Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Pomenirea Sfantului Mucenic Mirax

Printre sfintii pe care ii pomenim pe 11 decembrie – printre care Sf. Daniel Stalpnicul si Sf. Luca cel Nou Stalpnicul – il pomenim si pe Sfantul Mirax. Povestea vietii lui  e foarte interesanta si, mi se pare, actuala in ceea ce priveste relatiile dintre crestini si musulmani. Iata viata lui asa cum apare in Sinaxarul din aceasta zi de 11 decembrie, sursa – aici:

Tot în această zi, pomenirea unui oarecare Mirax şi povestire foarte folositoare.

Acest fericit mucenic al lui Hristos, Mirax, era de neam din Egipt, născut în cetatea Tenesti, din părinţi creştini. A fost botezat şi crescut în credinţa cea neprihănită a creştinilor. Dar din uşurătatea minţii a fost înşelat de diavol şi s-a dus la Amira, domnul agarenilor din cetate, şi s-a lepădat de Hristos. Şi-a tăiat brâul şi a călcat în picioare crucea; a scos apoi sabia şi a strigat cuvântul cumplit: „Sunt agarean! De azi înainte nu mai sunt creştin!”. Şi a fost cinstit şi lăudat câţiva ani de Amira şi de cei împreună cu el. Părinţii lui însă nu conteneau de a ruga pe Dumnezeu ca să-l întoarcă din nou la credinţă pe fiul lor.

Şi Dumnezeu, văzând râvna şi rugăciunea lor stăruitoare, a schimbat inima lui Mirax şi l-a întors la credinţă. Şi a venit el la părinţii lui şi le-a zis: „Iată, dragii mei părinţi, din întunecimea minţii am făcut ce am făcut. Acum mă rog să fiu iarăşi creştin şi să fiu cu voi”. Părinţii i-au răspuns: „Noi, fiule, de când ai făcut acest lucru, multe lacrimi am vărsat pentru tine. Dar niciodată n-am contenit să rugam pe Dumnezeu ca să cunoşti cu adevărat şi să te întorci la Dumnezeu. Iar acum mulţumim bunătăţii Lui, că n-a trecut cu vederea smerita noastră rugăciune. Dar după cum ştii şi tu fiule, ne temem de Amira, că nu cumva să ne primejduim, că te-am fi schimbat noi. Dar dacă vrei, ca să te uşurezi şi tu de marele tău păcat, ca să faci milostiv şi pe Dumnezeu, ca să ne scoţi şi pe noi de sub bănuială şi să fii folositor şi pentru tot neamul tău, du-te tu la Amira, şi precum ai făcut pe ascuns ceea ce ai făcut, tot aşa şi acum, fără ştirea noastră, dă pe faţă cu îndrăznire credinţa ta şi Dumnezeu va povăţui viaţa ta, fiule, precum voieşte”.

Mirax, după ce a luat de la părinţi sfatul acesta şi odată cu el şi binecuvântarea, cu brâul în mână, s-a dus la adunarea agarenilor. S-a încins cu brâul înaintea lui Amira şi a întregii adunări, a făcut semnul cinstitei cruci şi a grăit: „Acum mi-am venit în fire din întunecimea diavolească ce mă cuprinsese! Am căzut înaintea lui Hristos. Am ajuns iarăşi creştin precum am fost şi am venit să-ţi aduc aceasta ştire ţie şi întregii adunări. Am venit să mărturisesc înaintea tuturor pe Hristosul meu şi să vă dau anatemei şi pe voi şi credinţa voastră”.

La auzul acestor cuvinte, Amira l-a chinuit vreme îndelungată, încercând să-l facă să se lepede de credinţa în Hristos. Dar văzând că nu poate, l-a osândit la moarte. Slujitorii l-au luat, l-au pus într-o corabie şi l-au dus în larg ca la patru stadii. După ce şi-a făcut rugăciunea, slujitorii i-au tăiat capul şi l-au aruncat în mare. Nu se ştie dacă trupul lui a ieşit său n-a ieşit din mare; cinstitul lui cap însă a ieşit. Nişte creştini l-au cunoscut şi l-au luat ca pe un dar de mare preţ, au făcut o cutie de argint şi au pus în ea capul sfântului cu cinstea şi slava cuvenită. Şi de atunci şi până acum izvorăşte pururea mir bine mirositor şi săvârşeşte fel de fel de tămăduiri, spre slava Domnului nostru Iisus Hristos.

De unde se vede ca musulmanii, din intunecimea lor diavoleasca, ce i-a curpins, fac si in zilele noastre aceste atentate sangeroase peste tot in lume. Pentru ca ei nu stiu sa cada inaintea lui Hristos! Asa si in zilele noastre, unii crestini din usuratatea mintii si inselati de diavol se duc la Amira… Dar Dumnezeu l-a proslavit in fata paganilor pe acest oarecare Mirax, cand s-a intors la dreapta credinta si a si marturisit-o in fata conducatorului agarenilor. Parintii lui s-au rugat pentru el. Amira l-a chinuit doar pentru ca L-a marturisit pe Hristos. E demn de remarcat ca oamenii acestia, musulmanii, nu sunt neaparat impotriva civilizatiei noastre, la care privesc cu jind, ci impotriva lui Hristos! Ei vor, de pilda, nivelul de trai din Germania, pe Hristos nu-L vor ei… Diavolul ii imbie catre prosperitatea materiala si ii face sa se razboiasca cu Hristos, ca nu cumva sa se mantuiasca!

decembrie 11, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 comentarii »

 1. AHASVERUS
  de Radu.D. Rosetti

  Înspre calvar purtându-şi crucea-n spate
  Trudit Mântuitoru-abia păşeşte
  Însângerat, puterea-L părăseşte
  La Ahasverus, istovit, se-abate

  Meşteşugaru-L vede cum se zbate
  Habotnic însă-n casă nu-L primeşte :
  – Să meargă înainte !, se răsteşte
  Evreul mândru, plin de răutate.

  – Să mergi atunci şi tu ! Şi niciodată
  Să nu te mai opreşti !-se-aude-ndată
  Tunând din cer, o voce mânioasă.

  Merge şi-acum, pe umbră şi pe soare…
  Şi pedepsit-a fost întreaga rasă
  Să umble rătăcind printre popoare !

  Comentariu de Radu Humor | decembrie 11, 2015 | Răspunde

  • https://en.wikipedia.org/wiki/Ahasuerus

   Am vazut ca ati pus poezia si aici:
   http://www.gandul.info/puterea-gandului/fericitii-din-valea-mangustelor-14917195
   Se arata, printre altele, ca:

   ” În aşa-numitul Oraş de Jos, lângă port, în Valea Mangustelor, trăiesc în bună vecinătate musulmani, iudei şi creştini. Odată pe an, în decembrie, la fiecare sfârşit de săptămână, ies pe străzi să se bucure împreună de Al-Milad An-Nabi (Naşterea Profetului), de Hanuca şi de Naşterea lui Hristos.

   Oamenii sunt fericiţi, fiecare în legea lui, împărtăşindu-se de fericirea celorlalţi. Emoţionant până la lacrimi e să auzi cum strigă, pe nume diferite, acelaşi Dumnezeu.
   […]
   Un turn Babel de voci care se întretaie, se mână şi se adună.

   Mă ridic ca o mangustă pe cel mai înalt catarg al memoriei mele şi scrutez cu atenţie această Sărbătoare a Sărbătorilor, lumea pestriţă şi fericită unde am fost şi eu odată ca niciodată.”

   Musulmanii nu recunosc Sfanta Treime…Dar interesant ce spune Lelia Muntreanu: in acest turn Babel, dupa impresia dumneaei, lumea ar fi fericita, cuprinsa de o mare fericire lumeasca. Imi aduce aminte de ce spunea Sf. Amfilohie de Iconium: „… nici nu cugeta ei ceva ceresc.”…

   Recomand citirea integrala a tuturor articolelor, desigur.

   Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 12, 2015 | Răspunde

  • Ahasverus, numele acesta, nu se refera la evrei…

   Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 12, 2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: