Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Un punct de vedere corect care exemplifica ceea ce aratam si eu cu ceva vreme in urma…

Apreciez drept pozitiva pozitia profesorului Cristian Preda in cateva chestiuni ce par a fi fost trecute cu vederea:

Ziare.com

Ce faceau PSD si PNL chiar inainte de Brexit

Pe 23 iunie, britanicii au decis sa plece din UE. A doua zi, PSD si PNL au adoptat un ton solemn si au explicat ca-s de acord sa intarim Europa. Cele doua partide au fost pe pozitii identice si-n zilele care au precedat nefericitul referendum. Ce-i drept, materia era alta…

Citeste toate textele scrise de Cristian Preda pentru Ziare.com

Exemplul cel mai socant l-au oferit in Parlament, unde penelisti si pesedisti au votat cot la cot dezincriminarea angajarii rudelor in cabinetele deputatilor. Miza era dubla: pe de o parte, stergerea culpei pentru 32 de alesi, aflati in conflict de interese, conform ANI, in perioada 2003-2013, iar pe de alta, crearea posibilitatii ca-n viitor soti, copii etc. sa devina colaboratori ai alesilor neamului.

„Cine n-ar face asa?”, intreaba cinicii de serviciu, adaugand ca increderea in rude merita valorificata politic. Asta e o gogomanie. Selectia functionarilor trebuie sa aiba la baza meritul, orice alta consideratie fiind neavenita. PSD si PNL nu cred asta.

Cele doua formatiuni au afisat optiuni similare si-n privinta unei cooperari politice cu UNPR. Partidul format de G. Oprea e curtat si de L. Dragnea, si de cuplul Gorghiu-Blaga. S-au evocat diverse variante – fuziune, liste comune, alianta post-electorala -, semn ca negocierile abia au inceput.

E cumva straniu ca si pesedistii, si penelistii tin asa mult la „partidul generalilor”. Daca s-ar uita cu atentie la datele de la Biroul Electoral Central, ar putea fi mai precauti. Intr-adevar, la scrutinul de la inceputul lunii, UNPR a obtinut, cand a avut candidati proprii, doar 2,67%. Acolo unde s-a aliat cu PSD, scorul a urcat la 4,6%. In aceste conditii, e evident ca, daca s-ar prezenta in alegeri fara vreun aliat, uneperistii ar pieri la urne.

De ce ai vrea sa salvezi un asemenea partid? Intrebarea asta n-are valoare pentru formatiunile care domina peisajul nostru politic. Ele se comporta ca si cum ar dori sa nu se diferentieze prea tare.

O alta apropiere PSD-PNL priveste adoptarea unei legi referitoare la Casa Regala. Dupa ce L. Dragnea a anuntat sustinerea sa, A. Gorghiu a declarat ca PNL va vota, alaturi de pesedisti, o lege care sa-i sprijine cu bani de la buget pe mostenitorii Regelui Mihai. Cu ce scop? Acela de a reprezenta Romania in exterior. Casa Regala, ni se spune, ar ameliora imaginea tarii in afara ei.

Sunt doua probleme aici. Una tine de logica reprezentarii. De ce am vrea sa ne reprezinte o institutie din trecut? Cine mai face asa ceva? Ce monarhie abolita e invitata la tribuna in spatiul international, pentru a sprijini o republica? Ce si de ce ar vorbi fiica fostului Rege sau Radu Duda in numele romanilor?

Trebuie sa marturisesc ca, desi sunt un republican convins, am un respect deosebit pentru Mihai I. Viata lui ilustreaza toate tragediile politice ale secolului trecut. Am fost furios cand a fost batjocorit de Iliescu si aliatii sai. Ma vad obligat, tocmai de aceea, sa spun ca ideea de a-i transforma pe fiica si pe ginerele fostului monarh in ambasadori ai republicii e lipsita de logica.

A doua problema e mai grava: o lege care sa sustina reprezentarea Romaniei de catre Casa Regala e impotriva Constitutiei. Sunt convins ca ar pica la CCR. Regele Mihai se bucura de acelasi tratament ca si fostii presedinti, in baza unei legi referitoare la sefii de stat. E un act de dreptate. Fiica lui nu e in aceeasi situatie. Ea nu poate capata o demnitate in statul roman ca odrasla a fostului Rege. Motivul e usor de explicat: in republica, demnitatile publice sunt obtinute prin alegeri sau prin numire. Nu si prin mostenire. Nici copiii fostilor presedinti nu sunt tratati ca parintii lor. Pretentia de a ocupa o pozitie oficiala fiindca mostenesti sefia unei institutii care contrazice ordinea republicana e, de fapt, de doua ori ilegitima.

Intrucat consensul PSD-PNL domneste suveran peste treburile noastre politice, nu sunt deloc convins ca va contesta cineva legea prin care republica se ofera sa cazeze descendentii fostei Case Regale. Ar fi poate util un referendum? Parca-i vad pe Dragnea si Gorghiu zicand ca, dupa Brexit, nu mai e oportun sa consulti poporul…

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).”

Intr-adevar, aceasta apropiere intre PNL si PSD, lucru ce l-am remarat si eu mai demult, induce o pernicioasa lipsa de diferentiere pe scena noastra politica. Nu e pentru prima data in trecutul recent cand PNL voteaza la unison cu PSD, ca si cum ar fi tot un fel de PSD… Insa profesorul Preda are dreptate: ceea ce s-a intamplat acum e intr-adevar socant: promovarea pe fata, fara nicio jena de pardon, a NEPOTISMULUI. Iar „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii” (Constitutia Romaniei, art. 61, al.1). Cu alte cuvinte, lucrul asta arata ca asa e la romani: nu conteaza MERITUL ci mai degraba NEPOTISMUL, legaturile de rudenie. Iar Dl. Preda puncteaza foarte bine aspectul acesta: „„Cine n-ar face asa?”, intreaba cinicii de serviciu, adaugand ca increderea in rude merita valorificata politic.”. Or, daca asa e la romani de ce ne mai miram, de exemplu, ca Romania nu atrage fonduri europene… ? D-na. Birchall l-a luat tare de Dl. Ghinea in aceasta privinta, de parca PSD s-ar fi incununat cu lauri atragand fondurile europene… Parca D-na. Birchall promova meritocratia – sunt tare curios cum a votat (dansa este deputat PSD)

Sa vedem ce mai fac cele doua partide, Dl. Preda spune: „E cumva straniu ca si pesedistii, si penelistii tin asa mult la „partidul generalilor”.”. Si nu e asa? Uitati-va cum atat PNL cat si PSD nu mai pot de grija UNPR! Se vede destul de limpede nostalgia celor doua mari partide pentru USL si mimarea democratiei…

Adica avem asa: mimam meritocratia, dar o clamam; mimam democratia, dar de asemenea o clamam!

„Bun” asa, mergem mai departe! In schimb observam un fenomen politic (si social, cred ca putem sa-i spunem asa) foarte interesant: atat PSD cat si PNL sunt fascinate de Rege si Casa Regala. La PNL as mai putea intelege, dar PSD, in trecut si sub alta denumire, parca nu l-a lasat pe Rege sa vina in tara… Reprezentarea Romaniei de catre Casa Regala e neconstitutionala. Insa e o alta subtilitate aici, citez din ce spune DL. Preda:

” Regele Mihai se bucura de acelasi tratament ca si fostii presedinti, in baza unei legi referitoare la sefii de stat. E un act de dreptate. Fiica lui nu e in aceeasi situatie. Ea nu poate capata o demnitate in statul roman ca odrasla a fostului Rege. Motivul e usor de explicat: in republica, demnitatile publice sunt obtinute prin alegeri sau prin numire. Nu si prin mostenire. Nici copiii fostilor presedinti nu sunt tratati ca parintii lor. Pretentia de a ocupa o pozitie oficiala fiindca mostenesti sefia unei institutii care contrazice ordinea republicana e, de fapt, de doua ori ilegitima.”

Insa se vede si aici tentatia nepotismului la cele doua mari partide: fiica Regelui, ca fiica de rege, poate mosteni demnitatea tatalui numai pe baza legaturii de rudenie, asa cum parlamentarul isi poate angaja rudele la propriul sau cabinet si sa le plateasca din bani publici tot pe baza legaturii de rudenie.

Mimam monarhia, dar o clamam! 😆

Un alt lucru demn de remarcat, Dl. Preda spune pe Facebook:

„Mâine, înaintea ședinței Consiliului European, liderii PPE se reunesc la Bruxelles, pentru a-și coordona acțiunea. Din România nu participă nimeni, deși Klaus Iohannis a fost susținut în alegeri de PPE, iar Dacian Cioloș a fost afiliat la aceeași familie politică, în perioada în care era comisar. Nu e confirmat nimeni din România. E incredibil ce se petrece. Cum vrem să influențăm decizia, dacă ne auto-izolăm?”

Nu e confirmat nimeni din Romania? Stati putin, stati putin, cum adica nu e confirmat nimeni din Romania? Nimeni? V-as ruga sa cititi si comentariile la postarea D-lui. Preda… Iata ce spune pe saitul PPE:

Tomorrow: EPP leaders to meet for Summit in Brussels ahead of European Council – list of participants

„EU heads of state and government as well as opposition leaders of the European People’s Party (EPP), along with the Presidents of the European Council and the European Commission
– Donald TUSK and Jean-Claude JUNCKER – will participate at the upcoming EPP Summit, which will take place in Brussels on 28 June. On the agenda will be the preparation of the European Council meeting of 28 and 29 June.

EPP President Joseph DAUL will host the Summit. The Chairman of the EPP Group in the European Parliament, Manfred WEBER, EPP Secretary General Antonio LÓPEZ-ISTÚRIZ and the members of the EPP Presidency will be present.

Angela MERKEL (Germany), Boyko BORISSOV (Bulgaria), Enda KENNY (Ireland),
Viktor ORBÁN (Hungary), and Mariano RAJOY (Spain) will participate at the Summit. Prime Minister of Norway Erna SOLBERG will also attend the meeting.

Deputy Prime Minister Arvils AŠERADENS (Latvia),
Vice Chancellor Reinhold MITTERLEHNER (Austria), Deputy Prime Minister
Kris PEETERS (Belgium), Minister of Interior Angelino ALFANO (Italy), Minister of Finance
Petteri ORPO (Finland), Minister of Social Protection Margus TSAHKNA (Estonia) and opposition leaders Nicolas SARKOZY (France), Janez JANŠA (Slovenia),
Pedro PASSOS COELHO (Portugal), Simon BUSUTTIL (Malta),
Kyriakos MITSOTAKIS (Greece), Søren PAPE POULSEN (Denmark),
Grzegorz SCHETYNA (Poland), Marc SPAUTZ (Luxembourg) and
Sybrand VAN HAERSMA BUMA (The Netherlands) will attend the EPP Summit.

EPP Summit:
Date: 28 June from 13:00 until 16:00
Venue: Académie Royale de Belgique, Rue Ducale 1 (close to Metro Trône)

Press registration:
Please register by Monday, 27 June by using the following e-form: epp.org/1UNhsDv

Note to the Press:
The press area will open at 11:30.

The EPP will be offering live info and photo feeds from the EPP Summit through its official Twitter, Facebook and Flickr accounts. Follow us live and get an insight on how our leaders prepare the European Council:

Twitter: http://twitter.epp.eu
Facebook: https://www.facebook.com/epp.eu
Flickr: http://www.flickr.epp.eu

Recorded broadcast quality footage will be available on 28 June from 15:00 GMT until 15:20 GMT via satellite:

EUTELSAT 3B (3º E)
XP B3 CH.B+ UL 14350.5000V / DL 11050.5000
SR 7.200
FEC 3/4

Modulation: DVB-S2/8PSK
Aspect Ratio: 16:9
Encoding: MPEG4 4:2:0
Standard: PAL

For security reasons, please ensure that you bring a valid form of identification: journalists and cameramen will be given access to the venue upon presentation of their accreditation badges issued by the European Council, or their national press ID cards. Journalists without one of these documents must contact Karine Milheiro (e-mail: km@epp.eu).  

Demain: sommet du PPE, précédant le Conseil européen – liste des participants; dernier jour pour l’accréditation de la presse

Les chefs d’Etat et de gouvernement de l’Union européenne et les chefs de l’opposition appartenant au Parti populaire européen (PPE) ainsi que les Présidents du Conseil européen et de la Commission européenne – Donald TUSK et Jean-Claude JUNCKER – participeront au prochain sommet du parti, qui se tiendra le 28 juin à Bruxelles. La préparation du Conseil européen, qui se déroulera les 28 et 29 juin, est à l’ordre du jour.

Ils seront reçus par Joseph DAUL, Président du PPE. Le Président du groupe PPE au Parlement européen Manfred WEBER, le Secrétaire général du PPE Antonio LÓPEZ-ISTÚRIZ et les membres de la Présidence du PPE seront également présents.

Angela MERKEL (Allemagne), Boyko BORISSOV (Bulgarie), Enda KENNY (Irlande),
Viktor ORBÁN (Hongrie) et Mariano RAJOY (Espagne) participeront au Sommet. La Première ministre Erna SOLBERG (Norvège) assistera également à la réunion.

De plus, le Vice-Premier ministre Arvils AŠERADENS (Lettonie),
le Vice Chancelier Reinhold MITTERLEHNER (Autriche), le Vice-Premier ministre
Kris PEETERS (Belgique), le Ministre de l’Intérieur Angelino ALFANO (Italie), le Ministre des Finances Petteri ORPO (Finlande), Ministre de la Protection sociale Margus TSAHKNA (Estonie) ainsi que les leaders de l’opposition Nicolas SARKOZY (France), Janez JANŠA (Slovénie),
Pedro PASSOS COELHO (Portugal), Simon BUSUTTIL (Malte), Kyriakos MITSOTAKIS (Grèce), Søren PAPE POULSEN (Danemark), Grzegorz SCHETYNA (Pologne), Marc SPAUTZ (Luxembourg) et Sybrand VAN HAERSMA BUMA (Pays-Bas) y assisteront également.

Sommet PPE:
Date: le 28 juin 2016, de 13h00 à 16h00
Lieu: Académie Royale de Belgique, Rue Ducale 1 (près du métro Trône)

Accréditation presse:
Veuillez vous accréditer via ce formulaire électronique jusqu’au lundi 27 juin: epp.org/1UNhsDv

Note à la presse:
L’espace presse sera ouvert à partir de 11h30.

Des informations en direct et des photographies du sommet PPE seront disponibles sur les comptes Twitter, Facebook et Flickr du PPE. Suivez-nous en direct et découvrez comment nos leaders préparent le Conseil européen:

Twitter: http://twitter.epp.eu
Facebook: https://www.facebook.com/epp.eu
Flickr: http://www.flickr.epp.eu

Les séquences video de haute définition seront disponibles le 28 juin de 15h00 à 15h20 GMT via satellite:

EUTELSAT 3B (3º E)
XP B3 CH.B+ UL 14350.5000V / DL 11050.5000
SR 7.200
FEC 3/4

Modulation: DVB-S2/8PSK
Aspect Ratio: 16:9
Encoding: MPEG4 4:2:0
Standard: PAL

Pour des raisons de sécurité, veuillez vous munir de documents d’identification en cours de validité. L’accès sera autorisé aux journalistes et aux cameramen sous présentation de leur badge d’accréditation délivré par le Conseil européen ou de leur carte nationale de presse. Les journalistes ne possédant aucun de ces documents sont priés de contacter Karine Milheiro (e-mail: km@epp.eu).”

Dl. Preda spune ca invitatia i-a fost trimisa lui Iohannis… Totusi, chiar nimeni din Romania, doar noi sa lipsim…?

Mie mi-e teama ca mimam chiar si apartenenta la UE, dar o clamam!

Cu asa o clasa politica…

Apropo de meritocratie, de citit neaparat…

Circ in Parlament, la audierea lui Cristian Ghinea: Ghita si Teodorovici au facut scandal, desi nici nu aveau ce cauta in comisie

A fost scandal luni intre ministrul Fondurilor Europene si deputatii din comisia de specialitate. Parlamentarii l-au chemat la audieri pe Ghinea in Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputatilor, asta dupa ce acesta a facut publica o scrisoare deschisa, in care lansa un atac la adresa fostului premier Victor Ponta.

Sedinta a debutat cu un schimb de replici dure intre presedintele comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputatilor, Ana Birchall, si ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

Ana Birchall i-a cerut ministrului lamuriri referitoare la o postare de pe Facebook in care Ghinea spunea ca Birchall s-a pripit cu declaratii de presa.

„M-am referit la comunicatul dumneavoastra de ieri in care spuneati ca va asteptati ca eu sa explic de ce gradul de absorbtie al fondurilor europene pe anul 2016 este zero. De asemenea, mai spuneati, comisia noastra va aduce in discutie masurile MFE in ceea ce priveste planul Juncker.

Eu am fost elegant cand am spus ca e o declaratie prematura, pentru ca nu am vrut sa spun ca e minciuna. Aveti aici scrisoarea trimisa in 14 iunie de catre Comisia Europeana catre Consiliul Uniunii Europene si catre Parlament prin care sunt informati in legatura cu platile pe exercitiul bugetar 2014-2020, unde se spune asa: Bulgaria – 4 milioane, Cipru – 2 milioane, Cehia – 87 de milioane, Romania – 57 de milioane de euro. 57 de milioane de euro este mai mult decat zero, deci nu avem cum sa avem absorbtie zero”, a declarat Cristian Ghinea in debutul audierilor.

Ghita, la audieri, chiar daca nu face parte din comisie

In timp ce ministrul Fondurilor Europene se adresa comisiei, fostul ministru al Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a venit si el la audieri, asta desi nu face parte din Comisia Afacerilor Europene.

La aceste audieri si-a facut aparitia si deputatul Sebastian Ghita, care nici el nu face parte din comisie, dar a spus ca venit sa inlocuiasca un alt membru. Sebastian Ghita a fost vizat in mod direct de Cristian Ghinea in scrisoarea pe care acesta i-a adresat-o lui Victor Ponta, saptamana trecuta, si in care il acuza pe fostul premier ca i-a dat cele mai mari contracte de IT lui Sebastian Ghita.

Dupa un schimb de replici intre Ghinea si Ghita, audierile au continuat tot cu scandal: Birchall si mai multi membri ai comisiei l-au atacat pe Ghinea si l-au intrerupt cand incerca sa raspunda la intrebari. Scandalul a fost alimentat si de Teodorovici, care a luat de mai multe ori cuvantul, desi nu avea dreptul. La fel a procedat si Sebastian Ghita.

Urmariti video cu audierile ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, in comisia parlamentara

Teodorovici a vrut la un moment dat sa plece de la audierea ministrului, insa la rugamintea lui Birchall acesta a ramas pana la final, dar a continuat sa intrerupa audierile prin diverse remarci, scrie News.ro.

In disputa cu Teodorovici a intrat si deputatul PNL Alexandru Nazare, membru al Comisiei, care s-a aratat deranjat de intreruperea contiuna a audierilor si ulterior a parasit sala. In cele din urma, Nazare a parasit sedinta. Acelasi lucru l-a facut si deputatul PNL Roberta Anastase care a acuzat-o pe Ana Birchall ca a vorbit o ora si jumatate si nu l-a lasat pe ministrul Ghinea sa raspunda.

Peste cateva minute si Sebastian Ghita a parasit sala in care era audiat Ghinea, deranjat de afirmatiile acestuia, care il acuza ca fraudeaza achizitiile publice prin firmele pe care le controleaza.” (subl. mea)

Sunt curios cum raspunde D-na. Ana Birchall la reprosurile care i se aduc si daca inca mai sustine meritocratia, si cum a votat in legatura cu deputatii si rubedeniile…

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

iunie 28, 2016 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 comentarii »

 1. Eu tot aud vorbindu-se despre ” atragerea de fonduri europene ” despre ….” absorbtia de fonduri europene ” insa sincer sa fiu , eu zarzavagiul , eu pastramagiul din Berceni chiar nu-nteleg acesti termeni . Pentru mine este foarte simplu : ai nevoie d e bani { ca tu….n-ai de unde ! } pentru vreun proiect oarecare { pana si ceva in genul unui teren d e fotbal in panta sau a unei telegondole nefolosita d e catre nimeni } , te duci la aia ce s e ocupa cu banii UE , le prezinti proiectul cu tot ce cuprinde acesta iar aia…iti dau gologanii . Cum ai cheltuiesti sau….pe ce ai cheltuiesti , ” asta depind e dupa facultati ” , cum ar fi spus feciorul lui Balosu 😉 ! AI cheltuiesti aiurea sau pe altceva , aia iti vor cere sa returnezi banii , eventual si plata a oarece penalitati : SIMPLU ! Daca in locul lui Ghinea era altcineva…poate ca taceam din gura mai ales ca , domnul Teodorovici pe vremea cand s e ocupa cu asa ceva la randu-i …nici asta n-a prea excelat la capitolul….absorbtie 😉 . Roberta Anastase , pentru mine domnia sa continua sa fie o mare enigma { mai mare decat chestia cu moartea lui Condrea } caci dupa promisiunile pe care le faceau tipii de la USL prin 2012 si mai inainte , aceasta ” doamna a matematicii romanesti ” ar fi trebuit deja sa stea si sa-si ispaseasca primii patru din cei douazeci de ani d e puscarie , cu care s e laudau Antonescu si Ponta c-o va gratula Justitia ….DUPA ! Uite ca deja suntem ” dupa ” , iar doamna in cauza este bien merci in continuare . Ai dreptate , madamme Birchal { daca-ti aduci aminte o ” injuram ” mai nu stiu cand la dumneata pe blog si te cam basicase-i } n-a reusit nici domnia sa sa demonstreze ca ” ai ei ” au avut un grad sporit de atragere a fondurilor { mai degraba a….fundurilor } europene . Este o tipa care sustinea meritocratia , este o tipa care vorbeste frumos { fiind avocat…” se misca natural ” 😉 } dar ….ATAT .Adica…este specialista DOAR in vorbe daca este sa traducem in romaneste ceea ce face domnia sa , sau altii ca ea . Ghinea asta , nu-i cumva tipul ala ce-o injura pe toate drumurile pe Monica Macovei , pe vremea cand aceasta urla din rarunchi la UE despre ” lovitura d e stat din Romania ” iar dupa o vreme a devenit pupilul ei , copilul ei d e suflet ??? Ce i-o fi promis nenorocitului { functia d e ministru la vremea respectiva … ma cam indoiesc , era echivalenta cu aia despre ” blana ursului din padure ” } de a stat lipit de nebuna precum marca d e scrisoare ? O fi gerontofil nefericitul ??? Sebastian Ghita…asta-i inca liber ??? Pai , la cat s e laudau slujbasii baschtbalistei sefa de la DNA ca i-au intocmit dosare si asta ar fi trebuit la ora asta sa se caute d e paduchi prin puscarie mai ales ca ” pretenul ” sau de sejururi prin DUbai , Victor Viorel Ponta a devenit intre timp , NIMENI IN DRUM . Concluzia mea { si-a altor ” zarzavagii din Berceni ” } este simpla : TARA ARDE SI BABA ….SE PIAPTANA ! Discutii sterile , ce raman doar discutii .si asta in vreme ce-n jurul lor lumea s e prabuseste la propriu . Probabil c-au drept motto chestia aia cu potopul , care va venii abia dupa ce ei nu vor mai fi .

  Comentariu de Marian | iunie 28, 2016 | Răspunde

  • In primul rand trebuie spus ca povestea asta cu slaba atragere a fondurilor europene de catre tara noasta e una destul de veche. Uite un articol din 2010 pe aceasta tema:
   http://www.zf.ro/eveniment/treichl-erste-este-o-mare-rusine-ca-romania-nu-atrage-banii-ue-iar-guvernul-nu-scoate-tara-din-criza-6746467

   Apoi cred ca ar trebui aratat de unde a pornit toata chestia:
   http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21100458-atac-fara-precedent-unui-ministru-din-guvernul-ciolos-victor-ponta-cristian-ghinea-acuza-fostul-premier-dat-marile-contracte-lui-ghita-fost-ghinionul-autostrazii-pitesti-sibiu-venit-vremea-vorbim-vom-.htm

   dupa care a venit raspunsul Corinei Cretu (PSD):
   http://economie.hotnews.ro/stiri-eurofonduri-21103047-comisarul-european-corina-cretu-psd-critica-guvernul-tehnocrat-ciolos-pentru-intarzieri-fondurile-europene-pentru-transport.htm

   Dar legat de audierea D-lui. Ghinea nu se poate sa nu remarci fatarnicia de care a dat dovada PSD:
   – dupa tragedia de la Clubul Colectiv, Ponta a sters-o „englezeste”. Totusi, de ce PSD, care avea suficienta sustinere parlamentara, n-a preluat guvernarea ca s-o duca pana la capat? E adevarat, nici PNL n-a dorit sa se implice si sa preia guvernarea. Asa s-a ajuns la acest Guvern de tehnocrati. Dar scandalul in Comisie a fost facut de PSD. „Tehnocratii astia…”, adica nu-s buni de nimic, „zero” absorbtie! Dar PSD de ce a evitat sa fie la guvernare, te intreb! Dl. Ghinea uite ce spune (citez din articolul din HotNews, primul citat mai sus):

   „CULMEA INCOMPETENȚEI

   Guvernul dumneavoastră a atins culmea incompetenței cu celebrul Plan Juncker, o competiție deschisă între toate Statele Membre care nu primesc alocări pe țară, ci în funcție de maturitatea proiectelor trimise.

   Guvernul Ponta a trimis o listă cu nu mai puțin de 200 proiecte în 2014. Dintre acestea, au fost acceptate 0 (zero), că tot vă place să promovați această cifră.

   În schimb, sub mandatul actualului Guvern, în 2016 au fost deja transmise la Comisia Europeană 5 proiecte din domeniul energiei și transporturilor care au trecut de faza de analiză a Comisiei Europene, fiind publicate oficial, și care pot atrage finanțare de la bănci și alți investitori. Urmează și altele.

   Spuneți că tehnocraților nu le pasă de țară? Acești tehnocrați vor lăsa în urmă proiecte pe care – sperăm, spre binele țării – politicieni ca dumneavoastră nu le mai pot strica.”

   Deci e foarte clar: Guvernul Ponta a trimis o lista cu 200 de proiecte, iar din astea 200 Comisia Europeana a acceptat 0 (ZERO!!!!) proiecte. Si acum vii sa-l iei pe Ghinea la rost…
   – un al doilea lucru ne la locul lui a fost prezenta la audieri a lui Sebi Ghita. De ce? Iata ce spune Dl. Ghinea in Scrisoare:

   „FUNCȚIONARII DAU DIN UMĂR ȘI ȘOPTESC

   Domnule Ponta, a te durea în cot de români înseamnă să acaparezi sistemul informatic al țării, să-l folosești în interesul personal, să încurci și să umilești cetățenii punându-i pe drumuri de la o instituție a statului la alta. În procesul de debirocratizare început de Guvernul Cioloș ne-am lovit des de sisteme informatice prost croite, ineficiente și scumpe, dar mai ales incapabile să comunice unele cu altele. Întrebând cum s-a ajuns la asta, funcționarii dau din umeri și șoptesc: „Ghiță”.

   Mă opresc la Sistemul Unic de Management al Informației pentru Instrumentele Structurale (SMIS), pentru că SMIS asigură legătura între autoritățile române și Comisia Europeană. SMIS este vital, pentru că doar într-o platformă digitală interactivă poți urmări traseul fiecărui eurocent, de la momentul contractării fondurilor până la ultimul decont de la Comisia Europeană. O căutare prin camioane de hârtii nu numai că nu permite acest lucru, dar ascunde adevărata destinație a banilor.

   Știați încă din 2013 – prin Regulamentul Parlamentului European nr. 1303 – că avem nevoie de un sistem IT funcțional care să rezolve transparența banilor europeni. Ați avut doi ani la dispoziție să rezolvați această necesitate. Nu ați făcut-o. Nu ați știut sau nu ați vrut? Știți ce șoptesc angajații din Ministerul pe care l-am preluat despre informatizarea din timpul dumneavoastră? Ați ghicit: „Ghiță”.

   Ați creat un mecanism greu de desfăcut acum, despre care organismele internaționale de luptă împotriva fraudei vorbesc cu voce tare de ani de zile.

   Acest mecanism de fraudare îl vedem zi de zi la televizor.
   Acest mecanism este sursa întârzierii desemnării pentru exercițiul bugetar 2014 – 2020. Lucrăm la pachetul de desemnare într-un ritm pe care miniștrii dumneavoastră l-ar găsi nerezonabil, pentru că ne-ați lăsat puțin timp la dispoziție. Am fi mers mai repede dacă nu am fi fost nevoiți să demonstrăm, la fiecare pas, ce vom face pentru ca banii publici europeni să nu mai fie furați.”

   Însă vă asigur: acest mecanism va dispărea odată ce sistemul IT va asigura urmărirea şi transparenţa totală a circuitului banilor europeni. Da, închiderea robinetului stârnește unele furii – le vedem deja cu toții.”

   Pentru ca Sebi Ghita vrea contracte cu statul prin incredintare directa, nu prin organizare de licitatii. Domnia sa in felul asta vede sprijinirea capitalismului romanesc. Daca se organizeaza licitatie, fundatia D-lui. Ghinea e platita de lobby-ul strain, in viziunea lui Sebi. Cand a fost intrebat de cineva la B1 TV care ar fi firma respectiva ce ar plati pentru asta, Dl. Ghita nu a dat un raspuns clar, s-a marginit doar la a spune ca daca putem vedea venind fonduri europene sau nu…

   Eu insa m-as intreba serios altceva: de ce din 200 de proiecte propuse nu a fost acceptat NICI UNUL? Citesc ce spune Corina Cretu, de exemplu:
   http://www.finantare.ro/corina-cretu-romania-risca-sa-piarda-peste-26-miliarde-euro-fonduri-europene-din-perioada-2007-2013.html

   http://www.agerpres.ro/politica/2016/05/23/corina-cretu-ce-este-preocupata-de-intarzierile-pe-care-romania-le-are-in-accesarea-fondurilor-europene-in-domeniul-sanatatii-15-47-02

   dar nu vad o dezbatere pe fond, ci mai degraba una politica, desi D-na. Cretu a recomandat sa nu se politizeze subiectul.

   Ca Bruxelles-ul doreste proiecte „mature” e un lucru lesne de inteles, pentru ca e vorba de miliarde de euro ce nu pot fi aruncati pe fereastra, pe orice proiect.

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 28, 2016 | Răspunde

  • Apropo de Corina Cretu:
   http://www.europafm.ro/corina-cretu-ue-nu-poate-obliga-marea-britanie-sa-plece-comisarul-european-face-un-apel-si-catre-romania/
   uite si reprlica profesorului Preda:
   https://ro-ro.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1134694819930755&id=118374904896090

   „De câteva zile încoace, a crescut în mod spectaculos numărul specialiștilor români în referendumuri. Mai ales în lumea politică, unde întorci capul, dai peste un asemenea expert. Dacă aș fi jurnalist, i-aș întreba pe politicienii cu pricina ce au făcut cu rezultatele referendumului din 2009, care are același statut consultativ ca referendumul despre Brexit. Dar nu sunt jurnalist….”

   Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 28, 2016 | Răspunde

 2. Omule ….politica inseamna INCLUSIV fatzarnicie !!! Nu exista { cel putin in Romania } si n-a exista vreodata , un singur partid care s a excluda fatzarnicia din modul sau de-a face politica , de asta sunt mai mult decat sigur . Nu cred { spre d eosebire de altii…chiar daca-s zarzavagii sau ” minti luminate ” } ca Romaniei , i-ar fi bine daca s-ar face un referendumm si la noi dupa modelul britanic , iar in urma acestuia am fi out din UE ! Banuiesc ca asta ai dorit s a spui punandu-mi la dispozitie acel citat . Alora din UE sa fi sigur ca daca Romania si Bulgaria ar iesii din comunitatea aceasta le-ar fi infinit mai usor sa s e descurce fara noi . Parerea mea care …poate c a nu-i atat de importanta . In primul rand…nu le plang d e mila englezilor asta deoarece stiu ca-s suficienti d e potenti financiar , industrial …economic pentru a face fata cu brio oricaror probleme . Insa daca Romania ar fi out din UE…atunci cu adevarat vom avea PROBLEME D E SUFERINTZA , dupa cum imi scria prin ’72 pe cand imi faceam serviciul militar , o tipa careia ai trageam …. ” clopotele ” 😉 . In acest sens , al frondei cu iesirea din UE …chiar si-n urma unui referendumm , exemplul grecesc trebuie sa ne fie invatatura d e minte .

  Comentariu de Marian | iunie 30, 2016 | Răspunde

  • Nu, nu asta am dorit sa spun prin citatele date. Ci am vrut sa arat ipocrizia unora…

   Evident ca n-ar fi bine ca Romania sa iasa din UE.

   „Alora din UE sa fi sigur ca daca Romania si Bulgaria ar iesii din comunitatea aceasta le-ar fi infinit mai usor sa s e descurce fara noi .” – sa nu fii atat de sigur!

   „nu le plang d e mila englezilor” – nu vad de ce ar fi atat de grozava situatia lor dupa referendum…

   La cum se comporta, PSD parca chiar ar dori ca Romania sa iasa din UE! Asta si era sensul citatelor respective!

   Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 2, 2016 | Răspunde

  • Insa, din pacate, cam acelasi lucru se poate spune si despre PNL. Iti recitez ce spune Dl. Preda: „Exemplul cel mai socant l-au oferit in Parlament, unde penelisti si pesedisti au votat cot la cot dezincriminarea angajarii rudelor in cabinetele deputatilor. „. Promovarea cu atata nonsalanta a nepotismului, n-as crede ca e o atitudine europeana… Sau poate ma insel eu…?

   Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 2, 2016 | Răspunde

 3. „Guvernul Ponta a trimis o listă cu nu mai puțin de 200 proiecte în 2014. Dintre acestea, au fost acceptate 0 (zero), că tot vă place să promovați această cifră.

  În schimb, sub mandatul actualului Guvern, în 2016 au fost deja transmise la Comisia Europeană 5 proiecte din domeniul energiei și transporturilor care au trecut de faza de analiză a Comisiei Europene, fiind publicate oficial, și care pot atrage finanțare de la bănci și alți investitori. Urmează și altele.”

  Ar fi interesant de văzut dacă nu cumva cele 5 proiecte ale tehnocraţilor nu fuseseră trimise şi de Guvernul Ponta !
  Dacă din 200 de proiecte nu se găseşte nici unul eligibil, problema nu este doar la noi, ci, mai ales la ei !
  La nişte birocraţi de elită ce taie şi spânzură în funcţie de simpatii de grup, nu după criterii obiective !
  Siktir !
  Birocraţi-s la fel peste tot !
  Numai că la Ue sunt de 100 de ori mai bine plpătiţi, din banii proştilor de contribuabili !
  Cu contribuţia noastră anuală de până acum, care depăşeşte valoarea mult trâmbiţatelor fonduri primie, puteam să ne acoperim mult mai bine nevoile interne, fără a ceda prosteşte nu numai suveranitate şi independenţă, dar şi bogăţii naturale şi sectoare vitale pentru bunul mers al RO. !

  Comentariu de Radu Humor | iunie 30, 2016 | Răspunde

  • D-le. Humor, nu dati vina pe UE si pe „birocratii din UE” pentru incompetenta din Romania. Din pacate, trebuie sa recunosc lucrul asta: e vorba de incompetenta. Si e de luptat impotriva acestei incompetente. Iar aceasta lupta se da cu ajutorul restructurarilor si masivelor disponibilizari de personal. Nu doar cu DNA. Stiti ce a facut PSD? Ca-n proverbul acela: „rade ciob de oala sparta”, numai ca PSD a avut vreo cativa ani la dispozitie si n-a reusit sa faca ceva. Acum vin ei, dupa ce au fugit ca niste lasi de guvernare, sa critice acest guvern care e de cateva luni. Asta arata un caracter deloc laudabil la acesti oameni din PSD… Pe de alta parte, PSD nici nu e orientat spre Uniunea Europeana. Mai degraba spre China, Turcia, Rusia. Si asta in detrimentul Romaniei! Nici PNL nu pare a fi mai breaz. Pentru ca n-am vazut la aceste doua partide sa aduca in discutie ceea ce trebuie facut, spre exemplu reformele ce trebuie continuate si despre care am mai scris.

   Pe de alta parte, UE este principalul partener economic al Romaniei si faptul ca Romania este membra UE reprezinta un avantaj pentru tara noastra, in ciuda carentelor interne.

   Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 2, 2016 | Răspunde

  • Dvs. vorbiti de „birocratia din UE”. Asta e o expresie ce a ajuns, ca sa zic asa, standard. Romanul crede ca UE ar trebui sa ne dea bani de gratis. Atunci n-ar mai fi birocratica. Or, este limpede, cred, ca asa ceva nu e posibil. Si e iarasi clar ca proiectele care le depui trebuie sa fie aprobate si pentru asta sunt supuse unei analize. Pentru ca nu se poate aproba orice. 200 de proiecte depuse si neaprobate – n-am auzit pe cineva de la noi, din cei cu functii de raspundere, sa conteste lucrul asta, ca nu s-au aprobat aceste proiecte sau sa arate ca s-ar fi facut un abuz. Nici macar dintre pesedisti n-am auzit pe cineva care sa spuna ca nu e bine ce a facut Comisia Europeana, ca nu au aprobat macar unul din proiectele acelea. Corina Cretu tot trage semnale de alarma. Eu n-am auzit-o sa conteste sau sa arate ca Romania ar fi victima unui abuz! Dimpotriva, ea vorbeste de carentele de pe plan intern, nu de „birocratia de la UE”, spre exemplu de capacitatea administrativa redusa din tara noastra. Insa sistemul administrativ de la noi e unul greoi, nemeritocratic, foarte mare si stufos, foarte birocratic si corupt… Iar prosteste e, spre exemplu, faptul ca noi nu vrem sa facem nimic pentru a schimba acest sistem greoi, care ne trage inapoi foarte mult si prin care n-ai cum sa fii eficient, sa poti, de pilda, accesa in mod eficient fondurile europene. Iar privi indoielnic avantajele Romaniei care decurg din faptul ca e o tara membra a UE, mi se pare un lucru nejustificat.

   Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 2, 2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: