Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

De ce fac bancile profit in Romania?

Era o chestie foarte interesanta pe care o invatam in liceu la geometrie analitica la capitolul „Separarea planului in regiuni”. Era vorba de „Aplicatii in programarea liniara”:

„Productia unei intreprinderi, a unei unitati agricole, transportul marfurilor etc. care altadata se faceau oarecum empiric, ridica astazi probleme de planificare in asa fel, incat tinand seama de conditiile de lucru, posibilitatile de aprovizionare etc. sa se ajunga pe totalul intreprinderii, unitatii agricole etc. la realizarea unui plan cu minimum de cheltuieli si cu venituri cat mai mari”

Gh. D. Simionescu – Geometrie analitica – Manual pentru anul III liceu, sectia reala si licee de specialitate – Editura didactica si pedagogica – Bucuresti, 1976

Erau probleme foarte interesante: apeland la cunostinte elementare de geometrie analitica rezolvai probleme economice destul de complexe si de un interes practic evident. S-ar putea sa para simplu, s-ar putea sa para o joaca, numai ca rezultatul respectiv era unul obtinut pe niste baze stiintifice, prin calcul matematic. Trebuie sa-ti insusesti tehnica, desigur. Si sa ne gandim ca, economic vorbind, important este sa eviti pierderile, pagubele. Deci chestia asta se invata si este necesar, desigur, exercitiul.

Ganditi-va ce inseamna sa se bage altul peste tine – ca nu asa ci asa si sa facem si asa, si de ce ai facut asa, fa asa. Ordin? Ordin! Ordin de la Partid? Ordin de la Partid! Vorba lui Anton Pann – „Tu il inveti de bine si el te invata pe tine”! Sa ne amintim cum dadea Ceausescu indicatii pretioase si tot activul de partid lua, umil, notite. Spunea tov. Ceausescu ca trebuie facut asa – atunci ce tot nu-ntelegi, fa asa! Si in felul asta a ajuns tara vai de capul ei, a cazut si regimul comunist, a fost impuscat si „Geniul Carpatilor”!

Strainii nu pot sa inteleaga cum de pleaca oameni pregatiti din Romania si ajung bine acolo in Occident sau in State, profesori pe la mari universitati, manageri de succes etc, iar in tara lucrurile sa evolueze spre dezastruos…

Unii, in zilele noastre, nu inteleg de ce fac bancile profit. Imi pare ca e o campanie impotriva bancilor demna de o cauza mai buna, desigur. Ca fac profit pe seama saracului cetatean, pe seama romanului de rand care e la mana acestor institutii care-l jecmanesc continuu. Sa fie asta o reverberatie a celebrei miscari Occupy Wall Street?

Insa toate acestea nu raspund la intrebarea pusa. Raspunsul e unul foarte simplu: bancile fac profit pentru ca sunt institutii private, au un management performant, au un personal cu o calificare foarte buna in domeniu si nu in ultimul rand pentru ca sunt banci straine. Evidentiam faptul ca sunt insitutii private, dar un lucru tot atat de important si care deriva din asta este ca nu mai sunt supuse ingerintelor factorului politic autohton!

Sa ne gandim cum era in anii ’90, cand bancile nu erau private, cand factorul politic se amesteca fara nicio problema in chstiuni care nu-l priveau, fara niciun fel de competenta, profesionalism in domeniu. S-a incercat crearea unui sistem bancar din banci romanesti. Nu stiu cum s-a facut dar acele banci, care incepusera sa functioneze totusi, au sfarsit prin a da faliment. Sa ne gandim cum s-au dat credite de catre Bancorex, mai toate prin telefonul rosu, din care s-au cumparat vrute si nevrute – nimic folosit din ce s-a cumparat – imensa majoritate a acestor credite dovedindu-se neperformante, ceea ce a dus Bancorexul in faliment. Astfel de orori nu s-au intamplat pentru ca n-ar fi fost oameni de specialitate, oameni capabili care lucrau in acele banci. Ci s-au intamplat datorita amestecului nefast al politicului, care a reusit o „performanta”, cu ghilimelele de rigoare, fireste: sa duca totul de rapa!! La aceste lucruri, pe care le-am trait cu totii nimeni, in ziua de astazi, nu pare sa se gandeasca serios, sa reflecteze serios.

As dori sa mai spun cateva cuvinte despre risc. Bancile nu sunt scutite de asa ceva. Ati vazut ce s-a intamplat cu Lehaman Brothers? Too big to fail? Ei, uite ca o asemenea banca, un asemenea colos a reusit sa se prabuseasca! De aceea riscurile sunt foarte mari si pentru o banca. Mai mult, sa ne gandim ca o banca trebuie sa aiba grija de securitatea depozitelor, adica a banilor oamenilor care i-au depus acolo. Ganditi-va ce inseamna sa vezi ca banii pe care i-ai muncit si i-ai depus la o banca nu mai sunt pentru ca banca a intrat in faliment! Ma uitam la un Joc de Putere al lui Rares Bogdan cum acesta spunea, dadea sfaturi prietenesti bancilor, s-o lase mai moale cu profiturile. Ca sa intre in faliment? Stau si eu si ma intreb…

Era si domnul deputat de la PNL, Daniel Zamfir, daca nu ma insel, care a gasit nimerit sa-l intrebe pe un reprezentant al bancilor intrat in direct daca e dispus sa imparta riscul cu clientul bancii. Aici trebuie, cred, spus urmatorul lucru: nu e acelasi risc cel al bancii cu cel al clientului. Daca, spre exemplu, o banca acorda un credit unui client pentru ca acesta sa-si poata dezvolta o afacere, iar afacerea acestuia sfarseste pana la urma prost si pierderile incep sa fie mari, a cui e vina? A bancii sau a acelui client care, sa spunem, a gresit in felul in care si-a plasat banii? Banca nu e un profesor care sa-l invete pe acela cum sa-si plaseze banii sau cum sa-si conduca propriul business. Si atunci pentru ce banca trebuie sa-si imparta riscul cu clientul? Pentru ce banca trebuie sa-si asume riscul clientului si ce ar insemna asta? In felul acesta ajungem la ce s-a intamplat cu Bancorex in anii ’90 – banca ajunge la faliment. De aceea banca trebuie sa se asigure ca-si va putea recupera banii cu dobanda, care reprezinta profitul bancii sau, daca doriti, plata pentru serviciile de creditare, pentru a putea evita colapsul.

Domnul Daniel Zamfir e unul din initiatorii legii darii in plata. Mie mi se pare ceva foarte bizar legat de aceasta lege. E adevarat ca in perioada de boom economic, pana sa vina criza in 2008, foarte multi oameni au luat credite de la banci. S-au luat credite, cel putin aici la noi, chiar si in conditiile in care se marise binisor rata dobanzii. De ce nu s-a marit mai mult pentru a stopa acest fenomen negativ? Dar chiar si marita, romanii luau credite intr-o veselie prosteasca. Sunt oameni care, cu aceste credite si-au cumparat plasma si tot felul de aparatura electronica, erau oameni cu sute de mii de lei vechi datori la banci… Dom’ne, dar tu chiar nu te intrebi cum ii vei da inapoi din salariul ala amarat pe care il ai? Asa stand lucrurile, unii au ramas atarnati la banci cu niste sume frumusele care trebuiesc date inapoi… Totusi, intr-o emisiune anterioara, din cate am inteles, reprezentantii bancilor au spus ca putini sunt cei in aceasta situatie, mare majoritate care au luat credite isi platesc ratele fara problema. Putini insa au probleme!

Legea darii in plata spune asa, din cate am inteles: dai casa bancii si scapi de datoriile respective. Deci in felul asta se sterg niste datorii si omul devine curat. Dar vad ca nimeni nu a pus problema: ce sa faca banca cu un imobil (cladire, teren etc)? Sa-l revand apoi la un pret mai mare ca sa-si scoata banii? Dar o banca nu e un jucator pe piata imobiliara. Or, in felul asta fortezi banca sa devina un jucator pe o piata straina de esenta ei. Initiatorul legii spune, daca am inteles eu bine, ca, de fapt, chestiunea e alta: sa-i dea posibilitatea celui ce are datorii sa negocieze cu banca. Dar atunci – mai ales dandu-se o asemenea lege – banca ajunge sa fie la mana celui ce are datorii la aceasta. Daca e lege si daca n-am alta cale, va trebui sa accept conditiile pe care mi le pune datornicul, altminteri ma trezesc cu un teren sau o casa cu care n-am ce face. Pentru ca o banca nu opereaza cu terenuri sau cu case. In felul asta e foarte probabil sa se intample ceea ce s-a intamplat in anii ’90 la Bancorex. Toata lumea va putea lua credite din moment ce toata lumea va putea negocia de pe o pozitie de superioritate cu o banca, avand legea de partea cetateanului. Ce s-a inatmplat cu Bancorex stie, de asemenea, toata lumea. Creditele au devenit neperformante si banca a luat-o la vale! De asemenea, ar trebui sa fie foarte clar ca a implementa zicerea potrivit careia bancile s-o lase mai moale cu profiturile – adica a determina o scadere in profitul unei banci – inseamna a impinge o banca pe panta foarte alunecoasa a falimentului.

Interesant ca astfel de propuneri vin din partea PNL… Daca ar fi venit de la PSD nu m-ar fi mirat prea tare…

Ce facem, ne intoarcem la anii ’90?

Cei care spun ca bancile s-o lase mai moale cu profiturile ar trebui sa se gandeasca ca sistemul bancar, bancile din Romania au rezistat cu succes celei mai mari crize de la Marea Criza din ’29-’33, intr-o tara, precum a noastra, care nu dovedeste performante economice deosebite. Nici un nivel de incredere prea ridicat pentru investitii.

Va dati seama ce ar insemna sa se prabuseasca bancile in Romania?

februarie 13, 2016 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

27 comentarii »

 1. Simplu : pentru ca nu-si asuma nici o raspundere , d’aia fac profit ! Pentru ca , dobanzile percepute d e bancile din Romania sunt atat de mari incat…pot traii foarte bine doar din incasarea acestor dobanzi , taxe de administrare , taxe d e supraveghere , taxe de risc etc . Fireste , ala care-i strans de ouya de vreo nevoie oarecare…daca chiar n-are incotro se imprumuta , plateste tot , iar banka …traieste . Dupa manualul respectiv am invatat inclusiv eu . Problema este ca nea Gica Simionescu a uitat ca , fix acelasi lucru era ” povestit ” si de manualul de Economie Politica din fix acelasi an , manual dupa care se preda socialismul stiintific { cursurile scurte } la Stefan Gheorghiu . Nici alde Simionescu si nici Manualul de Economie Politica nu si-au permis sa spuna altceva impotriva acestei legi de fier a economiei si-n plus , dupa vreo cativa ani…inclusiv ” geniul carpatin ” a incercat s-o implementeze . De ce n-a mers mai departe cu aceasta trebusoara …doar dracu poate sti si el personal , mai ales ca-n RSR nu prea indraznea cam nimeni sa-i sufle in ciorba tipului . Probabil acele tentative d e greva d e pe la Lupeni , Iasi sau chiar ” 23 August ” plus sfaturile ” pretenilor ” d e la Rasarit au contribuit si ele intr-o mare masura in a lasa deoparte pentru RSR aceasta idee . In orice caz , atat d e mult a incercat sa evite pierderile , pagubele create de aceste pierderi incat , prin 1987 doar hartia higenica folosita nu s e aduna pentru reciclare …recuperare . Insa , tot cam in aceeasi perioada existau destui insi , destui profesori de Economie care , la orele lor , spuneau clar elevilor : ” din cutii de conserve reciclate nu se poate face decat….tot cutii de conserve si , in nici un caz rachete cosmice ” . Mare curaj pe ei sa spuna acest adevar . Pentru o chestie dintr-astea profesorul Dumitrana de la Liceul Economic nr.1 , a fost ” detasat pe durata nedeterminata ” taman la ….Miercurea -Ciuc . Revenind la subiectul dumitale . Spui ca , ” in ’90 bancile nu erau private ” . Perfect de acord cu dumneata si , fiind ” de stat ” tot ” statul a avut grije ” sa le puna pe butuci . Era o chestie noua pentru romani si Romania , nu uita acele credite , acele imprumuturi ce se acordau…doar cu buletinul dupa care…Dumnezeu cu mila . Cazul Bancorex este ceea ce s e numeste caz scoala . Lehman Brothers , acolo devalizarea s-a produs in special din interior chiar daca era vorba despre alt gen d e banca , cu mult diferita de cele d e la noi cu mult diferita de Bancorex . Cand ma gandesc ca tatal lui Razvan Temesan a fost un simplu muncitor la „Tubal ” pe Inclinata …strada aia de-i adiacenta soselei Viilor ….Sa-nteleg ca dumneata nu esti de acord ca banka sa imparta riscurile cu clientul inprumutat ? Adica , acea institutie care inseamna d e fapt in foarte rare cazuri , un singur actionar { adica un singur individ care sa detina malaiul } , nu trebuie sa raspunda in nici un fel pentru creditele neperformante acordate …pai si-atunci aia care sunt angajati cu salarii babane pentru a avea viziuni economice pe termen lung…aia , pentru ce dracu-si mai iau gologanii ? Nu frate , intai explorezi subiectul , vezi daca-i intr-adevar solvabil iar dupa aceea , stabilesti si previziuni pe termen lung si bistarii….dupa , cu mult dupa . Ia intreab-o pe Christina , de cate ori s-a dus la vreo banka sa solicite un inprumiut iar aia….i-au dat dolarii cu celeritate ??? Ai uitat cate orase fantoma au aparut in USA dupa ce clientii n-au mai avut cu ce platii iar bancile au ramas cu casele si terenurile ? Intr-adevar ” o banca nu-i un jucator pe piata immobiliara ” insa , nici banii nu-i tine la doseala : ai investeste iar una dintre investitii se numeste imprumutul . Iti da dar…iti cere banii inapoi cand ti-este lumea mai draga si…trebuie sa-l restitui cu dobanda aferenta . Asta se numeste tot investitie chiar daca nu-ti place matale termenul pe care-l folosesc . Cand s-a spus ” bancile s-o lase mai moale cu profitul ” era vorba doar despre faptul ca , cel putin la noi in Romania nici o banka privata n-a intrat in faliment ci dimpotriva , sprijinita de Stat si de BNR { ma refer la multele banci gracesti si chiar cele germane ca sa nu mai amintesc d e cele turcesti sau siriene } si-au recuperat cu varf si indesat pierderile din…acea ” plasa de sigurantza ” , adica din acei bani luati de Romania lui Basescu si Boc de la FMI si BI despre care doar dracu a stiut ca va ajunge in conturile acelor banci care , odata ce si-au vazut sacii in carutza…au si pasat banii spre bancile mama din tarile d e origine iar noi romanii vom platii pana la al saptelea neam datoria catre aia . Da , s-o lase mai moale cu profitul , adica sa castige , nimeni nu spune nu insa…las-o dracului d e smecherie , adica ei nu-si asuma nici un risc { nici macar pe cel al falimentului } insa…vor profituri cat mai mari in conditiile in care foarte putini investitori romani se bucura de sprijinul bancilor pentru a reusii sa-si tina mustariile pe picioare . Bine spunea Jerome K Jerome despre banci : ” Institutii care iti imprumuta o umbrele cand este soare si , ti-o cer inapoi cand incepe ploaia ” .Nu uita prietene ca , bancile din Romania care ” au rezistat cu succes crizei din ’29-33 ” n-au pupat nici o farama din ceea ce li s-ar fi cuvenit la terminarea crizei deoarece….taman atunci a inceput si razboiul . Poate imi poti numi o banca care…” a rezistat cu succes ” in timpul razboiului sau dupa , adica prin 1948 , ti-asi ramane recunoscator caci , ar intra in cultura mea generala . Datorita dumitale , postarilor dumitale elitiste { si-ti multumesc pentru asta } …pana si eu am ajuns sa inteleg binisor mersul economiei si mai ales al legilor ce-o guverneaza si , am ajuns sa le inteleg atat d e bine incat…mare lucru de nu , pana o fi sa ma duc pe topogan 😉 sa n-ajung vreun specialist in domeniu . Mai sti , poate ca voi fi numit chiar la Banca Mondiala 😉 🙂 🙂 🙂 !

  Comentariu de Marian | februarie 13, 2016 | Răspunde

  • „cel putin la noi in Romania nici o banka privata n-a intrat in faliment ci dimpotriva , sprijinita de Stat si de BNR { ma refer la multele banci gracesti si chiar cele germane ca sa nu mai amintesc d e cele turcesti sau siriene } si-au recuperat cu varf si indesat pierderile din…acea ” plasa de sigurantza , adica din acei bani luati de Romania lui Basescu si Boc de la FMI si BI despre care doar dracu a stiut ca va ajunge in conturile acelor banci care , odata ce si-au vazut sacii in carutza…au si pasat banii spre bancile mama din tarile d e origine iar noi romanii vom platii pana la al saptelea neam datoria catre aia .””

   Pe ce te bazezi cand afirmi asta? Acea „plasa de siguranta” nu era pentru asa ceva.

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 16, 2016 | Răspunde

   • Pai…pe cele scrise de …cam toata presa in perioada de boom a USL , pe asta ma bazez !!! Parca nu-mi vine a crede ca , chiar toata presa manca ” lockum ” referitor la gologanii ce-au fost dati bancilor …in speciala celor ellene , din acel imprumut pe care guivernul Boc l-a facut in numele Romaniei si ….parca chiar si matalutza scriai la vremea respectiva pe blogu-ti ca vom avea de platit fiecare roman pana la al treia generatie ratele respectivului imprumut , ma-nsel cumva ? Chiar daca n-asi mai avea eu memorie …are in schimb istoricul blogului dumitale in locul meu . Chiar crezi ca zarzavagiul din mine sau pastramagii cu care ma mai conversez la ” cate una mica pe coltul mesei ” 😉 nu stiam ca ” acea plasa de sigurantza nu era pentru asa ceva ” ? Stiam si noi , stia si guvernul Boc si…ce-a facut ? A procedat asa cum au fost indicatiile venite…tot de-acolo de unde au venit si banii , onorate prieten . Acum pe cinstite , cu figura aia , cu numirea unei singure banci romanesti { nu mai zic straina 😉 } care sa fi rezistat la diferitele probleme existentiale dupa razboi si pana prin 1948 , te-am dat martz Motane !!! 🙂 🙂 🙂 🙂

    Comentariu de Marian | februarie 17, 2016

   • Sa nu uit : jura-te pe PF Daniel ca , cele scrise de mine in ” nuvela ” din 13 Februarie nu-i adevarat , sau ca nu contine macar un sambure de adevar !!! 😉

    Comentariu de Marian | februarie 17, 2016

 2. Rahat cu pesje motane

  Comentariu de Ghita Bizonu' | februarie 14, 2016 | Răspunde

 3. Ce mizerabil eşti ?!
  Parşiv, sau prost de-abinelea !?

  Comentariu de Radu Humor | februarie 14, 2016 | Răspunde

 4. De ce cu perje
  https://nastase.wordpress.com/2015/12/10/dezbatere-si-inmanare-de-premii-la-fundatia-titulescu/#comment-260228
  https://decablogulmuschetarilor.wordpress.com/2015/11/20/de-prin-ziare-adunate-si-bizonic-prezentate-guestpost-ghita-bizonu/#comment-38350

  si ar mai fi destule de zis …

  Legea este buna ptr ca :
  1) limiteaza apetitul de a da credite ! Daca too minte bancehrii americani se plangeau ca „afu fots silito” de Freddy si Fammy sa dea credite …in mod iresponsabil. De fpta ei dadeau creduite ca sa promeasca „bonusuri”!
  Lomitarea credtelor ineamna i ;primul rand mai muta responsabilitate ptr banci. Adica daca , sa zicem , op am duc sa cer un cvredit.. te asigir ca nu este cazul sa il primesc! Ma ropg 2 poli pnala la pnsie, hai 100 poti sa risti cu mine. Mai mult inseamna ca esti tampit sau ai alte enterese.. Dar a tebuit sa injur ca sa convind ca nu am nevoie de overdraft…

  2) limiteaza cresterea preturilor si reduce riscu unei „bule” Sau ca „bula” se va umfla prea mult! Chair crezi ca este normal ca pretul in Bucuresti sa fie egal cu cel din Viena ?!!!

  3) Dar o banca nu e un jucator pe piata imobiliara ? Nu? De cand?!!
  Nu de alta dar atunci cand dai credit ipotecar devii. Mai ales daca cu iresponsabilitate accepti ca un apartament 2 camere, cca 45-50 mp din 64 situat in Drumul Taberei merita 80.000 euroi.
  Devii cand creditezi developperi care spera sa vanda prea scump .
  Si mai ales ca cadn accepti ca omobilele executate sa fie vandute .. prea ieftin! Uite in Titan .. dofernta de pret intre un apartament execuata profersionist” si unu vandut cu anunt pe net (las ca numa agentiile iti poca pe cap) este de 3.000-10.000 in defavoarea profesionistului!!! Nu crezi ca bancile ar trebui sa fie mai atente? Sau ca ele „fac bani” ptr „cone trebe”? ( de ex.. in Titan .. cumoeri garsoniera sitiata superb langa un parc, cu spatyiibersi superbe cuim iesi din bloc. Cumpari cu 25.000 camd pretul normal este 28.000 . Bagi differnta de 3000 in imbunatatiri – termopan, gresie poa usa metalica si aer conditionat si masina de spalat automata. Si vinzi cu 33.000! Poa 34.000 . 5-6.000 euroi in 4 -6 luni ..)

  4) Toata lumea va putea lua credite din moment ce toata lumea va putea negocia de pe o pozitie de superioritate cu o banca, avand legea de partea cetateanului. Nu! Nu tiata lumea va putea lua credite! Ca banca nu este obligata sa imprumute „in orb” . Trebe sa se uite „Bizonu’? Da-l in ma-sa ca are un venit de n miniscul !!” „Toata lumea” nu are o pozitie de superioritate… doar cativa alesi gen Blonda Nationala ..
  Si nu imi zi de Bancorex ..ca daca ma ducemaio primeam un sut in dos …
  Sa nu mai zic ca la Bancorex au execuatat gajurile inclusiv ptr credite in „curs” ale unor debitori care isi plateau ratele!!! Sa nu mia zic ca in ultimul an de activuitate vabncorex intree pe profit …

  5) sistemul bancar, bancile din Romania au rezistat cu succes celei mai mari crize de la Marea Criza din ’29-’33 Dar , insa am imprumutta 10 mld europi ca sa dam bancilor! Stii de ce?!
  Pentru ca ma fots acuzati „Romania falimenteaa Austria!”. Bancile austriece au dat credite in tampenie in Ucraina, Solvacia, Ungaria so on 2009 s-au treeizt expuse! Statul asutiac a fost imvitat sa le sustina (noi nu puteam , nu avem voe sa recapitlizam CEC .. ) si cu „mamabilitate” Voena nepa impus sa o ajutam!!!
  10 miliarde eirpo am dat ca ajutir de stat pentru ..greci si austrieci!!!

  A se vedea :
  „Infecţia“ din Austria s-ar putea răspândi în întreaga Europă: Un faliment bancar şi păcatele trecutului au învrăjbit Germania contra Austriei zf 23 mar 2015

  Comentariu soc in presa austriaca: Romania poate aduce Austria la faliment Wall Street 16 Feb 2009, International
  Publicatia Profil se intreaba retoric daca „Este Austria amenintata de faliment?” si arata ca statele din Europa de Est, printre care si Romania, trag tara in jos, intrucat bancile austriece nu pot sustine singure pierderile filialelor de acolo, iar statul ar fi nevoit sa intervina. In acest caz, nu ar fi oare statul suprasolicitat, mai ales in conditiile in care puterea euro este volatila?, se intreaba Profil.

  In ziua de astazi, scrie publicatia austriaca, bancile au devenit beneficiare de ajutor social. „Sper sa nu se ajunga la situatia in care bancile ar trebui sa fie preluate de stat, dar nu pot exclude aceasta varianta”, a declarat cancelarul Werner Faymann. „Statul este nevoit sa isi salveze bancile, pentru ca fara acestea s-ar dezintegra intreg sistemul economic, dar cine mai poate salva statul?”, comenteaza Profil.

  Profil scrie ca o mare parte a problemei provine din faptul ca „miliarde si miliarde de euro ale bancilor austriece sunt prinse in vria crizei din estul Europei”. Bancile din Austria s-au extins supraproportional fata de marimea lor in Europa Centrala si de Est, acestea acordand im regiune credite in valoare de peste 300 de miliarde de euro, potrivit unui studiu.

  Cele mai mari griji ale bancilor austriece sunt cauzate, in afara de Ucraina, de filialele din Bulgaria si Romania.

  Au acordat crdite de credite de peste 300 de miliarde de euro!! bani pe care, scuze nu ii aveau!! Si in specila in Ucraina!!!
  Si stii care a fost poanta? Pai in Romania bancile erau pbligate sa aiba un fond de rezerva mai sunstantila decat in Austria! Noi am imprumutata, am scazut fondu de rezerva (al lor) si am inlocuit cu bani de la FMI. Ei au luat banii si sp-au grabit iute sa salveze centralele … Noi am introdus TVA de 24% la lapte si nitroglicerina (ptr inima), am redus cheltuielile sociale, .. ei au trait bine mersi!

  Usarescu regreta reducerea RMO
  In schimb, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a mentionat recent ca reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO) de la 20% la 18% din pasivele in lei ale bancilor s-a dovedit a fi o greseala.

  Proll a precizat ca in timpul discutiilor cu omologul sau roman, Gheorghe Pogea, au fost discutate masurile de stabilizare adoptate in Romania, iar la urmatoarea reuniune a Ecofin, a ministrilor de Finante din UE, „vom discuta la nivel inalt sincronizarea tuturor masurilor”, scrie NewsIn.

  „Eu am votat atunci in favoarea reducerii rezervelor minime, dar a fost o greseala. Masura parea cea mai normala in conditiile de neincredere si dezbateri politice, dar situatia creata ulterior in piata nu a putut fi rezolvata decat prin vanzarea de valuta”, a adaugat Isarescu.
  Analistii au suspectat, in repetate randuri, interventia indirecta a BNR in piata valutara, pentru a limita deprecierea monedei nationale.

  „Vanzarea de valuta a fost singura solutie rezonabila pentru a iesi din impas. Unii analisti au observat in mod corect aceste miscari, care s-au reflectat in scaderea rezervei valutare”, a mai spus guvernatorul.

  Citeste mai mult: http://www.wall-street.ro/slideshow/Finante-Banci/59242/Doua-dileme-pentru-sanatatea-bancilor-din-Romania.html?full#ixzz40ESKYXj5 Vezi aixi ca mai sunt!
  Imediat dupa formarea noului Guvern, politicienii din Romania trebuie sa ia o serie de masuri care sa creeze atat lichiditate in piata financiara, cat si incredere intre institutiile financiare. Cred ca un ajutor de 10 miliarde de euro al guvernului roman pentru intreaga economie si 5 miliarde de euro pentru bancile din Romania este mai mult decat suficient”, spunea Herbert Stepic (, CEO Raiffeisen International), in luna decembrie.
  in 2013 Pana in prezent, nicio banca nu a rambursat ajutorul primit de la stat. Directorul general al Raiffeisen, Walter Rothensteiner, a explicat ca pentru moment banca isi va pastra capitalul primit de la stat. Totodata, seful Erste, Andreas Treichl, a afirmat ca institutia nu are de gand sa ramburseze fondurile in acest an.
  http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/143865/austria-a-platit-20-mld-euro-pentru-a-salva-bancile-de-la-faliment.html#ixzz40ETw4l8e

  Sa nu mai zic ca in momentul de fata Isarescu si gasca sunt mai interesati de greci decat de romani .. a de cedea la mine, Vreemea.forum.gratuit „Salus Greciae suprema lex”

  Asa ca dragaul meu motan ori ai ceva smantana pe botic ori pui botu pe gratis!!!

  Comentariu de Ghita Bizonu' | februarie 15, 2016 | Răspunde

  • De ce trebuie sa se „limiteze apetitul de a da credite” printr-o astfel de lege? Dar limiteaza oare respectivul „apetit”?

   „limiteaza cresterea preturilor si reduce riscu unei „bule”” – cum se demonstreaza lucrul asta? Daca cineva isi da in plata casa ca sa scape de datorii, banca va avea tot interesul s-o vanda la un pret mai mare spre a obtine profit.

   „Nu tiata lumea va putea lua credite! Ca banca nu este obligata sa imprumute „in orb” .” Tocmai! In general vorbind o banca nu e obligata sa imprumute „in orb”. Si atunci de ce trebuie o lege care sa „limiteze apetitul de a da credite”? Eu cred ca o banca o privata stie mai bine cum, cand si cui sa dea credite. Si mai mult decat atat, politica monetara o face BNR. Puteti, desigur, sa criticati BNR, daca aveti ce critica. Si atunci oricine sa vina cu o lege care sa „limiteze apetitul de a da credite”, bazandu-se pe propriile criterii si speculatii? Limitam apetitul de a da credite cu legea darii in plata, n-asa? 😉

   „Dar , insa am imprumutta 10 mld europi ca sa dam bancilor!” – vedeti, dati un exemplu care spune:

   „Publicatia Profil se intreaba retoric daca „Este Austria amenintata de faliment?” si arata ca statele din Europa de Est, printre care si Romania, trag tara in jos, intrucat bancile austriece nu pot sustine singure pierderile filialelor de acolo, iar statul ar fi nevoit sa intervina. In acest caz, nu ar fi oare statul suprasolicitat, mai ales in conditiile in care puterea euro este volatila?”

   Si atunci daca e vorba de pierderi pe care le sufera bancile, de ce nu si-ar lua masuri de precautie tocmai pentru ca sa obtina profit si sa nu sufere pierderi?

   Sau care e ideea?

   Daca o banca are debite catre stat, legea aceasta a darii in plata va conduce la situatia in care banca va plati mai repede datoria respectiva?

   In momentul in care stii ca esti salvat oricum de catre stat, atunci dai credite cu o slaba asumare a responsabilitatii. Daca o luam asa, atunci merge si legea darii in plata, caci chiar daca pierzi esti, pana la urma, salvat de catre stat.

   Asa ca dragul meu Bizon, nu stiu cine are „ceva smantana pe botic” ori pune „botul gratis”… 😉

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 16, 2016 | Răspunde

   • Motane

    matale teleptaul.. Adica din aia cu daca, parca , poate si in princpiu si in condictii ideale.
    Tine minte de la Bizonu „In Princpiu se poate orice!” si Idealul este domeniul Ziditorului.

    Noi insa traim aici intr-o lume imperfecta si pao stii matale cine este Principele Astei Lumi

    Asa ca azi o banca privata „stie” ea mai buine cui sa ii dea credite. CAM ORICUI !!! Idioatii de la Bancpost ma aia la cap ca imi dadeau overdraft.. De ce idioti? Pai puteau sa se uite ce intrari aveam !!! Te asigur ca …. nu era cazul.

    Atinci ca care este iecpslicatia? BONUSU” !! Adica ei sunt „cointeresati” sa dea imprumuturi. UC cat mai multe cu ata mai bine! Mai bine ptr ei …. fiindca la fiecare leu imprumuttaei primesc un ban peste salariu. In rest nici in cur nu ii doare! Ar fi bine daca ipar durea hemoroizii .. da nu!!
    Inc ceva . dementa ceditelor a gogo se bazeaza pe „leverage”. Adica ai 100 de lei/euroi/dolari dar tu dai credite de .. 300, 500, 1000 de lei/euroi/dolari ..
    Si astea 2 faqc ca bancile sa nu mai respcte regulile elentare de prudentialitate.

    Asa ca .. dragul meu daca le dai casa si basta..
    1) vor fi ceva mai atente cui si cat imprumuta
    2) se va bloca emisa dementa de moneda ce cont .. moneda inexistenta.
    3) ceel 2 de mai sus impreuna vor face ca pretul de pe piata sa nu mai creweasca ata de exuberant.. Adica reduce marimea bulei

    IN fara de asta se pare ca nu prea ai intes cestia pe care i citezi.. Afrimatia „arata ca statele din Europa de Est, printre care si Romania, trag tara in jos, intrucat bancile austriece nu pot sustine singure pierderile filialelor de acolo” este FALSA. nu Romania tragea bancile austroece in jos .. Nu Romania ca Stat ci , bancile asutroece au plsuta in mod iresponsabil si filialele lor de aici erau in pericol. De fpta „descoperirea” era in Ucraina (visuri despre trecutul Kaisaric) .. In acesdta situaltie filialele mai sovacbile (Romania) afu fots „solictitate” sa trimita banu sa nu crepe mamaica vieneza. Ins acestia asta putea duce la falimentul filialei din Romania. Si unfaliment de filiala putea duce la martea prematura a mamici vioeneze.. Asa ca noi, indatorirtori .. am cotizat.

    Insa s atii ca incep sa ma intrb daca nu cumva cei care manevreaza bacile nu se indraopta spre un trahbsper de proprietate.. Adica de la noi la ei .. Cu obsrvatia ca negrii din Golfu Guineii primeau totusi matgele ( de stical), rom si panza de bumcab colorata (pieces d’Inde ) insa „noi” primim …. biti!!!!

    Daca nu ai inteles asta nu mai fa felinele de ras. Schimba-ti nickul in Zdreantza sau Azorica

    Comentariu de Ghita Bizonu' | februarie 17, 2016

   • Ghita Bizonu’, sa inteleg ca sunteti „expert”, cu ghilimelele de rigoare, fireste, in finante-banci si acordarea de credite… 😉

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 18, 2016

   • ” se va bloca emisa dementa de moneda ce cont .. moneda inexistenta.” – Ghita Bizonu’, stiti cat e inflatia, la ora actuala, in Romania? De ce nu va interesati, de ce nu cautati sa va puneti la punct cunostintele?

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 18, 2016

 5. Protestez vehement, mă alătur oricărei acţiuni de sprijinire, inclusiv violentă , a celor de la Antene !
  Sper să fie una dintre acţiunile sinucigaşe ale celor care-şi bat joc în ultimul hal de tot ce-i românesc !
  Ajunge, mizerabililor !
  P.S.
  Pentru Mihai Gâdea cred că e clar că este şi un semnal de la Dumnezeu ( nu-i spun pedeapsă, pentru că nu va fi dusă la bun sfârşit !) pentru faptul că, în dorinţa de a se pune bine cu cei de la putere, în speranţa iertării, au acceptat în ultimul timp să facă jocul ocultei, îndemnând făţiş la ură împotriva ruşilor, creştini ortodocşi ca şi noi ( când ne-au făcut rău, au făcut-o la îndemnul demenţial al celor care conduceau atunci, ca şi acum, Uniunile: sovietică atunci, europeană acum !) !
  Sunt convins că „Antenele” sunt semnalul de trezire al românilor !

  Comentariu de Radu Humor | februarie 15, 2016 | Răspunde

  • Radu Humor, din cate inteleg eu, Dvs. sunteti convins ca acum rusii vor sa ne faca bine, ne vor binele, nu?

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 18, 2016 | Răspunde

 6. Hai sa-ti mai spun o chestie 😉 . EU unul , la cei peste saizeci de cotolani pe care-i am , Slava Domnului ,, am un acoperis deasupra capului , o pensioara bunicica { totusi de la 500 la 1600 de lei…este totusi ceva NU ? } , copii mei la randu-le…au de asemenea asigurat un acoperis TOTI chiar si-n in afara ” hambarului ” pe care tipii de la fisc al numesc pompos ” vila ” si pe care-l detin eu si nevasta-mea . O intrebare insa ti-asi pune onorate amic : NEPOTII MEI…NEPOATELE MELE …aia ce vor face stimabile ???Aia ce vor face in conditiile in care salariile din Romania sunt alea pe care le stim cu totii { cred ca doar Albania si Bulgaria …” tari vecine si pretene ” au nivelul salarizarii mai scazut decat ala de la noi si aici ti-am enumerat doar tari din UE } iar guvernele romanesti d e pana la guvernul ” tehnocrat ” Dacian Ciolos dar mai ales acest guvern…n-au facut si nu fac nimic pentru ca salarizarea in Romania sa se apropie cat d e cat de cea a tarilor celelalte partenere in aceasta UE ??????? Sa nu-mi scoti ochii cu ” productivitatea muncii ca…ma-nbolnavesti de E.coli !!! N-au facut NIMIC pentru industria romaneasca { aia care mai e…inca } si , nici n-au d e gand s-o faca dupa cate s e vede . Am auzit astazi vorbindu-s e pe la TV de-o chestie care m-a facut sa ciulesc urechile de ziceai ca-s …MOTAN 😉 . Se vorbea despre…revenirea in actualitate a acelei chestii existente inca de pe timpul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej si anume…” mama eroina ” . Mai precis , s e vorbea la modul foarte serios despre alocarea unei sume d e bani ca …pensie viagera femeilor ce-au nascut mai mult de trei copii . Atentie …NEIMPOZITATA si NECONDITIONATA DE EXISTENTA ALTOR VENITURI !!!! SIncer sa fiu…nu stiu daca sa rad sau sa plang . Poate ma luminezi matale cu adanca-ti inteligentza deoarece…este si d e ras dar , si d e plans . Ala care-a lansat aceasta idee spunea in nemernicia lui ca ” in acest mod va creste natalitatea in Romania ” . Bai frate…cit d e tampiti pot fi cate unii dar , cel mai important : CAT DE TAMPITI NE CRED PE TOTI ??? 😦

  Comentariu de Marian | februarie 17, 2016 | Răspunde

  • Cum sa ajunga nivelul de salarizare din Romania la nivelul statelor dezvoltate din Vest cand fii atent, te rog, ce „strategie” a adoptat Romania. Citeam pe un blog urmatoarea chestie: in Romania s-a distrus economia, dar ideea era ca integrandu-ne in Uniunea Europeana vor veni miliardele de euroi de acolo ca noi sa ne refacem… Si tu vrei ca in felul asta sa creasca nivelul de salarizare din Romania, astfel incat sa se apropie de statele dezvoltate economic? Daca o astfel de strategie ar fi fost dezvoltata de Ghita Bizonu’, nu prea m-as fi mirat… Astia au crezut ca, odata integrati, asigurandu-ne astfel securitatea economica, vor curge miliardele de euro de la Bruxelles fara nicio problema si noi nu vom avea altceva de facut decat sa ne desfatam de acest puhoi de bani.

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 18, 2016 | Răspunde

  • Hai sa fim seriosi, mai Marian: ce sa faca Dacian Ciolos? Guvernul acesta e unul tranzitoriu pana la alegeri. In cateva luni ce-ai vrea sa faca?

   Insa uite-te la cazul Italiei… O tara in care Nordul e dezvoltat economic si performant, iar Sudul ramas mult in urma, cu Mafia si coruptia de acolo. Datoria publica a Italiei, pentru a putea sustine jumatatea sudica a tarii si a o aduce cat de cat la un nivel apropiat de cealalta jumatate, cea nordica, a ajuns la peste 100% din PIB daca nu ma insel…

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 18, 2016 | Răspunde

   • Tocmai exemplul Italiei ti-ai gasit sa mi-l dai ??? ;-( Pai sti cate guverne au avut italienii { cel putin in perioada dintre ’50-’60 ? La aia se schimbau guvernele la …doua trei luni iar tara era condusa dupa cum o cereau interesele mafiote , pentru ce uiti asta !?! Pentru ca ai binevoit sa-mi aduci aminte de datoria publica a Statului Italian , trebuie sa inteleg ca-i bine { cel putin pentru vulg , vorba lui Madalin Voicu 😉 } ca datoria publica sa fie cat mai mare deoarece asta ar asigura un nivel ridicat de trai ???? In Grecia , datoria publica a fost intotdeauna mult mai mare decat in Italia iar palicarii , au trait totusi mai prost decat macaronarii , cum explici asta onorabile ?!? Sa nu-mi spui ca grecii n-au avut tipi care sa fabrice Lamborghini , Maseratti sau Ferrari ca fac atac la nervii capului !!! Grecii au avut { asta spre deosebire de mancatorii d e pisici } , IMM-uri si…inca mai au cateva plus ca , la ei exista si-o componenta a grupului Catterpilar insa…tot n-ai spus nimic despre despre ceea ce crezi dumneata referitor la acea …. ” initiativa legislativa ” a unui tip din Parlamentul Romaniei…aia cu ” mama eroina ” , initiativa pe care INSUSI Cristiana Anghel a salutat-o si a fost mai mult decat de acord s-o voteze !

    Comentariu de Marian | februarie 18, 2016

   • „In Grecia , datoria publica a fost intotdeauna mult mai mare decat in Italia iar palicarii , au trait totusi mai prost decat macaronarii , cum explici asta onorabile ?!?” – grecii au trait prost?? Mai prost decat italienii? Eu n-as crede, dar vad ca nu aduci argumente in sprijinul acestei afirmatii pe care o faci. Hai, mai, Marian, zau asa! Grecii traiesc mult mai prost acuma, dar au trait foarte bine, mult mai bine decat romanii, multi ani de zile!

    „datoria publica sa fie cat mai mare deoarece asta ar asigura un nivel ridicat de trai ????” – cam asa se intampla. Pentru ca e comod sa traiesti pe datorie si banii, in special daca sunt multi – iar in cazul Italiei si Greciei au fost multi – asigura un nivel de trai ridicat.

    Chestia asta cu „mama eroina” nu ma mira la un Parlament in care majoritatea o detine Stanga. O Stanga cu nostalgii comuniste, daca nu chiar neocomunista. Iar PNL a dat dovada de slabiciuni. Dar ce ai zice daca si PNL ar fi de acord cu asa ceva? Eu sper ca nu…

    Foarte multa apelcare spre social si mai putin spre chestiuni economice si cum se pot acestea rezolva corect.

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 19, 2016

   • ” Guvernul Ciolos este unul tranzitoriu ” ;-( . Tranzitoriu , tranzitoriu onorabile dar , daca va paradi totul in calea-i…aia care vor venii , nu cumva iar vor da vina pe ” greaua mostenire ” ??? Si-atunci vor ramane doar cu definitia data de George Cosbuc vietii de la noi ? Sti matale , chestia aia cu , ” o lupta-i viata ” …. ” In cateva luni ce-ai vrea sa faca ” ? Pai nu in :” cateva luni ” ci , IN CATEVA ZILE DACA , SE DORESTE CU ADEVARAT SI DACA EXISTA SUFICIENTA INTELIGENTA IN COMPONENTA SI-N ACTIUNILE ACESTUI GUVERN , A ORICARUI GUVERN !!! Eu , ca sa fiu sincer…n-am prea vazut nici una si nici cealalta ….

    Comentariu de Marian | februarie 18, 2016

   • Marian, hai sa fim seriosi! Acest guvern nu trebuie facut mai mare decat ceea ce este si nu-l vad nici facator de minuni.

    ” ” In cateva luni ce-ai vrea sa faca ” ? Pai nu in :” cateva luni ” ci , IN CATEVA ZILE DACA , SE DORESTE CU ADEVARAT SI DACA EXISTA SUFICIENTA INTELIGENTA IN COMPONENTA SI-N ACTIUNILE ACESTUI GUVERN , A ORICARUI GUVERN !!! „

    Poate tu vrei chiar in cateva ore! 🙂 De ce nu minute! 🙂

    Guvernul asta gestioneaza situatia pana la alegeri. Ce va urma dupa alegeri? Asta nu putem s-o stim… Trebuie sa vedem rezultatul alegerilor legislative ca sa putem trage concluzii. Daca va castiga PNL – adica daca va avea majoritatea in Parlament si va da premierul – atunci sunt posibile doua lucruri, ba chiar trei:
    – continua Guvernul Ciolos – cu Dl. Ciolos premier in actuala formula, care cuprinde si personalitati de la PSD;
    – continua Guvernul Ciolos – cu Dl. Dacian Ciolos premier – dar cu o componenta in exclusivitate liberala;
    – se va desemna un alt premier, de la PNL, si vom avea un guvern in exclusivitate liberal.

    Daca PNL castiga alegerile, atunci nu se vor mai putea ascunde sub fustele PSD-ului, cum au facut in vremurile din urma.

    Daca va castiga PSD, posibilitatea „Guvernului Meu” scade dramatic si se vor complica lucrurile. Daca vor avea o majoritate fragila in Parlament, lucrurile sunt mai rezolvabile. Daca nu…

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 19, 2016

  • O conceptie proasta si foarte multe incompetente pot sa naruie totul. Lucrul asta e valabil si pentru generatiile viitoare.

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 18, 2016 | Răspunde

 7. @Radu Humor AI dreptate stimate domn Humor ! Pentru Mihai Gadea ar trebui sa fie un semnal de la Dumnezeu c-o conditie : sa mai slujeasca lui Dumnezeu . El n-o mai face cam d emulta vreme iar ” Dumnezeul ” sau , poarta numele de…Dan Voiculescu . Lui si banilor foarte multi capatati de la acesta plus speranta un viitor fericit , asta inseamna slujirea lui Dumnezeu de catre Mihai Gadea . Nu ca acum n-ar avea o viata fericita si lipsita de orice fel d e griji insa…una-i sa fi Directorul unei televiziuni in Romania si , cu totul alta sa fi director …pe la CNN 😉 trebuie sa fi de acord cu mine pe chestia asta cel putin . Spre deosebire de dumneata insa , eu nu ma voi mai alatura nimanui …chiar in sprijinirea oricarei actiuni , inclusiv violenta pentru cei de la Antene . Eu traiesc in Romania iar astia de la Antene { Antena 3 caci la ea ma refer } , mi-au dat in ultimii ani , mult prea multe sperante , sperante ce s-au dovedit a fi doar baloane d e sapun . Sa nu uit : pe rusi…noi romanii , i-am suportat doar pentru ca…tipii au PUTERE altminteri , sta in ADN-ul nostru ura viscerala impotriva lor . Cu toate acestea ai vom suporta in continuare caci…sunt mult prea aproape de noi si…pana vin americanii , tot trebuie sa rezistam singuri macar trei zile , ceea ce-i absolut imposibil .

  Comentariu de Marian | februarie 17, 2016 | Răspunde

 8. Motane

  Nu ma dau „expert”, cu ghilimelele de rigoare, fireste, in finante-banci si acordarea de credite… insa matale depasesti masura ca cand scrii Daca o astfel de strategie ar fi fost dezvoltata de Ghita Bizonu’, nu prea m-as fi mirat? Tampenia aia de strategie a fost comopusa de tot soiul de deficenti minatli ce se ocupa cu filozpfeala, criticeala , literaturgeala si alte cretbisme din astea . Sau se ocupa la un nivel cretinoidal crezand ca insuccesul la public este dovada de genialitate… Nu gasesc sursa insa am asa o banuiala ca e unu dintre amatorii de Plesu si Liicheanu si cica intectual cetitor de Platon. Eu nu l-am cotiot pe Palton dar in copilairie am citit Turloaiele blendei. Te asigur ca este mai rpfunda decat ta ragatul filozsoc canatuirat de Dilema, 22 si Controbutotrs ba si Critic atac.

  Insa matele cica filozpd, da? Macar la nivel motnesc da? {Pai atunci ia sa imi explici domnu filozof de ce ai pus boticul al un argument fals ca cand ai preluat (ca nefizlozofu…) “argumetatia” Dar vad ca nimeni nu a pus problema: ce sa faca banca cu un imobil (cladire, teren etc)? Sa-l revand apoi la un pret mai mare ca sa-si scoata banii? Dar o banca nu e un jucator pe piata imobiliara.
  Pai domnu Azorica* filozofu’ ia zi matale : nu cumva bancile iau casele si acum? Nu le executa si acum? Atunci nu este normal sa dea dovafda de o minima diligenta cat presupunea Codul Civil de la 1864 ca o are si unu analfabet?!

  Mai Azorica voi faceti numa tnapenii si apoi dati vina pe bizoni ca nu va inteleg marea genialitate… care nulla est!
  Hmm ll Romnaie este locul unde hotii externi s-au intalnit cu “elita intectuala” locala …

  * Ca Azorica iti linge mana dupa ce il bati… Motanu are insa dignitatea lui isi cauta alta casa!!!

  Comentariu de Ghita Bizonu' | februarie 18, 2016 | Răspunde

  • Inteleg, din ceea ce scrieti, ca argumentele pe care le aduceti Dvs. sunt toate adevarate si drepte. Dvs. nu va indoiti nicio secunda de faptul ca ti putea gresi si ii acuzati pe altii ca gresesc. Am inteles, sper, bine. Nu-i asa?

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 19, 2016 | Răspunde

  • Eu cred ca in numele libertatii de exprimare nu trebuie sa avem cu totii aceleasi pareri. Asa ca o mai mare prudenta in afirmatii precum: „Pai atunci ia sa imi explici domnu filozof de ce ai pus boticul al un argument fals ca cand ai preluat (ca nefizlozofu…” din partea Dvs. nu ar strica. Eu nu sunt dator nimanui si nu cred ca trebuie sa va dau explicatii.

   „Mai Azorica voi faceti numa tnapenii si apoi dati vina pe bizoni ca nu va inteleg marea genialitate… care nulla est!” – numai Azorica face tampenii, Bizonii niciodata! Chiar nu vi se pare putin putred un astfel de rationament?

   Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 19, 2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: