Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Apropo de invatamant. Dan Barbilian…

Dan Barbilian

Fara indoiala, sunt oameni care au o inclinatie naturala spre o anumita materie de studiu. La Dan Barbilian – Ion Barbu, inclinatia sa catre matematica s-a manifestat de timpuriu :

„Inclinarea pentru Studiile matematice s-a manifestat destul de timpuriu, pe la sfarsitul clasei a doua gimnaziale, dar la inceput, fireste, mai mult sub forma unui neastampar de a cunoaste, unor citiri necoorodonate care o puteau foarte bine compromite” (Nota asupra lucrarilor stiintifice, 1940, „Bucovina”, I.E. Toroutiu, Bucuresti)

Dan Barbilian – Ion Barbu, Pagini inedite, Editura Albatros, Bucuresti 1981

Insa ceea ce m-a frapat pe mine este ce spunea chiar el despre perioada liceului si despre profesorul de matematica pe care l-a avut in liceu:

„1910-1914 Liceul il urmeaza la Bucuresti (clasele V-VI la Lazar, VII-VIII la Mihai Viteazul) unde are ca profesor de matematica pe Ion Banciu – omul providential al carierei matematice a lui Barbilian:

„A fost maestrul, omul care m-a format, de la care am invatat esentialul. Ceilalti profesori de matematica, inclusiv cei de la Universitate, nu m-au invatat, m-au informat. Banciu insa mi-a trecut simtul lui de rigoare, mi-a sadit afectul matematic, emotia in fata frumusetii unei teoreme si patima cercetarii, fara de care nu poti fi matematician” (subl. mea)”

Dan Barbilian – Ion Barbu, Pagini inedite, Editura Albatros, Bucuresti 1981

Foarte interesant, ca sa vedem ce inseamna sa ai un profesor mare, un maestru adevarat. Daca nu l-ar fi avut pe Ion Banciu, cu toata inclinatia sa naturala catre matematica, deci desi era dotat pentru matematica, s-ar fi pierdut. De aici vedem ce inseamna un profesor care sa stie:

 1. sa formeze tinerii si
 2. sa-i invete esentialul dintr-o materie de studiu.

De asemenea trebuie remarcat cum era invatamantul pe vremea aceea, profesorul trecand elevului:

 1. simtul sau de rigoare,
 2. afectul pentru disciplina de studiu, in cazul acesta matematica
 3. emotia in fata frumusetii unei teoreme si patima cercetarii.

Prin putine cuvinte, Barbilian a caracterizat un invatamant liceal performant sau cum ar trebui sa fie acesta, facand referire la propria sa experienta. Si observam ca miezul, ca sa zic asa, al formarii omului sunt anii de liceu. Ar trebui sa luam aminte la ce spunea Dan Barbilian si sa ne gandim macar putin daca in zilele noastre mai avem un invatamant care sa se desfasoare in asemenea coorodonate, pe care am incercat sa le sintetizez mai sus…

februarie 29, 2016 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 comentarii »

 1. Chiar el a spus ca ceilalți profesori nu au facut ceea ce a facut acest profesor. Deci nu este o regula, ca asa a fost inainte in scoli si vai, ce pacat, ca azi nu mai este asa. Altfel, as putea spune la fel. Am avut o profesoara de matematica in clasa a 8-a care m-a facut sa îndrăgesc matematica de si astăzi ma înscriu la cursuri universitare de matematica doar de plăcere. Asta nu dovedește ca sistemul de invatamint din anii ’80 poate fi descris ca in articolul tau.

  Comentariu de Cristina | februarie 29, 2016 | Răspunde

  • Da, dar… invatamantul din anii ’80 mai era precum cel de atunci…? N-as crede…

   Comentariu de Motanul Incaltat | martie 1, 2016 | Răspunde

   • Bazat pe aceleasi standarde, ca un profesor de matematica a inspirat un elev…ar trebui sa fie. Insa generalizezi. Doar pentru ca un profesor a inspirat un elev nu inseamna ca sistemul ar fi bun…

    Comentariu de Cristina | martie 1, 2016

   • Parerea mea este ca, in Romania, invatamantul din anii ’80 – exemplul pe care l-ai dat tu – nu era acelasi cu cel din anii 1910-1914. In general vorbind, odata cu venirea comunismului la Putere in Romania, in anii de „democratie populara”, cum i se spunea pe atunci, invatamantul a suferit transformari mari, inclusiv profesorii au devenit altfel, fata de cei vechi. Nu mai vorbesc de faptul ca, inainte de razboi, nu erau scoli mixte: erau scoli de baieti si scoli de fete. Deci invatamantul s-a transformat mult fata de acea perioada. A castigat in calitate? Asta ma intreb…

    Parerea mea – fara ca sa incerc acum o evaluare in adeavaratul sens al cuvantului – este ca a cam scazut calitatea, daca ma gandesc la cele spuse de Barbilian… Dar a permis multora sa urmeze o scoala, s-a facut o scolarizare in masa a populatiei pe vremea comunismului, cautand sa se ridice nivelul cultural si profesional al tuturor paturilor sociale si sa se egalizeze, dar acest din urma lucru nu putea, totusi, sa reuseasca pe deplin. Insa calitativ a avut de suferit… Nu mai erau profesorii de care vorbea Barbilian… Iar politicile egalitariste comuniste n-au permis, pana la urma, dezvoltarea economica a tarii care s-a blocat la un moment dat si nici obtinerea de performante economice mari.

    Comentariu de Motanul Incaltat | martie 1, 2016

   • Tu ai dat un exemplu unde un elev a fost inspirat de profesorul lui de matematica si ai tras concluzia ca a fost un sistem bun. Eu spun ca nu poți generaliza. Si eu am avut o profesoara care m-a inspirat la matematica, dar nu poți spune ca sistemul din ’80 a fost bun.

    Deci, de ce doua exemple egale duc la concluzii diferite? Pentru ca nu au nici o legatura.

    Comentariu de Cristina | martie 1, 2016

   • Am inteles ce vrei sa spui. Dar eu iti spun ca sistemul din anii ’80 era alt sistem fata de cel de atunci…

    Dar in zilele noastre? Ar trebui sa ne uitam si la cum era in trecut – de asta ma si gandeam la ce spunea Dan Barbilian… Pentru ca erau lucruri bune, ca dovada ca au iesit mari oameni din invatamantul acestei tari.

    Comentariu de Motanul Incaltat | martie 1, 2016

   • Greșești. Oamenii mari au ieșit in ciuda acestui sistem.

    Comentariu de Cristina | martie 1, 2016

   • N-am fost eu prea explicit: eu ma refeream la cum a fost pe vremea lui Dan Barbilian.

    Acum e mai bine decat pe vremea comunismului. De exemplu ai o paleta larga de manuale – deci e diversitate si un castig pentru elevi. In anii ’80 erau manuale unice pe tara, iar daca un manual era prost, sa zicem, nu aveai alternativa. Acum exista alternative si nu numai manuale, dar si carti. Numai elevul sa doreasca sa invete… Si, as zice eu, sunt manuale, carti, culegeri de probleme foarte bune. M-am uitat, de exemplu, la o carte de gramatica la un pret acceptabil – doar sa vrei sa inveti. Cea a Academiei era mult mai scumpa, dar cartea asta era acceptabila ca pret si din ce am vazut eu, rasfoind, era expus destul de amanuntit continutul. Deci numai sa vrei sa inveti…

    Da, au iesit si pe vremea comunsimului oameni mari din sistemul de invatamant (de atunci), dar sa stii ca daca ar fi continuat comunismul ai fi constatat scaderea de calitate, s-ar fi simtit. Dupa parerea mea, e de ajuns sa te uiti la manualele mai vechi si ai sa constati cum calitatea acestora a scazut odata cu trecerea timpului. Sigur, profesorii vechi au imbatranit, unii au murit, cei tineri au vrut si ei sa aiba la activ manuale, ca sa zic asa. Dar calitatea era mai slaba. Fiind un manual unic si programa unica, nu aveai de unde alege… Daca ar fi continuat comunismul ai fi vazut ca s-a inrautatit situatia, ai fi constatat-o.

    Comentariu de Motanul Incaltat | martie 1, 2016

   • Am inteles ce ai vrut sa spui. Eu zic ca oamenii mari ies asa in ciuda vreunui sistem, nu pentru ca sistemul exista.

    Faci aceeași greseala care o fac toti cei care nu inteleg ce înseamnă educatia. Toate manualele exprima aceeași idee. Tot sistemul este bazat pe aceeași idee: dependenta de stat. Ce folos este ca exista 100 manuale, daca toate invata același lucru? Ce folos este ca exista manuale daca nu poți face nimic cu educatia primită, pentru ca trebuie sa fie acreditata si aprobată de stat? Imi pare rau, dar aia nu este educație.

    Comentariu de Cristina | martie 1, 2016


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: