Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Din eseurile politice ale D-nei. Alina Gorghiu…

D-na. Alina Gorghiu e foarte activa in spatiul on-line si scrie foarte mult pe FaceBook. E foarte bine. Interesant este ce spune. Cu atat mai interesant cu cat Alina Gorghiu conduce, din cate inteleg, PNL, principalul partid de centru-dreapta din Romania.

Iata, spre exemplu, ce arata intr-una dintre postari:

„PSD-ul pe care Vasile Dâncu îl apreciază nespus este un partid care nu poate fi compatibil deloc cu PNL. Porniţi de la liste, porniţi de la proiecte asumate, porniţi de la programul de guvernare. Gândiţi-vă că ceea ce facem noi este un discurs echilibrat şi pragmatic, iar, în partea cealaltă, vedeţi populism pe pâine. Pe lângă asta, noi avem un candidat de prim-ministru, pe Dacian Cioloş, pe care îl vom susţine, dânşii îl susţin pe domnul Liviu Dragnea.”

De observat ca merge pana la ireductibil: „PSD-ul pe care Vasile Dâncu îl apreciază nespus este un partid care nu poate fi compatibil deloc cu PNL”. E foarte interesanta aceasta asertiune pentru ca eu imi amintesc de faptul ca, pana nu cu mult timp in urma, PNL era intr-o alianta cu PSD, numita USL, care a si castigat alegerile legislative trecute. Pe de alta parte, sper sa nu gresesc, Dl. Dancu e membru in Cabinetul Ciolos… Si sa nu uitam ca PNL a votat legi la unison cu PSD…

Stati putin, stati putin… Inca nu stim cine va castiga alegerile… De fapt nici nu putem sa stim sigur. Vom vedea atunci, dupa numararea voturilor. Alina Gorghiu citeaza, in continuare, din gandirea social-politica a Presedintelui Klaus Iohannis, care s-a grabit sa declare:

„Preşedintele Klaus Iohannis despre Dacian Cioloş: Sigur că este o variantă bună. Dacă un an a fost bun și eu l-am desemnat, cum să nu fie bun și în continuare. Dar această desemnare va depinde de partide. Dacă partidele își asumă această propunere — știți că sunt întâlniri pe care le face președintele cu partidele după alegeri și, dacă acolo vin partide și spun noi avem probabil o majoritate, noi îl propunem pe Cioloș — atunci consider că este o propunere politică și voi ține cont foarte serios de această propunere.”

Cum adica sa vina partidele la negocieri cu Presedintele si sa spuna: „noi avem probabil o majoritate”? Probabil?

O majoritate trebuie sa se constituie, altfel cum…? Nu putem vorbi aici de majoritati probabile, ci de cele ce se vor constitui atunci in mod sigur. Nu poti sa spui atunci: avem probabil o majoritate. Ci trebuie chiar sa existe o majoritate. Cum va fi formata si din cine, asta e alta problema. Constitutia spune:

„(2) Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului”

(3) Programul si Lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.”

(Constitutia Romaniei, art. 103, al. 2-3)

„și, dacă acolo vin partide și spun noi avem probabil o majoritate, noi îl propunem pe Cioloș”. Da, dar daca „acolo vin partide și spun noi avem probabil o majoritate, noi îl propunem pe Xulescu”, adica nu pe Ciolos, atunci Presedintele ce va zice…?

Va spune, oare, ca nu e o varianta buna?

„Dacă un an a fost bun și eu l-am desemnat, cum să nu fie bun și în continuare.” – asta e parerea domniei sale. Dar Vasile Dancu, din cate inteleg de la Alina Gorghiu, probabil ca e de alta parere… 🙂 Poate ca si altii sunt probabil de alta parere…

Mai e un pic si ma apuc serios de Teoria Probabilitatilor!! 😆 😆

Insa totusi ceea ce e sigur, sau cel putin asa pare, se afla in declaratia aceasta a Alinei Gorghiu: „Pe lângă asta, noi avem un candidat de prim-ministru, pe Dacian Cioloş, pe care îl vom susţine, dânşii îl susţin pe domnul Liviu Dragnea”. Deci PNL si-l asuma pe Ciolos drept premier. Pentru ca: „Sigur că este o variantă bună. Dacă un an a fost bun și eu l-am desemnat, cum să nu fie bun și în continuare.”, dupa cum spune Presedintele.

Exclude, oare, Presedintele si alte „variante bune”? Spre exemplu, poate ca PSD nu il va sustine pe Dl. Dragnea pentru functia de premier… Daca ar sustine-o, de pilda, pe Ana Birchall – sa zicem -, aceasta nu ar fi o varianta buna? Eu vorbesc in ipoteza ca nu putem sa stim rezultatul alegerilor dinainte. Dar poate ca ma insel eu in naivitatea mea…

Sunt foarte derutante aceste declaratii. Sa inteleg ca, indiferent de rezultatul alegerilor, exista doar o singura „varianta buna”? Asta trebuie noi sa intelegem??

Exista, totusi, o problema legata de acel „probabil” al Presedintelui. Dansul nu a gresit prea mult exprimandu-se asa (usor neglijent, totusi). Pentru ca s-ar putea intampla ca niciunul dintre partide (aliante) sa nu obtina o majoritate absoluta. Iar la votul de incredere acordat de Parlament Guvernului se vorbeste de „votul majoritatii deputatilor si senatorilor”, nu de votul unei majoritati absolute. Ceea ce este clar e faptul ca in aceasta situatie trebuie ajuns la un consens. Chestiunea nu e atat „varianta buna” a Presedintelui, problema consta in declaratia Alinei Gorghiu, reiau:

„PSD-ul pe care Vasile Dâncu îl apreciază nespus este un partid care nu poate fi compatibil deloc cu PNL”

Deocamdata nu stim cum va arata acea „majoritate” si ce va presupune acea situatie. Dar daca PSD „nu poate fi compatibil deloc cu PNL”, cum ar putea sa se ajunga la un eventual consens? O declaratie asa de transanta, precum cea a sefei PNL, exclude orice consens intre cele doua principale partide din Romania.

Cred ca ar trebui sa intelegem bine in ce moment politic ne gasim. De aceea el trebuie definit cat mai clar posibil. Inca din iulie, atat PNL cat si PSD au respins, in ciuda unor voci care au sustinut ideea, guvernul de uniune nationala:

Curs de Guvernare

PNL și PSD resping la unison ideea guvernului de uniune națională

„Biroul Politic Național al PNL a decis luni că acest partid nu va avea niciun fel de colaborare cu PSD după alegerile parlamentare.

“Astăzi s-a discutat tema alianțelor post-electorale, discuție care s-a finalizat cu un vot în care s-a exprimat foarte clar opinia că, indiferent de rezultatul alegerilor parlamentare, PNL nu va face niciun fel de colaborare cu PSD”, a declarat copreședintele PNL Alina Gorghiu, într-o conferință de presă.

Ea a subliniat că PNL nu este de acord cu ideea unui guvern de uniune națională.

“Scorul din alegerile parlamentare nu va da premisa unui guvern de uniune națională. (…) Este clară decizia PNL, nu vrem guvern de uniune națională, nu acceptăm niciun fel de colaborare cu PSD. Este o decizie a PNL votată unanim”, a conchis Gorghiu.

Președintele PSD Liviu Dragnea s-a pronunțat încă de săptămâna trecută în legătură cu această chestiune, la lansarea proiectului ”România competitivă”, la Palatul Parlamentului.

„Am spus și la Cotroceni- un asemenea proiect, care curprinde o strategie de dezvoltare, trebuie să cuprindă direcțiile mari de acțiune, dar să existe suficient spațiu pentru ca în România să mai poată exista competiție politică, altfel nu se poate… PSD nu susține ideea unui guvern de uniune națională, consensul în jurul conceptului există, a fost definit și stabilit mai demult”, a spus Liviu Dragnea.

Ideea unui posibil guvern de uniune națională a fost relansată duminică, de vicepremierul Costin Borc, care a spus că Dacian Cioloș ar fi soluția potrivită de premier și după alegerile generale din toamnă.

(Citiți și: Vicepremierul Borc: ”Nu m-aș feri de ideea guvernului de uniune națională. Dacian Cioloș ar putea fi premier al unui asemenea guvern”)

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a declarat luni de acord cu aserțiunea, cu condiția ca Dacian Cioloș să fie susținut de un partid politic după alegerile parlamentare.

“Dacian Cioloș s-ar putea să fie un bun premier dacă este asumat de un partid politic, după alegerile parlamentare. Dacă se creează o astfel de situație, nu am nimic împotrivă să fie pe masă o astfel de soluție. Dar trebuie asumat politic viitorul premier. Cu toate calitățile lui Dacian Cioloș, se vede și problema guvernului condus de el — nu există susținere parlamentară, nu există o situație clară. Eu cred că la parlamentarism, în sensul clasic al cuvântului, nu se poate renunța. Trebuie să ai o poziție puternică, trebuie să ai o coaliție sau un partid care formează majoritatea și care dă și sprijinul guvernului”, a explicat liderul UDMR citat de Agerpres.”

De observat ca Liviu Dragnea vorbea atunci despre „competitia politica”. Daca lucrurile stau si se mentin asa, rezulta ca o majoritate va decide pana la urma. Majoritatea unui partid/alianta care va obtine cele mai multe voturi, nu neaparat jumatate plus 1. De observat ideea vicepremierului Borc: guvern de uniune nationala cu Ciolos prim-ministru. Dar atat PSD cat si PNL resping in mod categoric aceasta varianta. Atunci unul din aceste doua partide se va pregati de opozitie.

Cum ramane atunci cu „varianta buna” a Presedintelui Iohannis?

Ciolos e promovat electoral puternic de catre PNL si USR. S-ar putea ca si UDMR sa achieseze la sprijinul acestuia. Poate si PMP… Insa coagularea unei coalitii de dreapta in jurul premierului Ciolos nu inseamna si dobandirea majoritatii.

Pe de alta parte, Alina Gorghiu spunea inca de atunci: „indiferent de rezultatul alegerilor parlamentare, PNL nu va face niciun fel de colaborare cu PSD„.

Bun, deci asa stau lucrurile. Nu de alta, dar serile trecute, la Jocuri de Putere, Rares Bogdan se intreba cu patos – citeste: cu nervi la ficati (il inteleg!) – ce se va intampla daca PSD si ALDE vor forma o majoritate absoluta si-l vor sustine pentru functia de premier pe… Victor Ponta. In logica stabilita de cele doua principale partide din Romania, in astfel de conditiuni Victor Ponta va fi „varianta buna”, intrucat Presedintele Iohannis va respecta Constitutia.

Deci care e „varianta buna”? Cea care va respecta Constitutia sau actualul premier tehnocrat, Dl. Ciolos?

DE citit si…

Antena 3

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Alina Gorghiu susţine că va demisiona de la conducerea PNL dacă liberalii nu vor fi cei care vor propune viitorul premier

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Preşedintele PNL, Alina Gorghiu a declarat, vineri, la Timişoara, că va demisiona din fruntea partidului dacă PNL nu va reuşi să contituie în jurul său majoritatea parlamentară care îl va propune pe viitorul premier, după alegerile din 11 decembrie.

„Eu îmi asum foarte clar o demisie, dacă PNL nu va fi cel în jurul căruia se va face majoritatea parlamentară care să dea noul premier al României. (…). Mizez pe o mult mai bună mobilizare în alegerile parlamentare, pentru că miza este mare şi răspunderea PNL este una uriaşă, decidem practic direcţia ţării pe următorii 10 ani; eu nu văd altfel lucrurile, aşa că evident că îmi doresc ca miză la nivel de judeţ Timiş să batem PSD – pentru că aici este un spirit liberal care trebuie capacitat, este un judeţ care are pârghii absolut extraordinare atunci când vine vorba despre Dreapta românească, pe care avem nevoie să le capacităm la maximum în această campanie electorală”, a afirmat Alina Gorghiu, într-o conferinţă de presă.

Ea a declarat, recent, că în PNL sunt discutate mai multe variante în ceea ce priveşte funcţia de premier.”

Mi se pare cam simplista schema asta: daca o majoritate parlamentara nu va gravita in jurul PNL ca sa dea premierul, dansa demisioneaza… Mie mi se pare ca Alina Gorghiu a avut mai mereu in vedere aceasta alternativa usoara: demisia. Dar cand lupti nu te gandesti la demisie, ci la cum sa invingi. Asta, cred, inseamna o mentalitate de luptator. Pentru ca oricine poate spune: daca nu reusesc, demisionez, e vreo problema? Dar nu oricine e un luptator.

In general vorbind, un esec- ceea ce se poate intampla – se analizeaza sa se vada unde s-a gresit, ce erori s-au facut…

Declaratia asta cu demisia – chiar daca s-ar impune in cazul unui esec – este TOTAL nepotrivita ACUM. Este inadmisibil sa prezumi infrangerea inainte de a se incheia lupta. Scuzati-ma, dar pare de pe acum un abandon, ceea ce da foarte rau la capitolul imagine. PNL ar trebui sa lupte pana la ultimul vot numarat, nu sa vorbeasca ACUM despre un eventual esec.

„Ea a declarat, recent, că în PNL sunt discutate mai multe variante în ceea ce priveşte funcţia de premier” – deci totusi nu s-au hotarat…

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

octombrie 21, 2016 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 comentarii »

  1. Pe mine ma imbolnaveste de nervii creierului din cap chestia asta…doar cand aud de ea : spatiu virtual , facebook… postari on line , iar cand este vorba despre politicieni….ma scoate din minti la propriu !!! Niciodata nu i-am inteles pe a cesti liberali de carton : cum dracu d e taman ei sa-nghita in fruntea lor o conducere ….ce n-a fost aleasa d e catre MAJORITATE ci…impusa doar de unii ….pentru unii ! Las’ ca sa le trebuie . Alina…si-l viseaza { dupa modelul consacrat de Basescu } pe barbat-su , guvernator BNR iar pe ea insasi….aia care face guverne , care impune prim ministrii care conduce din umbra aceasta tara , tare ma tem ca va avea un cosmar insa…din cauza viselor ei multi vor suferi . Poate macar in ceasul al doisprezecelea sa se trezeasca liberalii { aia care inca mai sunt liberali adevarati } si sa reactioneze dand-o afara in branci pe poarta partidului pe tuta asta moldoveneasca . S-o dea ei afara nu sa-i astepte demisia , eventual p’aia d e onoare !

    Comentariu de Marian | octombrie 22, 2016 | Răspunde

    • Care liberali Mariane? Campeanu s-a dus. Cu obida in suflet saracul. Care liberali? Aia marginalizati? CARE? Stai tu linistit ca NU MAI SUNT LIBERALI in penele. Poate doar libertini.
      De la aparitia USL toti aia care au fost impotriva ALIZNTEI RUSINII, SI PE BUNA DREPTATE, au fost inlaturati de peste tot.
      Nu mai exista NIMIC liberal in acest partid „penele”.

      Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 23, 2016 | Răspunde

      • Adica de ce crezi asta? De ce crezi ca „nu mai exista nimic liberal in acest partid „penele””? Lamureste-ne si pe noi. Care e parerea ta?

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 23, 2016

      • PNL nu a stat niciodata intr-un singur om. Iar performantele pe care le-a avut PNL sub Radu Campeanu au fost foarte slabe. El nu a reusit, daca mai imi aduc eu aminte bine, sa tina unitatea partidului. Iar scorul electoral al PNL de pe vremea aceea era unul foarte slab.

        USL nu s-ar fi constituit daca, la Putere in Romania, nu ar fi ajuns unul din cele mai corupte regimuri postdecemebriste: regimul Basescu, care a reusit sa minta copios oamenii de bine ai acestei tari, care si-au pus speranta in el si in PDL.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 23, 2016

  2. „PSD-ul este un partid care nu poate fi compatibil deloc cu PNL”
    PE BUNEEEEE? Cat timp le-a trebuit sa realizeze asta? Sa ii spuna „profesorasului cel viteaz” asta. Sa-l ia pe ala de gat si sa-l zvarle pe scari cu suturi in cur, ca el este arhitectul acestui „penele” actual care nu mai face nici cat o ceapa degerata. Cand eu spuneam asta, mi se spunea ca „LATRU” prostii, ca nu EU nu merit denumirea de loberal, ca EU sunt comunist (pana si tu Motane ma acuzai voalat de asta) si ca nu vad interesul national.
    Acum DIN PACATE tot poporul asta prostit culege furtuna dupa vantul semanat de niste IPOCRITI.
    Hai sa fim onesti, NU MAI AVEM PARTID LOBERAL!!!!! Punct! Asta e realitatea. Avem doar un partid de nici-o orientare (poate doar una mercantila) ce are sigla PNL. ATAT!!!
    MI-E SCARBA SI MI-E RUSINE TOTODATA.

    Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 23, 2016 | Răspunde

    • Da, dar lucrurile pot fi privite mai nuantat… In politica se mai fac si compromisuri, asa cum a fost si cu USL, o alianta care ingloba atat pe social-democrati cat si pe liberali. Peste tot in lumea asta, in politica se mai fac si compromisuri.

      Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 23, 2016 | Răspunde

    • Mie mi-e mai scarba de PSD decat de PNL. Uite-te la Dragnea, ci ca e un „fanatic religios”, dupa propriile sale cuvinte!

      Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 23, 2016 | Răspunde

    • Lovesti in PNL cu un patos prea comunist. Si nu ma lua pe mine drept prost! Ti-o spun inca odata!

      Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 23, 2016 | Răspunde

      • Era o incercare de persiflare din partea tovarasului Dragnea , ca raspuns la ….mugetul ce se auzea de la Cotroceni ! Poti argumenta de ce ” ti-e mai scarba de PSD decat de PNL ” ? Imi permit sa te corectez Motane : PNL a stat INTOTDEAUNA intr-un singur om , fie ca acesta om s-a numit Radu Campeanu Dan Amedeo Lazarescu , Horia Rusu , DInu Patriciu { adica….mortii } , Mircea Ionescu Qintus { mai este putin si…se duce si asta } , Calin Popescu Tariceanu sau Crin Antonescu , fie ca acesta s e numeste acum Werner Klaus Johannis . Dovada : faptul ca , dupa demisia lui Antonescu , PNL-ul si-a pierdut definitiv busola iar asta s e vede si fara binoclu , fiind necesara doar o privire aruncata pe deasupra sondajelor { indiferent de catre cine-s facute } pentru a vedea ca , merge precum Titanicul spre iceberg . Daca ” performantele avute sub Radu Campeanu [ RIP ] au fost foarte slabe ” atunci cum ai caracteriza ” performantele ” avute d e PNL sub XD …..Alina Gorghiu aud ? Al banuiesti pe Rica { Sal’tare si respect onorabile , oriunde te’ai afla XD !!! } de comunism ? Anunta-l pe….McCarty !!! XD XD XD

        Comentariu de Marian | octombrie 24, 2016

      • Tu zici ca e o persiflare din partea lui Dragnea! As dori sa vad ca se spune asta si intr-un comunicat oficial al PSD…

        N-as crede ca PNL a stat intr-un sigur om. Atunci ce sa mai vorbim despre PSD!!! 🙂 😆

        Da-mi voie sa-mi fie si mie scarba de neocomunism!

        Performantele din ultima vreme ale PNL-ului sunt bune. PNL este un partid mare la ora actuala si doctrina liberala incepe sa prinda tot mai mult in societate.

        Tot respectul pentru fostul lider liberal, cel care a fost Radu Campeanu. Insa cei care doresc ca PNL sa fie ca cel de atunci ori nu-si dau seama ce spun, ori sunt rau intentionati si chiar impotriva intereselor nationale. Pentru ca interesul national al Romaniei cere un liberalism puternic, dar si o stanga necorupta si indepartata de comunism sau neocomunism.

        ” Dovada : faptul ca , dupa demisia lui Antonescu , PNL-ul si-a pierdut definitiv busola iar asta s e vede si fara binoclu , fiind necesara doar o privire aruncata pe deasupra sondajelor { indiferent de catre cine-s facute } pentru a vedea ca , merge precum Titanicul spre iceberg ” – este limpede ca un astfel de punct de vedere nu se poate sustine. Gandeste-te ca, totusi, PNL a dat Presedintele. Poate ca ti-ar fi placut ca Ponta sa fie Presedintele tarii… Omul cu afinitati spre Putin sau Erdogan…

        Performantele PNL sub Alina Gorghiu – eu cred ca ele ar fi putut sa fie mult mai mari. Totusi, PNL nu sta rau, insa conducerea actuala a acestuia e destul de slaba. Dar fata de trecut PNL nu sta deloc rau! Gandeste-te ca e un partid de 30% in sondajele de opinie, fata de scorul de 10-11% (maxim posibil pe atunci) cat era pe vremea cand Radu Campeanu conducea partidul. Insa unora nu le place ca a crescut PNL pentru ca-si vad intersele, inclusiv politice, amenintate, atacate. Sunt convins ca unii si-ar dori un PNL ca pe vremea D-lui. Campeanu, un PNL slab si, pe cale de consecinta, un liberalism slab in Romania. Pe plan extern lucrul acesta ar folosi foarte mult Rusiei. Asa ca da-mi voie sa-mi fie scarba de cei care doresc scaderea liberalismului si revitalizarea comunismului in societate, in Romania!

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2016

  3. Motaneeeeee !!!! AI inebunit omule ????? Pai PNL a obtinut acel 30% despre care faci matale vorbire doar datorita IMPLICARII , PREZENTEI LUI VASILE BLAGA { fost Big boss man la PDL ….fireste } IN CALITATEA-I D E PRIM VICEPRESEDINTE CACI…FARA ASTA , N-AR FI OBTINUT NICI MACAR….ALEA 10-11% …..cat era maxim posibil pe vremea cand Radu Campeanu era presedintele nou reinfiintatului PNL . Ai uitat cum s-a facut de cacao un intreg partid istoric datorita …acelor desemnari pentru candidatura la PGMB ? Cate persoane au fost desemnate in…mai putin de-o luna : trei , patru….cinci ??? Si dupa figura asta mai au pretentia de-a fi luati in serios d e cineva , fi serios onorate prieten !!!

    Comentariu de Marian | octombrie 25, 2016 | Răspunde

    • Nu e foarte clar ca asa ar sta lucrurile. Nu se poate vorbi doar de prezenta sau implicarea unui singur om.

      Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 26, 2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: