Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Anulari de taxe marca PSD ;)

Parerea mea este ca anularea a peste 100 de taxe, prin de acum celebra Lege Dragnea, se inscrie in jocul de confruntare electorala dintre PSD si PNL. Cu alte cuvinte, PSD joaca la concurenta. Politica, desigur. Vrea sa arate ca nu doar liberalii sustin reduceri de taxe, PSD chiar pune in practica acest concept. Fara indoiala, atragerea electoratului cu valente liberale este miza, mai ales ca au fost criticati in trecut, pe vremea guvernarii Ponta, ca au marit taxele si impozitele.

Chestiunea principala este ca sunt reduceri/anulari de taxe si reduceri/anulari de taxe… Pe mine m-a frapat explicatia pe care a dat-o D-na. Ana Birchall, deputat PSD de Vaslui si absolventa, din cate inteleg, la Yale University: se anuleaza aceste taxe deoarece avem o crestere economica de 5% (nici eu n-am inteles de unde stie ca e 5%…). Cu alte cuvinte, se anuleaza peste 100 de taxe pe crestere economica – masura prociclica!! Care ar putea sa agraveze cealalta faza a ciclului economic, cea de recesiune. Insa, asa cum a observat prof. Mircea Cosea, taierile acestea de taxe, stimuleaza cresterea economica pe consum. Noi avem o crestere economica pe consum – prin definitie nesanatoasa pentru ca nu tine cont de productivitatea muncii – intr-un an electoral. Nu stiu cum se intampla, dar in anii electorali, in Romania avem mari cresteri economice! 🙂 . Dl. Cosea a aratat ca o astfel de crestere accentueaza dezechilibrarea contului curent.

Spuneam ca sunt reduceri/anulari de taxe si reduceri/anulari de taxe: una e cand se diminueaza sau se anuleaza anumite taxe datorita unor privatizari – spre exemplu, se privatizeaza TVR si Radioul Public, sau datorita diminuarii rolului statului in economie si altceva cand se anuleaza taxe dar statul ramane la fel de implicat in economie. In aceasta din urma situatie, indiferent daca iei banii, prin lege – adica dai o lege in acest sens, cum spunea D-na. Birchall – dintr-o alta parte, nu se realizeaza altceva decat o gaura la buget. Pentru ca luand dintr-alta parte, cum acoperi acolo?

Liberalismul, ca ideologie, este pentru diminuarea rolului statului in economie – lucrul asta e primordial, nu reducerea/anularea de taxe si impozite, care e vazuta ca o consecinta a primei, adica a diminuarii rolului statului in economie.

La PSD, nici vorba de reducerea rolului statului in economie. Si atunci se pune problema de unde ai sa iei bani ca sa acoperi gaura de la buget. Prin introducerea de noi taxe suplimentare? Prof. Mircea Cosea a atras atentia: de ce nu spune PSD si ce somaj va rezulta in urma unei astfel de masuri?

O alta problema care se pune, in legatura cu astfel de masuri, este independenta politica a TVR si a Radiolului Public. Cetatenii platesc o taxa – contribuie deci la aceste institutii publice de media. Ele, totusi, din cate inteleg, depind de Parlament. Parlamentul este o institutie politica intrucat avem acolo membri ai partidelor/aliantelor politice, alesi, e adevarat, de catre cetateni prin alegeri libere. In acest sens, aceste doua institutii nu sunt total independente politic. Dar, prin masura luata, exista riscul crearii unei dependente totale de politic a celor doua institutii media publice. Aici ar trebui spus ca acest cuvant – „public” – nu trebuie privit la noi in sens occidental sau in sensul atribuit in SUA: acolo public inseamna societate pe actiuni. Nu e cazul aici, referitor la cele doua institutii media de care vorbeam mai sus.

Chestiunea principala e ca imbunatatirea performantelor atat la TVR cat si la Radioul Public nu se poate face nici prin marirea Taxei Radio-TV si nici prin anularea acesteia. Ci doar prin privatizarea atat a TVR cat si a Radioului Public.

Viata a demonstrat, bazat pe experienta, ca atata vreme cat decizia in cadrul unei organizatii e in mana statului si, pe cale de consecinta, depinde de politic, performantele acelei organizatii scad si pot scadea dramatic. Ne putem uita, de exemplu, la toate societatile comerciale de stat, in care statul detine in mod absolut majoritar pachetul de actiuni. Evident ca TVR si Radioul Public nu fac exceptie. Dimpotriva!

Dar sa privim cu atentie chestiunea.

Totusi, Liviu Dragnea spune (spicuiesc din articolul Mediafax citat mai sus):

Dragnea, despre directorul Radio: Cum şi-a permis să îl ameninţe pe liderul de grup PSD?

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut, marţi, în plenul Parlamentului, directorului Radioului Public, Ovidiu Miculescu, să spună cum „şi-a permis să îl ameninţe pe liderul de grup PSD” şi i-a cerut să spună dacă a fost numit politic sau nu.

„În ceea ce priveşte bugetul pentru TVR şi pentru Radio spun a zecea oară, a suta oară şi acum aceste două instituţii iau bani serioşi de la bugetul de stat şi asta nu le afectează independenţa. Îl întreb pe domnul Miculescu de la radio aici în faţa presei şi de la Tribuna Parlamentului, cum şi-a permis acum câteva minute să-l ameninţe pe liderul de grup de la PSD. Directorul postului de radio public al României: O să vedeţi voi ce o să păţiţi”, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea i-a cerut lui Ovidiu Miculescu să spună dacă a fost sau nu numit public.

„Asta este atitudine de independenţă a acestui domn. Îl întreb public: a fost numit politic sau nu şi să răspundă”, a mai spus Dragnea.

Liviu Dragnea a afirmat, ulterior, la ieşirea din plen, că este „inadmisibil”, ca directorul Radio „să-l sune în timpul votului pe liderul de grup al PSD şi să-l ameninţe că: o să vedeţi voi ce o să păţiţi dacă votaţi această lege”.

”Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca directorul radioului, domnul Miculescu dacă nu greşesc, să-l sune în timpul votului pe liderul de grup al PSD şi să-l ameninţe că: o să vedeţi voi ce o să păţiţi dacă votaţi această lege. Cum îşi permite aşa ceva? Îl rog pe acest domn să spună dacă a fost numit politic şi cine l-a numit, dacă cumva a dat concurs şi eu nu ştiu să ne explice lucrul ăsta şi ce concurs a dat”, a spus Dragnea.

Dragnea i-a cerut lui Miculescu să spună dacă i se pare normal ca milioane de români să plătească taxe, obligaţi, pe factura de energie electrică şi “din acest buget cu care se laudă să plătească bonusuri de 4000 de euro, de exemplu, pentru un director de sudio teritorial de ziua lui de naştere”.”

Legat de acest subiect, intreb daca exista proceduri care sa asigure, chiar si in absenta Taxei Radio-TV, indepedenta politica a Televiziunii si Radioului Public. Pe de alta parte, intreb cum e posibil sa se plateasca bonusuri de 4000 de euro intr-o institutie finantata din bani publici… De ce nu 10.000 de euro?

Pe de alta parte, sa vedeti cum informeaza un post privat. Spre exemplu cu concertul acela iredentist maghiar, care a avut loc recent la Cluj – Realitatea TV nu doar ca a informat despre asta, dar a informat si despre faptul ca reporterul TVR a fost dat afara pentru ca pus stirea pe postul national! De aceea spun ca ar trebui sa existe proceduri care sa asigure independenta TVR si a Radiolului Public, sa avem cu adevarat, spre exemplu, Televiziunea Romana Libera! Eu imi amintesc ca, pe vremea aceea, Mihai Tatulici, daca imi mai aduc bine aminte, ii aducea fata-n fata, la aceeasi masa, pe Moses Rosen si pe Corneliu Vadim Tudor!! 🙂

Dar sa lasam picanteriile de o parte si sa vedem ce spune Dl. Dragnea (citez din acelasi articol Mediafax):

„Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a criticat, în plen, modul în care TVR şi Radioul Public s-au raportat la propunerea de eliminare a taxei radio-TV, propunând începând de anul viitor o taxă de 21 de lei/cetăţean pentru Radio şi de 34 de lei/cetăţean pentru TVR plătite de la bugetul de stat.

„Acest odios Parlament care a votat CA de la TVR care a aprobat o sumă mare din bugetul public pentru bugetul TVR, în viziunea dumnealor este odios. Poate acestă imaginaţie care este folosită pentru manipularea opiniei publice şi nu numai ar fi putut fi folosită pentru a prezenta un plan de redresare a TVR şi pentru a mări interesul românilor pentru această televiziune”, a spus Liviu Dragnea, în dezbaterea proiectul de lege vizând eliminare a 102 taxe.

Liviu Dragnea a reamintit conduceriilor Radio şi TVR că nu şi-au obţinut postul prin concurs, afirmând că acest lucru se va schimba.

„(…) Nici conducerea de la Radio şi de la TVR nu au dat concurs, cum am propus şi cum cred că vom adopta. Radioul are venituri din care aproape jumătate sunt de la bugetul de stat, de aproximativ 95 de milioane de euro şi, într-adevăr, la un asemenea buget care face invidios orice post de radio privat nu are datorii.TVR depăşeşte 100 de milioane de euro şi are datorii de peste 150 de milioane de euro”, a afirmat Dragnea.

Liderul PSD a criticat propunerile venite din partea TVR privind creşterea taxei pentru remedierea situaţiei instituţiei.

„Soluţiile care veneau din partea TVR erau creşterea taxei TV, adică ni se propunea ca un management prost cu rezultate dezastruoase să fie suportat tot de către cei care primesc acasă factura electrică, care sunt obligaţi să plătească această nepefomanţă”, a declarat Dragnea.

Acesta a mai spus că nu angajaţii TVR sunt de vină pentru situaţia instituţiei, ci vina aparţine celor care nu au mai verificat dacă „cei care au primit votul de încredere în parlament chiar fac ce trebuie acolo”.

Liviu Dragnea a propus aprobarea a doua taxe pentru Radio şi TVR plătite din bugetul de stat, începând cu anul viitor.

„Acum se ia taxa din buzunarul stâng al românului şi din buzunarul drept al statului. Noi propunem ca finanţarea să fie una predictibilă. Atunci într-adevăr nu au teamă de control politic şi de influenţă politică. Începând cu anul viitor prin legea bugetului de stat să aprobăm un nivel de tarif de 21 de lei aferent fiecărui cetăţean român pentru radio, cea ce inseamnă un buget de 420 mil de lei, iar pentru televiziune alocarea este de 34 de milioane de lei în numele fiecărui cetăţean, un total de 680 de milioane de lei”, propus Liviu Dragnea.”

Liviu Dragnea are dreptate, doar ca…

Bun, deci conducerea TVR si cea a Radioului sa-si obtina posturile prin concurs. Asta e bine! Intr-adevar, este nevoie de competenta manageriala. De observat ca nu se are in vedere privatizarea acestor doua insitutitii. Dar nici o restructurare a lor… Liviu Dragnea a punctat corect: e aberant un „nivel de tarif de 21 de lei aferent fiecărui cetăţean român pentru radio, cea ce inseamnă un buget de 420 mil de lei, iar pentru televiziune alocarea este de 34 de milioane de lei în numele fiecărui cetăţean, un total de 680 de milioane de lei„. De acord! Dar un management competent si lasat sa-si faca treaba va avea in vedere restructurarea acestor doua institutii publice de media. Cu alte cuvinte, asta inseamna disponibilizari de personal. Si aducerea unor profesionisti care sa merite banii dati de catre stat. Fara indoiala, un management competent va pune problema procedurilor care sa asigure independenta politica a celor doua institutii, inclusiv a echipei manageriale. Spune, de asemenea:

„Soluţiile care veneau din partea TVR erau creşterea taxei TV, adică ni se propunea ca un management prost cu rezultate dezastruoase să fie suportat tot de către cei care primesc acasă factura electrică, care sunt obligaţi să plătească această nepefomanţă”, a declarat Dragnea.

Acesta a mai spus că nu angajaţii TVR sunt de vină pentru situaţia instituţiei, ci vina aparţine celor care nu au mai verificat dacă „cei care au primit votul de încredere în parlament chiar fac ce trebuie acolo””

Este absolut corect, doar ca… cine trebuie sa verifice daca „cei care au primit votul de încredere în parlament chiar fac ce trebuie acolo”? Un manager, pentru ca sa fie performant, are nevoie de obiective clare din partea Consiliului de Administratie, cu care sa se incadreze in bugetul organizatiei. Fara fixarea unor obiective clare, si a limitelor bugetare, inclusiv a competentelor, nu poti sa fii performant. Este adevarat ca gaurile determinate de un management prost nu trebuie suportate de catre ceatetan. Nu pedepsesti cetateanul pentru prostiile pe care le face angajatul lui!! De acord cu Dl. Dragnea! Insa in cadrul propunerii domniei sale – anularea Taxei Radio-TV – trebuie sa fie stabilite standarde inalte de independenta politica si chiar manageriala (limitele acesteia), si standarde pentru evaluarea performantelor managementului. Iar pe de alta parte, cele doua institutii trebuie restructurate si adusi oameni care sa poata, intr-adevar, sa faca performanta.

Eu imi amintesc cum, cu mai multa vreme in urma – cei tineri probabil ca nu-si mai amintesc -, oameni de televiziune, capabili sa creasca performanta TVR au plecat din aceasta institutie spre cele private. S-a pus problema atunci a concurentei pe care mamutul de stat, TVR, l-ar face televiziunilor comerciale. Dupa parerea mea, scoaterea TVR-ului din circuitul concurential a facut rau acestei insttitutii media. Nu poti sa fii performant daca nu participi la concurenta!! Atunci s-a pus si problema reclamelor, unde TVR, din cate inteleg, este limitata si pe buna dreptate – pentru ca facea concurenta posturilor private, primind bani atat de la stat, cat si din Taxa. Insa scoaterea TVR din circuitul concurential cat si promovarea political corectness au prejudiciat in mod evident aceasta institutie. Aceeasi chestiune si in privinta societatilor comerciale de stat care au fost scoase din circuitul concurential. Si au falimentat. TVR trebuie sa fie un forum pe care sa se intalneasca cele mai diverse opinii, inclusiv politice, si in care libertatea de exprimare sa fie totala, dar in conformitate cu Constitutia.

Domnul Dragnea spune:

„(…) Nici conducerea de la Radio şi de la TVR nu au dat concurs, cum am propus şi cum cred că vom adopta. Radioul are venituri din care aproape jumătate sunt de la bugetul de stat, de aproximativ 95 de milioane de euro şi, într-adevăr, la un asemenea buget care face invidios orice post de radio privat nu are datorii.TVR depăşeşte 100 de milioane de euro şi are datorii de peste 150 de milioane de euro, a afirmat Dragnea.”

Atunci, daca lucrurile stau asa, nu bugetul e problema! Banii sunt suficienti, problema e cum sunt administrati. Chestiunea e ca ingerintele politice si nepotismele au fost prea mari, atat la Radio cat si la Televiziune, facandu-se un serios rabat de la calitate. Ar trebui, cred, realizat un audit serios, atat pe parte financiara, cat si pe parte de management, inclusiv al calitatii, pentru a vedea ce se intampla acolo si care sunt masurile care se impun pentru ca sa se imbunatateasca lucrurile.

Articolul Mediafax arata in final:

Ce prevede legea

Propunerea legislativă iniţiată de mai mulţi parlamentari PSD, printre care şi Liviu Dragnea, care duce la anularea a 102 taxe nefiscale, a fost adoptată într-o procedură de urgenţă lunea trecută de Senat, cu 89 de voturi pentru, o abţinere şi 17 voturi împotrivă.

El a dat asigurări că, pentru toate aceste taxe care vor fi eliminate, bugetul de stat va asigura sumele neceare pentru instituţiile care primeau în bugetele proprii aceste taxe.

”Impactul fiscal este sub 0,1% din PIB. Este practic nesemnificativ”, a susţinut Dragnea.

Din rândul celor 102 taxe propuse pentru a fi eliminate fac parte timbrul de mediu pentru autovehicule, 33 de taxe consulare şi de cetăţenie, 20 de taxe de la Registrul Comerţului, taxele radio-TV, taxa suplimentară pentru eliminarea paşaportului, 22 de taxe pentru pierderea sau modificarea actelor, 13 taxe extrajudiciare de timbru şi taxele pentru permisele de pescuit recreativ/sportiv.”

Impactul fiscal e nesemnificativ, dar asta nu inseamna ca nu trebuie imbunatatite lucrurile. Spun asta pentru ca s-ar putea sa incepem a ne ascunde in spatele acestui „impact fiscal nesemnificativ” si atunci daca e nesemnificativ ca imbunatatim sau nu, pare a fi acelasi lucru. Nu e! Lucrurile trebuie imbunatatite! Spre exemplu la TVR si Radioul Public. In Romania sunt destui care se ascund sub acest „impact fiscal nesemnificativ” si-si asigura un loc caldut fara sa faca ceva, stau degeaba adica si mananca banii statului. Vreau sa cred ca Dl. Dragnea nu doreste asa ceva!

Totusi, sa vedem si o parte buna a lucrurilor: o aplecare catre liberalism a PSD-ului? O incercare de dialog cu liberalii…?

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

octombrie 26, 2016 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 comentarii »

 1. Mon cher Chat Botte , ce nu-nteleg eu este , faptul ca alde Dragnea se tine ca surdu’ pe mormant de aceasta idee a renuntarii la anumite taxe ….nefiscale . Nu-i rea intentia Doamne fereste { in multe dintre tarile civilizate ale lumii , ale UE , exista doar cateva taxe fiscale sau nu , mari si late } insa, cine-mi garanteaza ca , dupa ce PSD va avea o majoritate parlamentara , va avea un cabinet format doar din membrii si ” simpatizanti ” { prieteni , rude amante sau….amanti } PSD , un viitor ministru al Finantelor Publice { eventual tot membru PSD sau…ALDE } nu va revenii asupra acestor taxe si …cu veselia ce-i caracterizeaza parlamentarii PSD nu vor vota , sa revina acele taxe …fireste sub alte denumiri caci , este posibil sa realizeze abia atunci , fie golul lasat la buget de lipsa acestora fie ….faptul ca au nevoie de aceste taxe ca de aer ?Taxa Radio-TV , aia cel putin a fost a doptata dupa umila mea cunostiinta pe timpul unei guvernari PSD , pe tiimpul cand la Victoria se lafaia ” cel mai bun PM pe care l-a avut Romania ” : Adrian Nastase !!!! Gresesc cumva ??? Iti mai a duci matale aminte cum vuia pe-atunci…majoritatea presei inca existente ?Nu cumva ” acest odios parlament ” a fost acelasi ce a adoptat in unanimitate acea taxa pe care azi se lauda PSD-ul ca doreste s-o elimine ? Nu cumva in acest fel PSD-ul vrea s a spuna ca d e fapt noi , pe banii nostrii { dar in mod DIRECT } am finantat acea TVR care a facut campanii absolut desantazte pro sau contra unor politicieni ? Ti-o mai amintesti pe….Rodica Culcer ??? Nu cumva Liviu Dragnea vrea s a spuna ca , d e fapt miliardele d e lei pe care le-au bagat in TVR, au fost cu dedicatie iar faptul ca acolo totu-i o chestie d e PCR-uri ne face vinovati tot pe noi ,platitorii , volens nolens a acestei taxe care …sa nu uitam a fost introdusa pe factura d e plata a curentului electric tocmai pentru ca romanii care sunt legati de plata acestei obligatii deci , fara s a platesti una n-o poti platii p’ailalta si….ramai la lampa ???Nu vreau sa fiu inteles gresit , multe dintre aceste taxe despre care face vorbire Liviu Dragnea sunt taxe…aberante pur si simplu insa, chiar nu-i inteleg pentru ce aceste chestii taman acu’ in campanie cand…stie si el Liviu Dragnea , stiu si toti politicienii romani ca…oamenii au cam facut ochi si unii chiar inteleg ca-s dusi cu presul ?! Ma mira ca nu fac si astia de azi ceea ce faceau uslasii in 2012-13 cand promiteau judecarea lui Basescu si-a clicii sale in regim d e maxima urgenta si….s-a dovedit si asta o galusca standard de campanie . SI-o intrebare d e final : oare multe dintre taxele pe care vrea Liviu Dragnea eliminate , n-au fost votate de acelasi ” odios parlament ” si pe vremea cand la Victoria se afla ….Calin Popescu Tariceanu Presedintele ALDE , adica actualul aliat PSD in aceasta cruciada pentru…” bunastarea romanilor ” ????? Ala pe timpul caruia , in plina criza mondiala doar in Romania ….” economia duduia ” , in caz c-ai uitat XD !

  Comentariu de Marian | octombrie 27, 2016 | Răspunde

  • Ar fi neserios sa ne jucam in felul acesta: ba punem taxe, ba maine le scoatem… Anularea Taxei Radio-TV ar fi un inceput pentru restructurarea acestor institutii publice media.

   „Ti-o mai amintesti pe….Rodica Culcer ??? Nu cumva Liviu Dragnea vrea s a spuna ca , d e fapt miliardele d e lei pe care le-au bagat in TVR, au fost cu dedicatie iar faptul ca acolo totu-i o chestie d e PCR-uri ne face vinovati tot pe noi ,platitorii , volens nolens a acestei taxe care …sa nu uitam a fost introdusa pe factura d e plata a curentului electric tocmai pentru ca romanii care sunt legati de plata acestei obligatii deci , fara s a platesti una n-o poti platii p’ailalta si….ramai la lampa ???” – intr-un fel te inteleg si de aici se vede slaba performanta a TVR. TVR este o institutie politica si va ramane asa atata vreme cat depinde de Parlament. Dar eu am cautat sa schitez o viziune despre cresterea performantei TVR-ului. Dar si a Radioului Public. Anularile de taxe nu conduc neaparat si la o crestere a performantei acestor institutii.

   Insa vorbind de performanta, sa vedem cum e la altii, unde avem performanta in domeniu. Nu trebuie sa ne fie rusine sa invatam. Uite un exemplu:
   https://en.wikipedia.org/wiki/CNN

   detinuta de:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Turner_Broadcasting_System

   https://en.wikipedia.org/wiki/Time_Warner

   Este oare CNN in subordinea Congresului SUA? E, oare, o televiziune de stat ?

   Pe de alta parte, sa vedem, spre exemplu, legat de informare, cum a fost prestatia TVR la Revolutie… Si atunci tot de stat era…

   Eu chiar ma gandeam la o idee care ar putea parea foarte futurista pentru Romania, de un avangardism extrem: ce ar fi daca s-ar privatiza TVR cu CNN? 🙂 O privatizare facuta asa cum trebuie si, desigur, nefrauduloasa. Am avea, sa zicem, asa: CNN – „TVR” Romania. Brandul TVR poate sa ramana si ar fi bine sa ramana. Avem CNN Indonezia, CNN Turk, CNN Philippines, de ce nu am avea si CNN – „TVR” Romania? 🙂 Gandeste-te ca ar fi o schimbare interesanta pe piata media din Romania, ar introduce o viziune noua despre media la noi in tara, o schimbare de stil eminamente occidentala! Ca sa faci o privatizare reusita iti trebuie un partener serios si cu bani, capabil, deci, sa faca investitiile necesare. Or, CNN poate fi un asemenea partener, doar noi sa vrem… Eu ma uit pe CNN, nu vad oamenii care lucreaza acolo si prezinta stirile incruntati (decat foarte rar – o data am vazut pe cineva mai incruntat cu ocazia dezbaterii Trump-Hillary), vad stirile prezentate altfel, alt stil, dinamic, cu zambetul pe buze. Informare rapida, corecta. TVR, asa cum e acum, nerestructurat si depinzand de Parlament nu are cum sa fie performant. O privatizare reusita cu CNN ar salva TVR, i-ar creste audienta. Ai avea un management care stie sa faca televiziune pentru ca sunt oameni de televiziune. Poporul nostru a asteptat zeci de ani sa vina americanii – de ce n-ar veni prin CNN, nu doar prin NATO si sustinand DNA? 🙂 CNN ar putea finanta foarte multe proiecte si ar fi un castig reciproc.

   Noi ar trebui sa avem despre TVR o viziune a zilelor noastre. TVR, asa cum se prezinta actualmente, e o televiziune a trecutului, un fel de trecut prelungit in prezent, cu performante poate chiar mai slabe decat unele din trecut. De aceea trebuie venit cu o viziune noua, moderna, adaptata sec. XXI. O privatizare cu CNN – corecta, repet, fara fraude si alte alea – ar aduce si o alta sensibilitate pe piata media.

   Sa stii ca n-am prea vazut o viziune adaptata vremurilor noastre asupra TVR si Radioului Public. Or, trebuie venit cu o viziune noua, daca dorim si performanta. Am vazut ca TVR relua emisiuni de succes din trecut, chiar dinainte de ’89. Lucrul nu e rau, dar demonstreaza lipsa de viziune sau, daca doresti, lipsa unei viziuni actualizate. Sa tot mergi pe nostalgii asta demonstreaza pana la urma. Si la ce ajuta? E de natura evidentei ca nu ajuta la nimic. Ba, chiar dimpotriva: transpune publicul nostru in trecut… De aceea, zic eu, trebuie incercat alt stil, cu oameni profesionisti in domeniu, care stiu cu ce „se mananca” o televiziune si cum poti fi de succes.

   Uite, la CNN, cu ocazia dezbaterii dintre Trump si Hillary: prezentatoarea cu zambetul pe buze, dialogul dinamic, cu intrebari bine tintite si la obiect puse diversilor invitati, atat republicani cat si democrati. Nu vedeai incrancenarea asta de la noi, dupa care nu mai poti dormi bine noaptea!! Era un stil degajat, te informa cum trebuie despre cum vad invitatii lucrurile, un stil rapid, la obiect, civilizat! Am dat un exemplu, poate nu cel mai nimerit, dar am vrut sa arat diferentele de stil, daca am reusit sa ma fac bine inteles.

   Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 28, 2016 | Răspunde

  • Ai sa ma intrebi poate de ce nu o privatizare cu Russia Today? Bun, hai sa analizam:
   RT (TV network)

   Iata ce arata:

   „RT, originally Russia Today, is a television network funded by the Russian government.[5][6] It operates cable and satellite television channels directed to audiences outside of Russia as well as providing Internet content in various languages, including Russian.”

   Lasand la o parte relatiile noastre cu Rusia, relatiile Rusia-NATO, uite ce spune: „funded by the Russian government” si tocmai lucrul asta nu e in regula!!! Si uite ce rezulta de aici:

   „RT is a brand of „TV-Novosti”, an „autonomous non-profit organization”, founded by the Russian news agency, RIA Novosti, on April 6, 2005.[1][8] During the economic crisis in December 2008, the Russian Government, headed by Prime Minister Vladimir Putin, included ANO „TV-Novosti” in the list of core organizations of strategic importance of Russia.[9][10][11]

   Critics regard RT as a propaganda outlet for the Russian government[12][13][14][15] and its foreign policy.[13][15][16][17]”

   Or, tocmai aceste lucruri sunt TOTAL IN NEREGULA si nu pot conduce la o informare corecta si la o adevarata, reala performanta a unei institutii media. De aici si criticile care i se aduc pe buna dreptate.

   Vezi diferenta fata de CNN?

   Pe de alta parte, SUA, desigur, e partenerul nostru strategic si e fireasca o privatizare cu CNN. Dar si pentru ca CNN e un partener serios, eu asa consider, capabil sa aduca o schimbare benefica pe piata media din Romania.

   Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 28, 2016 | Răspunde

  • Partea cea mai proasta este ca noi nu avem nicio viziune asupra TVR, decat legata de taxe si impozite – adica nicio viziune. Daca analizam Russia Today, observam ca Guvernul Rus a avut totusi una (citez din Wikipedia spre Russia Today):

   „The creation of RT was a part of a larger public relations effort by the Russian Government that was intended to improve the image of Russia abroad.[18] RT was conceived by former media minister Mikhail Lesin,[19] and Russian president Vladimir Putin’s press spokesperson Aleksei Gromov.[20] At the time of RT’s founding, RIA Novosti director Svetlana Mironyuk stated: „Unfortunately, at the level of mass consciousness in the West, Russia is associated with three words: communism, snow and poverty,” and added „we would like to present a more complete picture of life in our country.”[19] It is registered as an autonomous nonprofit organization[21][22] funded by the federal budget of Russia through the Federal Agency on Press and Mass Communications of the Russian Federation.[23][24]

   Deci ei au avut o perspectiva asupra media de la ei din tara pentru promovarea imaginii Rusiei in exterior, o Rusie dupa caderea comunismului. Si au facut-o prin crearea unei astfel de televiziuni internationale. Chiar daca sunt multe lucruri in neregula, nu e usor sa dezvolti o perspectiva media noua, moderna, dar ei s-au straduit, totusi, s-o faca. Noi nu prea, daca e sa spunem adevarul…

   Ia spune-mi: avem miloane de romani plecati prin Italia si Spania, transmitem oare programe in limba italiana sau spaniola? Suntem francofoni, avem programe in limba franceza? Avem, de asemenea, foarte multi romani in SUA, transmitem programe in limba engleza?
   In schimb avem o Televiziune Publica obosita, Radioul Public la fel…

   Sa-ti dau si un alte exemplu: Al Jazeera:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Al_Jazeera_English

   https://en.wikipedia.org/wiki/Al_Jazeera_Media_Network

   https://en.wikipedia.org/wiki/Al_Jazeera

   Noi cand vom adapta TVR si Radioul Public pentru secolul in care traim? Pentru ca altminteri ramanem in urma si suntem in urma. Si nu e bine!!

   Citeste, te rog: Al Jazeera Media Network (AJMN) – Type: Private Institution of Public Utility. Sper sa nu se inteleaga ca sustin privatizarea TVR cu Al-Jazeera. Trist este ca nu ne ridicam la nivelul de performanta al unei asemenea televiziuni, de fapt al unei televiziuni moderne, bine pusa la punct, de sec. XXI si nici nu facem cel mai mic efort sa ne adaptam vremurilor actuale. Avem o mentalitate invechita, obosita din care rezulta viziuni asisderea!

   Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 28, 2016 | Răspunde

   • Aia cu ” privatizarea TVR cu…Al-Jazeera „…aia-i absolut piramidala Motane : felicitari pentru idee si sper c-ai inregistrat-o la OSIM , nu de alta dar se cam practica furtul de ….inteligenta XD ! In vara cand au fost pentru cateva zile prin Romania fata si ginerele { aia din USA ca mai am o fata casatorita si-n Malta } , au facut o escapada si la neamurile aluia din zona Cartzisoara si , culmea aia , tzaranii aia de-acolo nici macar nu se uitau la TVR ci…la fel ca mine , orasanul civilizat zice-se 😀 , isi clateau privirile la aceleasi televiziuni comerciale si-atunci , de unde acesta incapatanare de-a pastra TVR mai ales ca toata lume a stie ca-n afara unor filme { bune nu zic nu , bune si ca realizare si mai ales ca , nu s e difuzeaza reclame in timpul rularii } pentru altceva , chiar nu priveste nimeni la TVR !? Auzi fratioare , chestia cu ” francofonia ” las-o balta caci…daca intrebi milioanele d e romani care mai vietuiesc pe acest teritoriu…nu vei gasii doi din …douazeci, care sa fie in stare sa-ti spuna { nu mai vorbesc sa inteleaga , s a traduca } doua fraze inteligibile in limba franceza ! Si…ti-aduci aminte de traducerea acelui discurs al lui Putin realizat la TVR ? Pai , eu personal am fost nevoit sa ascult acelasi discurs insa pe CNN caci…pur si simplu ma scotaea din papuci traducerea pe care o realiza …aia d e la TVR . Mai zilele trecute , a fost pe-aci prin Bucuresti alde Francoise Hollande si…{ noroc ca n-a avut ala prea multe d e spus } si…aceeasi televiziune asa zis ” nationala ” care inghite MILIARDE de…Euro , m-a facut sa-mi scotocesc prin memorie dupa bruma d e franceza pe care-o mai stiu , pentru a intelege cat de cat vrajelile lui Hollande . Pai daca mie mi-a fost greu…cum dracu sa-i inteleaga aia din Spania , Italia , MALTA , Germania sau UK p’astia de la TVR care , zice-se lucreaza pentru…popor 😡 ? Aaaa , ca vorbesc romaneste dar…aia nu vorbesc romaneste acolo in acele tari ci , vorbesc limba care s e vorbeste acolo…chiar si-n familie cand sunt…chiar si-atunci vorbesc mai mult limba locului respectiv , cum dracu de-ai uitat asta fratele meu ???

    Comentariu de Marian | octombrie 29, 2016

   • De asta trebuie venit cu o conceptie, daca se poate spune asa, de privatizare. Dar o privatizare facuta cum trebuie, nu frauduloasa. Eu am propus cu CNN… Poate ca sunt si alte propuneri mult mai bune decat a mea, dar trebuie facut ceva pentru salvarea TVR si a Radioului Public.

    Pe de alta parte, eu de asta iti spun ca nu ar strica sa avem emisiuni la TVR si in spaniola sau italiana pentru ca sunt foarte multi romani acolo. Si in franceza pentru ca suntem o tara francofona – lucru foarte important, dar nu stiu cat de bine il folosim…Si, bineinteles, in engleza pentru ca sunt multi romani si in SUA.

    Eu am dat exemplu Al-Jazeera pentru ca nu ar trebui sa ne fie rusine sa invatam si de la ei. Uite, spre exemplu, care e motto-ul lor: „The opinion and the other opinion”. Interesant, deci ei nu iau in considerare doar opinia proprie sau doar o anumita opinie, ci si opinia celuilalt. Ce mare diferenta fata de Russia Today…!!

    Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 29, 2016

 2. Cu CNN…este d e bun simt caci…cam toata lumea buna din Romania vorbeste engleaza sa…macar intelege cate ceva insa…de ce cu CNN si nu cu Chanal 2 cu TV5 sau cu alte televiziuni PRIVATE din Franta ca…tot ziceai matale ca suntem francofoni ?! Sau…ca o masura de prevedere { c-asa suntem noi romanii…prevazatori , punem raul inainte } de ce nu cu…Rusia Today XD XD XD XD ? Te roaga fratele matale { frate..in Domnul Christos fireste XD } spune-mi si mie insa…argumentat , pentru ce militezi pentru ” salvarea TVR si-a Radioului Public ” ? La TVR…se mai uita cate unii dar la Radioul Public…sa fim seriosi , cine dracu-i mai asculta p’aia 😕 !

  Comentariu de Marian | octombrie 29, 2016 | Răspunde

  • Pentru ca ar fi pacat sa se duca pe apa sambetei. Si asta din multe puncte de vedere.

   Cu Russia Today ti-am explicat de ce nu.

   Pentru ca CNN este o televiziune solida, serioasa iar SUA e principalul nostru partener strategic si suntem interesati in consolidarea relatiilor bilaterale cu SUA. Dar, pe de alta parte, CNN mi se pare o televiziune mult mai libera decat TV5 unde 49 din actiuni le are France Medias Monde care este detinut in intregime de Guvernul Frantei:
   https://en.wikipedia.org/wiki/TV5Monde

   France Médias Monde

   N-am, ca idee de principiu, ceva impotriva unei privatizari cu o firma din Franta, dar nu mi-a prea placut cum s-a comportat Franta fata de Romania, cel putin in ultima vreme, mai ales sub Sarkozy… Lucrul asta ma face sa dau inapoi, ca sa zic asa, in a alege Franta – si mai ales o firma a Guvernului Francez care detine 49% din actiuni… Iar in privinta Germaniei, care se pupa cu rusii in conducte de gaz, ma dau si mai mult inapoi – in orice caz, incredere prea mare nu poti sa ai…

   Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 29, 2016 | Răspunde

   • Bine frate dar…Cristina , aia pur si simplu se strica d e ras doar la auzul faptului ca eu urmaresc stirile pe CNN si-mi spunea ca post TV mai neserios , mai mincinos { sau care deturneaza adevaratele stiri in altceva } ….si cica de treaba asta in USA…stiu si copii…aia care se impusca prin campusuri universitare . Nu vrei cu Franta , foarte bine , atunci d e ce nu…ITALIA ? Orice televiziune italiana este de o suta d e ori mai buna decat…TVR , trebuie s-o recunosti si-n plus , acolo traieste cea mai mare comunitate romaneasca…probabil dupa aia din Spania . Insa , ti-o repet : pana si-ntre ei , acasa , la masa …in familiile lor de-acolo , romanii nu vorbesc romaneste decat foarte rar . Crede-ma ca mi-a fost extrem d e greu sa ma descurc atunci cand fiind ” cu treburi ” fiind ” …. in vizita d e lucru ” prin cizma italica …aia la care am tras in gazda vorbeau …italiana si erau ROMANI ! Noroc ca eu vorbeam mai bine decat ei caci , altminteri cate tzepe mi-asi fi luat….Oricum mi-am luat 😡 insa , nu din vina alora ci din vina legilor aiuristice pe care le au macaronarii privitor la problema pentru care venisem eu acolo . Doar nu ti-ai inchipuit ca m-am dus acolo sa admir ” Pieta ” sau Domul din Milano ?! Italiana este cea de-a doua limba pe care am invatat-o de la bunica mea , concomitent cu romana astfel incat , ala de la Primaria Palermo m-au si intrebat de ce dracu-l mai tin si-l mai si platesc la ora pe traducatorul oficial { DESEMNAT tot d e catre autoritatile italiene } dupa mine caci…ala cam dadea cu bata-n balta iar italiana din Sicilia …nu prea s e potriveste cu italiana vorbita in restul cizmei . Ala , traducatorul fiind in Romania , profesor d e Limba Italiana . Pe nemti , ai dreptate , nici eu nu-i pot suferii si nu pentru ca se pupa-n conducte d e gaz cu rusii ci…pentru ca-s nemti iar germana pe care-o cunosc eu…nu-mi este suficienta nici macar sa cer o bucata d e paine sau un pahar d e apa . Deci , daca ai relatii in politica , zi-le alora sa privatizeze TVR-ul cu…unul dintre RAI-urile lui Il Cavalliere XD XD XD XD !

    Comentariu de Marian | octombrie 30, 2016


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: