Raspunsuri catre cititorii blogului
Un cititor al blogului pune urmatoarea problema:
„Ce-ar face Obama, de ex. dacă acest puci ar fi avut loc în SUA ?
Dar, m-aş mira ca pentru Obama să iasă populaţia în stradă pentru a-şi apăra preşedintele, cum au făcut într-un număr impresionant, turcii !”
In primul rand as preciza ca incalcarea drepturilor si libertatilor omului trebuie sanctionate oriunde apar astfel de derapaje, trebuie luat atitudine impotriva lor.
In analiza acestei probleme trebuie sa luam in considerare diferentele constitutionale majore dintre SUA si Turcia. Pe de alta parte, nu a fost (cel putin pana acum) o lovitura de stat in SUA ca sa putem sa facem o comparatie. Insa doi Presedinti americani au murit ucisi. Sa luam cazul din sec. XX, mai aproape de zilele noastre, desi el s-a petrecut demult: cazul asasinarii Presedintelui Kennedy. Nu cred ca se poate spune ca a fost o lovitura de stat veritabila, dar sa ne gandim: a fost asasinat Presedintele Americii… Un fapt grav, fara indoiala. Imediat dupa asasinat, Presedintele Lyndon B. Johnson a preluat, conform Constitutiei, functia ramasa vacanta. A fost o comisie de ancheta asupra asasinatului. Totusi, NU S-A INTAMPLAT CEEA CE SE PETRECE ACUM IN TURCIA: ZECI DE MII DE ARESTARI, ZECI DE MII DE EPURARI, PESTE 100 DE GENERALI ARESTATI… Unde s-a intamplat atunci in SUA ca sa fie dati afara profesori, sa fie concediati arbitrii de fotbal? In Turcia de azi populatia civila are de suferit, asta ca sa nu spun ca intreaga Turcie. Unde s-a intamplat pe atunci in SUA o asemenea represiune, asemenea epurari ce amintesc de cele staliniste? Nu s-a auzit de asa ceva si nici nu s-a intamplat asa ceva. Pentru ca in SUA drepturile si libertatile cetatenilor sunt respectate, iar Constitutia SUA stabileste, asigura si garanteaza aceste drepturi si libertati. In SUA nu exista ca Armata sa apere laicitatea, precum in Turcia, ca sa dau un exemplu.
Cine crede ca Donald Trump, in cazul in care va ajunge Presedinte, poate sa faca ce vrea se insala. Spre exemplu, sa luam celebra lui formula electorala: „ban muslims”. El, daca ar ajunge Presedinte, nu poate sa impuna interzicerea musulmanilor cu de la sine Putere. El, la nivel federal, e limitat de Congres. Pe de alta parte, fiecare stat din SUA are legi si chiar Constitutie proprie. De aceea Donald Trump n-are cum sa fie tizul lui Putin sau Erdogan, pentru ca sunt tari si tari, constitutii si constitutii, presedinti si presedinti… Si nu toti presedintii, desi toti poarta acest titlu, hai sa-i zic asa, sunt la fel.
Democratia puternica din SUA se reflecta si in faptul ca acolo un Presedinte nu e si nici nu trebuie sa fie acceptat de toata lumea. Unii il accepta, altii nu. Puterea lui e limitata. Si nici Partidul Republican si republicanii nu sunt identici cu Partidul Democrat si democratii. In SUA nu exista consensuri totalitarizante!
As mai spune aici ca nu prea l-am inteles pe Dl. Iulian Chifu cand raspundea interviului luat de Rares Bogdan… Domnia sa facea urmatoarea remarca: asa cum pentru noi (UE, SUA, Rusia chiar, de ce nu si alte state din lume) Al-Qaeda e o organziatie terorista, pentru Turcia si nu stiu ce Comitet al tarilor musulmane (daca am inteles bine era vorba de un Comitet sau o organizatie de genul acesta), organizatia lui Fethullah Gulen e o organizatie terorista. Bine domnule Chifu, dumneavoastra spuneti, daca am inteles bine, ca trebuie sa avem intelegere s.a.m.d. Eu inteleg si nu prea inteleg… Inteleg ca setul nostru de valori e altul decat al lor. Numai ca Al-Qaeda si ISIS nu sunt numite pe degeaba organizatii teroriste. Acestea sunt numite asa pentru ca omoara oameni, multimi de oameni, nu cred ca trebuie sa insist, am scris si pe blog. Pe cand organizatia lui Fethullah Gulen n-am auzit ca ar fi omorat pe cineva, iar regimul de la Ankara nu a adus nici pana acum dovezi ca Gulen ar fi fost in spatele loviturii de stat. Cel putin n-am auzit sa fi adus dovezile necesare, pentru ca SUA a cerut acest lucru si pe buna dreptate, nu mai insist.
Guvernul Ciolos e guvernul PSD si nu al lui Iohannis!
Va socheaza subtitlul, nu-i asa? 🙂 Un alt cititor a adus problema tehnocratilor pe tapet. Am remarcat si eu ca s-a incercat si se incearca in zona stangii de la noi ca Guvernul Ciolos sa fie asimilat ca fiind al Presedintelui. Expresia „Guvernul Meu” a ajuns celebra. Dar nu despre abilitatile in materie de comunicare ale Presedintelui Iohannis doresc sa vorbesc acum.
Guvernul Ciolos, dupa plecarea lasa a lui Ponta de la conducerea Executivului in urma evenimentelor tragice de la Clubul Colectiv, a fost votat de toata lumea. Guvernul Ciolos n-ar fi existat, n-ar fi putut exista fara sprijinul parlamentar al PSD. Este inca neclar de ce, in urma demisiei lui Ponta, PSD nu a preluat, totusi, guvernarea cu altcineva pentru functia de premier, un om fara probleme in Justitie, fara dosare penale. Puteau s-o faca intrucat aveau si au majoritatea in Parlament. PNL de asemenea s-a dat la fund. Asa a rezultat Guvernul de tehnocrati.
Foarte recent s-a jucat o comedie ce s-a vrut un imbold pentru viitoarea campanie electorala: audierea ministrului Ghinea. Intr-o atmosfera care s-a dorit acuzatoare la adresa ministrului Fondurilor Europene, Ana Birchall (PSD) fiind secondata de Sebi Ghita (PSD), desi, din cate am inteles, acesta nici nu prea avea ce cauta acolo… Reprosurile pentru abia numitul ministru erau facute de catre PSD ca si cum ei ar fi excelat in atragerea fondurilor europene, ca si cum ar fi inregistrat niste performante uluitoare, cu toate ca vreme indelungata au mers pe vechile proiecte ale PDL, apoi nici Guvernul Ponta nu s-a dovedit ca da pe dinafara de performant ce-i. Cu alte cuvinte, „rade ciob de oala sparta”, vorba proverbului. Dar de ce PSD nu a initiat o motiune de cenzura ca sa tranteasca Guvernul Ciolos? Ar fi putut s-o faca. Dar nu a facut-o…
De asemenea mai trebuie spus ca Guvernul Ciolos, ca-i place sau nu, trebuie sa aplice legile pesediste, pentru ca PSD a avut tot timpul majoritatea in Parlament…
Si atunci al cui e Guvernul Ciolos? Al lui Iohannis?
Un comentariu despre Iohannis si Ciolos
Iata ce spune un alt cititor:
„Prietene , daca in locul tehnocratilor astia d e doi bani , Johannis ar fi solicitat formarea unui guvern care sa fi adunat dintre cei mai buni specialisti in domeniu adusi d e prin Germania eventual , PE CEI MAI BUNI IN DOMENIILE LOR , te rog s a ma crezi pe cuvant de onoare ca , n-aveam nimic de spus impotriva lor , asa cum nici macar bulgarii n-au prea avut nimic in contra acelor specialisti germani ce i-au condus o anumityta perioada d e timp si d e care cred ca-ti amintesti , specialisti care au scos Bulgaria din prapastia unde-o dusesera guvernarile dupa ureche ale socialistilor de la ei . ” Clasicul atac la a dresa tehnocratilor si-a lui Johannis ” …. fie-mi permis , pe ce te bazezi caci eu , desii asa cum am mai marturisit sunt doar un mamaligar din Berceni , am suficiente contraargumente in sprijinul ” atacurilor ” mele ???? Lasa-l dracului pe Erdogan…chiar crezi ca ceea ce s -a intamplat acolo a fost facut asa …aiurea-n tramvai ??? Fi serios omule !!! Da , parerea mea sincera este ca de ceva vreme , in dreptul lui Erdogan sta scris : Mane , Mane , Teckel , Upfarsin . Cine a scris asta , daca-i va traduce cineva lui Erdogan ce inseamna chiar nu ma intereseaza , important este ca , ESTE SCRIS !!!!!!!!!!” (subl. mea)
Dar trebuie adusi specialisti din Germania? Interesant, ideea nu e noua. E mult mai veche decat credem indeobste, dar nu insist… Problema este: trebuie sa aducem specialisti din Germania? Noi chiar nu-i avem?
Eu cred ca trebuie, in analiza acestei probleme, sa dam cuvantul specialistilor nostri sa vedem ce parere au si ei. Iata ce spune, de exemplu, Dl. Florin Citu si-l rog pe cel care a facut acest comentariu sa citeasca cu multa atentie acest articol:
Nu este nevoie de o strategie de tara, avem nevoie de transparenta si responsabilitate (inclusiv la BNR)
„De foarte multe ori vad lucrurile evoluand in economie diferit de cum le vede BNR. Mai ales cand vorbim de efectele unor decizii de politica monetara sau fiscala. De cele mai multe ori realitate mi-a dat dreptate.
Mi- a dat dreptate cand in 2007 estimam cresterea cursului valutar pana la 4 lei pentru un euro pana la sfarsitul lui 2008. Mi-a dat dreptate cand spuneam ca intararile in piata cu bocancii in 2008 vor arunca economia in cea mai urata perioada de recesiune (am spus-o domnului prim-ministru de atunci cu reprezentati BNR de fata si am spus-o si la BNR cu viceguvernator de fata, nu mai vorbesc de aparitiile publice). De fapt ultima mea aparitie publica atunci a fost la Robert Turecescu 100% cand am avertizat foarte clar ca interventiile in piata vor arunca economia in criza. Mi-a dat dreptate cand spuneam ca este nevoie de reducerea taxelor inca din 2010. Mi-a dat dreptate cand estimam ca aplicarea noului cod civil nu v-a insemna falimentul sistemului bancar. Mi-a dat dreptate cand spuneam ca darea in plata nu va insemna sfarsitul creditarii. Si mi-a dat dreptate cand spuneam ca reducerea de taxe nu va duce la inflatie galopanta mai ales daca politica monetara este independenta.
In toate aceste cazuri, si multe altele, banca centrala a luat public pozitia diametral opusa si a fost contrazisa de realitate. Ce se intampla? Sunt eu chiar asa de bun si BNR chiar asa de slab pregatita. NU. Nici pe departe. BNR are foarte multi oameni foarte bine pregatiti. Oameni care pot sa faca multe lucruri daca sunt lasati. Da, am o intelegere mai buna a cum functioneaza o economie, chiar si a Romaniei, decat multi dintre cei care iau decizii in BNR (sau cei care ii consiliaza). Dar nici aceasta nu este explicatia. Explicatia este una banala- eu sunt independent. Indepdentent in adevratul sens al cuvantului (asa eram si cand lucram in sistem desi nu era optim pentru mine).
Eu spun ce vad in economie si sufar, de multe ori financiar, consecintele- skin in the game. Conducerea BNR, cei care iau decizii nu sunt independenti si mai ales nu au nimic de pierdut daca “gresesc”. De fapt, este mai corect sa spun ca nu-si permit sa fie independenti pentru ca au o mare constrangere- urmatorul mandat. Fiecare decizie pe care o iau acestia este analizata prin probabilitatea de a mai fi numit un mandat sau nu. Daca o decizie reduce aceasta probabilitate atunci acestia accepta mai bine sa umileasca institutia decat sa nu fie ei in urmatorul CPM/Board. Astfel, acestia au fortat institutia sa vina public cu unele analize jenante pentru orice student din anul I , chiar si la ASE.
BNR reprezinta o imagine a intregii economii. De aceea am ales-o ca exemplu. Daca intelegem de ce BNR “greseste” este foarte usor sa intelegem si ce se intampla in restul economiei.
Economia Romaniei este cea mai saraca din UE nu pentru ca cineva afara ne uraste Nu este nicio conspiratie mondiala. Suntem aici pentru ca oamenii care au crezut si cred in sistemul socialist bazat pe interventii si au facut parte din sistemul socialist (-l-au promovat si sustinut) au fost lasati sa construiasca si sistemul economic de astazi. Iar dovada ca peste tot in economie s-a actionat politic este prezenta la “butoane” a acelarasi oameni in ultimii 26 de ani. Mai schimba din cand in cand institutiile (normal, ei se pricep la toate, omul multilateral dezvoltat) dar sunt aceeasi mereu. Niciunul dintre acestia nu a incercat vreodata sa faca ceva din functia in care a fost numit pentru economie. Interesul personal, sa raman cat mai mult aici, a fost mereu primul.
Ne raman doua lucruri de facut cu sistemul actual. In primul rand trebuie sa cerem transparenta maxima sistemului. In al doilea rand trebuie sa ne asiguram ca cei numiti politic au obiective clara si consecinte clare pentru ratarea obiectivelor. Nu va asteptati sa numim alti oameni in sistemul actual si lucrurile sa se schimbe. Ne trebuie- transparenta si responsabilitate. Ah, si inca un lucru, ar trebui sa incercam si cu oameni care nu sunt toata ziua cu “interventia este buna” in gura. Asa, sa vedem, poate ne place.” (subl. mea)
Recomand citirea integrala si in original a intregului editorial al D-lui. Citu.
Si, desigur, il rog pe cititorul care a facut comentariul sa-si spuna parerea. Dar sa citeasca tot articolul cu atentie si sa ia aminte la ce am subliniat eu.
Trebuie sa aducem germani? Cand avem o economie in care inca se face rotatia ceausista a cadrelor?
Insa l-as intreba si pe Dl Citu ceva… 🙂 Ce parere are despre articolul Andreei Paul, caci blogul e facut pentru dialog:
Ce au ungurii în plus față de noi de importăm cu peste 2 miliarde de euro mai mult decât exportăm?
„Cu Ungaria avem un deficit comercial apropiat de cel cu China, de peste 2 miliarde de euro în ultimul an. Noi importăm mai mult decât exportăm în Ungaria, o țară cu mai puțin de jumătate din populația țării noastre. La fel ca și polonezii, ungurii au pus accentul pe producție și export, pe cercetare, pe competitivitate, iar noi pe consum. Deficitul comercial pe care-l avem cu Ungaria îl depășește chiar și pe cel pe care îl înregistrăm cu Germania.
Primele cinci grupe de produse care generează deficit comercial României în operaţiunile de comerţ exterior în anul 2015 cu Ungaria sunt:
– Medicamente – 355,46 milioane de euro;– Aparate de emisie şi recepţie pentru radiodifuziune şi televiziune, aparate de radiodetecţie, radiosondaj, radionavigaţie şi radiotelecomandă, monitoare şi proiectoare – 233,61 milioane de euro– Porumb – 148,03 milioane de euro– Uleiuri din petrol/minerale bituminoase (excl. brute) – 127,07 milioane de euro– Aparate telefonice – 110,36 milioane de euro.Pe primele zece locuri în topul partenerilor comerciali cu care înregistrăm deficit comercial regăsim: China, Ungaria, Germania, Polonia, Olanda, Austria, Federaţia Rusă, Kazahstan, Slovacia şi Belgia, iar excedent comercial în anul 2015 înregistrăm cu: Marea Britanie, Egipt, Norvegia, Algeria, SUA, Arabia Saudită, Liban, Republica Moldova, Maroc şi Iordania (vezi detalii în Tabelul nr. 1 şi Tabelul nr. 2).
Cum poate o naţiune cu mai puţin de jumătate din populaţia României să exporte produse în valoare de 72,3 miliarde de euro în interiorul Uniunii Europene şi 16,5 miliarde de euro în exteriorul Uniunii? România exportă produse în valoare de 40,2 miliarde de euro în interiorul Uniunii Europene şi doar 14,3 miliarde de euro în exteriorul Uniunii, potrivit ultimelor date disponibile pentru anul 2015, la Eurostat.
Ce ne desparte de Ungaria?
Ungaria are în plus față de România:
– peste 100 de mii de firme active în economie
În Ungaria funcționează peste 528 de mii de firme, comparativ cu România unde numărul firmelor este de 425 de mii, potrivit ultimelor date oficiale disponibile la Eurostat. Analizând comparativ structura întreprinderilor active în funcție de mărimea lor am observat că numărul microîntrepinderilor din Ungaria este mai mare cu aproximativ 127 de mii faţă de România.
– peste 10 mii de cercetători
Ungaria are cu peste 10 mii de cercetători mai mulți în mediul privat decât România, iar ponderea cheltuielilor totale de cercetare – dezvoltare în anul 2014 era:
– 1,37% din PIB în Ungaria (din care 0,98% în sectorul privat), față de
– 0,38% din PIB în România (din care 0,16% în privat).
Numărul cercetătorilor şi ponderea cheltuielilor pe sectoare de performanţă se regăsesc detaliate în Tabelul nr. 3 şi Tabelul nr. 4.
– aproape o mie de kilometri de autostradă în plus
Ungaria are peste 1.600 de kilometri de autostradă, iar România doar 644 de kilometri de autostradă, potrivit ultimelor date furnizate de Eurostat.
– 2 milioane de turişti străini în plus anual
Numărul turiştilor străini înregistraţi în structurile de primire turistică din Ungaria este de aproximativ 4,6 milioane, cu peste 2 milioane de turişti străini în plus faţă de România.
– 74 de euro în plus la salariul minim pe economie
România are un salariu minim de 276,34 euro, iar Ungaria de 350,09 euro, potrivit ultimelor date oficiale disponibile la Eurostat pentru al doilea semestru al anului 2016.
Unde stă România mai bine decât Ungaria?
Culmea, că noi stăm mai bine la raportări…România se așează pe locul 37 la nivel mondial, puţin mai bine decât Ungaria – locul 42, în ceea ce priveşte raportările noastre legate de uşurinţa de a face afaceri, potrivit Raportului Doing Business pentru anul 2016. Ceva nu miroase a bine în aceste raportări rupte de realitatea și evidențele economice: ori raportările noastre sunt eronate, ori e mai ușor să faci afaceri la noi, dar nu le facem.
Pentru a reclădi forța economică inteligentă a României vă reamintim cele 10 propuneri concrete publicate recent în Ziarul Financiar: http://www.zf.ro/opinii/forta-economica-inteligenta-a-romaniei-10-propuneri-15547163
Tabel nr. 1. Deficitul comercial al României în funcţie de ţările partenere, în anul 2015
Nr.crt. Stat Deficit comercial(milioane euro) Ponderea în total deficit 1. China 2.361,7 28,2% 2. Ungaria 2.068,5 24,7% 3. Germania 1.699,7 20,3% 4. Polonia 1.587,2 18,9% 5. Olanda 1.140,5 13,6% 6. Austria 1.057,6 12,6% 7. Federaţia Rusă 997,6 11,9% 8. Kazahstan 967,2 11,5% 9. Slovacia 464,2 5,5% 10. Belgia 460,4 5,5% Sursa: INSSE, august 2016
Tabel nr. 2. Excedentul comercial al României în funcţie de ţările partenere, în anul 2015
Nr.crt. Stat Excedent comercial (milioane euro) Ponderea în total deficit 1. Marea Britanie 814,94 -9,7% 2. Egipt 635,25 -7,6% 3. Norvegia 423,98 -5,1% 4. Algeria 410,66 -4,9% 5. SUA 373,12 -4,5% 6. Arabia Saudită 363,91 -4,3% 7. Liban 341,42 -4,1% 8. Republica Moldova 259,36 -3,1% 9. Maroc 252,83 -3,0% 10. Iordania 248,38 -2,9% Sursa: INSSE, august 2016
Tabel nr. 3. Numărul cercetătorilor pe sectoare de performanţă în anul 2013
Sector de performanţă România Ungaria Sectorul mediu de afaceri 5.738 16.010 Sectorul guvernamental 6.859 5.770 Sectorul învăţământ superior 14.884 16.023 Sectorul privat non-profit 119 – TOTAL 27.600 37.803 Sursa: Eurostat, august 2016
Tabel nr. 4. Ponderea cheltuielilor de cercetare-dezvoltare pe sectoare de performanţă în PIB, în anul 2014
Sector de performanţă România Ungaria Sectorul mediu de afaceri 0,16% 0,98% Sectorul guvernamental 0,16% 0,19% Sectorul învăţământ superior 0,06% 0,19% Sectorul privat non-profit – – TOTAL 0,38% 1,37% Sursa: Eurostat, august 2016″
Recomand citirea integrala si in original a intregului articol.
Lasand la o parte faptul ca Ungaria rostogoleste o datorie publica foarte mare (ca priocent din PIB) si nu se pomeneste nimic de datoria publica a Ungariei, ceea ce ma frapeaza pe mine este ca judeca economia unei tari doar prin prisma unui singur parametru: exporturile. Si ma intreb de ce oare? Eu cred ca, macroeconomic vorbind, e mult mai potrivit sa judeci daca economia unei tari e in echilibru, daca balantele sunt in echilibru. Spre exemplu, egalitatea exporturilor cu importurile sau daca diferenta dintre economii si investitii este egala cu soldul dintre export si import.
Ceea ce ma intristeaza pe mine e faptul ca inca n-am depasit nivelul ceausist de gandire. Legat de un alt comentariu de la mine de pe blog, care vorbea de „marele patriot Nicolae Ceausescu”:
„Erdogan e la fel de urât şi criticat ca şi Ceauşescu pentru că îndrăzneşte să se manifeste ca un patriot adevărat, ce ţine la Ţara şi poporul său!”
Numai ca unii uita cum „adevaratul patriot Ceausescu” a infometat o tara intreaga dand totul la export, ca sa-si plateasca datoriile, adica datoria publica a tarii. Ungaria si acum rostogoleste o mare datorie publica. A facut-o ani si ani la rand. Probabil ca de aici provine acest fel, aceasta maniera de a gandi ca daca volumul exporturilor este mare atunci si economia functioneaza foarte bine. Fara sa se precizeze ceva despre importuri si necesitatea lor. Despre alti parametri, facandu-se o comparatie justa. Totul, in aceasta formula de gandire se reduce doar la exporturi, care ar trebui sa fie cat mai mari si balanta comerciala supraexcedentara, daca pot sa ma exprim astfel.
Nu vad o analiza a eficientei comertului exterior exprimata prin cursul de revenire (brut) la export si cursul de revenire (brut) la import.
Pe de alta parte, referitor la capitolul „Ce ne desparte de Ungaria, eu i-as reaminti D-nei. Andreea Paul ca la guvernare a fost si PDL cu Emil Boc… Insa problema n-ar fi asta… Ci conceptia bazata in exclusivitate pe export – la fel ca in vremea lui Ceausescu – si faptul ca se tinde ca Guvernul Viktor Orban sa fie privit de catre unii drept model pentru Romania. Totusi, fiecare tara are problemele ei si specificul ei. Nu vad sa se sublinieze necesitatea acestor importuri, pentru ca Romania are nevoie de capital si e o tara in care privatizarile s-au ratat in proportie de peste 80% (N. Vacaroiu). Totusi, daca ne uitam pe datele pe care ni le ofera FMI, comparativ Romania si Ungaria, vom observa ca Ungaria inca are o datorie guvernamentala foarte mare (ca procent din PIB). PIB-ul Ungariei per capita exprimat in US$ e ceva mai mare decat al nostru, nu cu mult. Deflatorul PIB are valori mai mari pentru Ungaria decat cele referitoare la Romania. Insa uitati-va la datoria guvernamentala bruta a Ungariei care a fost in crestere incepand din 2007, estimata in jurul lui 75% din PIB, fata de cea a Romaniei estimata la sub 40% din PIB. La noi era in 2007 in valoare de 12,652% din PIB, in Ungaria de 65,616% din PIB!!! Noi am avut mai tot timpul o datorie guvernamentala redusa. Ceausescu si-a platit toata datoria estimata pe-atunci la vreo 11,7 miliarde US$. Ungurii au facut asa? N-as crede… Sa ne uitam si la indexul deflatorului – in 2016, in Ungaria, estimat la 142.371 fata de Romania, acelasi an: 120.583 – ceea ce inseamna crearea unei cereri mari pe piata in Ungaria, mai mare decat in Romania si la un PIB per capita mai mare… De asemenea, daca nu ma insel, cursul forintului este sub cel al leului – ceea ce favorizeaza exporturile in Ungaria, fata de Romania.
Cred ca e important de subliniat si faptul ca in Ungaria comunismul nu a avut accente atat de dure precum in Romania, daca ar fi sa analizam si pe termen ceva mai lung.
Asa ca Ungaria o duce ceva mai bine decat Romania, dar nu cu mult mai bine. In rest eu i-as aminti D-nei. Andreea Paul cum, in campanie, PDL se lauda ca va realiza 800 de km. de autostrada daca va fi la guvernare… Si de realizat, s-a realizat aproape nimic… Iar Elena Udrea, in plin simbolism, propunea frunza drept logoul turistic al Romaniei… Nu mai vorbesc de taierea salariilor si pensiilor… Nu mai vorbesc cum pe vremea Crizei si ulterior au disparut cu zecile de mii firme in Romania… Iar acum, brusc, observam performantele Ungariei…
august 6, 2016 - Posted by Motanul Incaltat | Uncategorized | Atitudine, Atitudini, Barack Obama, Ceausescu, Ciolos, comunism, comunismul in romania, criza economica, Dacian Cioloș, Democratie, Diverse, economic, economie, Europa, European Union, Exercitii de normalitate, finante, FMI, guvern, Iohannis, JFK, John Fitzgerald Kennedy, Klaus Iohannis, libertate, Libertatea, nivel de trai, normalitate, oameni, Opinia mea, parerea mea, partide politice, PDL, PNL, politic, politica externa, Politica internationala, Politice, Ponta, PSD, Recep Tayyip Erdogan, România, social, societate, SUA, Turcia, UE, Ungaria, United States, Uniunea Europeana, USA, Viktor Orban, WordPress
20 comentarii »
Lasă un răspuns Anulează răspunsul
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
About
Un motan de treaba 🙂
-
Recent
- In interesul superior al copilului!!
- Cand incepem sa intelegem cat de mult valoreaza Constitutia si cat de mult valoreaza libertatea!!
- S-a aprobat reabilitarea podetului din comuna Cutare. In Consiliul Suprem de Aparare a Tarii!!
- 112 nu inseamna Big Brother!
- Precizie de cativa metri…
- Halucinant…
- Va fi razboi?
- „Noi suntem social-democrati”…
- „In Romania, limba oficiala este limba romana” – Art. 13 din Constitutia Romaniei
- Despre candidatul PSD la alegerile prezidentiale
- Un banc!!
- Simbolistica totalitarismului
-
Legături
- WordPress.com
- WordPress.org
- Voxpublica
- Riddickro
- Cristian Patrasconiu
- Geopolitikon – Adrian Cioroianu
- Lumiss22
- Adrian Nastase
- Cristian Preda
- Desculta prin Timisoara
- Mazilu Raluca
- Theodora – Hai ca se poate!!
- Vladimir Tismaneanu
- Adriana Dutulescu
- Brussels Blog
- Corina Cretu
- Alina Gorghiu
- Bibliotecarul
- Ana Birchall
- Miron Mitrea
- Maria Grapini
- Ion Iliescu
- Vasile Dancu
- Stirea press
- Agentia de rating politic
- Gabriela Savitsky
- Keops – mister, perfectiune, frumusete
- Sever Voinescu
- Mihai Gotiu
- Elena Udrea
- Dreapta.net
- Satmareanca
- Traian Razvan Ungureanu – TRU
- Daniel Funeriu
- Lavinia Stan
- Blogosfera Portocalie
- Adrian Paunescu
- Dilema Veche
- Revista 22
- Calin Popescu Tariceanu
- Traian Basescu
- Motanul_Filozof
- Codrin Scutaru
- The Beginning Of The End
- Civitas'99
- Hanul Povestilor
- Maria Diminet
- Victor Ponta
- Anca Bundaru
- Sonya
- Lilick
- Loredana
- Gabriela Elena
- Club 2020
- Roxana Iordache
- Andreea Paul
- Cristina
- Trading Economics
- Adevarul nostru
- Desculta prin Timisoara – WordPress
- Florin Citu
- Lucian Isar
- Gabriela Elena (II)
- Moshe Mordechai
- goodreads
- Opinii BNR
Arhive
- Adrian Nastase Angela Merkel anticoruptie Atitudine Atitudini Barack Obama Basescu Boc Bucharest Business and Economy capitalism comunism coruptie Crin Antonescu criza economica Dacian Cioloș Democratie Diverse DNA economic economie Elena Udrea Europa European Union Exercitii de normalitate finante FMI France Franta Germania Grecia guvern interesant Iohannis Ion Iliescu Klaus Iohannis Kremlin libertate Liviu Dragnea Muzica NATO nivel de trai normalitate oameni Opinia mea parerea mea partide politice PDL PNL politic politica externa Politica interna Politica internationala Politice Ponta PSD Republica Moldova România Rusia social societate stiri SUA Traian Basescu Ucraina UE Ungaria United States Uniunea Europeana USA USL Victor Ponta Vladimir Putin WordPress Zona Euro
Blog Stats
- 164.091 hits
Top articole
Top click-uri
Stiri Romania Libera
- Ruse și Kostyuk, calificate în optimi la Roland Garros
- Elon Musk are probleme. Este acuzat de manipularea criptomonedei Dogecoin
- Rusaliile. Superstiții, tradiții și obiceiuri
- Cutremur în România! Seismul a avut loc la o adâncime de 15 kilometri
- Klaus Iohannis consideră că România îndeplineşte pe deplin criteriile pentru integrarea în spaţiul Schengen
- Mai multe școli din SUA interzic Biblia. Motivul: Conține vulgaritate și violență
- Legea salarizării intră în vigoare abia la 1 ianuarie 2024. Abia atunci profesorii ar primi salarii cât salariul mediu pe economie
- VIDEO: SUA invită Rusia să respecte pactul nuclear
- Investigație The Telegraph Marea Britanie: În timpul crizei Covid a existat o unitate guvernamentală secretă de combatere a reacțiilor negative la politicile de izolare
- VIDEO: Jill Biden vizitează Piramidele din Egipt
Stiri Mediafax
- Rusaliile 2023 - momentul marcant când Sfinţii Apostoli şi-au început misiunea de a răspândi învăţăturile lui Hristos
- Războiul din Ucraina, ziua 101, Anul 2. Rusia atacă Ucraina cu rachete de Rusalii
- David Popovici, victorie la 100 de metri liber, în Cupa României
- Urs văzut pe o stradă din Buşteni. A fost emis mesaj Ro-Alert
- Grenadă defensivă, găsită într-o pubelă de gunoi din Drobeta-Turnu Severin
- Tesla plănuieşte să prezinte noul Model 3 în Shanghai
- PSG anunţă că Messi va părăsi clubul la finalului sezonului
- Războiul din Golf (1990 - 1991) - coaliţia naţiunilor unite împotriva unui dictator care a invadat o ţară suverană
- Grecia: Cocaină de 3,2 milioane de euro găsită în containere încărcate cu banane
- Manchester City a câştigat Cupa Angliei
Stiri Evz
- A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.
Meta
Răspins către cel care ar vrea să fie stăpânul blogului
Asasinarea lui Kennedy s-a comis cu acceptul celor care conduc de fapt America din umbră (cred ei 😉 ). De altfel se zvonea chiar că L.Johnson ar fi fost implicat în acest asasinat, aşa că ce să aştepţi de la el, mai ales după ce, drept răsplată, a fost numit Preşedinte !?
Ar trebui să-ţi imaginrzi ce-ar fi fost dacă n-ar fi reuşit atentatul ….
Se poate da exemplu, referitor la Turcia, cand lovitura de stat a reusit, iar represiunea a fost de o duritate extrema!
Dar pot sa-ti dau un alt exemplu din SUA cand atentatul nu a reusit – cel la adresa Presedintelui Reagan. Si nu a fost nicio represiune la adresa populatiei, nici in Armata… Nici una!
Cît despre Ceauşescu, acesta a înfometat poporul vreo 4-5 ani, dar România avea după achitarea împrumutului la cămătarul şefMI, în cont vreo două miliarde de dolari, creanţe de vreo 6 miliarde, din care nu s-a mai recuperat nimic ! Cât, sau mai bine zis, ce avem acum, după 26 de ani de jaf combinat intern plus extern ? Apeoape 100 miliarde de euro, nu dolari, datorie şi toate bogăţiile ţării vândute sau înstrăinate !
Curat-murdar !
De ce crezi că l-au (l-aţi ?) împuşcat pe Ceauşescu ca pe-un câine în cea mai sfântă sărbătoare creştină a românilor !
Ca să poată toţi nemernicii să mintă şi să dezinformeze, dar mai ales să fure-n voie şi să distrugă această ţară !
N-avea 6 miliarde US$… cel mult 2 miliarde US$ – suma ridicol de mica. Poti sa faci un calcul simplu ca sa vezi ca suma era ridicol de mica. Chiar si 6 miliarde $ e foarte putin, dar nu erau 6 miliarde…
2 miliarde $ nu puteau avea atunci (nivelul anilor ’90) alta soarta decat sa se cheltuiasca destul de repede…
Ceausescu a urmarit un regim de putere personala. Regimul lui personal, cum bine a remarcat intr-un interviu Mihail Gorbaciov ( demult, anii ’90…). El nu a avut studii economice, nici nu cred ca s-a preocupat. In consecinta a facut dupa capul lui – ceausesconomics. El nu a facut investitii deloc, si nu cred ca exagerez prea mult, in anii ’80, a dat totul la export, singurul obiectiv a fost plata datoriei externe. Un deceniu fara investitii, doar masuri crunte de austeritate. In final nu a mai avut bani. A lasat o economie secatuita si slab performanta. Uitati-va cum a scazut brusc PIB-ul Romaniei in 1990 fata de 1989. Si veti vedea ca cifrele care se vehiculeaza sunt mult exagerate. Dvs. va dati seama ce inseamna 100 de miliarde de euro? Si o intreprindere trebuie sa aiba piete de desfacere, management corespunzator. Apoi nu e vorba de faptul ca s-au vandut „toate bogatiile tarii” sau ca s-ar fi „instrainat”. E vorba despre ce spunea N. Vacaroiu ca peste 80% din privatizari au fost ratate. In felul acesta capitalul s-a depreciat, capital strain – care ar fi trebuit sa vina daca privatizarile ar fi fost reusite – nu a venit, totusi, suficient. Pe de alta parte, e adevarat ca in vremuri tulburi se gasesc multi profitori care sa caute sa faca avere pe tot felul de cai. Insa daca cineva considera ca economia pe care a lasat-o Ceausescu era un puternica si performanta se insala.
Cel mai grav mi se pare că din toate sumele astea nu s-a mai recuperat nimic !
În legătură ci Ronald Raegen, de ce nu vrei să admiţi că cei din umbră pot da şi rateuri, şi n-au cum se pedepsi singuri …
Daca o luam asa, cu chestia asta ca „n-au cum se pedepsi singuri” riscam sa ne invartim intr-un cerc vicios din care nu mai iesim niciodata! 🙂
Acuma ce sa zic? Se recupereaza cat se recupereaza… Insa, cum sa spun eu, sigur, se recupereaza pe cale legala ce se poate recupera si ce trebuie recuperat. Insa noi nu trebuie sa facem o economie lipind cioburile. Lucrurile sunt complicate. Insa nu toate evolutiile sunt proaste.
Trebuie sa privim inainte. Sa invatam din greseli. Citeste ce spune Dl. Florin Citu. Pe de alta parte, eu cred ca trebuie sa vedem si lucrurile pozitive din economia noastra, ca nu totul e rau. Nu spun ca n-ar fi si lucruri rele, dar prea se pune accent pe ele.
Se discuta, ce-i drept, in spatiul media ca „nu s-a recuperat nimic”. Totusi, dintr-o economie hipercentralizata, in exclusivitate de stat, s-a creat un capital autohton. Iar capitalul acesta functioneaza, ceea ce e bine. Va dati seama ce ar fi insemnat sa nu functioneze deloc! Poate ca nu e tocmai etic felul in care s-a procedat si admit ca s-ar fi incalcat in unle cazuri orice norme etice, dar s-a creat un capital autohton, lucru important, s-a creat o societate libera, apreciata chiar in SUA – v. declaratiile in acest sens ale lui Joe Biden in vizita sa la Bucuresti. Deci sunt si evolutii pozitive, care, intr-o analiza serioasa, nu trebuie trecute cu vederea. Chiar si PIB-ul tarii a crescut mult fata de cel din 1989, de pe vremea lui Ceausescu. E adevarat ca a crescut greu… Si eu cred ca lucrurile ar fi trebuit sa mearga mult mai bine. Dar a fost, dupa caderea comunismului, un deceniu de stagnare in Romania la un PIB aproximativ egal cu cel din 1990. De abia din anul 2000, prima data sub Guvernul Nastase, s-au inregistrat cresteri mari de PIB la un deficit bugetar de vreo 1,64% din PIB (deci eram atunci sunt 3% din PIB!!!), inclusiv privatizari reusite, lucruri care au dat un avant considerabil economiei romanesti. Am mai scris despre lucrurile acestea pe blog.
@Radu Humor cu tot respectul dar , Ceausescu n-a ” infometat poporul ” de unul singur si…nici macar nu cred { asa cum n-am crezut vreodata } ca ce-a facut , ar fi izvorat doar din intunecimea mintii sale staliniste : au fost minti mai luminate ce l-au consigliat in acest sens 😉 , aia ce-l numeau peste tot ” Geniul din Carpati ” ! ” L-au impuscat ca p’un caine in cea mai sfanta sarbatoare crestina a romanilor ” ? Dar cate romance au murit de cand cu Decretul ala cu obligativitatea de-a naste patru copii fusese modificat la cinci copii …” in cea mai sfanta sarbatoare crestina a romanilor ” in urma avorturilor [ ca…nu mai aveau ce da de mancare copiilor { sau ai uitat cum ” se dadea ” mancarea fara sa mai vorbesc despre laptele praf atat d e necesar copiilor sau…altele , la vremea aceea ? }si-n plus vedeau si ele ca acesti copii erau viitorii sclavi ai regimului ] pe care si le provocau acasa caci in spitale….insemna direct PUSCARIA ????? AI uitat atat de usor asta ??? Ai uitat ca , pentru un ” Telecolor ” sau ” Elcrom ” amarat trebuyia sa ai viza de la …partid de parca banii dumitale erau patrati ??? Ai uitat atat d e repede faptul ca…pe timpul ala iti TREBUIA APROBARE DE LA MILITIE PENTRU A PUTEA DETINE O AMARATA DE MASINA DESCRIS { chiar scriitor sa fi fost } caci despre net ….sau Youtube ce sa mai vorbim caci acestea daca ar fi existat atunci in Romania doar Ceausescu si familia sa ar fi avut parte d e ele ????Ai uitat atat d e repede frigul , , lipsa apei { chiar si-aceli reci atunci cand s e lua curentul electric } , foamea ….LIPSURILE …. CELOR MAI ELEMENTARE LUCRURI ATAT DE NECESARE VIETII ??? Ai uitat cum stateai la acele cozi absolut interminabile la statiile d e benzina…si asta in conditiile in care Romania Socialista EXPORTA BENZINA SI PRODUSE PETROLIERE ??? Ai uitat sau te faci c a uiti cum mergeai iarna si chiar si vara….cu mijloacele de transport in comun ca , daca aveai norocul sa stai cu varful piciorului pe scara te considerai mai mult decat norocos iar a sta…in conditiile in care Republica Socialista Romania …AVEA FABRICA CE PRODUCEA AUTOBUZE SI….MAI SI EXPORTA ???? Ai uitat ca erai programat pentru cumpararea unui autoturism amarat iar asta … in conditiile in care in RSR erau PATRU uzine d e profil care fireste dadeau productia la…EXPORT ???? Unde se mai intampla asa ceva …in afara de USSR si…fireste Romania ??? AI uitat ce-nsemna o felie d e salam { cu soia 😉 } sau o bucatica de unt ???? Cum dracu de nu-ti crapa ….tastatura , atunci cand scri ceea ce scri despre …… executia unui nemernic ??????????????????? Pentru asa ceva , nu exista ” sarbatori crestine ” , pe astia ai matrasesti atunci cand ai prinzi si gata !!!!! Inca o data marturisesc ca , IMI PARE RAU CA N-AM FOST EU , CEL CE-A APASAT ATUNCI TRAGACIUL AK-ului !!!!!!!!!!!!!!
Da, si se mai intampla un fenomen: se vehiculeaza in media anumite cifre, spre exemplu Radu Humor spune:
Eu am pus un postare un link catre datele oferite de FMI pentru Ungaria si Romania. N-ai decat sa vezi cat e PIB-ul nostru in US$ si sa vezi cat la suta din PIB reprezinta datoria publica si e sub 100 mld. de euro. Daca luam, in schimb, toata datoria externa a Romaniei, vom observa ca ea toata e sub 100 mld. de euro:
http://www.mediafax.ro/economic/datoria-externa-totala-a-romaniei-89-miliarde-euro-la-finalul-lunii-martie-in-scadere-cu-un-miliard-euro-15320072
http://www.bnr.ro/Datoria-externa–BPM6-11333.aspx
Si i-am dat pe aceasta cale un raspuns si lui Radu Humor.
Si acum legat de ceea ce aratai, se mai poate da exemplu China lui Mao si va invit sa cititi acest articol din Gandul:
Cine este cel mai mare criminal în masă din istorie? Răspunsul nu e nici Hitler, nici Stalin
Se arata ca:
Recomand citirea integrala si in original a intregului articol. L-am pus pe tot pentru ca oamenii trebuie sa citeasca si unii sa-si reaminteasca ce a insemnat „paradisul comunist”, de care unii, intr-o totala ignoranta, sunt inca nostalgici. Pe de alta parte, ceea ce se arata aici:
este o catastrofa din punct de vedere economic. N-ai cum, in felul asta sa progresezi economic si e foarte bine spus acolo „utopic”. Si evident a lucrul asta s-a dovedit ulterior. China nu a progresat economic dupa ideile lui Mao, ci dupa ce a renuntat la ele si a urmat o alta cale: cea a economiei de piata.
Bine, te-ai putea intreba – din punctul de vedere al stiintei politice, desigur – de ce nu a fost pana acum o lovitura de stat in SUA… Asta ca sa vezi ce diferenta fata de Turcia… Inclusiv de ordin constitutional. Mie mi se pare ca nu prea e in regula chestiunea asta cu Armata care apara laicitatea, din Constitutia Turciei… Lucrurile trebuie sa se desfasoare altfel, nu prin intermediul loviturilor de stat, deci cu tensiuni atat de grave…
Corect nea Radule , mai mult decat corect !!!
„Pe cand organizatia lui Fethullah Gulen n-am auzit ca ar fi omorat pe cineva, ”
Păi, nici ong-urile lui Soroş n-au omorâi pe nimeni !
Deşi dacă e să ne luăm după cum arată de ex. Alinuţa lui, mult nu mai are dacă se îngraşă în halul ăsta !
Nu se ştie că pomana-ngraşă ?! 😉
Una e un ONG care nu omoara pe cineva, alta e Al-Qaeda, ISIS. Sa nu confundam borcanele.
Motane…chiar ar fi bine daca { desii…cateodata o mai faci } lunar , precum ciclul menstrual al femeilor , ai da cate-o chestia d’asta de-acum numita ” raspunsuri catre cititorii blogului ” . Aceasta tentativa imi pare firava insa…poate insemna destul d e mult pentru viitor . Sa sti ca , fara sa vrei probabil , ai enuntat un mare adevar : ” Guvernul Ciolos este guvernul PSD { fireste , cred ca asta inseamna ca PSD este unul dintre principalii vinovati pentru faptul ca acest guvern exista …inca } si nu al lui Johannis ” ! Daca mi-ai raspunde si la intrebarea : DE CE EXISTA JOHANNIS LA PALATUL COTROCENI CINE S E FACE VINOVAT DE DE FAPTUL CA , ACEASTA CATASTROFA DE OM A AJUNS ACOLO UNDE NICI MACAR IN VISELE SALE NU PUTEA VISA ….ti-asi fi extrem d e recunoscator ???
Dupa parerea mea, e implicata Masoneria in faptul ca Iohannis a ajuns la Cotroceni dintr-un simplu Primar al Sibiului. Si toata dezvoltarea sa politica, incepand cu „premierul de la Grivco”, indica acest aspect discret: ca cei care l-au promovat sunt persoane discrete si influente. Totul cred ca a inceput cand Sorin Frunzaverde a plecat de la PDL la PNL. Chiar a si fost vorba ca vroia sa faca din PNL un partid mare. Observa cum, ulterior, a avut loc fuziunea cu PDL si intrarea PNL, care era la ALDE, in PPE, unde Frunzaverde avea multe si importante relatii. Se pare ca alaturi de el, un alt artizan ar fi fost Mihai Stanisoara. De atunci – de cand Frunzaverde a plecat la PNL – a inceput declinul lui Crin Antonescu, care n-a fost chiar atat de vizibil la inceput, ca Antonescu trebuia sa scada si Iohannis sa creasca. Pana la urma Iohannis prezenta niste avantaje certe: era un etnic german, cetatean roman, desigur – in felul asta se inchideau gurile celor care spuneau ca in Romania ar exista o consisenta doza de rasism sau ca n-am fi o tara chiar atat de deschisa si primitoare. Si e bine ca s-a intamplat asa – a fost o premiera: Presedintele nu mai e roman sadea, e un etnic german, cetatean roman. Lucrul asta e un lucru bun! Eu asa zic. Am demonstrat ca Romania e o tara moderna.
De aceea mi se pare ca mai degraba in spatele lui Iohannis ar fi Masoneria Romana decat Serviciile, cum cred unii.
Cine si cum l-a promovat e una, insa alegerea lui ca Presedinte a fost democratica, libera, corecta. Cetatenii si-au dat repede seama ca nu pot vota cu Ponta… Era foarte clar.
Chestia cu Antonescu, si anume ca el trebuia sa scada ca Iohannis sa creasca e un procedeu clasic. La alta scara politica, desigur, lucrulasta s-a intamplat si cu Gorbaciov: Gorbaciov trebuia sa scada ca Eltin sa creasca (chiar Gorbaciov s-a exprimat in felul acesta intr-un interviu). De aceea nu era clar, ca oamenii isi pun intrebari, de exemplu: cum a aparut asa, dintr-o data Eltin mare lider? La fel si in cazul lui Iohannis. Era vorba, nu-i asa, ca Antonescu sa fie candidat la alegerile prezidentiale din partea USL. Nu doar ca USL-ul s-a desfacut si PNL, care era in alianta cu PSD, face o noua alianta cu PDL, cu care fuzioneaza. Dar nici Crin Antonescu nu mai ramane candidat, ci a venit in locul lui prof. Iohannis de la Sibiu. Si, desigur, oamenii se intreaba: cum de a rasarit asa, dintr-o data, Iohannis ca mare lider?
Observa similitudinea, chiar daca in cazul lui Gorbaciov vorbim de o alta scala politica, dar pastrand proportiile lucrurilel sunt asemenea. Ba, chiar mai mult: as spune ca sunt chiar identice. Cel putin asa par…
„Cine si cum l-a promovat e una, insa alegerea lui ca Presedinte a fost democratica, libera, corecta. Cetatenii si-au dat repede seama ca nu pot vota cu Ponta… Era foarte clar.”
Nu vreau să te jignesc, dar tu îţi permiţi s-o faci !
Şi încă ” foarte clar” ! 😉
În ce ţară din lume un candidat câştigă primul tur cu un avans de două milioane de voturi şi este învins la diferenţă de un milion în al doilea tur ?!!!!!
Şi asta fă ră să se întâmple nimic între cele două tururi …
Că chestia cu supărarea celor din străinătate, că diasporeni nu le pot spune, este de râsul curcilor !Uite că nu se înscriu pe liste cu intenţie de vot nici 10.000 ( vreo 3.000 până acum, cu toate insistenţele massmedia) iar chestia cu rudele lor scoase la vot este de adormit copii ! Hai să fim serioşi !
P.S.
Şi eu m-am bucurat când i-au împuşcat pe Ceauşeşti, dar acum îmi este ruşine că am făcut-o !
Dar asta, mai ales după ce am înţeles de ce au procedat astfel, văzând ce-au făcut din ţara asta !
Dacă asta este ce v-aţi dorit, probabil că avem alte principii de viaţă .
„În ce ţară din lume un candidat câştigă primul tur cu un avans de două milioane de voturi şi este învins la diferenţă de un milion în al doilea tur ?!!!!!” – afirmatia contine o speculatie: cum ca nu se poate intampla asa ceva. Totusi, se poate intampla pentru ca exista diferente notabile intre primul tur si al doilea tur. Nu reprezinta acelasi lucru fie si pentru faptul ca in primul tur se prezinta mai multi candidati.
https://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_presidential_election,_2014
Nu inteleg de ce nu le puteti spune diasporeni:
https://dexonline.ro/definitie/diaspora
Sunt cetateni romani, au drept de vot. Au votat dupa cum au crezut, chiar daca optiunea lor nu a convenit PSD.
Probabil ca avem alte principii de viata – nu este exclus! Democratic este sa purtam un dialog si cu cei care au alte principii de viata decat ale noastre. Eu nu vad unde si cum v-am jignit. Insa – parerea mea – cei care il regreta pe Ceausescu o fac in virtutea unei nostalgii si nu a unei analize obiective. Daca asta poate fi socotita o jignire, imi cer anticipat scuze, dar asta e parerea mea. Daca ar fi obiectivi ar intelege dezastrul in care Ceausescu a adus Romania, inclusiv prin nerespectarea drepturilor si liberatilor fundamentale ale omului pe vremea regimului comunist.
„Dacă asta este ce v-aţi dorit…” – eu nu mi-am dorit asta, dar cei care au urmat dupa prabusirea regimului comunist au ratat privatizari, au capusat intreprinderi, au devalizat banci, au promovat in functii de conducere incompetenti, n-au vrut sa adopte Legea Lustratiei, mentinand in functii fosti comunisti etc. De ce au procedat astfel? Probabil pentru ca sa-si mentina in continuare Puterea…
@Radu Humor sa nu ma-ntelegi gresit insa , eu mi-asi fi dorit ca acea ” revolutie ” sa fi urmat daca era cu putinta modelul Revolutiei Franceze { aia a fost cu adevarat o REVOLUTIE } iar cei din randul unu , doi si…pana la al patrulea cel putin , sa fie alaturi de Ceausesti la acel zid impreuna cu familiile lor caci , repet : ala de unul singur chiar n-ar fi putut face nenorocirile pe care le-a facut . Ce-au facut aia din tara asta…era de asteptat { numai noi n-am prevazut-o desii….prin Piata Universitatii se tot scanda ceva despre lustratie insa…unii dintre cei de-acolo credeau ca-i vorba despre…ceva d e lustruit pantofii } caci aia din randul doi sau trei si familiile lor se preumblau fara probleme ” pe’afara ” si , vedeau cum traiesc VIP-urile de-acolo si , oameni fiind in primul rand si-abia apoi comunisti { pentru al parafraza pe …unul d’al lor } isi doreau pe buna dreptate sa ajunga si ei niste bastani . Si…chiar nu cred ca { dupa spusele ” maestrului ” Cristoiu } ca , daca atunci in ’90 Regele ar fi fost reinscaunat , altul ar fi fost parcursul Romaniei . L-am vazut pe Emil Constantinescu si…m-am lamurit pana si Majestatea Sa ar fi fost in cele din urma ” invins de Securitate ” chiar nu ma-ndoiesc de asta . Te rog sa nu fi suparat pe mine dar…asta este ceea ce eu , un pastramagiu din Berceni , gandesc despre ceea ce s-a intamplat in tara in care m-am nascut si-am trait …. in ultimii douazeci si sase de ani cel putin .