Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Neparticiparea Rusiei la Sinodul Pan-Ortodox din Creta

Nu cred ca e gresit spus neparticiparea Rusiei… Pentru ca de fapt cam asta s-a intamplat.

La acest Sinod – v. aici si aici – este adevarat ca nu doar Biserica Ortodoxa Rusa a lipsit. Printre Bisericile Ortodoxe lipsa s-au numarat si cele din Bulgaria, Antiohia si Georgia. Dintre toate acestea patru Biserica Ortodoxa Rusa este cea mai mare, daca, cel putin, ne referim la numarul de membri. Faptul ca nu a participat, evident, nu-i face cinste. Ar indica o aroganta ce intra in contradictie cu smerenia specific crestina. De asemenea intra in contradictie cu iubirea frateasca, de care crestinii ar trebui sa fie animati. Cu alte cuvinte, ce exemplu da Biserica Ortodoxa Rusa? In orice caz, unul negativ. In nici un caz unul de unitate crestina, adica de unitate in Hristos. Si, mai grav, in niciun caz unul de dragoste de aproapele. Iar daca nu ai dragoste fata de aproapele tau, cum ai putea, oare, sa ai dragoste fata de oameni, sa fii de oameni iubitor cum si Domnul Dumnezeul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos este?

Sigur, te intrebi de ce n-au participat. Participarea ar fi fost un lucru normal, mai ales ca problemele ce urmau sa fie discutate erau importante si ar fi fost bine ca fiecare Biserica sa-si expuna parerea si sa se dialogheze pe astfel de teme. Evident, nu exista niciun motiv serios sa nu participe. Un motiv serios ar fi cel legat de dogma si de dogmatica. Or, toate Bisericile Ortodoxe marturisesc la fel, aceeasi Dogma si au acelasi Crez. Mai mult chiar, rusii – asa cum arata undeva Sfantul Paisie de la Neamt – au primit credinta ortodoxa de la greci. Si nu invers. Deci motive temeinice de neparticipare nu au existat.

Problema este insa alta… Lucrurile stau mult mai simplu. Din pacate, Biserica Ortodoxa Rusa nu a participat din cauza comunistului nostalgic Vladimir Putin, cel care conduce actualmente – vremelnic, desigur – Rusia. Domnul Putin si-a pus in minte sa bipolarizeze din nou Lumea – in aceasta cheie putem citi nastrusnica sa idee cu Uniunea Euroasiatica ce ar trebui, desigur, sa fie condusa de Rusia, adica de el, de el personal. In asemenea conditii, Biserica Ortodoxa Rusa a trebuit sa se conformeze politicii dictatorului cu valente sovietice, asta ca sa nu aiba de patimit. Daca ar fi participat la Sinod – lucru care ar fi putut sa-l faca fara nicio problema – ar fi intrat in contradictie cu politica Kremlinului. Iar in Rusia lui Putin, daca se intampla lucrul asta ori mori impuscat in plina strada, ori in patul tau, desi esti bine sanatos si nu suferi de nicio boala. Regimurile criminale asa procedeaza. Regimul D-lui. Putin nu a demonstrat contrariu, ca n-ar fi un regim criminal. Au fost omorati oameni politici, ziaristi, asa ca de ce nu ar merge si o vladica ce nu ar da dovada de supunere neconditionata?

Dar dreptatea ar fi cerut ca Biserica Ortodoxa Rusa sa participe! Domnul Putin in schimb a dorit sa nu participe Rusia!! Si a obtinut, din pacate, ceea ce a dorit, punand Biserica Ortodoxa Rusa intr-o pozitie foarte proasta si umilitoare.

Cred ca ar trebui spus ca nu e vorba de nicio schisma. Unii comentatori – spre exemplu D-na. Lelia Munteanu de la Gandul, spune intr-un editorial bun, pe care il recomand a fi citit integral si in original asa:

Sinodul A Toată Ortodoxia continuă, totuşi

„Sinodul Panortodox (A Toată Ortodoxia) a început fără participarea celor patru Biserici – rusă, georgiană, bulgară şi antiohiană, care reprezintă aproximativ jumătate din numărul total al dreptcredincioşilor.

Ca urmare, s-a strârnit o întreagă dezbatere asupra canonicităţii Sinodului, cu argumente şi contraargumente istorico-teologice, greu de urmărit de către mireni.

Ceea ce e lesne de observat, oricât am împacheta realitatea în cuvinte, e schisma din sânul Bisericii Una. O dezbinare care, urmărind faliile geopolitice, dezvăluie mecanismele şi mizele luptelor pentru fratricide pentru putere.

Bisericile-surori absente la Sinodul din Creta, în cap cu Biserica Ortodoxă Rusă, fac demonstraţia penibilă că nu se pot desprinde de jocurile de interese lumeşti.

Patriarhul Ecumenic a rămas neclintit, chiar dacă, până în ultimul moment, a purtat convorbiri telefonice cu întâistătătorii celor patru Bisericii, în speranţa că duminică vor veni să coliturghisească la acelaşi altar: lucrările nu vor fi amânate.

Există patru teme pe ordinea de zi, toate fundamentale, care îşi aşteptau demult rezolvarea  – misiunea Ortodoxiei în lumea contemporană, diaspora, autonomia eclezială şi modul de proclamare a acesteia, Taina Căsătoriei, Postul, relaţiile Ortodoxiei cu ansamblul creştinătăţii.

Faptul că Biserica Ortodoxă Română se află în Creta e un semnal de poziţionare important, chiar dacă acolo nu se va putea lua nici o decizie.

Din păcate, tocmai scopul principal al Sfântului şi Marelui Sinod, acela de a sublinia unitatea Bisericii Ortodoxe, a fost compromis. Chiar dacă, în tulburătoarea sa curăţenie sufletească, Mitropolitul Franţei, Înaltpreasfinţitul Emmanuel a declarat că absenţii sunt, de fapt, prezenţi. Fără îndoială, Dumnezeu a înţeles perfect ce a vrut să spună, oastea credincioşilor mă tem că nu.” (subl. mea)

Nu, schisma nu e. E vorba de altceva. E vorba de efortul de a coabita cu ticalosii!! Adica de a coabita cu oameni, precum Vladimir Putin, ce determina regimuri dictatoriale, de dura represiune impotriva a tot ce nu e pe plac vointei dictatorului!! Despre asta e vorba.

Sinodul e canonic pentru ca au fost invitate toate Bisericile Ortodoxe. E clar ca, spre exemplu, Biserica Ortodoxa Sarba a participat pentru ca Serbia doreste sa se integreze in UE. E mare lucru ca a participat, pentru ca nu a urmat comportamentului rusilor, de unde se vede ca, politic vorbind, Serbia incepe sa se schimbe incetul cu incetul in bine. Si au inteles ca e mult mai importanta unitatea in Hristos a Bisericii decat vremelnicele lupte politice sau ambitia unor dictatori vremelnici de a domina Lumea, adica de a se face robii celui Rau.

Intru totul de acord cu Lelia Munteanu:

Bisericile-surori absente la Sinodul din Creta, în cap cu Biserica Ortodoxă Rusă, fac demonstraţia penibilă că nu se pot desprinde de jocurile de interese lumeşti.

Intr-adevar este penibil. Iar daca, totusi, gresesc eu si Vladimir Putin n-are niciun amestec in toata povestea asta, atunci e si mai penibil! Mai ales ca e vorba de absente totalmente nejustificate!!

Ceea ce s-a intamplat indica un aspect destul de grav, si anume ca Rusia nu e departe doar de valorile europene, dar si de valorile crestin-ortodoxe. Iar aceasta realitate politica ar trebui sa primeasca o riposta pe masura din partea Bruxelles-lui si Washington-ului. Pentru ca avem de a face cu o Rusie ostila, amenintatoare, o Rusie condusa de un dictator, ce poate avea un comportament neprevazut care sa lase de dorit. Inteleg ce s-a discutat la Summitul NATO de la Varsovia: sa nu izolam Rusia, sa avem un dialog cu Rusia. Asa ar trebui. In conditii normale asa ar trebui. Dar data fiind situatia politica actuala din Rusia nu stiu – sunt numeroase semne de intrebare – daca mai e posibil asa ceva si daca nu cumva Rusia tinde sa se pozitioneze de-a dreptul intr-un adversar al Vestului, avand o atitudine concreta in acest sens. Or, un astfel de lucru trebuie sa aiba si un raspuns adecvat.

Citeam ce spune Wikipedia despre Patriarhul Chiril I al Moscovei:

„În ziua de 12 februarie 2016, Patriarhul Chiril I al Moscovei a avut o întâlnire cu Papa Francisc, în Havana, capitala Cubei[6], în urma căreia au semnat o declaraţie comună, cu 30 de paragrafe, în care, printre altele, cei doi îşi exprimă speranţa că această întâlnire va deschide calea reducerii tensiunilor între greco-catolici şi ortodocşi, intensificate de conflictul din Ucraina.[7]

in schimb la Sinodul Pan-Ortodox nu a participat: tocmai asta mi se pare o atitudine necanonica, pentru ca lasa loc de aranjamente intre ierarhi ai Bisericii in locul canonicitatii unui Sinod. Nu atat ca s-a intalnit cu Papa – lucru care nu ma deranjeaza, cat ceea ce exprima atitudinea Patriarhului Chiril I al Moscovei – o atitudine de Patriarh jucator…

august 4, 2016 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 comentarii »

 1. Motane…un subiect mai mult decat pe gustul meu si…chiar ma-ntreb , de ce dracu abia acum ti-ai reamintit de el caci …. totusi s-a incheiat cu ceva vreme in urma ?!? Spui dumneata sau doamna Munteanu la un moment dat : ” Nu , schisma nu e .Este vorba d e efortul de-a coabita cu ticalosii ” . De-alungul veacurilor Biserica Ortodocsa … si-a dovedit din plin abilitatea de-a ” coabita cu ticalosii ” din exteriorul dar si din interiorul tarii unde-si desfasurau ” activitatea ” .Pe aia din Bulgaria , ai inteleg . Ei sant vorbitori de limba slava , iar Biserica Ortodocsa Bulgara a rezistat sub comunisti si datorita spijinului pe care Biserica Ortodocsa Rusa l-i l-a acordat chiar daca si aia aveau problemele lor . Aia din Georgia ….totusi nu-s ataia ortodocsi acolo . Daca-ti amintesti matale…pana si raposatul Teoctist avusese oarece discutii cu Papa Paul al II-lea si…chiar se astepta cu speranta de catre mireni cel putin , unirea celor doua biserici ce aveau un numitor comun de altfel si anume CREDINTA IN DOMNUL ISUS HRISTOS . N-a fost sa fie atunci si nu va fi nici dupa intalnirea lui Chiril I al Moscovei cu Papa Francisc sau…care Papa o mai fi iar motivul al sti foarte bine : nimanui nu-i convine sa lase o ” slujba ” de REGE pentru a devenii un simplu SRVITOR ! Biserica , indiferent ca-i cea Ortodocsa sau sora ei in credinta , Biserica Catolica , este totusi formata din oameni si nu din sfinti iar oamenii…sant totusi oameni , plini d e pacate , d e dorinte { unele nespuse nici macar in vise } si d e pofte d e tot felul deci , amestecul politicii in biserica { adica p[osibilitatea de-a conduce nemijlocit } este ceva mai mult decat normal . Aceasta este parerea mea si….n-ai decat sa te basici pana nu mai poti daca nu-ti convine 😉 ! Nu uita totusi ca , asa cum dumneata mananci Scripturi pe paine…si eu am oarece cultura teologica deci , inclusiv argumente ! Oricum , chiar mi-a placut subiectul abordat mai ales ca , nici macar asta nu poate fi exclus din ansamblul intamplarilor ce zguduie azi lumea . Bravo , tine-o asa Motane !!!

  Comentariu de Marian | august 5, 2016 | Răspunde

  • Multumesc pentru aprecieri! 🙂

   Si cei din Georgia sunt ortodocsi.

   „Daca-ti amintesti matale…pana si raposatul Teoctist avusese oarece discutii cu Papa Paul al II-lea si…chiar se astepta cu speranta de catre mireni cel putin , unirea celor doua biserici ce aveau un numitor comun de altfel si anume CREDINTA IN DOMNUL ISUS HRISTOS .” – Credinta in Domnul nostru Iisus Hristos, asa este. E un lucru aratat, daca nu ma insel si de Fericitul Augustin. Dar principala problema mi se pare Crezul marturisit. Nu ca n-ar fi si alte probleme, dar aceasta mi se pare principala problema.

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 5, 2016 | Răspunde

   • ” Crezul marturisit ” este ceva in care fratii catolici au transformat BOTEZUL , BOTEZUL CHRISTIC SI MAI ALES MARTURISIREA DE CREDINTA DE-ACOLO iar dumneata o sti mai bine decat mine . In urma cu ceva mai mult de doi ani am vazut un filmulet . Acolo o masina a fost blocata pe-o sosea oarecare { fireste intr-o tara anglo-saxona caci altminteri…n-aveam cum sa inteleg ceea ce s puneau aia acolo } iar ocupantii ei , un pastor si secretara bisericii , amenintati fiind de arme au fost siliti sa coboare . Ala care tinea partea numita pat a pistolului i-a intrebat pe aia daca-s crestini iar la raspunsul lor grabit : DA SUNTEM CRESTINI {!!! } i-a intrebat daca-s gata s a moara pentru credinta lor . Amandoi au raspuns la un ison ca….nu iar ala dupa ce le-a aratat butoiul gol al pistolului i-a scuipat cu scarba si si-a luat talpasitza . Am cunoscut destui ” crestini ” in viata mea insa…foarte putini au dovedit ca , la adapostul credintei marturisite , ASUMATE in DOMNUL ISUS sant gata sa-si puna viata in pericol pentru ei dar mai ales pentru altii . Te-nseli , nu Crezul Marturisit ar fi principala problema ci….STI FOARTE BINE CARE-I PRINCIPALA PROBLEMA INCA DE LA MAREA SCHISMA !

    Comentariu de Marian | august 5, 2016

   • Crezul este principala problema. Catolicii au alt Crez decat ortodocsii.

    Nu trebuia sa-i trateze cu scarba si sa-i scuipe, pentru ca, de pilda, eu l-as fi intrebat: el ce ar fi facut in locul lor, daca era sub amenintarea pistolului?

    Mucenici sunt putini pentru ca nu toti au har pentru asta. Uite in exemplul tau, unora le e frica…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 6, 2016

 2. Apropos , am citit in Ev. Zilei din 5 o declaratie a lui Basescu Traian { vorba lui Ursu…ala de la Antena 3 } in care spunea : ” Viitorul celor doua tari romanesti – Romaniei si Republica Moldova – este impreuna ” . Asta , fie n-are habar de ceea ce se intampla in lume fie …incearca s a toarne gaz peste foc iar asta , si avand in vedere neparticiparea Bisericii Ortodocse Ruse la Sinodul Pan Ortodocs din Creta . Una peste alta , nu pierde nici o ocazie de-a se baga in seama iar in ultimul timp , din c e in ce mai des iar asta…mie personal imi miroase a ….Doamne fereste-ne !!!!

  Comentariu de Marian | august 5, 2016 | Răspunde

  • A ce-ti miroase?

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 5, 2016 | Răspunde

   • Pai , avand in vedere ce s e petrece in lume… A RAHAT MOTANE , A RAHAT !!!!!!!!!!!!!!!

    Comentariu de Marian | august 5, 2016


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: