Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Teoria romanului tolerant la incalcarea legii…

S-a intamplat la emisiunea moderata de Octavian Hoandra, la Realitatea. Ca sa exemplifice faptul ca suntem un popor tolerant la incalcarea legii s-a dat exemplul mersului fara bilet in mijloacele de transport in comun. Deci cum e turcu e si pistolul, vorba proverbului – adica asa cum toleram abaterile de la lege, asa si votam: de aici parlamentari penali. Ideea era ca mersul fara bilet este, in Romania, un sport national.

Insa eu as dori sa va spun ceva. Am vazut si eu oameni prinsi fara bilet in mijloacele de transport in comun. Am patit-o si eu. Ultima data in urma cu doi sau trei ani, nu mai tin bine minte, pentru ca, pur si simplu, am uitat ca mi-a expirat abonamentul. Controlorii au fost politicosi cu mine. Si eu cu ei. Am platit amenda, fara probleme. Va dati seama ca nu mi-a picat bine, dar am platit-o. Totusi, oameni buni, eu nu am vazut in asemenea situatii ca toti oamenii din tramvai ar circula fara bilet. Bun, sunt prinsi unul sau doi, ceea ce se mai intampla. Dar nu se poate spune ca sunt prinsi 10, 15 fara bilet. Si atunci de unde ideea asta nastrusnica, ciudata ca mersul fara bilet ar fi sport national? Ca eu chiar nu inteleg. Pentru ca eu vad ca omul apropie cardul acela de aparat, si vad multi oameni care fac asta. Unii au abonament. Am fost si in provincie si imi amintesc faptul ca au venit controlorii. Totusi nu imi amintesc – si cred ca ar fi ramas oricui in minte – ca un autobuz intreg circula fara bilet. Eu nu spun ca nu ar exista concetateni care sa circule fara bilet. Dar de aici si pana la a trage concluzia ca e un sport national, eu cred ca e o cale lunga.

Legat de ideea D-lui. Cristian Diaconescu si anume ca ar fi responsabilitatea comunitatii pe cine trimite in Parlament – se discuta cazul lui Bogdan Olteanu. Dar de unde sa stie alegatorul din colegiul respectiv despre ce afaceri invarteste Dl. Olteanu? Cu atat mai mult cu cat ridicarea sa de catre DNA a fost o BOMBA nu doar de presa, ca sa zic asa – adica, vreau sa spun, un lucru care a lasat pe toata lumea cu gura cascata. Pentru ca eu nu cred ca pe un alegator il intereseaza despre candidat ca acesta a traversat, in calitate de pieton, pe culoarea rosie a semaforului sau ca a mers fara bilet in tramvai. Insa de unde poate sa stie un alegator, dintr-un colegiu oarecare, ca respectivul candidat a luat o mita de 1 milion de euro de la un important om de afaceri intr-un anumit scop?

Vedeti Dvs., clasa  politica daca arata asa cum arata, daca are hibele ei, nu se datoreaza comunitatii sau, altfel spus, celor care aleg. Problema e alta.

Comunismul a adus tara intr-un dezastru material si moral foarte mare. Insa aceasta clasa politica nu se trage, nu-si are obarsia in PCR, cum poate cred multi. Ci in FSN!! Orice partid politic isi are o anumita ideologie si de aici un anumit set de valori: politice, morale etc. Liberalii au liberalismul cu setul sau de valori, conservatorii, conservatorismul, social-democratii, social democratia, crestin-democratii, crestin democratia etc. FSN nu era un partid politic, de aici si denumirea de Front. Pe cale de consecinta, imediat dupa prabusirea comunismului, cand inca nu erau constituite partidele politice si deci nu se cristalizasera inca seturile respective de valori, FSN era doar o formatiune politica sau, mai bine zis, a fost transformat intr-o formatiune politica, participand la alegerile libere din 20 mai 1990 – lucru criticat de unii. De aceea FSN nu a avut valori, dar a castigat stralucit alegerile de atunci. Asa s-ar explica si de ce a luat amploare in anii ce au urmat migratia politica de la un partid la altul, fenomen ce a durat timp destul de indelungat. Pentru ca valorile politice nu se pot cristaliza in societate cu una, cu doua, peste noapte.

FSN a castigat atunci alegerile pentru ca a fost perceput de covarsitoarea majoritate a electoratului drept o formatiune politica de stanga. Probabil si datorita lui Ion Iliescu, cel care conducea FSN-ul. Lucru asta a fost posibil datorita a ceea ce aratam mai sus: dezastrului material si moral in care comunismul adusese tara. Si care a creat un teren propice pentru ideile de stanga, intrucat oamenii, oamenii obisnuiti, incepusera sa se simta amenintati economic si social datorita mizeriei in care se gasea societatea, economia tarii. In astfel de conditii prind usor ideile de stanga si o stanga politica bine condusa poate castiga alegerile cu o majoritate de chiar peste 50%. Asta era situatia de la inceputul anului 1990, cand, de fapt, a inceput sa se formeze clasa politica. Oamenilor le-a fost teama sa voteze cu PNL sau PNTCD – partide de centru-dreapta – iar teama principala a fost legata de pierderea masiva a locurilor de munca, dat fiind si faptul ca pe atunci economia inca apartinea de stat. Oamenii, majoritatea lor, n-au dorit reforme si privatizari din aceasta cauza si, pe cale de consecinta, au preferat ca situatia sa fie tratata cu ceaiuri, ca sa reiau o formula de atunci a D-lui. Florin Georgescu (PSD pe atunci).

Situatia de atunci a partidelor istorice, ce abia se constituiau, PNL, PNTCD, Partidul Social-Democrat al D-lui. Sergiu Cunescu nu era nici ea mai grozava. Noi atunci nu aveam cu adevarat liberali sau crestin-democrati, nici macar social-democrati. Pentru ca nu era cum sa avem astfel de oameni, decat foarte putini. Iar lucrul asta se simte chiar si pana astazi.

De aceea, intr-un astfel de creuzet social si politic, in care valorile existente in democratiile consolidate de multa vreme la noi inca pluteau intr-o mare nebuloasa, s-a nascut o clasa politica, ce-i drept reformatoare – ceea ce e mare lucru! -, dar cu multe hibe. Iar consecintele au fost pe termen lung. Si se mai simt si astazi si inca se vor mai simti in societatea noastra.

Eu cred ca ar trebui sa intelegem corect evolutia noastra postdecembrista. Noi, in schimb, din cate constat, ne uitam doar la ceea ce numim comunitate si la cetatean. Ar mai trebui sa punctam faptul ca o comunitate e foarte diversa din foarte multe puncte de vedere iar justitiarismul nu e necesar sa fie o caracteristica a unei comunitati, oricare ar fi aceasta. Spre exemplu, cei care o vor vota pe D-na. Clinton, o vor vota chiar daca dansa are probleme in Justitie, chiar daca a fost „extrem de neglijenta”. Sper sa nu se inteleaga faptul ca eu ii fac acum campanie D-nei. Clinton. Eu caut sa explic un lucru. Si anume ca un cetatean oarecare, dintr-o oarecare comunitate mai mare sau mai mica, nu e necesar sa aiba drept axa axiologica atunci cand isi da votul justitiarismul, ci poate avea in vedere si alte valori.

In legatura cu Justitiarismul, eu cred ca trebuie sa fim precauti. Noi dorim o societate libera.  A existat in Argentina, ca sa dau un exemplu, un Partid Justitialist (exista si acuma), bazat pe Peronism, doctrina fostului Presedinte Juan Peron. Peronismul respingea capitalismul si comunismul. Se baza pe justitie sociala, independenta economica si suveranitate politica. De asemenea pe corporatism, dar si pe populism. Dar trebuie sa atragem atentia ca Peron a fost deseori comparat cu dictatorii fascisti si acuzat de demagogie si populism. El a ordonat nationalizari in masa ale serviciilor publice si industriilor strategice, s-au dat legi ale muncii progresiviste si s-a bazat pe reforme sociale. S-au accelerat investitiile in lucrarile publice (ceea ce la noi nu se mai face deloc sau aproape deloc). Or, in cazul Romaniei asta ar fi o evolutie nedorita, iar cei care promoveaza astfel de idei ar trebui sa se gandeasca, totusi, ca Romania nu a scapat de un regim comunist pentru ca sa intre intr-unul fascist. De aceea drepturile si libertatile cetatenilor trebuie respectate.

Colonie sau „Colonie”

As mai dori sa adaug ceva, pentru ca vad ca se promoveaza din pacate aceasta idee, cum ca Romania ar fi o colonie. Pentru ca iata ce scrie intr-un comentariu recent pe care l-am primit:

„Intr-o epoca moderna cum este cea de azi , un stat , o tara chiar avand si-o Constitutie si mai ales LEGI , poate fi ingenunchiata si vasalizata { adica…colonizata , chiar daca te deranjaza termenul } ECONOMIC iar dumneata sti foarte bine chestia asta caci altminteri …. degeaba l-ai studiat pe Freedman no offence !!!”

Atata vreme cat se respecta legile tarii si Constitutia tarii, nu se poate spune despre o tara ca ar fi o colonie. O colonie ar deveni daca legile sunt impotriva intereselor tarii respective, facute anume pentru promovarea unor interese economice straine (ce pot fi si private) sau daca legile – presupunand ca ele nu sunt impotriva intereselor tarii respective – nu se respecta. Capitalul strain nu e prezent doar in Romania, ci si in tari puternic dezvoltate. Si chiar daca, prin comparatie, capitalul romanesc e inferior, procentual vorbind, celui strain, tot nu se poate vorbi de o colonie, nici macar in termeni economici pentru ca economia de piata libera si respectarea legilor nu permite acest lucru. Sa nu confundam termenul si situatia de colonie cu erorile ce se fac de catre decidentii nostri in plan economic, monetar etc. Pentru ca nu suntem obligati de nimeni sa facem contracte proaste sau privatizari proaste. Nu ne obliga nimeni sa ducem o politica in genunchi. Nu ne obliga nimeni sa maltratam capitalul autohton si sa mangaiem pe crestet pe cel strain. Dar coruptia masiva la nivel inalt poate sa ne impinga spre o situatie asemanatoare unei colonii. Este, spre exemplu, cazul tarilor slab dezvoltate sau in curs de dezvoltare cu guverne extrem de corupte. Romania poate fi „un stat independent, stapan pe destinele sale”, cum spunea Ceausescu, si fara „binefacerile” unei dictaturi, eventual corupte si chiar extrem de corupte. Iar autarhia, cam ceea ce dorea Ceausescu, nu poate fi o solutie pentru tara noastra. De fapt este utopia care conduce spre cea mai mare mizerie – ceea ce s-a si intamplat.

Insa chestia asta cu colonia prinde pentru ca e foarte usor, mai usor, sa dai vina pe altii in loc sa-ti vezi propriile greseli si sa cauti sa te indrepti. E chestia clasica: altii sunt de vina. Totusi, lucrurile nu stau chiar asa. Si reiau din nou ideea ca trebuie sa ne intelegem evolutia si sa vedem unde am gresit si de ce.

Nicolae Vacaroiu spunea ca la noi peste 80% din privatizari au fost ratate. S-a intamplat astfel pentru ca noi nu aveam pe atunci, in anii 1990-2000 o piata de capital dezvoltata si conectata la cea vestica. Nici nu puteam sa avem, dar am fi putut s-o cream si s-o dezvoltam, ceea ce nu s-a intamplat. Felul in care au fost gandite la noi lucrurile, prin crearea FPS si FPP, nu s-a dovedit a fi eficace si, chiar mai mult, a fost generator de coruptie. Va amintiti cand FPS devenise stat in stat si cand unii cumparau actiuni cu geamantanul la preturi de nimic, ca sa vedeti cat de rudimentar se actiona la noi, fata de tarile dezvoltate din Vest. Cum nu aveam nici un sistem bancar solid, independent de stat, lucru ce iarasi nu s-a dovedit a fi benefic, deoarece aceasta situatie a permis devalizarea multor banci in diverse scopuri. Aratam mai demult ca la noi s-au dezvoltat IMM-uri pe orizontala… Eu incercam sa arat importanta Bursei in ceea ce priveste puterea economica a unei tari pentru ca de la Adam Smith incoace avutia unei natiuni consta in relatiile comerciale pe care le are tara respectiva, nu neaparat in bogatiile sale naturale. Unde suntem noi acum si de ce n-am dezvoltat o puternica piata de capital in Romania? In schimb am promovat oameni precum Sorin Ovidiu Vantu… Si atunci despre ce colonie vorbim? Ar trebui sa meditam si despre cum s-a tratat privatizarea Oltchim si vom constata cu usurinta cat de primitiv actionam. De unde rezulta ca suntem inca mult in urma unor state dezvoltate de la care ar trebui sa invatam cum sa procedam pentru a putea imbunatati in mod eficace, cu succes lucrurile la noi in tara. Pentru ca noi ne-am oprit la celebrele SIF-uri, societati de investitii financiare. N-am reusit sa evoluam mai mult, ceea ce, desigur, nu prea e bine. Iar capitalizarea de piata a Bursei de Valori Bucuresti ramane inca foarte redusa…

Despre ce colonie vorbim cand aproape 70% dintre actionarii BVB sunt entitati legale romanesti?

Actionarii straini reprezinta doar 15,47%. De aceea atunci cand vorbim despre o colonie ar trebui sa avem proprietatea termenilor. La fel si cand vorbim ca tarisoara „poate fi ingenunchiata si vasalizata { adica…colonizata , chiar daca te deranjaza termenul } ECONOMIC”.

Noi nu ne aflam in situatia de colonie ci in situatia de economie rudimentara de piata libera. Mi se pare ca asta ar fi problema principala, nu o asa zisa colonizare care de fapt nu exista. Iar cei care cred ca daca prin cumpararea terenurilor de catre straini are loc un proces de colonizare, ii rog sa citeasca mai intai Constitutia tarii!

iulie 30, 2016 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 comentarii »

 1. Motane…mai ramane sa iesi pe Calea Victoriei { pe Rahova daca faci asta…nu te vad bine 😉 ! } intonand imnul se stat , eventual ala cu ” Treceti batalioane romane Carpatii ” si purtand fie tricolorul romanesc , fie drapelul UE !!! Fireste poti sa canti ” Bandiera Rossa ” si sa agiti steagul acela rosu avand intr-un colt…secera si mai ales ciocanul . Unde mama dracului ai auzit dumneatu ca…Romania are o economie puternica eventual datorita capitalului strain ??? Daca-si pun francezii mintea si isi iau tarabutzele si le muta in China in Malaesia sau in Miranmar , mai avem masini de exportat ca…alea inseamna destul la PIB-ul romanesc ? IMM-uri dezvoltate pe orizontala …ar fi de ras daca nu d e plans . Adica…la ce IMM-uri faci matale referire , la alea ce produc mezeluri folosind carnea de import ? La alea care produc napolitane si ” EUgenia ” folosind faina si cream….tot de la import ? La alea ce produc termopane…cu material tot din import ca fabrici d e sticla pe la noi….Te referi cumva la IMM-urile ce produc lenjerie intima sau imbracamite ” d e firma ” sa-si poata permite si prostii sa se dea oceane prin cluburi ???? Ma atentionai mai nu stiu cand asupra ” artizanului ” acceptarii noastre in UE insa…ai uitat { cum uiti si-acum d e altfel } sa spui ca , spre deosebire d e POLONEZI sau UNGURI sau….CEHI , Romania a intrat in UE , stand in genunchi , pe coji de nuci si cu mainile legate la spate , din acest motiv afirm inca odata : ROMANIA ESTE O COLONIE ! A cui…ce mai conteaza faptul ca nu te mai tin rusii sub cizma ci , si-au pus altii bocancii sau pantofii de la Prada pe gatul tau ? ” Lasa-ma in pace cu Constitutia !” vorbele apartinand doamnei senator al Romaniei , Floriana Jipa { aia de-l ungea cu mir pe Dan Sova } si daca domnia sa , fost magistrat spunea asta…inseamna ca stie ea ce stie !!! Nu-i o problema ca strainii cumpara pamant in tara noastra { a fost o vreme cand romanii erau prostiti sa cumpere ” pamant pe Luna ” strict autentic si…daca doresti iti dau si adresa unde se aflau birourile respectivei firme } zici matale ?!? Pai…si-atunci de ce dracu sa vindem la bucata cand putem vinde en gross ? Intrebarea mea este insa urmatoarea : ce te vei face daca acesti straini devenind propietari d e pamant aici in Romania …vor cultiva doar ce doresc ei si cat doresc ei iar marfa , o vor exporta caci…este marfa lor sau , ti-o vor vinde…tot tie insa , in urma unor sume considerabile ca , oameni sunt si ei si…trebuie sa manace si familiile lor o paine amarata ??? Vei ajunge sa astepti ca guvernul { ca asta-i treaba lui nu ? } sa IMPORTE inclusiv faina pentru cozonacii pe care ni i-au promis atunci in 2007 si asta pentru a evita crize alimentare intr-o tara ce era candva granarul Europei si chiar al lumii ??? Care guvern , cumva asta tehnocrat care n-a fost instare s a plateasca inca nici macar subventiile pentru agricultori sau…. Prin targ se aude ca la toamna IAR , DIN NOU elevii vor incepe anul scolar FARA MANUALE !!!!!! C e dracu onorabile , vrei sa ma faci sa cred ca Radu Humor …chiar are dreptate atunci cand…” te-njura ” ??? Si bine ca mi-am adus aminte : Romania a scapat de regimul acela comunist insa….parghiile , structurile…sunt acelasi si…se perpetueaza fie ca ne convine sau nu !!!!! Si-nc’o intrebare : cine l-a promovat vreodata pe SOV in afara lui insusi ? Despre asta , poti spune fara teama de-a gresii ca , EL A PROMOVAT OAMENI UNDE SI CAND A VRUT !!!!!!!!!!!

  Comentariu de Marian | august 2, 2016 | Răspunde

  • Unde vezi tu ca ponderea capitalului strain ar fi asa de mare incat sa justifice denumirea de „colonie”?

   Daca se respecta Constitutia si legea cum sa fie Romania o colonie?

   Ghici, ghicitoarea mea, cine oare l-a promovat pe SOV!!!!! 🙂

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 4, 2016 | Răspunde

   • Daca-ti spun ca unul dintre cei ce l-au promovat pe SOV { si nu doar pe el ci si pe altii de aceeasi factura } cu spume de DERO la gura , se numeste Mihai Tatulici , iar una 😉 se numeste….Mihaela Radulescu iar asta , toata aceasta promovare a unui ecscroc , facuta de pe sticla televiziunii publice , probabil ca n-ai s a ma crezi si-ai s a razi , iar daca-ti voi spune ca , inclusiv domnul profesor Magureanu a pus umarul la promovarea acestui tip cu dizabilitati locomotorii , vei rade cu hohote ceea ce-nseamna ca….nu ma crezi insa…..asa e de fapt . Stiu sigur direct de la…” surse ” 😉 ! Razvan Temesan a fost mic copil vis a vis de SOV ! ” Daca s e respecta Constitutia si legea cum sa fie Romania o colonie ? ” Uite …asa bine ! Ce dracu frate…traim totusi in plin secol XXI si nu in secolul XX atunci cannd Constitutia si legile unui stat , erau impuse prin fortza armelor . Acum se procedeaza …diplomatic . Aduci respectiva tinta unde ai nevoie iar dupa asta …este simplu .C e dracu fratioare … parca si ” amicul ” dumitale Friedman , avea o teorie in acest sens !? In plus…pentru a fi ” justificata denumirea de colonie ” nici macar nu-i nevoie de-o pondere importanta a capitalului strain . Se da cu tzaraita , suntem dusi cu zaharelu’ si asteptam { asa cum asteptau parintii nostrii venirea americanilor , sa ni-i ia pe rusii cu care , tot ei ne procopsisera , d e pe cap } , asteptam mana cereasca sub forma unor saci cu bistari veniti , de undeva din cer probabil …. in timpul asta ” noi ” , adica Parlamentul , Presedentia , Guvernul , Justitia …” organele abilitate ale statului ” si evident TOTI POLITICIENII ROMANIEI , asteptand precum , in acea caricatura cu Newton , sa pice …para malaiatza . Hai frate fi serios !!!!!!!!!!!!!!!

    Comentariu de Marian | august 4, 2016

   • „Ce dracu frate…traim totusi in plin secol XXI si nu in secolul XX atunci cannd Constitutia si legile unui stat , erau impuse prin fortza armelor .” – Constitutia si legile se impun legal, prin forta legii, nu a armelor.

    Si daca astepti sa-ti pice para malaiata inseamna ca esti o colonie? 🙂

    Deci pe SOV nu l-a promovat nici capitalul strain si nici vreo Putere straina… Si atunci despre ce colonie vorbim? „Hai frate fi serios !!!!!!!!!!!!!!!” – ca sa te citez 🙂 .

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 4, 2016

  • In legatura cu IMM-urile, am impresia ca n-ai inteles ce am vrut sa spun…

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 4, 2016 | Răspunde

   • Este foarte posibil sa ai dreptate insa…este la fel de posibil sa am eu dreptate , vorba lui Solomon 😉 !

    Comentariu de Marian | august 4, 2016

   • Imi pare bine ca imi dai si mie putina dreptate.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 4, 2016

  • Te opresc eu sa te iei de manuta cu Radu Humor? 😀

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 4, 2016 | Răspunde

   • Am pus ghiimelele d e rigoare de ce nu esti atent ???

    Comentariu de Marian | august 4, 2016

   • Scuza-ma atunci, dar nu prea se observa ghilimelele! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 4, 2016


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: