Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

RADET, ELCEN – ceva contrar economiei de piata

Stirea de ultima ora este referitoare la decizia Tribunalului Bucuresti privind insolventa RADET – aici. Pe scurt, e vorba de datoria de 3,6 miliarde de lei catre ELCEN. Despre reactia PNL, prin Dl. Cristian Busoi – aici. Dansul considera decizia de intrare a RADET in insolventa ca fiind total neinspirata si ca ar putea duce si la o eventuala insolventa a ELCEN. Ca solutii, propune platirea unei parti a datoriei catre ELCEN si reabilitarea retelei termice cu fonduri europene pentru a elimina pierderile de peste 30%, astfel reducandu-se factura pe care trebuie sa o plateasca bucurestenii.

Oamenii s-ar putea intreba de ce se intampla astfel de fenomene. In legatura cu un asemenea subiect, recomand a fi citit acest articol. In legatura cu ELCEN se arata ca aceasta companie are de recuperat 3,6 miliarde de lei de la RADET, care, la randul sau, are datorii de 1,6 miliarde de lei.

Insa ca sa intelegem de ce se intampla astfel de fenomene in economia tarii noastre, evident, profund negative, trebuie sa ne uitam la cine controleaza aceste companii. Nu de alta, dar cineva neavizat care ar citi doar titlurile acestor stiri ar putea crede ca e vorba de mari companii private, multinationale eventual.

Situatia e mult mai simpla.

Actionarii ELCEN sunt ministerul Energiei (97,51%) si Romgaz (2,49%). De observat ca statul are peste 97% din actiuni!!!!

In legatura cu RADET, aceasta se afla in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Aici remarcam urmatoarea expresie: „in subordinea”… 🙂

Acestea doua sunt cauzele principale ale situatiei de fata: datorii enorme in lantul datoriilor exemplificat in articolul din Adevarul.

Insolventa pare a fi doar o solutie de moment. Bun, ce va urma dupa? Pentru ca situatia asta se mentine asa de ani si ani. De observat caracterul eminamente politic al actionariatului celor doua.

E pusa in pericol incalzirea pe timp de iarna a bucurestenilor, din cate inteleg. Speram sa nu se intample asta.

Curios cum de ani si ani de zile, desi s-au perindat atatia pe la Putere, nu s-a gasit nicio solutie. Tot aia e. Ca sa-l protejeze pe Dorel. Si s-a ajuns in situatia asta, cu datorii enorme. Si statul n-are bani.

Stanga peroreaza impotriva multinationalelor, a capitalului strain, dar niciun cuvintel despre pericole publice precum ministerul Energiei sau Consiliul General al Municipiului Bucuresti. In viziunea stangii, mutinationalele, nu-i asa, sunt de vina pentru situatia dezastruoasa la care asistam.

Se manipuleaza astfel opinia publica.

Au trecut ani si ani, reteaua termica nu e reabilitata si noi platim pierderile. Problema depindea, desigur, de stat care… a stat, ca la stat, ca sa fac un joc de cuvinte.

Fac rotatia cadrelor cu clientela politica. Captura statului, cum ar zice Lucian Isar.

Insolventa e o solutie de moment. Am inteles ca insolventa RADET a fost decisa pentru un an de zile cu posibilitatea prelungirii pentru inca un an. De unde rezulta ca, cel putin deocamdata, decidentii nostri politici n-ar avea solutii pe termen lung sau nu doresc sa adopte astfel de solutii. Daca am inteles eu bine, Stanga se opune privatizarii. Pare ca prefera sa se scalde asa, intr-un soi de incertitudine, totusi insolventa ar trebui sa aiba efecte pozitive.

octombrie 5, 2016 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 comentarii »

 1. RADET-ELCEN , este de aproape douazeci de ani sau chiar mai bine , o vaca d e muls pentru politicienii TUTUROR PARTIDELOR POLITICE !!! DIn acest motiv si nu-i chiar singurul , Statul Roman detine acele 97 % din actiuni iar asta , dumneata o sti la fel d e bine ca si mine . Problema este la ROMGAZ si…te-ntreb retoric evident : cine detine celelate actiuni respectiv alea 97,51 ? Oricum intrebarea care s e impune este : cum este posibil sa-si ceara aia insolventa in conditiile in care STATUL este actionar principal , oare STATUL ….se pregateste pentru un faliment generalizat iar chestia cu insolventa RADET -ELCEN este …inceputul ? Rotatia cadrelor { dupa spusa dumitale sau a dl.i Isar…chiar nu-i rea { s e facea pe timpul comunistilor , s e face in cam toate dictaturile si…se face inclusiv in asa zisele democratii avansate . Simplu ; al iei p’ala care sau despre acre ” cineva ” iti spune ca ” n-a performat ” si-l inlocuiesti cu altul care-i….fidel partidului si–aduce si bani din gross !! In acest fel este mai mult decat clar ca d e fapt , nu-l protejaza NIMENI pe ” Dorel ” { chiar n-ar fi asa rau daca chiar s-ar urmari asa ceva } , ca nu se are in vedere protectia acestuia . ” Au trecut ani si ani si retzeaua termica nu e reabilitata ” etc dar , te-ntreb eu : cine a avut macar in gluma aceasta intentie vreodata ??? In alte tari incalzirea centralizata , a fost intotdeauna si este inca cea mai buna solutie pentru comunitati si aduce si LOCURI DE MUNCA acelor comunitati doar la noi se dovedeste a fi….paguboasa si iar te-ntreb : DE CE ? CIne a avut si are intentia ca cetatenii sa ajunga , din scarba fatza d e serviciile centralizate sa-si debranseze locuintele si…sa-si instaleze propria centrala ??? Cred ca , nici macar acea clientela politica a partidelor desii…unii ” baieti destepti ” au profitat si profita inca de pe urma acestor consumatori captivi caci , in Romania { tara cu foarte multe hidrocentrale , tara cu destul d e mari rezerve de tzitzei si gaze , pretzul gigacaloriei este d e cel putin trei ori mai mare decat in….Islanda bunaoara si aia…sunt aproape de Polul Nord ! Busoi…sa taca dracului din gura ca , este in politica si-n parlament d e peste douazeci de ani timp in care…a frecat banana !! Madamme Firea { stai linistit ca nu mor d e dragul ei } , din functia de Primar General al Bucurestiului incearca si ea marea cu degetul insa…chiar ma-ndoiesc ca va reusii sa mute muntii din loc doar cu…dorinta si ” gandurile ei bune ” oricata tendinta religioasa { chiar aplecata spre bigotism uneori } are uneori in mintea capului .

  Comentariu de Marian | octombrie 6, 2016 | Răspunde

  • Marian, sa-ti spun care e ideea calauzitoare, „farul calauzitor” al astora… Nu stiu daca te-ai uitat ieri la Jocurile de Putere ale lui Rares Bogdan, de pe Realitatea. Auzi idee la PSD: sa se constituie un Fond Sveran de Investitii din care sa se finanteze construirea de fabrici, intreprinderi de stat!! Eu asa am inteles… Deci asta e ideea de baza: etatismul. Iar ideea etatismului e imbratisata inclusiv de Dorel, pentru ca el crede ca asta il protejeaza! Altii fac averi frumusele de pe urma etatismului. Ca e contrar Constitutiei, nu mai vorbesc!

   Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 7, 2016 | Răspunde

  • Pe de alta parte, se vede clar unde s-a ajuns cu etatismul asta: un lant al unor datorii enorme si o retea termica nereabilitata, cu pierderi de peste 30%, care il incarca foarte mult pe cetatean la factura.

   „CIne a avut si are intentia ca cetatenii sa ajunga , din scarba fatza d e serviciile centralizate sa-si debranseze locuintele si…sa-si instaleze propria centrala ???” – nu cred ca ar fi vorba despre vreo conspiratie… Cred ca e vorba despre cine manageriaza aceste servicii centralizate si cum. Gandeste-te la actionariat – politizare TOTALA!! Iar ceea ce e uluitor e ca daca spun POLITIZARE TOTALA nu gresesc DELOC. Adica totul legat de aceste intreprinderi depinde in exclusivitate de FACTORUL POLITIC. Ar fi fost altceva daca am fi avut si actionari privati, actori privati, eventual si straini, care sa detina un anumit procent, dar unul semnificativ, nu derizoriu. Tocmai aceasta „rotatie a cadrelor” conduce la scarba de care vorbeai.

   ” DIn acest motiv si nu-i chiar singurul , Statul Roman detine acele 97 % din actiuni iar asta , dumneata o sti la fel d e bine ca si mine . Problema este la ROMGAZ si…te-ntreb retoric evident : cine detine celelate actiuni respectiv alea 97,51 ? Oricum intrebarea care s e impune este : cum este posibil sa-si ceara aia insolventa in conditiile in care STATUL este actionar principal , oare STATUL ….se pregateste pentru un faliment generalizat iar chestia cu insolventa RADET -ELCEN este …inceputul ?” – asta inseamna cand statul inca mai are in „subordinea” sa intreprinderi si toate aceste intreprinderi – exceptiile, daca exista, confirma regula – sunt neperformante. Iar lucrul cel mai grav il reprezinta faptul ca aceasta situatie care dureaza de 26 de ani in Romania postdecembrista blocheaza dezvoltarea pietii de capital la noi in tara. Asta e si motivul pentru care tranzactiile pe piata de capital sunt foarte mici la noi. Asa se intampla cand statul prin „onor” (cu ghilimelele de rigoare, fireste) reprezentantii sai nu doresc sa faca reforma, stopata la noi in tara de 12 ani. Statul n-are bani si bani nu prea sunt… In schimb tine in brate – fara sa gaseasca vreo solutie economica viabila, as spune reala – un sector de stat mare, costisitor, totalmente neproductiv. Aud la PSD ca acum, din Fondul Suveran de Investitii, sa faca retehnologizarea intreprinderilor de stat. Dupa ce au pierdut atata vreme. Si s-o faca tot statul…? Niste intreprinderi care produc pierderi uriase, pe care statul trebuie sa le suporte? Se vede clar ca nu se doreste sa se faca reforme si din aceasta cauza se intampla ceea ce se intampla.

   „oare STATUL ….se pregateste pentru un faliment generalizat iar chestia cu insolventa RADET -ELCEN este …inceputul ?” – e posibil, daca nu cumva e deja in faliment si noi nu stim.

   Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 7, 2016 | Răspunde

  • Vorbeam de politizare. Sa-ti dau si un alt exemplu. Nu stiu daca ai urmarit emisiunea de ieri, despre Sportul Romanesc, a lui Tavi Hoandra, pe Realitatea. Invitat a fost proaspatul demisionar din functia de Presedinte al Comitetului Olimpic Roman, Dl. Alin Petrache. Citeste, te rog (integral si in original) acest articol care-i da si CV-ul:
   http://sport.hotnews.ro/stiri-alte_sporturi-17380462-cine-este-alin-petrache-noul-presedinte-comitetului-olimpic-roman.htm

   „Alin Petrache – Curriculum Vitae

   2006 – 2007 – Universitatea Nationala de Aparare “Carol I” – Colegiul National de Aparare,
   Securitate şi aparare nationala
   Master
   2005 – 2006 – Universitatea Nationala de Aparare “Carol I” – Colegiul National de Aparare,
   Securitate si aparare nationala
   iunie 2005 – Academia de Inalte Studii Militare Bucureşti,
   Educatie fizica şi sport
   Lector universitar
   2000 – 2004 – Academia Nationala de Educatie Fizica şi Sport,
   Facultatea de Educatie Fizica şi Sport,
   Strategii moderne de pregatire pentru rugby-ul de performanta,
   Doctor in Educatie Fizica şi Sport
   2003 – 2004 – Ministerul Administratiei şi Internelor – Institutul National de Administrare,
   Functionari publici de conducere
   Diploma de formare specializata în administratie publica
   Programul de formare specializata în administratie public
   2001 – 2002 – Academia de Studii Economice Bucureşti
   Managementul aprovizionarii şi desfacerii
   Diploma de studii postuniversitare de specializare
   1995 – 1999 – Academia Nationala de Educatie Fizica şi Sport Bucureşti
   Facultatea de Educatie Fizica şi Sport
   Educatie Fizica şi Sport
   Diploma de licenta
   1991 – 1995 – Liceul teoretic “Aurel Vlaicu”
   Rugby
   Diploma de bacalaureat „

   Nu am nimic uc Dl. Petrache. Nu-l cunosc personal, dar cred ca este o persoana decenta – asa vreau sa cred. Problema e alta si stateam si ma gandeam… Uite-te si tu: „Universitatea Nationala de Aparare “Carol I” – Colegiul National de Aparare, Securitate si aparare nationala”, „Academia de Inalte Studii Militare Bucureşti, Educatie fizica şi sport, Lector universitar”, „Ministerul Administratiei şi Internelor – Institutul National de Administrare”. Ma intreb, poti sa ajungi intr-o functie in statul asta daca n-ai la baza „Universitatea Nationala de Aparare “Carol I” – Colegiul National de Aparare, Securitate si aparare nationala”? Spre exemplu daca ai avea doar studii de management la o universitate privata si ai fi foate bun in domeniu…

   Pe de alta parte, la emisiunea cu pricina mi s-a parut ca inca mai aveau putin si inaltau in slavi Daciada!! 🙂 Nu mai vorbesc despre fraze bombastice despre patriotism, apoi ceva de genul ca Sportul ar trebui inclus, daca am inteles bine, in Consiliul Suprem de Aparare al Tarii (am inteles eu bine??)… Intre timp, Dl. Petrache a evaluat foarte bine situatia Sportului de la noi din tara – se duce in jos. Dar eu n-am auzit – din cat am urmarit din emisiune – ceva despre implicarea, atragerea capitalului privat in sport, ceva care sa semene a economie de piata, investitii private, contracte de sponsorizare, cum si spune Constitutia. Tavi Hoandra venise cu ideea „geniala” (cu ghilimelele de rigoare, fireste) ca sa dam noi, adica noi, populatia, cu alte cuvinte sa punem mana de la mana, cum se spune, sa subventionam sportul, asa cum se face in cadrul programului „Brancusi e al meu”. Uite-te cum gandesc acesti oameni si nu ma asteptam la asa ceva din partea unui om tanar ca Dl. Petrache!! Nu mai vorbesc de „solutiile” lui Tavi Hoandra… Cum vrei sa progreseze Sportul cu astfel de „solutii”?

   Eu nu inteleg de ce noi tindem catre involutie in loc sa tindem catre evolutie. Mai era putin si spuneau cat de bine si frumos era pe vremea lui Ceausescu! Noi nu tine pasul cu vremurile moderne si vrem sa progresam?

   Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 8, 2016 | Răspunde

 2. Fiind PSD si deci provenind din PCR , PARTIDUL , li-e far si credinta si-avant ….” ei ” , urmand cu tarie partidul ne-nfrant ! Dorel saracu , ce dracu sa mai faca si el caci astia , l-au lasat in ceatza de peste douazeci de ani , d-aia si face ceea ce face de ajunge ” viral ” pe Youtube . Cat despre Constitutie , cand ti-a parut dumitale ca astia …s-au impiedicat vreodata in ceva atat d e marunt ? 😎

  Comentariu de Marian | octombrie 7, 2016 | Răspunde

  • Dar cum e posibil sa-ti bati in asa hal joc de Constitutie? De aici se vede ca nu doresc sa faca ce trebuie. Sper sa vad ca doresc asa ceva cei de la PNL…

   Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 7, 2016 | Răspunde

   • ” Constitutia , ce-i tot dati cu Constitutia ….lasa-ti-ma in pace cu ….Constitutia ” ! Citat din inteligenta absolut superioara a madammei SENATOR , Florina Ruxandra Jipa …senator si JUDECATOT la ICCJ din partea UNPR-ului …la vremea aceea !!! 😎 Asta e , daca nu s e gaseste nimeni care sa-i impuste pe loc , imediat dupa ce fac ceea ce fac , cum dracu sa nu foloseasca cine vrea si nu vrea Constitutia pe post de pres caci pe post de hartie higenica , a folosit-o Traian Basescu deja , si nu-mi prea vine s a cred c-o vor recicla ….. dupa folosinta XD !

    Comentariu de Marian | octombrie 8, 2016

   • D-na. Jipa nu e aceea care l-a miruit, la o ora de maxima audienta, pe Dan Sova, sustinand ca ” e un baiat extraordinar de bine pregatit, cred in nevinovatia sa si a fost un gest spontan”? 🙂 😆 😆 😆

    Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 8, 2016

 3. Da , chiar domnia sa este si…tot atunci a lansat aceasta MAXIMA 😎 despre Constitutie , ramanand totusi in functiile pe care le detinea si-n plus , fiind chiar avansata ierarhic vorbind !!!

  Comentariu de Marian | octombrie 9, 2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: