Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Hai sa sustinem capitalismul romanesc!

S-a vorbit in ultima vreme foarte mult despre afacerea Hexi Pharma, legata de dezinfectantii diluati, de moartea patronului, Dl. Dan Condrea, intr-un violent accident de masina – inteleg ca testele ADN confirma ca el a fost la volan, dar s-au atins doar aspectele juridice, morale si politienesti, daca se poate spune asa, ale acestui caz.

Deloc aspectele de ordin economic.

Cazul asta a bulversat societatea, dar trebuie sa discutam, pe langa aspectele de mai sus, evidentiate de toata presa, despre aspectul economic pentru ca s-ar putea sa descoperim o problema mult mai grava. Neluata in seama de nimeni. Iar lucrul asta mi se pare foarte surprinzator: pe nimeni pare sa nu intereseze…

De asemenea se discuta (si nu de ieri, de azi) despre sustinerea capitalismului romanesc. Ceea ce e o idee justa. Dar, vedeti, sa uitam bine la ce s-a intamplat cu Hexi Pharma si sa ne punem intrebarea: de ce Romania – dupa mai bine de 25 de ani de la caderea regimului comunist – nu are o firma producatoare de dezinfectanti pentru spitale, care sa produca dezinfectanti de cea mai buna calitate, sa dea si la export, sa concureze serios pe piata si sa fie recunoscuta prin calitatea buna a produselor sale?

Isi pune cineva intrebarea de mai sus?

Unii vor da vina pe Invatamant. Pentru unii Invatamantul e vinovatul de serviciu in tara asta. Insa ar trebui sa stie ca invatamantul nostru, asa cum e, e destul de bun. In schimb, foarte multi tineri, dupa ce termina, nu mai vor sa stea in Romania. Se pleaca masiv – inclusiv tinerii bine pregatiti – peste hotare. Un tanar roman de 18 ani nu mai doreste sa stea in propria lui tara. O tara in care se considera strain, pe care nu o mai iubeste si in care nu prea mai are ce face. Pleaca pe capete forta de munca calificata din tara asta, patronii se plang de faptul ca le pleaca oamenii cei mai buni. Si pe buna dreptate. De asemenea si cei care pleaca din aceasta tara au perfecta dreptate: nu mai au ce sa faca aici. Uitati-va ce se intampla: zeci de mii de firme sunt prinse in sarabanda unui faliment amenitator. Intreprinderile de stat raman in continuare producatoare de pierderi uriase in economie. Statul nu ia nicio masura. In continuare avem o inflatie de functionari publici la stat. Asa ca un tanar pentru ce sa mai stea aici: sa asculte aiurelile Guvernului sau cum ii admira Iohannis bucile nevesti-sii?

Am vorbit atat de mult despre Hexi Pharma si tot ceea ce s-a intamplat. Am vorbit despre o escrocherie bazata pe o mentalitate de angrosist: cumpar ieftin si vand scump; important este ca celui caruia ii vand produsele sa-mi asigure cerere si astfel fac profit. Este adevarat, in ceea ce priveste afacerea cu pricina s-au mai si diluat dezinfectantii cu apa. Insa nimeni nu remarca o problema a sectorului privat: CUM SA FACI BANI MAI MULTI? Pentru ca in actualul context, nu numai ca nu-i faci, dar esti expus falimentului imediat!! Cum, de altfel, se si intampla.

Pe de alta parte, stau si ma intreb si eu ce capitalism au in vedere cei care clameaza sustinerea capitalismului romanesc. S-a spus ca ar fi vorba de o concurenta neloiala in raport cu cel strain, favorizata de STATUL ROMAN. S-a vorbit de faptul ca am ajuns sa nu mai avem o banca romaneasca, toate, in covarsitoarea lor majoritate fiind cu capital strain. Dar ce capitalism sustinem noi? Ma refer la cel romanesc, desigur. Asta nimeni nu se intreaba. Iar cam toate guvernele care s-au perindat pe la Putere din ’89 incoace au depus uriase eforturi fizice si intelectuale, cu „onor” BNR in frunte, ca sa transforme Romania intr-o piata de desfacere pentru produsele straine! A fost si ideea cu bancile autohtone – au dat toate faliment sau au fost falimentate. In mod suspect, desigur. BRD inainte de a se privatiza a fost devalizata. Bancorex, la fel. Acum stam si plangem. Asa ca stau si eu si ma intreb: ce fel de capitalism romanesc vrem sa sustinem? Cu politicieni sau parlamentari implicati in afaceri dubioase? Este curios cum toata lumea da vina pe DNA, cum se tot vorbeste de Noua Politie Politica – de parca n-as putea sa-i injur pe Iohannis sau pe Lulutza chiar aici pe blog! – dar nimeni nu vine cu o conceptie.

Ce capitalism vrem noi sa sustinem? Un capitalism in care strainii au intaietate? Unul bazat pe escrocherii? Unul in care sa fie implicati politicieni, parlamentari, primari etc in afaceri dubioase? Un lucru e cert: s-a ajuns la aceasta situatie, relevata de acest caz – Hexi Pharma. Nu vreau sa generalizez, dar stau si eu si ma intreb: cati patroni mai trebuie sa se sinucida? A venit si Iohannis cu ideea nationalismului: vrem sa obligam supermarketurile sa aiba 51% produse romanesti. Dar uitati-va la dezinfectantii diluati – produse romanesti!! Cine stie ce vom mai descoperi daca s-ar face asa! Conceptul de performanta economica, de calitate a produsului nu e dupa cum i se pare unuia sau altuia. Sunt indicatori care pot masura astfel de lucruri, iar progresul economic nu inseamna tragere pe sfoara. Ceea ce ne arata afacarea Hexi Pharma reprezinta rodul politicilor economice si sociale promovate in Romania in ultimii ani. Romanii au fost mintiti de catre autoritati intr-un mod sistematic pentru ca Romania trebuia adusa la statutul de tara leguma, bananiera, o piata de desfacere pentru produsele din Vest si nimic mai mult, distrugandu-se cam tot pe aici.

Ma tem ca nu prea putem vorbi in Romania de capitalism, ci de imbogateli. Iar generatia de politicieni de dupa 1989 au promovat mai degraba imbogatelile ilegale, mai toate in legatura cu Statul, nu capitalismul. Starea economica de azi e rodul unor astfel de politici. Coruptia generalizata de la noi sta marturie. Noi nu performam economic si asta de mai bine de 10 ani. Uitati-va la ce se intampla, nu numai in Sanatate, dar, de exemplu, si la CNADNR – s-a distrus acest motor de crestere economica: constructia de drumuri si autostrazi, s-au distrus, s-au falimentat fortat firmele romanesti in domeniu, fara ca cineva sa raspunda pentru asta. Avem doar firme straine care ne fac drumuri, nu mai vezi o firma romaneasca. Asa ca stau si eu si ma intreb: cei care clameaza sustinerea capitalismului romanesc, ce au facut ca sa-l sprijine cand au fost la Putere si ce ne facem astazi, cand lucrurile nu mai pot merge asa cum au mers pana acum!!! Pentru ca ce vad eu acuma este o lezare continua a sectorului privat de catre politicile guvernamentale. Ceea ce se intampla este impotriva intereselor fundamentale ale Romaniei intrucat se lezeaza intentionat, dupa parerea mea, sectorul productiv (pentru ca sectorul privat e sectorul productiv) incercand ca ce a mai ramas din el sa fie pus la pamant. De altfel, reteta aceasta e veche.

Parerea mea este ca ne jucam cu focul.

Iar daca va veni o criza economica in 2017, vom trage ponoasele cu varf si indesat!!

iunie 1, 2016 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 comentarii »

  1. Nu sectirul privat nu este automat sectorul productiv.
    Un badugard de las un privat nu esdte mai productic decat un paznic de stat. O dansatoare la bara nu este productiva. Un profesor la parti nu este mai productiv decta unu la stat.
    un importator – sa zicem de Ferari – este productiv doar in materie de deficit comercial.
    Insa un „puturos” de la paniurile de contril ale CNE Cernavoda (intreprindere de stat) este PRODUCTIV.

    Comentariu de Ghita Bizonu' | iunie 2, 2016 | Răspunde

    • Te contrazic: intreprinderile de stat au pierderi uriase platite din banii nostri, ai tuturor. O firma de paza privata e pe cont propriu, nu-i platesc eu, noi datoriile pe care s-ar putea sa le aiba. Un club de noapte privat e pe cont propriu, nu-i plateste statul din banii cetatenilor datoriile. Da faliment, se inchide. Pe cand intreprinderile de stat produc pierderi imense de ani de zile, lucru care blocheaza dezvoltarea tarii. Acelea nu dau faliment niciodata, produc pierderi continuu. Mai mult, face sa creasca deficitul bugetar, gradul de indatorare al tarii. Iar aceste datorii imense cine le plateste? Si in aceste conditii bani pentru investitii, de unde?

      Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 2, 2016 | Răspunde

  2. A! Criza in 2017?Pai asta este mandatul Ciolannis!
    Asta este primu an de nu mai stiu cand , in care cartofu de toamna se cumpara minim cu 2 lei (in Titan, Bucuresti)

    Comentariu de Ghita Bizonu' | iunie 2, 2016 | Răspunde

    • Nu e vorba de mandatul lui Ciolos sau Iohannis. E vorba ca din 2004 incoace nu s-au mai facut in tara noastra reforme economice sanatoase. Nici acum nu se fac.

      Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 2, 2016 | Răspunde

  3. MOtane esti o coletie de lucuri comune. Adica de lozinci.
    Zi-mi mai bine cum se face ca nicodat nu se face io ancgeta serioasa la intreinderile de stat? Ce crrezi ca nu se fura?

    Si ce integei tu prin „reforme economice sanatoase”?!

    Comentariu de Ghita Bizonu' | iunie 5, 2016 | Răspunde

    • Ti se pare ca sunt lozinci ceea ce spun.

      Ia ghici, ce inteleg eu oare prin „reforme economice sanatoase”, ca am tot scris despre asta pe blog! 🙂 Dar ca sa dau un exemplu si sa spun foarte pe scurt, la o intreprindere de stat cu pierderi uriase o reforma economica serioasa inseamna o privatizare reusita. Dar, atentie foarte mare!!!, am spus o privatizare reusita. Or, la noi, 80% din privatizarile pe care le-a facut Statul au fost ratate – Nicolae Vacaroiu. Pe de alta parte, iarasi in doua cuvinte si cat mai concis, o reforma structurala serioasa ar insemna dezvoltarea sectorului privat si a clasei mijlocii – lucrul a fost valabil in trecut, ramane valabil si foarte actual si acum. Sigur, sunt foarte multe aspecte a ceea ce inseamna o „reforma economica serioasa”. Stii de ce vorbesti asa – si eu cred ca te inteleg? Pentru ca de cel putin 12 ani nu s-au mai facut reforme in Romania. Si se vede un rezultat cu care nu putem sa fim deloc mandri. Iar problema este ca cheltuielile pe care incepe sa le faca statul sunt foarte mari, marind deficitul bugetar si indatorarea tarii.

      Eu sunt de acord sa se faca o ancheta serioasa. Bine, depinde ce intelegi prin „serioasa”, ca doar vezi ca se fac anchete si se lasa cu dosare penale. Pentru ca insasi structura lor permite amestecul statului si, pe cale de consecinta, a politicului si a clientelismului aferent acestuia, cu interesele sale. Insa asta e doar o parte a problemei. O alta parte a problemei ar fi, de exemplu, ca nu exista o viziune de management care sa conduca la performanta si nici nu are cum sa fie in asemenea conditii. Se face si protectie sociala mascata. In general vorbind, implicarea aceasta masiva a statului in economie, cum e la noi, ingreuneaza Statul si scade performanta, inclusiv pe cea a Statului, lucruri care sunt de natura evidentei. Pe de alta parte, Statul consuma foarte multi bani si, e clar, nu ajung banii pentru a face investitii in infrastructura – Romania are neaparata nevoie de asa ceva! – nu ai cum sa cofinantezi programele din fondurile europene, ca sa dau din nou doua exemple.

      Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 6, 2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: