Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

De ce n-am criticat in termeni duri Guvernul de tehnocrati…?

Am primit un comentariu a carui idee era ca n-am fost intotdeauna critic cu guvernele „postrevolutionare”, de pilda cu actualul, cel asa-zis de tehnocrati.

Printre altele, raspunsul meu a fost ca nu trebuie sa abuzam de critica. Asta nu exclude spiritul critic sau chiar sa faci o critica viguroasa, daca ti se pare in felul asta, ca trebuie s-o faci.

N-am criticat foarte viguros Guvernul Ciolos nu pentru ca as avea o simpatie deosebita fata de acesta sau pentru ca as fi fost platit (unii cred ca sunt platit, dar se insala) sa fiu bland si sa-i mangai pe crestet, sau din vreun alt motiv ce ar tine de o afinitate fata de Dl. Ciolos sau fata de unii din actualul Guvern. Nici vorba de asa ceva.

N-am fost foarte dur in critica pentru ca mi s-a parut ca n-are rost.

Voi incerca sa ma explic.

Ca sa duc sinceritatea pana la extrem, voi spune ca am stiut ce va urma inca de cand a intrat in exercitiul functiunii acest Guvern. Dupa evenimentele tragice de la Clubul Colectiv. Lucrurile erau destul de clare inca de atunci, de la inceput.

Pe ce m-am bazat?

In primul rand acest Guvern nu e unul politic, desi a fost votat in Parlament de toata lumea. Adica niciun partid politic din Romania nu-si asuma aceasta guvernare. Oricare partid poate spune: n-am fost noi la guvernare. Asta o poate spune si pesedistii, si liberalii, si oricare alt partid. Pe de alta parte, acest guvern a fost proiectat sa conduca tara 1 an de zile, pana la alegerile legislative din care va trebui sa se iveasca un guvern politic – asumat de partide. Oamenii din Guvernul Ciolos sunt in marea lor majoritate oameni noi, adica n-au mai detinut functia de ministru ca sa aiba experienta necesara si sa cunoasca foarte bine ce inseamna un minister, sa cunoasca foarte bine ministerul pe care il vor conduce. Or, in atare situatie, cuiva ii trebuie in jur de 2 ani de zile sa se puna la punct. Cu atat mai putin, in astfel de conditii, se pot petrece schimbari spectaculoase, innoirea unor echipe intr-un minister etc. Intr-un an de zile nu poti decat sa gestionezi treburile curente intr-un minister. N-ai cum sa vii cu o anumita viziune sau altele de genul asta. Apoi 1 an de zile e un timp destul de scurt ca sa poti face ceva cu adevarat, spre exemplu sa aduci imbunatatiri substantiale activitatii ministeriale sau sa-ti pui in practica o viziune pe care ministerul respectiv s-o urmeze si sa dea si remarcabile rezultate pozitive.

Putem specula pe tema ca niciunul din partidele politice, cu precadere cele mari – PSD sau PNL, n-au dorit sa-si asume guvernarea dupa momentul tragic de la Clubul Colectiv. Cert e ca n-au facut-o. Poate pentru ca asta ar fi fost solutia cea mai comoda, in loc de a pune osul la treaba. Poate ca au preferat sa controleze Guvernul Ciolos din Parlament, putand oricand sa-l dea jos printr-o motiune de cenzura.

In asemenea conditii Guvernul de tehnocrati n-avea cum sa poata face mare lucru.

Poate ca mai interesante sunt consecintele – iata ce scrie profesorul Cristian Preda:

Ziare.com

De ce e altfel Romania politica din 2016

In alegerile pentru noul Parlament, primul loc si-l vor disputa PSD si PNL. Asta e sigur. Alte patru formatiuni – ALDE, PMP, UDMR si Uniunea Salvati Romania – si-au propus sa treaca pragul electoral, dar n-as paria ca vor reusi chiar toate.

Citeste toate textele scrise de Cristian Preda pentru Ziare.com

Configuratia politica este, in orice caz, foarte diferita de cea de la ultimele alegeri. Si nu doar pentru ca organizatorul scrutinului din decembrie e un guvern format din independenti.

Sa ne amintim ca, in urma cu 4 ani, castigatoare detasata – cu circa 60% – era USL, acronim care acoperea alianta dintre pesedisti si penelisti, cuplati cu cate un „satelit”, respectiv UNPR si PC, azi disparute.

Pe locul al doilea venea, la mare distanta, o alta coalitie – Alianta Romania Dreapta – care strangea 16%, desi sperase sa ia de doua ori mai mult. Era formata din PDL, Forta Civica (partide „topite” ulterior in PNL) si taranisti, interesati acum de o colaborare cu noul partid al lui Marian Munteanu.

Pe locul trei, cu 14 procente, se situa o formatiune anti-sistem, disparuta dupa trimiterea in inchisoare a liderului sau: Partidul Poporului – Dan Diaconescu. Pe patru – UDMR, cu putin peste prag.

Specific pentru alegerile din 2012 e si faptul ca au fost primele, dupa 1992, in care organizatorul ramanea la putere.

Intr-adevar, USL se afla la Guvern dupa ce-l doborase, prin motiune de cenzura, pe MRU, inainte de locale.

In 2016, nu mai avem aliante pre-electorale. Avem doua partide mari si cateva, nu stim exact cate, foarte mici. Scenariul cel mai probabil este, de aceea, acapararea a peste 3/4 din fotoliile parlamentare de catre PNL si PSD.

La locale, ele au fost separate de cinci procente, iar sondajele nu anunta o diferenta mai mare acum. E putin probabil ca vreunul sa obtina peste 50 de procente.

In aceste conditii, am putea avea o coalitie guvernamentala in jurul oricaruia dintre cei doi actori cu vocatie majoritara. Negocierea cu partenerii potentiali va avea loc, insa, dupa scrutin, fiindca fiecare partid va astepta sa-si numere alesii.

Nu trebuie uitat ca se revine la o distribuire proportionala a mandatelor, asa incat va disparea si posibilitatea competitiilor lipsite de fair play intre candidatii aceluiasi partid si posibilitatea unei expandari a Parlamentului, asa cum s-a intamplat in 2012.

PSD-ALDE si PNL-UDMR sunt variantele cele mai la indemana pentru a forma un guvern, dar nu singurele.

In acest moment, PMP pare sa fie ignorat in calculele imaginate de ambii actori majori, iar USR cere sa fie exclus din orice combinatie, anuntand ca vrea sa faca din Parlament o tribuna, nu un loc al negocierii puterii.

Un scor foarte bun al PMP sau al USR ar complica alcatuirea unei majoritati parlamentare, facand din nou absolut necesar sprijinul grupului minoritatilor etnice, pentru investirea unui executiv.

Exista si o varianta de blocaj, dar mai bine n-o pomenesc, ca sa nu le dau idei aventurierilor politici.

Pe de alta parte, am putea avea o „prima” consistenta de mandate pentru partidul care va ocupa locul intai, daca una dintre cele patru formatiuni care au emotii in privinta pragului ramane in afara Parlamentului. Cel mai mult risca USR, dar nici UDMR nu se simte prea bine. Eu le urez succes tuturor…

In fine, trebuie tinut seama de raportarea sefului statului la alegeri. Nu mai avem nici alegeri simultane pentru Parlament si Cotroceni, nu mai avem nici presedinte-jucator.

Altfel zis, Iohannis nu va fi artizanul majoritatii. Partidele stiu deja asta. Asa ca, mari sau mici, sunt mai arogante decat in trecutul recent.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Recomand citirea integrala si in original a intregului articol.

Cu alte cuvinte, consecinta care ar fi? Alegerile legislative vor impune pe scena politica doua partide mari: PSD si PNL. Va fi o diferenta (procentual vorbind, desigur) relativ mica intre ele. Foarte putin probabil ca unul din partide sa obtina peste 50%. Foarte probabil, va fi o coalitie de guvernare. Insa interesant este ca, din analiza D-lui. Preda, ar rezulta ca scade roul partidelor mici. Daca PNL si PSD, impreuna, vor avea peste 50% – si foarte probabil asa se va intampla – atunci vor avea arhisuficienta sustinere in Parlament ca sa formeze impreuna guvernul. Fara a mai avea nevoie de partidele mici, care vor ocupa un rol de decor in Parlament. Daca, totusi, eventuale aliante, de exemplu PSD+ALDE sau PNL+UDMR vor reusi sa obtina o majoritate peste 50%, lucrurile s-ar mai putea schimba si am putea avea un Guvern tinut intr-o majoritate fragila.

Greu de spus daca PMP sau USR ar putea obtine un scor bun la alegeri… In aceasta situatie lucrurile s-ar putea complica, dar vom vedea mai jos ca ele nu sunt nici asa prea simple… PSD si PNL vor trage suficient de tare ca sa obtina cele mai mari procente posibile. Dupa cat se pare asta a fost strategia pentru care cele doua au sustinut actualul Guvern de tehnocrati: dupa evenimentele tragice de la Clubul Colectiv care au generat o enorma emotie publica, lucrurile trebuiau sa se linisteasca si, in felul acesta, sa nu fie afectat capitalul electoral al celor doua mari partide. Aparitia USR si nici PMP nu le afecteaza prea tare capitalul electoral la nivel national, deci nu deranjeaza prea mult.

„In 2016, nu mai avem aliante pre-electorale. Avem doua partide mari si cateva, nu stim exact cate, foarte mici. Scenariul cel mai probabil este, de aceea, acapararea a peste 3/4 din fotoliile parlamentare de catre PNL si PSD.

La locale, ele au fost separate de cinci procente, iar sondajele nu anunta o diferenta mai mare acum. E putin probabil ca vreunul sa obtina peste 50 de procente.

In aceste conditii, am putea avea o coalitie guvernamentala in jurul oricaruia dintre cei doi actori cu vocatie majoritara. Negocierea cu partenerii potentiali va avea loc, insa, dupa scrutin, fiindca fiecare partid va astepta sa-si numere alesii. […]

In fine, trebuie tinut seama de raportarea sefului statului la alegeri. Nu mai avem nici alegeri simultane pentru Parlament si Cotroceni, nu mai avem nici presedinte-jucator.

Altfel zis, Iohannis nu va fi artizanul majoritatii. Partidele stiu deja asta. Asa ca, mari sau mici, sunt mai arogante decat in trecutul recent.”

Lucrul asta te conduce la ideea unui guvern de tipul celui din 2009, format din PSD si PDL.

Totusi, in aceasta realitate politica ce te imbie la cascat si in care te ia somnul, avem o chestiune interesanta. Va accepta PNL sa guverneze alaturi de PSD? Pentru ca aritmetica alegerilor e una, iar daca PNL va accepta sa fie alaturi de PSD la guvernare e altceva!! Sa nu uitam unul-doua aspecte: PNL pare mai apropiat Guvernului de tehnocrati decat PSD – Dl. Ciolos nu provine din familia social-democrata din cate am inteles eu… Iar al doilea aspect politic ar fi ca PNL se situeaza pe o pozitie constant critica fata de PSD si ALDE. In asemenea conditii un guvern PSD-PNL ar putea fi privit cu suspiciune, cu neincredere de catre electoratul PNL. Pentru ca PNL face opozitie PSD-ului. Pentru armata disciplinata de votanti a PSD un guvern alaturi de PNL n-ar fi ceva care sa scada increderea in PSD. Daca Liviu Dragnea va spune ca trebuie sa faca un guvern alaturi de PSD, electoratul PSD nu prea va schita un gest de impotrivire si nici nu va stramba prea tare din nas. Pentru ca asa trebuie daca Liviu Dragnea spune asa. In schimb, la PNL, lucrurile se schimba destul de mult fata de cum stau ele la PSD. Iar aritmetica electorala nu e un argument hotarator pentru electoratul PNL.

Pe de alta parte, un nou Guvern Ciolos, de tehnocrati, nu-l vad posibil. Pentru ca o astfel de „solutie” ar intra in contradictie cu alegerile democratice: de ce mai facem atunci alegeri? Ca sa vina un nou guvern de tehnocrati?

Dar daca Presedintele, totusi, va interveni? Daca va interveni ca sa avem o coalitie guvernamentala PSD+PNL, electoratul PNL va stramba din nas si inca destul de tare! Auzi D-ta! Dupa ce „Coruptia ucide” a adus la Putere tehnocratii, acum PNL face coalitie cu PSD la guvernare! Dupa ce l-au criticat din rasputeri pe Ponta si pe Dragnea! Dupa ce au criticat PSD in legatura cu organizarea alegerilor in diaspora! Profesorul Preda spune intr-un comentariu pe pagina sa de Facebook:

Cred că va fi un guvern alcătuit din politicieni, fiindcă PNL și PSD nu vor accepta să meargă în alegeri, să ia 80 la sută din mandate, pentru ca apoi să voteze un guvern format din neafiliați.

Da, dar din care politicieni? De asemenea, mai spune: „Altfel zis, Iohannis nu va fi artizanul majoritatii”… Atunci cum vor proceda Alina Gorghiu si Vasile Blaga? De asemenea, mai trebuie spus ca PSD, nu doar PMP prin Traian Basescu (partid mic si care, cel putin pentru moment, ar avea sanse minime sa spere sa intre la guvernare), a fost critic la adresa lui Iohannis. Intr-un fel e si normal. Deci pe Iohannis nu l-ar avantaja un partid condus de PSD. L-ar deranja…? Asa cum l-a deranjat si Guvernul Ponta, daca ar fi sa presupunem lucrul asta?

Cel putin pana acum, Alina Gorghiu nu s-a constituit intr-o locomotiva a PNL capabila sa adune un numar de voturi pentru partid care sa-l propulseze in frunte la o distanta mare de PSD, asa incat sa aiba nevoie de alianta cu un partid mai mic ca sa formeze o majoritate si sa dea guvernarea.

Ar putea totusi sa primeze aritmetica electorala si cele doua mari partide sa formeze o coalitie de guvernamant… In aceasta situatie in ce masura se vor face reforme bazate pe investitii in economie, pe atragerea de investii straine, diminuarea rolului statului in economie, privatizari? Am putea presupune ca PSD va fi mai putin dispus sa efectueze reforme… Continuarea reformelor si dezvoltarea sectorului privat sunt necesare pentru Romania. Pentru ca acestea au fost nejustificat stopate, din motive populiste si consecintele se vad ca nu sunt bune. De asemenea s-ar putea ca 2017 sa fie un an mult mai complicat din punct de vedere economic decat 2016. In asemenea conditii guvernarea ar presupune un risc prin luarea de masuri nepopulare. Ar functiona un guvern minoritar, dar sustinut totusi in Parlament, capabil sa continue reformele necesare si sa ia, eventual, masuri nepopulare cum ar fi masive disponibilizari din sectorul de stat, cu pierderi? Pe de alta parte, aceste masuri ar putea fi compensate prin investitii in economie, in infrastructura si crearea de noi locuri de munca. Eventual crearea de conditii pentru o creditare mai usoara in scopul dezvoltarii sectorului privat, a stimularii initiativei private. Apoi imbunatatirea mediului de afaceri, iar lupta anticoruptie ar trebui sa joace un rol important in acest sens.

Deocamdata nu e clar ce va fi. Bineinteles, conteaza si aspectul extern. Ma gandesc la alegerile din SUA, desigur. La cum se vor modifica relatiile cu Rusia, daca se va intampla lucrul asta.

Insa eventualitatea unui Guvern PSD+PNL ne duce cu gandul la Guvernul Boc din 2009: PSD+PDL. O varianta ar fi, intotdeauna exista o astfel de varianta, un Guvern de uniune nationala. Insa astfel de variante nu s-au dovedit fezabile decat pe termen scurt si nici consecintele nu au fost prea bune…

O guvernare PSD+PNL ar semana leit cu USL, dar in care sa fie inglobat si PDL-ul.

august 22, 2016 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 comentarii »

 1. ” Nu trebuie sa abuzam de critica .Asta nu exclude spiritul critic etc. ” Grosso modo sau mai pe romaneste : indiferent ce s e petrece este bine sa taci iar daca ai totusi ceva de carcotit , fa-o in sinea ta si…daca s e poate nici macar acolo . Eu cel putin , asta am inteles din preambului postarii lu’ dumneatu . Tot asa pe romaneste singurii abilitati fie sa gandeasca , fie sa critice sant doar ” cei mai cei dintre cei alesi ” , cei recunoscuti ca atare de catre ” cineva ” drept lideri : ELITELE POLITICE ceilalti…mucles ! Atentie , eu n-am afirmat niciodata ca i-ai mangaia pe crestet pe actualii tehnocrati si…nici macar c-ai fi platit pentru asta . Nu de alta dar , si eu ma simt cu musca pe caciula ….vizat de postarea dumitale . Figura aia cu , cuiva ai trebuie in jur de 2 ani d e zile pentru a se pune la punct cu ceea ce se intampla intr-un minister , nu tine indiferent de unde vine acel cineva ! Daca este specialist in domeniul sau….chiar nu tine : ala trebuie sa stie si-n somn ce are d e facut si asta lasand la o parte faptul ca , ala vine cu ECHIPA SA si deci , n-are cum sa-l abureasca cineva dintre dinozaurii din ministerul respectiv asta trecand peste faptul ca aveau oricum planul prestabilit in buzunar . 1 an de zile , nu-i un timp scurt – asa cum afirmi matale – ci , este mai mult decat suficient pentru a da rezultate vizibile daca chiar doresti asta . Ce dracu frate , iar vrei sa-ti reamintesc guvernul ala format din TEHNOCRATI GERMANI ce-a condus Bulgaria mai nu stiu cand , de ajunsesera bulgarii sa faca cumparaturile doar in marci iar d e leva uitasera ca existase ? Dumitale , chiar ti s-a parut ca vreunul dintre membrii cabinetului TEHNOCRAT Ciolos a facut ceva demn de luat in seama , ceva benefic pentru tara ce l-a miluit cu postul ala ? Ai mare dreptate atunci cand spui ca : ” au preferat sa controleze { asa au crezut ei d e fapt dupa umila-mi parere } guvernul Ciolos din Parlament putand sa-l dea jos oricand , printr-o motiune de cenzura ” . Eu cred ca s-au inselat caci …Guvernul lui Johannis , avea lectia deja invatata si tot ce-a facut de la investitura incoace , dovedeste ca…avea si ordinul d e lucru la purtator . Pe de alta parte insa , oare nu-i OBLIGATIA LEGALA , DREPTUL LEGAL AL PARLAMENTULUI DE-A CONTROLA SI GUVERNUL SI PRESEDENTIA PENTRU A-I FERII DE …. DERAPAJE NEDORITE ? Interesante ideile domnului Preda , inclusiv eu ai citesc d e cate ori am ocazia articolele insa , te-asi ntreba , in caliatea-i de eurodeputat pe care doar Dracu in persoana stie cum a dobandit-o dl. Preda { si Gigi Becali a fost EUROPARLAMENTAR } , ce-a facut pentru Romania , tara pe care teoretic o reprezinta si careia trebuie sa-i apere interesele ? L-ai auzit cumva ratzoindu-se de la tribuna parlamentului European la frau Merkel sau la aia care au instituit COTE DE REFUGIATI Romaniei ??? Atentie : ai inteleg pe oamenii ce s e refugiaza din calea mortii , din calea razboiului dar pe aia ce rup granitele pe motive economice…. ei bine pe aia NU ! L-ai vazut cumva batandu-i obrazul lui David Cameron pe vremea cand presa britanica avertiza cetatenii UK de iminenta invazie a barbarilor romani si bulgari ? L-ai vazut cumva facand lobby { insa , nu asa cum al facea Adrian Severin } in favoarea Romaniei ? Cumva si datorita acestui eminent politolog si profesor Cristian Preda , in Romania s-au inghesuit …” investitorii ” britanici , francezi , italieni , sau aia din BENELUX iar la Vaslui d e par exemplu , a inceput deja sa curga doar…vin de buturuga la cismelele oamenilor si pe ulite a inceput o ploaie formata din carnati proaspeti si …paine integrala ?? Eu , sincer sa fiu , chiar n-am a uzit despre minunea asta . Nu l-am auzit caraind nici macar in cazul acelei familii romanesti din Norvegia …aia de le luase nu stiu ce organizatie copii . FIreste …Norvegia este un Regat , nu cum credea alta lumina a politichiei si intelighentiei romanesti , madamme Udrea . Dragnea , a spus ca : „- Vom castiga in toamna detasat ” . Pe ce s-o baza , de asemenea doar dracu stie si fireste domnul Dragnea insusi . Intrebare , stiu ca Liviu Dragnea a fost condamnat { cu suspendare este adevarat } definitiv si irevocabil asa incat , cum poate un condamnat definitiv , un om careia Justitia i-a recunoscut vina si l-a condamnat pentru fapta respectiva , sa dicteze ce vrea muschii lui si pe deasupra sa fie si seful unui partid ce se lauda ca-i social democrat ? Vad ca astia de la USR si -arata coltii insa…cine dracu-i ia p’astia in serios ? Matale faci ce faci si spui…PNL , care PNL frate te-asi intreba eu ? Cumva aceasta strutzocamila bicefala condusa din umbra de teutonul de Sibiu si care , mai devreme sau mai tarziu se va unii { probabil prin…absorbtie } cu PMP-ul lui Basescu ? Sa nu uit : ALDE…va avea suficienti insi , suficienti atarnatori , destui fripturisti buni d e gura pana-n toamna incat ,sa constituie un partener demn d e luat in seama de catre mamutul PSD-ist asa incat UNPR-ul va fi…si asta absorbit pe undeva si….fireste vom fi tot la mana UDMR pentru …a s e constituii o majoritate care sa dicteze . Cu USL-ul nu va mai semana nici o guvernare . USL , a fost …exact ca-n poezia aia a lui Eminescu ” La steaua ” . In ei au crezut nostalgicii zilelor de dupa ’89 { printre care inclusiv dumneaeu } , aia care nu mai pridideau sa zbiere ” La palatul Cotroceni canta …cucuveaua ” .

  Comentariu de Marian | august 25, 2016 | Răspunde

  • Marian, eu cred ca am fost destul de clar: eu n-am zis sa nu critici, n-am nimic impotriva criticii. Ci am zis ca nu ar trebui sa abuzam de critica, caci a abuza de critica nu mai inseamna sa critici, sa faci o critica obiectiva. Nici nu am zis ca doar elitele trebuie sa fie cele care sa faca o critica.

   ” Figura aia cu , cuiva ai trebuie in jur de 2 ani d e zile pentru a se pune la punct cu ceea ce se intampla intr-un minister , nu tine indiferent de unde vine acel cineva ! Daca este specialist in domeniul sau….chiar nu tine : ala trebuie sa stie si-n somn ce are d e facut si asta lasand la o parte faptul ca , ala vine cu ECHIPA SA si deci , n-are cum sa-l abureasca cineva dintre dinozaurii din ministerul respectiv asta trecand peste faptul ca aveau oricum planul prestabilit in buzunar . 1 an de zile , nu-i un timp scurt – asa cum afirmi matale – ci , este mai mult decat suficient pentru a da rezultate vizibile daca chiar doresti asta .” – Marian, esti un naiv idealist, zau asa! 🙂 Hai, nu te supara ca ti-am zis ca esti un naiv idealist! 🙂 Ce spui tu reprezinta cazul ideal. Insa in privinta Guvernului Ciolos, de tehnocrati, lucrurile stau un picut altfel…

   Sa incercam sa intelegem ce e Guvernul Ciolos, zis de tehnocrati. Guvernul asta nu e unul politic, guvernarea asta nu e asumata de niciun partid politic, de nicio ideologie politica. Pentru ca te-as intreba: care e trasatura ideologica a Guvernului Ciolos? Stie cineva sa raspunda la aceasta intrebare? Apoi cum s-a format acest guvern, dupa plecarea lui Ponta… Scuza-ma si sa ma scuze si cei care considera altfel, dar guvernul asta a fost facut pe genunchi. Auzi: „ala vine cu ECHIPA SA ” – cu ce echipa sa vina? N-are cu ce echipa sa vina. Tu intelegi sau nu urmatorul lucru: „Oricare partid poate spune: n-am fost noi la guvernare. Asta o poate spune si pesedistii, si liberalii, si oricare alt partid.”? Intreaba-l pe Liviu Dragnea sau pe Alina Gorghiu si o sa-ti zica: dar n-am fost noi, dom’ne, la guvernare! Ce, noi am guvernat?

   ” Pe de alta parte insa , oare nu-i OBLIGATIA LEGALA , DREPTUL LEGAL AL PARLAMENTULUI DE-A CONTROLA SI GUVERNUL SI PRESEDENTIA PENTRU A-I FERII DE …. DERAPAJE NEDORITE ?” – desigur, am zis eu altfel?

   Dl. profesor Preda isi expune activitatea de europarlamentar pe pagina sa de Facebook. Deci te poti informa acolo.

   ” Cumva si datorita acestui eminent politolog si profesor Cristian Preda , in Romania s-au inghesuit …” investitorii ” britanici , francezi , italieni , sau aia din BENELUX iar la Vaslui d e par exemplu , a inceput deja sa curga doar…vin de buturuga la cismelele oamenilor si pe ulite a inceput o ploaie formata din carnati proaspeti si …paine integrala ??” – dar asta trebuie sa faca un europarlamentar? Atunci ce sa mai vorbim de „uratica” (evident ca nu e adevarat, spun asa cu o deosebita simpatie! 🙂 ) aceea de la PSD, D-na. Birchall, care e deputat si colegiul dumneaei e in Jud. Vaslui! Tu te intrebi ce face Dl. Preda, dar ce fac alesii din jud. Vaslui?

   Referitor la Dl. Dragnea am inteles din ce a declarat ca PSD nu va face viitorul guvern cu PNL, ca doar „nu avem nici macar contacte umane”, ci doar cu ALDE. D-na. Gorghiu a declarat, daca nu ma insel, ca atata vreme cat Iohannis va fi Presedinte, Dl. Dragnea nu va fi premier. Pe de alta parte, Dl. Dragnea ne-a oferit o mostra de „claritate logica” in exemplu cu padurea si ursul: „in fata noastra e o padure; in padure e un urs – asta e o prima informatie!” Da? Formidabil, extraordinar!! 🙂 :Logica de scoala primara exprimata impecabil! 🙂 😆

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 27, 2016 | Răspunde

  • Marian, tu te intrebi de ce Dl. Preda n-a facut un hocus, pocus, preparatus ca sa ploua cu carnati in jud. Vaslui. Asa e, nu? Asta te-ai intrebat, nu?

   As, stai sa le vezi pe fete!!! Baietii… mormoloci… Sa le vezi pe fete ce lectii de ambitie ne dau! 🙂 Citeste, te rog, asta:
   http://www.mediafax.ro/stirile-zilei/inca-o-promisiune-electorala-in-decurs-de-doua-zile-de-la-pnl-alina-gorghiu-promite-dublarea-salariilor-medicilor-inca-de-la-inceputul-guvernarii-15620028

   🙂

   Uite ce se arata printre altele:

   ” Co-preşedintele PNL atacă PSD considerându-l vinovat că nu a început construirea celor 8 spitale regionale aflate în proiect, atunci când a fost la putere.

   „PNL are un plan ambiţios pentru Sănătate: dublarea salariilor medicilor încă de la începutul guvernării, construirea celor 8 spitale regionale pe care PSD nici nu le-a început cât a fost la putere, 900 de construcţii tip Casa medicului – cabinet medical şi locuinţă pentru medicii din rural şi din oraşele mic”, a scris liderul liberal.”

   Ei, vezi: tanara, ambitioasa, arde camasa pe ea! :lol 😆

   Uite si aici ce model de „entuziasm ardent” ne ofera D-na. Gorghiu:

   „Tehnologia informației și comunicațiilor ar putea deveni specializarea europeană a României. În felul acesta, și România ar putea scăpa de eticheta ”una dintre cele mai sărace țări din UE”.
   Avem un potențial uriaș, dar ceea ce lipsește sunt politicile naționale coerente și susținute, de creștere a competitivității în acest domeniu. Statul trebuie să ghideze investiții majore spre sectoarele cu potențial, să stimuleze inovarea în aceste domenii și să creeze un climat favorabil dezvoltării lor.
   Programul la care lucrează PNL propune construirea a 8 hub-uri (concentrări tehnologice) regionale, pe baza acelui avantaj economic specific fiecărei regiuni: fie că este IT, fie că este agricultura sau industria auto. Aceste proiecte ar stimula nu doar dezvoltarea unor domenii de excelență, ci și economia fiecărei regiuni a țării.”

   Pfuai!! Ii depasim si pe cei din Silicon Valley in high-tech! 🙂
   https://en.wikipedia.org/wiki/Silicon_Valley

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 27, 2016 | Răspunde

  • Pe de alta parte, din cate am inteles, Guvernul Ciolos, de tehnocrati, vrea sa mareasca unele taxe… Asta ca sa vezi cat de liberal e…

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 27, 2016 | Răspunde

 2. Pentru a-l parafraza pe Lavrenti Beria ” DORINTA SA FIE , CA MOTIVE GASESTE ORICE PROST ” sau mai romaneste zis { nu stiu ce-i cu mine zelele astea dar , parca am dat in boala patriotismului , fac ce fac si pomenesc romanismul si ….romanii lua-i-ar dracu pe toti ! } : orice prost poate inventa noi taxe sau s a le mareasca pe cele deja existente , laudandu-se ca-i de sorginte liberala dar , niste tehnocrati autentici n-ar fi facut asa ceva in veacul vecilor ….si tot asa , pentru a-l parafraza pe amicul dumitale Freedman : ” dupa ce cobori dealul slabesti haturile calului ” cu referire directa la ….taxe si impozite evident , da’ c e credeai !? Madamme Gorghiu cred c-a citit prea mult din opera lui Assimov caci , altfel n-ar debita a semenea prapastii in casa …spanzuratului 😉 . Madamme Birchal { aflu de la dumneata ca este deputat d e Vaslui } in afara faptului ca-i…o persoana dragutza alte calitati n-are si pentru ca tot vazui c-o ai in blogroll…este posibil sa-i adresez oarece intrebari….pertinente , nu c-asi muri de dragul sau mile alora din Vaslui dar asa…sa vada lumea ce relatii am eu , zarzavagiul din Berceni !

  Comentariu de Marian | august 28, 2016 | Răspunde

  • Da… numai ca ce face ” Madamme Gorghiu” e mult mai grav decat pare la prima vedere… Dansa ar fi trebuit sa identifice politici economice de crestere sanatoasa a economiei. In loc sa faca asta, vine cu tot felul de chestii ca cele pe care le-am prezentat mai sus, dar pe pagina ei de Facebook ai sa dai si de altele, la care te intrebi de unde, de unde bani pentru asa ceva. Iti recomand sa citesti:
   https://florincitu.wordpress.com/2016/08/26/se-aproprie-trecerea-de-la-2-la-4-tinta-de-inflatie-optima/

   unde uite ce se arata printre altele:

   „La cum vad eu lucrurile nu scapam de schimbarea tintei de inflatei de la “in jur de 2%” la “in jur de 4%”. Si 2% a fost de fapt o crestere de la 0. Pana la 2% stabilitatea preturilor insemna o rata a inflatiei 0. Ahh, si sa nu uit. Cred ca ne mai asteapta cateva schimbari de tinta pe termen scurt: o sa fie ok sa ai deficite mai mari pe “termen scurt” in jur de 5%, o sa fie ok sa ai datorie publica “sustenabila” in jur de 60%-80% din PIB. Efectele acestor schimbari le vom vedea, bineinteles mai tarziu. Si sigur nu o sa fie bine si mai ales o sa ne coste multi ani de crestere a bunastarii. (subl. mea)

   Dar, sigur, astfel de afirmatii precum cele facute de Alina Gorghiu – cresteri spectaculoase de salarii la stat chiar de la inceputul guvernarii – pot fi asemanatoare cu promisiunile PDL-ului in ceea ce priveste constructia de autostrazi (acei 800 de km care au ajuns celebri… Nu pentru ca s-au facut ci pentru ca nu s-au facut).

   In privinta Anei Birchall, eu i-am sugerat mai demult pe blog sa se implice – nu doar dansa ci alesii in general vorbind – in atragerea de investitii in judetul respectiv. Nu pentru folos personal ci pentru folosul intregii comunitati, a judetului in cele din urma. Deoarece colectivitatea respectiva te-a ales. Dansa s-a implicat in unele chestiuni. Insa trebuie ceva mai mult… Spre exemplu, fonduri europene – cineva ar trebui sa se implice. Da, de ce nu, si europarlamentari… Sau investitii straine in judetul respectiv – cine se ocupa de asta? Altminteri mi-e teama ca vorbim foarte mult, dar, in schimb, facem foarte putin… Dansa vad ca se implica in chestiunea legata de atragerea fondurilor europene. E foarte bine. Totusi implicarea e mai mult politica, partizana pentru ca vine si o campanie electorala si trebuie sa prezinti ceva electoratului. Insa eu n-am inteles de ce avem, totusi, o atat de slaba absorbtie a fondurilor europene. Nu prea m-a lamurit cineva in privinta acestui lucru.
   Pe de alta parte, e de mirare ca nu vad, nu prea vad parlamentari care sa sublinieze necesitatea dezvoltarii infrastructurii in Romania. Cum poti ajunge o tara dezvoltata, dar cu o infrastructura slaba? Se tot vorbeste de autostrazi, nu se face mare lucru. Ar trebui dezvoltata infrastructura rutiera, feroviara, maritima si aeriana – mai ales ca e si strategica din multe puncte de vedere. Nu prea vad ca intereseaza pe cineva. Ana Birchall a evitat sa se implice, desi ar fi trebuit, cred eu, pentru ca, printre multe alte avantaje, lucrarile de infrastructura creeaza si locuri de munca. Si cred ca e nevoie in Vaslui de asa ceva.

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 29, 2016 | Răspunde

  • http://www.capital.ro/suntem-tot-mai-putini-populatia-rezidenta-in-romania-la-1-ianuarie-2016-cu-110700-de-persoane-mai-mica-decat-in-ianuarie-2015.html

   Situatia demografica precara este si rodul unor politici economice proaste. Dar si al acelor bune intentii – pentru ca vezi ce bine intentionata e „Madamme Gorghiu” – care paveaza drumul spre iad, vorba unui clasic…

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 29, 2016 | Răspunde

 3. Ma frate Motan , daca-i spun …parasuta lu’ madamme Gorghiu…te superi vizual si-mi ceri { ca si-n cazul Laviniei Sandru …ti-aduci aminte cum te-ai basicat ? } , sa pastrez un limbaj civilizat . Insa , daca tipa-i …parasutata , in politica si-n fruntea a ce-a mai ramas din PNL…cum sa-i spun frate …parasutista ??? Pai , merg la pariu ca nu s e pricepe la asa ceva deci…raman la mai prozaicul 😉 PARASUTA !!! Asa incat las-o dracului ca , mai devreme sau mai tarziu…va da si ea cu subsemnatul pe la DNA ! In privinta Annei Birchal insa , nu mai pot fi la fel d e transant ci , d e la domnia sa m-astept – sau mai curand m-asteptam -la ceva concret desii , pana in prezent vad ca-n afara d e vorbe frumoase si mestesugit puse in fraza altceva , nema , nema ! Deputat de Vaslui , cum dracu de NIMENI dintre vasluieni { si din judet nu doar din oras } nu-i cere socoteala …. PENTRU CE N-A FACUT , din cea promis frate ??? De exemplu lui Dan Voiculescu…atunci cand era inca senator si isi avea inca biroul senatorial la cap la Metalurgiei…am fost de vreo doua ori pe capul lui si…mi-a rezolvat ceea ce-i cerusem in speta , sa-l aduca pe jagardeaua aia { de data asta , te roaga fratele matale….sa nu te mai basici : chiar stiu ce spun !!! } de Popescu Piedone sa-l strang d e oua caci , trena cu promisiunea de-a asfalta …. ce promisese in campanie ca va asfalta ! De fapt , chiar nu ma mai mira nimic in tara asta , daca niste parnaiasi apar zilnic la TV si de-acolo ne dau lectii….. Chiar sunt al dracului de curios cand va incepe campania electorala – mai este …putzin , putzin d e tot pana in toamna – ce vor mai scornicii …cei ce-s doresc sa vina sau , sa revina in Parlament ???

  Comentariu de Marian | august 30, 2016 | Răspunde

 4. […] dreapta, format prin fuziunea inca neterminata intre PNL si PDL. Despre situatia asta am scris si aici. Insa, din cate inteleg eu, PSD ar sta in sondaje la vreo 35% si PNL la vreo 32% – situatie […]

  Pingback de Despre situatia politica interna « Motanul Incaltat | august 31, 2016 | Răspunde

 5. […] care nu convinge deloc, cum si arata Dl. Cristoiu in acest editorial, cum am aratat si eu aici. De asemenea, arestarile, punerile sub acuzare la care tot asistam, facute de catre DNA in numele […]

  Pingback de Pierdere de credibilitate « Motanul Incaltat | septembrie 2, 2016 | Răspunde

 6. criticat sau nu deznodamantul era inevitabil iar incapacitatea de a implementa proiecte era aceeasi insa recent am sesizat ca domnii guvernantii au abandonat subiectul accesarii de fonduri europene unde sunt vizate domeniile de software si hardware precum https://www.itdepot.ro/aparate-de-etichetat-preturi-267

  Comentariu de Vio (@Vio80050487) | octombrie 18, 2017 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: