le e frica de UE?

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016

   • Prietene…iarta-ma insa , profit d e faptul c a raspunzi instantaneu si…am o viteza la tastat ceva d e groaza asa incat , pot face si oarece greseli fapt pentru care , solicit umil iertare ochilor dumitale atat d e critici XD XD XD !

    Comentariu de Marian | noiembrie 2, 2016

   • 🙂 Ei, nu-i nimic!

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016

   • Simplu Motane SIMPLU : daca-s in UE { cetazeni europeni care vas’zica } trebuie s a fie tampiti sadea daca-si inchipuie careva ca astia de la CE…astia de la board-ul UE le vor da pomana pana la calendele grecesti : TREBUIE SA SI FACA SI EI CEVA PENTRU A PUTEA PRIMII ACEASTA POMANA si…ai vazut dumneata multi moldoveni { moldoveni in general fireste } care sa fie innebunit d e dragul muncii ??? Spune-mi s -o aflu si eu care-i ala ?!

    Comentariu de Marian | noiembrie 2, 2016

   • Mie mi-e teama ca noi, romanii, vorbim foarte mult despre munca. Dar tu ai vazut, aici, la noi, politici economice care sa incurajeze acest factor de productie: munca? Nu prea… Nu?

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016

   • Ce inseamna sa ai politici economice care sa incurajeze factorul de productie numit: munca? Ti-aduci aminte de Pizza Hut? Cum 2 studenti, pornind de la o casuta mica, in scurt timp si-au extins afacerea care a devenit multinationala de azi. Citeste, te rog, inca o data ca sa te lamuresti:
    https://motanulfilozof.wordpress.com/2016/10/30/dilema/

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016

   • Dar asta-i deja…ALTCEVA prietene !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Comentariu de Marian | noiembrie 2, 2016

   • Asta inseamna sa ai politici economice care sa incurajeze factorul de productie numit: munca. Te intreb si eu: cum e incurajat factorul de productie munca in jud. Gorj – ca am luat acest exemplu si in postarea precedenta? Nu prea, nu?

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016

   • Si te intreb si ma intreb: cine sa incurajeze factorul de productie numit munca in Rep. Moldova? Dodon, Plahotniuc sau Usatai? Oligarhia?

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016

   • Teoretic…DA OLIGARHIA deoarece , astia au nevoie d e munca alora…de muncitori ! Sau si asta-ti pare …politicianista ?

    Comentariu de Marian | noiembrie 2, 2016

   • Oligarhia nu are nevoie de „munca alora… de muncitori” ci de acces la resursele statului. Ca sa si le insuseasca.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016

 4. Maia Sandu care doreste ca Rep. Moldova sa nu-i fie ingradita libertatea de catre Kremlin,”
  Ea vrea ca libertatea să-i fie terfelită, chiar violată de nişte occidentali, care după ce o vor viola şi-şi vor bate joc de ea, o vor lăsa în fundul gol şi „borţoasă” cu vreo câteva zeci de miliarde datorie la cămătarul şef EMI !
  Cum a păţit sora mai mare, România !
  Sau voi trăiţi pe altă lume ?!

  Comentariu de Radu Humor | noiembrie 2, 2016 | Răspunde

 5. Omule…pe mine ma intereseaza { si asta ar trebui sa fie parerea TUTUROR ROMANILOR TRAITORI IN ACEASTA TARA DE RAHAT } prea putin spre deloc chestia cu deficitul structural , pe mine ma intereseaza sa mareasca salariile si pensiile ca acum AU CRESTERE ECONOMICA dupa cum spun statisticienii lu’ peste !!! Aseara am urmarit pentru prima data dupa …aproape trei ani , emisiunea Danei Grecu cu ocazia aceasta vazand si eu…” calitatea ” politicienilor din noul val si nu doar asta ci si cu cine am a face atunci cand vorbesc despre ” Guvernul lui ” al teutonului si mai a les despre guvernanti si partidul ” National Liberal ” . Intrebarea pe care ti-o pun azi este aceeasi pe care ti-am mai adresat-o si-n urma cu niste ani buni : daca nu s-ar prezenta la vot decat activele d e partid…membrii simpatizanti si care dracu or mai fi…cum ar fi priviti aia care vor fi ” alesi ” de catre cei din afara Romaniei ??? Vor avea legitimitate in fatza alora ?

  Comentariu de Marian | noiembrie 2, 2016 | Răspunde

  • Tocmai asta e problema: „pe mine ma intereseaza { si asta ar trebui sa fie parerea TUTUROR ROMANILOR TRAITORI IN ACEASTA TARA DE RAHAT } prea putin spre deloc chestia cu deficitul structural ” – adica ignoranta!!! „Ce mai intereseaza pe mine lucrul asta?” – de aici provin opiniile „pertinente”, cu ghilimelele de rigoare, fireste, ale lui Radu Humor! 🙂

   Legitimitate ar avea, dar n-ar fi de dorit sa se intample asa ceva, ca oamenii, aici, sa nu iasa la vot. Absenteismul la vot ar avantaja PSD pentru ca e partidul cel mai mare, cu cei mai multi membri, din Romania si care are o „armata” disciplinata ce merge sa voteze de fiecare data. N-as putea sa spun de pe acum care va fi prezenta la vot… Dar vor iesi sa voteze destui. Sper sa fie o prezenta numeroasa la vot.

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016 | Răspunde

   • Prietene , si eu si Radu Humor avem dreptate in felul nostru fiecare ! Pai daca te-am ales pe dumneata sa ne reprezinti interesele { sti c-am mai evocat chestia asta mai nu stiu cand } , daca ti-am oferit posibilitatea s a iei hotarari in numele meu , daca ti-am permis sa ai niste privilegii pe care nu le-ai avut nici in burta mamei dumitale…nu-i normal sa te las sa-ti spargi capul dumneata care…nici n-ai fost adus acolo sub amenintarea pistolului si nici nu a venit nimeni s a te ia cu japca de langa nevasta ci…singur singurel ai spus ca vrei sa fi…ceea ce esti ?!? Lasa-ma in pace cu…ignoranta !!! Aici nu-i vorba despre a s a ceva ! Aici este vorba doar despre faptul ca…ROMANII S-AU SATURAT S A FIE MASA EXPERIMENTALA PENTRU CAREVA , S-AU SATURAT S A MAI FIE SACRIFICATI DOAR PENTRU CA ASA DORESTE ” CAMATARUL SEF ” SAU….ALTCINEVA ! ROMANII VOR SI EI SA….TRAIASCA ASA CUM AU PROMIS IN CAMPANIE POLITICIENII ! Cum dracu s a avntajeze PSD caci…taman astia au cele mai multe bube si-n plus…cine dracu mai crede in socialismul lor d e carton ? Sau chiar nimeni nu vede ce s e petrece in Franta lui Hollande…la cata cota de incredere mai are socialistul asta d e mucava asta ca sa nu mai a mintesc de Venezuela lui Maduro ?! Dumneata cand afirmi asta cu , „avantaj pentru PSD ” …te gandesti ca astia au mai multi membrii sau ca…exista destui romani din noua generatie care sant aplecati catre socialism democratie ? Speri sa fie o prezenta numeroasa la vot , glumesti ? Pai daca incepand din ….8 Decembrie vor fi caderi masive de zapada…asa cam ca pe vremea cand MRU era PM 😕 chiar crezi ca va avea careva timp s a dea la o parte zapada pentru c a oamenii sa ajunga neaaparat la urne sa-si ” exprime dreptul de a vota ” ? 😕 Ma cam indoiesc .

    Comentariu de Marian | noiembrie 2, 2016

   • Tu te refereai la faptul ca daca vor merge la vot membri partidelor si simpatizantii – or, PSD are o „armata” disciplinata care merge la vot de fiecare data. Daca ar fi o prezenta numeroasa la vot, lucrurile ar trebui privite in alt mod. Atunci ai putea aprecia daca sunt „destui romani din noua generatie care sant aplecati catre socialism democratie”.

    „[…] CUM AU PROMIS IN CAMPANIE POLITICIENII” – asta e o alta discutie! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016

   • Dar daca politicienii mizeaza pe promisiuni populiste, sa placa „marelui public” ca sa-i voteze? 😉

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016

   • Eu te intreb: oamenii sanctioneaza promisiunile populiste, promisiunile facute fara niciun temei, doar pentru atragere de voturi?

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2016

 6. Nu , nu sanctioneaza deoarece au avzut ca…degeaba sanctioneaza ! Sti chestia aia : ” voteaza cu cine vrei dar , de iesit din urna…iese cine trebuie ” ! ALtminteri cum dracu sa-i mai sanctinezi dupa ??? Sau chiar iti pare ca Jandarmeria si-a pus angajatii s a pazeasca …brazii pentru Craciun ? Ai facut un pas in afara liniei { asta mi-aduce aminte de cantecul ala interpretat de Jonhny Cash ” Walk on the line ” sau cam asa ceva }… cum te-au ars ! L-ai vazut pe Avramutza { stegarul dac…ce gluma sinistra 😡 ! } mai ieri sau alaltaieri ? Pai pana in urma cu vreun an…” liberalii ” si chiar si PSD-istii isi faceau un titlu de glorie sa si-l revendice , azi in schimb…SILANCE ! Ati mai a duci aminte de alde Sobaru ? Pai , daca atunci ” liberalii ” si…PSD-istii ai plangeau d e mila si mai aveau oleaca sa-i ridice si statuie ieri…un ” liberal ” sau PSD-ist sau mai degraba o ” liberala ” sau pesedista atrageau atentia intr-o emisiune la un post TV …dracu-o mai stie care , ca tipul : N-A FOST SANCTIONAT IN NICI UN FEL PENTRU GESTUL SAU !!! Atunci a fost bun , a fost eroic chiar acel gest iar aztazi s e plang politicienii d e faptul ca omul n-a fost sanctionat . Oare cand vor fi sanctionati asa cum merita { adica fie cu-n glont fie cu deportarea , cu expulzarea in USA XD XD XD } , CONFORM LEGILOR asa cum spunea aia , nenorocita aia , toti aceia ce-au participat la mascarada aia din Decembrie ’89 adica….inclusiv DUMNEAEU ??? E si asta o intrebare , asupra careia ar cam fi cazul sa-ncepem s a meditam mai serios . 😡

  Comentariu de Marian | noiembrie 3, 2016 | Răspunde

 7. „….atunci cand vor ramane in preajma noastra atitia unguri cati am botezat eu si mai ales atunci cand Ungaria se va diviza { dupa cum spuneai dumneata insa…nu doar politic vorbind 😄 } dar-ar Dumnezeu { !!!!!!! } urmand ca o parte din ea sa o ia Austria , alta parte…Cehia si…ce-o mai ramane RUSII iar daca totusi o mai ramane ceva…s-o ia Dracu 😡 !!!

  Comentariu de Marian | noiembrie 2, 2016
  Am râs cu lacrimi ! 😆 😛
  Bine şi când îl citesc pe motan îmi vine să lăcrimez, dar din cu totul alte motive :
  Mi-e milă de el, când îl văd cum se chinuie să fie pe placul altora, cu riscul de a nu fi nici pe al lui !
  Dar îl înţeleg….. 😉

  Comentariu de Radu Humor | noiembrie 3, 2016 | Răspunde

  • Eu incerc sa privesc critic lucrurile.

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 4, 2016 | Răspunde

   • Pai si eu stimate prieten…eu nu fac fix la fel ? Ai vazut un singur text scris d e manutza mea ca un laudationes adresat vreunui singur politician roman …INDIFERENT CINE-A FOST ALA SI PE ORICARE DINTRE BLOGURILE PE CARE LE BANTUI ???? Radu Humor…mai baga cateodata si chestii patriotarde dar eu…ai vazut ca din ” tara de rahat ” , nu scot nici Romania si nici locuitorii ei si-atunci….Pe evreul ala numit Petre Roman , pe Adrian Nastase , Stolojan pe Boc sau pe Ponta…nu crezi ca i-am injurat cat sa le-ajunga o mie d e ani ? Pe Iliescu , Constantinescu , Basescu sau pe boul asta germanic si gasca lui de tehnocrati ori pe acei ” tineri frumosi si liberi { dar cu capatzanile goale d e orice urma de creier } , ti-a parut cumva ca i-am injurat mai putin ? Asta fac , fix ca dumneatu stimate Motan : ” incerc s a privesc critic ” dar si realist lucrurile .

    Comentariu de Marian | noiembrie 4, 2016


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: