Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Regimurile totalitare si unanimitatile pentru binele societatii

Pe blogul D-lui. Tismaneanu am citit acest articol:

Ziua cand s-a nascut monstrul

Se arata ca:

„December 18, 1878 (real date): a monster was born. The other one was born 11 years later, on April 20, 1889. In August 1939, in the Kremlin, Dzhugashvili toasted for Schickelgruber in the presence of Vyacheslav Molotov and Joachim von Ribbentrop: “I know how much the German nation loves its Fuhrer, I should therefore like to drink to his health.” Both personified what Immanuel Kant ancipated when wrote about the radicality of Evil. They were ideological gangsters, utopian sociopaths…

 

Stalin and Ribbentrop at signing of nonaggression pact

Articolul acesta mi-a stranit o reflectie despre regimurile totalitare… Ele se nasc atunci cand au loc ceea ce as numi unanimitati pentru binele societatii. Atat Partidul Bolsevic, in Rusia, cat si Partidul Nazist, mai tarziu, in Germania sunt expresia unui astfel de fenomen. Cand in creuzetul social se nasc acorduri depline intre oameni, „unire in cuget si-n simtiri” – cred ca va e cunoscuta sintagma – ar trebui sa ne gandim ca astfel de forme de „solidaritate” pot naste monstri si ar trebui sa simtim in interior o neliniste. Mi se pare ca, in general vorbind, astfel de regimuri criminale se nasc pe un fond politic in care Opozitia e slaba sau epuizata. O Opozitie puternica, angajata politic in adevaratul sens al cuvantului si necorupta, ar putea sa stopeze ascensiunea unor criminali la Putere. Opozitia mensevica din Rusia, daca poate fi intr-adevar numita asa, s-a compromis odata cu coruptul Regim Tarist, iar democratia liberala, in Germania, a fost compromisa de o criza economica severa. Social-democratia germana a acelor ani s-a dovedit slaba. In general vorbind, in acei ani niciun partid nu a avut un lider credibil, carismatic si dornic sa iasa la lupta. A aparut, in schimb, Hitler. Care a iesit la lupta si a castigat. I-a castigat inclusiv pe capitalistii germani, pe care i-a atras de partea sa. In Rusia s-a intamplat un alt fenomen, destul de interesant de altfel… Acolo mensevicii (v. si aici) si bolsevici faceau, de fapt, parte din acelasi mare partid – Partidul Social Democrat al Muncii din Rusia. Disputa dintre lideri – Vladimir Ilici Lenin si Iulius Martov – care imi aminteste de cea de la noi dintre Ion Iliescu si Petre Roman (ulterior dintre Traian Basescu si PSD sau Adrian Nastase) -, a condus la aparitia in partid a celor doua factiuni. Cu alte cuvinte, nici in acest caz nu se poate vorbi de o Opozitie veritabila de vreme ce proveneau amandoua din acelasi partid marxist…

Interesant este ca cele mai expuse regimuri la totalitarism sunt cele care vor binele societatii. Iar partidele aferente acestor regimuri sunt cele de Stanga, care vor, nu-i asa, intr-un idealism demn de o cauza mai buna, binele intregii omeniri. Sa nu uitam ca Partidul Nazist era, in fapt, un partid national-socialist. Si mai exact – v. aici – titulatura lui era: „Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei”, adica: Partidul Muncitoresc Naţional-Socialist German, care, din cate inteleg „până în 1920 a fost numit Deutsche Arbeiterpartei, Partidul Muncitoresc German„. In acest partid, minuscul la inceput, se discuta, din cate inteleg, despre nationalism, rasism si antisemitism. Iar din 1919 a inceput sa fie frecventat de Hitler, care in scurt timp a ajuns seful acestui partid. Daca lucrurile stau asa, inseamna ca nationalismul, rasismul si antisemitismul au incoltit, politic vorbind, in Germania, nu in marea burghezie, cum poate ar crede unii, ci in cadrul unui partid muncitoresc!

Interesant este ca, in ambele partide, atat in Partidul Social Democrat al Muncii din Rusia, cat si in Partidul Muncitoresc German – partid al carui lider – Anton Drexler – avea idei antisemite, nationaliste, anticapitaliste si antimarxiste, deci in astfel de creuzete politice, s-au dezvoltat lideri extremisti deosebit de periculosi: Stalin si Hitler. Care, intr-o buna zi, si-au dat mana, insa n-a tinut prea mult prietenia…

Partea cea mai proasta este ca societatea rusa, cat si cea germana, a acceptat asemenea partide si le-a propulsat spre Putere pentru ca afirmau dorinta de a face bine societatii, dar mai ales din lipsa unei Opozitii veritabile. E ingrijorator ca astfel de diavoli pot insela societatea printr-un discurs prin care promit sa promoveze binele societal, discreditand orice alt partid de pe scena politica. Si se vede ca s-a ajuns, in ambele tari, la un partid unic la conducerea tarii care a facut orori!!

Au inselat atatia oameni deoarece din cauza naturii umane, pacatoase, nimanui nu-i place sa afirme despre sine ca are un nume de tot rahatul si ca e cel mai mare pacatos! Ca sa scape de rusine si pedeapsa! „Ca eu spre batai gata sunt…” – spunea Preafericitul David… In felul acesta, toti sunt de acord cu „binele”, adica cu inselaciunea Diavolului. Si cred ca trebuie sa luam aminte cand Parintilor li s-a aratat Diavolul in chip de Inger, pacalindu-i pe cei mai slabi din punct de vedere duhovnicesc. Cum, nu vrei binele? Cuuuum, fumezi in fata copilasilor?? Cuuuum, te uiti la filme porno?? Toata lumea vrea binele! Numai ca „binele” asta te poate pogori pana la Iad!

La ideea D-lui. Tismaneanu despre lucrarea Diavolului in Istorie, putem raspunde ca Diavolul ii insala pe oameni folosindu-se de „bine”, propunandu-i „binele societatii”. Lucru metodic, dupa cum se vede. Cand apar unanimitati in jurul acestui „bine societal”, atunci se nasc de fapt regimuri totalitare criminale! Trotki a fost un naiv – si-a dat seama (era, totusi, inteligent) prea tarziu… Interesant este ca s-a refugiat de acest „bine” in Imperiul Capitalist, nu-i asa, al „raului”, in Franta si pe urma taman in Mexic, sa nu-l prinda „binele” Tatucului…

„Martov, grav bolnav, a emigrat în Germania, unde a şi murit de altfel în 1932. Înainte de a muri, a fondat ziarul „Mesagerul Socialist” cu fonduri date de vechiul său camarad, Lenin. „Mesagerul Socialist” s-a mutat împreună cu centrul menşevic din Berlin în Paris în 1933, mai apoi la New York în 1939, unde a continuat să fie publicat până pe la sfârşitul anilor şaptezeci.” – sursa aici.

Ce ironie a sortii… In Imperiul „Raului”, al Capitalismului Decadent, nu le-a facut nimeni de petrecanie…

decembrie 19, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

72 comentarii »

 1. Eh. Ideea ar fi valida, doar ca nu se aplica la ceea ce s-a întimplat in America in 1773 si după.

  Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015 | Răspunde

  • Adica?

   Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015 | Răspunde

   • Adică aceste unanimități pentru binele societății si sloganuri ca „unire in cuget și-n simțiri” au adus dictatura in Rusia si Germania dar libertatea in America. Opoziția, marea britanie, a avut armata cea mai performanta din lume, deci nu este vorba despre slăbiciune si epuizare. Parintii fondatori ai Americii au vrut binele societății, si au scris singura Constitutie vreodată scrisă care sa arate asta. Deci altceva este la mijloc.

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • Dar si in America, chiar de la inceputuri, ca sa zic asa, s-a diversificat scena politica.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • Dar in aceleași condiții ca in timpul revoluției franceze, bolșevice si naziste, rezultatul a fost opus. De ce?

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • Trebuie sa recunosc: o explicatie ar fi ca America a fost cladita pe Libertate.

    Insa America nu a avut monarhie absolutista, daca ne referim la Revolutia Franceza si la Revolutia Bolsevica.

    Da, intr-adevar, este extradorinar ca America a evitat totalitarismul si ororile lui in perioade cand el se nastea si se dezvolta in Europa!

    Fantastic!!

    Fara nicio unda de ironie am spus: „Fantastic!!”.

    Toata stima mea!

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • Dar inainte de revoluție, America a fost colonie britanică. Cind s-au luptat împotriva regelui, la fel cum s-a făcut in Rusia, sau cind Hitler a ajuns la putere, rezultatul a fost diferit. De ce America a vrut libertate iar Rusia, Germania si Franța nu?

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • La aceasta intrebare iti voi raspunde cu o poezie a lui Goethe:

    Statelor Unite
    America, tu stai mai bine
    Ca stravechiul continent, cestalalt,
    Caci n-ai castele-n ruine,
    Nici zid de bazalt;
    Nici nu-ti zguduie prezentele zile,
    Inlauntru, cutremure-abupte,
    Nici amintiri inutile,
    Nici zadarnice lupte.

    Traieste-ti prezentul fericita,
    Si cand recita ai tai copii,
    Fereste buna lor ursita
    De cavaleri, de hoti si basme cu stafii.”
    (Goethe, Poezia, Vol. 1, Editura Univers, Bucuresti, 1984)

    Deci iata care e parerea lui Goethe si gandeste-te cine a fost marele Goethe… Iar sfaltul lui din finalul poeziei mi se pare actual:
    „Traieste-ti prezentul fericita,
    Si cand recita ai tai copii,
    Fereste buna lor ursita
    De cavaleri, de hoti si basme cu stafii.”

    Cred ca ar trebui ca America sa-l ia si acum in seama:
    „Fereste buna lor ursita
    De cavaleri, de hoti si basme cu stafii.”…

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • Nu ai inteles ideea mea. Goethe a „vazut” America după revoluție, nu inainte. Inainte de revoluție a fost in aceeași situație ca si cele 3 tari. Totuși, revoluția a adus libertate, nu totalitarism ca in Europa.

    Cit despre mărimea lui Goethe, e discutabil. Fiecare are standardul sau.

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • Bun, raspund eu pentru Goethe: fii sigura ca a „vazut-o” si inainte de Revolutia Americana! 🙂 Cu siguranta! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • Nu cred. Pentru ca altfel nu scria asa.

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • Mai pe larg, te rog…

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • Vezi, apropo de ce spunea Goethe, acum e chestia asta cu terorismul…

    Nu-mi place!

    Vezi ca, din pacate, si America e victima a terorismului, a islamismului radical… Ar trebui mai multa grija…

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • Da, acum si America s-a alăturat celor 3 tari.

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • Care tari?

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • Franța, Germania, Rusia. Despre ce tari vorbim?

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • S-a alaturat lor? 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • In a obține același rezultat ce ele: dictatura.

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • Vezi ca Goethe atragea atentia asupra pericolelor…

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • Da, ce geniu 😛 adică multi o fac. Si ce-i cu asta?

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • Mie mi se pare ca-i stia bine si pe Parintii Fondatori ai Americii…

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • Rau e ca nu i-a copiat in înțelegere.

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • Nu era conturat, sau poate ca era, un proiect de asemena tip si anvergura pentru Europa pe vremea aceea. Probabil ca nu era posibil la vremea respectiva in Europa din cauza atator „cavaleri” si „lupte inutile”…

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • Ma refeream la cum au inteles ei lucrurile. Cu aceiași cavaleri, ei au avut înțelepciune sa cunoască natura umană. Au avut alt punct de plecare, punct pe care Goethe l-a respins vehement.

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • Nu cred ca l-a respins… Insa… numai gandeste-te la Razboiul de Treizeci de ani… A decimat atata lume… Si la ce a folosit…?

    Si nu cu aceeasi cavaleri…

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • La ce concluzie a ajuns?

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • La vremea respectiva nu a fost posibil… Revolutia Franceza a inlaturat o monarhie absolutista si s-a lasat cu orori… A venit pe urma Napoleon, despre care Hegel, dar si altii, din cate inteleg, nu avea o parere deloc rea, ca purtator al idealurilor Revolutiei, de innoire a fetei Continentului. Multor germani le-a placut de Napoleon si chiar si Goethe, daca nu ma insel, credea ca se va deschide o epoca noua, ca sa zic asa, in Europa. Insa Goethe a aratat ca America sta mai bine decat Europa si intr-o frumoasa poezie, pe care trebuie sa stii s-o citesti (interesant ca a aparut pe vremea comunismului!!), arata de ce sta mai bine decat Europa. Insa sa faci dintr-o Europa cu ziduri de bazalt, zguduita inlauntru de cutremure-abrupte, o America libera si independenta, mai greu, cel putin la vremea respectiva. Romania, de pilda, nici acum nu e in Spatiul Schengen, desi are dreptul la asta.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • De ce nu a fost posibil? De ce s-a lăsat cu orori? De ce le-au placut de Napoleon? De ce America stătea mai bine?

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • Citeste mai bine poezia… Ca incearca sa explice, in putine cuvinte si folosindu-se de simboluri, de ce.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • Nu a reușit. I-a scăpat motivul.

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • Ti-l arata, punand Europa in contrast cu America inca de la inceputul poeziei.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • Asta este un simptom, nu un motiv.

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • E o explicatie printr-o descriere in antiteza, ca sa zic asa, a situatiei din cele doua Continente.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • Dar si tie si lui Goethe va scapă motivul. Vedeți doar simptomele si rezultatul.

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • In opera lui Goethe sunt poate pasaje mai greu de inteles, ciudate, in care autorul foloseste simboluri si cai ce pot parea intortocheate pe undeva…Ca sa nu se inteleaga, cel putin prea repede, ce ascunde versul sau fraza…

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • Daca il intelegi, răspunde tu.

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • Eu asa zic, Europa e vazuta in contrast cu America. Adica ce spune despre America, pune negatia in fata si vezi Europa. Intr-un fel e limpede. Zice „zid de bazalt”, de ce de bazalt? Bazaltul e o roca foarte dura, de culoare neagra. In America, de pilda, nu existau asemenea ziduri. Bineinteles, nu-i vorba de un zid, la modul propriu, ci e la figurat. E vorba de ziduri politice, de orgoliile liderilor etc

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • Aia am inteles, dar acela nu este motivul. De au fost diferite?

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • Probabil ca motivul a fost ca America s-a format pe un taram nou, pe alte principii si valori decat cele ce erau in Europa – ai vazut ca, de exemplu, aici, in Europa, aveam monarhii absolutiste, acolo evident ca nu era asa ceva. Deci un taram nou si principii si valori noi fata de cele de pana acum, chiar revolutionare putem spune, care au putut astfel sa fie aplicate in America si care si-au gasit o minunata expresie in Constitutia US!

    In Europa era si influenta Bisericii Catolice, agresiva si opusa la tot ce era nou si innoitor. Multi au avut de suferit persecutii crunte. Chiar si in Franta, o tara mai liberala, in veacul al XVII-lea, de pilda, erau multe minti luminate dar si reversul… Nu era tocmai usor. Nu mai vorbesc de Spania sau Portugalia unde influenta Vaticanului era si mai mare, asa cum Islamul o are in Arabia Saudita, ca sa fac o comparatie. In comparatie cu aceste tari in Franta era bine, in Anglia, datorita faptului ca Regele luase atitudine impotriva papalitatii, era si mai bine si libertatea era si mai mare- lucru remarcat si de Voltaire. Multor francezi le-a placut in Anglia si multi masoni din Marele Orient au fost initiati acolo. Ducele d’Orleans, care era Marele Maestru al Marelui Orient, era un obisnuit al curselor de cai de la Londra. Oamenii se simteau mai bine in strainatate decat in tara lor, pentru ca in Anglia era mai multa libertate decat in Franta si mult mai multa decat in Spania si Portugalia.

    Deci situatia sociala, sa zic asa, din Europa era cu totul alta decat in America, unde cei care au venit acolo, emigrand din Europa, erau din start liberi si egali si, desigur, ca sa functioneze societatea trebuiau sa fie si fraterni. Deci acolo toate conditiile erau din start indeplinite. In Europa nu erau indeplinite.

    Iar in SUA, inca de pe vremea aceea, nu s-a simtit influenta Bisericii Catolice, asa cum, de pilda, s-a simtit in Mexic… In Mexic au fost oameni care au luptat pentru libertate, dar care au sfarsit sa devina dictatori, inclusiv datorita influentei dure a catolicismului de atunci si inapoierii ce se manifesta acolo in societate… Sigur, lupta pentru libertate in Mexic a fost aprobata si a gasit simpatie in SUA. Dictatura nu a fost aprobata si nu a gasit simpatie, dar, datorita conditiilor din Mexic de la acea vreme, a gasit, in SUA, intelegere.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • Vorbesti de parca colonistii ar fi venit de pe alta planeta, cu alte idei. Nu, europenii care au vrut sa trăiască liberi au plecat pentru a trai liberi. Au plecat din aceeași Europa si cu idei formate in aceeași Europa de care vorbește Goethe. Parintii fondatori s-au inspirat din gindiri găsite in Europa, ca Locke, Montesquieu.

    Asta este motivul care face ca Europa sa fie deosebita de America, Europa a fost si inca este falimentara moral.

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • S-au făcut vreodată? Asa cum am spus, Europa este falimentara moral. Orice ar face nu va ieși bine, numai daca il vor recunoaște pe Dumnezeu in viața lor.

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • Da, stiu. Am urmărit de la inceput. Asta înseamnă sistemul scandinav atit de mult ridicat in slavi de ONU si etatisti. Trist.

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • Sint demonstrații si la București la ambasada norvegiana si aici in Washington.

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • Foarte bine!

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • http://100percentfedup.com/breaking-young-children-forced-sex-slaves-un-officials-food-un-ignored-reports-video/

    Sa aștepte ajutor de la ONU?

    Comentariu de Cristina | decembrie 20, 2015

   • Iau prima fraza din articol:

    „Memos about the sexual abuse in the Central African Republic were “passed from desk to desk, inbox to inbox, across multiple UN offices, with no one willing to take responsibility”, the report found.”

    Stau si ma intreb: oare de ce…? Dubioasa treaba…

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 20, 2015

   • As dori sa stiu si parerea ta la intrebarea pe care am pus-o: de ce oare? Deci memoriile au trecut de la o masa la alta, de la un inbox la altul, deci au fost pasate de la unul la altul. Intrebarea e: de ce? Ce parere ai?

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 20, 2015

   • http://rightwingnews.com/top-news/17-black-thugs-arrested-for-burning-white-girl-alivethe-msm-is-silent/?utm_source=fp&utm_medium=fp&utm_campaign=fp

    Nu stiu daca îți mai amintești articolul scris de o românca despre ce s-a întimplat in Ferguson (cred) si a spus ca e din cauza rasismului. Sa-mi trimiti te rog si articolul scris de ea cu privire la Știrea de mai sus. De ce am impresia ca nu va scrie unul despre rasism in privința asta?

    Comentariu de Cristina | decembrie 20, 2015

   • Musulmani?

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 21, 2015

   • Nu stiu. Dar negrii. Cind un alb omoară un negru pentru ca viața ii este in pericol, media striga imediat rasism. Cind negrii ii dau foc unei fete albe, care nu le-a făcut nimic, toată media tace. La fel si in România. Ar trebui întrebata tanti aia de ce nu scrie un articol despre asta si sa strige ca-i rasism? Pentru ca articolul asta nu se potriveste cu propaganda, ca albii sint rasiștii si criminalii, săracii negri sint doar niște biete victime.

    Comentariu de Cristina | decembrie 22, 2015

   • http://www.gandul.info/international/viktor-orban-se-revolta-impotriva-liderilor-ue-importa-extracomunitari-si-sunt-desprinsi-de-realitate-14925580

    Nu sunt adeptul lui Viktor Orban. Insa cu privire la primirea emigrantilor (nu vad de ce i-as numi refugiati) ar fi o problema majora care, daca doresti, tine de democratia dintr-o tara: cum va primi lucrul asta poporul maghiar? Germania, dupa cum se vede, vrea sa impuna propria ei ospitalitate in toata Europa. Cu forta, apeland la amenintari care, dupa parerea mea, incalca drepturile statelor membre UE! Dar poporul, de exemplu cel maghiar, cum primeste lucrul asta? E de acord, nu e de acord? Poporul nici nu conteaza in ecuatia asta. Adica nu conteaza parerea mea, parerea ta, ci doar supunerea la ordin, sub imperiul amenintarilor! Or, in Ungaria si asa s-a ridicat destul de mult extrema dreapta, Jobbik. Sa-i primeasca pe astia, sa creasca Jobbik si mai mult?

    Germania a anuntat, fara sa se consulte cu cineva, ca va primi 800.000 de emigranti pana la sfarsitul anului. Nu vad de ce toti trebuie sa pocneasca militareste din calcaie si sa fie de acord cu pozitia Germaniei. In mod normal, ar fi trebuit sa fie, inainte, o dezbatere europeana in care sa se ia in considerare pozitia fiecarui stat si sa se ajunga la o solutie comuna. Nu stiu daca a existat o astfel de dezbatere, mult mai probabil ca nu, judecand dupa ceea ce se intampla.

    Acum, brusc, apropo de cutremurele-abrupte de cate vorbea Goethe, trebuie toti sa fim la ordin, toata lumea trebuie, vrea, nu vrea, sa primeasca acesti emigranti!

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • De ce ar apăra cineva democratia nu inteleg. Este pasul către tiranie.

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • Dupa cum spune articolul din Romania Libera, partidul de la Putere vrea sa politizeze instanta constitutionala poloneza, ceea ce sugereaza ca vrea s-o transforme in propria sa oficina politica.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • Si tot din poezia lui Goethe ar rezulta ca in Europa e exact invers decat in America… Cu „cutremure-abrupte”, „amintiri inutile”, „zadarnice lupte”, „castele-n ruina”, „zid de bazalt”, ca si spune: „Ca stravechiul continent, cestalalt”, adica Europa. Era cam pesimist cu privire la Europa… Stia el ce stia…

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • Da, rezultatul a fost invers, nu situația. Amintiri inutile? Pentru ca le considera inutile a fost rezultatul in Europa diferit decit cel in SUA.

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • Dar adauga: „Nici zadarnice lupte” – gandeste-te ca Europa, in sec. XX, a trecut prin doua razboaie mondiale, care au pornit de aici! Acuma e UE, tocmai ca sa se termine cu luptele astea zadarnice. Dar si acum exista astfel de lupte…

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • Lol. UE nu e ca sa se termine aceste lupte. Este fosta urss, vrea control.

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • Din cauza asta trebuie luptat impotriva totalitarismului si a formelor totalitare incipiente si acum!

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • Nu ai cu cine.

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • Insa iti spun ca Opozitia slaba in Rusia si in Germania si aceasta unanimitate pentru binele societal au fost cauzele aparitiei totalitarismului bolsevic si nazist.

    In America, bazata pe libertate, democratia s-a dovedit mult mai rezistenta si viabila!

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • Nicidecum democratia! Asa ceva nu a existat niciodată in America.

    Nu, opoziția slaba si unanimitatea pentru binele social sint simptome, nu cauze.

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • Daca a existat si exista mai mult de un partid, putem spune ca a existat si exista democratie. Insa, referitor la democratie, in general vorbind, depinde pe ce valori se bazeaza aceasta.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • Nu. Democratia este tirania majoritatii, ceea ce nu a fost niciodată in America b

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • Da, ai putea vedea democratia si sub prisma asta a tiraniei majoritatii. De fapt, mi-aduc aminte, Dan Amedeo Lazarescu spunea, citez din memorie, ca „de la Aristofan incoace democratia nu-i decat o vorba goala”. Aici putem desprinde o nuanta conservatoare – cred ca e clar – insa gandeste-te ce cuvant tare a folosit: „o vorba goala”!! Insa moderatorul a trecut imediat peste, parca i-ar fi fost si frica sa mai intrebe, spre exemplu: de ce „o vorba goala”? 🙂 Asta a fost impresia mea…

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • Asta este democratia. Sa spui ca nu e înseamnă sa nu vrei sa vezi adevarul. Este cel mai esențial lucru.

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

   • Daca vorbim de democratie, si comunistii spuneau ca e democratie. Gandeste-te numai la R.D.G. – Republica Democrata Germana, care era, de fapt, un stat comunist. Si in Romania, pe vremea comunismului, era Frontul Democratiei si Unitatii Socialiste. De asta spun ca depinde pe ce valori e bazata aceasta democratie.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • Nu. Democratia este tirania majoritatii.

    Comentariu de Cristina | decembrie 19, 2015

 2. Ehei !
  Ce Ţară era America până a fost căpuşată de khazari !
  Şi uite în ce situaţie nenorocită i-au adus !
  De fapt comunismul ca şi această mult trâmbiţată democraţie are la origini aceleaşi minţi bolnave, care găsesc mijloace financiare, dar mai ales massmedia pentru a manipula perfid oamenii, pentru a-i aduce în starea, cel puţin neverosimilă de a crede şi accepta, fără a-şi pune prea multe întrebări, minciunile ce cad în ploaie asupra lor !
  Din fericire, tot mai mulţi americani se trezesc din frumosul lor vis, pe cale de a lua sfârşit cît de curând, chiar şi pentru cei care astăzi se mai află prinşi în mrejele lui. De fapt, ale lor !”
  A celor câţiva nemernici, care la umbra tiparniţei, mai dau încă ceva iluzii de bine unui popor îndobitocit doctrinar, la fel de mult şi prin aceleaşi mijloace, ca şi cei din lagărul comunist !
  De ce credeţi că singura variantă care mai poate întârzia iminenta Revoluţie Americană este înăsprirea dementă a forţelor şi mijloacelor de represiune, în special prin acel anticonstituţional Big Brother !?
  Şi asta, unde ?
  În Ţara tuturor Libertăţilor ! :lol. 😛
  Ar fi de rîs, dacă n-ar fi de plâns !

  Comentariu de Radu Humor | decembrie 19, 2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: