Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Ce se intampla cu sportul romanesc?

Este uluitor cum o tara, precum tara noastra, care a facut istorie in gimnastica feminina, care a dat mari campioane, de talie mondiala, sa rateze calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio… Nu doar echipa feminina a ratat calificarea ci si cea masculina… Insa gimnastele noastre au fost, de la Nadia Comaneci incoace, gloria sportului romanesc si cred ca nu exagerez daca spun asa. Bineinteles nu putea sa stea totul intr-un singur om – Catalina Ponor, care a avut o evolutie meritorie, dar… Dar noi nu am avut echipa in concursul olimpic. Si sa nu uitam ca are si o varsta destul de inaintata pentru acest sport. Insa ceea ce ma frapeaza pe mine e altceva… Si anume faptul ca nu avem antrenori tineri in gimnastica feminina. Ca eu, de ani si ani de zile, doar de Octavian Bellu si Mariana Bitang aud. Tot respectul pentru cei doi. Nu vreau sa fiu gresit inteles. Dar m-as fi asteptat ca din fostele mari stele ale gimnasticii feminine romanesti sa se iveasca antrenoare de mare succes. Stiu ca nu e o regula ca dintr-un mare sportiv sa ajungi, dupa ce ti-ai incheiat cariera, un mare antrenor. Dar o scoala de gimnastica presupune sa ai si antrenori, capabili sa-i inlocuiasca pe cei vechi, pentru ca viata merge inainte. Nu doresc sa neg meritele celor vechi, n-as vrea sa se inteleaga asta. Dar viata merge inainte si e logic sa vina la un moment dat si antrenori mai tineri, cu conceptii noi, cu metode de antrenament mai bune pentru ca in felul acesta lucrurile progreseaza. De asemenea trebuie spus ca si in gimnastica masculina Romania a inregistrat de-a lungul timpului rezultate foarte bune! Acum nu prea mai avem cu ce sa ne laudam…

Este uluitor, neobisnuit, cum de la rezultate stralucite sa ajungi sa nu mai ai deloc echipa!

Declinul este evident daca ne uitam si la numarul de medalii, de exemplu la Olimpiada de la Sydney (2000) am luat 26 de medalii, la Atena in 2004 am luat 19 medalii, in 2008 la Pekin am reusit sa luam doar 8 medalii, la Londra (2012) doar 9 medalii, iar la Rio, cel putin pana acum, avem doar 4 medalii in total… In 1976, la Montreal, Romania a obtinut un total de 27 de medalii – locul 9!! In 1968, in Mexic, cand nu am avut echipa de gimnastica – asa am inteles – Romania a obtinut 15 medalii – locul 12!! In 1996, la Atlanta, am obtinut 20 de medalii – din cele 4 medalii de aur doar una a fost la gimnastica – de remarcat si evolutia buna a baietilor la aceasta disciplina, soldata cu medalii! Evolutia de acum e comparabila cu cea de la Olimpiada de la Helsinki din 1952 unde am obtinut doar 4 medalii – locul 23. Totusi, la editia urmatoare, in 1956, la Melbourne, Romania a obtinut 13 medalii – locul 9 – deci un salt semnificativ. Totusi, in 1952 Romania era dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial…

Nu pot sa nu remarc faptul ca declinul sportului romanesc – iar rezultatele obtinute la Olimpiade sunt un barometru semnificativ in acest sens – s-a produs din 2004 cand de la 19 medalii obtinute la Atena in 2004, am ajuns la numai 8 medalii obtinute in 2008 la Pekin… Adica acest declin s-a produs in perioada regimului Basescu. Iar acum avem o desavarsire a dezastrului in sport!!

Nu mai vorbesc despre dezastrul din fotbalul romanesc, ultima patanie fiind infrangerea catastrofala a Stelei in fata lui Manchester City (0-5!!!).

Cei care conduc sportul romanesc ar trebui sa se gandeasca serios pentru ca e clar ca mergem intr-o directie gresita.

Ma gandeam si la faptul ca noi am avut de-a lungul vremii rezultate foarte bune si la atletism. La Rio parca nici nu exista atletism romanesc, nu vezi sportivi care sa se remarce…

La handbal, la feminin, am terminat in grupa pe penultimul loc. Angola a fost in fata noastra… Ma asteptam la mult mai mult de la echipa feminina de handbal care a avut si rezultate bune in ultima vreme, obtinand o medalie de bronz la Campionatul Mondial din 2015.

Noi am avut o stralucita echipa masculina de handbal, cu patru medalii de aur la campionatul mondial intre 1961 si 1974, medalii de bronz in 1967 si 1990, medalie de argint in 1959, iar la Jocurile Olimpice – medalie de argint in 1976 si medalie de bronz in 1972, 1980 si 1984. Intre 1992-1996 ne clasam in competitiile internationale de anvergura pe locurile 8-11, in schimb la Campionatul Mondial din 2009 pe locul 15 si la cel din 2011 pe locul 19… Iar acum, practic, nu se mai prea aude ceva de echipa nationala de handbal masculin, altadata o echipa stralucita, cu o virtuozitate renumita in joc.

In general vorbind, asa cum se prezinta lucrurile acum in sportul de la noi, le-as caracteriza ca fiind la nivelul: nesatisfacator, asta ca sa fiu elegant si sa nu spun ca stau chiar rau… Sper sa fie o situatie care sa treaca repede si lucrurile sa inceapa rapid sa se imbunatateasca! Se intampla, desigur, si perioade de declin. Sper insa sa nu fie vorba de o boala cronica! Ca prea merg de ceva vreme incoace toate anapoda in sport.

Sper sa se stopeze acest dezastru din sport, iar daca e vorba de modernizarea bazelor de antrenament, a cluburilor sportive cred ca ar trebui sa se identifice sursele de finantare necesare, iar sectorul privat trebuie lasat sa lucreze pentru ca sa poata da rezultatele bune pe care le asteptam cu totii. Nu poti avea rezultate bune avand cluburi in faliment. De asemenea sportivii, antrenorii, oamenii care muncesc in sport pentru a face cu adevarat performanta, ar trebui sa fie si bine platiti, altminteri vor pleca catre alte zari… Vorbim aici de un sport profesionist, nu de unul de amatori. Spun asta ca sa fie clar. Declinul acesta al sportului romanesc nu e de bun augur. Conditiile materiale pentru buna desfasurare a activitatii sportive trebuie asigurate, iar daca statul nu are bani suficienti, ar trebui sa vedem implicarea sectorului privat in sport. Lucru care presupune, desigur, si dezvoltarea sectorului privat la noi in tara.

Ceea ce se poate constata este ca, cel putin din 2004 incoace, acest domeniu a fost neglijat. Nu s-a prea muncit in acest sector de activitate. Lucrurile au fost, cumva, lasate sa mearga in virtutea inertiei, c-o sa mearga bine si asa, si iata ca nu merg deloc bine. Avem de a face cu o involutie evidenta.

Iar problemele trebuie sa ni le rezolvam noi, ca nimeni n-o sa vina sa ni le rezolve.

august 18, 2016 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 comentarii »

  1. Daca chiar nu sti si-ti pui intrebarea la hoha , iti voi raspunde eu desii…parca am mai avut aceasta ” discutie ” si …in cazul Simonei Halep . Se intampla exact ceea ce s e intampla cu toata Romania de prin…2008 sau chiar de mai devreme incoace : ” sportivii ” si-au dat seama ca nu cel mai bun ajunge pe podium ci…ala mai baban sponsorizat ! Ai sponsor care s a -ti finanteze ghidusiile ai parte , n-ai….dracu te ia sau oricum medalii nema !Daca pana in ‘ 89 aia faceau c e faceau fiind un fel de salariati ai statului , carora statul le acorda fel d e fel d e beneficii , inclusiv acela de a iesii in afara tarii , astazi doar niscai ” stimulente ” medicale si fireste banesti , te mai pot ajuta in acest sens . Ce-a facut Romania pentru acesti…hai s a le spunem sportivi desii… eu zic ca NIMIC , in afara unor stimulente financiare si alea d e tot rasul , stimulente fireste IMPOZABILE . Pai si-atunci…pentru ce dracu ne mai lamentam ? Sportivii , nu-s altceva decat niste oameni c a mine si ca dumneata care insa , au ales ca in loc sa-si puna mintea sau muschii la bataie pentru a face ” productie d e legume , lapte si tractoare ” , au ales { fi e ei fie parintii lor } sa-si puna in joc talentul nativ sau castigat in ore de antrenamente costisitoare si obositoare pentru a nu fi nevoiti sa zica bodaproste daca , vor gasii un loc d e munca platit cu….1200 de lei lunar IMPOZABIL , d e la ….8 la 17 asta-i tot . In anul 1976 am fugit pur si simplu din spital pentru a vedea evolutia Nadiei la Montreal , azi …nici macar n-am privit { cu cateva exceptii } mai mult decat cateva minute maxim o jumatate d e ora Jocurile Olimpice . Parca niciodata n-au existat atatea acuzatii d e dopaj cat despre medalii , pai alea nu ti le da nimeni pe moca sau pentru ca ai…un nume mare la nu stiu c e disciplina olimpica { vezi cazul lui Ponor } , alea s e castiga in urma unor rezultate , rezultyate la care inclusiv tara { adica eu si dumneatu trebuie sa contribuim si nu doar cu privitul sau laudele ori….carcotelile in caz d e nereusita } trebuie sa ….faca ceva . Vrei s a spui cumva ca , daca incepand de azi sau mai curand de duminica cand s e va trage cortina peste Rio , daca ministrul d e finante sau…alde ciolos vor da o lege prin care toti romanii sa contribuie cu bani pentru reabilitarea sportului romanesc n-ai sarii d e poponetz rapid ??? Cum sa fi atat d e tampit incat sa le dai bani unor derbedei ? Asa inca…

    Comentariu de Marian | august 19, 2016 | Răspunde

    • Marian, eu am pornit de la urmatoarea ipoteza: rezultatele la Olimpiade sunt un barometru in privinta starii sportului romanesc. Noi, in 2000, la Sydney, am luat 26 de medalii. In 2004, la Atena, am luat 19 medalii. Pe cand acum, in 2016, la Rio, nu avem decat 4 medalii.

      Acum, in 2016, aud ca medicii se curenteaza in sala de operatii, o asistenta pune pe FaceBook niste poze in care se arata mizeria din Spitalul Universitar.

      Cati bani sa mai dam? Ca s-au facut numai reforme fiscale, iar rezultatul se vede cu ochiul liber: adica e dezastruos!! Daca banii sunt problema si ne luam doar dupa criteriul asta financiar, atunci ma intreb si eu cum de erau bani suficienti in 2000, in 2004, iar acum nu mai sunt bani?

      In ceea ce priveste sportul – luandu-ne dupa numarul de medalii obtinute la Olimpiade – se vede limpede din statistica prezentata de mine ca declinul a inceput din 2004 (ca sa nu zic ca din 2000). De la 19 medalii luate in 2004 la Atena, am ajuns la Pekin, in 2008 sa luam doar 8… Iar acum… doar 4 medalii…

      In 2000 sau 2004 parca nu auzeam despre faptul ca medicii se curentau in sala de operatii sau ca intr-unul din cele mai importante spitale din tara sunt coridoare pline cu moloz, cade tencuiala din pereti si mobilierul e intr-o stare deplorabila.

      N-au facut un nou Cod Fiscal? N-au facut tot felul de reforme fiscale? Nu-i tot aresteaza pe astia ca sa „recupereze prejudiciul”? Pana la urma cati bani sa mai dam, cand se constata destul de limpede ca rezultatele sunt in scadere?

      Iar in 2000 si 2004, cand am avut asa frumoase performante in sport, n-am auzit de acuzatii in legatura cu dopajul…

      Ni se tot spune ca e crestere economica. Crestere economica si nu sunt bani? Crestere economica si nu se fac autostrazi? Crestere economica ar trebui sa insemne crestere de productivitate si ar trebui sa fie si bani…

      http://www.romanialibera.ro/sport/sporturi/rio2016–romania-a-coborat-pe-locul-45-in-clasamentul-medaliilor-425974

      Uite-te si tu: dintr-o tara fruntasa am ajuns pe un umilitor loc 45…

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 20, 2016 | Răspunde

  2. […] doar la Olimpiada de la Rio suntem pe cele mai rusinoase locuri in clasament… Iata o situatie ingrijoratoare, as spune eu, privind turismul din Romania. Dar ceea ce ma […]

    Pingback de Cum e posibil asa ceva…? « Motanul Incaltat | august 20, 2016 | Răspunde

  3. Frate…ce frumos le spui dumneatu …parca citezi din Sfanta Scriptura : ” n-au facut un nou Cod Fiscal ? N-au facut tot felul de reforme fiscale ? Nu-i tot aresteaza astia ca sa ” recupereze prejudiciul ” ? Pana la urma cati bani sa mai dam { ti-am spus eu ca vei sari ca ” ars ” la poponeatza 😉 ?? } , cand s e constata destul de limpede ca rezultatele sunt in scadere ? ” Pai , si cum ramane cu laudele pe care le aduceai zilele trecute …guvernelor postrevolutionare culminand cu asta de-acum ? Cum ramane cu increderea pe care o clamai la adresa …indicatorilor macroeconomici prezentati de …INS cine altul ????Pai…doar tampit patentat nu m-ai facut desii , ti-am spus d e nu stiu cate ori ca , eu sunt doar un bercenar amarat care-si asteapta pensia lunara …precum si- asteapta Kim Kardashian ciclul menstrual 😉 si nu un tip scolit asa cum esti dumneatu 😉 bunaoara iar pe Friedman l-am citit { si p’ala doar asa…adiacent } doar pentru a nu-ti parea mai prost decat sunt d e fapt . Dupa umila mea parere forta unui stat , notorietatea lui , pot fi date si de numarul de…titluri olimpice obtinute d e sportivii ce reprezinta acel stat . Cate medalii a obtinut Romania la Jocurile Olimpice d e la Rio ? Pai.. asta-i barometrul ” fortei ” de care s e bucura in lume asta-i NOTORIETATEA ROMANIEI LA ORA ASTA ! QED 😉 🙂 🙂 🙂

    Comentariu de Marian | august 20, 2016 | Răspunde

    • Eu nu cred ca am facut apologia guvernelor psotdecembriste. Ci mai degraba am avut o atitudine critica sau una moderata pentru ca nu se poate spune ca tot ceea ce s-a facut este rau, cum cred unii. Si nici nu m-am complacut in atitudini nostalgice dupa comunism cum fac altii. Ci am si arata ca felul in care era economia comunista a condus spre un esec total, ceea ce s-a si intamplat in anii ’80, iar Revolutia trebuia, in astfel de conditii, sa se intample. Arata-mi si mie unde am adus eu asa laude „guvernelor postrevolutionare”? Ca eu mai degraba am fost critic.

      Dar daca ar fi sa ma intrebi care ar fi cea mai mare problema a Romaniei, ce-as raspunde? Ar trebui sa ne intoarcem in timp, dar pana unde? Mi se pare ca ar consta in faptul ca, dupa Cel de-al Doilea Razboi Mondial, tara noastra a urmat un model de dezvoltare socialist – sau poate mai exact spus o evolutie socialista… -, nu unul capitalist. Din aceasta cauza sunt destule lucruri care sunt greu de schimbat in Romania de azi, si nu doar la noi. Pentru ca dupa Revolutie, desi s-a indepartat regimul comunist, structura societatii, structura sociala si economica a societatii, a ramas aproximativ aceeasi, desi schimbari s-au facut. Si se observa si-n mentalitatile unora – si sunt destui – ca nu prea s-au schimbat…

      Si uite-te si la tarile care nu au urmat o evolutie socialista dupa Cel de-al Doilea Razboi Mondial, chiar si la cele in care comunismul nu a avut accentele dure pe care le-a avut la noi, cum sunt inaintea noastra din punct de vedere economic. Chiar si Grecia cu toata criza pe care a traversat-o si cu toata datoria guvernamentala imensa pe care o are si pe care o rostogoleste… Se poate da exemplu, in acest sens, si Italia, desigur.

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 20, 2016 | Răspunde

      • Taman Grecia si Italia te-ai gasit sa le dai drept exemple ??? De ce nu dai exemplul Spaniei sau al Portugaliei ??? N-ai dreptate : nu ” felul in care era { probabil dorea sa scri construita } economia comunista a condus spre un esec total ci modul in care era gestionata …condusa au dus-o spre un esec total . Pai cu ce-aveam ca industrie sau agricultura in anii de pana in ’90 ajungeam stapanii , nu sclavii Europei .! ” Economia romaneasca este sublima dar…lipseste cu desavarsire ” c a sa-l parafrazez pe amicul Catavencu . Uita-te azi si spune-mi rogu-te ce ” economie ” , c e INDUSTRIE mai avem in afara acelei economii dictata d e la Bruxelles si-a industriei de…asamblat fie motoare fie tzoale ??? Nu vezi si matale ca-n agricultura…importam peste 75% din necesar ? Lasa ca n-ai fost intotdeauna critic . Mai zilele trecute ma acuzai ca sunt rauvoitor , ca injur guvernul tehnocrat din prostie , din ignoranta si , ca plec urechea la…ce spun televiziunile neprietene despre ” performantele ” guvernului tehnocrat ” si-a lui Johannis ce credeai c-am uitat !?

        Comentariu de Marian | august 21, 2016

      • Economia comunista a fost condusa in mod comunist.

        N-am zis chiar asa…

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 22, 2016

      • Si de asemenea nu cred ca ar trebui sa abuzam de critica. Dar… asta depinde de fiecare pana la urma.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 22, 2016

      • Sa vezi ce restructurari se fac la noi:
        http://www.mediafax.ro/economic/restructurarile-invizibile-din-comertul-modern-cum-a-scazut-numarul-mediu-de-salariati-per-magazin-de-la-102-la-43-in-perioada-2008-2015-15583058

        Ca sa vezi ce politici „bune” se duc la noi… In vreme ce sectorul de stat, greoi, neperformant, producator de pierderi imense ramane neatins… In schimb, in sectorul productiv vezi ce se intampla, citeste mai sus… In sectorul ala care plateste taxe si impozite statului… Ca sa vezi cat de bine a fost condusa economia romaneasca intre 2008 si 2015.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 22, 2016


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: