Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

In atentia economistilor

N-am prea vazut ca s-a pus problema evolutiei datorie publica-competitivitate din ultimii ani, 2009-prezent si concluzii trase pe aceasta tema.

Voi relua in aceasta postare un comentariu pe care l-am facut – aici:

„Sunt inca multi care lucreaza la stat sau la intreprinderi de stat falimentare si lucrul asta ii face sa astepte de la stat ceva. Statul, de exemplu, mareste salariile, vrea sa mareasca salariul minim si lucruri de genul asta, prin care se urmaresc avantaje electorale.

Insa e un alt lucru ingrijorator… Eu am scris ceva mai demult un articol despre competitivitate:
https://motanulfilozof.wordpress.com/2013/02/20/despre-competitivitatea-economica/
uite-te pe ce loc era Romania…
Indexul competitivitatii pe 2013-2014 plaseaza Romania pe locul 76 cu un scor de 4,13:
http://www3.weforum.org/docs/WEF_GlobalCompetitivenessReport_2013-14.pdf

Indexul pe pe 2014-2015 plaseaza Romania pe locul 59 cu un scor de 4,3:
http://reports.weforum.org/global-competitiveness-report-2014-2015/rankings/

Indexul pe 2015-2016 plaseaza Romania pe locul 53 cu un scor tot de 4,3:
http://reports.weforum.org/global-competitiveness-report-2015-2016/competitiveness-rankings/
Insa daca ai sa te uiti pe, sa zicem, ultimul tabel ai sa vezi ca la scorul de 4,3 sunt mai multe tari ,la fel si cele care au 4,2 – mai multe tari, astfel ca, de exemplu, pe locul 70 e Muntenegru cu scorul de 4,2…

Cu alte cuvinte, competitivitatea Romaniei in perioada 2009- prezent e una foarte scazuta, iar cresterile sunt lente si foarte mici. In schimb, datoria pe care a facut-o statul, deci datoria publica a crescut de la 13% din PIB in 2009 la 40% din PIB in prezent!!
https://florincitu.wordpress.com/2015/11/27/guvernul-ciolos-ignora-experienta-din-20072008/

Asta e lucrul ingrijorator!! Cu alte cuvinte, statul doreste sa mareasca salariile bugetarilor, sa tina in continuare in brate intreprinderi de stat nerentabile care produc pierderi uriase economiei nationale, sa mareasca salariul minim, numai vorbesc de sectorul informal in care e implicat masiv statul si care consuma foarte mult, insa gandeste-te cat a crescut datoria publica fara sa se evidentieze cresteri semnificative de competitivitate! Daca am fi pe locul 30 sau 31 ca Estonia, respectiv Cehia (v. ultimul raport) inca as mai zice… Deci la o analiza in acest sens – datorie publica-competitivitate – observam ca lucrurile nu stau deloc stralucit si faptul ca statul e implicat in economie destul de masiv, precum la noi, nu determina decat coruptie si cresterea datoriei publice, in schimb o competitivitate redusa pe ani de zile. Realitatea, din pacate, asta e… In felul acesta, indatorandu-ne mai mult, costurile cu datoria publica ar putea sa devina impovaratoare. Speranta mea absurda e sa nu se intample asa…

Altceva ar fi fost daca aceasta crestere a datoriei ar fi mers mana-n mana cu o crestere semnificativa de competitivitate! Atunci lucrurile s-ar fi schimbat… N-ar fi disparut cu totul riscurile, sa fim bine intelesi, dar lucrurile ar fi stat altfel… Dar asa… Impresia mea este ca se intampla ceea ce s-a intamplat si pe vremea lui Ceausescu. Tara s-a indatorat (datoria insa nu era atat de mare ca-n prezent) insa din pricina competitivitatii reduse – pentru ca totul era de stat si din cauza restrictiilor comuniste – datoria publica, desi nu era atat de mare ca-n prezent – a fost platita prin insuportabile masuri de austeritate care au condus, in final, la caderea regimului. Acum fiind economie de piata situatia nu e atat de grava ca atunci. Insa e o situatie ingrijoratoare!! Si se vede ca pe termen lung implicarea statului in economie nu a avut efecte benefice…”

Ce-i de facut?, vorba lui Lenin… 😆 Mai glumim, dar problema e serioasa! Competitivitatea economica a tarii noastre e cam tot p-acolo, in schimb a crescut foarte mult, de vreo 4 ori, datoria publica fata de anul 2009!! In asemenea conditii o crestere a deficitului bugetar nu poate conduce decat la astfel de consecinte:

 • inflatie
 • cresterea fiscalitatii
 • cresterea datoriei publice

In situatia data de la noi, toate acestea trei au un efect negativ, neputand stimula cumva cresterea competitivitatii.

Referitor la inflatie ar trebui spus un lucru… Romania a experimentat, intr-adevar, o inflatie uriasa, la un moment dat de vreo 300%. E nebunie, e noaptea mintii, stiu… Insa trebuie aratat, cred eu, ca lucrul asta s-a intamplat pentru ca, dupa Revolutie, reformele institutionale pe care le-a facut Romania au mers mai rapid si s-au desfasurat cu mult mai mult succes decat reformele economice. Atata vreme cat 80% din privatizari au fost ratate, dupa cum spunea fostul premier, Dl. Nicolae Vacaroiu, nu se poate spune ca reformele economice au avut un mare succes… Atata vreme cat economia suferea un declin puternic, multe unitati industriale si agricole s-au distrus pur si simplu, aparitia unei coruptii endemice in societate, ramanerea la stat a unui sector economic neperformant, la care se adauga cresterea salariilor in sectorul de stat, pe langa faptul ca foarte multi romani au ales sa plece in Occident sa lucreze, deci Romania pierzand din forta de munca si competente, inflatia a urcat la cote record!! Nu neg rolul Bancii Nationale in coborarea inflatiei, insa nu doar Banca Nationala singura are merite. Trebuie spus ca in timpul Guvernului Nastase masurile de reforma economica in sensul economiei de piata, prin privatizari (desi nici acelea toate reusite) si buna absorbtie a fondurilor de preaderare au condus la cresteri semnificative de PIB pentru prima data cele mai mari dupa Revolutie, dupa 10 ani de stagnare economica, au creat conditiile economice necesare pentru coborarea drastica a inflatiei. Sa nu se creada ca inflatia a fost in exclusivitate opera BNR (nu vreau sa iau apararea nimanui, incerc sa fiu obiectiv) sau ca scaderea drastica a inflatiei s-a datorat doar BNR. Ci s-a datorat unor masuri reale de reforma economica ce a incercat sa creeze o economie de piata reala, nu doar pe hartie, in tara noastra.

Din 2004 nu s-a mai facut nicio privatizare, in perioada 2004-2009 s-au angajat, sub guvernarea Tariceanu, liberala, 500.000 de functionari la stat. Ce vreau sa spun este ca din 2004 reformele economice stagneaza, ba chiar as putea spune ca nici nu se mai fac. In schimb a crescut de vreo 4 ori datoria publica fata de 2009 si, tot in aceasta perioada, coruptia, in care statul e masiv implicat, s-a accentuat – de exemplu, vezi jaful de la ANRP. Si acum ganditi-va, apropo de ce spuneam mai sus, cum ar fi fost cu inflatia si starea economiei daca nu s-ar fi luat masurile necesare de reforma economica…

Absenta unor masuri reale de reforma economica reala in conditiile in care datoria publica a crescut in cativa ani de vreo 4 ori si competitivitatea a ramas scazuta nu poate, dupa parerea mea, sa duca la ceva bun. Un deficit ceva mai mare ar fi bun pe termen scurt daca ar putea sa duca la o crestere de competitivitate insa el nu e destinat acestui lucru. Se urmareste o crestere a salariilor, tinand cont ca salariile in Romania sunt mici, insa cum ramane cu cresterile de productivitate a muncii… Ca la noi salariile sunt peste productivitatea muncii!!

Eu inteleg ca noi incercam sa copiem ce fac altii, insa eu cred ca trebuie spus ceva… Lasand la o parte discutia ideologica asupra salariului minim si marimii acestuia, vorbind strict economic, in SUA marirea salariului minim e justificata. Daca marele economist american, Dl. Paul Krugman, vorbeste de cresterea salariului minim ca o idee buna pentru SUA, asta nu inseamna ca e o idee buna si pentru Romania. In articolul sau, Raise That Wage, el arata de ce e o idee buna pentru SUA:

„First of all, the current level of the minimum wage is very low by any reasonable standard. For about four decades, increases in the minimum wage have consistently fallen behind inflation, so that in real terms the minimum wage is substantially lower than it was in the 1960s. Meanwhile, worker productivity has doubled. Isn’t it time for a raise?”

Deci pentru ca s-a dublat productivitatea muncii – adica PIB real pe ora lucrata in SUA, in schimb salariile au ramas scazute, chiar mai scazut decat in anii ’60!!! Deci, in timp, curba productivitatii muncii e deasupra curbei salariilor, nu invers, cum e in Romania. Iata de ce exista o justificare economica a cresterii salariului minim in SUA, repet: lasand la o parte judecati de ordin ideologic si judecand doar macroeconomic si la un nivel global. Nu spun ca masura ar fi buna, spun doar ca cifrele o justifica economic, ceea ce la noi nu se intampla. Iar din punctul de vedere al competitivitatii SUA este, evident, in top! Romania e codasa!! Iata pentru ce lucrurile nu se potrivesc… Recomand de citit si acest articol interesant al D-lui. Paul Krugman, unde, apropo de salarii si competitivitate spune:

„3. What about international competitiveness? We have a floating exchange rate. An across-the-board wage cut should be reflected in an equal rise in the dollar, wiping out any competitive gain.”

Insa el vorbeste referitor la $… Si a nu se face confuzia intre taierile de salarii, care pot fi deflationare, si cresterile de salarii nejustificate economic. Deci „onor” Guvernul ar trebui sa vada bine ce copiaza si ce nu… Ca nu toate se potrivesc…

Cele spuse mai sus arata ca implicarea statului in economie nu are, in Romania, efecte benefice. Statul ar putea, totusi, sa faca cate ceva, ca de pilda investitii publice in lucrari de infrastructura, deosebit de necesare economiei. Nu le-a facut! Se constata o situatie dezastruoasa, la ora actuala, la CNADNR, in constructia de drumuri si autostrazi! Nu se atrag investitii straine, nu se fac privatizari. Si se vede ca bazandu-te doar pe atragerea de fonduri europene si acelea asa cum le atragem si cat reusim sa atragem, lucrurile stagneaza, raman pe linia de plutire, dar nu evolueaza! De aici rezulta ca neefectuarea reformelor a avut un efect negativ pentru economia romaneasca si risca sa aiba un efect dezastruos!! Eu cred ca trebuie sa spunem lucrurilor pe nume: scenariul pesimist (chiar pe termen mediu!) este mai probabil decat cel optimist, daca lucrurile vor continua sa mearga in felul acesta ca si pana acum.

As dori parerea economistilor nostri pe aceasta tema. Si vin cu initiativa de a face o sugestie televiziunilor de stiri de a dezbate aceste probleme cu economisti reputati de la noi, ca sa intelegem mai bine lucrurile.

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

decembrie 14, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

49 comentarii »

 1. Lasand la o parte discutia ideologica asupra salariului minim si marimii acestuia, vorbind strict economic, in SUA marirea salariului minim e justificata. Da? Justificata de ce anume?

  Daca marele economist american, Dl. Paul Krugman, vorbeste de cresterea salariului minim ca o idee buna pentru SUA, – Marele?? Marele????? Ptiu!! De ce este el un punct de referinta bun???? Cui ii pasa de ce zice Krugman??

  Comentariu de Cristina | decembrie 14, 2015 | Răspunde

  • 🙂

   Am explicat de ce e justificata, datorita faptului ca productivitatea muncii e deasupra salariilor, e mai mare.
   Se vede ca SUA a crescut in competitivitate.

   Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 14, 2015 | Răspunde

   • Gresit. Nu este justificata constitutional. Restul nu conteaza, pentru ca America este o tara bazata pe lege, nu pe ce spune un keynesianist.

    Comentariu de Cristina | decembrie 14, 2015

   • Eu vorbeam strict economic, am specificat lucrul asta.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 14, 2015

   • Si strict economic nu are voie sa existe un salariu minim.

    Comentariu de Cristina | decembrie 14, 2015

   • Asta spune, dar intr-o nota interogativa si Florin Citu:”desi poate ar trebui sa ne intrebam daca este benefic sa avem salariu minim” (v. ultima postare cu salariul minim, am vizualizat-o si in postarea mea).

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 14, 2015

   • Niciodata si in absolut nici o situatie nu este benefic sa existe salariu minim. In America este si ilegal.

    Comentariu de Cristina | decembrie 14, 2015

   • Da, interesant punct de vedere? De ce sa nu lasi piata libera in definitiv si la urma urmei? E de studiat si varianta asta, mai ales ca aceasta crestere a salariului minim nu se justifica la noi, cum aratam si in postare…

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 14, 2015

   • Varianta este studiata si incercata. Functioneaza.

    Comentariu de Cristina | decembrie 14, 2015

   • Interesant!

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 14, 2015

   • Ideea stii care e? Este ca, la noi, ai nostri cred ca se poate aplica si la noi foarte bine, daca se aplica in SUA si daca insusi Krugman zice asa. Eu am vrut sa arat ca lucrurile nu stau chiar asa si s-ar putea sa nu se potriveasca. Insa nu stiu cat de constienti sunt ai nostri, ma refer la factorii de decizie, din Guvern, de la noi, de lucrul asta…

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 14, 2015

   • Pai pentru faptul ca se aplica in SUA e gresit si legal si economic. Mai ales ca Krugman sustine inseamna ca e gresit de doua ori mai mult. Ce om normal baga in seama ce zice Krugman?? Numai daca vrei socialism asculti de el.

    Comentariu de Cristina | decembrie 14, 2015

   • Ei, nu stiu daca e chiar asa. Va urma o administratie republicana, eu asa zic, nu?, si vor fi poate si democrati in guvern, pe probleme economice, poate chiar keynesieni sau poate chiar republicani cu vederi keynesiene… Sigur, libertatea trebuie sa fie pe primul plan.

    Tu crezi ca va ramane tot timpul asa ca acum?

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 14, 2015

   • Ce nu e chiar asa?

    Nu, nu va urma o administratie republicana.

    Comentariu de Cristina | decembrie 14, 2015

   • De ce crezi ca nu va urma o administratie republicana?

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 14, 2015

   • Ce nu e chiar asa?

    Comentariu de Cristina | decembrie 14, 2015

   • Vreau sa spun ca sunt lucruri care se pot aplica fara sa prejudicieze cadrul constitutional din SUA. Mie asa mi se pare. Insa e si o alta chestiune, de intelegere a fenomenelor economice si de piata si implicit de stiinta. Asta e lucrul important si necesar pentru a se evita decizii paguboase sau pentru a se evita crize economice. La noi s-au luat astfel de decizii paguboase (v. ce spune Florin Citu despre cum a actionat BNR pe perioada crizei) iar lucrurile ar fi putut fi evitate.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 14, 2015

   • Nu, nu exista cadru constitutional pentru a exista un salariu minim. Plus ca guvernul nu are voie sa ia decizii pentru a se evita crize economice.

    Comentariu de Cristina | decembrie 14, 2015

   • Da, dar vezi ca ele se intampla… Guvernul nu, dar Fed da…

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 14, 2015

   • Nu, nici Fed-ul. Fed-ul nu are voie constitutionala sa existe.

    Comentariu de Cristina | decembrie 14, 2015

   • Fed trebuie, are obligatii in acest sens.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 14, 2015

   • Obligatii neconstitutionale. Functioneaza ilegal.

    Comentariu de Cristina | decembrie 14, 2015

  • Lasand la o parte discutia ideologica, el, Krugman, stie si intelege foarte bine economia… Poti sa nu fii de acord cu parerile lui politice, asta nu inseamna ca nu e un mare economist.

   Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 14, 2015 | Răspunde

   • Da, mare economist keynesianist. Tot ce spune este gresit moral si constitutional.

    Comentariu de Cristina | decembrie 14, 2015

   • Mie mi se pare ca pui prea multa patima… 🙂 Insa discutia aici era alta, nu despre asta.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 14, 2015

   • Da, pun patima in adevar. Iar pentru mine Krugman este un om care trebuie ignorat, deci nu are nici o greutate sa vii sa-mi justifice ce zice el.

    Comentariu de Cristina | decembrie 14, 2015

   • Este necesar si are greutate ceea ce spune: pentru ca la noi deciziile care se iau, cum ar fi marirea salariului minim, pot conduce la catastrofe! Nu e cazul in SUA! Eu am vrut sa spun ca ai nostri copiaza, era sa spun plagiaza si nu cred ca as fi gresit prea mult, fara discernamant! Cu alte cuvinte: daca in SUA se face asa, hai si-n Romania sa se faca asa, pentru ca in SUA s-a facut ASA! Un astfel de mod de actiune nu are nicio justificare, nici macar una logica, netinand cont de conditiile diferite din cele doua tari!

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 14, 2015

   • Are greutate pentru cei care vor etatismul, nu pentru cei care vor libertatea si respectarea Constituției. Nu se poate compara SUA cu România pentru ca au constituții diferite. In SUA e interzis sa se stabilească salariul minim, nu stiu cum e in România. Asa ca nu se compara.

    Comentariu de Cristina | decembrie 14, 2015

   • Asta zic si eu.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 14, 2015

   • Nu, nu zici asta. Tu spui, un keynesianist din America spune sa se incalce Constitutia si sa se creasca/scada salariul minim, noi nu putem face asta pentru ca…potato. Una nu se compara cu cealalta.

    Comentariu de Cristina | decembrie 14, 2015

   • Insa m-am gandit la ce spuneai despre salariul minim…

    Ce as putea spune vizavi de aceasta chestiune referitor la Romania?

    Macroeconomic vorbind, ar fi mai avantajos pentru Romania daca nu ar exista salariul minim. In primul rand nu ai mai avea ce creste, cand nu ai productivitatea necesara pentru asta. Deci o problema majora ar fi eliminata. Nu stiu, n-as putea sa spun cat de bine ar fi pentru cetatean… Insa din punct de vedere macroeconomic ar fi mai bine… Pe de alta parte, nu ai mai avea intruziunea statului in piata. O piata libera ar trebui sa fie mult mai competitiva.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 14, 2015

   • Din link-urile trimise poți citi ca este mai bine pentru un cetățean sa nu existe un salariu minim, in special pentru cei necalificați.

    Comentariu de Cristina | decembrie 14, 2015

   • Motane, poti sa-mi spui o alta tara in care sa existe salariul minim? Si eu cred ca ptr piata muncii, dar mai ales ptr „competitivitate” ar fi benefic sa nh existe acesf salariu minim. In felul acesta ii dai libertate atat angajatorului, cat si angajatului. Unul sa fid liber sa dea cat crede/poate el, celalalt sa fie liber sa accepte sau nu. Si asa se vor regla simultan cererea cu oferta.
    Uite, decexemplu la noi in firma, salariile minime ptr fiecare functie/pozitie, sunt stabilite de consiliul de admin, impreuna cu sindicatul. Se negociaza in fiecare an acel contract colectiv. Normal ca fuecare apoi isi negociaza salariul, si se poate ajunge la salarii peste cel minim stabilit.
    Ideea este ca nu ne impune Guvernul salarii minime. Parerea mea este ca in felul asta se face si o rentabilizare mai buna. Se stimuleaza performanta.
    Pareeea mea 😆

    Comentariu de Rica Venturiano | decembrie 14, 2015

   • Da… e un punct de vedere. As dori sa vad ce spun si economistii – puncte de vedere pro si contra – apropo de salariul minim aplicat in tara noastra.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 16, 2015

   • Pai asta spun si economistii firmei, dar cei din Olanda.
    Impunerea de catre stat a unor salarii minime, nu ajuta cu nimic economia. Bine, ei nu prea inteleg diferenta dintre „economia de stat si cea privata”. 😃

    Comentariu de Rica Venturiano | decembrie 16, 2015

   • Da, este un punct de vedere! Dl. Florin Citu are dreptate, ar trebui o dezbatere serioasa pe aceasta tema.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 16, 2015

   • Stii care e treaba grava la noi in Romania?

    Uite incerc sa explic ceva: salariul minim, marimea lui, este strans legata de productivitatea muncii dintr-o tara, adica PIB real per numar de ore lucrate, cum arata si Dl. Krugman. In general vorbind, salariul e legat de productivitatea muncii, de aceea daca salariul depaseste productivitatea muncii incep sa apara probleme… In cazul unei firme poate fi sinonim cu falimentul, nu cred ca gresesc prea mult… In cazul unei tari poate inseamna cresterea inflatiei, acoperirea costurilor prin marirea datoriei publice, cresterea nesustenabila a fiscalitatii, adica consecintele unui deficit bugetar mare si nesustenabil. Or, marea problema in Romania este ca salariile sunt cu mult peste productivitatea muncii! De aceea apare problema si cu salariul minim si mai ales cu marirea lui. Adica marim salariul minim fara sa se fi marit mai intai productivitatea muncii?

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 16, 2015

   • Motane, vorbeam mai devreme despre libertatea de piata si de raportul cerere/oferta.
    Lasa-l frate pe angajator sa-si stabileasca salariile. pentru ca functie de cat de „atragator” este, tot asa va avea si forta de munca. Cum spuneai, iecare eliber sa accepte un salariu, sau sa-l refuze. la ranbdul meu, eu ca angajator, daca nu ofer salarii acceptabile, n-o sa am forta de munca si volens-nolens trebuie sa aleg intre a inchide firma sau a umbla pozitiv la salarii. Si da-mi in felul asta sa pot sa dau salarii diferentiate ptr aceeasi pozitie, dupa randament. Cum spuneam deunazi, sa stimulam „meritocratia”.

    Comentariu de Rica Venturiano | decembrie 17, 2015

   • Asta cred ca e libertatea economica… Dar Florin Citu are dreptate, nu se face, la noi cel putin, o dezbatere pe tema salariului minim…

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 18, 2015

   • He he he, cu cine vrei s-o faci?

    Comentariu de Rica Venturiano | decembrie 19, 2015

   • Am avea cu cine s-o facem… Altceva ma deranjeaza…

    Spre exemplu, o priveam pe Alina Mungiu-Pippidi la televizor. Cu cat patos sustinea ea ca trebuie sa primim refugiati. Spune Europa ca trebuie sa primim refugiati, deci trebuie sa primim refugiati. Pentru dumneaei si CSAT a ajuns sa fie neconstitutional. Si daca nu-i primim, cum ne aratam noi solidaritatea? Sa nu ne miram pe urma ca ne vor taia fondurile europene. Nu, nu se va spune ca pentru asta, dar ne vor taia fondurile!

    Dom’ne, dar chiar asa, tu n-ai nicio indoiala in legatura cu primitul refugiatilor…? Omeneste vorbind, chiar nu te intrebi: „mai, frate-soro, dar chiar trebuie sa-i primim?”. Ea nu avea nicio indoiala. A spus EU asa, asa trebuie sa facem, fara discutie. Spune EU sa ne cacam in lift, ce mai asteptam? N-auzi ca trebuie sa ne cacam? Chit ca ne vine sau nu ne vine. Scuza-ma ca m-am exprimat colocvial, dar mergand pe logica asta noi, Romania adica, nu face altceva decat sa se puna in situatia robului ce executa intocmai ce spune Stapanul si repeta papagaliceste tot ce spune Stapanul.

    E omeneste sa exprimi o indoiala, un punct de vedere al tau nu sa te declari fericit ca ti se da ordin. Si… daca e ordin, cu placere!

    Citesc blogul maestrului Cristoiu si uite ultima postare:
    http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-simbata-19-decembrie-2015/

    Uite-te si tu cum l-au primit, in ’41, pe noul ambasador al Germaniei la Bucuresti, Manfred von Killinger. Ce onoruri! Nu ca pe un ambasador, ci ca pe un sef de stat! Ca pe un stapan! Acum vremurile sunt altele. Dar si acum, din cate vad, se cultiva un conformism demn de o cauza mai buna. O dezbatere presupune si privirea unei probleme din alte unghiuri. D-na. Pippidi a vrut doar atat: sa fie corecta din punct de vedere politic. Dar logica dumneaei te izbeste: vrem sa facem parte din randul statelor civilizate, trebuie sa executam intocmai ordinele. Pentru dumneaei toata Europa de Est a dat un exemplu negativ, fata de luminoasa si „serafica” Europa de Vest! Intr-o dezbatere intereseaza ce zici tu, ca om, vorbind omeneste. Nu sa-mi arati care e ordinul si sa ma mustruluiesti ca de ce nu-l execut – ceea ce a facut D-na Pippidi.

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • Citeste, te rog, si asta:
    http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-joi-17-decembrie-2015/

    Deci coruptia e vinovata de ceea ce s-a intamplat la Clubul Colectiv. Ai inteles: CORUPTIA!! Trebuie sa repet de sapte ori pentru tine?

    Scuza-ma, mai Rica, dar nu se poate asa ceva. A venit de la Bruxelles, de peste Ocean, ordinul cu lupta anticoruptie, doar CORUPTIA trebuie sa fie de vina si nimic altceva. Se exclude din start orice altceva. Stii cum se numeste asta? Spalare pe creier!! Asa se numeste!!

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 19, 2015

   • Motane, nu trebuie sa-mi repeti, si daca te uiti la comentariile mele pe acel post, ai sa vezi ca am punctat asta. Nu stiu ce ararere ti-ai format tu, dar nici nu prind greu, si nici nu uit repede. Dar nu comentez.
    Totusi, ca ne place sau nu, democratia nu este perfecta, si oricat nu ne convine cateodata, chiar asta este esenta ei, majority rules. Iar in ce priveste „ioropa” poate ar trebui sa privesti dincolo de dogmatism. Fiind parte a UE, trebuie totusi sa respectam niste regului. Nu-i vina UE ca noi avem politicieni de doi bani, care se duc in PE si tac ca „dansul in iarba” fara sa aiba nicio reactie. Cum spuneai de mamadam Pipi aia. Nu cred ca „avem datoria” sa primi imigranti daca nu vrem, la fel cum si reciproca e valabila, nu trebuie sa ne spuna cineva ca nu trebuie sa-i primim. Dar repet, CINE VREI MOTANE SA FIE VOCEA ROMANIEI IN PE??? O madam Pipi, un musiu Severin, dom’soara base cu „succesurile” ei, sau altii ca ei???
    Pai la ce hahalere si fufe trimitem noi acolo, e normal sa fim tratati ca atare. Tu tot zici de PE si de cum ne trateaza ei, dar uiti sa iei in calcul imaginea pe care ne-o fac atat cocalarii ce au impanzit orasele europi la furat si cersit, cat si ceilalti „baieti de baieti” ajunsi acolo ca parlamentari.

    Comentariu de Rica Venturiano | decembrie 20, 2015

   • Stai, mai Rica, aia cu repetatul era o figura de stil. Eu am vrut sa accentuez ca se incearca o spalare a creierelor care, chiar daca nu ne dam seama, se face cu o intensitate pronuntata. Scuza-ma, dar ma enervase treaba asta, adica inducerea, daca nu chiar impunerea doar a unui singur punct de vedere pentru ca ASA TREBUIE, pentru ca ASA E CORECT POLITIC. Pentru ca daca lucrurile stau asa, s-ar putea ca sa nici nu trebuiasca faptul ca Romania sa aiba o voce in PE. Or, ideea asta ma deranjeaza foarte tare! Adica, cu alte cuvinte, unii dau ordin, altii trebuie sa le execute, unele tari, guverne, poruncesc, altii duc la indeplinire porunci. Or, lucrul asta nu-mi prea place…

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 21, 2015

   • Sper ca nu te-ai suparat la chestia cu repetatul. Ai inteles, sunt convins, ca era o figura de stil si nimic mai mult. Imi cer scuze daca te-a suparat…

    „Totusi, ca ne place sau nu, democratia nu este perfecta, si oricat nu ne convine cateodata, chiar asta este esenta ei, majority rules.” – sa inteleg ca asa vezi tu lucrurile… S-ar putea ca sa nu fie, totusi, asa… Regula majoritatii nu trebuie sa incalce drepturile minoritatilor. Democratia nu inseamna ca majoritatea, adica Puterea, sa impuna reguli prin care Opozitia nu poate iesi decat dezavantajata. In cazul asta pana la dictatura n-ar mai fi decat un pas. Democratia nu are cum sa functioneze asa. Democratia presupune un set de valori si principii, pe langa statul de drept, dar inclusiv statul de drept, pe care si-l insuseste atat Puterea cat si Opozitia, atat Majoritatea cat si Minoritatea.

    Daca sunt incalcari ale Constitutiei sau ale spiritului Constitutiei, chiar daca nu sunt sesizate de o Curte Constitutionala, sau chiar daca, presupunand, Curtea Constitutionala, prin vot, le aproba, atunci intervine o fractura – o leziune violenta datorata unei forte politice – in societate…

    Tu spui, de pilda, ca un functionar public are datoria sa respecte legea. Dar daca se da o lege prin care i se incalca libertatea de constiinta – lucru pe care sa-l prespunem, in acest exemplu, neconstitutional -, chiar daca o Curte Suprema sau Constitutionala spune ca acea lege nu ar fi neconstitutionala, se intampla fracturile sau leziunile sociale si morale de care vorbeam mai sus… Omul nu este un robot – fie el si functonar public – care sa respecte neconditionat orice lege. Nu este nici intr-un serviciu militar unde trebuie sa respecte neconditionat un ordin. Societatea umana nu e o cazarma unde se respecta ordinele date de sus, cu atat mai mult una democratica. Asa ca datul demisiei – solutia propusa de tine – nu e una neaparat optima…

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 22, 2015

   • Imi pare rau, dar cred ca trebuie sa-ti repet de mai multe ori, deoarece zici asa:

    „[…] dar uiti sa iei in calcul imaginea pe care ne-o fac atat cocalarii ce au impanzit orasele europi la furat si cersit, cat si ceilalti „baieti de baieti” ajunsi acolo ca parlamentari.”

    Nu pot fi de acord cu exagerarile voite la adresa romanilor, care se vad de la o posta si numai cine nu vrea, nu le vede. Poate ca tu esti de acord cu asa ceva. EU NU SUNT DE ACORD! Si desfid astfel de manifestari antiromanesti! Poate ca tu esti de acord cu comicul ala francez care ne invata „salutul romanesc” sau cu exagerarile din presa britanica ce prezentau ca vor veni mai multi romani si bulgari decat are Romania si Bulgaria.

    Nu toti europarlamentarii sunt niste hahalere.

    Imi pare rau, dar din toate comentariile tale, ideea care se desprinde este ca romanii sunt niste hahalere.

    Poate ar trebui sa te uiti mai intai la tine insuti, in oglinda…

    Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 22, 2015

 2. Tu zici ce zici de salariul minim. Dar ia intreaba in jur, nu economistii, si vezi ce ti se raspunde. Cati romani stiu care este realitatea cu acest „salariu mini” si cui foloseste, ca economiei in niciun caz. Tu ai dreptate cand spui ca e timpul si chiar necesar, ca Guvernul sa isi „ia labele” de pe multe „chestii”, daca vrem ca sa iesim la lumina dpdv economic.
  Asa, cu „lacunele mele” cred ca ma descurc destul de bine in hatisul economiei romanesti, si nu numai, ca sa realizez ca eliminarea salariului minim va ajuta la relansarea ei.

  Comentariu de Rica Venturiano | decembrie 20, 2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: